duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: fugar

6 articole
Eveniment

Cumnatul lui Geoană, ascuns în Turcia

Cumnatul lui Geoană, ascuns în Turcia. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă că demersurile pentru extrădarea lui Ionuţ Mircea Costea din Turcia vor începe imediat după primirea documentelor de la instanţă. Cumnatul lui Geoană, ascuns în Turcia "De îndată ce ne va fi comunicată nouă, la Ministerul Justiţiei, încheierea tribunalului, Ministerul Justiţiei va formula cererea de extrădare pentru acesta. Ca atare, vă asigur de celeritate, de rapiditatea acestei proceduri, indiferent de numele persoanei condamnate. Citește și: 15 ani de la victoria României în procesul de la Haga pentru delimitarea platoului maritim: OMV anunță că gazele vor fi livrate din 2027 Din partea ministerului, Direcţia de drept internaţional şi cooperare judiciară se ocupă de transmiterea acestei cereri de extrădare autorităţii străine competente. (...) Imediat ce vom primi încheierea definitivă de la tribunal, vom purcede şi la acest demers", a declarat Alina Gorghiu sâmbătă la Piteşti. Ministrul Justiţiei a reamintit că Tribunalul Bucureşti a stabilit, recent, că sunt întrunite condiţiile pentru a se solicita extrădarea lui Costea din Turcia. "Fac precizarea (...) că pentru mine, ca ministrul al Justiţiei, nu există, atunci când vine vorba de fugari, nume sonore sau nume mai puţin sonore, ci există fugari, persoane condamnate care aleg să sfideze statul român. Este vorba de această dată de cazul domnului Ionuţ Mircea Costea. În cazul domniei sale este vorba despre o procedură de extrădare, pentru că a fost găsit într-un stat terţ, nemembru al Uniunii Europene, vorbim de Turcia", a explicat Alina Gorghiu. Șase ani pentru șpagă Mircea Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost dat în urmărire de Poliţia Română în mai 2023, după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru a fi dus în penitenciar, unde trebuie să execute o condamnare de şase ani închisoare pentru corupţie. Potrivit site-ului Poliţiei Române, la rubrica de persoane urmărite, Mircea Ionuţ Costea, în vârstă de 63 de ani, are domiciliul în Sectorul 1 al Capitalei, iar pe numele lui a fost emis un mandat de executare a pedepsei de şase ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în forma complicităţii. Acuzaţiile în dosarul în care au fost condamnaţi Ionuţ Costea şi fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu se referă la atribuirea unui contract de reabilitare a tronsonului de cale ferată Bucureşti - Constanţa către un consorţiu de firme austriece Swietelsky - Wiebe - Takenaka. În schimbul atribuirii contractului, oficialii români implicaţi în acest caz au cerut mită 20 milioane de euro.

Cumnatul lui Geoană, ascuns în Turcia (sursa: Facebook/Mircea Geoană)
Cherecheș, ascuns în portbagaj în Germania (sursa: Facebook/Ionela Arcanu)
Eveniment

Cherecheș, ascuns în portbagaj în Germania

Cherecheș, ascuns în portbagaj în Germania. Fugarul Cătălin Cherecheș a avut un plan naiv de a se sustrage de la condamnarea de cinci ani primită în România. Cherecheș, ascuns în portbagaj în Germania După ce a părăsit România vineri dimineață, primarul de Baia Mare s-a îndreptat spre Germania, acolo unde are rude. Citește și: Cherecheș le-a dat sacoșe de bani să care în Germania și șoferului și bodyguard-ului. Mama primarului și-ar fi cumpărat o locuință proprie în Germania pentru a depozita banii A fost monitorizat în tot acest timp de către polițiștii români, prin intermediul telefonului mătușii acestuia, Eugenia Jederan, sora mamei lui Cherecheș. Marți, Cătălin Cherecheș a plecat din localitatea Senden, de lângă Ulm, ascuns în mașină mătușii lui. Călătorea întins pe podea sau în portbagaj, pentru a nu fi văzut. Citește și: Cătălin Cherecheș, primarul care a umilit Poliția de Frontieră, a fost prins în Germania Potrivit unor surse apropiate dosarului, mașina, condusă de mătușa lui Cherecheș destul de haotic și cu viteză mare, se îndrepta spre Augsburg. Voia să ajungă la Viena Ce nu știau nici primarul de Baia Mare și nici mătușa acestuia era că erau urmăriți de polițiști germani. La gara din Augsburg, polițiștii germani l-au identificat pe Cătălin Cherecheș: acesta fusese întins pe bancheta din spate a mașinii. L-au așteptat să coboare, apoi au încercat să-l legitimeze. Cherecheș, însă, a devenit agitat și a refuzat legitimarea. Urmarea: a fost imobilizat prin forță. Sursele menționate mai arată că planul lui Cherecheș era să ajungă la aeroportul din Viena.

Primarul Cherecheș ar fi fugit din România pe la Petea, ascuns în portbagaj. Mandat european de arestare pe numele edilului-șef al Băii Mari, tăcere suspectă a Poliției de Frontieră Foto: Facebook
Eveniment

Cherecheș ar fi fugit din România pe la Petea

Primarul Cherecheș ar fi fugit din România pe la punctul de frontieră Petea, ascuns în portbagaj, afirmă surse judiciare. El era sub control judiciar și avea interdicție de a părăsi România. Vineri, la ora 11.00, el trebuia să se prezinte la secția de poliție, dar acest lucru nu s-a mai petrecut, întrucât la 9.20 Poliția a fost informată de condamnarea sa și s-a dus la primar acasă, pentru a-l escorta la penitenciar. Citește și: Primarul Cherecheș, de negăsit: a fost dat în urmărire de Poliție. Noaptea trecută, transmitea mesaje video pe Facebook: „Cel de Sus m-a binecuvântat și crede în corectitudinea mea” Dar polițiștii nu l-au găsit acasă și, la scurt timp, a fost dat în urmăririe generală. Cătălin Cherecheș a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupție. Cherecheș ar fi fugit din România pe la Petea În această seară, Tribunalul București a emis un mandat european de arestare. Până acum, Poliția de Frontieră, Poliția Română sau ministerul de Interne nu au afirmat clar dacă Cherecheș a plecat sau nu din țară. „Din datele transmise de Poliţia de Frontieră, nu rezultă că persoana în cauză (primarul Cherecheş, n.r) ar fi ieşit din ţară”, declara, la Antena 3, după ora 17.00, comisarul şef Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției. Însă acesta a insistat că el reprezintă Poliția Română, iar informațiile vin de la Poliția de Frontieră. Potrivit lui Drăgan, dacă urmau să apară informații că primarul Băii Mari a părăsit țara, urma să se ceară mandat european de arestare - ceea ce s-a și petrecut, ulterior. De la Baia Mare la Viena sunt 654 de kilometri, pe la punctul de graniță de la Petea, iar Google Maps apreciază că distanța poate fi străbătută în sub opt ore. Însă, în zonă sunt și alte puncte de trecere a frontierei, mult mai puțin circulate, precum cel de la Urziceni. Citește și: Cine este judecătoarea care, din lene, era să-i scape pe presupușii criminali ai omului de afaceri din Sibiu: fost avocat, cu o avere consistentă, câștigă circa 20.000 lei/lună Edilul-șef a postat, noaptea trecută, în jurul orei trei, un film de șapte minute, pe Facebook, dar nu se știe când a fost filmat, întrucât nu era în direct.

Apel la depistarea fugarului PSD Ionel Arsene și raportarea către poliție Foto: Facebook
Eveniment

Apel depistarea fugarului Arsene raportarea poliție

Românii din Italia se mobilizează să facă munca statului român, care a permis încă unui condamnat definitiv să fugă: apel public la depistarea fugarului PSD Ionel Arsene și raportarea către poliție. O româncă face apel pe Facebook către comunitățile de români din Italia, mai ales la cei care lucrează în industria ospitalității, să posteze pe grupurile de socializare fotografia lui Arsene și, dacă îl identifică, să-l dea pe mâna poliției. Apel la depistarea fugarului PSD Ionel Arsene și raportarea către poliție „Apel catre un milion de romani din Italia Sunt informatii ca Ionel Arsene și cumătrul său, Gheorghe Vlasie, zis și ”Ginel” sunt asociați într-o firmă care își are sediul în orașul Italian Brescia, pe strada Via Italia, unde au sediul unei firme de constructii. Sunt multi romani care lucreaza in industria hoteliera, restaurante, constructii si care locuiesc in zona asta din Italia, puneti fotografia pe grupuri si raportati la politie daca il identificati”, a scris Dana Hering. Vineri, Arsene a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupţie, magistraţii de la Curtea de Apel Braşov hotărând o sentinţă de 6 ani şi 8 luni de detenţie. Mandatul trebuia pus în executare de poliţişti, dar Arsene nu a fost găsit la domiciliul din Târgu Neamţ. Baronul PSD Arsene și-a pregătit fuga din timp: el are rezidență în Italia și are o firmă de construcții înregistrată la Brescia. Citește și: Baronul PSD Arsene și-a pregătit fuga din timp: el are rezidență în Italia și are o firmă de construcții înregistrată la Brescia Dacă va cere și va obține ispășirea pedepsei în Italia, se va reduce automat la patru ani, urmând ca restul pedepsei să fie executat la domiciliu sau chiar în libertate, dacă instanța din Italia „constată că inculpatul nu reprezintă un pericol și nu există riscul de fugă”.

Penalul Rizea, amendat la un miting pro-Dodon  Foto: Facebook Cristian Rizea
Eveniment

Penalul Rizea, amendat la un miting pro-Dodon

Penalul Cristian Rizea, condamnat definitiv în România, dar pe care statul nu-l poate aduce la închisoare, a fost amendat ieri, la un miting pro-Dodon din Chișinău. El a fost sancționat cu amendă de 1.500 de lei moldovenești (circa 75 de euro) și 3 puncte de penalizare pentru că a încălcat prevederile Regulamentul Circulației Rutiere. Informația a fost confirmată pentru newsmaker.md de către Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP). Penalul Rizea, amendat la un miting pro-Dodon Imaginile postate de newsmaker.md arată că Rizea își parcase ilegal mașina Range Rover. El se afla în zonă pentru a protesta față de reținerea fostului președinte Igor Dodon și perchezițiile de la locuința acestuia. Grupaj foto: newsmaker.md Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Acesta, însă, fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019 și s-a mutat în Republica Moldova. Însă, în decembrie 2021, Curtea de Apel de la Chișinău i-a retras cetățenia și i-a respins cererea de azil. În prezent se judecă solicitarea de extrădare a fostului deputat PSD. În 31 martie 2021, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost trimis în judecată de Procuratura din Republica Moldova, pentru fals în declarații comis la obținerea cetățeniei acestei țări, prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017. Pe 13 aprilie, Rizea a anunțat că a decis să înființeze, în Republica Moldova, un partid politic, „de orientare pro-europeană și naționalistă”. Mircea Geaonă, în 2008, vacanță pe iaht cu Rizea Fotografii publicate de deputatul fugar Mircea Geoană și Rizea, 2008, St. Tropez În plus, el a înființat site-ul „Realitatea din Moldova” și un canal de YouTube. Citește și: La două zile după ce a promis că, din iulie, nu mai face angajări la stat, Guvernul va majora personalul Internelor cu circa 8.000 de persoane. Impactul bugetar: neprecizat

Udrea, prinsă în Bulgaria Foto: Facebook Elena Udrea
Politică

Udrea, prinsă în Bulgaria

Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, a anunțat IGPR. Ea ar fi fost reținută la Kulata, aproape de granița cu Grecia. Fostul demnitar ar fi fugit din țară cu puțin timp înainte de a fi condamnat la șase ani de închisoare. Udrea, prinsă în Bulgaria "În urma cooperării dintre structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și autoritățile din Bulgaria, femeia, pe numele căreia este emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost depistată pe teritoriul Bulgariei. În continuare, se desfășoară activități specifice, în vederea predării femeii către autoritățile din România", au precizat autoritățile prin intermediul unui comunicat. Ea se afla cu un bărbat în mașină în momentul reținerii sale în Bulgaria. Fost ministru, Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Poliția de frontieră explică de ce nu a oprit-o Poliția de Frontieră confirmă că Elena Udrea a plecat din țară înainte ca judecătorii să dea sentința definitivă în dosarul Gala Bute. “Ca urmare a interesului manifestat de reprezentanţii mass-media faţă de ieşirea din ţară a unei persoane de sex feminin, cetăţean român, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera informează următoarele:Persoana în cauză a părăsit teritoriul ţării în cursul dimineţii de 07.04.2022, pe cale terestră, în mod legal, deoarece nu avea restricţionat dreptul la liberă circulaţie de către instituţiile competente. Precizăm faptul că, Poliţia de Frontieră Română pune în aplicare, potrivit atribuţiilor stabilite de legislaţia naţională privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, măsurile de restricţionare a dreptului la liberă circulaţie a persoanelor în condiţiile art. 40-41 din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, din punct de vedere al atribuţiilor instituţionale, dacă o persoană, cetăţean român, se prezintă la ieşirea din ţara şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniu, acesteia i se permite continuarea călătoriei”, a precizat Poliția de Frontieră. Citește și: Udrea a părăsit România joi dimineață, pe la Giurgiu, cu câteva ore înaintea condamnării

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră