marți 08 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: influență

4 articole
Internațional

Kremlinul a cheltuit 200 de milioane de euro pentru a influența alegerile din Republica Moldova

Kremlinul a cumpărat voturi în Moldova. Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat miercuri că agenți ai Kremlinului ar fi investit circa 200 de milioane de euro pentru a influența alegerile prezidențiale și referendumul pro-UE desfășurate la sfârșitul anului trecut. Potrivit acestuia, campania de cumpărare a voturilor a avut scopul de a destabiliza țara. Kremlinul a cumpărat voturi în Moldova Într-un briefing susținut la Chișinău, Recean a afirmat: Citește și: Luau pensia specială și apoi erau buni de luptă în Congo: 466 de pensionari militari, mercenari pentru Potra „Agenţii Kremlinului au lansat o campanie în masă de cumpărare de voturi, cheltuind circa 200 de milioane de euro – aproximativ 1% din PIB-ul Moldovei – pentru a ne destabiliza ţara.” Ilan Șor, acuzat că a orchestrat operațiunea Autoritățile moldovene susțin că în spatele acestor acțiuni s-ar afla Ilan Șor, politician pro-rus fugit din țară, a cărui formațiune politică a fost scoasă în afara legii. Potrivit anchetatorilor, el și rețeaua sa de susținători ar fi coordonat eforturile de cumpărare a voturilor. Ilan Șor neagă acuzațiile. Maia Sandu a câștigat cu sprijinul diasporei În noiembrie 2024, președinta Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale grație voturilor masive din diaspora, în timp ce în interiorul țării a fost devansată de Alexandr Stoianoglo, candidat pro-rus susținut de Partidul Socialiștilor. În aceeași zi, moldovenii au votat și într-un referendum pentru modificarea Constituției, în vederea integrării viitoare în Uniunea Europeană. Imixtiunea electorală a Rusiei Atât Maia Sandu, cât și membrii guvernului au acuzat frecvent Rusia de implicare în procesele electorale din Republica Moldova, prin dezinformare și campanii media false, cumpărare de voturi, finanțarea partidelor pro-ruse De cealaltă parte, Moscova neagă orice implicare și acuză Occidentul că încearcă să influențeze votul în favoarea forțelor pro-europene. Germania își reafirmă sprijinul pentru Moldova Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a efectuat vineri o vizită oficială la Chișinău, după un popas la Kiev. În declarațiile sale, a condamnat tentativele Rusiei de subminare a democrației moldovene, prin manipulare informațională și tentative de influențare a votului. Alegeri parlamentare în toamnă Toamna aceasta, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, considerate un test major pentru popularitatea Maiei Sandu și pentru direcția pro-europeană susținută de actualul guvern. În contextul tensiunilor regionale și al ingerințelor externe, scrutinul se anunță decisiv pentru viitorul geopolitic al țării.

Kremlinul a cumpărat voturi în Moldova (sursa: Facebook/Dorin Recean)
Rețelele sociale influențează până și staborul (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Rețelele sociale influențează până și staborul

Rețelele sociale influențează până și staborul. Staborul, instanța tradițională a romilor, joacă încă un rol important în menținerea ordinii, deși influența sa este în scădere, din cauza rețelelor sociale. Rețelele sociale influențează până și staborul În comunități precum „paradisul de la Zanea”, staborul soluționează cazuri civile, cum ar fi infidelitățile sau relațiile interzise, bazându-se pe legi nescrise transmise din generație în generație. Citește și: Cum a croit Georgescu un basm apocaliptic în jurul unei minciuni: șefa Trezoriei SUA, Yellen, ar fi spus că nu știe dacă mai are bani de la 21 ianuarie Deși sancțiunile impuse de stabor, precum bătaia sau despăgubirile, sunt simbolice, ele oferă o soluționare rapidă și nu contravin legilor oficiale. Berculică Stănescu, bulibașa romilor din Ciurea, a declarat pentru „Ziarul de Iași” că rețelele de socializare au dus la scăderea numărului de staboruri organizate anual. Continuarea, în Ziarul de Iași

Clanuri și corupție în Primăria Voluntari (sursa: Facebook/Florentin Pandele)
Eveniment

Clanuri și corupție în Primăria Voluntari

Clanuri și corupție în Primăria Voluntari. Doi bărbaţi au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru trafic de influenţă, fiind acuzaţi că au cerut 8.000 de euro de la nişte persoane cărora le-au promis intervenţii la funcţionari din cadrul Primăriei Voluntari pentru rezolvarea situaţiei juridice a unui unui teren. Clanuri și corupție în Primăria Voluntari Dosarul a fost constituit în urma unui denunţ formulat în cursul lunii februarie de persoanele cărora li s-au solicitat cei 8.000 de euro. Citește și: Dacă va fi din nou primar, Firea vrea să-și facă metrou până acasă, deși ea circulă cu mașina. O va ajuta colegul Daniel Băluță Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, în perioada august 2022 - iunie 2023, inculpaţii B.G. şi M.G.M. au susţinut faţă de denunţători că inculpatul B.G. are influenţă asupra funcţionarilor publici din cadrul Primăriei Voluntari, astfel încât îi poate determina pe aceştia să elibereze documentele de care denunţătorii aveau nevoie pentru rezolvarea situaţiei juridice a unui teren situat în oraş, inculpaţii pretinzând şi primind în acest scop suma de 8.000 de euro. Inculpaţii B.G. şi M.G.M. au fost reţinuţi miercuri pentru 24 de ore şi vor fi duşi joi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pentru o durată de 30 de zile. Cercetările sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Grupuri Infracţionale Violente din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, beneficiind de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Șpăgi de funcționar: 1.000 euro lunar (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Șpăgi de funcționar: 1.000 euro lunar

Șpăgi de funcționar: 1.000 euro lunar. Angajată de peste 20 de ani în cadrul registraturii primăriei Pașcani, Monica Oneață a fost trimisă în judecată în noiembrie 2022 pentru 13 infracțiuni de trafic de influență. Șpăgi de funcționar: 1.000 euro lunar În decurs de doi ani, ea obținuse 37.100 euro și 37.900 lei de la mai multe persoane interesate de un loc de muncă călduț la stat. Citește și: Rafila a gătit sufleu de broccoli, „rețeta copilăriei sale”, la Antena 3. Pe vremea lui Ceaușescu nu se găseau alimente esențiale, dar Rafila este fiul unui ofițer de Securitate Adică în cadrul Poliției Locale sau a municipalității pășcănene, precum și de la unii care doreau emiterea unor autorizații de construire. Afacerea a ieșit la iveală și s-a transformat într-un dosar penal atunci când un cuplu, soț și soție, au reclamat faptul că femeia le luase banii, fără să rezolve și angajările. Continuatra, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră