duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: franceza

3 articole
Eveniment

Genialul Brâncuși, agramat în română, franceză

Genialul Brâncuși, agramat în română, franceză. Sculptorul și-a însușit însă gramatica formelor, privind stâlpii, streșinile și porțile țărănești sculptate de meșterii gorjeni cu atâta măiestrie. Genialul Brâncuși, agramat în română, franceză Gramatica aceasta a purtat-o cu el peste tot în lume. Citește și: Probabil cea mai mare surpriză a alegerilor: independentul Polițeanu, fost asistent al lui Macovei, demisionar din USR, ales primar al Ploieștiului Urmărindu-i cu atenție parcursul biografic, nu-ți trebuie prea multă glagore ca să înțelegi că Brâncuși nu era nici pe departe semianalfabet sau semidoct. Nu, el și-a însușit pe parcursul vieții acele lecții de care avea nevoie. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Genialul Brâncuși, agramat în română, franceză (sursa: Radio România Cultural)
Cazul militarului francez mort: crimă, sinucidere? (sursa: Inquam Photos/Alex Nicodim)
Eveniment

Cazul militarului francez mort: crimă, sinucidere?

Cazul militarului francez mort: crimă, sinucidere? Aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundă clar procurorii din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. Trupul militarului francez a fost descoperit duminică de o cameristă, angajată a hotelului, care a alertat imediat autoritățile. Institutul de Medicină Legală urmează să efectueze autopsia. Cazul militarului francez mort: crimă, sinucidere? Duminică, în jurul prânzului, o cameristă de la Hotelul Pullman a dat alarma după ce a descoperit într-o cameră trupul unui militar din Forțele Armate ale Franței. Surse judiciare suțin că subofițerul francez, în vârstă de 41 de ani, avea o plagă înjunghiată la nivelul gâtului produsă cu o foarfecă. Anchetatorii pare că nu au găsit urme de violență în cameră sau indicii ale unui lupte dintre un posibil agresor și victimă. Chiar dacă, la prima vedere, pare un caz de sinucidere, anchetatorii nu exclud deocamdată și varianta crimei. Trupul militarului francez a fost dus la Institutul de Medicină Legală pentru a afla mai multe informații despre cauza decesului și momentul în care a avut loc acesta. Ofițeri de legătură Subofițerul francez s-a cazat la Hotelul Pullman în data de trei noiembrie. Tot la Pullman, marcă deținuță de Accor, sunt cazați mai mulți militari francezi. Aceștia nu l-ar mai fi văzut pe subofițerul mort de vineri seara. Dar, se pare, nici nu au anunțat dispariția lui. Citește și: Atacul ucrainean decisiv asupra Hersonului pare iminent: rușii reclamă întreruperea totală a alimentării cu electricitate și apă și avarierea barajului de la Nova Kahovka Militarii cazați la Hotelul Pullman fac parte din batalionul francez dislocat la baza militară de la Cincu, parte a Grupului de Luptă al NATO din România. Ei, inclusiv subofițerul găsit mort, aveau rolul de ofițeri de legătură pentru batalionul francez de la Cincu. Protecția informativă a militarilor francezi de la Hotelul Pullman este asigurată de Direcția Generală de Informații a Apărării, condusă de generalul – maior Petru Băiceanu, fostul șef al Direcției Contrainformații și Securitate Militară.

Marți începe examenul la limbi străine (sursa: unsplash)
Eveniment

Marți începe examenul la limbi străine

Marți începe examenul la limbi străine. Prima sesiune din acest an a examenului naţional de Bacalaureat continuă marţi cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Această probă este programată în perioada 14 - 16 iunie. Marți începe examenul la limbi străine Potrivit Ministerului Educaţiei, 126.454 de absolvenţi de liceu - 111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare - s-au înscris pentru a susţine probele integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare. Evaluarea competenţelor se face pentru fiecare candidat de către doi profesori examinatori - cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un altul de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ. Citește și: Putin nu doar că împiedică exporturile ucrainene de cereale pe mare, dar a și furat de la țara invadată, cu tancurile și rachetele, peste un sfert din terenurile agricole Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene. În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor se consideră că acesta nu a susţinut proba. Ce obiecte sunt interzise în sala de examen Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu. Probele scrise din prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an încep pe 20 iunie cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată pe 21 iunie, fiind urmată pe 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba şi literatura maternă se va desfăşura pe 23 iunie. Afișarea rezultatelor Primele rezultate vor fi afişate în data de 27 iunie până la ora 12,00. Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12,00 - 18,00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie. Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise, potrivit Agerpres.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră