sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: gagauzia

9 articole
Internațional

În Găgăuzia, candidatul Rusiei a luat 97% din voturi

În Găgăuzia, candidatul Rusiei la președinția Repblicii Moldova, Alexandr Stoianoglu, a luat 97% din voturi, iar în zona ocupată din stânga Nistrului - aproape 80%. În Taraclia, în sudul Basarabiei, după contabilizarea datelor din 31 de secții, din totalul de 32, Stoianoglu avea 94,31%, iar Maia Sandu - 5,69%. În Găgăuzia, candidatul Rusiei a luat 97% din voturi Maia Sandu a atras doar 1.890 de voturi în Găgăuzia, după contabilizarea proceselor verbale din 67 din cel 68 de secții de vot. Stoianoglu a fost votat de 62.437 locuitori ai Găgăuziei. Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei În stânga Nistrului, în regiunea ocupată de facto de Rusia, Stoianoglu a primit 20.753 de voturi (puțin sub 80%), iar Maia Sandu - 5.383 de voturi, respectiv ușor peste 20%. La ora redactării acestei știri, Comisia Electorală Centrală numărase circa 80% din voturi, iar Stoianoglu conducea cu un avans de circa 18.000 de voturi. În urmă cu circa 45 de minute, avansul său era de peste 30.000 de voturi. În plus, CEC nu a contabilizat Diaspora, unde estimarea este că se va vota masiv pentru Maia Sandu. Peste 54% dintre alegători au votat, până la ora 21:00, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Peste 300.000 de moldoveni au votat la secțiile din străinătate până la ora 20:00. Prezența la vot a Diasporei a stabilit un reord. În primul tur, Maia Sandu a obţinut 42,49% din voturi, în timp ce socialistul Alexandr Stoianoglo a fost votat de 25,95% dintre alegători.

În Găgăuzia, candidatul Rusiei, Aleksandr Stoianoglu, a luat 97% din voturi Foto: Inquam/Elena Covalenco
Rogozin redistribuie mesajul lui Șoșoacă Foto: Fcaebook
Eveniment

Rogozin redistribuie mesajul lui Șoșoacă

Fostul vicepremier al Rusiei, Dmitri Rogozin, redistribuie mesajul lui Șoșoacă,în care cere Republicii Moldova să nu mai „facă presiuni” asupra Transnistriei. Rogozin a fost dat afară în iulie 2022 din funcția de director al Roscosmos și acum este senator de Zaporojie, un teritoriu din Ucraina ocupat de Federația Rusă. Citește și: Nicușor Dan explică cum acționează mafia imobiliară în București: „Mai întâi s-a dat autorizație de patru etaje, apoi de șase, primăria sectorului a dat opt”. DNA a clasat dosarul Rogozin redistribuie mesajul lui Șoșoacă „Veștile sunt neliniștitoare din acest punct de vedere: Moldova face presiuni asupra Transnistriei, dar nu de capul ei, ci la îndemnul stăpânilor euroatlantici. Moldova nu își permite singură să provoace Rusia, acest lucru e clar, deci tot acest joc se desfășoară la nivel înalt, iar Moldova este doar mingea de ping-pong a marilor puteri. Moldova riscă să devină o nouă Ucraina, împinsă pe calea războiului de Soros, un apropiat al Maiei Sandu, de fapt stăpânul ei. Dar Moldova nu contează prin ea însăși în acest conflict, ci prin faptul că poate atrage România în același conflict, care este stat membru UE și NATO. Soluția pe care o propun este detensionarea situației și întoarcerea la formatul de negociere 5+2. Moldova vrea să scoată Rusia din acest format, dar acest lucru este imposibil de vreme ce Rusia are 220.000 de cetățeni ruși în Transnistria, și, conform amendamentului la Legea federală a Federației Ruse din 9 noiembrie 2009, intitulat «Modificarea Legii federale „Cu privire la apărare”», Rusia are dreptul să intervină militar acolo unde cetățenii ei sunt amenințați. O situație asemănătoare are loc și în Găgăuzia, altă regiune autonomă din Republica Moldova, care vrea protecția Rusiei în fața presiunilor Moldovei. Așadar, Moldova joacă rolul de provocator aici pentru că Maia Sandu execută ordinele lui Soros”, a declarat Șoșoacă, citată de BZI. „Diana Iovanovic-Shoshoaca, senator român, ne-a cerut să-i publicăm declarația în Senatul României la 05.03.2024”, a scris Rogozin pe canalul VK, înainte să îi publice mesajul lui Șoșoacă.

Diversiuni rusești în Republica Moldova Foto: Twitter
Politică

Diversiuni rusești în Republica Moldova

Diversiuni rusești în Republica Moldova: la Comrat, capitala regiunii autonome Găgăuzia, Mişcarea de eliberare naţională (MEN), o organizaţie de extremă-dreaptă din Rusia, a lansat o campanie de strângere de semnături pentru a recunoaşte drept ilegală destrămarea URSS. Pe posterul campaniei apare Maia Sandu, portretizată drept „Unchiul Sam” și se afirmă că Moldova este colonie SUA. Mişcarea de eliberare naţională are filiale în toate ţările fostei Uniuni Sovietice, inclusiv în Republica Moldova. Diversiuni rusești în Republica Moldova Cinci membri ai organizaţiei au montat un cort în piaţa centrală din Comrat, au împărţit pliante şi au îndemnat trecătorii să semneze o petiţie pentru a recunoaşte Rusia drept stat succesor al URSS. Reprezentanţii MEN au îndemnat oamenii din Găgăuzia să semneze că sunt de acord că Uniunea Sovietică a fost "distrusă ilegal" şi să-şi dea acordul pentru restabilirea graniţelor URSS. Totodată, aceştia au abordat trecătorii şi le-au spus că „Republica Moldova este o colonie a SUA” şi că vor supune petiţia atenţiei justiţiei din Federaţia Rusă - „succesoarea URSS” - pentru a "da un ultimatum SUA să elibereze teritoriul URSS cât mai curând de prezenţa ilegală a Statelor Unite şi NATO", potrivit nokta.md. Codul penal al Republicii Moldova prevede că astfel de acţiuni intră sub incidenţa articolului privind trădarea de patrie, adică fapta săvârşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unei ţări străine, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea de activităţi duşmănoase împotriva Republicii Moldova, notează Agora.md. Citește și: Șefii serviciilor secrete din țările baltice, despre mentalitatea Rusiei: „cruzime”, „viața nu are nici o valoare”, „Ivan cel Groaznic”. „Majoritatea este responsabilă”, spune unul dintre ei La solicitarea Agora, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie din Găgăuzia, Tucan Snejana, a declarat că nu deţine informaţii cu privire la acest subiect şi i-a îndemnat pe jurnaliştii moldoveni să revină cu un apel telefonic. Reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova nu au răspuns la telefon, conform Agora.md.

Liderii filo-ruși ai Găgăuziei vor să învețe română Foto: Facebook Irina Vlah
Politică

Liderii filo-ruși Găgăuziei vor să învețe română

Efectele perverse ale bătăii luate de Putin în Ucraina: liderii filo-ruși ai Găgăuziei vor să învețe română. Potrivit newsmaker.md, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, E.S. Cristian-Leon Țurcanu, și cu Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah au avut pe 14 septembrie o întrevedere cu rectorul Universității de Stat din Moldova (USM) Igor Șarov. La această întrevedere, oficialii au discutat despre organizarea cursurilor de învățare a limbii române în UTA-Găgăuzia și elaborarea materiale didactice. În regiunea autonomă Găgăuză din cadrul Republicii Moldova, o regiune condusă de lideri pro-ruși, au avut loc în august acțiuni de protest prin care li se cere autorităților moldovenești să înceapă negocierile cu Federația Rusă în ceea ce privește livrările de gaze în republică, transmite ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Rador. Acum o lună, Irina Vlah dorea să se adreseze direct Kremlinului, pentru ca Rusia să reia importurile de fructe din Găgăuzia. Liderii filo-ruși ai Găgăuziei vor să învețe română Rectorul Igor Șarov a menționat că USM este deschis și susține în totalitate proiectele ce vizează studierea limbii române în UTA- Găgăuzia. La rândul său, ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu a remarcat importanța studierii limbii române în UTA-Găgăuzia și a reiterat susținerea ambasadei în realizarea acestui demers. Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah a declarat: „Cu sprijinul partenerilor externi și al comunității științifice și pedagogice, trebuie să creăm noi oportunități pentru tinerii noștri.” Citește și: Replica Maiei Sandu către liderii pro-ruși ai Găgăuziei: „În UE nu vreți, dar spital de la UE – vreți” Oficialii au mai discutat și despre inițiativa deschiderii „Centrului limbii române” al USM în Găgăuzia, unde toți cei interesați ar putea urma cursuri de limba română, iar profesorii ar putea să-și îmbunătățească calificările.

Maia Sandu: „În UE nu vreți, dar spital de la UE – vreți” Foto: Facebook
Politică

UE nu vreți, spital UE vreți

Replica Maiei Sandu către liderii pro-ruși ai Găgăuziei: „În UE nu vreți, dar spital de la UE – vreți”. Acuzația ei vine pe fondul presiunilor crescute a liderilor din Găgăuzia ca guvernul de la Chișinău să planifice construirea unui spital regional în această regiune. Pe de altă parte, în ultimele săptămâni, în Găgăuziua s-au organizat mai multe manifestații în care se cerea sprijinul direct al Kremlinului pentru reducerea prețurilor la energie. Președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Konstantinov i-a adresat trimis Maiei Sandu o scrisoare în care o roagă să intervină pentru deschiderea unui spital regional în Găgăuzia. „În UE nu vreți, dar spital de la UE – vreți” Speakerul legislativului local menționează că donatorii europeni planifică să investească în deschiderea unor spitale regionale moderne, iar autoritățile de la Comrat și-ar dori o astfel de instituție publică și în municipiul lor, scrie Newsmaker.md. „Din păcate, Ministerul Sănătății planifică deschiderea unui spital regional în sudul R. Moldova doar în mun. Cahul. În UTA Găgăuzia, care dispune de 3 spitale regionale și care deservesc nu doar populația din autonomie, ci și din raionalele vecine din sudul țării (Basarabeasca, Cantemir, Cimișlia, Taraclia și chiar Cahul) nu se planifică, cu regret”, menționează Konstantinov în scrisoarea adresată Maiei Sandu. Citește și: Putin începe să se confrunte cu „protestul patriotic” al „uliilor”: este contestat, uneori virulent, chiar în Rusia, de naționaliști și susținători ai invadării Ucrainei Subiectul a fost abordat și în cadrul întrevederii din 2 septembrie a Maiei Sandu cu deputații Adunării Populare. Un parlamentar local a menționat și subiectul deschiderii unui spital la Comrat și a remarcat că „Găgăuzia nu a fost inclusă în acest plan”. „În UE nu vreți, dar spital de la UE – vreți. Trebuie de decis”, i-a dat replica Maia Sandu. În august, în Găgăuzia au avut loc acțiuni de protest prin care li se cere autorităților moldovenești să înceapă negocierile cu Federația Rusă în ceea ce privește livrările de gaze, transmite ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Rador.

Moldova, atacată de propagandistul Moscovei, Soloviov (sursa: voanews.com)
Internațional

Moldova, atacată de propagandistul Moscovei, Soloviov

Moldova, atacată de propagandistul Moscovei, Soloviov. Brigada cu destinaţie specială "Fulger" a poliţiei moldovene a demarat joi la Comrat, centrul administrativ al regiunii autonome Găgăuzia din sudul Republicii Moldova, o serie de exerciţii tactice, despre care autorităţile moldovene spun că le organizează cu regularitate în zonă, dar evenimentul a fost imediat speculat de propaganda Kremlinului, conform Deschide.md. Moldova, atacată de propagandistul Moscovei, Soloviov Propagandistul nr. 1 al Moscovei, Vladimir Soloviov, a difuzat joi pe canalul său de Telegram că autorităţile de la Chişinău au trimis brigada cu destinaţie specială "Fulger" în regiunea autonomă Găgăuzia "pentru a înăbuşi proteste antiguvernamentale", conform media citate. În postarea sa, Soloviov susţine, citând canale Telegram din Găgăuzia, că "serviciul de presă al Ministerului de Interne moldovean nu a comunicat" despre planificarea unor astfel de exerciţii în Găgăuzia. Mai departe, el afirmă, referindu-se la aceleaşi surse găgăuze, că de fapt ar fi vorba despre "înăbuşirea unor proteste antiguvernamentale care au loc în regiune de câteva săptămâni". În acest sens, Soloviov citează un canal de Telegram din Găgăuzia care sprijină agresiunea rusă în Ucraina şi aşteaptă ca forţele ruse să ajungă cât mai repede la graniţele Republicii Moldova, notează Deschide.md. Surse "de încredere" din Transnistria Printre sursele "de încredere" la care se referă propagandistul Kremlinului figurează Pridnestrovie online, publicaţie din Transnistria, şi Gagauznews, care a fost blocată de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău după declanşarea invaziei ruse în Ucraina pentru răspândirea de informaţii ce incită la ură şi război. În acest context, Pridnestrovie online scrie că "conducerea (moldoveană) se teme că situaţia va scăpa de sub control, aşa că a luat decizia să trimită trupe speciale în regiune". Pe fondul manipulărilor diseminate de unele media regionale, dar şi direct de canale de la Moscova, poliţia Republicii Moldova a ţinut să vină cu o precizare despre prezenţa brigadei "Fulger" la Comrat. Exerciții de rutină "Cu referire la informaţiile care circulă în mediul online despre aplicaţiile efectuate de Brigada de poliţie cu destinaţie specială a IGP la Comrat, precizăm că este vorba despre nişte exerciţii tactice care au fost organizate cu regularitate pentru a verifica capacitatea de reacţie şi de intervenţie a angajaţilor", menţionează poliţia moldoveană într-un comunicat postat pe contul său Telegram. "Acest tip de exerciţii vor avea loc pe întreg teritoriul ţării. Rugăm cetăţenii să se informeze din surse sigure şi să-şi păstreze calmul, fiind vorba despre antrenamente ale subdiviziunii noastre cu statut special, care au loc în permanenţă", potrivit textului, citat de Radio Chişinău. Găgăuzia, relaţii strânse cu Rusia Moscova a fost deranjată de măsurile luate de Chişinău după 24 februarie pentru limitarea propagării dezinformării ruse în media din Republica Moldova pe fondul campaniei sale militare în Ucraina. Cel mai recent, la 13 august, Ministerul rus de Externe a denunţat "degradarea" situaţiei presei în Republica Moldova şi a cerut autorităţilor moldovene să-şi revizuiască politica în raport cu drepturile şi libertăţile populaţiei, conform Deschide.md. Citește și: BREAKING Furnizarea de gaze rusești pentru România, întreruptă brusc Regiunea autonomă Găgăuzia menţine relaţii strânse cu Rusia. La un referendum controversat din 2014, 98,47% dintre participanţi s-au pronunţat pentru aderarea Republicii Moldova la fosta Uniune vamală între Rusia, Belarus şi Kazahstan. În 2008, Adunarea Populară (parlamentul local) a sprijinit decizia Rusiei de a recunoaşte Abhazia şi Osetia de Sud - două provincii secesioniste ale Georgiei - ca republici independente, potrivit media de peste Prut.

Amenințările cu bombe sunt un preludiu al războiului Foto: Twitter
Eveniment

Amenințările cu bombe sunt un preludiu al războiului

Amenințările zilnice, „sofisticate”, cu bombe, sunt un preludiu al războiului, se teme vicepremierul moldovean Oleg Serebrian, într-un interviu acordat The Times. În interviu, el a descris situația din Moldova, prinsă între Transnistria, Găgăuzia, statutul de neutralitate și oferta ucraineană de a elibera regiunea separatistă controlată de Moscova. Amenințările cu bombe sunt un preludiu al războiului Capitala Republicii Moldova se confruntă, zilnic, cu zeci de amenințări cu bombe. Într-o singură zi din iulie s-au înregistrat 50 de astfel de amenințări. Nenumărate alerte false au avut loc și pe Aeroportul Chișinău. Doar în iulie au fost circa 20 de astfel de amenințări, iar activitatea aeroportului a fost serios perturbată. Amenințările, trimise cu ajutorul instrumentelor dark web, au făcut ca aeroportul din Chișinău să fie închis și evacuat de peste zece ori în ultima lună, explică The Times. „Vicepremierul Republicii Moldova a avertizat că apelul unui oficial separatist ca Rusia să anexeze regiunea separatistă a Transnistriei, precum și o serie de amenințări sofisticate cu bombă, menite să paralizeze capitala națiunii, ar putea fi un preludiu la o operațiune militară pro-rusă împotriva țării sale”, scrie The Times. Serebrian a atras atenția că este pentru prima oară când Transnistria cere anexarea de către Rusia. #Transnistria intends to join #Russia, the foreign minister of the unrecognized republic, Vitaly Ignatiev, said. pic.twitter.com/SPPfR9gdPs— NEXTA (@nexta_tv) July 22, 2022 „„Aceasta este o provocare clară – ideea că ar trebui să aibă independență este veche, dar că ar trebui să se alăture Rusiei a fost neașteptată și a fost prima dată când au spus acest lucru (...) Războiul din Ucraina face ca noi să ne îngrijorăm că aceasta nu este o simplă declarație, ci un fel de preludiu la o operațiune în Republica Moldova. Vom face orice pentru a evita o confruntare militară, dar nu depinde 100% de Chișinău”, a spus demnitarul din Republica Moldova. Ucraina se oferă să desființeze Transnistria Oleg Serebrian a spus că este îngrijorat „că există o sinergie între alerte, noua retorică venită din Găgăuzia, noua retorică mai agresivă de la Tiraspol [capitala Transnistriei] – credem că există o legătură”. El a apreciat că situația aceasta se datorează și faptului că UE a acceptat candidatura Republicii Moldova. Citește și: Amnesty International, propagandă rusă cu intenție? Organizația a solicitat foarte târziu un punct de vedere de la Ministerul Apărării ucrainean Prezența unei armate ostile la 45 km vest de Odesa a determinat armata ucraineană să ofere Chișinăului ajutor pentru eliberarea republicii separatiste, ceea ce ar putea apoi să elibereze trupele de frontieră pentru bătălia pentru sudul Ucrainei. Însă Serebrian a spus că Moldova este o țară neutră, deci nu poate avea forțe militare străine pe teritoriul ei. The Ukrainian Army has declared its readiness to help Moldova get rid of the 1500 Russian soldiers who illegally occupy Moldovan territory in Transnistria.The statement was made by the head of the Main Intelligence Directorate of Ukraine’s Defense Ministry, Kirill Budanov???? pic.twitter.com/Q2s5MKx9AA— Visegrád 24 (@visegrad24) July 23, 2022 Bătălia pentru coasta Mării Negre ar putea determina soarta Transnistriei, mai explică The Times. „Situația din Ucraina este foarte importantă pentru Moldova. O graniță directă cu un teritoriu controlat de Rusia va schimba comportamentul și climatul dintre Chișinău și Tiraspol”, a declarat vicepremierul.

Diversiuni rusești în Moldova: miting anti-Maia Sandu în Găgăuzia, protestatarii au cerut ajutorul Rusiei Foto: newsmaker.md
Politică

Miting anti-Maia Sandu în Găgăuzia

Diversiuni rusești în Moldova: miting anti-Maia Sandu în Găgăuzia, la Comrat, capitala acestei regiuni. Ieri a avut loc un miting asemănător la Vulcănești, un oraș de circa 15.000 de locuitori, din regiunea autonomă Găgăuzia. La acel miting s-a strigat „Rusia este cu noi”! Miting anti-Maia Sandu în Găgăuzia Azi, locuitorii din Comrat au ieșit în stradă fiind nemulțumiți de creșterea prețurilor. Imaginile arată câteva zeci de participanți stând pe băncuțe, într-un parc și aplaudând cu vag entuziasm discursurile în rusă. „Vreau să-i spun doamnei Maia Sandu că în spatele acestui miting stau oamenii simpli ai Găgăuziei, care nu au legătură cu niciun partid și nici o țară nu stă în spatele acțiunii”, a spus, azi, Mihail Vlah, directorul consiliului de monitorizare al companiei publice Teleradio Găgăuzia, citat de newsmaker.md. Între-un final, manifestanții s-au adresat reprezentanților Federației Rusiei cerându-i să reexamineze contractul la gaz semnat cu Republica Moldova. Citește și: Combustibilul la preț plafonat în Ungaria nu mai e pentru toată lumea: 1,19 euro pe litrul de benzină și motorină plătesc numai persoanele fizice, taxiurile, agricultorii. Bonus: cresc taxele „Vă cerem să reexaminați contractul la gaz și prețul pentru Moldova. Dacă nu este posibilitatea de a reexamina prețul pentru Moldova, cerem prețuri mai mici pentru locuitorii regiunii Găgăuzia”, au spus manifestanții. Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată de război, a declarat Maia Sandu acum câteva zile, la București. Vecinătatea războiului pune presiuni pe instituțiile statului care asigură securitatea Republicii Moldova, a declarat președintele Republicii Moldova. "Instituțiile noastre urmăresc cu atenție evoluția situației din regiunea transnistreană, analizăm riscurile la care suntem expuși din interiorul țării. Dar cel mai important, aceste tensiuni de securitate vulnerabilizează și mai mult societatea, în condițiile de creștere a prețurilor, în mod special la resursele energetice”, a explicat Maia Sandu.

Găgăuzia sfidează Chișinăul Foto: TV8.md
Politică

Găgăuzia sfidează Chișinăul

Adunarea Populară din așa-numita Unitate Teritorială Autonomă Găgăuzia sfidează Chișinăul. Parlamentul local, cu sediul la Comrat, a adoptat propria lege prin care permite utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe. Recent, legislativul de la Chișinău a interzis purtarea acestei panglici, simbol al agresiunii ruse în Ucraina, pe teritoriul Republica Moldova. Găgăuzia are o suprafață de peste 8.000 de kilomteri pătrați, iar aici locuiesc circa 134.000 de cetățeni molodveni. Potrivit unei legi din 1994, regiunea are o largă autonomie. Găgăuzia sfidează Chișinăul Legea a fost adoptată în regim de urgență, scrie presa din regiune. Acum, proiectul de lege urmează să fie promulgat de bașcanul Irina Vlah. Potrivit proiectului de lege, pe teritoriul Găgăuziei „este permisă fabricarea, depozitarea și purtarea în mod liber a simbolurilor Marii Victorii din 9 mai 1945 – panglicile Sfântului Gheorghe și steagurile roșii al Victoriei”. Inițiatorul proiectului, Serghei Cimpoieș, a menționat că procedura de examinare a proiectului a fost grăbită pentru ca legea să intre în vigoare până la 9 mai. Deputatul a criticat decizia autorităților centrale de a interzice folosirea panglicii, scrie replicamedia.md. „Este clar pentru toată lumea că această problemă este politizată, iar motivul adoptării – declinul economic profund din țară”, a declarat parlamentarul găgăuz. Găgăuzia apără dreptul la liberă exprimare Înă de la 8 aprilie, deputații adunării populare din Găgăuzia (APG) au criticat intenția parlamentului Moldovei de a interzice Panglica Sf. Gheorghe în Moldova. După cum transmite Infotag, deputatul Serghei Chimpoeş a propus elaborarea de urgență a unei rezoluții a APG privind dreptul de a purta panglica în limitele autonomiei.„Acțiunile parlamentului contravin Constituției Republicii Moldova, care spune că fiecare persoană are dreptul să-și exprime opinia. Aceasta este cenzură împotriva opiniilor oamenilor. Este necesar să condamnăm decizia parlamentului”, a spus el. Deputatul socialist Victor Petrov a numit decizia parlamentului privind panglica Sf. Gheorghe „o încercare de a șterge trecutul eroic al bunicilor”. Amenzi consistente pentru cei care susțin invazia rusă La 14 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a arătat că la data de 9 mai, atunci când Moldova marchează atât Ziua Europei, cât şi Ziua Victoriei, toţi cei care vor utiliza panglica „Sfântului Gheorghe” vor fi amendaţi. Potrivit oficialului, legea nu vizează persoanele care poartă această panglică la medaliile sau ordinele militare. Potrivit legii promulgate de preşedintele Maia Sandu, Poliţia îi va amenda pe toţi cei care răspândesc simbolurile agresiunii militare ruse, fiind vorba atât de panglica bicoloră, cât şi de literele V şi Z, folosite în calitate de semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră