sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: genocid

6 articole
Primele țări care califică acțiunile Rusiei drept genocid Foto: Twitter
Internațional

Primele țări califică acțiunile Rusiei genocid 

Estonia și Letonia sunt primele țări europene care califică oficial acțiunile Rusiei în Ucraina drept genocid. Și președintele SUA, Joe Biden, a folosit acest termen, dar președintele Franței, Emanuel Macron, a refuzat să-l utilizeze. Primele țări care califică acțiunile Rusiei drept genocid Riigikogu estonian (legislativul) a adoptat în unanimitate o declarație prin care acțiunile Rusiei în Ucraina sunt calificate drept „genocid”. Rezoluția a fost publicată pe site-ul oficial al parlamentului. La scurt timp, o decizie similară a luat și Seimul Letoniei. „Federația Rusă a comis acte de genocid față de populația civilă, inclusiv pe teritoriile temporar ocupate, în special în orașele Bucea, Borodeanka, Gostomel, Irpen și Mariupol, precum și în multe alte localități din Ucraina. Acestea constau în ucideri, răpiri, deportări, privări de libertate, torturi, violuri, precum și profanarea cadavrelor”, se arată în declarația adoptată de legislativul estonian. Riigikogu recognizes #Russia's actions as genocide against the Ukrainian people & calls on the parliaments of other countries and international organizations to the same.Statement of the Estonian parliament: https://t.co/GTwvAF1knR#WeStandWithUkraine #StopRussia #ArmUkraineNow pic.twitter.com/FDtIDTAeq9— Riigikogu (@Riigikogu) April 21, 2022 După Estonia, un document similar a adoptat Letonia. Parlamentul a adoptat în unanimitate o rezoluție în care a numit acțiunile Rusiei în Ucraina drept un act de genocid. Parlamentarii letoni s-au referit la dovezi ample ale „crimelor brutale în masă” comise de armata rusă: „Uciderea, torturarea, abuzul sexual asupra civililor ucraineni, inclusiv a femeilor și copiilor în Bucha, Irpin, Mariupol și în alte părți”. Tot azi, ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a declarat joi că țara sa a oferit Ucrainei echipamente militare de zeci de milioane de euro. Worth of military aid transferred to Ukraine ?? by Lithuania ?? amounts to tens of millions of euros and the replacement value of this aid can be from 5 to 10 times higher.— Arvydas Anušauskas (@a_anusauskas) April 21, 2022 Citește și: Scandal uriaș în Germania: cancelarul social-democrat Scholz a refuzat să livreze Ucrainei armament greu, deși industria îl oferea Biden vorbește de genocid Președintele Biden a fost primul șef de stat, după Zelenski, care a susținut că Rusia a comis un genocid în Ucraina. „Da, l-am numit genocid”, a răspuns preşedintele american jurnaliştilor în timpul unei vizite în statul Iowa. Până acum, administraţia americană nu a pronunţat acest cuvânt, folosit deja de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Este din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să şteargă ideea însăşi de a putea fi ucrainean”, a adăugat el. Joe Biden a spus că, dacă „la nivel internaţional, avocaţii” vor decide cu privire la calificarea de genocid,”în ce mă priveşte, arată ca şi cum ar fi”.

Aderarea Ucrainei la UE ar putea dura decenii întregifoto: Sada el balad
Internațional

Zelenski l-a invitat pe Macron în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că l-a invitat pe omologul său francez, Emanuel Macron, în Ucraina ca să constate existenţa unui “genocid”. Zelenski l-a invitat pe Macron în Ucraina “Am vorbit cu Emmanuel. Cred că el vrea să facă astfel încât Rusia să se angajeze într-un dialog. I-am spus că vreau ca el să înţeleagă că nu este un război, că este genocid. L-am invitat să vină când va avea ocazia. El va veni şi va vedea şi suntt sigur că va înţelege”, a spus Zelenski într-un interviu pentru CNN, citat de news.ro. Joi, preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron şi-a justificat decizia de a nu folosi cuvântul ”genocid” împotriva lui Vladimir Putin apreciind că o ”escaladare verbală” ”nu va ajuta Ucraina” şi ar putea antrena o intervenţie a Occidentului în război. ”Cuvântul «genocid» are un sens” şi ”trebuie să fie calificat de către jurişti, nu de către politicieni”, a subliniat Macron într-o vizită într-o regiune rurală la Havre, în Seine-Maritime. Steinmeier, refuzat Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, criticat din cauza relaţiilor pe care le-a întreţinut în ultimii ani cu Rusia, a dezvăluit recent că a propus să efectueze o vizită în Ucraina împreună cu alţi şefi de stat, dar că a fost respins de către Kiev. ”Eram pregătit să o fac, însă a trebuit să iau act de faptul că Kievul nu dorea”, a declarat Frank-Walter Steinmeier în cadrul unei vizite la Varşovia. Citește și: Rusia nu va renunța la a impune Ucrainei abandonarea integrării euro-atlantice, potrivit Marii Britanii. Pentru acest scop, Putin va lansa atacuri nucleare, spune Zelenski Preşedintele francez în exerciţiu, Emmanuel Macron, a declarat, la acel moment, că nu vrea să cedeze acestei ”mode” de a se duce la Kiev, în urma mai multor vizite în capitala ucraineană ale unor lideri ai Uniunii Europene (UE).

Marcron gata de noi discuții cu Putin (sursa: Captura foto)
Internațional

Aflat în plină campanie, Macron este atent la cuvinte

Aflat în plină campanie, Macron este atent la cuvinte. Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să califice acțiunile rusești din Ucraina drept "genocid" într-un interviu televizat cu postul public de televiziune France 2, relatează CNN. Aflat în plină campanie, Macron este atent la cuvinte Întrebat dacă el, la fel ca și președintele american Joe Biden, ar folosi termenul de "genocid" pentru uciderea ucrainenilor de către armata rusă, Macron a răspuns: "Aș fi atent cu astfel de termeni astăzi, deoarece aceste două popoare rușii și ucrainenii sunt înfrățite". Citește și: Putin admite că nu a intenționat niciodată să negocieze serios cu Ucraina, dă semnalul unui război de uzură și acuză „înscenări” ale crimelor de război ruse "Vreau să continui să încerc, atât cât pot, să opresc acest război și să reconstruiesc pacea. Nu sunt sigur că o escaladare a retoricii servește acestei cauze", a adăugat el. "Ceea ce putem spune cu siguranță este că situația este inacceptabilă și că acestea sunt crime de război. Trăim crime de război care sunt fără precedent pe teritoriul nostru - teritoriul nostru european." Președintele francez, care în prezent candidează pentru realegere, a menționat, de asemenea, cooperarea Franței cu Ucraina pentru a investiga presupusele crime de război. "Rusia a declanșat unilateral un război extrem de brutal, s-a stabilit acum că armata rusă a comis crime de război și acum trebuie să-i găsim pe cei responsabili", a declarat Macron. Biden a declarat marți că atrocitățile descoperite în Ucraina se califică drept genocid, spunând că "devine din ce în ce mai clar că (președintele rus Vladimir) Putin încearcă pur și simplu să șteargă până și ideea de a fi ucrainean".

Genocid la Bucha: execuții, gropi comune (sursa: Facebook/Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Genocid la Bucha: execuții, gropi comune

Genocid la Bucha: execuții, gropi comune. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică Rusia de comiterea unui "genocid" în Ucraina pentru a elimina "întreaga naţiune", la o zi după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din oraşul Bucha în apropiere de capitala Kiev după plecarea forţelor ruse, relatează AFP. Genocid la Bucha: execuții, gropi comune "Da, este un genocid. Eliminarea întregii naţiuni şi a întregului popor. Suntem cetăţeni ai Ucrainei. Putem avea peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi", a declarat el într-un interviu pentru postul american de televiziune CBS. "Iar acest lucru se întâmplă în Europa secolului 21", a mai afirmat el, denunţând "tortura întregii naţiuni". Citește și: FOTO & VIDEO Masacrul de la Bucha: armata rusă lasă în urmă sute de cadavre ale civililor uciși pe stradă. Ambasadorul israelian, șocat Ucraina a acuzat deja armata rusă că a comis un "masacru deliberat" asupra civililor la Bucea, un oraş la nord-vest de Kiev, precum şi alte "orori" în regiuni de acum "eliberate de invadator", ceea ce a stârnit indignarea Occidentului şi a atras apeluri la sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei. Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut "retragerea completă a trupelor" ruseşti pentru a reveni "cel puţin" la situaţia de dinainte de 24 februarie, ziua invaziei ruse. Zelenski cera armistițiu, apoi întâlnire cu Putin "Acest lucru ne va permite să începem să discutăm despre alte chestiuni privind încetarea ocupaţiei, despre cum vom trăi după asta", a adăugat el la CBS, conform unor fragmente difuzate pe Twitter. "Nici măcar nu pot să am o întâlnire atât timp cât ei bombardează. Prin urmare, mai întâi un armistiţiu, apoi mă pot întâlni cu preşedintele rus" Vladimir Putin, a spus Zelenski. Citește și: Reportaj devastator în Sunday Times: „Cadavrele mutilate ale copiilor printre ororile lăsate de ruși în urma lor” "O să discutăm amândoi. Când va veni sfârşitul războiului, vom discuta apoi împreună despre garanţii de securitate şi despre statutul neutralităţii", "menţinându-ne în acelaşi timp suveranitatea şi o armată puternică", a mai afirmat el, enumerând propunerile ucrainene din tratativele în derulare cu Moscova. "Iar dacă aceste acord este încălcat, trebuie să avem posibilitatea de a ne apăra", a atras el atenţia. "Odată ce vom discuta despre acestea, toate trupele trebuie retrase. Iar după retragerea lor, ne putem aşeza la masă cu ţările care vor servi ca garanţi ai securităţii", a adăugat Zelenski. Blinken: Brutalitatea Rusiei împotriva Ucrainei continuă Imaginile cu numărul mare de ucraineni morţi în oraşul Bucea din regiunea Kiev, descoperiţi de forţele ucrainene după retragerea trupelor ruse, sunt o "lovitură în stomac", iar aceasta "trebuie să înceteze", a declarat duminică, într-un interviu pentru CNN, secretarul american de stat Antony Blinken, potrivit AFP şi Reuters. "Nu putem normaliza acest lucru. Este realitatea a ceea ce se întâmplă în fiecare zi, atât timp cât brutalitatea Rusiei împotriva Ucrainei continuă", a spus şeful diplomaţiei americane. El a reafirmat că SUA vor contribui la "documentarea" eventualelor "crime de război" pentru ca vinovaţii "să fie traşi la răspundere". Stoltenberg: Brutalitate fără precedent în Europa în ultimele decenii Crimele asupra civililor imputate armatei ruse la Bucea, în apropiere de Kiev, sunt "oribile", a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a denunţat "o brutalitate fără precedent în Europa în ultimele decenii", relatează AFP. "Este absolut inacceptabil ca civilii să fie luaţi drept ţinte şi ucişi. Acest lucru scoate în evidenţă importanţa de a pune capăt războiului", a spus el la postul american de televiziune CNN. Întrebat despre plecarea trupelor ruse din regiunea Kiev, despre care forţele ucrainene au spus că au recucerit-o, el s-a arătat prudent. "Nu trebuie să fim foarte optimişti", deoarece "ne temem de o potenţială înmulţire a atacurilor, în special în sud şi în est", a declarat Stoltenberg. Macron & Schulz cer socoteală pentru crime Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au cerut duminică să se facă lumină în legătură cu crimele comise de armata rusă în oraşul ucrainean Bucea, în apropiere de Kiev, şi ca vinovaţii să fie traşi la răspundere, relatează AFP. Macron a denunţat imaginile "insuportabile" venite de la Bucea, oraş unde au fost descoperite numeroase cadavre după retragerea trupelor ruse, şi a afirmat că "autorităţile ruse vor trebui să dea socoteală pentru aceste crime". "Imaginile care ne parvin de la Bucea, oraş eliberat în apropiere de Kiev, sunt insuportabile", a scris şeful statului francez pe Twitter, denunţând uciderea "cu laşitate" a sute de civili pe stradă. La rândul său, într-o declaraţie scurtă transmisă de serviciul său de presă, Scholz a cerut să se facă lumină în legătură cu "crimele comise de armata rusă" la Bucea. "Autorii acestor crime şi cei care le-au comandat trebuie traşi la răspundere", a adăugat el, cerând în special ca organizaţiile internaţionale să aibă acces în regiune "pentru a documenta aceste atrocităţi". Scholz a denunţat "imaginile teribile şi oribile" de la Bucea: "Străzi pline de cadavre. Trupuri neînsufleţite îngropate sumar. Printre victime se numără femei, copii şi persoane în vârstă". Rusia: O nouă producţie a regimului de la Kiev Rusia a respins duminică acuzaţiile Ucrainei că a ucis civili în oraşul ucrainean Bucea şi susţine că imaginile cu cadavre sunt fabricate de Kiev, relatează Reuters şi AFP. "În perioada cât această localitate s-a aflat sub controlul forţelor armate ruse, niciun localnic nu a fost supus unor acţiuni violente", a transmis Ministerul Apărării rus într-un comunicat de presă. Ministerul Apărării de la Moscova a mai afirmat că filmările şi fotografiile cu cadavre pe străzile din Bucea "sunt o nouă provocare" şi "o nouă producţie a regimului de la Kiev pentru media occidentale". Moscova a mai precizat că toate unităţile militare ruse au părăsit oraşul la 30 martie. Imagini coșmarești cu zeci de cadavre Cadavrele a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună la Bucea, oraş din regiunea Kiev unde forţele ucrainene au preluat din nou controlul în această săptămână şi unde au fost deja descoperite pe străzi numeroase trupuri neînsufleţite, a declarat duminică Serhii Kapliceni, şeful echipelor locale de salvare, arătând locul jurnaliştilor AFP. Cele puţin zece cadavre erau vizibile, unele doar parţial îngropate, în spatele unei biserici din centrul acestei localităţi situate la nord-vest de capitala Ucrainei, precizează agenţia franceză de presă. Mai multe cadavre erau în saci mortuari, în timp ce altele aveau haine civile. "Aici, în acest mormânt lung, sunt îngropate 57 de persoane", a spus Kapliceni, care coordonează operaţiunea de recuperare a cadavrelor. După descoperirea, cu o zi în urmă, a numeroase corpuri neînsufleţite în Bucea, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a denunţat duminică un act "deliberat" al forţelor ruse. Jurnaliştii AFP au văzut sâmbătă cadavrele a cel puţin 20 de bărbaţi, îmbrăcaţi în haine civile, pe o stradă din Bucea, localitatea recucerită în această săptămână de trupele ucrainene. Unul dintre ei avea mâinile legate. Cadavrele erau împrăştiate pe câteva sute de metri.

Genocid la Mariupol: 1.207 civili uciși (sursa: CNN)
Internațional

Genocid la Mariupol: 1.207 civili uciși

Genocid la Mariupol: 1.207 civili uciși. Cele nouă zile de asediu rus asupra portului strategic Mariupol din sudul Ucrainei au făcut în total 1.207 de morţi în rândul civililor, a afirmat miercuri seară primăria într-un scurt text pe canalul său Telegram, notează AFP. Genocid la Mariupol: 1.207 civili uciși "Nouă zile. Nouă zile de blocadă a oraşului Mariupol. Nouă zile de bombardament continuu asupra populaţiei civile. Nouă zile, jumătate de milion de oameni trăind fără electricitate, apă, încălzire sau comunicaţii. Nouă zile în care oraşul este rupt de lumea exterioară. Nouă zile - 1.207 civili din Mariupol ucişi. Nouă zile de genocid al populaţiei civile", a scris primăria în acest text. Solicitată de AFP, preşedinţia ucraineană a confirmat această informaţie: "Nu avem cifra exactă, dar cifra provizorie este corectă", a indicat ea. Citește și: FOTO Imagini dramatice de la bombardarea, de către ruși, a maternității din Mariupol. Liderii europeni o consideră o crimă de război "Nu vom ierta niciodată. Nu vom uita niciodată, rezistăm, noi, locuitorii din Mariupol", a mai scris primăria în timp ce oraşul este supus unor bombardamente violente din partea armatei ruse care miercuri a lovit printre altele un spital de copii dintr-un complex cuprinzând şi o maternitate. Port-cheie ucrainean la Marea Azov, acest oraş industrial avea peste 450.000 de locuitori înainte de lansarea invaziei ruse la 24 februarie, reaminteşte France Presse.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră