duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: iesire

4 articole
Economie

Patru benzi, cinci milioane de euro

Patru benzi, cinci milioane euro/km. Lista proiectelor de hotărâre pe care consilierii judeţeni le vor parcurge în şedinţa de plen de miercuri a ajuns la 44 de propuneri. Patru benzi, cinci milioane euro/km Printre acestea se numără aprobarea unui împrumut de aproape zece milioane de euro, necesar acoperirii unor cheltuieli neeligibile. Dar şi plăţilor suplimentare pentru prelungirea peste măsură a execuţiei proiectului de modernizare a zeci de kilometri de drum judeţean din Axa rutieră Iaşi-Suceava. Citește și: Averea uriașă a judecătoarei Adomniței, de la Curtea de Apel, unde magistrații fac grevă pentru pensii: 3,7 milioane lei doar în bănci și acțiuni În fine, 20 de milioane de lei vor fi împărţite tuturor celor 98 de comune şi oraşe din judeţ. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Patru benzi, cinci milioane euro/km (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Americanii trebuie să părăsească "imediat" Rusia (sursa: voanews.com)
Internațional

Americanii trebuie să părăsească "imediat" Rusia

Americanii trebuie să părăsească "imediat" Rusia. Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească "imediat" Rusia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a misiunii diplomatice. Americanii trebuie să părăsească "imediat" Rusia "Cetăţenii Statelor Unite nu trebuie să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia trebuie să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale", se menţionează în nota Ambasadei SUA la Moscova. În comunicat este amintit faptul că, la 21 septembrie, autorităţile ruse au declarat mobilizarea militară parţială pentru a-şi consolida trupele desfăşurate în Ucraina. Citește și: Date oficiale: rușii iau UE cu asalt. În ultima săptămână, 66.000 de cetățeni ruși au intrat în Uniune "Rusia ar putea refuza să recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, (ar putea) să le interzică accesul la asistenţă consulară americană, să le interzică ieşirea din Rusia şi să-i recruteze pe cei care deţin două paşapoarte", se menţionează în comunicatul citat. Misiunea diplomatică americană adaugă totodată că, în prezent, opţiunile de a părăsi Rusia sunt "extrem de limitate" şi cel mai adesea nu sunt disponibile dacă rezervările nu se fac din timp. Asistența americană, foarte limitată "Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise", menţionează ambasada americană la Moscova. De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă "cât mai repede cu putinţă", adaugă sursa citată. Misiunea diplomatică a SUA avertizează că se confruntă cu "limitări serioase" în a oferi asistenţă cetăţenilor americani şi menţionează totodată că posibilităţile de a părăsi Rusia se pot "diminua şi mai mult" în orice moment. Mobilizarea parţială decretată de Putin a provocat deja exodul unui număr mare de bărbaţi încorporabili care refuză să lupte în Ucraina şi care au decis să fugă din ţara lor în state precum Turcia, Georgia, Armenia, Mongolia, Kazahstan şi Finlanda, aminteşte EFE.

Bogdan Olteanu iese din închisoare prematur (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Bogdan Olteanu iese din închisoare prematur

Bogdan Olteanu iese din închisoare prematur. Curtea de Apel București a confirmat, joi, decizia Tribunalului București privind suspendarea executării condamnării la cinci ani de închisoare în cazul lui Bogdan Olteanu. Este vorba despre dosarul mitei de un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Bogdan Olteanu iese din închisoare prematur Decizia Curții de Apel București este definitivă. Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al BNR, a fost condamnat definitiv în octombrie 2020 la cinci ani de închisoare cu executare. DNA l-a acuzat de trafic de influenţă și a cerut o pedeapsă de zece ani închisoare în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. La ultimul termen al procesului, reprezentantul DNA a declarat că la dosar există numeroase probe care dovedesc vinovăţia lui Bogdan Olteanu, printre care declaraţiile date de Sorin Ovidiu Vîntu, ale unor oameni de afaceri şi ale fostului guvernator al Deltei Dunării Liviu Mihaiu, dar şi înscrisuri bancare şi interceptări telefonice şi ambientale. Liviu Mihaiu, guvernator al Deltei Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzat că, în perioada iulie – noiembrie 2008, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Citește și: Sistemele americane de rachete HIMARS de mare precizie și rază medie de acțiune schimbă jocul în Ucraina: o bază rusească din Herson a fost făcută una cu pământul. Panică în Crimeea Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, susţin procurorii. Potrivit acestora, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul PNL.

Erdogan vrea să-l scoată "onorabil" pe Putin din război (sursa: The Moscow Times)
Internațional

Erdogan vrea să-l scoată "onorabil" pe Putin din război

Erdogan vrea să-l scoată "onorabil" pe Putin din război. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că omologul său rus Vladimir Putin ar trebui încurajat să "găsească o ieşire onorabilă" pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, scrie Agerpres. Erdogan vrea să-l scoată "onorabil" pe Putin din război "Trebuie să-i spunem lui Putin acum: ar trebui să fii arhitectul paşilor spre pace. Ar trebui să căutăm să rezolvăm acest conflict încurajând o ieşire onorabilă", le-a spus Erdogan jurnaliştilor în avionul care îl aducea de la summitul NATO de la Bruxelles, conform unui comunicat al preşedinţiei de la Ankara. Citește și: România a intrat oficial în grupul select cu grupuri de luptă NATO pe propriul teritoriu. La 1 februarie, Rusia ceruse ca trupele NATO să părăsească țara noastră Preşedintele turc şi-a anunţat de asemenea intenţia de a discuta cu Putin şi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a evalua detaliile reuniunii NATO. Conform presei turce, discuţia cu Zelenski va avea loc vineri. Ankara se consideră un mediator în conflictul din Ucraina şi are relaţii apropiate atât cu aceasta, cât şi cu Rusia. Potrivit lui Erdogan, Kievul şi Moscova sunt de acord asupra a patru puncte de negociere din şase - renunţarea de către Ucraina la aderarea la NATO, retragerea obstacolelor în calea folosirii limbii ruse, acceptarea unei dezarmări parţiale, garanţii de securitate -, însă părţile rămân în dezacord cu privire la probleme teritoriale. "Însă Ucraina este, desigur, un stat. Iese din discuţie (pentru Kiev) să accepte o dezarmare completă, dar partea ucraineană este pregătită să facă (unele) compromisuri", a dat asigurări Erdogan, precizând că discuţiile sunt mai dificile în privinţa statutului regiunii separatiste Donbas şi a peninsulei Crimeea. În ce priveşte sancţiunile occidentale impuse Rusiei, el a spus că Turcia "nu poate face nimic" pentru a adăuga presiune având în vedere dependenţa energetică de Rusia şi alte legături economice cruciale. 'Nu îmi pot lăsa cetăţenii în frig. Nu pot reduce industria noastră la zero. Trebuie să ne apărăm aceste' interese, a explicat Erdogan.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră