joi 10 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: hamas

69 articole
Internațional

Prima arestare a unui student palestinian de la Universitatea Columbia, acuzat de legături cu Hamas

Trump anunță arestări în campusurile americane. Președintele american Donald Trump a anunțat luni că urmează o serie de arestări, după ce autoritățile federale au reținut în weekend un lider al manifestațiilor pro-palestiniene de la prestigioasa Universitate Columbia din New York. Studentul, de origine palestiniană, riscă acum expulzarea. Trump anunță arestări în campusurile americane „Aceasta este prima arestare și vor fi multe altele", a transmis Trump pe platforma sa Truth Social. Citește și: Propaganda pro-Georgescu, Active News, susține că „planul B”, Dungaciu, este o conservă GRU În aceeași declarație, Trump a subliniat că administrația sa nu va tolera „activități pro-teroriste, antisemite și anti-americane" desfășurate în universitățile americane. „Știm că sunt alți studenți la Columbia și în alte universități care au participat la astfel de activități (...) Îi vom găsi, aresta și expulza pe acești simpatizanți ai terorismului", a adăugat fostul președinte. El a avertizat că se așteaptă ca toate universitățile din SUA să respecte regulile și să coopereze în procesul de identificare a celor implicați. Arestarea studentului Mahmoud Khalil Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a confirmat duminică arestarea lui Mahmoud Khalil, un student palestinian de la Universitatea Columbia, care a participat la protestele împotriva războiului din Gaza. Autoritățile federale susțin că acesta ar fi desfășurat „activități legate de Hamas, o organizație desemnată ca fiind teroristă”, fără a oferi însă detalii suplimentare. Expulzarea susținătorilor Hamas Secretarul de stat american Marco Rubio a anunțat pe platforma X că tuturor susținătorilor Hamas aflați pe teritoriul SUA li se va retrage viza sau green card-ul, urmând să fie expulzați. „Nu vom permite ca persoane care susțin organizații teroriste să rămână pe teritoriul american”, a declarat Rubio, subliniind că măsuri similare vor fi aplicate și altor protestatari asociați cu astfel de activități. Protestele de la Columbia Universitatea Columbia a fost recent epicentrul unor manifestații pro-palestiniene, în care studenții au criticat susținerea SUA pentru Israel și intervenția militară din Gaza. Exclusivitățile DeFapt.ro, cu un simplu click pe "Urmăriți" în dreapta sus Aceste proteste au atras atenția administrației Trump, care a adoptat o poziție fermă împotriva oricăror mișcări percepute drept ostile intereselor americane.

Trump anunță arestări în campusurile americane (sursa: Facebook/The White House)
Israelul suspendă ajutorul umanitar pentru Gaza (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Netanyahu amenință să înfometeze Gaza dacă Israel nu primește toți ostaticii

Israelul suspendă ajutorul umanitar pentru Gaza. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat suspendarea ajutoarelor umanitare pentru Fâșia Gaza, acuzând Hamas că profită de acestea pentru a-și finanța acțiunile. Israelul suspendă ajutorul umanitar pentru Gaza Decizia vine în contextul în care negocierile pentru a doua fază a armistițiului au eșuat, iar eliberarea ostaticilor întârzie. Citește și: VIDEO Măruță, propagandă împotriva lui Zelenski și anti-UE, pentru Călin Georgescu și Trump. De ce îi place actualul președinte american „Dacă Hamas crede că poate continua încetarea focului fără să ne elibereze ostaticii, se înșală amarnic”, a declarat Netanyahu, precizând că organizația controlează ajutoarele și le transformă într-o sursă de venituri. Premierul israelian a reafirmat sprijinul pentru planul propus de Statele Unite, care prevede eliberarea tuturor ostaticilor – vii sau morți – în două etape. „Israelul este pregătit pentru această soluție, însă dacă negocierile devin ineficiente, avem dreptul să reluăm luptele”, a explicat Netanyahu. Negocierile depind de eliberarea ostaticilor Ministrul de externe israelian, Gideon Saar, a subliniat că orice acord de încetare a focului trebuie să fie condiționat de eliberarea ostaticilor. „Suntem pregătiți să negociem a doua fază, dar nu vom accepta o încetare a focului gratuită”, a spus Saar, adăugând că Hamas deține cantități uriașe de ajutoare, transformate în venituri proprii. Israel mulțumește SUA pentru sprijinul militar Ministrul apărării, Israel Katz, a mulțumit administrației Trump pentru aprobarea vânzării urgente de armament în valoare de 4 miliarde de dolari. „Pe măsură ce apărăm națiunea în acest război lung și drept, sprijinul dumneavoastră întărește legătura profundă dintre națiunile noastre”, a transmis Katz. Hamas acuză Israelul de încălcarea armistițiului La finalul primei faze a armistițiului, Hamas a acuzat Israelul de 962 de încălcări, inclusiv atacuri, victime civile și limitarea ajutoarelor. Potrivit unui raport realizat de gruparea islamistă, în cele 42 de zile de armistițiu au fost uciși 98 de oameni, iar ajutoarele promise nu au fost livrate integral. Organizația Jihadul Islamic a declarat că Israelul poartă responsabilitatea pentru blocarea procesului de pace și că suspendarea ajutoarelor este o lovitură la adresa acordurilor mediate internațional.

Israel acuză Hamas de încălcarea acordului (sursa: Facebook/Israel Katz)
Internațional

Israel acuză Hamas de încălcarea acordului

Israel acuză Hamas de încălcarea acordului. Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a condamnat decizia Hamas de a amâna eliberarea ostaticilor, considerând-o o „încălcare totală” a acordului de încetare a focului. În acest context, armata israeliană a primit ordin să se pregătească „pentru toate scenariile”, potrivit The Times Of Israel Israel acuză Hamas de încălcarea acordului Gruparea islamistă palestiniană Hamas a anunțat suspendarea eliberării ostaticilor israelieni deținuți în Fâșia Gaza, acuzând Israelul că nu și-a respectat angajamentele asumate în cadrul acordului de încetare a focului. Citește și: Singurul politician, până acum, care critică demisia lui Iohannis: „Un act de lașitate. N-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație” „Eliberarea ostaticilor, care era programată pentru sâmbătă, 15 februarie 2025, este amânată până la noi ordine, în așteptarea îndeplinirii obligațiilor de către ocupație (Israelul).” – Abu Obeida, purtător de cuvânt al Brigăzilor Izz ad-Din al-Qassam. Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a reacționat ferm, susținând că acțiunea Hamas subminează complet înțelegerea privind eliberarea ostaticilor și menținerea armistițiului. „Anunțul Hamas privind suspendarea eliberării ostaticilor israelieni constituie o încălcare totală a acordului de încetare a focului și de eliberare a prizonierilor.” – Israel Katz. În acest context, armata israeliană a fost instruită să se pregătească pentru orice eventualitate, ceea ce ridică temeri privind reluarea ostilităților. Acordul de încetare a focului, în pericol? În baza acordului semnat la 19 ianuarie, eliberarea unor ostatici israelieni era prevăzută să aibă loc pe 15 februarie, în schimbul eliberării unor deținuți palestinieni din închisorile israeliene. Însă oficialii Hamas susțin că Israelul nu și-a respectat partea din înțelegere. Bassem Naim, un responsabil politic al Hamas, a acuzat Israelul că „pune în pericol” armistițiul: „Încetarea focului s-ar putea prăbuși dacă Israelul nu își respectă angajamentele.” Scenarii posibile pentru evoluția crizei În condițiile actuale, există mai multe scenarii care ar putea urma. Comunitatea internațională ar putea încerca să medieze un nou acord pentru evitarea reluării violențelor. Dacă Hamas și Israel nu ajung la un compromis, armata israeliană ar putea reacționa militar. Ar putea fi exercitate presiuni externe. SUA, ONU și alte organizații ar putea interveni pentru a menține acordul de încetare a focului.

Armistițiu Israel-Hamas, primele eliberări de ostatici (sursa: Hostages and Missing Families Forum)
Internațional

Armistițiu Israel-Hamas, primele eliberări de ostatici

Armistițiu Israel-Hamas, primele eliberări de ostatici. Duminică, trei tinere ostatici israeliene, inclusiv Doron Steinbrecher, de naționalitate română, urmează să fie eliberate în primul schimb de prizonieri dintre Israel și Hamas. Schimbul face parte dintr-un acord de încetare a focului recent negociat. Armistițiu Israel-Hamas, primele eliberări de ostatici Potrivit Hostages and Missing Families Forum, printre primii ostatici care urmează să fie eliberați se numără Doron Steinbrecher (31 de ani). Citește și: Statul român plătește o sumă astronomică pentru chirii: peste 100 de milioane de euro pe an, spune fostul ministru Câciu Steinbrecher este asistentă veterinară, cu cetățenie română, capturată în kibbutzul Kfar Aza. Ea suferă de o boală cronică și are nevoie de tratament zilnic. Ultima dată a fost văzută într-un videoclip de propagandă al Hamas, în ianuarie 2024. Alături de ea se află pe listă Emily Damari (28 de ani), de naționalitate britanică, răpită din apartamentul său din Kfar Aza, fiind împușcată în mână în timpul capturării și Romi Gonen (24 de ani), chelneriță din Tel Aviv, răpită de la Festivalul de Muzică Nova. Ultima oară când a fost confirmată în viață, Gonen se afla într-o stare de sănătate precară. Schimbul de prizonieri între Israel și Hamas Cele trei femei urmează să fie eliberate după ora 14:00 GMT, în schimbul a aproximativ 90 de prizonieri palestinieni care vor fi transferați în Gaza sau Cisiordania. Negocierile pentru încetarea focului au fost mediate de Qatar și au intrat în vigoare duminică, cu o întârziere de câteva ore. Acordul prevede eliberarea treptată a 33 de ostatici israelieni, în schimbul mai multor sute de prizonieri palestinieni. Până în prezent, mai mult de 30 de ostatici au fost declarați decedați, iar soarta altora rămâne incertă.

Armistițiul dintre Israel și Hamas, amânat. În imagine, șeful Statului Major General israelian, generalul locotenent Herzi Halevi (sursa: X/Israel Defense Forces)
Internațional

Armistițiul dintre Israel și Hamas, amânat

Armistițiul dintre Israel și Hamas, amânat. Intrarea în vigoare a armistițiului dintre Israel și Hamas, programată pentru ora 8:30 (06:30 GMT), a fost amânată. Potrivit purtătorului de cuvânt militar israelian, Daniel Hagari, motivul principal este faptul că Hamas nu a furnizat încă lista ostaticilor care urmează să fie eliberați. Ce prevede acordul După 15 luni de conflict intens în Gaza, un acord de încetare a focului în trei etape a fost stabilit. Citește și: Statul român plătește o sumă astronomică pentru chirii: peste 100 de milioane de euro pe an, spune fostul ministru Câciu Prima etapă, care ar fi trebuit să înceapă duminică, prevede eliberarea a 33 de ostatici israelieni deținuți în Gaza și eliberarea a 1.904 prizonieri palestinieni din închisorile israeliene. De asemenea, este prevăzută o retragere graduală a armatei israeliene din anumite zone ale Fâșiei Gaza. Armistițiul dintre Israel și Hamas, amânat Hamas nu a divulgat numele celor trei ostatici care ar trebui eliberați primii, a declarat duminică dimineața Daniel Hagari. „Hamas nu își îndeplinește obligațiile”, a spus purtătorul de cuvânt, subliniind că atacurile israeliene vor continua până când acordul va fi respectat.

Hamas, Israel, negocieri pentru eliberarea ostaticilor (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Hamas, Israel, negocieri pentru eliberarea ostaticilor

Hamas, Israel, negocieri pentru eliberarea ostaticilor. Gruparea islamistă palestiniană Hamas a transmis o listă către Israel, prin intermediari, cu 34 de ostatici ce ar putea fi eliberați într-o primă fază a unui posibil acord de încetare a focului. Potrivit presei internaționale, lista include doi copii, 10 femei, 11 vârstnici și 11 bărbați sub 50 de ani. Hamas, Israel, negocieri pentru eliberarea ostaticilor Surse apropiate negocierilor confirmă că lista a fost transmisă, dar există incertitudini privind starea de sănătate a ostaticilor sau dacă aceștia sunt încă în viață. Citește și: Bolojan susține că este nevoie disperată de eliminarea risipei bugetare: Riscăm să intrăm în incapacitate de plată Documentul, filtrat de Hamas către ziarul saudit Al Sharq, include numele și vârstele celor reținuți. Israelul cere clarificări înainte de acord Oficialii israelieni au subliniat că încă nu au primit o confirmare oficială din partea Hamas privind starea ostaticilor. Potrivit armatei israeliene, există temerea că unii ostatici ar putea fi decedați, iar eliberarea să includă doar rămășițele acestora. În prezent, Hamas estimează că verificarea stării și locației ostaticilor va dura aproximativ o săptămână. Familiile ostaticilor cer un acord urgent Familiile celor captivi au transmis un apel comun în care solicită un acord de încetare a focului și întoarcerea tuturor ostaticilor, fie în viață, fie pentru a permite înmormântarea celor decedați. "Nu mai avem timp de pierdut. Este momentul pentru un acord care să încheie acest coșmar," au afirmat aceștia. Familia Bibas, o poveste tragică Pe lista ostaticilor apare familia israeliano-argentiniană Bibas, inclusiv Shiri Silberman Bibas, soțul ei și cei doi copii, Ariel și Kfir. Kfir, răpit la doar nouă luni, urmează să împlinească doi ani în captivitate. În noiembrie 2023, Jihadul Islamic a afirmat că Shiri și copiii săi au murit într-un atac israelian, dar aceste informații nu au fost confirmate. Negocieri reluate în Qatar Negocierile între Israel și Hamas au fost reluate în Qatar, cu șeful Mossadului, David Barnea, conducând delegația israeliană. Discuțiile vin după un armistițiu de o săptămână în noiembrie 2023, în timpul căruia au fost eliberați 105 ostatici israelieni în schimbul a 240 de deținuți palestinieni. Situația captivilor, cifre actualizate Din cei 251 de ostatici capturați de Hamas în octombrie 2023, 96 se află încă în captivitate. 34 au fost confirmați decedați, 117 au fost eliberați sau au scăpat. 38 de cadavre au fost recuperate de trupele israeliene. Acordurile temporare Conflictul dintre Israel și Hamas a escaladat semnificativ în ultimele 15 luni. Deși ambele părți au reușit să ajungă la un armistițiu temporar în 2023, negocierile rămân tensionate, cu priorități divergente privind ostaticii și deținuții. Întrebări rămase fără răspuns Lista transmisă de Hamas ridică mai multe semne de întrebare privind starea ostaticilor și autenticitatea informațiilor furnizate. În timp ce negocierile continuă, familiile așteaptă cu speranță un deznodământ care să aducă eliberarea celor dragi.

Negocieri blocate între Israel și Hamas (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Negocieri blocate între Israel și Hamas

Negocieri blocate între Israel și Hamas. Miercuri, biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Hamas că introduce „noi obstacole” în negocierile pentru eliberarea ostaticilor deținuți în Fâșia Gaza. Potrivit declarațiilor oficiale, Hamas „dă înapoi la punctele deja convenite” și refuză să avanseze către un acord. Negocieri blocate între Israel și Hamas Hamas, mișcarea islamistă palestiniană, susține că Israelul a introdus „noile condiții”, care ar fi dus la respingerea unui acord anterior. Citește și: Un mare iubitor de oi, fost ministru, este respins de soția sa, care a cerut ordin de protecție. Cei doi au o avere impresionantă, iar el este angajatul PSD Acest schimb de acuzații complică negocierile pentru eliberarea celor rămași captivi. Contextul tragic al crizei Pe 7 octombrie, atacul Hamas asupra Israelului a provocat cel puțin 1.208 decese în Israel, majoritatea civili. De asemenea, răpirea a 251 de persoane, dintre care 96 se află încă în Gaza, 34 au fost declarați morți de armata israeliană. În campania militară de represalii a Israelului în Gaza, Ministerul Sănătății din guvernul Hamas raportează peste 45.000 de palestinieni uciși, majoritatea civili. Aceste cifre sunt considerate fiabile de ONU. Implicațiile blocajului în negocieri Întârzierea negocierilor amplifică tensiunile și tragediile umane de ambele părți. Lipsa unui progres semnificativ în dialogul dintre Israel și Hamas pune în pericol viețile ostaticilor și prelungește suferința civililor din regiune. Comunitatea internațională își concentrează atenția asupra acestui conflict intensificat, cerând soluții pentru protejarea vieților umane și respectarea drepturilor internaționale.

Ostatici uciși de Hamas în Rafah (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)
Internațional

Ostatici uciși de Hamas în Rafah

Ostatici uciși de Hamas în Rafah. Marți, o anchetă a armatei israeliene a concluzionat că prezența trupelor în zona Rafah, sudul Fâșiei Gaza, a influențat probabil decizia luptătorilor Hamas de a ucide șase ostatici în august. Armata israeliană a explicat că ostaticii au fost executați de tirurile militanților înainte ca trupele să ajungă la locul incidentului. Ostatici uciși de Hamas în Rafah Corpurile ostaticilor Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alexander Lobanov, Almog Sarusi și Ori Danino au fost descoperite într-un tunel subteran din Gaza. Citește și: Un mare iubitor de oi, fost ministru, este respins de soția sa, care a cerut ordin de protecție. Cei doi au o avere impresionantă, iar el este angajatul PSD Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că aceștia au fost „executați” cu un glonț în ceafă. Armata a indicat că operațiunile lor au avut un impact circumstanțial asupra deciziei teroriștilor. Familiile ostaticilor cer acțiuni rapide Forumul familiilor de ostatici, o asociație a rudelor celor capturați în timpul atacului Hamas din 7 octombrie 2023, a emis un apel ferm pentru returnarea tuturor ostaticilor reținuți în Gaza. „E timpul să aducem acasă toți ostaticii. Avem nevoie de un acord rapid,” au subliniat reprezentanții forumului. Negocieri pentru eliberarea ostaticilor Negocieri indirecte între Israel și Hamas au avut loc în Doha, cu medierea Qatarului, Egiptului și Statelor Unite, sugerând progrese în direcția unui acord. Premierul israelian Netanyahu a informat despre „progrese semnificative”, iar negociatorii israelieni au revenit în țară pentru consultări interne privind continuarea discuțiilor. Pierderi umane masive Atacul Hamas din 7 octombrie a cauzat moartea a peste 1.208 persoane în Israel și răpirea a 251 de oameni, dintre care 96 rămân captivi. În Gaza, represaliile israeliene au dus la pierderi uriașe, peste 45.000 de palestinieni, majoritatea civili, fiind uciși conform Ministerului Sănătății al Hamas. În ciuda tragediilor, speranțele pentru un acord rămân vii, cu ambele părți raportând progrese. Totuși, conflictul continuă să afecteze vieți de o parte și de alta, subliniind urgența unor soluții diplomatice rapide.

Hamas și-a torturat masiv concetățenii palestinieni (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)
Internațional

Hamas și-a torturat masiv concetățenii palestinieni

Hamas și-a torturat masiv concetățenii palestinieni. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat duminică filmări care pretind că arată torturarea civililor palestinieni de către militanți Hamas în Fâșia Gaza, în perioada 2018-2020. Hamas și-a torturat masiv concetățenii palestinieni Videoclipul, care durează 45 de minute, prezintă scene în care palestinienii sunt legați cu lanțuri, cu saci pe cap, suspendați de tavan, bătuți și interogați. Citește și: EXCLUSIV Sediul AUR Caraș Severin, într-o clădire a unor condamnați urmăriți internațional, Adina și Valentin Armașu Potrivit armatei israeliene, aceste imagini ar documenta acte de tortură comise de agenți Hamas la „avanpostul 17” din tabăra de refugiați Jabaliya, situată în nordul Fâșiei Gaza. Datele video indică faptul că scenele au fost filmate între 2018 și 2020. Abuzurile contra populației civile IDF a subliniat că materialele găsite în timpul operațiunilor desfășurate în zonă ar demonstra „abuzurile grave comise de organizația teroristă Hamas împotriva populației civile,” inclusiv încălcări ale drepturilor omului și reprimarea celor care se opun regimului Hamas. Conform TPS, armata israeliană a menționat că aceste filmări reprezintă doar o parte din miile de ore de înregistrări ale camerelor de supraveghere descoperite de soldați în Gaza. Printre victimele prezentate în înregistrări se numără opozanți politici ai Hamas, persoane suspectate de colaborare cu Israelul, adulteri și homosexuali, conform informațiilor DPA.

Qatarul se retrage din medierea Israel-Hamas (sursa: Facebook/Ministry of Interior - Qatar)
Internațional

Qatarul se retrage din medierea Israel-Hamas

Qatarul se retrage din medierea Israel-Hamas. După luni de eforturi nereușite pentru a pune capăt conflictului din Fâșia Gaza, Qatarul a decis să-și retragă rolul de mediator între Israel și mișcarea palestiniană Hamas. Această decizie a fost confirmată de o sursă diplomatică, care a precizat că biroul Hamas din Doha nu mai are un motiv de existență în aceste condiții. Qatarul se retrage din medierea Israel-Hamas Qatarul, alături de Statele Unite și Egipt, a fost implicat în medierea între Israel și Hamas încă de la armistițiul temporar din noiembrie 2023. Citește și: Ciolacu, ultimul pas înainte de divorț: a făcut „partaj voluntar” al bunurilor din Buzău. Motivația sa: „apropierea campaniei” Acel armistițiu de o săptămână a permis eliberarea unor ostatici deținuți în Gaza în schimbul unor prizonieri palestinieni din Israel. Cu toate acestea, negocierile ulterioare nu au dus la un acord pe termen lung. Lipsa progresului în negocieri Conform sursei diplomatice, Qatarul a informat atât Israelul, cât și Hamas că nu va continua medierea atâta timp cât ambele părți refuză să negocieze cu bună credință. În aceste condiții, biroul politic al Hamas din Doha și-a pierdut utilitatea inițială. Emiratul a transmis administrației americane că ar putea reveni la rolul de mediator doar dacă părțile implicate își vor arăta dorința de a ajunge la o soluție pașnică. Biroul Hamas în Qatar Biroul Hamas din Qatar a fost deschis în 2012 cu sprijinul guvernului american, pentru a crea un canal de comunicare între mișcare și Statele Unite. Acesta a jucat un rol cheie în eforturile de stabilizare a conflictului din Gaza și Israel, colaborând cu mai multe administrații americane. Totuși, în contextul actual al conflictului, Qatarul consideră că medierea este ineficientă.

Netanyahu propune Hamasului milioane pentru ostatici (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Netanyahu propune Hamasului milioane pentru ostatici

Netanyahu propune Hamasului milioane pentru ostatici. Premierul israelian Benjamin Netanyahu intenționează să ofere militanților Hamas milioane de dolari pentru fiecare ostatic eliberat și garanții pentru retragerea lor în siguranță împreună cu familiile lor din Fâșia Gaza. Informația, confirmată de surse guvernamentale israeliene, a fost inițial difuzată de Channel 12. Netanyahu propune Hamasului milioane pentru ostatici Reprezentantul Hamas, Taher al-Nono, a respins oferta, numind-o o „farsă.” Citește și: GALERIE FOTO Geoană (66 de ani), vizite secrete și frecvente la deputata PSD Cătăuță (39 de ani) Acesta a declarat că Hamas va elibera ostaticii doar în cadrul unui acord care să pună capăt războiului, să ridice blocada asupra Fâșiei Gaza și să permită reconstrucția zonei afectate. Criza ostaticilor Din cei aproximativ 250 de ostatici capturați de Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie 2023, circa 100 sunt în continuare reținuți în Gaza, deși există suspiciuni că unii dintre ei ar fi murit. Familiile ostaticilor l-au criticat pe Netanyahu, acuzându-l că ar fi blocat un posibil acord de eliberare. Răspunsul Israelului la atacurile din 7 Octombrie Atacurile Hamas au provocat moartea a aproximativ 1.200 de israelieni. Ca răspuns, Israelul a lansat o campanie de bombardamente aeriene și o ofensivă terestră în Fâșia Gaza, care a dus la pierderi masive de vieți omenești și a distrus mare parte din infrastructura regiunii. Oferta lui Netanyahu și refuzul Hamasului reflectă complexitatea crizei din Gaza, unde atât cerințele politice, cât și considerentele de securitate ale ambelor părți continuă să blocheze o soluție rapidă pentru eliberarea ostaticilor și pentru încetarea ostilităților.

Hamas, deschisă unui acord cu Israelul (sursa: Facebook/Israeli Air Force)
Internațional

Hamas, deschisă unui acord cu Israelul

Hamas, deschisă unui acord cu Israelul. Organizația islamistă palestiniană Hamas s-a declarat dispusă să încheie un acord cu Israelul, atât timp cât premierul Benjamin Netanyahu respectă înțelegerile deja convenite. Hamas, deschisă unui acord cu Israelul Declarația vine din partea lui Husam Badran, membru al biroului politic Hamas, și a fost publicată de agenția de știri palestiniană Shehab. Citește și: Cui concesionează Simion locurile de parlamentar: bugetară din Guvern, cu 4 case și 2 apartamente, deschide lista AUR la Bacău Duminică, președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a anunțat că Egiptul a propus o încetare a focului de 48 de ore în Fâșia Gaza, în cadrul căreia Hamas ar urma să elibereze patru ostatici israelieni în schimbul unui număr nedefinit de prizonieri palestinieni. Negocieri diplomatice mediate de Qatar și Egipt David Barnea, șeful Mossadului, a sosit în Qatar pentru a relua negocierile privind un schimb de ostatici între Israel și Hamas. Deși nu este prezent direct la masa negocierilor, biroul politic al Hamas comunică prin intermediul Qatarului și Egiptului, care, alături de SUA, mediază discuțiile. Implicarea SUA și apelul la încetarea războiului Secretarul de stat american Antony Blinken, după al 11-lea turneu în Orientul Mijlociu de la începutul conflictului din Gaza, a solicitat să se profite de contextul actual pentru a relua negocierile. Acesta a considerat necesară continuarea dialogului diplomatic pentru a pune capăt conflictului.

Ultimele clipe de viață ale lui Yahya Sinwar Foto: Twitter
Internațional

Ultimele clipe de viață ale lui Yahya Sinwar

Ultimele clipe de viață ale lui Yahya Sinwar, șeful teroriștilor Hamas și inamicul public nr. 1 al Israelului: acesta a fost împușcat de un sergent cu doar nouă luni de experiență în armată. Citește și: FOTO Unde ar locui Marcel Ciolacu, alături de iubita sa, Sorina Docuz, și copilul lor: o vilă bine ascunsă lângă TVR – jurnalist Ultimele clipe de viață ale lui Yahya Sinwar Sinwar era căutat de peste un an, după atacul din 7 octombrie 2023 asupra Israelului și se presupunea că se află ascuns în rețeaua de tuneluri de sub Gaza. Însă, joi, el a fost ucis printr-o întâmplare. Forțele israeliene l-au identificat abia după ce l-au ucis. Miercuri seara, în orașul Rafah din sudul țării, trupele israeliene stagiare din Batalionul 828, un amestec de soldați începători și rezerviști, au observat trei figuri suspecte care se deplasau „din casă în casă pe fugă”, a relatat armata isreliana. Soldații au tras asupra grupului, rănind unul dintre ei, care a fugit singur într-o clădire. Aceștia au trimis în urmărire o dronă de mici dimensiuni, iar prin intermediul camerei acesteia au văzut o figură așezată printre dărâmături, cu fața acoperită de o eșarfă, care a aruncat cu un băț în dronă, în semn de sfidare. Decizând că este prea periculos să intre, au apelat la tirul unui tanc. Clădirea a fost lovită de două obuze de 120 mm. Drone footage of an injured Sinwar moments before he was Eliminated pic.twitter.com/om8fXovN8r— Mossad Commentary (@MOSSADil) October 17, 2024 Când soldații stagiari au pilotat o dronă între dărâmături, au descoperit un cadavru cu capul parțial zdrobit, fața acoperită de cenușă, dar imediat recognoscibil: era Yahya Sinwar. Avea asupra sa o armă și circa 10.000 de dolari, în șekeli. Au intervenit imediat soldații din batalionul 450 Infanterie, cu mănuși protectoare, pentru a proteja locul faptei. Poliția israeliana avea ADN-ul și fișa dentală a lui Sinwar, iar identificarea a fost ușor de realizat. În mediul online au apărut fotografii cu corpul liderului Hamas, așa că guvernarea de la Ierusalim a fost forțată să recunoască situația mai repede decât ar fi dorit.

Ramura armată Hamas a fost învinsă (sursa: aa.com.tr)
Internațional

Ramura armată Hamas a fost învinsă

Ramura armată Hamas a fost învinsă. Comandantul armatei israeliene a declarat duminică în faţa trupelor sale în război contra Hamasului palestinian şi Hezbollahului libanez că Israelul duce un "război de durată" şi a promis că îi va distruge pe cei care atacă Israelul. Ramura armată Hamas a fost învinsă "Acesta este un război de lungă durată", a declarat generalul Herzi Halevi, afirmând totodată că ramura armată a Hamas a fost "învinsă", în ajunul comemorării atacului mişcării islamiste palestiniene asupra teritoriului israelian, atac care a declanşat războiul în Fâşia Gaza. Citește și: Firma care-i plătește BMW-ul lui Exarhu, profit net de peste un milion de lei în 2023. SRL-ul, deținut integral de realizatorul radio Situaţia din regiune a intrat pe o spirală a escaladării după atacul fără precedent comis la 7 octombrie anul trecut de comandouri ale grupării islamiste palestiniene Hamas, care au pătruns în comunităţi din sudul Israelului unde au ucis circa 1.200 de persoane şi au luat ostatice alte 250. Riposta Israelului a venit sub forma ofensivei în Fâşia Gaza, guvernată de Hamas, unde bombardamentele israeliene au ucis peste 41.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas, au dus la strămutarea întregii populaţii din enclavă, au provocat o criză umanitară şi au dus la acuzaţii de genocid pe care Israelul le neagă. De atunci, tirurile transfrontaliere între gruparea şiită libaneză Hezbollah şi Israel au devenit aproape cotidiene, determinând strămutarea populaţiei de ambele părţi ale graniţei. Situaţia s-a degradat şi mai mult după eliminarea de către Israel a mai multor lideri de la vârful grupărilor Hamas şi Hezbollah, aliate ale Iranului, inamicul său declarat.

Aniversarea atacurilor Hamas, poliţia londoneză, mobilizată (sursa: Facebook/Metropolitan Police Service)
Internațional

Aniversarea atacurilor Hamas, poliţia londoneză, mobilizată

Aniversarea atacurilor Hamas, poliţia londoneză, mobilizată. Poliţia Metropolitană din Londra a anunţat o desfăşurare "semnificativă" a forţelor de ordine în oraş ca răspuns la protestele şi comemorările planificate pentru a marca împlinirea unui an de la atacurile din 7 octombrie din Israel. Aniversarea atacurilor Hamas, poliţia londoneză, mobilizată Astfel de manifestări sunt anunţate pentru sâmbătă şi duminică. Citește și: EXCLUSIV Exarhu nu poate invoca GDPR când vine vorba de mașina cu care circulă: BMW-ul nu este proprietatea sa, persoană fizică, ci a unei firme, persoană juridică, plătit în leasing Poliţia a declarat că nu are cunoştinţă de niciun eveniment public semnificativ organizat luni, la data atacurilor. "Suntem conştienţi de faptul că în acest weekend, atât de aproape de aniversarea zilei de 7 octombrie, emoţiile vor fi la cote înalte, iar temerile legate de securitate vor fi, pe bună dreptate, amplificate", a declarat Lou Puddefoot, care conduce operaţiunea. Poliţiştii sunt în contact regulat cu organizatorii şi dispun de planuri detaliate pentru a asigura siguranţa participanţilor şi pentru a răspunde la orice incidente sau infracţiuni, a mai spus Puddefoot

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră