sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: incendiu

53 articole
Politică

Streinu Cercel, cap de listă la PSD-București

Medicul Adrian Streinu Cercel, ex-manager la Institutul Matei Balș, unde 20 de oameni au murit arși de vii după incendiul din 29 ianuarie 2021, va fi cap de listă la PSD București, la Senat. Streinu Cercel a fost, practic, non-stop manager al acestui spital de stat, de la înființare în decembrie 2020, când a fost ales senator PSD. Citește și: VIDEO Piedone, ascuns în Giurgiu, îi ridică ode celui care-l va face senator: „Marcel Ciolacu trebuie să devină președinte!” Streinu Cercel, cap de listă la PSD-București Dosarul incendiului din 29 ianuarie 2021 de la Matei Balș este, de facto, îngropat de Parchetul General. Nici o persoană nu a fost trimisă în judecată pentru acest incendiu. Pe listele PSD din București, pe o poziție eligibilă, se află cel puțin o persoană susținută de Dan Voiculescu: Carmen Avram, fost europarlamentar PSD, soția lui Adrian Ursu, realizator la Antena 3. Ea ar urma să fie plasată pe locul opt pe listele pentru Camera Deputaților, considerat eligibil. Pe locul șapte pe aceste liste se află Mirela Furtună, o apropiată a baronului PSD din Tulcea Horia Teodorescu, care o definește drept „mama copilului meu”. Până acum, ea candidase la Tulcea. Antena 3 scria în octombrie 2020 că Furtună, „mama copilului” baronului PSD de Tulcea Horia Teodorescu a făcut o avere impresionantă dintr-un simplu salariu de bugetar, cu care întreținea și un copil – în declarația de avere nu figurează o pensie alimentară. Mihai Ghigiu, şeful cancelariei premierului Marcel Ciolacu, va deschide lista PSD Bucureşti la Camera Deputaţilor. Pe locul III pe această listă este vicepremierul Marian Neacșu, care are o condamnare penală.

Streinu Cercel, cap de listă la PSD-București Foto: captură video
Acumulatorii panourilor solare pot produce incendii (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Acumulatorii panourilor solare pot produce incendii

Acumulatorii panourilor solare pot produce incendii. Faptul că se pot monta și acumulatori pentru panourile solare cu bani de la stat este clar un avantaj pentru beneficiari, dar ridică și îngrijorări legate de siguranța acestor echipamente. Acumulatorii panourilor solare pot produce incendii Doi administratori ai căror firme se află pe lista instalatorilor validați în cadrul Programului Casa Verde 2024 au spus că, deși acumulatorii folosiți în cadrul programului au sisteme de protecție împotriva incendiilor, există totuși riscuri. Citește și: EXCLUSIV Spitalul Militar Central, condus ilegal de comandantul Florentina Ioniță-Radu. Aceasta se pontează și din Sharm El-Sheikh și și-a delegat toate atribuțiile. Spitalul, risc major la incendii Mai ales aceștia nu sunt montați corect, conform specificațiilor producătorului, lucrări de montare care trebuie făcute de personal calificat. Cu alte cuvinte, riscul principal de incendiu apare din cauza unei instalări incorecte, care ar putea duce la funcționarea necorespunzătoare a echipamentului. Continuarea, în Ziarul de Iași.

"Ferma Dacilor" funcționează iar, patronul - liber (Cornel Dinicu, în stânga, chiar luna aceasta, la pensiune) (sursa: Facebook/Ionut Hornoiu)
Eveniment

"Ferma Dacilor" funcționează iar, patronul - liber

"Ferma Dacilor" funcționează iar, patronul - liber. Pensiunea de lângă Mizil a fost locul unei tragedii de Crăciun, anul trecut: opt oameni au murit arși într-un incendiu violent. O tragedie de Crăciun Potrivit procurorilor, victimele nu au avut nici o șansă. Imobilul în care a avut loc incendiul a fost construit fără autorizație. Mai mult, mansarda acestuia a fost realizată din material lemnos, ușor inflamabil, și nu avea căi de evacuare optime. Din acest motiv, construcția era încadrată la gradul 5 de rezistență la foc, cel mai scăzut. De asemenea, pensiunea nu avea autorizație ISU, centrala de alarmare la incendiu era nefuncțională și instalația electrică a imobilului era subdimensionată în raport cu nevoile. Procesul nici nu a început Patronul "Fermei Dacilor", fostul interlop Cornel Dinicu, a fost arestat preventiv după producerea tragediei. A stat doar câteva luni în arest, dar de mai bine de jumătate de an este liber. Dosarul penal deschis pentru "săvârșirea infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru" este ca și inexistent. Potrivit portalului instanțelor de judecată, nici un termen nu a avut loc în acest dosar. "Ferma Dacilor" funcționează iar, patronul - liber Chiar de la Paștele de anul acesta, însă, adică la nici cinci luni de la incendiul devastator, "Ferma Dacilor" funcționează din nou. Ba chiar la capacitate maximă. Potrivit paginii de Facebook a pensiunii, chiar la finalul lunii septembrie, de exemplu, va organiza "Cel mai mare BBQ BRUNCH din România". Printre invitați, Adrian Minune.

Atacatorul din Parlament a fost prins (sursa: Facebook/Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor)
Eveniment

Atacatorul din Parlament a fost prins

Atacatorul din Parlament a fost prins. Bărbatul care a incendiat o încăpere din Palatul Parlamentului a fost depistat, marţi noaptea, şi reţinut pentru 24 de ore. Atacatorul din Parlament a fost prins Potrivit Biroului de presă al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB), bărbatul în cauză urmează să fie prezentat în faţa magistraţilor, cu propunere legală. Citește și: Alexandra Păcuraru, fiica penalului care controlează Realitatea Plus, care susținea că Zelenski a otrăvit un român, vrea la Cotroceni Potrivit comunicatului emis de Jandarmerie, în jurul orei 13,50, marţi, la obiectivul Palatul Parlamentului, în zona unui magazin de suveniruri, aflat în proximitatea Sălii de expoziţii "Constantin Brâncuşi", un bărbat a dat foc unor bunuri pe care le avea în posesie, după care a plecat de la faţa locului. "Menţionăm faptul că în zona producerii evenimentului accesul este liber, conform Regulamentului de Acces în Camera Deputaţilor şi Senat, până la filtrele de control şi securitate ale SPP. De asemenea, este foarte important de precizat că bărbatul nu a pătruns în zona de securitate din incinta clădirii", se arăta în comunicat. În zona afectată s-au deplasat lucrătorii Departamentului de Pompieri de la sediul Palatului Parlamentului pentru stingerea incendiului şi s-au luat măsuri de evacuare a persoanelor. Atacatorul riscă pedeapsa cu închisoarea până la 7 ani pentru săvârşirea infracţiunii de 'distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri.

Incendiu izbucnit într-o gară din Cluj (sursa: ISU Cluj)
Eveniment

Incendiu izbucnit într-o gară din Cluj

Incendiu izbucnit într-o gară din Cluj. Un incendiu a izbucnit, luni, la locomotiva unui tren cu un vagon de persoane, în Gara Iclod, iar călătorii au reuşit să se autoevacueze. Incendiu izbucnit într-o gară din Cluj "Pompierii din cadrul Detaşamentului Dej intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care s-a manifestat la o locomotivă situată în gara din comuna Iclod. Citește și: De ce Ciolacu nu arată cine răspunde pentru inundații: șeful Apelor Române este clientul lui Grindeanu, condamnat pentru că a condus beat Locomotiva este cuplată la un vagon de călători, însă din fericire incendiul a fost localizat rapid. De asemenea, toţi călătorii au reuşit să se autoevacueze. Echipajele noastre au putut acţiona în siguranţă doar după ce angajaţii CFR au decuplat curentul pe linia ferată, iar în aceste momente se verifică existenţa unor potenţiale focare ascunse. Nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale. La misiune iau parte două autospeciale cu apă şi spumă, alături de o ambulanţă SMURD", se arată într-o informare a ISU Cluj.

Biserici, sinagogi - incendiate, morți, răniți (Rusia) (sursa: tass.com)
Internațional

Biserici, sinagogi - incendiate, morți, răniți (Rusia)

Biserici, sinagogi - incendiate, morți, răniți (Rusia). Bărbaţi înarmaţi au atacat duminică sinagogi şi biserici ortodoxe din Caucazul rus, omorând nouă persoane, printre care un preot şi poliţişti, au anunţat autorităţile, denunţând acte "teroriste". Biserici, sinagogi - incendiate, morți, răniți (Rusia) Atacurile au avut loc în capitala republicii ruse Daghestan, Mahacikala, şi în oraşul de coastă Derbent. Daghestanul este o regiune rusă majoritar musulmană, învecinată cu Cecenia, dar şi cu Georgia şi Azerbaidjan. Operaţiuni antiteroriste în zonă sunt anunţate în mod regulat de autorităţile ruse. Citește și: Cum mi s-a dublat prețul la RCA în decurs de cinci ani, la aceeași mașină, cu zero accidente sau sancțiuni rutiere Atacurile de duminică au vizat "două biserici ortodoxe, o sinagogă şi un punct de control al poliţiei", a anunţat Comitetul naţional antiterorist, citat de agenţia Ria Novosti. Reprezentanţi ai evreilor, printre care Congresul Evreiesc rus, au afirmat că a fost atacată şi o altă sinagogă. Un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse, în vârstă de de 66 de ani, a fost ucis la Derbent, potrivit autorităţilor. Moartea a şase poliţişti a fost, de asemenea, anunţată de Ministerul de Interne din Daghestan. Ulterior, autorităţile au mai informat că un ofiţer al Gărzii Naţionale şi-a pierdut viaţa, iar un alt poliţist a decedat din cauza rănilor sale. În total, nouă decese, chiar dacă autorităţile nu au comunicat un bilanţ total. Doi atacatori, uciși În total, 16 persoane, dintre care 13 poliţişti, au fost rănite şi internate în spital, potrivit ministerului. Indivizi înarmaţi au deschis focul şi asupra unui vehicul în care se aflau poliţişti, rănindu-l pe unul dintre ei, în Sergokala, un sat situat între Mahacikala şi Derbent, a mai precizat Ministerul de Interne regional pentru agenţiile ruse. Niciun element nu permite stabilirea motivaţiilor sau identităţii autorilor acestor atacuri, care par coordonate. Comitetul naţional antiterorist a anunţat în cursul serii încheierea "fazei active" a operaţiunii antiteroriste de la Derbent şi a indicat că doi atacatori au fost ucişi. De asemenea, forţele de ordine au "eliminat patru atacatori la Mahacikala", potrivit Ministerului de Interne regional. Comitetul de anchetă rus a indicat că a deschis o anchetă penală pentru "acte teroriste", fără alte detalii. Patriarhul Kirill vorbește de "semințele urii" Sinagogile din Derbent şi Mahacikala au fost incendiate, potrivit preşedintelui consiliului public al comunităţilor evreieşti din Federaţia Rusă, Boruh Gorin. Imagini, preluate de presa rusă, au arătat o clădire în flăcări, prezentată ca fiind o sinagogă. În alte înregistrări video, au putut fi auzite focuri de armă pe străzile din Mahacikala, unde a fost desfăşurat un important dispozitiv poliţienesc. Autenticitatea acestor imagini nu a putut fi verificată independent. Liderul Daghestanului, Serghei Melikov, a afirmat duminică seară că aceste atacuri "sunt o încercare de a destabiliza situaţia" din republică. Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse şi susţinător fervent al Kremlinului, a asigurat că "inamicul" caută să distrugă "pacea inter-religioasă" din Rusia. Scopul său este de "a sădi seminţele urii", a denunţat el, fără a-i numi pe responsabili. Crocus City Hall Moscova - 140 de morți În octombrie, pe aeroportul din Mahacikala au izbucnit revolte ostile Israelului. În momentul aterizării unui avion din Israel, sute de protestatari au luat cu asalt aeroportul, în mijlocul tensiunilor din întreaga lume legate de conflictul dintre Israel şi Hamas. Rusia a fost vizată de mai multe ori de atentate şi atacuri revendicate de organizaţia jihadistă Stat Islamic (SI), chiar dacă influenţa sa rămâne limitată în ţară. Citește și: Cel mai mare tun al lui Ciolacu: pășune cumpărată cu 260 de euro, schimbată cu o pădure a statului de 440.000 de euro În martie, un atac revendicat de SI la Crocus City Hall, la periferia Moscovei, a ucis peste 140 de persoane. Săptămâna trecută, mai mulţi membri ai SI au fost ucişi după ce au luat ostatici doi agenţi de pază într-o închisoare din sudul Rusiei, potrivit autorităţilor. Rusia s-a confruntat cu o rebeliune islamistă la începutul anilor 2000 în Caucaz, o mişcare născută din primul conflict împotriva Ceceniei separatiste din 1994-1996. Aceasta a fost învinsă de forţele federale ruse şi, în ultimii ani, incidentele armate au fost rare acolo. Aproximativ 4.500 de ruşi, în special din Caucaz, au luptat alături de SI în Irak şi Siria, potrivit datelor oficiale.

Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat Foto: Observator News
Eveniment

Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat

Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat: azi s-a produs o explozie, „neurmată de incendiu” la secția de boli infecțioase a SJU Ploiești. O femeie de 80 de ani a suferit arsuri pe 16% din suprafața corpului. Femeia era în comă la momentul producerii deflagraţiei, fiind dependentă de oxigen. Citește și: Andra – Măruță, cuplul ale cărui firme încasează și bani publici, amenință DeFapt.ro cu „sancțiuni judiciare și pecuniare” pentru articole referitoare la date financiare publice Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat Însă la acest spital s-a mai produs un incendiu, în noiembrie 2021. Atunci, au murit doi pacienţi, iar o infirmieră a suferit arsuri grave și a fost transportată la Spitalul Floreasca din Capitală. Un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis în urma incendiului. La peste doi ani de la acest incendiu nimeni nu a fost trimis în judecată, la fel ca în cazul incendiilor de la spitalele din Piatra Neamț, București (Matei Balș) și Constanța. „În cazul incendiilor de la Matei Balș (ianuarie 2021 – 26 de morți), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (octombrie 2021- 7 morți) și Spitalului Județean din Ploiești (noiembrie 2021 – 2 morți) investigațiile n-au fost finalizate, însă informațiile publicate de presă arată că printre cauzele incendiilor sunt și instalațiile electrice”, arată site-ul context.ro. Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești a refuzat să răspundă întrebării adresate de acest site în legătură cu starea instalației electrice. În 2022, presa scria că așa numitul spital de boli infecțioase din Ploiești - în realitate o secție „exterioară” a Spitalului Județean Ploiești - nu are autorizație de incendiu. „Funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu Spitalul Judeţean Ploieşti – Clădire Spital, Secţia Oftalmologie şi Secţia Boli infecţioase, precum şi un spital privat”, arăta, în noiembrie 2020, site-ul Medical Manager. SJU Ploiești este subordonat Consiliului Județean Prahova, condus de Iulian Dumitrescu, pe care DNA îl cercetează pentru corupție.

Mama prinsă în incendiu a supraviețuit (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Mama prinsă în incendiu a supraviețuit

Mama prinsă în incendiu a supraviețuit. Care sunt mecanismele care funcţionează în creierul uman atunci când o persoană este pusă într-o situaţie de criză? Mama prinsă în incendiu a supraviețuit Discuţia porneşte de la cazul tinerei de 29 de ani care a luat decizia de a se arunca de la etajul al treilea, cu copilul de cinci luni, pentru a scăpa de incendiul din apartament. Citește și: EXCLUSIV Cele mai scumpe elicoptere din dotarea Ministerului Apărării tocmai au fost achiziționate: două aparate H215M Airbus pentru 150 de milioane de euro Psihiatrul a explicat că există un mecanism de "luptă sau fugi (fight or flight)" care se declanşează în creier, ce ne împinge să luăm decizii radicale, în situaţii limită, care sunt doar pseudo-raţionale: există o explicaţie a lor, dar nu se susţine întotdeauna unei analize îndelungate. Pe moment, plin de adrenalină şi cortizol, creierul ne împinge să luăm unele decizii cu care s-ar putea să nu fie de acord ulterior. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Bebelușul de cinci luni a murit (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Bebelușul de cinci luni a murit

Bebelușul de cinci luni a murit. Un caz şocant a îngrozit locatarii unui bloc din cartierul Cantemir, Iași, ieri la amiază. Bebelușul de cinci luni a murit O mamă şi-a aruncat bebeluşul de numai cinci luni de la etajul trei, apoi a sărit şi ea de la înălţime, din cauza unui incendiu izbucnit în apartamentul în care locuiau. Citește și: Coșmarul celor care pierd cardul de sănătate: după cozi uriașe, se emite o „adeverință” care expiră în 60 de zile. Halucinant: CNAS nu mai emite carduri fiindcă a rămas fără plastic Din primele informaţii, femeia a fost medic rezident de laborator la Spitalul “Sfântul Spiridon”, înainte de a intra în concediul maternal. Se mutase de puţin timp în apartamentul respectiv, împreună cu soţul şi copilul. Continuarea, în Ziarul de Iași.

"Taverna racilor", neautorizată de ISU, închisă (sursa: Facebook/Taverna Racilor Herastrau Fishtodoor)
Eveniment

"Taverna racilor", neautorizată de ISU, închisă

"Taverna racilor", neautorizată de ISU, închisă. Localul din Cluj, proaspăt inaugurat, a fost închis vineri după un control al pompierilor. Citește și: VIDEO EXCLUSIV Ciolacu, pe tronul regal la Mănăstirea Vatopedu de la Athos în ajunul Bobotezei. Premierul, însoțit de vicepremierul Marian Neacșu Terasa fusese construită ilegal iar stabilimentul nu avea nici măcar autorizație de securitate la incendiu. "Taverna racilor", neautorizată de ISU, închisă "În urma verificărilor specialiștilor ISU Cluj au fost constatate deficiențe și încălcări grave ale cerinței de securitate la incendiu. Citește și: EXCLUSIV Pescobar, bogat pe credit: Ferrari Roma, Lamborghini Urus și BMW X6, în leasing pe firma la care e angajat pe salariul minim pe economie și care administrează „Taverna Racilor” Astfel, s-a constatat că în spațiul respectiv nu existau instalații cu rol de securitate la incendiu, care erau obligatorii pentru numărul de clienți găsiți în momentul controlului, iar terasa construită adiacent spațiului din incinta complexului comercial nu deținea autorizație de construire. În acest sens s-a aplicat o sancțiune contravențională de 105.000 lei și a fost aplicată măsura complementară de oprire a funcționării și de utilizare a spațiului respectiv", au transmis pompierii.

O altă pensiune a luat foc (sursa: Facebook/ISU Harghita)
Eveniment

O altă pensiune a luat foc

O altă pensiune a luat foc. Un incendiu a cuprins acoperişul unei pensiuni din zona Jigodin Băi, a anunţat, marţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita. O altă pensiune a luat foc Focul a fost rapid localizat de pompieri şi urmează să fie stins. Citește și: Șoșoacă, singurul lider care se opune primirii în spațiul Schengen: „Trafic de droguri, trafic de copii pentru prostituţie, trafic de prostituţie, crimă organizată. Mai vreţi, mă, Schengen?” "Incendiu în municipiul Miercurea Ciuc, zona Jigodin Băi. S-au deplasat 3 echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu 2 autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD. Arde generalizat acoperişul unei pensiuni, pe o suprafaţă de cca 100 mp. Nu sunt persoane în interior", a transmis ISU. De Crăciun, a ars în întregime pensiunea "Ferma Dacilor" din Tohani, Prahova. Opt persoane au decedat în incendiu.

Cornel Dinicu, patronul "Fermei Dacilor", acuză punerea focului (sursa: Facebook/Ferma Dacilor)
Eveniment

Patronul "Fermei Dacilor" acuză punerea focului

Patronul "Fermei Dacilor" acuză punerea focului. Într-o lungă postare pe Facebook, Cornel Dinicu a încercat să explice cum a construit "Ferma Dacilor" și ce s-a întâmplat în noaptea tragediei. "Am înțeles că urmează să fiu arestat" "Acestea sunt nopțile de priveghi ale fiului meu și am început să scriu pentru că n-am unde să-mi vărs durerea. N-am nici unde să spun adevărul. N-am nici prieteni în politică, nici în presă, nici susținerea de care se tot vorbește. Citește și: Ferma Dacilor a primit o subvenție consistentă de la stat în pandemie. Unitatea turistică avea o stea, nu avea autorizație de incendiu și nici de construire Am prieteni mulți și apropiați, dar nu din ăștia de care se tot aude. Scriu pentru că am înțeles că după înmormântarea fiului urmează să fiu arestat și cum altfel o să mai pot să îmi spun povestea?! Mesajul acesta e spovedania publică pe care nu mă așteptăm să o fac vreodată, e durerea unui tată care își îngroapă fiul, e durerea unui prieten care își îngroapă prietenii cei mai apropiați. Condoleanțe familiior celor care au fost cu noi în acea noapte tragică. "Eu sunt un băiat care a plecat din Mizil" E peste puterile mele să duc nenorocirea și toate lucrurile pe care le spuneți despre mine, dar măcar să fi încercat să vă povestesc. Eu sunt un băiat care a plecat din Mizil acum peste 30 de ani la București din dorința de mai mult. Provin dintr-o familie simplă cu 8 copii. Din păcate pentru mine, variantele mele de a găsi un loc de muncă erau extrem, extrem de limitate. Aveam un singur avantaj cu care am plecat la drum, anume acela de a fi fost sportiv. Să fiu paznic, gardă de corp, n-a fost visul meu în viață, dar n-aveam cu ce trăi, deci asta a fost. Acum știu să fac multe, dar la vremea aia atât puteam și asta a fost. Pe măsură ce mi s-a mai dezghețat mintea am mai avut și alte locuri de muncă. Am făcut un club. M-am întors la Mizil, am vândut apartamentul părinților și o casă moștenită tot de la ei la Breaza, m-am umplut de credite la bănci, datorii la prieteni și am făcut Hotelul din Mizil, apoi Pisicina. Falimentul a bătut pe nesimțite la ușă pentru că băncile nu te așteaptă…iar eu nu eram tocmai un administrator cu școală. Atât s-a putut. "N-am găsit înțelegere de la autorități" Ferma Dacilor a apărut ca idee în urma unei tragedii. Un bun prieten mi-a murit de foarte tânăr, iar când au venit rezultatele analizelor concluzia a fost că a murit intoxicat de mâncarea proastă din comerț. Atunci m-am gândit să-mi fac o fermă unde să produc lapte, ouă, carne, cârnați, brânză și să livrez către 500 de familii săptămânal materie primă pentru mesele lor. Pământul era extrem de ieftin la vremea respectivă, așa că am cumpărat și eu o bucată mică din ceea ce azi era Ferma Dacilor. Voiam să fac un grajd pentru care am fost să obțin autorizații încă de la început. În baza faptului că aveam un trecut și bani de dat stânga-dreapta deloc, autorizația întârzia să apară. Documentele pe care le cereau erau imposibil de obținut, cum ar fi un plan urbanistic zonal care a fost eliberat după 4 ani!!! Apoi într-un control s-a constatat că aveam construite niște cuști de iepuri (sper că știți cum arată) și că trebuie să le dărâm dacă vreau autorizație. Era, evident, un alt mod de a lungi procesul. Am început să cresc păsări, gâște, porci pentru livrările la care visam eu. Vulpile ne dădeau târcoale necontenit, până când, într-o zi era prea evident că ceva nu-i în regulă. Vulpea trecea nestingherită cu o gâscă la purtător chiar prin fața mea. Ne-am apucat de numărat și șocul a fost pe măsură, peste 1000 de gâște lipsă. Am realizat că nu eram deloc în filmul bun și atunci am decis să construim primele 6 camere de închiriat în continuarea grajdului. Iar drumuri la autorități, iar dezbateri, iar ignorare, iar, iar, iar. Și acum mă întreb citind prin presă una-alta unde sunt relațiile și conexiunile astea despre care zice lumea că le am sau le aveam, că nu vă puteți imagina câte greutăți am avut cu ferma și nu vorbesc doar de autorizări, ci și de electricitate, și de apă, și de acces, și câte și mai câte și n-am găsit nici rezolvare, nici înțelegere de la autorități. An de an am încercat să dezvoltăm Ferma Dacilor. Să extindem cazările, să diversificăm producția, să ne adaptăm vremurilor. Am muncit la pământ și la animale, am cumpărat materia primă pe care nu o produceam noi de la producători locali, am reinvestit fără regret banii care au venit ulterior muncii noastre. "Eram doar un simplu pion" Pentru cine scriu eu acest text? În primul rând pentru familiile celor decedați, care sunt ca familia mea și prietenii copiilor mei, apoi pentru toți cei care au fost vreodată la Ferma Dacilor crezând în acest proiect și datorită cărora visul a devenit realitate, și nu în ultimul rând pentru autorități care trebuie să găsească vinovații. De ce acum? Pentru că aud la nesfârșit că după înmormântarea copilului voi fi arestat pentru a se da un exemplu și pentru că nu-mi doresc ca oameni nevinovați să sufere alături de mine, oameni precum administratorul, acționari etc. La durerea pe care o simt acum, nu contează ce se întâmplă cu mine, dar îmi doresc liniște pentru cei dragi, nu contează cât mă veți hăitui pe mine. Mă numiți pe toate posturile interlop. Și din păcate, am o reputație proastă creată cu mulți ani în urmă care merge peste tot cu mine. Nu contează cât bine faci, contează doar Greșelile pe care le faci. Nu pare să conteze nici că sunt achitat, nici care a fost adevărul la vremea respectivă. Mulți dintre cei care aveți o opinie acum legată de activitatea mea de atunci, deși a avea o părere nu e echivalent cu a cunoaște ceva, nici nu erați născuți. Dacă acum spun că atunci am fost condamnat pentru că trebuia? Că mi-am apărat un prieten bun împotriva clanurilor țigănești care aveau relații extraordinar de sus și eu eram doar un simplu pion? Că eram un nimeni care trebuia să pice ca să fie alții bine? Pentru voi rămâne doar ce s-a consemnat. Eram tânăr, sportiv, puternic. Am plătit. Pare oricum că nu destul pentru că ștampila asta de cercetat în stare reținere nu dispare niciodată. "Numele meu nu apare nicăieri" Acesta este unul dintre motivele pentru care am vrut să îmi protejez familia și numele meu nu apare nicăieri în ceea ce privește proiectul Fermei. Afacerea era pe numele lui Adrian Ristin, un prieten vechi și bun al familiei. Un om foarte apropiat. Situația mea de familie este mai complicată, pentru că am 5 copii din 3 relații și pentru a nu crea favoritisme și tensiuni am decis ca firma să fie din punct de vedere juridic în administrația unui apropiat. Astfel, cine a vrut din familie bani, a trebuit să muncească, urmând ca pe viitor fiecare să primească ceva în funcție de implicarea avută. Nici nu sunt, nici nu am fost un om bogat din punct de vedere financiar, sunt un om de la țară care a vrut să implementeze copiilor disciplina și conștiința că banii se fac prin muncă. Toată familia mea muncește la Fermă. Ați spus că s-au spălat bani în pandemie, că Ferma a făcut profit. S-au spălat sau s-a făcut profit? Că e o contradicție. Eu am investit în acest proiect în timp tot, plus bani împrumutați, fără a lua ceva înapoi. Toate câștigurile se reinvestesu. Eu nu mi-am făcut case, nu am schimbat mașină după mașină, eu doar am încercat să îmi îndeplinesc un vis. În pandemie am funcționat cu restricții ca toată lumea, iar mare parte din venituri au venit din livrări. Împreună cu copiii mei am făcut personal livrări la domiciliu și mulțumim celor care au cumpărat că așa ne-am susținut. Am declarat veniturile și profiturile. "Nu aveam relații bune cu politicul" Nu înțeleg de ce conform presei e greșit că lumea venea să petreacă la Fermă. Sunt ceea ce în trecut numeam cârciumar. Eu îmi doream ca oamenii să vină la noi și să se simtă bine. Niciodată nu m-a interesat cine, ce funcție avea. Încercam mereu să ne fidelizăm clienții prin metodele normale practicate de orice restaurant/pensiune/magazin. Nu aveam autorizație de construire tocmai pentru că nu aveam relații bune cu politicul. Am reușit intabularea clădirii prin instanță după o perioadă semnificativă. A fost nevoie să dau în judecată ca să ajungem în legalitate. Am greșit pentru că am vrut să îmi îndeplinesc visul de a crea ceva unic în România în locul în care m-am născut și m-am încăpățânat să nu accept că nu se poate din partea celor care știu doar să pună piedică. Nu sună plăcut, dar Ferma Dacilor a adus mai multă vizibilitate României decât toate târgurile Ministerului Turismului la un loc. S-a înțeles că am intrat în legalitate prin instanță, și nici asta nu a fost simplu, bineînțeles. "Această nenorocire s-a întâmplat în casa mea" Autorizarea ISU Ferma s-a construit în timp. Întâi o fermă, apoi câteva locuri de cazare. Nu a fost de la început așa cum era în prezent. Necesitatea autorizarilor a venit pe parcurs pentru că la început noi aveam 12 locuri de cazare, respectiv 6 camere, iar până în 16 locuri această autorizație nu este necesară. Când ne-am mărit am cerut autorizarea. De ce nu o aveam? Pentru că eram în proces. Totul era nou, făcut cu firme specializate, ferma având hidranți interiori și exteriori, extinctoare, scări de exterior, lemnul era ignifugat, centrală antiincendiu, detectoare de fum, 4 bazine a câte 40 de tone de apă fiecare, mai exact 160 de tone de apă pregătită mereu pentru orice eventualitate. În fapt, toate măsurile de siguranță existau, mai puțin paratrăsnetul. Mă gândeam că o să le auziți și la televizor că sigur s-a constatat prezența tuturor acestor măsuri. Ce nu spune nimeni e că această nenorocire s-a întâmplat în casa mea, la petrecerea de Crăciun cu familia mea și musafirii mei. Toți cei care au decedat nu erau clienți ai Fermei, erau familie și musafiri care au fost găzduiți în casa privată care nu avea nevoie de autorizații pentru că nu era destinată închirierii. Deasupra camerelor de cazare de la parter destinate închirierii există o parte a clădirii cu intrare separată din interior și din exterior unde existau 4 camere și un living unde locuiam eu și familia mea și unde mai găzduiam prietenii când veneau în vizită. Dupa petrecerea de Crăciun musafirii au rămas peste noapte în acest spatiu, care nu era destinat publicului. Patronul "Fermei Dacilor" acuză punerea focului Nu știu ce urmează să se întâmple cu mine, dar tor trebuie să aflu cine mi-a ucis familia, apropiații! Pentru mine, care nu am lipsit în nicio etapă a construcției Fermei este extrem de suspect modul în care aceasta a ars și rapiditatea cu care flăcările s-au extins. Centrala antiincendiu, deși omologată, nu a funcționat. Probabil trebuie să mulțumim celor de la Electrica pentru scăderea tensiunii pe magistrală și penelor de curent frecvente în ciuda reclamațiilor depuse constant către ei. În camere nu existau reșouri. Centrala pentru încălzire funcționa și nu se află în aceeași clădire cu cea care a ars. Suntem o familie care vrea să muncească și a dovedit-o. Am crescut o afacere în România, am plătit taxe, nu mă dezic de ce am făcut dar birocrația se pare ca a învins iar.. Nu contează dacă faci, dacă îndeplinești condițiile, ci în final este despre funcționari, hârtii și birocrație. Eu aveam tot, mai puțin un paratrăsnet. De ce cred că e o mână criminală? Pentru ca eu sunt victima perfectă. Trecutul meu mă face să nu fiu credibil indiferent ce aș spune acum, și indiferent care e adevarul.. Ce contează e doar ce spun autoritățile care au zis din prima zi ca exclud o astfel de Ipoteză.. Cum excluzi ceva dacă nu cercetezi?…", a scris Cornel Dinicu pe Facebook.

"Ferma Dacilor", administrată de trei firme (sursa: Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă)
Investigații

"Ferma Dacilor", administrată de trei firme

"Ferma Dacilor", administrată de trei firme. Locul în care au ars șase persoane în urma unui incendiu este controlat neoficial de Cornel Dinicu. Pe numele lui există acolo doar firma Pescăria Tohania, fosta Ferma Dacilor Catering SRL, care oferă mâncarea pentru evenimente. Citește și: Șeful Protecției Consumatorului, pesedistul Horia Constantinescu, laude deșănțate pentru Ferma Dacilor: „Sunt prieten cu proprietarul de aproape 31 de ani”. Proprietarul, un interlop Spațiile de cazare sunt administrate oficial de o altă societate, Ferma Dacilor Production SRL, patronată în acte de Marian Viorel Olteanu și Vitomir Adrian Ristin. Primul mai are o firmă de construcții, celălalt, o carmangerie. Șefii ISU Prahova, chefuri dacice Pensiunea Ferma Dacilor, din localitatea prahoveană Tohani, a ars din temelie. În momentul izbucnirii incendiului, în pensiune se aflau 26 de persoane care participaseră la o petrecere. Pompierii au reușit să scoată de sub dărâmături șase trupuri carbonizate. Surse apropiate anchetei au declarat că urmează să se obțină probe ADN de la persoanele decedate și de la rudele acestora pentru a se stabili cu exactitate identitatea fiecărei victime. Deși nu avea autorizație de construcție și nici autorizație de securitate la incendiu, pensiunea Ferma Dacilor era locul preferat pentru chermeze de șefii ISU Prahova. Conducerea ISU Prahova este asigurată de prahoveanul Nicolae Tudoroiu. Acesta este secondat de prim-adjunctul Florin Chivu și de adjunctul Alexandru Muscalu. De abia acum, în urma tragediei în care și-au pierdut viața șase persoane, Direcția Națională Anticorupție urmează să redeschidă o anchetă legată de funcționarea fără autorizație ISU a pensiunii Ferma Dacilor. Interlopul Dinicu are o pescărie de catering Documentele publice consultate de către DeFapt.ro arată că, în anul 2015, Cornel Dinicu a înființat firma Ferma Dacilor Catering SRL cu sediul social în satul Tohani, comuna Gura Vadului, nr. 76 B. La aceeași adresă cu pensiunea care s-a făcut scrum. Ulterior, în august 2021, Cornel Dinicu a schimbat denumirea firmei în Pescăria Tohania. Și de la înființarea din 2015 și după rebotezarea din 2021, firma a avut obiect principal de activitate "activități de alimentație (catering) pentru evenimente". Adică asigura mâncării pentru diverse evenimente. Datele financiare ale firmei arată că, în ultimii trei ani fiscali, firma a raportat un singur angajat și profituri modeste. În anul 2020, a raportat un profit de peste 153.000 lei, apoi a scăzut în 2021 la puțin peste 9.000 lei. Ultimul an fiscal arată că firma lui Dinicu a avut o cifră de afaceri de aproape 194.000 lei și un profit de 18.695 lei. Dinicu, omul cu adresa de e-mail O altă firmă, Ferma Dacilor Production SRL, a fost înființată în iunie 2016 și are ca obiect principal de activitate "facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată". Sediul social și punctul de lucru declarat se află tot în satul Tohani la nr. 76 B. Practic, această firmă se ocupa de închirierea spațiilor de cazare care au luat foc. Documentele de la Registrul Comerțului arată că această societate este patronată în acte de Marian Viorel Olteanu și Vitomir Adrian Ristin. Dar de pe site-ul fermadacilor.ro aflăm că furnizorii pot trimite e-mail-uri pe adresa [email protected], declarată la Registrul Comerțului de firma Pescăria Tohania SRL, deținută de Cornel Dinicu. În plină pandemie, firma controlată prin interpuși de Cornel Dinicu, a raportat cifre de afaceri uluitoare. De exemplu, în anul 2020 a raportat o cifră de afaceri netă de peste 2,93 milioane lei și un profit de aproximativ 1,24 milioane lei. Cifra de afaceri a crescut în anul 2021 la peste 4,2 milioane lei și profitul, la peste 1,6 milioane lei. În anul fiscal 2022, cu un număr mediu de 11 angajați, Ferma Dacilor Production a avut o cifră de afaceri de aproximativ 5,5 milioane lei și un profit de aproape două milioane lei. "Ferma Dacilor", administrată de trei firme Pe numele lui Marian Viorel Olteanu, unul din cei doi patroni din acte de la Ferma Dacilor Production SRL, se mai află societatea de construcții Mițan Totalcons SRL. El deține 95% din părțile sociale, iar restul de 5% se află pe numele Elenei Coralia Olteanu. Celălalt asociat de la Ferma Dacilor Production, Vitomir Adrian Ristin, este unic asociat la Burebista Carmangerie SRL. Și această societate, care se ocupă cu fabricarea produselor din carne, inclusiv pasăre, are punctul de lucru declarat în satul Tohani, nr. 76 B. Adică în incinta complexului Ferma Dacilor. Burebista Carmangerie a avut în ultimul an fiscal o cifră de afaceri netă de 38.300 lei și un profit de aproape 8.000 lei cu un număr mediu de patru angajați.

DNA redeschide dosarul Ferma Dacilor - ISU (sursa: Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă)
Eveniment

DNA redeschide dosarul "Ferma Dacilor" - ISU

DNA redeschide dosarul "Ferma Dacilor" - ISU. Direcţia Naţională Anticorupţie ar urma să redeschidă un dosar privind funcţionarea fără autorizaţie ISU a pensiunii "Ferma Dacilor", unde marţi a izbucnit un incendiu devastator, soldat, până la acest moment, cu şase morţi, între care un copil, doi răniţi şi doi dispăruţi, precizează surse judiciare. DNA redeschide dosarul "Ferma Dacilor" - ISU Potrivit acestora, Secţia militară a DNA a clasat în martie 2023 acest dosar care ar urma să fie redeschis după evenimentul recent. Citește și: „Ferma Dacilor” a interlopului Cornel Dinicu, fără autorizație ISU, contract cu sindicatul polițiștilor SNPPC. Ce relație are patronul cu Horia Constantinescu, șeful ANPC Ferma Dacilor nu are autorizaţie de securitate la incendiu, a informat, marţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova. Conform sursei citate, în anul 2019 a fost efectuată la acest obiectiv o "verificare pe fond", fiind identificate şase nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului şi au fost aplicate şase avertismente. "La momentul verificării nu au fost puse la dispoziţia inspectorilor documente din care să rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu", a transmis ISU. Ferma Dacilor este un operator economic cu funcţiuni de cazare şi restaurant, aflat în satul prahovean Tohani.

Legăturile dubioase de la Ferma Dacilor, patronată, declarativ, de Cornel Dinicu
Eveniment

Legăturile dubioase de la Ferma Dacilor

Legăturile dubioase de la „Ferma Dacilor”: patronul declarat, Cornel Dinicu, este un fost interlop protejat de PSD, poliție și ISU. În 2020, DNA a deschis un dosar legat de modul în care ISU Prahova a protejat Ferma Dacilor, însă secția militară a parchetelor anticorupție l-a închis inexplicabil. Citește și: „Ferma Dacilor” a interlopului Cornel Dinicu, fără autorizație ISU, contract cu sindicatul polițiștilor SNPPC. Ce relație are patronul cu Horia Constantinescu, șeful ANPC Pensiunea unde, până acum, au murit arse de vii cinci persoane, nu avea autorizație de incendiu. Legăturile dubioase de la Ferma Dacilor Mai mult, Cornel Dinicu, deși se declară public patron al Fermei Dacilor, nu apare în acte ca proprietar. Potrivit Antenei 3, actele arată că proprietari la Ferma Dacilor SRL sunt Olteanu Marian Viorel, născut în Prahova și Ristin Vitomir Adrian, din Timișoara. În 2022, Ferma Dacilor a avut o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei, un profit de 1,96 milioane de lei și înregistra datorii de 1,1 milioane de lei. Firma avea 11 angajați. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA intenţionează ca în zilele următoare să redeschidă dosarul de corupţie de la ISUJ Prahova, care implica şi scandalul pe autorizaţia de incendiu de la pensiunea Ferma Dacilor. Dosarul DNA ar arăta că au existat mai multe nereguli în acordarea autorizaţiilor de incendiu iar ISUJ Prahova ar fi dat avertismente în locul amenzilor în valoare de 5000-10.000 lei. Dosarul DNA arată că: „În data de 10.07.2019, cpt. Cristina CHELBA, împreună cu colonelul (r) Elisei-Tiberiu DUMITRU au desfăşurat controlul, fiind identificate 6 nereguli, consemnate în nota de control nr. 4468421/12.07.2019, toate sancţionate cu avertismente. Obiectivul nu a putut face dovada deţinerii unei autorizaţii de securitate la incendiu - 1200 mp, în condiţiile în care amendă prevăzută era de 5001-10000 lei, conform art.45, pct IV, lit.d, Legea 307/2006. Ulterior la data de 07.08.2019 la FERMA DACILOR a fost organizată o masă de protocol oferita de conducerea ISUJ Prahova membrilor comisiilor de evaluare şi însoţitorilor de loturi la etapa naţională a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntar şi private pentru situaţii de urgenţă”. Prietenii patronului Dinicu Dosarul DNA pe nereguli constatate la Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă Prahova a fost clasat pe 21 martie 2023, de către Secţia Militară a DNA, condusă la acea vreme de fostul său şef, Liviu Lascu. Alte legături dubioase de la Ferma Dacilor sunt: Cornel Dinicu, interlop condamnat penal, eraprieten de 31 de ani cu șeful Protecției Consumatorului, pesedistul Horia Constantinescu, care-i făcea reclamă pe Facebook. Un sindicat al poliției avea un contract cu Ferma Dacilor, membrii acestui sindicat primind o reducere de 20% la cazare și mâncare, Cornel Dinicu ar fi fost bodyguard al fostului ministru PSD de Interne, Doru Ioan Tărăcilă Petreceri cu interlopi și un incendiu care l-a anticipat pe cel din 26 decembrie Surse citate de Gândul susțin că un alt incendiu, de proporții reduse, ar fi izbucnit în în bucătăria pensiunii „Ferma Dacilor” acum câteva zile. Mai mult, în ceea ce privește instalația electrică a pensiunii, ar fi fost mai mereu „probleme”. Citește și: Cine este interlopul care deținea „Ferma Dacilor”: căpetenie de bodyguarzi, personaj central în afacerea „Portbagajul”, urmărit de serviciul românesc de spionaj „Am fost la Ferma Dacilor cu o săptămână în urmă. Atunci a luat foc bucătăria și era să fim cu toții intoxicați. Jos, la parter, era chef de interlopi cu lăutari, muzică live… te și speriai. Erau în jur de 30-40 de persoane la parter, 40 – 50 la etaj, în acel moment”, a declarat un turist, sub protecția anonimatului. „Aveau probleme cu curentul, tot se oprea, și pâlpâiau becurile, mi s-a făcut rău când am văzut. Pe 16 decembrie, în jurul orelor 17.00, a izbucnit un incendiu, tot în bucătărie. Tot personalul alerga spre și dinspre bucătărie, s-au deschis geamurile după ce incendiul a fost stins, toată zona unde se lua masa și holurile au fost inundate de fum dens! La parter era o petrecere privată de dubiosi, ceva sportivi, iar toti clientii erau directionati la etaj pentru a lua masa!”, mai scrie Gândul. Buzdugan și Morar, la deschiderea unei piscine săpate de interlop În 2010, Prahova Online scria: „Fostul interlop Cornel Dinicu a facut la Mizil o piscina de 700.000 de euro”. În fotografiile distribuite de aceasta publicatie dela acest eveniment apar prezentatorii de la Radio Zu, Mihai Morar și Daniel Buzdugan. Foto: Prahova Online, ilustrație la articolul „Fostul interlop Cornel Dinicu a facut la Mizil o piscina de 700.000 de euro” Acest site mai arată că, în februarie 2000 „Dinicu este arestat de Poliția Prahova, pentru deținere ilegală de armă militară și este condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Mai 2000 - La domiciliul părinților lui Dinicu, pe atunci consilier la Camera Deputaților, poliţia găseşte "la pont" un pistol cu aer comprimat, o stație de emisie-recepție "Motorola", 40 de cartușe marca "Winchester", două cartușe de calibrul 7,62 milimetri, trei cartușe calibrul 12 milimetri, două cartușe "Start" calibrul 12 milimetri, un încărcător semicircular pentru cartușe, o sabie de tip "Ninja", o baionetă, un baston metalic tip "Castel"și mai multe cuțite. Dinicu a fost reținut de polițiști sub acuzația de deținere ilegală de arme și muniție; August 2000 - fața deputatului PNȚCD de Călăraşi Claudiu Pavelescu a lovit un copil cu maşina, omorându-l. În maşina fiicei deputatului se află şi Cornel Dinicu, angajat din 1999, la biroul parlamentar, ca bodyguard”.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră