marți 08 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: independență

10 articole
Politică

Lista la europarlamentare, deschisă de o femeie independentă

Propunerea mea este ca lista la europarlamentare să fie deschisă de o femeie independentă de PSD şi PNL, a declarat, azi, președintele PSD, Marcel Ciolacu. Citește și: Răzbunarea mafiotă a lui Putin, într-o țară NATO: un pilot rus care a dezertat cu tot cu elicopter, ciuruit de gloanțe și călcat cu propria mașină. Guvernul socialist spaniol tace Și președintele PNL, Nicolae Ciucă a cpnfirmat listele comune. „La europarlamentare am decis să avem liste comune", a afirmat Ciucă. Întrebat în legătură cu complicaţiile în legătură cu susţinerea unei liste comune PSD - PNL şi campania pentru locale, dacă există un risc de sancţiune din partea electoratului liberal, Ciucă a răspuns: „Există acest risc pe care îl asumăm pentru un lucru foarte bine asumat: stabilitatea ţării şi a guvernării". Lista la europarlamentare, deschisă de o femeie independentă „Propunerea mea este ca lista de europarlamentare să fie deschisă de către o femeie independentă de cele două partide", a afirmat liderul PSD, la Palatul Parlamentului, înaintea unei şedinţe a conducerii social-democraţilor. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, anunţase anterior că liberalii şi PSD merg pe liste comune la alegerile europarlamentare. "La europarlamentare am decis să avem liste comune", a afirmat Ciucă. Liderii PSD şi PNL s-au întâlnit miercuri, la Palatul Parlamentului, pentru o nouă rundă de discuţii cu privire la comasarea alegerilor şi a unui calendar complet al scrutinelor din acest an. De la ora 16,00, sunt programate şedinţe separate ale conducerilor PSD şi PNL.

Lista la europarlamentare, deschisă de o femeie independentă Foto: Inquam/George Calin
Stolojan, despre pensiile speciale: „Excese care se întâmplă numai în România” Foto: Facebook
Politică

Excese care se întâmplă numai în România

„Excese care se întâmplă numai în România”, a spus fostul premier și președinte al PNL Theodor Stolojan despre pensiile speciale. El a reluat afirmația că în Constituție nu scrie nici un cuvânt despre aceste pensii. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Excese care se întâmplă numai în România „A doua categorie de excese care se întâmplă numai în România e că noi avem pensionari speciali care ies la vârste fragede, 45 de ani, 50 de ani ș.a.m.d. De asemenea, avem pensionari speciali care au reușit să iasă cu pensii mai mari decât veniturile, avem pensionari speciali care au intrat, de exemplu, în magistratură un an sau doi și, în momentul când au ieșit la pensie, au beneficiat de pensie specială, deși n-au vechime decât un an-doi. Guvernul a venit aici cu o serie de propuneri ca să elimine din aceste excese, inclusiv impozitarea cu 15% a părții din pensia care nu bazată pe contributivitate, dar care depășește salariul minim pe economie. Sigur că 15% e prea mic, așa că în urma discuției cu Comisia Europeană, Guvernul va trebui să mai revadă aceste măsuri de corectare a unor excese și nu știu dacă ele se pot aplica și retroactiv”, a spus Stolojan într-un interviu pentru PSNews.ro. El i-a criticat dur pe magistrații care susțin că de aceste pensii depinde independența Justiției: „Astea sunt povești pentru a calma populația”. „Este o injustiție incredibilă” „În Constituție nu există niciun cuvințel care se referă la pensia specială și legarea tot timpul a eliminării exceselor de așa-zisa independență a magistraților, că afectează independența în Justiției, astea sunt povești pentru a calma populația, pentru că independența nu se asigură dacă ai pensie de 20.000 lei sau ai pensie 15.000 lei, pensie care e mai mare decât pensia medie din economie de șapte ori. Deci, de la ce mărime considerăm că afectăm sau nu afectăm independența justiției?”, a afirmat fostul lider liberal. Citește și: Budăi: „Reducerea salariilor bugetarilor este exclusă din punctul de vedere al PSD”. Boloș spunea că, pentru a respecta PNRR, fie se taie salariile bugetarilor, fie se recurge la concedieri El a susținut că „indiferent că era inclus sau nu în programul Național de Redresare și Reziliență, România trebuia să facă această reformă pensiilor speciale, pentru că este o injustiție incredibilă față de 5 milioane de pensionari care sunt pe sistemul obișnuit și pensia lor medie este de 2.000 lei pe lună”.

Putin ar putea recunoaște independența Transnistriei Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Putin ar putea recunoaște independența Transnistriei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea recunoaște independența Transnistriei, în discursul pe care-l va ține la un an de la invadarea Ucrainei, susțin surse politice. Putin va rosti marți, 21 februarie, la ora 09.00 GMT, primul său discurs în faţa Adunării Federale din ultimii aproape doi ani, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de când a lansat, pe 24 februarie 2022, războiul din Ucraina. Putin ar putea recunoaște independența Transnistriei Relațiile dintre Republica Moldova și Rusia au devenit tot mai tensionate în ultimele săptămâni. Regimul de la Chișinău a acuzat Moscova că urmărea să orchestreze o lovitură de stat. „Am spus în repetate rânduri că sponsorii occidentali ai actualei conduceri a Republicii Moldova conduc cu încredere ţara pe calea Ucrainei şi a statelor baltice”, a fost replica ministerului rus de Externe. La o zi după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, în primăvara anului 2022, Tiraspolul a solicitat autorităților de la Chișinău recunoașterea independenței autoproclamatei „Republici Moldovenești Nistrene”. Regiunea Transnistria și-a auto-proclamat independența după 1990, iar în 1992 a izbucnit un scurt război între armata Rusiei și Guvernul de la Chișinău. Recent, în Republica Moldova au fost adoptate amendamente la Codul Penal, care prevăd pedeapsa cu închisoarea pentru separatism. În septembrie 2022, preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut independenţa regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie. Puteți citi și: ANALIZĂ Trei atacuri propagandistice împotriva Ucrainei dirijate de Antena 3 „CNN” și preluate de PSD, AUR și Șoșoacă Rusia a recunoscut independenţa Republicii Populare Doneţk (DNR) şi a Republicii Populare Lugansk (LNR), la cererea liderilor lor separatişti pro-ruşi, la sfârşitul lunii februarie, cu puţin timp înainte de lansarea ofensivei sale în Ucraina.

Planul inițial a lui Putin a eșuat încă de la început (sursa: Facebook/AntonyBlinken)
Internațional

Planul inițial a lui Putin a eșuat încă de la început

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat -duminică - că preşedintele rus Vladimir Putin a eşuat în ceea ce priveşte obiectivul său strategic în Ucraina, în pofida progreselor recente ale armatei ruse în Donbas, estul ţării, potrivit EFE. "Să nu confundăm tactica cu strategia. Putin a eşuat deja în obiectivul său strategic, care a fost să pună capăt suveranităţii şi independenţei Ucrainei, să o şteargă de pe hartă şi să o subjuge Rusiei", a declarat secretarul de stat într-un interviu pentru CNN. Planul inițial a lui Putin a eșuat încă de la început Aici, Putin a eşuat deja, pentru că o Ucraină suverană şi independentă va exista mai mult decât Putin, iar NATO a devenit mai puternică. Şeful diplomaţiei americane a recunoscut, însă, că din punct de vedere tactic, forţele ucrainene se retrag în faţa avansului Rusiei în estul ţării, dar a reiterat că "cu adevărat important" este eşecul strategiei lui Putin. Citește și: Ucraina se asigură că Marea Neagră nu devine „lac rusesc”: platforme petroliere furate de ruși după anexarea peninsulei Crimeea, bombardate de forțele de la Kiev Miliţiile autoproclamatei Republici populare Lugansk au anunţat sâmbătă că, împreună cu trupele ruse, au intrat în Lisiceansk, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în această regiune din estul Ucrainei, unde deja au loc lupte în interiorul oraşului. "Miliţia populară şi forţele aliate ale Federaţiei Ruse au intrat în oraşul Lisiceansk. Luptele se dau deja în zona urbană", a declarat pentru TASS Andrei Marociko, locotenent-colonel în cadrul miliţiei din Lugansk. Lisiceansk este situat în nord-vestul regiunii Lugansk, separat doar de râul Severodoneţ de oraşul său geamăn Severodoneţk, scena unor lupte aprige în ultimele săptămâni şi de unde trupele ucrainene s-au retras vineri, potrivit Agerpres. Căderea Severodoneţkului şi eventuala capturare a Lisiceanskului vor permite Kremlinului să pretindă că a ocupat întreaga regiune Lugansk şi, astfel, şi-a îndeplinit o parte din obiectivul declarat de a "elibera" întregul Donbas, din componenţa căruia face parte şi regiunea Doneţk vecină, notează EFE.

Războiul pentru Taiwan este foarte posibil, crede Wei Fenghe (sursa: Agerpres)
Internațional

Războiul pentru Taiwan este foarte posibil

Războiul pentru Taiwan este foarte posibil. China va "lupta până la capăt" pentru a împiedica Taiwanul să-şi declare independenţa, a declarat duminică ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Beijing şi Washington cu privire la acest subiect, relatează AFP. Războiul pentru Taiwan este foarte posibil "Vom lupta cu orice preţ şi ne vom lupta până la capăt. Aceasta este singura opţiune pentru China", a declarat Wei Fenghe la forumul de securitate "Dialogul Shangri-La" organizat la Singapore. "Cei care urmăresc independenţa Taiwanului cu scopul de a diviza China cu siguranţă nu îşi vor atinge scopurile", a subliniat el. "Nimeni nu ar trebui să subestimeze niciodată determinarea şi capacitatea forţelor armate chineze de a-şi salvgarda integritatea teritorială", a menţionat ministrul chinez. Pentagonul vede provocări Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a considerat sâmbătă activitatea militară a Chinei în apropierea Taiwanului ca fiind "provocatoare şi destabilizatoare", la o zi după ce omologul său chinez l-a avertizat că Beijingul "nu va ezita să intre în război" dacă insula îşi declară independenţa, notează AFP. Citește și: China nu se mai încurcă în diplomație: Vom declanșa un război dacă Taiwanul va fi separat de Beijing China consideră că această insulă cu 24 de milioane de locuitori este una dintre provinciile sale istorice, chiar dacă nu o controlează, şi a crescut presiunea asupra Taipeiului în ultimii ani, de exemplu prin campanii de incursiuni în Zona de apărare aeriană a Taiwanului.

Transnistria vrea independență, respinge Moldova - UE (sursa: emerging-europe.com)
Internațional

Transnistria vrea independență, respinge Moldova - UE

Transnistria vrea independență, respinge Moldova - UE. Separatiştii de la Tiraspol au solicitat Chişinăului iniţierea unui dialog cu Transnistria "în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor, bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător", după ce Republica Moldova a decis să depună o cerere de aderare la Uniunea Europeană, relatează vineri portalul Deschide.md. Transnistria vrea independență, respinge Moldova - UE Potrivit administraţiei de la Tiraspol, depunerea cererii de aderare a avut loc fără a ţine cont de opinia regiunii transnistrene, dar şi în afara cadrului consultărilor. "Ignorarea completă a discuţiei asupra acestei probleme în formatele de negociere existente pune capăt procesului de soluţionare şi necesită o formalizare juridică internaţională urgentă", se arată într-un comunicat al aşa-zisului minister de externe de la Tiraspol. Citește și: Nik Storonksy, fondatorul rus al Revolut, condamnă invadarea „îngrozitoare” a Ucrainei. Co-fondatorul Vlad Yatsenko este ucrainean. Compania dublează donațiile către Crucea Roșie de la Kiev Tiraspolul susţine în acelaşi text că decizia autorităţilor moldovene "înseamnă disponibilitatea de a transfera suveranitatea Republicii Moldova către organele supranaţionale de la Bruxelles şi trecerea la utilizarea militaro-politică şi economică finală a teritoriului Republicii Moldova de către Occident". "Existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente" În acest sens, separatiştii au solicitat "părţii moldoveneşti" să iniţieze un dialog cu Transnistria "în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător". "Facem apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu cu cererea de a recunoaşte realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma transnistrenilor. Republica Moldova trebuie să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria", susţin separatiştii. Regiunea transnistreană a organizat anterior două referendumuri privind independenţa faţă de R.Moldova cu aderarea ulterioară la Federaţia Rusă. Este vorba despre referendumul din 1991 şi 2006. În ambele cazuri, plebiscitul nu a fost recunoscut de către alte state, notează Deschide.md. Tiraspolul a trimis deja cerere la Moscova La fel, în 2008 şi 2010, Transnistria a trimis scrisori către ONU, solicitând recunoaşterea independenţei şi făcând referire la evenimentele din Kosovo. Totodată, în aprilie 2014, Transnistria s-a adresat Moscovei cu o cerere privind recunoaşterea independenţei regiunii ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat joi, 3 martie, cererea de aderare la Uniunea Europeană. "Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiţi să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv naţional fundamental. Cetăţenii au ales această opţiune. Ei văd viitorul ţării noastre în Uniunea Europeană", a declarat ea în cadrul evenimentului.

Liderii Transnistriei, la Moscova pentru recunoașterea independenței, susține deputata PSD Ana Catauta Foto: Facebook Ana Catauta
Internațional

Liderii Transnistriei, la Moscova pentru recunoașterea independenței

Liderii Transnistriei sunt la Moscova pentru a obține recunoașterea independenței, a afirmat, la Antena 3, Ana Cătăuță, deputat PSD. Liderii Transnistriei, la Moscova pentru recunoașterea independenței ”Liderii separatiști de la Tiraspol sunt azi la Moscova și încerarcă să includă Transnistria pe lista regiunilor separatiste”, a spus Cătăuță. Militarii ruși și cei ai trupelor separatiste din Transnistria au desfășurat, în noaptea dintre 18 și 19 februarie, exerciții militare, în mijlocul unei crize de securitate fără precedent provocată de Rusia în Ucraina, relatează Deschide.md. Autoritățile autoproclamate din Transnistria spun că a fost vorba de „un exercițiu de control-tactic și trageri reale”. Exercițiile din Transnistria vin în contextul unor tensiuni tot mai mari între Rusia și Occident, generate după ce Putin a desfășurat aproape 200.000 de militari la granițele Ucrainei. Azi, președintele Rusiei a anunțat că recunoaște independența separatiștilor din estul Ucraina. Citește și: Putin recunoaște independența republicilor separatiste din estul Ucrainei. Războiul, 99% probabil Rusia a recunoscut anterior așa-numita independență a regiunilor separatiste georgiene Abhazia și Osetia de Sud. Administrația de la Tiraspol a cerut și ea de mai multe ori Rusiei să recunoască independența Transnistriei, dar Moscova nu a dat curs acestui demers – experții explică acest lucru prin faptul că regiunea transnistreană nu are frontiere comune cu Rusia și nici acces la Marea Neagră. Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Putin recunoaște independența republicilor separatiste Foto: Kremlin.ru
Internațional

Putin recunoaște independența republicilor separatiste

Preşedintele rus Vladimir Putin recunoaşte independenţa teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei, a anunţat luni seara Kremlinul. „Oamenii din aceste teritorii (n.r. Lugansk şi Doneţk) se numesc ruși și ortodocși; lucrurile sunt așa din sec XVII, chiar și după aceea”, a susținut Putin, într-o declarație televizată. „Ucraina sovietică a fost creată ca rezultat al Revoluției bolșevice. Lenin a fost creatorul Ucrainei sovietice (...) Vom fi pregătiți să vă arătăm ce înseamnă decomunizarea adevărată pentru Ucraina”, a mai afirmat președintele Rusiei. „Ucraina a acționat astfel încât să nu aibă obligații în relația cu Rusia, ci doar drepturi. Acesta nu e un parteneriat. Ucraina ne-a șantajat cu tranzitul gazelor spre Vest, ba chiar au furat gaze”, și-a continuat Putin acuzațiile. „Rusia a făcut tot ce a putut pentru a păstra integritatea teritorială a Ucrainei, am respectat Acordul de la Minsk, dar degeaba. Regimul de la Kiev e tot mai agresiv, indiferent de președintele de la Kiev. E necesar să iau decizia de a recunoaște independența Republicii Donețk și Republicii Luhansk”, a afirmat șeful statului rus. Putin recunoaște independența republicilor separatiste Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin i-a informat în legătură cu această decizie pe omologul său francez Emmanuel Macron şi pe cancelarul federal german Olaf Scholz, mediatori în conflictul din estul Ucrainei şi care, potrivit Kremlinului, "şi-au exprimat dezamăgirea". Potrivit dpa, cancelarul federal al Germaniei l-a atenţionat pe Vladimir Putin că recunoaşterea independenţei republicilor separatiste va fi "în contradicţie totală" cu acordurile de pace de la Minsk semnate în 2015. Citește și: Putin joacă pe cartea independenței republicilor separatiste Donețk și Lugansk: i-a cerut-o Duma, acum o cer liderii teritoriilor Liderii celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei l-au îndemnat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin să recunoască independenţa acestor teritorii şi să pună în funcţiune o "cooperare în materie de apărare". Aceste apeluri, coordonate şi difuzate la televiziunea rusă, au fost lansate de liderii "Republicii Populare Doneţk" şi "Republicii Populare Lugansk", Denis Puşilin şi Leonid Pasetcinik. Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donețk și Lugansk, armele lui Putin. În imagine, Denis Puşilin şi Leonid Pasetcinik (sursa: veridica.ro)
Internațional

Donețk și Lugansk, armele lui Putin

Donețk și Lugansk, armele lui Putin. Liderii celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei l-au îndemnat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin să recunoască independenţa acestor teritorii şi să pună în funcţiune o "cooperare în materie de apărare", informează AFP. Donețk și Lugansk, armele lui Putin Aceste apeluri, coordonate şi difuzate la televiziunea rusă, au fost lansate de liderii "Republicii Populare Doneţk" şi "Republicii Populare Lugansk", Denis Puşilin şi Leonid Pasetcinik. Marţea trecută, deputaţii ruşi au votat la rândul lor un apel către preşedintele Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa teritoriilor separatiste proruse care luptă, cu sprijinul Moscovei, împotriva armatei ucrainene în estul Ucrainei de opt ani. Citește și: Moscova continuă să toarne gaz pe foc: Putin reunește Consiliul Securității Rusiei Miercuri, Kremlinul a admis că recunoaşterea celor două autoproclamate republici populare Lugansk şi Doneţk nu ar fi conformă cu Acordurile de la Minsk privind reglementarea conflictului din Donbas, a căror respectare Rusia o cere. Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat că recunoaşterea celor două regiuni separatiste de către Moscova va însemna denunţarea Acordurilor de la Minsk, cu toate consecinţele care decurg din aceasta.

Putin, sfidător: cere independența separatiștilor ucraineni prin vocea Dumei (sursa: Agerpres)
Internațional

Putin, sfidător: cere independența separatiștilor ucraineni

Putin, sfidător: cere independența separatiștilor ucraineni. Deputaţii ruşi au votat marţi un apel adresat preşedintelui rus Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa teritoriilor separatiste proruse care luptă, cu sprijinul Moscovei, împotriva armatei ucrainene în estul Ucrainei deja de opt ani, informează AFP. "Apelul adresat preşedintelui Rusiei asupra necesităţii de a recunoaşte Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Lugansk îi va fi transmisă fără întârziere", a scris pe Telegram preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin. Putin, sfidător: cere independența separatiștilor ucraineni El a precizat că acest text a fost adoptat în "şedinţă plenară" de către Duma de Stat, pentru ca cele două teritorii să devină "state autonome, suverane şi independente". Întrebat cu privire la aceasta, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că deocamdată nu există "nicio decizie oficială" în acest sens, dar că cererea deputaţilor "reflectă părerea populaţiei" ruse. Citește și: Putin a decis care este pretextul pe care-l va invoca pentru război: Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocaţi să o facem Recunoaşterea acestor teritorii ar marca sfârşitul procesului de pace în estul Ucrainei, în condiţiile în care acordurile de la Minsk, semnate cu mediere franco-germană, prevăd revenirea acestor teritorii sub controlul Kievului. "În caz de recunoaştere, Rusia se va retrage de facto şi de jure din acordurile de la Minsk, cu toate consecinţele ce vor decurge de aici. Noi am atenţionat împotriva acestei poziţii", a reacţionat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba. Moscova a rupt mai multe teritorii în ultimii ani Federaţia Rusă acuză de luni de zile Ucraina că vrea să zădărnicească aceste acorduri, iar procesul de pace este practic paralizat de la sfârşitul lui 2019. Moscova este considerată instigatoarea conflictului şi susţinătoarea separatiştilor, războiul izbucnind în urma anexării de către Rusia a Peninsulei Crimeea, după instalarea la putere, la Kiev, a prooccidentalilor, la începutul lui 2014. Moscova a favorizat separatismele în mai multe republici ex-sovietice după destrămarea Uniunii Sovietice, recunoscând după războiul-fulger din Georgia, în 2008, independenţa a două teritorii proruse, Osetia de Sud şi Abhazia. NATO avertizează că Rusia se joacă cu focul Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat marţi Moscova în privinţa recunoaşterii auto-declaratelor "republici populare" Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, transmite Reuters."Dacă aceasta se va întâmpla, va fi încă o încălcare grosolană a integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, întrucât nu există niciun dubiu că Doneţk şi Lugansk sunt parte a Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional", le-a declarat Stoltenberg reporterilor la Bruxelles."Prin urmare, o astfel de recunoaştere ar fi o încălcare a dreptului internaţional şi a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. Nu doar atât, dar va fi şi o încălcare a acordurilor de la Minsk, aşadar va face şi mai dificil să se găsească o soluţie politică bazată pe acordurile de la Minsk", a adăugat el, citat de Agerpres.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră