duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: hacker

4 articole
Internațional

Hackerii Kremlinului au atacat e-mail-urile Microsoft

Hackerii Kremlinului au atacat e-mail-urile Microsoft. Piraţi cibernetici cu legături cu serviciile de informaţii ruse au atacat mesageria electronică a cadrelor superioare ale companiei Microsoft, potrivit unui document judiciar depus de gigantul american în domeniul informaticii. Hackerii Kremlinului au atacat e-mail-urile Microsoft Potrivit Microsoft, autorul atacului cibernetic este "Midnight Blizzard", grup care are legături cu serviciile de informaţii externe al Rusiei, potrivit Washingtonului şi Londrei. Citește și: EXCLUSIV Sabotaj: deși aflată în criză de pulberi pentru muniție, Romarm vrea să vândă 400 de tone de pulberi, primite de la Rezerva de Stat, unei companii bulgare de armament "Acest grup este cunoscut ca unul ce vizează în principal SUA, entităţile diplomatice, organizaţiile non-guvernamentale şi furnizorii de servicii informatice, în SUA şi în Europa", a declarat Microsoft într-o notă în august anul trecut, cu privire la un atac cibernetic anterior. "Ei caută să adune informaţii spionând interese străine pe termen lung", a adăugat Microsoft. Activităţile grupului "Midnight Blizzard", cunoscut de asemenea sub numele de "Nobelium", au fost urmărite până la începutul anului 2018, potrivit Microsoft. Un fost cont de test, spart Echipa de securitate a companiei a detectat cel mai recent atac pe 12 ianuarie, declanşând operaţiuni de apărare care au blocat accesul piraţilor cibernetici. Atacul a început în noiembrie anul trecut, când piraţii au încercat o parolă pe o serie de conturi şi au reuşit să acceadă la un fost cont de test, a explicat Microsoft. Apoi, piraţii cibernetici au utilizat acest "punct de sprijin" pentru a accede la unele conturi ale salariaţilor Microsoft, în special ale unor persoane în funcţii de conducere şi membri ai echipei de securitate. "Ancheta arată că piraţii au vizat iniţial conturi de mesagerie pentru a putea găsi acolo informaţii legate chiar de Midnight Blizzard", precizează compania americană. Potrivit gigantului american în domeniul informaticii, nimic nu arată că piraţii ciberneticii au avut acces la conturi ale clienţilor, la sisteme de producţie, la codul sursă sau la softuri de inteligenţă artificială la Microsoft.

Hackerii Kremlinului au atacat e-mail-urile Microsoft (pexels.com/Sora Shimazaki)
Orice telefon, spionat de la distanță (sursa: pexels.com/Sora Shimazaki)
Eveniment

Orice telefon, spionat de la distanță

Orice telefon, spionat de la distanță. Orice smartphone poate fi spionat fără a fi nevoie să se instaleze software de către o terţă parte, a avertizat fondatorul start-up-ului Dust Mobile la Forumul Internaţional de Securitate Cibernetică (FIC) din Lille, unde a primit marele premiu al juriului, relatează AFP. Orice telefon, spionat de la distanță "Pentru 500 de dolari pe lună pe (partea cea mai dificil de accesat a internetului - n. r.), doar cunoscându-vă numărul, un hacker poate, de la distanţă şi fără ştirea voastră, să vă localizeze telefonul, să intercepteze şi să vă asculte apelurile şi SMS-urile şi MMS-urile, le trimite modificate sau poate apela de la numărul dumneavoastră de telefon ca şi când ar fi al lui", a explicat Jean-Michel Henrard. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Compania sa a dezvoltat aşadar un sistem de protecţie împotriva acestui risc puţin cunoscut de hacking prin care hackerii folosesc breşe de securitate din cartelele SIM sau sisteme care permit ca două persoane care nu au acelaşi operator să comunice. Acestea sunt defecte la fel de vechi ca şi reţelele. "Aceste protocoale de comunicare între operatori au fost concepute iniţial fără protecţie, deoarece doar operatorii aveau acces la ele. Acum, toată lumea poate avea acces la ele. Hackerii pot lansa astfel comenzi de atacuri", a explicat Henrard, fost angajat al Fujitsu Telecom, Airbus Defence şi Thalcs. Soluția: o cartelă SIM cu firewall Dust Mobile, operator de apărare cibernetică mobilă, comercializează din 2020 o cartelă SIM cu firewall: utilizatorul este alertat în cazul unui atac şi astfel le poate bloca. Este destinată doar companiilor şi serviciilor de stat, a precizat sursa citată. În 2022, start-up-ul a strâns 12 milioane de euroforum din Fondul de inovare pentru apărare operat de BpiFrance şi alte două fonduri franceze (Tikehau şi Omnes) şi are peste o sută de clienţi. Citește și: Arestat doar la domiciliu, Dan Diaconescu se autovictimizează și anunță revenirea în televiziune: Sunt absolut nevinovat. Revin în presă, cu TV și emisiune De asemenea, sistemul detectează atacurile "IMSI-Catcher", un modus operandi mai cunoscut, folosit în special de serviciile de informaţii. El face posibilă interceptarea datelor sau a conversaţiilor prin simularea unei antene de reţea. Pe de altă parte, sistemul Dust Mobile nu se utilizează pe aplicaţiile de mesagerie pe internet.

Cine este românul complice al Killnet (sursa: hotnews.ro)
Investigații

Cine este românul complice al Killnet

Cine este românul complice al Killnet. Românul Ioan Feher, rezident în Marea Britanie, este complicele rușilor din gruparea Killnet, implicată în atacurile cibernetice de tip DDoS asupra site-urilor Guvernului României, Ministerului Apărării Naționale, Poliției Române, dar și ale aeroporturilor și televiziunii Digi24. Atacurile grupării rusești au avut loc în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. Cine este românul complice al Killnet Ioan Feher traducea din limba rusă în limba română materiale promovate de grupare pro-rusă și indica site-urile din România care ar fi putut fi atacate. Autoritățile din Marea Britanie au efectuat o percheziție la locuința românului. Citește și: EXCLUSIV De ce au căzut ca muștele site-urile aeroporturilor românești sub atacurile Killnet? Șeful Aviației Civile din România a desființat, ilegal, structura de cybersecurity Gruparea pro-rusă Killnet a atacat cibernetic mai multe site-uri din România începând cu data de 29 aprilie. Inițial, au fost atacate site-urile Guvernului României, Poliției de Frontieră, Ministerului Apărării Naționale și CFR Călători, iar ulterior, cel al Poliției Române. Atacurile cibernetice de tip DDoS - Distributed Denial of Service au continuat asupra site-urilor Digi 24, Tarom, dar și cele ale aeroporturilor din România. Traducere din rusă în română Atacurile cibernetice asupra site-urilor românești au dus la formarea unei celule de criză formată din specialiști din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională pentru contracararea atacurilor. Dar și pentru a identifica persoanele implicate în atacurile cibernetice. În urma investigațiilor, autoritățile de la București au dat de urma unui român, rezident în Marea Britanie, care ar fi colaborat cu gruparea Killnet. Conform unui comunicat de presă al Poliției Române, românul oferea "sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare". Ioan Feher, anchetat de National Crime Agency Defapt.ro a aflat că românul suspectat că a colaborat cu gruparea KillNet este un anume Ioan Feher. La data de 2 mai 2022, în urma cooperării polițienești internaționale, autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au efectuat o percheziție domiciliară, în Marea Britanie, la adresa de reședință cetățeanului român. Ofițeri specializați din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice al Poliției Române s-au deplasat în Marea Britanie, pentru acordarea de sprijin în ancheta desfășurată de National Crime Agency.

Românul care ajută hackerii ruși arestat (sursa: Facebook/LucianBode)
Internațional

Românul care ajută hackerii ruși, arestat

Românul care ajută hackerii ruși, arestat. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, marţi, că a fost identificat un cetăţean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi indicat hackerilor ruşi de la 'KillNet' ce site-uri din ţara noastră să atace. "A fost identificată o persoană, bănuită - cetăţean român, rezident în Marea Britanie -, care a susţinut activitatea grupării infracţionale, prin traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracţională şi prin indicarea unor site-uri web din România care ar fi putut fi atacate prin acelaşi mod de operare", a spus Bode, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres. Românul care ajută hackerii ruși, arestat Ministrul de Interne a adăugat că cetăţeanul este în custodia autorităţilor şi este audiat. "Sperăm că în viitorul apropiat vom avea şi rezultate", a adăugat Bode. Citește și: EXCLUSIV De ce au căzut ca muștele site-urile aeroporturilor românești sub atacurile Killnet? Șeful Aviației Civile din România a desființat, ilegal, structura de cybersecurity "În urma activităţilor comune desfăşurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetăţean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susţinut activitatea grupării infracţionale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracţională şi prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin acelaşi mod de operare", anunţă Poliţia Română. Din 29 aprilie, mai multe atacuri informatice de tip DDoS - Distributed Denial of Service - au afectat site-uri care aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România. Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată '˜KillNet', de origine rusă, iar activitatea acesteia ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia - Ucraina.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră