luni 07 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: inculpat

4 articole
Eveniment

Solistul Placebo, inculpat pentru insulte politice

Solistul Placebo, inculpat pentru insulte politice. Brian Molko, solistul trupei Placebo, a fost inculpat luni de justiția italiană, potrivit publicației Ansa. Acesta a numit-o pe premierul Giorgia Meloni „fascistă” și „nazistă” în timpul unui concert susținut la Torino, în iulie 2023. Solistul Placebo, inculpat pentru insulte politice Ministerul Justiției din Italia a autorizat procurorii din Torino să demareze procedura legală împotriva artistului, acuzat de insultă la adresa instituțiilor statului. Citește și: Mega, preotul Moscovei, reținut pentru că și-ar fi înscenat incendierea propriei mașini. Complicele său i-ar fi dat foc într-o parcare supravegheată video Incidentul a avut loc pe 11 iulie 2023, în timpul unui concert susținut la Stupinigi, o suburbie a orașului Torino. Ce riscă solistul Placebo? Dacă acuzațiile sunt confirmate, Brian Molko ar putea primi o amendă, sancțiunea legală prevăzută pentru acest tip de infracțiune în Italia. Deocamdată, nu au fost oferite detalii despre o posibilă dată a procesului sau despre poziția oficială a artistului față de această situație. Discuții asupra libertății de exprimare Cazul lui Molko a ridicat întrebări despre limitele libertății de exprimare în Italia, mai ales în contextul criticilor internaționale la adresa politicilor Guvernului Meloni. Incidentul a atras atenția presei și a fanilor trupei Placebo, generând dezbateri despre dreptul artiștilor de a exprima opinii politice în spațiul public.

Solistul Placebo, inculpat pentru insulte politice (sursa: Facebook/Placebo)
Petre Roman, audiat în dosarul Mineriadei (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Justiție

Petre Roman, audiat în dosarul Mineriadei

Petre Roman, audiat în dosarul Mineriadei. Fostul premier al României, Petre Roman, s-a prezentat miercuri dimineață la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Acesta este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității, într-un dosar complex care implică mai multe personalități politice de rang înalt. Petre Roman, audiat în dosarul Mineriadei Potrivit televiziunilor de știri, Petre Roman a fost chemat pentru a fi informat oficial că are calitatea de inculpat. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Justiției a împărțit, ca om de încredere, averea de milioane de euro a lui Doru „Măgaru’”, cel care punea la masă interlopi craioveni cu șefi din servicii și justiție Același lucru este valabil și pentru Gelu-Voican Voiculescu, fost vicepremier. La intrarea în sediul Parchetului General, Petre Roman a respins acuzațiile, calificându-le drept „profund nedrepte”. El a afirmat că nu există dovezi care să-l implice în organizarea aducerii minerilor la București și a subliniat că evenimentele din 1990 au fost influențate de fosta Securitate. Dosarul Mineriadei Dosarul vizează evenimentele din 11-13 iunie 1990, când autoritățile au recurs la violență împotriva manifestanților pașnici din Piața Universității. Aceștia militau pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și exprimau opinii politice în contradicție cu cele ale puterii de atunci. Principalele acuzații din acest dosar se vizează moartea prin împușcare a patru persoane, rănirea a 1.388 de persoane, privarea de libertate a 1.250 de persoane. De asemenea, implicarea ilegală a forțelor Ministerului de Interne, Ministerului Apărării și SRI, alături de peste 10.000 de mineri și muncitori. Principalii inculpați în dosar Ancheta implică mai multe figuri politice și militare de rang înalt. Printre aceștia, Ion Iliescu, fost președinte al României, Virgil Măgureanu, fost director al SRI, Gelu-Voican Voiculescu, fost vicepremier, Miron Cozma, fost lider al minerilor, Adrian Sârbu, alături de foști generali și oficiali guvernamentali. Evoluția anchetei Dosarul Mineriadei a cunoscut numeroase întorsături. În decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus restituirea dosarului pentru refacerea anchetei de la zero. Decizia a anulat toate probele anterioare, invocând nereguli în rechizitoriu. Ancheta se află într-un moment crucial, cu noi audieri și refacerea probelor. Procurorii vor analiza toate dovezile disponibile pentru a finaliza dosarul. Consecințele evenimentelor Atacul coordonat asupra manifestanților din Piața Universității a avut consecințe grave, inclusiv moartea, violențe fizice și privarea de libertate. Peste 200 de persoane au fost reținute și transportate la o unitate militară din Măgurele, unde au fost supuse unei „cercetări sumare” înainte de eliberare.

Jean-Marie Le Pen, printre simpatizanți naziști (sursa: mediapart.fr)
Internațional

Jean-Marie Le Pen, printre simpatizanți naziști

Jean-Marie Le Pen, printre simpatizanți naziști. Jean-Marie Le Pen a fost filmat cântând alături de grupul de rock, Match Retour. Membrii formației sunt aproapiați de sfera neo-nazistă. Fiica lui, Marine Le Pen, a depus o plângere contra acestora, pentru „abuz de slăbiciune”. Jean-Marie Le Pen, printre simpatizanți naziști Jean-Marie Le Pen a fost filmat cântând cu grupul rock de la Lyon Match Retour, potrivit extraselor video dezvăluit de Mediapart. Citește și: Cui i-a folosit isteria falsului ciclon Ashley: Ciolacu, la Comandamentul pentru gestionarea efectelor inundaţiilor, a spus că „s-a acţionat profesionist, ca la carte, nu avem nici o victimă” Fiica sa, Marine Le Pen, a depus o plângere pentru "abuz de slăbiciune", împotriva muzicienilor. „Este confirmat faptul că (Jean-Marie Le Pen) nu mai este capabil să-și dea acordul pentru nici una din acțiunile sale”, a subliniat șefa deputaților RN, denunțând „comportamentul scandalos al celor (pe care îi vrea) condamnați în instanță.” Potrivit liderului deputaților RN, formația Match Retour a profitat de starea de sănătate a tatălui său în vârstă de 96 de ani, diminuată de la un stop cardiac și plasat în „regim de protecție legală”. Cântec cu dedicație În videoclipurile, filmate la domiciliul lui Jean-Marie Le Pen din Rueil-Malmaison (Yvelines), unul dintre membrii grupului fredonează un cântec special compus pentru liderul de extremă dreapta. „O să te pun pe goană, roșcatule, să nu mai faci pe deșteptul, am eu ac de cojocul tău, nu vei ajunge prea departe”. Refrenul face trimitere la remarcile homofobe ale lui Jean-Marie Le Pen, în timpul unei vizite la Mantes-la-Jolie în 1997, împotriva unui activist. În imaginile filmate, unul dintre membrii grupului poartă un tricou inscripționat cu sloganul „sânge și onoare”, un slogan politic nazist. Un alt membru este îmbrăcat într-un tricou care amintește de tineretului hitlerist: tineri cu trâmbițe și tobe în mână. Inculpat pentru deturnare de fonduri Jean-Marie Le Pen a fost inculpat în 2019 pentru deturnare de fonduri publice şi complicitate în dosarul angajărilor fictive ale partidului său (fosta formaţiune Frontul Naţional), la Parlamentul European. Procesul a debutat pe 30 septembrie, la Paris. Însă Le Pen, în vârstă de 96 de ani, nu s-a prezentat. Potrivit unei expertize medicale, acesta nu este „în stare” să asiste la proces, din motive de sănătate.

Comisar-șef de poliție, trimis în judecată (sursa: Facebook/Poliția Română)
Justiție

Comisar-șef de poliție, trimis în judecată

Comisar-șef de poliție, trimis în judecată. Comisarul-şef de poliţie Marian Robert Iancu, şef al Serviciului de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Sectorului 3 (SICE3), a fost trimis în judecată de DNA pentru comiterea a două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, fiind acuzat că a fost implicat timp de 9 ani în diverse afaceri din domeniul imobiliar. Comisar-șef de poliție, trimis în judecată Conform DNA, în perioada 2015 - 2024, în incompatibilitate cu funcţia de ofiţer de poliţie, Marian Robert Iancu a efectuat operaţiuni financiare comerciale în legătură cu dezvoltări imobiliare prin care a obţinut profituri totalizând 883.716 euro. Citește și: Dan Voiculescu i-a aliniat la postul său pe toți candidații importanți la președinție. Lasconi a beneficiat deja de o emisiune publicitară cu Gâdea Procurorii susţin că Marian Robert Iancu a investit în terenuri cu potenţial din proximitatea municipiului Bucureşti, pe care le identifica şi le alegea împreună cu asociaţii săi, dezvoltatori imobiliari, le cumpăra după negocieri şi le punea imediat la dispoziţia asociaţilor pentru ca aceştia să construiască locuinţele din proiectele imobiliare. Poliţistul îşi securiza profitul prin contracte de vânzare a terenurilor la preţuri substanţial mai mari (care includeau partea sa din profitul realizat de asociaţi din vânzarea locuinţelor construite), dar al căror termen de plată era foarte lung, atipic pentru o vânzare cu transmiterea imediată către cumpărător a imobilului înstrăinat. Afaceri adiacente Pe lângă investiţiile financiare, comisarul-şef de poliţie făcea pentru constructor diferite prestaţii, precum verificări de firme şi terenuri pretabile dezvoltării imobiliare, folosind în acest scop resursele poliţieneşti de care dispunea (timpul de lucru, baze de date ONRC, autospeciala de poliţie). În intervalul de aproape 9 ani, ofiţerul ar fi acţionat constant, în funcţie de disponibilităţile financiare, fără întreruperi semnificative, dar etapizat, astfel încât să nu "livreze" mai mult de un imobil pe an calendaristic şi să fie nevoit să se înregistreze în scop de colectare TVA. În anul 2023, în incompatibilitate cu funcţia de ofiţer de poliţie şi în scopul obţinerii de profituri necuvenite, el ar fi cumpărat împreună cu administratorul unei pieţe din Sectorul 3 un teren în judeţul Giurgiu, pentru înfiinţarea unui centru de comercializare a legumelor. În vederea confiscării speciale a sumei de 883.716 euro de la Marian Robert Iancu, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului pe imobile şi sume de bani. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră