duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: gomoiu

3 articole
Eveniment

120-200 de pacienţi, îngrijiţi de o singură asistentă

Directorul medical al Spitalului Gomoiu, Costel Vlad, a afirmat, pentru news.ro, că „s-a întâmplat ca 120-200 de pacienţi să fie îngrijiţi de o singură asistentă”. Citește și: Salariile uriașe pe care le-a luat de la stat oengistul Alistar, poreclit „trompeta PSD în CSM”. Acum, el a ajuns consilierul șefei ICCJ, controversata Alina Corbu, fiică de primar PSD Însă, joi seara, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), s-a derobat deorice responsabilitate, spunând că spitalul aparține de primăria Capitalei, și a apreciat că „declarațiile de acolo au fost politizate”. 120-200 de pacienţi, îngrijiţi de o singură asistentă „Suntem în situaţia în care suntem la minimum cu personalul, în toate secţiile spitalului, în special la camera de gardă. Ar trebui să ne întoarcem un pic în urmă, respectiv luna mai, când s-au blocat posturile, iar noi nu am mai putut organiza concursuri de ocupare a posturilor. Până acum în decembrie am tot detaşat asistenţi din alte secţii, de la pediatrie, de la ortopedie, de la chirurgie, de la ORL, de la neurologie, de la terapie intensivă, de peste tot. Încet, încet, oamenii au obosit cu toţii, au început să-şi dea demisia mai ales după ce i-am mutat de colo colo în aşa fel încât acum, la sfârşit de an, am ajuns cu toţii în situaţia să nu mai avem oameni”, a explicat directorul medical de la Gomoiu. „Camera de gardă este zona cea mai fierbinte pentru că ea este interfaţa cu pacientul care vine cu o urgenţă la spital, motiv pentru care noi am considerat că este corect să tragem un semnal de alarmă în special pentru acest sector de activitate, pentru că pacientul de la gardă simte cel mai tare lipsa de oameni. Concret, se poate întâmpla şi de fapt s-a întâmplat ca cei 120-200 de pacienţi care se prezintă la camera de gardă într-o zi să poată să fie îngrijiţi de o singură asistentă, ceea ce este foarte puţin”, a spus Vlad. Rafila dă vina pe Nicușor Dan La Spitalul „Victor Gomoiu” este nevoie în acest moment de 75 de asistenţi medicali şi de 25 de infirmieri. Situaţia este în acest moment extrem de dificilă în special la camera de gardă, unde 8 asistente fac munca a 20, a mai explicat directorulmedical al spitalului. Citește și: Caz șocant: femeie trimisă la spital cu o gripă severă are acum fracturi la umeri și nu-și poate mișca brațele, după ce a fost plimbată între unitățile medicale Însă ministrul Rafila refuză orice responsabilitate, în acest caz. „Nu cred că e cazul de politizare, e cazul de găsire a unei soluții pentru rezolvarea acestei probleme – și limitările, dacă vreți, au venit din zona Ministerului de Finanțe, la sfârșitul anului trecut, când trebuia să ne încadrăm în acea limită de deficit bugetar (...) Nu cred că o autoritate locală nu este răspunzătoare pentru starea de sănătate a comunității pe care o conduce”, a spus Rafila, pentru B1 TV.

120-200 de pacienţi, îngrijiţi de o singură asistentă Foto: Sighet247.ro
În Capitală, continuitatea actului medical nu mai poate fi asigurată Foto: Guvernul României
Eveniment

În Capitală, continuitatea actului medical nu mai poate fi asigurată

În Capitală, continuitatea actului medical nu mai poate fi asigurată din lipsă de personal, a avertizat, azi, șefa Administraţiei Spitalelor Bucureşti, Oana Sivache. Citește și: Salariul uriaș pe care-l va păstra fostul președinte al Universității Harvard, Claudine Gay, după ce a fost forțat să demisioneze. Avalanșă de ironii pe rețelele Situația se datorează blocării de către Guvern a angajărilor. Executivulpoate aproba memorandumuri prin care se acordă excepții, dar spitalele aflate în administrarea Primăriei Municipiului București nu au beneficiat de o astfel de excepție, deși au înaintat numeroase solicitări. În Capitală, continuitatea actului medical nu mai poate fi asigurată „Suntem în situaţia de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical din lipsă de personal. Spitalele nu mai au suficienţi medici, asistente medicale şi personal auxiliar. Este în pericol sănătatea românilor, fie că sunt pacienţi sau cadre medicale. Lipsa personalului în spitale înseamnă epuizarea personalului existent, fiind obligaţi să lucreze suplimentar, ceea ce duce la epuizarea fizică şi implicit la acordarea unui act medical deficitar", a semnalat Oana Sivache, potrivit unui comunicat al ASSMB remis Agerpres. Din lipsă de personal, Camera de gardă de la Spitalul Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu", aflat în coordonarea ASSMB, se află în pericol să fie închisă, în condiţiile în care angajările au fost blocate de anul trecut. ASSMB susţine că peste 40 de asistente şi infirmiere au plecat şi nu au putut fi înlocuite. În ultimele trei săptămâni, la această unitate sanitară au fost diagnosticaţi cu gripă în jur de 500 de copii. La Camera de gardă sunt doar doi medici operaţionali şi vin între 120 şi 170 de copii pe zi, se menţionează în comunicat. "Guvernanţii au condus sistemul medical către un colaps iminent prin ignorarea crizei din domeniul sănătăţii şi prin tăierile drastice ale fondurilor alocate spitalelor, punând astfel în situaţie critică vieţile pacienţilor", a transmis ASSMB. Pacienții spitalelor Capitalei, defavorizați Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a amintit că, „în repetate rânduri", a adresat Guvernului cereri pentru deblocarea posturilor, însă Executivul „a ales să le ignore". „Niciun Guvern în lumea asta nu face economii din sănătatea propriului popor. Guvernul trebuie să protejeze sănătatea publică - este şi un imperativ moral, nu doar o obligaţie legală. Este inacceptabil ca pacienţii să fie trataţi discriminatoriu în funcţie de apartenenţa spitalului la Ministerul Sănătăţii, Primării sau Consilii judeţene", a subliniat Oana Sivache. ASSMB a făcut un nou apel "de urgenţă" către Guvern, cerând soluţii rapide pentru a preveni "colapsul general din sistemul medical".

o fetiță de doi ani a fost uitată într-o încăpere cu raze ultraviolet Foto: Facebook Spitalul Gomoiu
Eveniment

Fetiță de doi ani, uitată într-o încăpere cu raze ultraviolet

O fetiță de doi ani a fost uitată într-o încăpere cu raze ultraviolet, la spitalul Gomoiu: potrivit relatării Antenei 1, copilul și tatăl ei au fost trimiși să aștepte un consult într-un container din curtea spitalului, unde o astfel de lampă funcționa, deși trebuia oprită. Fetiță de doi ani, uitată într-o încăpere cu raze ultraviolet Tatăl fetei și copilul au așteptat aproape o oră în acest container. „Am stat cu copilul acolo tot acest timp, până a venit doamna doctor să o consulte. Când a intrat doamna doctor, a stins lampa. Pur şi simplu a stins-o şi şi-a văzut de consultul copilului, după care s-a dus înapoi în spital", a relatat Alexandru Garvăn, tatăl fetiţei. Când copilul a ajuns din nou la spitalul Gomoiu li s-a spus că „au mai fost cazuri, este de la o lampă UV”, a spus mama copilului. „Când a fost verificată, au spus că are corneea arsă", mai afirmă Alexandra Mocănașu, mama fetiţei. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că nu se poate pronunța până la finalizarea anchetei. „Va merge Inspecția Sanitară de Stat și eventual putem să trimitem și reprezentanți ai Corpului de control. Înțeleg că este o anchetă administrativă. Am primit o informare din partea conducerii acestui spital (Victor Gomoiu - n.r.), care precizează că într-o cameră unde funcționează o lampă cu ultraviolete un adult și un copil au stat 45 de minute. Rămâne să avem informații referitoare la starea lor de sănătate (...) Eu nu vreau să fac niciun fel de apreciere, pentru că o apreciere o faci atunci când ai toate informațiile. Dar, ca principiu general, e foarte simpu - o lampă cu ultraviolete e o lampă care are un întrerupător și acolo scrie că nu se folosește cu persoane în încăpere. Deci este foarte clar că închiderea unei astfel de lampi atunci când pătrunde în încăpere o persoană este regulă”, a spus Rafila. Citește și: Țările NATO au luat o decizie importantă, spune secretarul general al Alianței – vor furniza mai multe arme grele Ucrainei: Suntem într-o fază decisivă a războiului

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră