sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: iahturi

5 articole
Internațional

Refugiul de lux pentru iahturile oligarhilor ruși

Refugiul de lux pentru iahturile oligarhilor ruși. La o zi după ce miliardarul din domeniul cărbunelui și al îngrășămintelor, Andrey Melnichenko, a fost inclus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, la 9 martie, superyacht-ul său Motor Yacht A a încetat să își mai transmită locația în timp ce se afla în apele Maldivelor, arată datele maritime, potrivit Reuters. Refugiul de lux pentru iahturile oligarhilor ruși În Italia, patru zile mai târziu, autoritățile au confiscat o altă navă a lui Melnichenko - cel mai mare iaht cu vele din lume, a cărui valoare este estimată de poliția financiară italiană la 578 de milioane de dolari. Oprirea dispozitivelor care permit autorităților să urmărească locația unei nave poate ajuta la menținerea iahturilor în afara vederii acestora. Citește și: Avertisment dur al secretarului general al NATO: Putin nu a renunțat la ambiția de a controla toată Ucraina. Trebuie să fim realişti. Războiul poate dura mult, câteva luni, chiar ani Dar, în Maldive, șansele de a se lua măsuri împotriva proprietăților oligarhilor sancționați sunt în orice caz reduse, potrivit interviurilor cu o duzină de persoane familiare cu discuțiile interne despre cum să răspundă la sancțiunile financiare americane și europene, inclusiv miniștri guvernamentali, diplomați și experți din industria superyachturilor din țară. Abordarea prudentă a autorităților din Maldive în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor impuse după invazia Rusiei în Ucraina înseamnă că națiunea insulară din Oceanul Indian a apărut ca o destinație atractivă pentru oligarhii ruși proprietari de iahturi. Vasul lui Melnichenko este unul dintre cele șase iahturi legate de Rusia care au alunecat între atolii din Maldive, la sud-vest de India, de când națiunile occidentale au lovit unii oligarhi cu sancțiuni ca răspuns la invazia din 24 februarie. Trei dintre iahturi și-au ascuns locațiile în direct, și-au schimbat destinațiile raportate sau s-au mutat în apele internaționale, potrivit datelor furnizate de MarineTraffic, un furnizor de analiză marină. citiți mai departe Maldive nu confiscă iahturile rușilor sancționați Ideea de a confisca iahturi este "exagerată", deoarece sistemul juridic din Maldive nu este suficient de robust, a declarat procurorul șef al țării, Hussain Shameem, într-un interviu, adăugând că autoritățile nu ar putea confisca cu ușurință vasele vizitatoare decât dacă a fost comisă o infracțiune conform legislației locale. Solicitările de comentarii cu privire la dezactivarea dispozitivelor de localizare a Motor Yacht A și la statutul actual al proprietății sale, trimise purtătorului de cuvânt al lui Melnichenko, precum și fundației sale caritabile, producătorului de îngrășăminte EuroChem Group și companiei de cărbune SUEK - două companii de la care a demisionat în martie - au rămas fără răspuns.

Refugiul de lux pentru iahturile oligarhilor ruși (sursa: Pixabay)
Bilanțul vânătorii de iahturi ale oligarhilor Foto: Nobiskrug
Eveniment

Bilanțul vânătorii de iahturi ale oligarhilor

Bilanțul vânătorii de iahturi ale oligarhilor ruși: nouă sunt deja sub sechestru. Potrivit unui grup care urmărește activitățile iahturilor oligarhilor ruși, #YachtWatch, multe și-au găsit refugiu în Maldive, Seychelles, Dubai și Caraibe sau sunt în mișcare. Italia și Spania conduc în clasamentul sechestrărilor, cu câte trei nave. Bilanțul vânătorii de iahturi ale oligarhilor Au fost puse sub sechestru: Crescent, deținut de Igor Sechin, președintele Rosneft, se bănuiește că nava este de fapt al lui Putin. Evaluat la 600 de milioane de dolari, deși este foarte greu de apreciat cât costă un astfel de iaht. A fost sechestrat de Spania, la Tarragona.Lady Anastasia, deținut de Alexandr Mikheiev, șeful diviziei de exporturi de armament al Rosobonoexport. Tot Spania l-a sechestrat.Dilbar, în valoare de aproape 600 de milioane, deținut de Alisher Usmanov. La bordul acestuia se află o piscină de 25 de metri, care este cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht. Sechestrat sau „înghețat” în Germania.Lady M de 65 de metri, în valoare de 65 de milioane de dolari, se află în portul italian Imperia. El este deținut de Alexei Mordashov, deține holdingul rusesc de oțel Severstal. Averea sa este de 23,1 miliarde de dolari și ocupă locul 65 în clasamentul mondial al miliardarilor și al treilea loc în Rusia. Mai are un iaht, Nord, în Seychelles.Quantum Blue, lung de 104 metri, deținut de omul de afaceri rus Serghei Galitsky, a fost confiscat la Monaco. Serghei Galitsky este proprietarul rețelei Magnit. Valerie, are 85 de metri, valoare estimată la140 de milioane de dolari. Nava este înregistrată pe numele fiicei vitrege a lui Serghei Chemezov, Anastasia Ignatova, printr-o companie din Insulele Virgine Britanice. Chemezov este un fost ofițer KGB care conduce Rostec. A fost coleg cu Putin la Drezda. Sechestrat de către SpaniaAmore Vero de 86 de metri, costă aproximativ 120 de milioane de dolari și-i aparține lui Igor Sechin. Sechestrat de Franța. Lena, deținut de Ghenadi Timchenko. Italia l-a sechestrat.Royal Romance, de 200 de milioane de dolari, aparține lui Viktor Medvedciuk, politician ucrainean care are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Croatia l-a sechestrat. Royal Romance este unul dintre cele mai mari cinci iahturi de lux din lume. Costul anual al întreținerii este estimat la 15-20 de milioane de dolari. În aul 2014, Viktor Mdveciuk a fost sancționat de SUA pentru subminarea democrației în Ucraina. Ragnar, iahtul lui Vladimir Stralkovski, un fost agent KGB care are legături cu președintele Putin, a rămas și el blocat într-un port din Norvegia. Nimeni nu vrea să-i vândă combustibil. Citește și: VIDEO Arnold Schwartzenegger, apel dramatic către poporul rus: „Nu Ucraina a început acest război”

Mircea Marian
Opinii

Aplaudăm Italia, când confiscă iahturile oligarhilor

Corupția, corupția la vârf, este, azi, cea mai mare primejdie pentru România. Până să vină Putin peste noi, se fură tot ce e de furat. Colegii de la DeFapt.ro au scris, azi, despre cum au vândut prietenii lui Sebastian Ghiță combustibil de proastă calitate pentru Mig-uri, iar două dintre acestea s-au defectat. Nici nu mă miră: patru șefi de stat major general au fost condamnați penal. Bădălan, Popescu, Chelaru și Cioflină - toț condamnați pentru fapte de corupție. Care fost cel mai cunscut tun dat de Becali? O afacere cu terenurile ministerului Apărării. Azi, în Republica Moldova, o decizie a Curții Constituționale a dat undă verde confiscării simplificate a averilor nejustificate. Explică Maia Sandu: „De acum încolo, confiscarea averii poate avea loc inclusiv dacă persoana în raport cu care există suspiciuni că deține averi ilicite nu va putea justifica proveniența legală a bunurilor”. Zilele trecute, Italia - țară care nu are cea mai bună reputație în materie de practici anticorupție - a confiscat un iaht al unui oligarh rus, iaht în valoare de 500 de milioane de dolari. În România, gestul a fost aplaudat la scenă deschisă. Dar nu vedem elefantul din propria noastră cameră: statul român nu este în stare să aplice o sentință judecătorească definitivă și să recupereze banii furați de alde Dan Voiculescu sau Relu Fenechiu. Ministerul de Finanțe, condus de un ins care a luat bani ca să atace un parteneriat crucial cu SUA, refuză să spună cât a recuperat ANAF din prejudiciile stabilite definitiv de către instanțe. O turmă de politicieni lași se bucură când îi invită Gâdea să bată câmpii, așa că refuză să ceară socoteală ANAF/ ministerului de Finanțe pentru această sfidare a statului de drept. Dan Voiculescu are de dat înapoi circa 60 de milioane de euro, bani furați de la contribuabili, dar ANAF se preface că nu are instrumente. De fapt, nu are curaj să se atingă de hoții protejați politic. Mai rău, un angajat al trustului controlat de turnătorul Felix a fost strecurat de autoritățile statului român la o întâlnire off the record cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris. Partea americană sunt convins că a înțeles tot ce e de înțeles: concubinajul toxic dintre politicienii corupți și mercenarii din presă funcționează perfect în România. Statul de drept este bine prins în retorica oficială, dar, în realitate, e mort și îngropat. Norocul uriaș al acestei țări este că suntem în NATO și-n UE, așa că vom fi apărați. Avioanele din NATO ne asigură protecția aeriană, iar americanii ne păzesc de rachete. Noi nu suntem în stare nici să prindem un prăpădit de AN-2 cu care contrabandiștii ucraineni aduc țigări la Suceava. Când statul român va fi în stare să pună în aplicare o sentință judecătorească definitivă și va recupera banii furați de Dan Voiculescu o să încep să cred că, da, mă poate proteja. Până atunci, repet, bine că suntem în NATO, care ne apără de Putin. Problema este cine ne mai apără de hoții de aici.

Rușii bogați fug în Dubai Foto: Facebook Dubai
Internațional

Rușii bogați fug în Dubai

Rușii bogați fug în Dubai, cu tot cu averile lor și cu iahturile lor, scriu mai multe publicații. Un apartament cu trei dorimitoare, în Dubai, a ajuns să fie închiriat cu 15.000 de dolari pe lună. Rușii bogați fug în Dubai Un iaht deținut de oligarhul Andrei Skoci – magnat al oțelului și oficial guvernamental în Rusia, care a fost sancționat de SUA – a fost ancorat în apele de lângă Dubai, a scris The Times. Un avion cu reacție aparținând unui alt miliardar sancționat de SUA, Arkady Rotenberg, care îl cunoaște și pe Putin încă din copilărie, a sosit vineri în oraș. Potrivit The Times, nave și avioane aparținând altor oligarhi care se pot confrunta cu sancțiuni au sosit în Dubai sau par a fi pe drum. Pe 1 martie, trei iahturi aparținând miliardarilor ruși se aflau deja în apele Emiratelor Arabe Unite, a informat Forbes. Emiratele Arabe Unite ar putea să atragă oligarhii sancționați urmare a legislației sale relaxate privind spălarea banilor și a poziției sale relativ neutre în conflictul Rusia-Ucraina. În multe cazuri, rușii bogați încearcă acum să redirecționeze fonduri din Elveția sau Londra către Dubai, a declarat un bancher senior unei mari bănci private din Elveția, citat de southwestreviewsnews.com. Avocatul, care lucrează în prezent în Dubai, a spus că banca sa a primit întrebări de la mai multe companii rusești despre cât de repede ar putea muta „fonduri uriașe” în valoare de sute de milioane de dolari. Vize de aur pentru miliardari În 2018, EAU au introdus un proxim de vize „de aur”, care permite investitorilor să obţină dreptul de rezidenţă pe 10 ani. Sursele susţin că decizia EAU de a se abţine cu prilejul votului în Consiliul de Securitate al ONU care a condamnat invadarea Ucrainei, cumulată cu faptul că fondurile suverane din Golf şi-au menţinut expunerea pe Rusia, au fost considerate drept o dovadă de bunăvoinţă de către ruşii înstăriţi. Citește și: Șoșoacă și Flux 24 rostogolesc ultima minciună a Kremlinului: „Scandalul laboratoarelor biologice secrete din Ucraina” Deocamdată nu există semnale că redirecţionarea averilor ruseşti spre Dubai sunt supuse sancţiunilor occidentale. Cu toate acestea, bancherii susţin că există riscul de prejudiciere a imaginii pentru instituţiile care acceptă fonduri ruseşti într-un moment în care multinaţionalele din întreaga lume îşi rup legăturile cu Moscova.

Unde fug iahturile oligarhilor ruși
Internațional

Unde fug iahturile oligarhilor ruși

Unde fug iahturile oligarhilor ruși, pentru a nu fi confiscate: trei super-iahturi, valorând circa 100 de milioane de dolari, aparținând unor oligarhi ruși, au ajuns deja în Maldive. Această țară nu are tratat de extrădare cu SUA, iar proprietarii lor se tem că vor fi confiscate. Unde fug iahturile oligarhilor ruși Una din nave, Ocean Victory, are 140 de metri și este al 12-lea iaht din lume, ca lungime. Îi aparține lui Viktor Rashnikov, un magnat rus al oțelului. Nirvana are 88,5 metri și este deținută de Vladimir Potanin, cel mai bogat om din Rusia. În sfârșit, în Maldive a ajuns și iaht lui Oleg Deripaska, Clio, în lungime de 77,6 metri. O a 4-a navă, aparținând lui Alexei Mordashov, alt magnat al oțelului, a plecat din Seychelles spre Maldive. O altă țară în care iahturile rusești găsesc azil este Muntenegru, o altă țară care nu are tratat de extrădare cu SUA. Galactica Super Nova, nava lui Vagit Alekperov, președintele Lukoil, a fugit de la Barcelona într-un port din Muntenegru. Circa 7-10% din flota mondială de superiahturi aparține unor magnați ruși. Marți, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că navele și locuințele oligarhilor ruși care îl sprijină pe Putin vor fi confiscate. „Ne unim forţele cu aliaţii europeni să le găsim şi să le confiscăm iahturile, apartamentele de lux, avioanele private”, a afirmat Biden. Departamentul de Justiţie al SUA va alcătui un grup special împotriva oligarhilor ruşi, a anunţat Biden, în discursul despre Starea Uniunii. „Ne unim forţele cu aliaţii europeni să le găsim şi să le confiscăm iahturile, apartamentele de lux, avioanele private”, a subliniat el. Citește și: FOTO Putin arestează acum și copiii care protestează: la Moscova au fost reținuți cinci minori între 7 și 11 ani Preşedintele american a arătat că vor fi vizate câştigurile obţinute pe căi ilegale.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră