miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: Friedrich Merz

5 articole
Internațional

Viitorul cancelar german crede că Trump și Vance l-au provocat în mod deliberat pe Zelenski

Zelenski a fost provocat, crede Merz. Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU) și cel mai probabil viitor cancelar al Germaniei, consideră că președintele american Donald Trump și vicepreședintele J.D. Vance l-au provocat în mod intenționat pe Volodimir Zelenski în timpul discuției tensionate de la Casa Albă. Zelenski a fost provocat, crede Merz Friedrich Merz a declarat luni că a urmărit de mai multe ori schimbul de replici dintre cei trei lideri și că „nu a fost o reacție spontană la întreruperile lui Zelenski, ci evident o escaladare deliberată”. Citește și: Procuror care face tranzacții cu criptomonede și cerea poliției să-l păzească la tir cu arcul, trimis în judecată disciplinară „După părerea mea, nu a fost o reacție spontană”, a afirmat viitorul cancelar al Germaniei, citat de Tagesspiegel. Discuție tensionată între Trump și Zelenski Incidentul a avut loc vineri, în Biroul Oval, unde Donald Trump a respins poziția Ucrainei în conflictul cu Rusia, afirmând că Volodimir Zelenski nu are „cărțile” necesare pentru a dicta relațiile Washingtonului cu Moscova. Trump l-a acuzat pe Zelenski că este „nerespectuos” și lipsit de recunoștință față de sprijinul oferit de Statele Unite. La rândul său, Zelenski, vizibil frustrat și cu brațele încrucișate, a intervenit de mai multe ori în discuție, declarând că „nu vor exista compromisuri cu ucigașul pe teritoriul nostru”. De asemenea, liderul ucrainean l-a acuzat pe Trump că pune în pericol securitatea Ucrainei și a SUA prin abordarea sa față de Rusia. Friedrich Merz: „Situația nu a fost ajutată de tonul celor implicați” În fața membrilor CDU reuniți la Berlin, Friedrich Merz a recunoscut că a fost „oarecum surprins” de tonul discuției dintre Trump, Zelenski și Vance. El a adăugat că tensiunile manifestate „nu au ajutat” contextul diplomatic. Totodată, Merz a reafirmat angajamentul Germaniei de a păstra sprijinul militar american în Europa, în contextul temerilor că Donald Trump ar putea ordona retragerea trupelor americane din Germania, dacă va obține un nou mandat prezidențial. Merz, prudent privind o vizită la Washington În același discurs, Friedrich Merz a precizat că ar lua în calcul o deplasare oficială la Washington doar după depunerea jurământului ca cancelar. Între timp, negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare între blocul conservator și Partidul Social-Democrat (SPD) au început deja, iar Merz își propune ca noul guvern german să fie instalat până la finalul lunii aprilie.

Zelenski a fost provocat, crede Merz (sursa: Facebook/Friedrich Merz)
Friedrich Merz, întâlnire cu Olaf Scholz (sursa: Facebook/Friedrich Merz)
Internațional

Merz, viitorul cancelar german, l-a vizitat pe Scholz: noua putere de la Berlin va fi CDU/CSU - SPD

Friedrich Merz, întâlnire cu Olaf Scholz. Liderul conservatorilor germani, Friedrich Merz, s-a întâlnit marți cu actualul cancelar, Olaf Scholz, la sediul cancelariei din Berlin. Friedrich Merz, întâlnire cu Olaf Scholz Vizita vine după ce blocul de centru-dreapta condus de Merz, format din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială (CSU) din Bavaria, a câștigat alegerile de duminică, obținând 28,5% din voturi, informează The Munich Eye. Citește și: Lui George Simion i-a răsărit în declarația de avere un cont bancar uriaș, de care uitase până acum Având în vedere victoria în alegeri, Friedrich Merz este considerat favorit pentru funcția de viitor cancelar al Germaniei. Întâlnirea cu Olaf Scholz a avut ca scop pregătirea tranziției către formarea noului guvern și stabilirea etapelor inițiale ale acestui proces. Eșec istoric pentru Partidul Social-Democrat Partidul Social-Democrat (SPD), condus de Olaf Scholz, a înregistrat cel mai slab rezultat din istoria sa, terminând pe locul al treilea, cu doar 16,4% din voturi. Deși există posibilitatea ca SPD să facă parte dintr-o viitoare coaliție de guvernare, Scholz a declarat că nu va participa la negocieri. „Voi rămâne în funcție până la formarea noului guvern”, a anunțat Scholz, precizând că, după încheierea mandatului, va renunța la orice funcție de conducere, dar va continua să activeze în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului German. Lars Klingbeil preia negocierile din partea SPD În absența implicării directe a lui Scholz, co-președintele SPD, Lars Klingbeil, a preluat responsabilitatea negocierilor pentru o eventuală coaliție de guvernare. Acesta a avut deja o primă rundă de discuții cu Friedrich Merz, luni, înainte de întâlnirea oficială dintre Merz și Scholz. Întâlniri strategice ale liderilor CDU-CSU Înaintea întrevederii cu Scholz, Friedrich Merz a avut discuții la Berlin cu lideri importanți ai blocului conservator CDU-CSU. Printre aceștia s-au numărat premierul statului Bavaria, Markus Söder, și secretarul general al CDU, Carsten Linnemann. Întâlnirile pregătesc terenul pentru negocierile complexe care vor urma în vederea formării noului guvern german.

Cancelarul Merz, îndoieli asupra viitorului NATO (sursa: Facebook/Friedrich Merz)
Internațional

Noul cancelar Merz pune NATO sub semnul îndoielii după cele mai recente declarații ale lui Trump

Cancelarul Merz, îndoieli asupra viitorului NATO. Politicianul conservator Friedrich Merz, considerat cel mai probabil viitor cancelar al Germaniei, a ridicat întrebarea dacă NATO va rămâne în forma sa actuală până în iunie, în contextul comentariilor controversate ale președintelui american Donald Trump. Cancelarul Merz, îndoieli asupra viitorului NATO După remarcile lui Trump, care au subliniat necesitatea ca europenii să se bazeze mai puțin pe SUA și să-și asume propria securitate, Merz a declarat la ARD că guvernul american pare să ignore soarta Europei. Citește și: ANALIZĂ Eșecuri în serie ale suveraniștilor: miting ratat; moțiunea de cenzură, amânată; Georgescu, demascat că s-a operat în Germania În preajma summitului NATO din iunie, Merz s-a arătat curios să vadă dacă Alianța se va menține în forma actuală sau dacă va trebui să se dezvolte rapid o capabilitate de apărare independentă, evidențiind astfel dificultățile strategice semnalate și de secretarul american al apărării, Pete Hegseth. Perspective germane și opțiuni transatlantice Merz a avertizat că Germania ar putea fi nevoită să se bazeze mai puțin pe protecția nucleară oferită de SUA, sugerând discuții cu puterile nucleare europene, Franța și Regatul Unit. Acesta a propus chiar trimiterea rachetelor Taurus la Kiev, o idee respinsă de cancelarul Olaf Scholz. De asemenea, ministrul economiei, Robert Habeck, a remarcat că actuala situație evidențiază un moment istoric în care politica americană acționează împotriva intereselor europene, alimentând astfel tensiunile din relațiile transatlantice.

Friedrich Merz, noul cancelar al Germaniei (sursa: Facebook/Friedrich Merz)
Internațional

Noul cancelar german poate salva Europa: Friedrich Merz a criticat implicarea lui Musk în alegeri

Friedrich Merz, noul cancelar al Germaniei. După ce a câștigat alegerile din Germania, liderul conservator Friedrich Merz trebuie să formeze un nou guvern de coaliție. El și-a asumat misiunea de a revitaliza economia aflată în dificultate și de a închide granițele țării pentru migranții fără documente. Este un pro-european convins. În decembrie, 2024, noul cancelar al Germaniei și-a declarat susținerea pentru Elena Lasconi, denunțând încercările Rusiei de a influența alegerile din România. Friedrich Merz, noul cancelar al Germaniei În campania electorală, Merz a promis să reia traiectoria conservatoare a Partidului Uniunii Creștin-Democrate (CDU), punând accent pe relaxarea restricțiilor pentru afaceri și pe o politică fermă în domeniul imigrației. Citește și: ANALIZĂ Eșecuri în serie ale suveraniștilor: miting ratat; moțiunea de cenzură, amânată; Georgescu, demascat că s-a operat în Germania Viziunea sa vizează transformarea Germaniei, cea mai mare economie a Europei, într-un model de eficiență economică și ordine. Viața personală și cariera politică Născut pe 11 noiembrie 1955, Friedrich Merz este catolic și se remarcă prin statura sa înaltă, de aproate doi metri. Pe lângă activitatea politică, este și pilot autorizat, zburând uneori cu propriul jet privat. De peste 40 de ani, este căsătorit cu Charlotte Merz, judecătoare, și este tată a trei copii. De la intrarea în Parlamentul European în 1989, parcursul său politic a inclus și mandate în Bundestag, unde a fost mentorat de influentul Wolfgang Schaeuble. Rivalitatea cu Angela Merkel De-a lungul timpului, Merz s-a impus ca rival al fostei cancelare Angela Merkel, criticând deschis politica ei de deschidere față de migranți. Diferențele de abordare între cei doi reflectă două direcții distincte din cadrul CDU. Merz, are un stil conservator și o origine din mediul rural al Sauerlandului din vestul Germaniei. Merkel, cu o pregătire științifică și originară din estul țării, a susținut dreptul migranților. Experiența în afaceri și parcursul politic Cu o vastă experiență în sectorul privat, Merz a fost, printre altele, președinte al consiliului de supraveghere al biroului german al BlackRock, cea mai mare corporație de administrare a activelor la nivel global. Această experiență de business, care i-a adus și o poziție financiară solidă, contrastează cu lipsa unui precedent în funcții guvernamentale, deși el se prezintă ca un om de stat pregătit să facă față provocărilor, inclusiv relațiilor cu președintele american Donald Trump, pe care l-a catalogat drept "predictibil imprevizibil". Atacurile la adresa guvernului Scholz În timp ce guvernul eco-stângist al cancelarului Olaf Scholz a întâmpinat dificultăți, Merz, în calitate de lider al opoziției din blocul CDU/CSU, a criticat aspru administrația în exerciții. Într-un discurs intens în parlament, l-a comparat pe Scholz și pe aliații săi cu manageri de afaceri care, după ce au dus o companie la faliment, cer prelungirea contractelor pentru încă patru ani. Promisiuni de reforme și politici "zero toleranță" Printre angajamentele sale se numără reformarea economică și restabilirea prestigiului internațional al Berlinului pentru „o Germanie de care să fim mândri”. Printre măsurile controversate se numără închiderea granițelor față de migranții fără documente – chiar și cei care solicită azil – și arestarea celor aflați în așteptarea deportării. De asemenea, Merz a promis o abordare „zero toleranță” în privința criminalității, o reexaminare a legalizării marijuanei, restrângerea politicilor „woke” și chiar o posibilă revenire la energia nucleară. Merz a susținut-o pentru Elena Lasconi În decembrie, 2024, Friedrich Merz a postat pe X un mesaj pentru România. Acesta a susținut direcția pro-europeană pentru țara noastră, implicând suportul pentru Elena Lasconi. „România aparține Europei, este o parte importantă a Europei. De aceea, aceste alegeri sunt alegeri importante: votează pentru Europa, pentru libertate, libertate de mișcare, liber schimb și sprijin reciproc. Votați pentru statul de drept, pentru democrație, pentru libertatea de exprimare, pentru «modul nostru de viață european». Votați pentru candidatul pro-european Elena Lasconi”. Într-un alt mesaj, Merz a avertizat asupra influenței Rusiei în alegerile din România. „Dragi români, duminică sunteți chemați să vă alegeți noul președinte într-un tur de scrutin. Știm că Rusia încearcă în mod masiv să influențeze aceste alegeri pentru a vă destabiliza țara și #Europa noastră comună, pentru a crea un sistem de manipulare, diviziune, ură, violență și oprimare și aici în Europa.” Criticile la adresa lui Trump Deși președintele SUA l-a felicitat, în declarațiile recente ale lui Merz, acesta a criticat administrația Trump. „Prioritatea mea absolută va fi să consolidez Europa cât mai repede posibil, astfel încât, pas cu pas, să putem obține cu adevărat independența față de SUA”, a spus cancelarul de așteptare al Germaniei. „Nu m-am gândit niciodată că va trebui să spun așa ceva într-un program de televiziune. Dar după declarațiile lui Donald Trump cel târziu săptămâna trecută, este clar că americanii, cel puțin această parte a americanilor, această administrație, sunt în mare măsură indiferenți la soarta Europei.”  

Friedrich Merz, formarea guvernului fără AfD (sursa: Facebook/Friedrich Merz)
Internațional

Friedrich Merz, viitorul cancelar german, vrea să facă repede un guvern nou, fără AfD

Friedrich Merz, formarea guvernului fără AfD. Liderul conservatorilor germani, ieșiți pe primul loc în alegerile legislative de duminică, și-a exprimat dorința de a forma cât mai rapid posibil un guvern, fără AfD Friedrich Merz, formarea guvernului fără AfD Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), a declarat că formarea guvernului este prioritară. Citește și: ANALIZĂ Eșecuri în serie ale suveraniștilor: miting ratat; moțiunea de cenzură, amânată; Georgescu, demascat că s-a operat în Germania "Lumea exterioară nu aşteaptă şi nu va aştepta nici negocieri îndelungate de coaliţie (...). Trebuie să redevenim rapid operaţionali pentru a face ce trebuie pe plan intern, pentru a redeveni prezenţi în Europa." El a subliniat, de asemenea, responsabilitatea imensă pe care o resimte în contextul actual: "Sunt conştient de responsabilitate." Reacția cancelarului Olaf Scholz La rândul său, cancelarul social-democrat în exercițiu, Olaf Scholz, a recunoscut în fața susținătorilor săi că rezultatul alegerilor a fost nefavorabil: "Rezultatul alegerilor este prost şi îmi asum responsabilitatea." Victoria clară a blocului conservatorilor Conform exit-poll-urilor, blocul conservatorilor – format din Uniunea Creștin-Democrată și "aripa" sa bavareză, Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU) – a obținut între 28,7% și 29% din voturi. Alternativa pentru Germania (AfD), reprezentând extrema dreaptă, a înregistrat un rezultat istoric între 19,6% și 19,8%, cel mai bun pentru un partid de acest tip la alegeri federale, chiar dacă a rămas ușor sub așteptările sondajelor de opinie. Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Scholz a ieșit pe locul al treilea, cu 16% - 16,4%, iar Verzii – principalii parteneri de coaliție ai lui Scholz – au obținut între 12,3% și 13,3%. Un câștig notabil a fost înregistrat și de Stânga, cu un procent estimat la 8,6% - 8,9%, aproape dublu față de rezultatele din 2021. Poziția AfD și implicarea în guvernare După anunțarea primelor rezultate, co-președinta AfD, Alice Weidel, a subliniat pregătirea formațiunii sale de a contribui la formarea guvernului: "Mâna noastră va rămâne întinsă pentru a lua parte la guvern, pentru a pune în practică voinţa poporului, voinţa Germaniei."    

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră