sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: grecia

32 articole
Internațional

Ex-logodnica lui Trump jr, numită ambasador

Ex-logodnica lui Trump jr, numită ambasador. Donald Trump a anunțat marți că a ales-o pe Kimberly Guilfoyle, fosta logodnică a fiului său, Donald Trump Jr., pentru postul de ambasador al SUA în Grecia. În același timp, au fost anunțați doi noi ambasadori pentru Mexic și Turcia. Ex-logodnica lui Trump jr, numită ambasador "Timp de mulți ani, Kimberly a fost o prietenă și un aliat apropiat", a declarat Donald Trump pe rețeaua sa, Truth Social. Citește și: PSD începe să înțeleagă că Ciolacu este deja mort politic, partidul ia în calcul ca acesta să nu fie nici propunere de premier, nici candidat la prezidențiale Trump a subliniat că experiența vastă a lui Kimberly Guilfoyle în drept, mass-media și politică o face extrem de potrivită pentru a reprezenta interesele Statelor Unite în străinătate. Numirea vine cu câteva săptămâni înainte ca președintele ales să preia oficial conducerea pe 20 ianuarie. Kimberly Guilfoyle, fost procuror și coordonator de campanie Kimberly Guilfoyle, cunoscută pentru implicarea sa în campania lui Trump din 2020, a fost anterior procuror în San Francisco. De asemenea, tabloidele și CNN au relatat recent despre separarea dintre Kimberly și Donald Trump Jr., marcând o schimbare în viața personală a acesteia. Trump și tradiția numirilor din cercul apropiat Donald Trump a inclus mai mulți membri ai familiei sale în funcții publice pentru administrația sa. Un exemplu este Charles Kushner, tatăl ginerelui său, care a fost desemnat ambasador al SUA în Franța. Ronald Johnson, noul ambasador în Mexic Trump l-a numit pe Ronald Johnson ambasador al SUA în Mexic. Johnson, cu o vastă experiență militară și în CIA, a fost anterior ambasador în El Salvador între 2019 și 2020. Experiența sa internațională îl face un candidat de încredere pentru această funcție. Thomas Barrack, ambasador în Turcia De asemenea, Donald Trump a anunțat numirea lui Thomas Barrack ca ambasador al SUA în Turcia. Barrack, un apropiat al fostului președinte, a avut un rol important în campania din 2016 și în organizarea ceremoniei de învestire a lui Trump în 2017. Deși inculpat în 2021 pentru lobby nedeclarat în favoarea Emiratelor Arabe Unite, Barrack a fost achitat în 2022, fiind acum pregătit să preia acest nou rol.

Ex-logodnica lui Trump jr, numită ambasador (sursa: Facebook/Kimberly Guilfoyle)
Salariul mediu din România, peste cel al Greciei, Ungariei și Bulgariei Foto: Inquam/Octav Ganea
Eveniment

Salariul mediu din România, peste cel al Greciei

În 2023, salariul mediu din România a fost peste cel al Greciei, Ungariei și Bulgariei, dar mult sub Slovenia sau Lituania, arată Eurostat. În urmă cu un an, România era sub Grecia. Citește și: ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE Ciucă va profita, politic, de victoria lui Trump. Legătura, prin think tank-ul Heritage Foundation Salariul mediu din România, peste cel al Greciei, Ungariei și Bulgariei „În 2023, salariul mediu anual ajustat pentru angajații cu normă întreagă din UE a fost de 37 900 EUR, reflectând o creștere de 6,5% față de 35 600 EUR în 2022. Dintre țările UE, cel mai mare salariu mediu anual ajustat, cu normă întreagă, a fost înregistrat în Luxemburg (81 100 EUR), urmat de Danemarca (67 600 EUR) și Irlanda (58 700 EUR). În schimb, cele mai mici salarii medii anuale ajustate cu normă întreagă au fost înregistrate în Bulgaria (13 500 EUR), Ungaria (16 900 EUR) și Grecia (17 000 EUR)”, arată Eurostat. Datele Eurostat arată că salariul mediu a sărit în România de la 15.064 euro, anual, la 17.739. Însă în Lituania, o țară ocupată de URSS timp de aproape 50 de ani, salariul mediu era de 27.178 de euro în 2023, iar în Estonia - 24.899 euro. Dintre fostele state din blocul comunist, Slovenia are cel mai mare salariu mediu, 33.081 euro.

Polonia, Cehia și Grecia au absorbit deja sume uriașe din fondurile UE de coeziune, România - zero, spune Siegfried Muresan
Politică

Polonia, Cehia Grecia absorbit sume uriașe fondurile de coeziune

Polonia, Cehia și Grecia au absorbit deja sume uriașe din fondurile UE de coeziune, în timp ce România este la zero, arată europarlamentarul Siegfried Mureșan. El a amintit că toate aceste țări au premieri de dreapta, nu socialiști. Citește și: Guvernul a tăiat 16 miliarde lei din cheltuielile cu PNRR și a crescut cu 18 miliarde de lei cheltuielile cu salariile bugetarilor. Consiliul Fiscal atrage atenția asupra riscurilor majore Polonia, Cehia și Grecia au absorbit sume uriașe din fondurile de coeziune „Țările vecine se descurcă mult mai bine decât Guvernul Ciolacu la absorbția fondurilor europene În timp ce Guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu are ZERO absorbție efectivă din fondurile europene aferente perioadei 2021 – 2027, țările vecine se descurcă mult mai bine. Polonia a absorbit deja 1,39 de miliarde de euro, pe lângă pre-finanțare. Cehia, o țară de două ori mai mică decât România, a absorbit 1,12 miliarde de euro. Grecia a absorbit 880 de milioane. Și vecinii bulgari au demarat absorbția și au încasat deja 300 de milioane de euro. Diferența: toate aceste țări sunt guvernate de prim-miniștri de centru-dreapta, niciuna nu are prim-ministru socialist”, a scris Mureșan. „Prim-ministrul Marcel Ciolacu trebuie să ne spună de ce a blocat absorbția fondurilor europene acum, când România ajunsese la o capacitate record de absorbție”, a scris, în această dimineață, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan pe liderul PSD. „Deși ne aflăm la jumătatea exercițiului, singurii bani pe care i-a încasat țara noastră sunt reprezentați de prefinanțare: adică acele sume modice pe care România le primește automat în cont la începutul fiecărui an fără ca guvernul să trebuiască să facă ceva”, a mai arătat el.

Fugarul Oprescu se distrează la un restaurant din Grecia
Politică

Fugarul Oprescu se distrează la un restaurant din Grecia

Fugarul Sorin Oprescu, condamnat la zece ani și opt luni de pușcărie, se distrează la un restaurant de lux din Grecia: pe rețelele sociale a fost postată o filmare în care fostul primar și senator PSD se relaxează în Halkidiki, unde se pare că ar deține și o vilă. Citește și: Dobânzi cămătărești, de 180% pe an, impuse de magistrați statului român, fiindcă întârzie plata salariilor câștigate de un judecător În amrtie 2024, fugarul Sorin Oprescu a câștigat procesul pentru pensia specială de fost parlamentar. Fostul primar al Capitalei va primi în plus 500 de euro pe lună la pensia de 3.000 de euro pe care o ia în prezent. Fugarul Oprescu se distrează la un restaurant din Grecia Statul român pare să fi abandonat orice efort de a-l aduce la închisoare pe Oprescu, care a fugit din țară imediat ce a fost condamnat, în 2022, la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Filmarea a fost realizată de vloggerul care realizează filmări pentu canalul YouTube ”Călătorii NoStress”. În filmarea de peste 21 de minute, Oprescu apare cu spatele, la minutul 8.10. „Eu, în momentul în care am fost la acest restaurant habar nu aveam că sorin Oprescu este condamnat în România, este fugit în Grecia, iar cei din Grecia nu pot să-l extrădeze. Mai bine că nu am știut de chestia asta pentru că probabil mi-ar fi intrat mâncarea cu noduri. Așa m-am bucurat de experiența restaurantului”, a spus vloggerul.

România, cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi Foto: Facebook
Economie

România, cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi

Italia, Grecia şi România au cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi din UE, arată datele Eurostat. Citește și: Cum este influențată pensia recalculată de anii de armată și de cei de facultate. La ce trebuie să fie atenți pensionarii Ponderea proaspeţilor absolvenţi de liceu sau facultate din UE care erau angajaţi a ajuns în 2023 la 83,5%, în creştere cu 1,1 puncte procentuale comparativ cu 82,4% în 2022, însă România se numără printre ţările membre cu cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi din UE, arată datele publicate miercuri de Eurostat. România, cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi Proaspeţii absolvenţi sunt persoane cu vârsta între 20 şi 34 de ani, care şi-au finalizat studiile secundare sau terţiare în ultimii trei ani. Potrivit sursei citate, rata de ocupare în rândul proaspeţilor absolvenţi este mai mare de 80% în 22 de ţări membre UE. Cel mai bine la acest capitol stă Malta, unde 95,8% din proaspeţii absolvenţi erau angajaţi în 2023, urmată de Ţările de Jos (93,2%) şi Germania (91,5%). La polul opus, cele mai scăzute rate de ocupare în rândul proaspeţilor absolvenţi se înregistrau în Italia (67,5%), Grecia (72,3%) şi România (74,8%). Rata de ocupare este mai mare în rândul absolvenţilor de facultate decât în cazul celor care au terminat liceul. În 2023, rata de ocupare a proaspeţilor absolvenţi de facultate era mai mare de 90% în Irlanda, Austria, Belgia, Suedia, Slovacia, Polonia, Germania, Letonia, Bulgaria, Ungaria, Ţările de Jos, Malta şi Estonia. În doar două ţări membre UE acest indicator era mai mic de 80%: Grecia şi Italia.

Incendiile de pădure, dezastru în Grecia (sursa: ekathimerini.com)
Eveniment

Incendiile de pădure, dezastru în Grecia

Incendiile de pădure, dezastru în Grecia. Grecia s-a confruntat cu mai multe incendii de pădure duminică, fumul lor acoperind o parte a capitalei Atena. Incendiile s-au produs pe fondul unei avertizări meteorologice extreme pentru această perioadă. Incendiile de pădure, dezastru în Grecia Ministrul grec al Protecţiei Civile a avertizat sâmbătă că jumătate din ţară este expusă riscului de incendiu cel puţin până pe 15 august din cauza temperaturilor ridicate, a vânturilor puternice şi a secetei. Citește și: Eternul bugetar Rafila deține în conturile bancare, investiții și sub formă de împrumuturi peste șapte milioane de lei În provincia Attica de Est, un incendiu în oraşul Varnavas a făcut ravagii într-o zonă de case împrăştiate, degajând atât de mult fum încât acesta a acoperit duminică după-amiază şi o parte a capitalei Atena. Oficialii serviciilor de pompieri au declarat că au fost mobilizaţi 165 de oameni cu 30 de vehicule, şapte avioane şi cinci elicoptere, în timp ce locuitorii din Varnavas au primit ordin să evacueze. Un alt incendiu a izbucnit duminică după-amiază la Megara, în vestul Atticii, declanşând o alertă de evacuare. În apropiere de Salonic (est), un incendiu din Lagadas care a ars vegetaţie joasă a fost parţial adus sub control. Incendii incontrolabile Potrivit lui Kostas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul din Atena, răspunsul la incendii trebuie să fie rapid, altfel, având în vedere condiţiile meteorologice actuale, incendiile ar putea deveni în cel mai scurt timp incontrolabile. Lagouvardos a adăugat că duminică este de aşteptat să fie cea mai dificilă zi pentru stingerea incendiilor, din cauza vântului, care atinge 80 până la 90 de kilometri pe oră în unele zone.

Creta, destinația externă favorită a românilor (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Creta, destinația externă favorită a românilor

Creta, destinația externă favorită a românilor. Prețurile pachetelor de vacanță cumpărate prin agenții au crescut cu 15%-20% față de anul trecut. Creta, destinația externă favorită a românilor Iar cine nu s-a grăbit să-și facă rezervări pentru vacanțe în Grecia are puține șanse să o poată face pentru perioada de până la sfârșitul lunii iulie. Citește și: De ce refuză premierul Ciolacu să-și prezinte diploma de bacalaureat, deși susține că o are. Cum a absolvit studii post-universitare fără să aibă diplomă de licență În schimb, au început rezervările pentru vacanțele de iarnă, iar una dintre destinațiile de care întreabă românii este Laponia: mulți își fac deja planul să viziteze satul lui Moș Crăciun din Rovaniemi. Cei mai mulți turiști români care vor să-și cumpere sejururi de vacanță în afara țării și-au fixat în acest an ca destinație Creta, cea mai sudică insulă grecească la Marea Egee. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Grecii vor putea vota pentru prima dată prin corespondenţă Foto: Facebook Kyriakos Mitsotakis
Politică

Grecii vor putea vota pentru prima dată prin corespondenţă

Grecii vor putea vota pentru prima dată prin corespondenţă la alegerile europarlamentare de anul viitor, a anunţat joi la televiziune premierul Kyriakos Mitsotakis. Citește și: Schema inteligentă prin care polițiștii-șpăgari din Vaslui forțau șoferii să încalce legea, ca să-i poată opri. Un ucrainean a fost cel care a sunat la linia anticorupție Pot trimite buletinele prin poştă atât alegătorii din ţară, cât şi cei din străinătate, a precizat prim-ministrul. Votarea prin poştă "extinde electoratul şi este reacţia cea mai eficientă la absenteism şi inerţie", a adăugat el. În Estonia, alegătorii ar urma să voteze de anul viitor cu ajutorul unei aplicații pe telefonul mobil. Guvernul a adoptat un proiect de lege care urmează să fie dezbătut în Parlament. Este prima țară care a introdus votarea online, pe lângă cea cu buletine tipărite. Grecii vor putea vota pentru prima dată prin corespondenţă Până acum, grecii din străinătate puteau vota doar prezentându-se la cea mai apropiată misiune diplomatică a ţării lor, ceea ce - observă dpa - a provocat de multe ori probleme. De exemplu, la alegerile parlamentare din iunie, votanţii din Chile aveau doar opţiunea de a merge la consulatul grec din Houston, în statul american Texas, până unde ar fi făcut nouă ore cu avionul. Situaţia se explică prin faptul că în Chile erau mai puţin de 40 de cetăţeni greci cu drept de vot, iar numărul respectiv era limita care ar fi permis ambasadei elene din această ţară să deschidă o secţie de votare. Citește și: Cum a marcat regimul Ceaușescu ziua de 1 Decembrie, acum 50 de ani: Unirea, pe pagina șase din Scânteia. Pe prima, Ceaușescu făcea apologia investițiilor străine și a relațiilor cu SUA Votul prin corespondenţă evită însă şi deplasări pe distanţe mari în interiorul Greciei, deoarece alegătorii puteau vota doar în regiunea unde erau înregistraţi, chiar dacă nu mai locuiau şi nu mai lucrau acolo.

Pandele își fidelizează subordonații ducându-i o săptămână în Grecia Foto: captură video RTV
Eveniment

Pandele fidelizează subordonații săptămână Grecia

Regatul Voluntari: Pandele își fidelizează subordonații ducându-i o săptămână în Grecia, în vacanță pe banii contribuabililor, arată România TV. Conform Direcţiei Educaţie Cultural Sportivă şi Identitate Comunitară (DECSIC) Voluntari, aceste plecări ar fi trebuit să fie organizate pentru un număr de 1.900 de cetățeni ai orașului, nu pentru angajați ai primăriei. Pandele își fidelizează subordonații ducându-i o săptămână în Grecia Potrivit RTV, autocare întregi cu funcționari ai primăriei Voluntari au plecat spre insula Evia. Primăria Voluntari are circa 2.400 de funcționari și angajați în subordine, cu totul cu structurile subordonate. Bugetul deplasării ar fi de aproape un milion de euro. Familia Firea, care a plecat săptămâna trecută în vacanță în Grecia, s-ar afla tot în insula Evia. Firea și Pandele ar fi plecat alături de Gigi Nețoiu, om de afaceri penal, fiind condamnat la 3 ani și 4 luni de încarcerare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Primarul orașului Voluntari, Florentin-Costel Pandele, și primarul municipiului Istiaia-Aidipsos, Grecia, Ioannis Kontzias, au semnat, la 20 februarie 2020, un protocol de înfrățire, anunța Viitorul Ilfovean, în 2020. Acest municipiu se află pe insula Evia. Citește și: Directoarea spitalului care a refuzat gravida care a născut pe stradă, economistă fără nici o legătură cu activitatea medicală. Soțul a fost dat afară din ANPC după ce a fost prins băut la birou „Procesul de înfrățire a început anul trecut, când cele două localități au pus bazele unei relații de colaborare și de prietenie, constând în schimburi culturale și de experiență între cetățenii celor două comunități”, scria Viitorul Ilfovean.

Pompierii români, ovaționați în Grecia Foto: Facebook
Eveniment

Pompierii români, ovaționați în Grecia

Pompierii români au fost ovaționați la scenă deschisă în Grecia, după intervența lor în zonele devastate de incendii fără precedent. Un număr de 130 de pompieri se află în zona de sud a insulei Rodos. Mai multe incendii au izbucnit săptămâna trecută în Rodos şi circa 19.000 de locuitori şi turişti au fost evacuaţi ca măsură de precauţie. În timp ce mulţi au plecat începând de sâmbătă, unii au rămas în adăposturile de urgenţă deschise în săli de sport şi şcoli. Popmpierii români, aplaudați în Grecia Pompierii români, ovaționați în Grecia „Alerta rămâne maximă în Rodos Astăzi, pompierii români aflați în insula Rodos au primit noi misiuni. Cei 52 de salvatori acționează în zona localității Platania, pentru limitarea propagării incendiului și menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zona neafectată. Temperaturile se mențin la cote caniculare, iar vântul prezintă intensificări puternice, fapt ce îngreunează intervenția salvatorilor. Conform prognozei pentru ziua de astăzi, 25 iulie, riscul apariției incendiilor de pădure rămâne unul ridicat - de nivel 5, risc extrem. Intervenția modulului are loc la solicitarea ofițerului elen, delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români”, a explicat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pe Facebook. Citește și: Firea și Pandele au părăsit România și se află în țara în care este refugiat Sorin Oprescu. Cei doi, demascați de amicul lor, Ciutacu: Firea a plecat pe la protocol, cu pălărie mare și ochelari de soare

Firea și Pandele au părăsit România Foto: Captură RTV
Politică

Firea și Pandele au părăsit România

Gabriela Firea și Florentin Pandele au părăsit, ieri, România și se află în Grecia. Citește și: EXCLUSIV Ștefan Godei, administratorul arestat al unui azil în care bătrânii erau abuzați, era șoferul mașinii Audi B 01 PMB în mandatul Gabrielei Firea. Circula pe linia de tramvai separată cu garduri În această țară este refugiat Sorin Oprescu, și el fost primar al Capitalei. Cei doi au fost demascați de amicul lor, Victor Ciutacu, pe care l-au invitat la nunta lor și la botezul celor doi copii. Foto: Captură Antena 3 Firea și Pandele au părăsit România Firea și Pandele ar fi plecat alături de Gigi Nețoiu, om de afaceri penal, fiind condamnat la 3 ani și 4 luni de încarcerare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Citește și: Pandele, șantaj voalat la Patriarhul Daniel și amenințări pe față la Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR: Firea a dat bani Catedralei Mântuirii Neamului Acum, acesta face afaceri cu energie. În aprilie, presa scria că acesta va realiza un parc fotovoltaic în extravilanul comunei Cetate din județul Dolj. „Construcția se va face pe terenul firmei East Way Spedition SRL, deținută în trecut de Nețoiu, și care în prezent are printre acționari pe europarlamentarul PSD Claudiu Manda, soțul primarului Craiovei, Olguța Vasilescu, dar și pe administratorul public al comunei doljene Ișalnița, Ovidiu Flori, naș de căsnicie al cuplului Manda-Vasilescu. Citește și: Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, atac indirect, dar dur, la patronii politici ai dezastrului din căminele de bătrâni din Voluntari: „Proba supremă de abjecție și cinism” Mai trebuie precizat și faptul că Gigi Nețoiu este administratorul firmei la acest moment”, scria Profit. Potrivit informațiilor furnizate de Ciutacu, la RTV, Firea a plecat pe la salonul protocol și purta o pălărie mare și ochelari de soare. Reporterii România TV au reușit să ia legătura cu cei doi. Gabriela Firea a declarat că se află într-un concediu în Grecia, care ar fi fost programat încă din luna februarie. Citește și: STENOGRAME Șefa azilelor groazei, Cristina Dumitra, fura și din banii angajaților, nu doar din cei ai bătrânilor, după ce le lua cardurile. Rețeaua de interpuși Marți dimineața, fostul primar și ministru a postat pe Facebook o poză în care admira lavanda dintr-o grădină.

În Grecia, partidul premierului Mitsotakis câștigă majoritatea Foto: Twitter
Internațional

partidul premierului Mitsotakis câștigă majoritatea

Grecia: partidul de dreapta al premierului Mitsotakis câștigă majoritatea în Parlament. Duminică, partidul său a obţinut 40,56% din voturi la al doilea scrutin în cinci săptămâni. Acest lucru îi oferă majoritatea absolută pe care o dorea pentru a guverna fără a fi nevoit să formeze o alianţă cu un alt partid. Dreapta a obţinut un rezultat mai bun decât în urmă cu patru ani, când a ajuns la putere cu 39,85% din voturi, una dintre cele mai bune performanţe ale sale de la restaurarea democraţiei în 1974. În noul parlament, ea va avea 158 din cele 300 de locuri. Grecia: partidul premierului Mitsotakis câștigă majoritatea „În timpul campaniei sale, Mitsotakis a promis în repetate rânduri că va reorganiza sistemul de sănătate și justiția, care sunt printre cele mai greoaie sisteme din Europa. «Nu va fi ușor», a declarat Dimitris Papadimitriou, profesor de științe politice la Universitatea Manchester din Marea Britanie. «Pentru a face acest lucru, el se va întâlni cu cele mai puternice grupuri de interese din Grecia și cu o birocrație super-rezistentă»”, a scris Financial Times. „Mitsotakis a promis, de asemenea, reforme în sistemul judiciar, sănătate și educație și a promis reduceri suplimentare în sectorul public supradimensionat al țării”, a arătat și CNN. Citește și: EXCLUSIV Avionul donat de Țiriac SMURD-ului, reparații umflate cu milioane EUR. Aeronava, folosită de Gabriel Oprea la „zboruri speciale”. Investigația DNA, după o dezvăluire Defapt.ro „Grecia este pe punctul de a-și recăpăta statutul de «investment grade» la mai mult de 12 ani după ce a pierdut acest important rating de credit, ceea ce marchează o răsturnare bruscă de situație pentru o economie care a fost zguduită în timpul crizei datoriilor suverane din zona euro”, scria Goldman Sachs, acum o lună.

Raiffeisen Bank ajută Rusia supusă sancțiunilor (sursa: vk.com/
Райффайзен Банк)
Eveniment

Raiffeisen Bank ajută Rusia supusă sancțiunilor

Raiffeisen Bank ajută Rusia supusă sancțiunilor. În ciuda războiului din Ucraina, a sancțiunilor, interdicțiilor și embargourilor impuse de Uniunea Europeană, unele țări membre continuă să mențină relații economice strânse cu Rusia. Un exemplu este Austria, care importă încă masiv gaze din Rusia și își menține pe poziții filiala rusească a băncii Raiffeisen. O altă țară este Grecia: doar în luna aprilie, armatorii greci au transportat în lume 50% din petrolul rusesc. Gazul rusesc alimentează Austria Relațiile economice dintre Austria și Rusia rămân încă strânse. După Germania, Rusia e cel mai mare investitor al Austriei. Dacă anul trecut investițiile SUA în Austria se ridicau la 13 miliarde de euro iar ale Italiei, la 11 miliarde, cele ale Rusiei cuantificau 25 de miliarde de euro (adică 13% din totalul investițiilor străine). Înainte de invadarea Ucrainei, Austria importa 80% din gazul său din Rusia. Această pondere a scăzut după invazia rusă, însă doar pe timpul verii. Din decembrie 2022, a ajuns la 71%. În ianuarie a fost chiar 81%. Deși guvernul austriac și-a propus să fie total independent de gazul rusesc până în 2027, contractul dintre gigantul rus Gazprom și compania energetică austriacă OMV durează până în 2040, fără posibilitatea de a fi reziliat. Guvernul susține că nu cunoaște detaliile acestui acord. Anul trecut, Austria a plătit Rusiei aproximativ șapte miliarde de euro pentru gaze. Raiffeisen Bank ajută Rusia supusă sancțiunilor Sucursala rusă a băncii austriece Raiffeisen Bank International (RBI), care operează în Rusia de 30 de ani, e principala companie occidentală rămasă în Rusia. După ce numeroase bănci rusești au fost excluse din sistemul financiar internațional Swift, ca urmare a sancțiunilor după izbucnirea războiului din Ucraina, RBI joacă un rol important în tranzacțiile internaționale de plată pentru țară. Chiar dacă în prezent, din cauza sancțiunilor, dividendele nu curg dinspre Moscova spre Viena, RBI continuă să facă afaceri bune. Potrivit Financial Times, până la 50% din tranzacțiile internaționale de plată din Rusia sunt procesate în prezent prin Raiffeisen. În ultimul an, profitul total al RBI s-a dublat, ajungând la 3,6 miliarde de euro. De la începutul războiului, RBI "s-a gândit" la o retragere din Rusia, dar nu o face. Iar Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei, apără această decizie. Potrivit acestuia, întreruperea tuturor canalelor de dialog cu Moscova ar fi fatală: "Rusia nu va dispărea, însă va rămâne cel mai mare vecin al UE.". Schallenberg a susținut, de altfel, că sunt multe companii internaționale care au rămas în Rusia, citând un studiu potrivit căruia mai puțin de 10% din companiile internaționale s-au retras din Rusia. Însă, potrivit studiului respectiv, dintre companiile internaționale care s-au retras, cele austriece sunt de două ori mai puține. Golful Lakonikos Pe 5 decembrie 2022, Uniunea Europeană a interzis toate importurile de țiței și produse petroliere rusești pe mare. Însă Moscova continuă să exporte și azi sute de milioane de barili pe alte rute. Una dintre acestea trece prin Grecia. Armatorii greci dețin 59% din flota europeană și 21% din tonajul mondial, dintre care 49% e destinat transportul petrolului. Potrivit presei elene, armatorii greci sunt campioni în transportul de combustibil rusesc, în ciuda embargoului. Numai în luna aprilie a acestui an, armatorii greci ar fi transportat 50% din petrolul rusesc în lume. Iar în Golful Lakonikos se fac schimburi de petrol de la navă la navă. Înainte de embargo, acestea aveau loc în portul Rotterdam, dar apoi navele au venit aici, golful Lakonikos devenind un loc privilegiat de schimb pentru petrol rusesc, prima etapă a unei noi rute care face posibilă ocolirea embargoului european. Potrivit Bloomberg, 16,1 milioane de barili de petrol rusesc au trecut prin golful grecesc în ultimele două luni. Valoarea totală estimată: un miliard de euro. "Armatorii greci nu fac nimic ilegal" Ministerul Marinei din Grecia susține că nu are cum să intervină: "Transferurile de marfă între cisterne sunt autorizate în apele internaționale, adică la o distanță mai mare de șase mile marine de coastă.". Citește și: ANALIZĂ Dezastrul de după grevă: viitorul premier s-a dovedit un laș, AUR – în ascensiune, deficitul bugetar va exploda și va ucide PNRR, opoziția de dreapta – inexistentă După transbordări în largul Greciei, unele dintre nave acostează în China, dar mai ales în India. Într-un an, New Delhi și-a înmulțit de 22 de ori achizițiile de petrol rusesc. În India, țițeiul de la Moscova este rafinat și, potrivit unui broker de transport maritim, "Când e rafinat, nu mai poți dovedi că petrolul este rusesc. Produsul devine indian și poate fi livrat oriunde în lume.". Potrivit ministerului Indian al Economiei, exporturile de petrol rafinat către Europa au crescut cu 20%, de la începutul războiului. Deși Ucraina a denunțat în mod repetat că armatorii greci transportă petrol și gaze rusești, toți au negat. Potrivit lui Nicolas Varnikos, președintele Camerei Internaționale de Comerț, "Armatorii greci nu fac nimic ilegal.".

Oprescu face mișto de justiția română (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Justiție

Oprescu face mișto de justiția română

Oprescu face mișto de justiția română. Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, ca neîntemeiată, o contestaţie depusă de fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu prin care acesta solicita anularea condamnării de zece ani şi opt luni închisoare primită într-un dosar de corupţie. Oprescu face mișto de justiția română "În baza art. 432 Cod procedură penală respinge, ca neîntemeiată, contestaţia în anulare formulată de contestatorul condamnat Oprescu Sorin Mircea împotriva deciziei penale nr. 575/A/13.05.2022 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală, în dosarul 42389/3/2015. Definitivă", se arată în decizia CAB. Pe 13 mai 2022, Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la zece ani şi opt luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Citește și: De ce Sorin Oprescu nu a fost trimis în România la pușcărie și de ce nu va sta la închisoare nici în Grecia Este vorba de dosarul în care Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie. Oprescu a plecat din ţară înainte de a fi pronunţată sentinţa, fiind localizat în Grecia, de unde autorităţile acestei ţări refuză să-l extrădeze.

Mama infirmieră și-a ucis trei fiice (sursa: ekathimerini.com)
Internațional

Mama infirmieră și-a ucis trei fiice

Mama infirmieră și-a ucis trei fiice. O femeie de 34 de ani, inculpată pentru că şi-a ucis cele trei fiice în trei ani, este judecată începând de luni la Atena, un caz care a stârnit un val de furie în Grecia, ţară unde mama este sacralizată, potrivit unor experţi, relatează AFP. Mama infirmieră și-a ucis trei fiice Aflată în detenţie provizorie într-o închisoare de înaltă securitate, Roula Pispirigou este acuzată de "tentativă de omucidere intenţionată cu premeditare" şi "omucidere intenţionată cu premeditare" împotriva fiicei sale cele mai mari, la Înalta Curte din Atena. Ea este acuzată că, la 29 ianuarie 2022, a otrăvit-o pe Georgina, în vârstă de 9 ani, administrându-i ketamină, o substanţă folosită în principal în chirurgie veterinară ca anestezic şi analgezic. Din august anul trecut, tânăra este de asemenea inculpată pentru uciderea şi a celorlalte două fete ale sale, Malena, de trei ani şi jumătate, în 2019, şi Iris, de 6 luni, în 2021, însă această procedură distinctă, lansată după moartea Georgianei, este încă în curs de investigare. Avocatul său, Alexis Kougias, ar urma să ceară fuziunea celor două dosare în deschiderea procedurii luni şi o amânare a procesului, potrivit unei surse judiciare. "Medeea timpurilor moderne" În momentul morţii sale, Georgiana se afla în spital, unde ajunsese de mai multe ori după ce, în aprilie 2021, a rămas tetraplegică în urma unor convulsii. Procuratura o acuză pe mamă că a încercat încă de atunci să îşi omoare copilul. Al doilea copil, Malena, a fost mai întâi declarată decedată din cauza unei insuficienţe hepatice, iar Iris, din cauza unui stop cardiac, însă noi expertize efectuate de medici legişti după decesul suspect al Georgianei au dezvăluit că ele au murit prin asfixiere. Roula Pispirigou, de profesie infirmieră, supranumită de media elene "Medeea timpurilor moderne" sau "Medeea din Patras", oraşul din vestul Greciei de unde ea este originară, susţine că este nevinovată, de la arestarea sa în martie 2022. Apeluri să fie spânzurată Acest presupus triplu infanticid, într-o ţară unde crimele sunt rare, a stârnit furie şi o mare dezbatere mediatică. În aprilie anul trecut, guvernul grec a fost nevoit să lanseze un apel la "calm" în urma îndemnurilor la moarte adresate femeii şi să ceară populaţiei să îi lase pe anchetatori să îşi facă treaba. La puţin timp după arestarea sa, acuzata, flancată de poliţişti puternic echipaţi şi purtând căşti, era protejată de o vestă antiglonţ în timpul sosirii sale haotice la Palatul de Justiţie din Atena. Citește și: FOTO Incredibila recuperare a adolescentei cu brațele replantate după accidentul în care i-au fost amputate. Când și le va putea folosi complet Au fost de asemenea desfăşurate forţe speciale în timp ce mulţimea striga "Criminalo, recunoaşte-ţi crima!". Printre manifestanţi, o femeie a declarat la televiziune: "Dacă chiar a făcut asta, trebuie spânzurată. Asta e tot!". Pe faţada domiciliului său din Patras, unde s-a adunat de asemenea o mulţime furioasă, necunoscuţi au scris: "Moarte ucigaşilor de copii". Mamele, să se sacrifice pentru copii Aceste comportamente populare se explică parţial prin statutul mamei în Grecia, deşi patriarhatul rămâne unul din simbolurile culturii elene, în ciuda progreselor din ultimii ani. "Există o duritate (specială) faţă de mamele care comit infanticid deoarece persistă reprezentări şi idealuri în jurul maternităţii", spune pentru AFP psihologul şi psihanalistul Sophie Marinopoulos, specialistă în mame care comit infanticid. "Mama trebuie să se sacrifice pentru copiii săi şi nu să îşi sacrifice copiii. Acest lucru este foarte important în ţările mediteraneene", adaugă ea. "Oamenii nu pot scuza faptul că ea a ucis, conform acuzării, nu unul, ci trei copii, iar asta în momente diferite", spune şi Effi Lambropoulou, profesoară de criminologie la Universitatea Panteion din Atena. Variabila mass media Posturile de televiziune private sunt de asemenea arătate cu degetul, deoarece nu au ezitat să o intervieveze pe acuzată prin telefon din închisoare. Tatăl fetelor, precum şi mama femeii au făcut de asemenea numeroase declaraţii în media. Televiziunile "se concentrează în primul rând pe emoţiile telespectatorilor", explică Effi Lambropoulou. "Aceste informaţii ajung apoi, exagerate, pe reţelele de socializare, unde nu există nici cel mai mic control", adaugă specialista. Roula Pispirigou a contribuit ea însăşi la această tornadă chiar înainte de arestare, "sunând" din proprie iniţiativă la televiziune sau "acceptând să fie intervievată cu soţul său", potrivit lui Effi Lambropoulou.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră