duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: gunoaie

5 articole
Eveniment

Salonic, statuie antică, găsită printre gunoaie

Salonic, statuie antică, găsită printre gunoaie. Poliția greacă a deschis o anchetă miercuri, după descoperirea unei statui antice în Salonic. Un cetățean elen a găsit artefactul învelit într-o pungă neagră de plastic, abandonată lângă coșuri de gunoi, și l-a predat autorităților. Incidentul a stârnit interes atât în rândul comunității arheologice, cât și în cel al forțelor de ordine. Salonic, statuie antică, găsită printre gunoaie Potrivit unui comunicat al Poliției, citat de presa elenă, un bărbat de 32 de ani a predat statuia autorităților după ce a găsit-o pe stradă, în regiunea Salonicului, al doilea oraș ca mărime din Grecia. Citește și: Cine îl huiduie pe Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate a demarat o anchetă preliminară pentru a stabili proveniența artefactului. Ce se știe despre statuia antică Primele analize realizate de Biroul de arheologie din Salonic arată că statuia este din marmură, fără cap, și măsoară 80 x 25 centimetri. Potrivit experților, aceasta datează din perioada elenistică (323 î.e.n. - 31 î.e.n.). Statuia va fi supusă unor investigații suplimentare în laborator, înainte de a fi transferată către Biroul pentru antichități pentru evaluare și conservare. Traficul de antichități Descoperirea statuii subliniază încă o dată bogăția arheologică a Greciei, o țară cu o istorie care datează din Antichitate. Totuși, aceste descoperiri sunt adesea afectate de rețelele de trafic de antichități. De asemenea, artefacte antice sunt frecvent descoperite în timpul lucrărilor rutiere sau pe șantierele de construcții din întreaga țară, ceea ce necesită vigilența autorităților pentru a proteja acest patrimoniu cultural inestimabil. Autoritățile elene colaborează cu experți arheologi și organizații internaționale pentru a combate traficul ilegal de antichități.

Salonic, statuie antică, găsită printre gunoaie (sursa: skai.gr)
Plaja Sulina este sufocată de gunoaie (sursa: Facebook/ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii)
Eveniment

Plaja Sulina este sufocată de gunoaie

Plaja Sulina este sufocată de gunoaie. Un număr de 172 de saci cu deşeuri constituite în principal din PET-uri de plastic şi ambalaje de metal au fost adunaţi de pe 6 kilometri de plajă la Sulina, între unitatea militară şi canalul Împuţita, zonă inclusă în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Plaja Sulina este sufocată de gunoaie Potrivit unei informări postată sâmbătă de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pe pagina sa de Facebook, la acţiunea de ecologizare care a fost desfăşurată joi, 29 august, au participat alături de salariaţi ai ARBDD din cadrul Comisariatului de Control Regional Sulina, Biroului Monitoring Zone Protejate, Centrului de Vizitare şi voluntari din cadrul Şcolii de vară organizată de Institutulu Naţional de Cercetare - Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) la Sulina. Citește și: Mănăstire o întreabă pe Lasconi dacă a lucrat cu șeful SRI Radu Timofte după ce șefa USR a spus că vrea să știe dacă secretarul general adjunct al PNL a fost „colaborator al serviciilor”"Au fost colectaţi în total 172 de saci cu deşeuri în mare parte constituite din PET-uri, 60 kg de metal, etc., care au fost preluaţi şi transportaţi de către Societatea Comercială J.T. Grup S.R.L. la staţia de sortare din Sulina", menţionează sursa citată. Conform ARBDD, astfel de activităţi de ecologizare vor continua şi în lunile octombrie şi noiembrie

Via Transilvanica, deja plină de gunoaie (sursa: Facebook/Primăria comunei Ciugud)
Mediu

Via Transilvanica, deja plină de gunoaie

Via Transilvanica, deja plină de gunoaie. Angajaţii Primăriei Ciugud au umplut zeci de saci cu gunoaiele adunate de pe malurile râului Mureş şi de pe Via Transilvanica, rută care traversează comuna pe şapte kilometri, potrivit unei postări publicate luni pe pagina de Facebook a instituţiei. Via Transilvanica, deja plină de gunoaie "Două camioane pline cu gunoaie!!! Aceasta este doar o parte din imaginea nepăsării şi nesimţirii celor care consideră Râul Mureş o mare groapă de gunoi. Colegii noştri au reuşit să 'pescuiască', în ultimele zile, o parte dintre PET-urile, sticlele şi gunoaiele aduse de apele râului şi depuse pe maluri. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online O parte dintre gunoaie au fost adunate şi de pe Via Transilvanica, rută care traversează, pe o lungime de peste 7 kilometri, Comuna Ciugud. Să ştiţi că aceste gunoaie nu sunt aruncate de cetăţenii noştri, dar suntem nevoiţi să consumăm timp şi resurse pentru a le aduna", au transmis cei de la Primăria Ciugud. Citește și: VIDEO Peștii pot trăi la adâncimi de peste 8.000 de metri, arată o expediție în largul coastelor sudice ale Japoniei Aceştia au adăugat că este "trist" că se înregistrează o astfel de poluare. Au publicat şi câteva fotografii sugestive.

Câinii ucigași "păzeau" gunoaie aruncate ilegal (sursa: Facebook/Octavian Berceanu)
Mediu

Câinii ucigași "păzeau" gunoaie aruncate ilegal

Câinii ucigași "păzeau" gunoaie aruncate ilegal. Fostul comisar-șef al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu acuză autoritățile Sectorului 6, dar și pe cele naționale cu atribuții de mediu, că au transformat zona în care o femeie a fost omorâtă de câini într-un "no man's land" cu intenție. Câinii ucigași "păzeau" gunoaie aruncate ilegal Potrivit lui Berceanu, pe terenurile virane care mărginesc Lacul Morii se îngroapă constant deșeuri de tot felul. Ex-comisarul-șef spune că el însuși a fost agresat când a descoperit astfel de situații. "Dumnezeu sa te primeasca, Ana Oros Daraban ! Sa mori mancat de caini, in Bucuresti, este greu de imaginat. Si totusi este a doua oara cand Ana, intr-o zona de promenada din Bucuresti, a fost atacata de caini. Prima oara a fost mutilata pe viata, acum ucisa. Nu am vazut pe nimeni da la PMB sau Primaria Sectorului 6 in locul in care s-a produs tragedia, acum sau in trecut. Oare ce asteptam? Citește și: Personajul absent în drama femeii ucise de câini: primarul din Chiajna, co-președinte ALDE și edil-șef din 1996. Cea mai bogată comună din România are stâne de oi, lângă București Am chemat Politia Romana in acelasi loc pentru ingropare de deseuri, pentru braconaj la specii protejate de pasari si pentru ca am fost batut atunci cand am atras atentia unora care aruncau deseuri. Exista stalpi de iluminat care pot sustine camere de supraveghere, exista institutii, exista bani si tot degeaba. 17:45 Vin cu o completare: In incidentul din 2022 cand Ana a fost atacata si mutilata de o haita de caini fara stapan, totusi acestia nu au ucis-o. Tragedia de azi si faptul ca am vazut filmari recente din zona cu caini de lupta lasati liber, cu toate ca oamenii sunt disperati din cauza lor, ma duce cu gandul ca ceva pute rau la nivelul administratiei locale si a politiei nationale cu competente in S6. Si imi aduc bine aminte de depozitele ilegale de deseuri aferente locatiei, de faptul ca o parte din stadionul Giulesti a fost demolat si carat acolo ilegal, chiar prin fata echipajelor de politie. Toate detaliile ma fac sa cred ca principalul suport al infractionalitatii vine de la cei care trebuie sa mentina legea si imi asum ceea ce spun, pentru ca singurul moment in care mai intervin autoritatile este atunci cand apar televiziunile.", a scris Berceanu pe Facebook. Berceanu a postat și o fotografie din zonă, făcută în 2021, în care apare inclusiv Ana Oros Draban, la o acțiune de plantare de puieți.

Kafka la Mogoșoaia Foto: Facebook Primaria Mogosoaia
Politică

Kafka la Mogoșoaia

Primăria Mogoșoaia somează proprietarul unui teren să-l împrejmuiască și să-l igienizeze, dar, scrie Buletin de București, proprietarul e chiar Primăria. Site-ul arată că pe terenul primăriei este un depozit ilegal de materiale uzate, deșeuri din construcții, iar un locuitor a sesizat Garda de Mediu. În ianuarie 2022, consiliera USR din Mogoșoaia Felicia Ienculescu-Popovici a fost agresată verbal şi fizic de către consilierii Valentin Ene (PNL) şi Dinu Gheorghe (PMP). Unul dintre ei este filmat în timp o amenință că o va lăsa ”în scaun cu rotile, chiar dacă mă duc la pușcărie”. Citește și: Vestul Sălbatic din Mogoșoaia, explicat: cum sunt jefuiți proprietarii de terenuri. Plus: interesele liderilor PNL De mai multe săptămâni, presa scrie că primarul PNL din Mogoșoaia, susținut de 10 dintre cei 15 consilieri locali, pregătește un tun imobiliar de zeci de milione de euro. Kafka la Mogoșoaia „După controalele Gărzii de Mediu și Direcției de Sănătate Publică, Primăria a transmis că a luat măsuri și că proprietarul terenului cu pricina a fost notificat să igienizeze și să împrejmuiască terenul”, scrie Buletin de București. Însă, în documentele prezentate de acest site se observă că primăria nu menționează că este proprietara terenului. Iată ce a transmis DSP locuitorului care a sesizat autoritățile: „La adresa indicată ni s-a comunicat că proprietatea este în domeniul privat, este cunoscută de către responsabilii de mediu din primărie și începând încă din luna martie a.c. au fost derulate operațiuni de igienizare în repetate rânduri, pe cheltuiala primăriei Mogoșoaia. Din păcate situația este repetabilă, verificare în teren identificând post factum situația generată de cetățeii localității. S-a emis notificare către proprietarul terenului cu scopul închiderii perimetrale și a igienizării terenului în discuție. Starea de igienă a terenului este în prezent regelementată, urmând să fie în atenția constantă a respobsabililor din primăria Mogoșoaia”. Citește și: EXCLUSIV Terenurile lui Dăianu de la Mogoșoaia, unde se coace „Sectorul 0”, cumpărate de la Ninel Peia, aliatul AUR Buletin de București s-a dus însă la Oficiul cadastral și a probat că terenul este al primăriei. În plus, Buletin de București prezintă fotografii care arată că respectivul teren era, la 13 octombrie, tot un uriaș spațiu de depozitare a gunoaielor.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră