miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: incendiu

57 articole
Internațional

"Corupția ucide" se aude și după Colectivul din Macedonia de Nord: proteste furioase după incendiu

Proteste masive în Macedonia de Nord. Mii de oameni au ieșit în stradă luni în Macedonia de Nord, cerând dreptate pentru cele 59 de victime ale incendiului dintr-un club de noapte și denunțând corupția pe care o consideră responsabilă pentru tragedia ce a marcat țara, relatează BBC. Protestatarii acuză autoritățile că au permis funcționarea ilegală a clubului, în ciuda riscurilor evidente. Proteste masive în Macedonia de Nord Protestele au avut loc atât în Kocani, cât și în capitala Skopje. Citește și: EXCLUSIV Grupuri de Facebook ale PSD și-au schimbat numele în "George Simion Președinte" și promovează candidatul AUR la prezidențiale Manifestanții au afișat pancarte cu mesaje precum „Nu murim din accidente, murim din cauza corupției” și „Orice este legal aici dacă ai relații”. În paralel, sute de persoane au participat la un priveghi organizat în memoria victimelor. O tragedie provocată de lipsa măsurilor de siguranță Incendiul s-a produs duminică, în jurul orei 03:00 (02:00 GMT), la clubul de noapte Pulse din Kocani, un oraș de 25.000 de locuitori situat la 80 km est de Skopje. Flăcările au izbucnit din cauza unor artificii folosite în timpul unui concert de hip-hop. În interior se aflau sute de persoane, care s-au grăbit spre singura ușă funcțională pentru a scăpa. Bilanțul provizoriu indică 59 de morți și peste 150 de răniți. Ieșire de urgență încuiată și lipsa echipamentelor anti-incendiu Potrivit procurorului general Ljupco Kocevski, clădirea avea o ieșire de urgență, dar aceasta era încuiată în timpul concertului. Clubul Pulse dispunea de doar două extinctoare, fără niciun sistem de alarmă sau stingere automată a incendiilor. „Clădirea nu avea două uși de ieșire, ci doar o ușă metalică improvizată în spate, care era încuiată și nu avea mâner pe interior”, a declarat Kocevski. Licență emisă ilegal și acuzații de corupție Premierul Hristijan Mickoski a recunoscut că licența clubului Pulse a fost emisă ilegal de Ministerul Economiei. Fostul ministru Kreshnik Bekteshi a fost interogat de poliție în cadrul anchetei deschise de autorități. „Vreau să fie trimiși la închisoare toți cei care au permis ca acest club să funcționeze. Avem nevoie de schimbare, pentru că trăim într-o țară coruptă”, a declarat Jovan, un adolescent de 16 ani care și-a pierdut un prieten în incendiu. Primele arestări, primele tratamente în străinătate Autoritățile nord-macedonene au arestat aproximativ 20 de persoane, inclusiv managerul clubului Pulse și mai mulți oficiali guvernamentali. În prezent, 52 de persoane sunt tratate în spitale din Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia. De asemenea, medici specializați din Serbia, Cehia și Israel sunt așteptați să sosească în Macedonia de Nord pentru a sprijini echipele medicale locale. Alți pacienți urmează să fie transportați la spitale din Croația și România.

Proteste masive în Macedonia de Nord (sursa: X/Newsmax Balkans)
Tragedia din clubul macedonean, asemănătoare Colectivului (sursa: brif.mk)
Internațional

Incendiul din clubul macedonean, asemănări șocante cu Colectiv: fără autorizație și corupție

Tragedia din clubul macedonean, asemănătoare Colectivului. Autoritățile din Macedonia de Nord au demarat o anchetă pentru a stabili posibile acte de corupție legate de incendiul devastator care a avut loc într-un club de noapte din Kocani, soldat cu 59 de morți și peste 150 de răniți. Ministrul de interne, Pance Toskovski, a declarat duminică că firma care administra localul nu avea autorizație legală de funcționare. Tragedia din clubul macedonean, asemănătoare Colectivului În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Toskovski a subliniat că lipsa autorizației este un indiciu clar al corupției care persistă în Macedonia de Nord. Citește și: Suveranistele s-au insultat, dar s-au împăcat: Gavrilă își cere scuze de la Alexandrescu pentru atacurile din trecut „Această firmă nu avea autorizație legală pentru a lucra. Această autorizație, la fel ca multe alte lucruri în Macedonia în trecut, este legată de corupție”, a afirmat acesta. 15 persoane reținute și peste 20 de suspecți în anchetă Potrivit ministrului de interne, ancheta vizează peste 20 de suspecți, printre care se numără fiul proprietarului clubului, directorul firmei care administra localul și membri ai echipei de securitate. În total, 15 persoane au fost deja reținute, inclusiv angajați ai Ministerului Economiei, în timp ce alți suspecți sunt fie spitalizați, fie decedați. Printre cei vizați de anchetă se află și doi membri ai trupei de hip-hop DNK, extrem de populară în Macedonia de Nord, care susținea un concert în momentul producerii incendiului. Premierul Mickoski promite măsuri drastice Premierul Hristijan Mickoski a declarat că vinovații vor fi trași la răspundere fără milă, indiferent de poziția sau afilierea lor politică. „Pentru tot ce s-a întâmplat, trebuie să existe răspundere penală pentru toți, indiferent de instituția de care aparțin, la ce nivel, ce partid, profesie… Va trebui să fie trași la răspundere cu numele și prenumele, fără milă”, a spus acesta. Mickoski a anunțat că în zilele următoare vor fi luate măsuri concrete pentru a combate corupția și pentru a face dreptate familiilor victimelor. „Datorăm asta și vouă și familiilor celor decedați”, a subliniat premierul. Promisiuni pentru combaterea corupției Guvernul Macedoniei de Nord promite să ia măsuri ferme pentru a preveni astfel de tragedii în viitor. Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile se angajează să aducă în fața justiției pe toți cei responsabili de această catastrofă.

Tragedie în Macedonia, 59 de morți (sursa: Radio Kocani)
Internațional

VIDEO Bilanțul Colectivului din Macedonia de Nord crește la 59 de morți. Au fost făcute arestări

Tragedie în Macedonia, 59 de morți (VIDEO). Cel puțin 59 de persoane și-au pierdut viața și peste 150 au fost rănite în urma unui incendiu izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un club de noapte din orașul Kocani, Macedonia de Nord, potrivit BBC. Ministrul de interne, Pance Toskovski, a anunțat că patru persoane sunt vizate de mandate de arestare, iar ancheta este în desfășurare pentru a stabili cauzele tragediei. Tragedie în Macedonia, 59 de morți Dintre cele 59 de victime, 35 au fost deja identificate, majoritatea fiind tineri din orașele Kocani și Stip. Citește și: Suveranistele s-au insultat, dar s-au împăcat: Gavrilă își cere scuze de la Alexandrescu pentru atacurile din trecut Directoarea spitalului din Kocani, Kristina Serafimovska, a declarat că victimele aveau vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, iar 70 dintre răniți au suferit arsuri și intoxicații severe cu monoxid de carbon. Unul dintre membrii trupei DNK, Vladimir Blazev, care susținea concertul în momentul tragediei, se află în stare gravă, fiind conectat la ventilație mecanică. Printre victime se numără și un polițist de la brigada antidrog, aflat în timpul serviciului. Artificii și materiale inflamabile Potrivit primelor investigații, incendiul ar fi fost declanșat de scânteile provenite de la efectele pirotehnice utilizate în timpul concertului. Ministrul de interne a explicat că scânteile au aprins tavanul clubului, construit dintr-un material extrem de inflamabil, ceea ce a dus la propagarea rapidă a flăcărilor și la degajarea unui fum gros, fatal pentru numeroase victime. Concertul trupei DNK a început la miezul nopții, iar incendiul a izbucnit în jurul orei 03:00, ora locală. Imagini dramatice publicate pe rețelele sociale arată clubul cuprins de flăcări, urmate de intervenția pompierilor și a echipajelor de salvare. Ajutor din partea țărilor vecine Tragedia a declanșat un val de reacții internaționale. Premierul Macedoniei de Nord, Hristijan Mickoski, a descris incidentul drept „o zi dificilă și foarte tristă pentru țară” și a transmis condoleanțe familiilor îndoliate. Mai multe state vecine și-au oferit sprijinul pentru tratarea răniților. Premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a anunțat că spitalele din Sofia și Varna sunt pregătite să primească pacienți, iar forțele aeriene bulgare sunt mobilizate pentru transportul răniților. Albania și Grecia au transmis, de asemenea, mesaje de solidaritate și și-au oferit ajutorul. Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a transmis un mesaj de susținere, subliniind că Uniunea Europeană este alături de poporul macedonean în aceste momente grele. Anchetă în desfășurare și măsuri de urgență Autoritățile au demarat o anchetă pentru a stabili responsabilitatea în acest incident tragic. Între timp, pacienții în stare gravă vor fi transportați către spitale din alte țări europene pentru tratamente de specialitate.  

Incendiu devastator într-un club din Macedonia (sursa: X/RepublikaEng)
Internațional

Un Colectiv macedonean: 50 de morți la un concert într-un club în urma unui incendiu

Incendiu devastator într-un club din Macedonia. Un incendiu puternic izbucnit sâmbătă seara într-un club de noapte din Kocani, Macedonia de Nord, a provocat moartea a zeci de persoane. Potrivit agenției de presă oficiale MIA, citată de rferl.org, tragedia s-a petrecut în timp ce în local se desfășura un concert. Incendiu devastator într-un club din Macedonia Primele informații indică faptul că cel puțin 50 de persoane și-au pierdut viața în incendiu, iar numărul victimelor ar putea crește. Citește și: Suveranistele s-au insultat, dar s-au împăcat: Gavrilă își cere scuze de la Alexandrescu pentru atacurile din trecut Clubul, situat la aproximativ 100 de kilometri est de capitala Skopje, găzduia în acel moment aproximativ 1.500 de persoane. Izbucnirea incendiului Potrivit agenţiei de presă, incendiul a izbucnit în clubul de noapte "Pulse" din acest oraş, cu aproximativ 30.000 de locuitori, în timpul unui concert susţinut de DNK, o formaţie de hip-hop foarte populară în ţară. Publicul venit să asiste la concert, care a început la miezul nopţii, era format în mare parte din tineri. Potrivit site-ului de ştiri SDK, incendiul a izbucnit în jurul orei locale 03:00 (02:00 GMT). SDK afirmă că "mai mult de 100 de tineri au fost răniţi", citând Direcţia pentru protecţie şi salvare şi Centrul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Răniţii au fost duşi la spitale din Kocani şi Stip, situat la circa 30 de kilometri sud de Kocani. Incendiul ar fi izbucnit ca urmare a folosirii unor dispozitive pirotehnice, potrivit mass-media Ancheta, în desfășurare Autoritățile din Macedonia de Nord au demarat o anchetă pentru a determina cauzele exacte ale incendiului și pentru a stabili dacă au fost respectate normele de siguranță. Deocamdată, nu există informații oficiale despre supraviețuitori sau despre posibilele deficiențe în sistemele de evacuare ale clubului.

Streinu Cercel, cap de listă la PSD-București Foto: captură video
Politică

Streinu Cercel, cap de listă la PSD-București

Medicul Adrian Streinu Cercel, ex-manager la Institutul Matei Balș, unde 20 de oameni au murit arși de vii după incendiul din 29 ianuarie 2021, va fi cap de listă la PSD București, la Senat. Streinu Cercel a fost, practic, non-stop manager al acestui spital de stat, de la înființare în decembrie 2020, când a fost ales senator PSD. Citește și: VIDEO Piedone, ascuns în Giurgiu, îi ridică ode celui care-l va face senator: „Marcel Ciolacu trebuie să devină președinte!” Streinu Cercel, cap de listă la PSD-București Dosarul incendiului din 29 ianuarie 2021 de la Matei Balș este, de facto, îngropat de Parchetul General. Nici o persoană nu a fost trimisă în judecată pentru acest incendiu. Pe listele PSD din București, pe o poziție eligibilă, se află cel puțin o persoană susținută de Dan Voiculescu: Carmen Avram, fost europarlamentar PSD, soția lui Adrian Ursu, realizator la Antena 3. Ea ar urma să fie plasată pe locul opt pe listele pentru Camera Deputaților, considerat eligibil. Pe locul șapte pe aceste liste se află Mirela Furtună, o apropiată a baronului PSD din Tulcea Horia Teodorescu, care o definește drept „mama copilului meu”. Până acum, ea candidase la Tulcea. Antena 3 scria în octombrie 2020 că Furtună, „mama copilului” baronului PSD de Tulcea Horia Teodorescu a făcut o avere impresionantă dintr-un simplu salariu de bugetar, cu care întreținea și un copil – în declarația de avere nu figurează o pensie alimentară. Mihai Ghigiu, şeful cancelariei premierului Marcel Ciolacu, va deschide lista PSD Bucureşti la Camera Deputaţilor. Pe locul III pe această listă este vicepremierul Marian Neacșu, care are o condamnare penală.

Acumulatorii panourilor solare pot produce incendii (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Acumulatorii panourilor solare pot produce incendii

Acumulatorii panourilor solare pot produce incendii. Faptul că se pot monta și acumulatori pentru panourile solare cu bani de la stat este clar un avantaj pentru beneficiari, dar ridică și îngrijorări legate de siguranța acestor echipamente. Acumulatorii panourilor solare pot produce incendii Doi administratori ai căror firme se află pe lista instalatorilor validați în cadrul Programului Casa Verde 2024 au spus că, deși acumulatorii folosiți în cadrul programului au sisteme de protecție împotriva incendiilor, există totuși riscuri. Citește și: EXCLUSIV Spitalul Militar Central, condus ilegal de comandantul Florentina Ioniță-Radu. Aceasta se pontează și din Sharm El-Sheikh și și-a delegat toate atribuțiile. Spitalul, risc major la incendii Mai ales aceștia nu sunt montați corect, conform specificațiilor producătorului, lucrări de montare care trebuie făcute de personal calificat. Cu alte cuvinte, riscul principal de incendiu apare din cauza unei instalări incorecte, care ar putea duce la funcționarea necorespunzătoare a echipamentului. Continuarea, în Ziarul de Iași.

"Ferma Dacilor" funcționează iar, patronul - liber (Cornel Dinicu, în stânga, chiar luna aceasta, la pensiune) (sursa: Facebook/Ionut Hornoiu)
Eveniment

"Ferma Dacilor" funcționează iar, patronul - liber

"Ferma Dacilor" funcționează iar, patronul - liber. Pensiunea de lângă Mizil a fost locul unei tragedii de Crăciun, anul trecut: opt oameni au murit arși într-un incendiu violent. O tragedie de Crăciun Potrivit procurorilor, victimele nu au avut nici o șansă. Imobilul în care a avut loc incendiul a fost construit fără autorizație. Mai mult, mansarda acestuia a fost realizată din material lemnos, ușor inflamabil, și nu avea căi de evacuare optime. Din acest motiv, construcția era încadrată la gradul 5 de rezistență la foc, cel mai scăzut. De asemenea, pensiunea nu avea autorizație ISU, centrala de alarmare la incendiu era nefuncțională și instalația electrică a imobilului era subdimensionată în raport cu nevoile. Procesul nici nu a început Patronul "Fermei Dacilor", fostul interlop Cornel Dinicu, a fost arestat preventiv după producerea tragediei. A stat doar câteva luni în arest, dar de mai bine de jumătate de an este liber. Dosarul penal deschis pentru "săvârșirea infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru" este ca și inexistent. Potrivit portalului instanțelor de judecată, nici un termen nu a avut loc în acest dosar. "Ferma Dacilor" funcționează iar, patronul - liber Chiar de la Paștele de anul acesta, însă, adică la nici cinci luni de la incendiul devastator, "Ferma Dacilor" funcționează din nou. Ba chiar la capacitate maximă. Potrivit paginii de Facebook a pensiunii, chiar la finalul lunii septembrie, de exemplu, va organiza "Cel mai mare BBQ BRUNCH din România". Printre invitați, Adrian Minune.

Atacatorul din Parlament a fost prins (sursa: Facebook/Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor)
Eveniment

Atacatorul din Parlament a fost prins

Atacatorul din Parlament a fost prins. Bărbatul care a incendiat o încăpere din Palatul Parlamentului a fost depistat, marţi noaptea, şi reţinut pentru 24 de ore. Atacatorul din Parlament a fost prins Potrivit Biroului de presă al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB), bărbatul în cauză urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor, cu propunere legală. Citește și: Alexandra Păcuraru, fiica penalului care controlează Realitatea Plus, care susținea că Zelenski a otrăvit un român, vrea la Cotroceni Potrivit comunicatului emis de Jandarmerie, în jurul orei 13,50, marţi, la obiectivul Palatul Parlamentului, în zona unui magazin de suveniruri, aflat în proximitatea Sălii de expoziţii "Constantin Brâncuşi", un bărbat a dat foc unor bunuri pe care le avea în posesie, după care a plecat de la faţa locului. "Menţionăm faptul că în zona producerii evenimentului accesul este liber, conform Regulamentului de Acces în Camera Deputaţilor şi Senat, până la filtrele de control şi securitate ale SPP. De asemenea, este foarte important de precizat că bărbatul nu a pătruns în zona de securitate din incinta clădirii", se arăta în comunicat. În zona afectată s-au deplasat lucrătorii Departamentului de Pompieri de la sediul Palatului Parlamentului pentru stingerea incendiului şi s-au luat măsuri de evacuare a persoanelor. Atacatorul riscă pedeapsa cu închisoarea până la 7 ani pentru săvârşirea infracţiunii de 'distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri.

Incendiu izbucnit într-o gară din Cluj (sursa: ISU Cluj)
Eveniment

Incendiu izbucnit într-o gară din Cluj

Incendiu izbucnit într-o gară din Cluj. Un incendiu a izbucnit, luni, la locomotiva unui tren cu un vagon de persoane, în Gara Iclod, iar călătorii au reuşit să se autoevacueze. Incendiu izbucnit într-o gară din Cluj "Pompierii din cadrul Detaşamentului Dej intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care s-a manifestat la o locomotivă situată în gara din comuna Iclod. Citește și: De ce Ciolacu nu arată cine răspunde pentru inundații: șeful Apelor Române este clientul lui Grindeanu, condamnat pentru că a condus beat Locomotiva este cuplată la un vagon de călători, însă din fericire incendiul a fost localizat rapid. De asemenea, toţi călătorii au reuşit să se autoevacueze. Echipajele noastre au putut acţiona în siguranţă doar după ce angajaţii CFR au decuplat curentul pe linia ferată, iar în aceste momente se verifică existenţa unor potenţiale focare ascunse. Nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale. La misiune iau parte două autospeciale cu apă şi spumă, alături de o ambulanţă SMURD", se arată într-o informare a ISU Cluj.

Biserici, sinagogi - incendiate, morți, răniți (Rusia) (sursa: tass.com)
Internațional

Biserici, sinagogi - incendiate, morți, răniți (Rusia)

Biserici, sinagogi - incendiate, morți, răniți (Rusia). Bărbaţi înarmaţi au atacat duminică sinagogi şi biserici ortodoxe din Caucazul rus, omorând nouă persoane, printre care un preot şi poliţişti, au anunţat autorităţile, denunţând acte "teroriste". Biserici, sinagogi - incendiate, morți, răniți (Rusia) Atacurile au avut loc în capitala republicii ruse Daghestan, Mahacikala, şi în oraşul de coastă Derbent. Daghestanul este o regiune rusă majoritar musulmană, învecinată cu Cecenia, dar şi cu Georgia şi Azerbaidjan. Operaţiuni antiteroriste în zonă sunt anunţate în mod regulat de autorităţile ruse. Citește și: Cum mi s-a dublat prețul la RCA în decurs de cinci ani, la aceeași mașină, cu zero accidente sau sancțiuni rutiere Atacurile de duminică au vizat "două biserici ortodoxe, o sinagogă şi un punct de control al poliţiei", a anunţat Comitetul naţional antiterorist, citat de agenţia Ria Novosti. Reprezentanţi ai evreilor, printre care Congresul Evreiesc rus, au afirmat că a fost atacată şi o altă sinagogă. Un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse, în vârstă de de 66 de ani, a fost ucis la Derbent, potrivit autorităţilor. Moartea a şase poliţişti a fost, de asemenea, anunţată de Ministerul de Interne din Daghestan. Ulterior, autorităţile au mai informat că un ofiţer al Gărzii Naţionale şi-a pierdut viaţa, iar un alt poliţist a decedat din cauza rănilor sale. În total, nouă decese, chiar dacă autorităţile nu au comunicat un bilanţ total. Doi atacatori, uciși În total, 16 persoane, dintre care 13 poliţişti, au fost rănite şi internate în spital, potrivit ministerului. Indivizi înarmaţi au deschis focul şi asupra unui vehicul în care se aflau poliţişti, rănindu-l pe unul dintre ei, în Sergokala, un sat situat între Mahacikala şi Derbent, a mai precizat Ministerul de Interne regional pentru agenţiile ruse. Niciun element nu permite stabilirea motivaţiilor sau identităţii autorilor acestor atacuri, care par coordonate. Comitetul naţional antiterorist a anunţat în cursul serii încheierea "fazei active" a operaţiunii antiteroriste de la Derbent şi a indicat că doi atacatori au fost ucişi. De asemenea, forţele de ordine au "eliminat patru atacatori la Mahacikala", potrivit Ministerului de Interne regional. Comitetul de anchetă rus a indicat că a deschis o anchetă penală pentru "acte teroriste", fără alte detalii. Patriarhul Kirill vorbește de "semințele urii" Sinagogile din Derbent şi Mahacikala au fost incendiate, potrivit preşedintelui consiliului public al comunităţilor evreieşti din Federaţia Rusă, Boruh Gorin. Imagini, preluate de presa rusă, au arătat o clădire în flăcări, prezentată ca fiind o sinagogă. În alte înregistrări video, au putut fi auzite focuri de armă pe străzile din Mahacikala, unde a fost desfăşurat un important dispozitiv poliţienesc. Autenticitatea acestor imagini nu a putut fi verificată independent. Liderul Daghestanului, Serghei Melikov, a afirmat duminică seară că aceste atacuri "sunt o încercare de a destabiliza situaţia" din republică. Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse şi susţinător fervent al Kremlinului, a asigurat că "inamicul" caută să distrugă "pacea inter-religioasă" din Rusia. Scopul său este de "a sădi seminţele urii", a denunţat el, fără a-i numi pe responsabili. Crocus City Hall Moscova - 140 de morți În octombrie, pe aeroportul din Mahacikala au izbucnit revolte ostile Israelului. În momentul aterizării unui avion din Israel, sute de protestatari au luat cu asalt aeroportul, în mijlocul tensiunilor din întreaga lume legate de conflictul dintre Israel şi Hamas. Rusia a fost vizată de mai multe ori de atentate şi atacuri revendicate de organizaţia jihadistă Stat Islamic (SI), chiar dacă influenţa sa rămâne limitată în ţară. Citește și: Cel mai mare tun al lui Ciolacu: pășune cumpărată cu 260 de euro, schimbată cu o pădure a statului de 440.000 de euro În martie, un atac revendicat de SI la Crocus City Hall, la periferia Moscovei, a ucis peste 140 de persoane. Săptămâna trecută, mai mulţi membri ai SI au fost ucişi după ce au luat ostatici doi agenţi de pază într-o închisoare din sudul Rusiei, potrivit autorităţilor. Rusia s-a confruntat cu o rebeliune islamistă la începutul anilor 2000 în Caucaz, o mişcare născută din primul conflict împotriva Ceceniei separatiste din 1994-1996. Aceasta a fost învinsă de forţele federale ruse şi, în ultimii ani, incidentele armate au fost rare acolo. Aproximativ 4.500 de ruşi, în special din Caucaz, au luptat alături de SI în Irak şi Siria, potrivit datelor oficiale.

Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat Foto: Observator News
Eveniment

Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat

Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat: azi s-a produs o explozie, „neurmată de incendiu” la secția de boli infecțioase a SJU Ploiești. O femeie de 80 de ani a suferit arsuri pe 16% din suprafața corpului. Femeia era în comă la momentul producerii deflagraţiei, fiind dependentă de oxigen. Citește și: Andra – Măruță, cuplul ale cărui firme încasează și bani publici, amenință DeFapt.ro cu „sancțiuni judiciare și pecuniare” pentru articole referitoare la date financiare publice Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat Însă la acest spital s-a mai produs un incendiu, în noiembrie 2021. Atunci, au murit doi pacienţi, iar o infirmieră a suferit arsuri grave și a fost transportată la Spitalul Floreasca din Capitală. Un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis în urma incendiului. La peste doi ani de la acest incendiu nimeni nu a fost trimis în judecată, la fel ca în cazul incendiilor de la spitalele din Piatra Neamț, București (Matei Balș) și Constanța. „În cazul incendiilor de la Matei Balș (ianuarie 2021 – 26 de morți), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (octombrie 2021- 7 morți) și Spitalului Județean din Ploiești (noiembrie 2021 – 2 morți) investigațiile n-au fost finalizate, însă informațiile publicate de presă arată că printre cauzele incendiilor sunt și instalațiile electrice”, arată site-ul context.ro. Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești a refuzat să răspundă întrebării adresate de acest site în legătură cu starea instalației electrice. În 2022, presa scria că așa numitul spital de boli infecțioase din Ploiești - în realitate o secție „exterioară” a Spitalului Județean Ploiești - nu are autorizație de incendiu. „Funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu Spitalul Judeţean Ploieşti – Clădire Spital, Secţia Oftalmologie şi Secţia Boli infecţioase, precum şi un spital privat”, arăta, în noiembrie 2020, site-ul Medical Manager. SJU Ploiești este subordonat Consiliului Județean Prahova, condus de Iulian Dumitrescu, pe care DNA îl cercetează pentru corupție.

Mama prinsă în incendiu a supraviețuit (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Mama prinsă în incendiu a supraviețuit

Mama prinsă în incendiu a supraviețuit. Care sunt mecanismele care funcţionează în creierul uman atunci când o persoană este pusă într-o situaţie de criză? Mama prinsă în incendiu a supraviețuit Discuţia porneşte de la cazul tinerei de 29 de ani care a luat decizia de a se arunca de la etajul al treilea, cu copilul de cinci luni, pentru a scăpa de incendiul din apartament. Citește și: EXCLUSIV Cele mai scumpe elicoptere din dotarea Ministerului Apărării tocmai au fost achiziționate: două aparate H215M Airbus pentru 150 de milioane de euro Psihiatrul a explicat că există un mecanism de "luptă sau fugi (fight or flight)" care se declanşează în creier, ce ne împinge să luăm decizii radicale, în situaţii limită, care sunt doar pseudo-raţionale: există o explicaţie a lor, dar nu se susţine întotdeauna unei analize îndelungate. Pe moment, plin de adrenalină şi cortizol, creierul ne împinge să luăm unele decizii cu care s-ar putea să nu fie de acord ulterior. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Bebelușul de cinci luni a murit (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Bebelușul de cinci luni a murit

Bebelușul de cinci luni a murit. Un caz şocant a îngrozit locatarii unui bloc din cartierul Cantemir, Iași, ieri la amiază. Bebelușul de cinci luni a murit O mamă şi-a aruncat bebeluşul de numai cinci luni de la etajul trei, apoi a sărit şi ea de la înălţime, din cauza unui incendiu izbucnit în apartamentul în care locuiau. Citește și: Coșmarul celor care pierd cardul de sănătate: după cozi uriașe, se emite o „adeverință” care expiră în 60 de zile. Halucinant: CNAS nu mai emite carduri fiindcă a rămas fără plastic Din primele informaţii, femeia a fost medic rezident de laborator la Spitalul “Sfântul Spiridon”, înainte de a intra în concediul maternal. Se mutase de puţin timp în apartamentul respectiv, împreună cu soţul şi copilul. Continuarea, în Ziarul de Iași.

"Taverna racilor", neautorizată de ISU, închisă (sursa: Facebook/Taverna Racilor Herastrau Fishtodoor)
Eveniment

"Taverna racilor", neautorizată de ISU, închisă

"Taverna racilor", neautorizată de ISU, închisă. Localul din Cluj, proaspăt inaugurat, a fost închis vineri după un control al pompierilor. Citește și: VIDEO EXCLUSIV Ciolacu, pe tronul regal la Mănăstirea Vatopedu de la Athos în ajunul Bobotezei. Premierul, însoțit de vicepremierul Marian Neacșu Terasa fusese construită ilegal iar stabilimentul nu avea nici măcar autorizație de securitate la incendiu. "Taverna racilor", neautorizată de ISU, închisă "În urma verificărilor specialiștilor ISU Cluj au fost constatate deficiențe și încălcări grave ale cerinței de securitate la incendiu. Citește și: EXCLUSIV Pescobar, bogat pe credit: Ferrari Roma, Lamborghini Urus și BMW X6, în leasing pe firma la care e angajat pe salariul minim pe economie și care administrează „Taverna Racilor” Astfel, s-a constatat că în spațiul respectiv nu existau instalații cu rol de securitate la incendiu, care erau obligatorii pentru numărul de clienți găsiți în momentul controlului, iar terasa construită adiacent spațiului din incinta complexului comercial nu deținea autorizație de construire. În acest sens s-a aplicat o sancțiune contravențională de 105.000 lei și a fost aplicată măsura complementară de oprire a funcționării și de utilizare a spațiului respectiv", au transmis pompierii.

O altă pensiune a luat foc (sursa: Facebook/ISU Harghita)
Eveniment

O altă pensiune a luat foc

O altă pensiune a luat foc. Un incendiu a cuprins acoperişul unei pensiuni din zona Jigodin Băi, a anunţat, marţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita. O altă pensiune a luat foc Focul a fost rapid localizat de pompieri şi urmează să fie stins. Citește și: Șoșoacă, singurul lider care se opune primirii în spațiul Schengen: „Trafic de droguri, trafic de copii pentru prostituţie, trafic de prostituţie, crimă organizată. Mai vreţi, mă, Schengen?” "Incendiu în municipiul Miercurea Ciuc, zona Jigodin Băi. S-au deplasat 3 echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu 2 autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD. Arde generalizat acoperişul unei pensiuni, pe o suprafaţă de cca 100 mp. Nu sunt persoane în interior", a transmis ISU. De Crăciun, a ars în întregime pensiunea "Ferma Dacilor" din Tohani, Prahova. Opt persoane au decedat în incendiu.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră