sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: fotbal

21 articole
Internațional

Israelienii sfătuiți să evite meciul Franța-Israel

Israelienii sfătuiți să evite meciul Franța-Israel. Autoritățile israeliene au lansat un avertisment pentru suporterii care plănuiesc să participe la meciul de fotbal Franța-Israel, programat joi pe Stade de France, îndemnându-i să evite deplasarea la Paris. Israelienii sfătuiți să evite meciul Franța-Israel Această avertizare vine după incidentele violente petrecute recent la Amsterdam, legate de un alt eveniment sportiv. Citește și: Ciolacu, ultimul pas înainte de divorț: a făcut „partaj voluntar” al bunurilor din Buzău. Motivația sa: „apropierea campaniei” Președintele Emmanuel Macron va fi prezent la meciul de pe Stade de France, însoțit de un dispozitiv de securitate sporit. Oficialii francezi au mobilizat 4.000 de polițiști și jandarmi pentru a asigura protecția acestui meci considerat „cu risc ridicat.” Macron intenționează să transmită un mesaj de solidaritate și fraternitate în contextul intensificării incidentelor antisemite. Miting împotriva antisemitismului anunțat la Paris În ajunul meciului, este planificat un miting împotriva antisemitismului, organizat de mișcarea evreiască internațională de dreapta Betar. Acest miting va avea loc cu participarea unui ministru israelian de extremă dreapta, iar locația exactă nu a fost încă dezvăluită. Incidentele de la Amsterdam Președintele Betar, Yigal Brand, și-a exprimat indignarea față de violențele recente de la Amsterdam, declarând că organizația sa va fi prezentă la mitingul de la Paris și la meciul de joi, chiar și în condițiile unor amenințări cu atacuri jihadiste. Betar intenționează să colaboreze cu Mișcarea Studenților Evrei din Franța (MEJF) pentru a-și exprima mândria și sprijinul sionist. Evenimentul „Israel Forever” În aceeași zi cu mitingul, Parisul va găzdui gala „Israel Forever,” un eveniment de susținere a Israelului organizat de figuri de extremă dreapta. Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, este invitat de onoare la această gală, în contextul unui climat tensionat.

Israelienii sfătuiți să evite meciul Franța-Israel (sursa: Facebook/Stade de France)
Fotbalul românesc, printre cele mai jalnice rezultate financiare Foto: Facebook
Economie

Fotbalul românesc, printre cele mai jalnice rezultate financiare

Fotbalul românesc are printre cele mai jalnice rezultate financiare din UEFA: cu echipe și stadioane controlate majoritar de stat, acest sport are venituri ridicol de mici, arată un raport al UEFA care acoperă anul 2023. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului, tupeu colosal în legătură cu recalcularea pensiilor: Analizăm criticile formulate, vă anunțăm noi când e ceva Fotbalul românesc, printre cele mai jalnice rezultate financiare Raportul UEFA arată că veniturile fotbalului românesc au fost în 2023 de doar 90 de milioane de euro, sub Cipru și cu 50% sub Israel. Veniturile din fotbalul Angliei - 6,5 miliarde de euro, Germania - 3,2 miliarde de euro, Italia - 2,4 miliare de euro și Franța - două miliarde de euro. Din aceste venituri, doar 9,4 milioane euro vin din vânzarea biletelor ( 41 de milioane în Israel și și 13 milioane de euro în Cipru) și 24 de milioane de euro din drepturi de televizare (16 milioane în Cipru și 17 milioane în Israel). În România, 81% din stadioane sunt deținute de stat și doar 32% din echipe sunt proprietate privată. Pentru comparație: în Irlanda, doar 40% din stadioane sunt de stat, iar 70% dine chipe au proprietari privați. Până și în Rusia implicarea statului în acest sport este mai redusă: doar 50% din stadioane au statul drept proprietar, dar numai 31% din echipe sunt private. Însă fotbalul rusesc a produs venituri de 1,05 miliarde de euro. În Ucraina, 93% din echipe sunt proprietate privată, iar una din echipe are acționar străin. În Anglia, 95% din echipe sunt private și doar 15% din stadioane aparțin adminstrației de stat. Îara vecină, Ungaria, are un procent uriaș de stadioane deținute de stat, peste 90%, dar peste 60% din echipe sunt private, iar una din ele are un investitor străin. Cu venituri de 158 de milioane de euro, fotbalul unguresc are rezultate financiare remarcabile. În România, nici un club nu are acționar străin (16 în Anglia).

Mircea Lucescu, antrenorul naționalei de fotbal (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Mircea Lucescu, antrenorul naționalei de fotbal

Mircea Lucescu, antrenorul naționalei de fotbal. Lucescu a fost instalat oficial, în funcţia de selecţioner al echipei naţionale a României, pe care a mai ocupat-o în urmă cu 38 de ani. "Cea mai bună soluție" Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Lucescu este cea mai bună soluţie pentru a duce prima reprezentativă la nivelul superior. Citește și: Sorin Grindeanu, incapabil să răspundă la o întrebare de logică simplă "Este un moment deosebit pentru sportul românesc, pentru fotbalul românesc, acela în care îl prezentăm pe noul selecţioner al echipei naţionale a României. Mircea Lucescu, unul dintre cei mai buni antrenori ai lumii, se întoarce la echipa naţională a României după 38 de ani. Ne bucură foarte mult faptul că Mircea Lucescu a acceptat să se întoarcă într-o perioadă foarte importantă a echipei naţionale. Pentru că a venit momentul ca echipa naţională să treacă la o nouă etapă, o etapă în care dorim să revenim în elita mondială, mai bine spus la Cupa Mondială. Iar pentru a realiza acest lucru considerăm că este nevoie de Mircea Lucescu pentru a duce naţionala la un nivel superior", a spus preşedintele. Mircea Lucescu, antrenorul naționalei de fotbal Noul selecţioner a semnat un contract valabil pe doi ani, iar obiectivul este calificarea la Cupa Mondială organizată în 2026 de Statele Unite ale Americii, Mexic şi Canada. "Durata contractului noului selecţioner este de doi ani, iar obiectivul este calificarea la Cupa Mondială din 2026. E o provocare pentru noi toţi să lucrăm împreună. Dar suntem convinşi că prin experienţa sa va aduce acea valoare adăugată pentru ca prima reprezentativă să treacă la un nivel superior", a afirmat Burleanu. La rândul său, Mircea Lucescu (79 de ani), liber de contract după despărţirea de Dinamo Kiev din 3 noiembrie 2023, a afirmat că ştie că se angajează la un lucru extrem de dificil, dar a precizat că a fost convins de "dragostea faţă de fotbal" şi pentru că simte că are o "obligaţie" faţă de fotbalul românesc. "Mă încearcă foarte multe sentimente, pentru că revin după atâta timp. Soţia mi-a spus să nu accept, iar Răzvan (n.r. - fiul său Răzvan Lucescu) mi-a zis să fac ceea ce simt şi ceea ce cred că este bine pentru mine. M-a convins să mă întorc la naţională dragostea faţă de fotbal şi obligaţia mea faţă de fotbalul românesc. Ştiu că mă angajez la un lucru extrem de dificil, dar am încredere în grupul de acum de la echipa naţională. Un grup care crede în potenţialul pe care îl are şi că poate ajunge la Cupa Mondială", a declarat el.

România - Olanda, meciul unei noi generații (sursa: Inquam Photos/Ștefan Constantin)
Eveniment

România - Olanda, meciul unei noi generații

România - Olanda, meciul unei noi generații. Meciul din optimile Campionatului European de Fotbal din Germania între România și Olanda stă să înceapă. România - Olanda, meciul unei noi generații Vasile Mogoş a fost titularizat ca fundaş stânga în locul lui Nicuşor Bancu (suspendat), în naţionala României pentru meciul cu Olanda, care are loc marţi (19.00), pe Football Arena din Munchen, în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania. Citește și: EXCLUSIV Pacient cu infarct lăsat să vomite pe trotuar, sedat și oxigenat defectuos la „Sf. Pantelimon”, în final ucis de încă un infarct. La plângerea fiului, s-a deschis dosar penalCa şi în ultimul meci, cel cu Slovacia (1-), Ianis Hagi joacă din primul minut.La olandezi, revine în primul "unsprezece" Denzel Dumfries, iar Steven Bergwijn va juca în premieră în atac. Echipa de start a lui Iordănescu România: 1. Florin Niţă, 2. Andrei Raţiu, 3. Radu Drăguşin, 15. Andrei Burcă, 22. Vasile Mogoş, 6. Marius Marin, 20. Dennis Man, 21. Nicolae Stanciu (căpitan), 18. Răzvan Marin, 10. Ianis Hagi, 19. Denis Drăguş. Selecţioner: Edward Iordănescu. Rezerve: 12. Horaţiu Moldovan, 16. Ştefan Târnovanu, 4. Adrian Rus, 5. Ionuţ Nedelcearu, 24. Bogdan Racoviţan, 8. Alexandru Cicâldău, 14. Darius Olaru, 23. Deian Sorescu, 26. Adrian Şut, 7. Denis Alibec, 9. George Puşcaş, 13. Valentin Mihăilă, 25. Daniel Bîrligea. Vedetele Olandei Olanda: 1. Bart Verbruggen, 22. Denzel Dumfries, 6. Stefan de Vrij, 4. Virgil van Dijk (căpitan), 5. Nathan Ake, 24. Jerdy Schouten, 7. Xavi Simons, 14. Tijani Reijnders, 25. Steven Bergwijn, 10. Memphis Depay, 11. Cody Gakpo. Selecţioner: Ronald Koeman. Rezerve: 13. Justin Bijlow, 23. Mark Flekken, 2. Lusharel Geertruida, 3. Matthijs de Ligt, 15. Micky van de Ven, 17. Daley Blind, 20. Ian Maatsen, 8. Georginio Wijnaldum, 16. Joey Veerman, 21. Joshua Zirkzee, 26. Ryan Gravenberch, 9. Wout Weghorst, 12. Jeremie Frimpong, 18. Donyell Malen, 19. Brianm Brobbey.Arbitru: Felix Zwayer; arbitri asistenţi: Stefan Lupp, Marco Achmuller; al patrulea oficial: Daniel Siebert (toţi din Germania) Arbitru video: Bastian Dankert (Germania); arbitri asistenţi video: Christian Dingert (Germania), Jerome Brisard (Franţa)

Bucuria fotbaliștilor români, considerați perdanții CE (sursa: Inquam Photos/Ștefan Constantin)
Eveniment

Bucuria fotbaliștilor români, considerați perdanții CE

Bucuria fotbaliștilor români, considerați perdanții CE. Selecţionerul echipei naţionale de fotbal, Edward Iordănescu, a declarat, miercuri seara, după egalul cu Slovacia (1-1) şi calificarea în optimile de finală ale EURO 2024, că acesta este momentul primei reprezentative şi seara României. Bucuria fotbaliștilor români, considerați perdanții CE "E momentul nostru, e seara noastră, e seara României. Se întâmplă să fie şi Ziua Drapelului şi este o bucurie în plus. Toţi suntem mândri că suntem români", a afirmat Iordănescu la postul Pro Arena. Citește și: VIDEO Ciolacu, primit la Frankfurt de suporterii români cu tradiționalul “M*** PSD!“ Momentul penibil pentru premier, ignorat de presa favorabilă PSD Tehnicianul le-a mulţumit fanilor români pentru susţinerea necondiţionată arătată de-a lungul celor trei partide disputate până acum la turneul final din Germania. "Fac o reverenţă în faţa suporterilor echipei naţionale a României, de aici, de acasă, de pretutindeni. Ce am trăit aici zilele acestea şi astăzi, bineînţeles, se trăieşte probabil o dată în viaţă. Atâta căldură, atâta suport, atâta sprijin... o spun cu convingere că în istorie suporterii nu au fost niciodată atât de aproape de echipa naţională şi atât de implicaţi în tot ce s-a întâmplat, aşa cum au fost acum. Sunt mândri că sunt români. Pentru noi cea mai mare preocupare aceasta este. Şi de acolo cred că vine cea mai mare presiune, pentru că ne dorim să nu îi dezamăgim. Şi muncim din toate puterile ca să nu îi dezamăgim", a precizat Edward Iordănescu. Bucuria fotbaliștilor români după calificarea în optimile Campionatului European de Fotbal din Germania (sursa: Inquam Photos/Ștefan Constantin)

Penalty-ul calificării României, contestat de Ucraina (sursa: Inquam Photos/Ștefan Constantin)
Eveniment

Penalty-ul calificării României, contestat de Ucraina

Penalty-ul calificării României, contestat de Ucraina. Lovitura de pedeapsă din care România a egalat Slovacia a stârnit controverse. Penalty-ul calificării României, contestat de Ucraina Ianis Hagi a fost faultat și, inițial, a fost dictată lovitură liberă de la marginea careului. Citește și: VIDEO Ciolacu, primit la Frankfurt de suporterii români cu tradiționalul “M*** PSD!“ Momentul penibil pentru premier, ignorat de presa favorabilă PSD Intervenția VAR-ului a făcut, însă, ca decizia finală să fie lovitură de la 11 metri. Presa din Ucraina, țară care a părăsit EURO 2024 după ce a remizat cu Belgia, 0-0, a reacționat și a descris penalty-ul drept unul "ciudat", scrie Digisport. "A fost măcar fault? Și, dacă a fost, a fost în careu? E penalty? Arbitrul meciului Slovacia - România a luat o decizie ciudată", au scris ucrainenii de la Sport.ua. Primul contact a fost, într-adevăr, în afara careului, dar a urmat și un contact, la nivelul tibiilor, în suprafața de pedeapsă, ceea ce a dus, aproape sigur, la acordarea penalty-ului, mai notează Digisport.

România, optimile Campionatului European de Fotbal (sursa: Inquam Photos/Ștefan Constantin)
Eveniment

România, optimile Campionatului European de Fotbal

România, optimile Campionatului European de Fotbal. Prima reprezentativă a remizat cu Slovacia, 1-1. România, optimile Campionatului European de Fotbal Situație cu totul specială în Grupa E, a României: fiecare echipă a încheiat faza grupelor cu câte 4 puncte. Citește și: VIDEO Ciolacu, primit la Frankfurt de suporterii români cu tradiționalul “M*** PSD!“ Momentul penibil pentru premier, ignorat de presa favorabilă PSD Naționalele (România, Belgia, Slovacia, Ucraina) au fost despărțite doar de golaveraj. Meciul Belgia – Ucraina s-a încheiat 0-0, așa că România a terminat grupa pe primul loc și se pregătește de optimile de finală pentru prima oară după 20 de ani. Meciul a fost dramatic în primele 55 de minute: Slovacia a deschis scorul și România a egalat după un penalty scos de Hagi și transformat de Răzvan Marin. Au fost și câteva ocazii uriașe la ambele porți. În ultimele zece minute, o ploaie torențială a înmuiat terenul, echipele au redus turația motoarelor și au intrat la cabine cu un rezultat care le califică pe ambele în optimi. Cu Slovenia sau Olanda în optimi Adversarul României din optimi de finală la EURO îl aflăm în această seară. Există două variante, funcție de rezultatele din grupa F în Georgia – Portugalia și Cehia – Turcia, partide începute la ora 22:00, scrie ProSport. România – Slovenia Dacă Cehia – Turcia X2 și Georgia – Portugalia X2 Dacă Cehia învinge Turcia la trei goluri diferență sau mai mult și Georgia – Portugalia X2 România – Olanda Dacă Cehia învinge Turcia la un gol sau două diferență și Georgia – Portugalia X2 Dacă Georgia învinge Portugalia

Penibila echipă de fotbal controlată de Pandele a retrogradat, după ce a înghițit milioane Foto: Sport.ro
Eveniment

Penibila echipă de fotbal controlată de Pandele

Penibila echipă de fotbal controlată de Florentin Pandele, soțul lui Firea: FC Voluntari a înghițit milioane de euro de la contribuabili, dar a avut sub 1.000 de spectatori/meci și a retrogradat. Însă, recent, Pandele a anunțat că primăria pe care o controlează va continua să pompeze bani în echipa de fotbal, bugetul fiind păstrat la același nivel. Citește și: Toate semnele care arată că Firea e disperată. De ce țipă după o „dezbatere” cu Nicușor Dan Penibila echipă de fotbal controlată de Pandele Potrivit Orange Sport, din 2018 în 2023, contribuabilii din Voluntari au subvenționat cu 14,5 milioane de euro echipa de fotbal, în condițiile în care localitatea a primit bani de la Guvern și CJ Ilfov pentru achita datoria către ApaNova, în decembrie 2023. Grafic: Orange Sport Într-un clasament iAM Sports, această echipă era pe locul doi din România în ceea ce privește valoarea subvenției de la contribuabili în 2021 și 2022, peste Poli Iași. În această perioadă, media spectatorilor la un meci a variat între 575, în 2019, la 925 în 2023. Meciul dintre FC Voluntari și FC Hermannstadt, din runda cu numărul 24 a Superligii, a strâns 247 de spectatori în tribunele arenei „Anghel Iordănescu”, arăta GSP, în februarie 2024. În precedenta partidă jucată pe arena „Anghel Iordănescu”, remiza 1-1 cu Oțelul, s-a înregistrat cea mai mică asistență a actualei ediții de campionat, doar 210 persoane. Acest stadion a fost modernizat în 2015 cu suma de trei milioane de euro, dar este considerat a fi un eșec. „În timp ce încercam să intrăm, ne-am dat seama că stadionul din orașul lui Florentin Pandele e făcut din plastic sau componente metalice și subțire acoperit cu un tapet care imită cărămida. Pe-afară vopsit gardul, înăuntru… tribunele erau făcute din grinzi de fier sudate între ele, iar scaunele, bineînțeles, vopsite în roșu, galben și albastru. Între scaune era un spațiu numai bun pentru așchiat tibia”, relata Buletin de București în august 2023.

UEFA ignoră sancțiunile UE împotriva Rusiei (sursa: Facebook/UEFA)
Internațional

UEFA ignoră sancțiunile UE împotriva Rusiei

UEFA ignoră sancțiunile UE împotriva Rusiei. De la invazia rusă a Ucrainei în 2022, zeci de cluburi de fotbal din Uniunea Europeană au ignorat sancțiunile impuse Rusiei, continuând afacerile cu cluburi de fotbal deținute de oligarhii ruși. O anchetă jurnalistică internațională, coordonată de site-ul olandez de știri Follow The Money, a dezvăluit că 28 de cluburi de fotbal din Uniunea Europeană ar fi ignorat sancțiunile impuse Rusiei. Citește și: EXCLUSIV Aeroportul Brașov, o bombă cu ceas în privința securității: SRI, alertă în legătură cu ușurința cu care se poate pătrunde în zonele de securitate. Cum a autorizat AACR funcționarea? Cluburile implicate provin din 14 state membre ale UE. Cele mai importante cluburi implicate în transferuri de jucători din sau către cluburi de fotbal rusești ale căror proprietari sau președinți se află sub sancțiuni UE, SUA, Marea Britanie sunt din Franța, Austria, Belgia, Spania și Olanda. UEFA a găsit însă portițe legale pentru a permite plata de milioane de euro către Rusia. Filiera cecenă Olympique Lyon a făcut afaceri cu clubul cecen de fotbal Akhmat Groznîi. Akhmat Groznîi este deținut de Republica Rusă Cecenia, iar Ramzan Kadîrov este președintele de onoare. Ramzan Kadîrov, cunoscut și drept "câinele lui Vladimir Putin", conduce Cecenia sub controlul Kremlinului și este liderul milițiilor care acționează în Ucraina. Se află pe listele de sancțiuni atât ale Uniunii Europene, cât și ale Statelor Unite, din 2014. După ce fotbalistul brazilian-olandez Camilo Reijers de Oliveira, aflat sub contract cu Olympique Lyon, a fost împrumutat unei echipe belgiene, a ales să plece la FC Akhmat Groznîi. Transferul lui Oliveira, care a avut loc la mai bine de un an după ce Rusia a invadat Ucraina, nu a ridicat semne de întrebare pentru Olympique Lyon. "Jucătorul s-a comportat impecabil în timpul petrecut cu noi", a spus directorul de fotbal al Olympique Lyon, Vincent Ponsot. "Așa că am convenit să-l eliberăm pentru a putea semna cu clubul Groznîi", a completat Ponsot. Acesta a adăugat că alegerea fotbalistului nu a fost agreată de conducerea clubului, mai ales că nu putea percepe o taxă de cumpărare: Olympique Lyon a decis să nu facă tranzacții financiare cu Rusia. Totuși, deși Lyon nu a primit bani din Cecenia, clubul francez a negociat un procent de vânzare de 20% pentru transferul său, care ar intra în vigoare "în ziua când sancțiunile vor fi ridicate". Însă, dacă transferul lui de Oliveira nu aduce în prezent o valoare economică francezilor, nu același lucru se poate spune în cazul rușilor. Normele UE privind sancțiunile interzic vânzarea jucătorilor către cluburi precum Akhmat Groznîi. Potrivit regulilor UE adoptate după invazia Rusiei din februarie 2022, fonduri sau resurse economice nu pot fi puse la dispoziție "sau în beneficiul entităților deținute sau controlate de persoane sancționate". Potrivit olandezei Heleen over de Linden, avocat specializat în sancțiuni, "Un jucător e o astfel de resursă economică. A pune la dispoziție un jucător «gratuit» este, de asemenea, interzis, deoarece un club sancționat poate câștiga bani cu un astfel de jucător". Groznîi îți dă aaaaripi Un caz similar îl reprezintă și echipa austriacă Red Bull Salzburg, care l-a transferat pe jucătorul Darko Todorovic tot la Akhmat Groznîi. Darko Todorovic a părăsit Red Bull Salzburg în vara lui 2022. Transferul său n-ar fi ridicat nici o problemă dacă n-ar fi fost vorba despre clubul prezidat de Ramzan Kadîrov. În 2018, Red Bull Salzburg îl cumpărase pe internaționalul bosniac de la echipa Sloboda Tuzla pentru suma de 450.000 de euro. Dar Todorovic nu a reușit să se impună la Salzburg. A fost transferat de mai multe ori, mai întâi la Kiel, în a doua ligă germană, apoi la Split, în prima ligă croată. Todorovic s-a întors apoi la Salzburg, pe care a părăsit-o, transferat inițial în 2021, apoi definitiv, la câteva luni după invazia Ucrainei, la FC Akhmat Groznîi din Cecenia. Un purtător de cuvânt al clubului Salzburg a declarat că bosniacul a fost lăsat să plece în mod gratuit, din cauza neînțelegerilor dintre jucător și club. Salzburg nu a primit nici un ban pentru împrumut sau vânzare. Transferurile gratuite sunt însă supuse sancțiunilor, deoarece clubul rus beneficiază de două ori: pe de o parte, Todorovic ajută la câștigarea jocurilor, pe de alta, clubul îl poate vinde din nou. Belgienii, legături multe cu Rusia În fotbalul belgian există mai multe cazuri de încălcare a sancțiunilor. Primul se referă la transferul fundașului central Moussa Sissako. În ianuarie 2020, clubul francez Paris Saint-Germain l-a transferat la clubul belgian Royal Standard de Liège, care mai apoi l-a cumpărat. În septembrie 2022, Royal Standard de Liège l-a transferat la clubul rus Soci. Soci aparține oligarhului rus Boris Rotenberg, aflat pe lista sancțiunilor UE, SUA și Marea Britanie din 8 aprilie 2022. Motivele: strânsele legături cu Vladimir Putin, care i-a înlesnit multe contracte guvernamentale. Rotenberg a cumpărat, în iulie 2015, clubul rus de fotbal Dinamo Sankt Petersburg, pe care l-a mutat la Soci în iunie 2018 și l-a redenumit PFC Soci. În 2019, clubul a fost promovat în prima divizie a Rusiei. Într-un scurt comunicat de presă, Royal Standard de Liège a oferit câteva explicații despre progresul transferului la momentul respectiv: Sissako și-ar fi dorit el însuși transferul în Rusia, transfer inițial refuzat. Apoi, jucătorul și-a reziliat unilateral contractul, după care Standard a cerut despăgubiri. O "tranzacție" ar fi fost apoi încheiată "pentru a pune capăt disputei". Nu se știe însă ce a presupus această tranzacție. "Acordurile cu jucătorul în cauză sunt confidențiale. Nu vom face alte comentarii", a declarat purtătorul de cuvânt al clubului de fotbal belgian. Istoricul transferurilor belgiene cu Soci nu s-a oprit aici. În septembrie 2023, Sissako a ajuns de la Soci la alt club belgian: RWDM. Reprezentanții RWDM au confirmat într-un comunicat de presă că au semnat un contract de transfer pentru acest sezon, cu opțiunea de a-l cumpăra Sissako pentru un contract pe patru ani. "Clubul nostru a luat măsuri de precauție pentru a garanta transparența și legalitatea tranzacțiilor", au afirmat reprezentanții RWDM. Care au adăugat: "Nu a existat nici un flux financiar între RWDM și Soci. Și fiecare tranzacție financiară, cum ar fi plata unui preț de închiriere, se face întotdeauna la RWDM în conformitate cu regulile de combatere a spălării banilor. Clubul nostru respectă regulile FIFA.". Alte două transferuri îi privesc pe jucători belgieni Maximiliano Caufriez și Théo Bongonda. După invadarea Ucrainei, cei doi au plecat spre Spartak Moscova, deținută de Lukoil. Lukoil a fost mult timp subiectul sancțiunilor americane și ucrainene, datorită importanței sale strategice pentru Kremlin. Însă Lukoil nu a ajuns pe lista de sancțiuni europene, ceea ce a oferit cluburilor europene fără proprietari și sponsori americani spațiu de manevră pentru a continua să facă acorduri de transfer. Caufriez a părăsit echipa belgiană STVV pentru Spartak Moscova în august 2021, pe care a ajutat-o la câștigarea Cupei Rusiei la fotbal. În august 2022, Spartak Moscova l-a transferat pe belgian la clubul francez Clermont Foot. Între cele două cluburi a urmat o serie de transferuri, până când Clermont Foot a încheiat un contract de cumpărare cu Spartak Moscova în valoare de 3,5 milioane de euro. Théo Bogonda, un congolez cu rădăcini belgiene, a plecat de la KRC Genk, la clubul spaniol Cádiz în august, 2022, pentru trei milioane de euro. Apoi, de la Cádiz la Spartak Moscova, la începutul acestui an, pentru suma de șapte milioane de euro. Cádiz a refuzat comentariile, susținând că "Totul s-a întâmplat conform regulilor FIFA și UEFA". Nu se știe dacă clubul belgian KRC Genk a primit o cotă din milioanele rusești, de vreme ce avea dreptul la 25% din taxa de transfer ulterioară. KRC Genk nu a comentat. Chelsea s-a lovit de sancțiuni. Real Sociedad, nu În august, 2023, jucătorul rus Arsen Zakharyan, activ la Dinamo Moscova, a fost transferat la clubul spaniol Real Sociedad, pentru suma de 13 milioane de euro. Real Sociedad a anunțat că transferul este valabil până în sezonul 2028-2029. Acest lucru s-a întâmplat după ce transferul lui Zakharyan la Chelsea Londra a fost anulat de două ori din cauza regulilor britanice privind sancțiunile asupra Rusiei. Președintele clubului Real Sociedad a declarat că, dacă ar fi fost interzis acest transfer, Real nu ar fi semnat un asemenea contract cu jucătorul rus. În legătură cu tranzacția, reprezentanții Real Sociedad au declarat că banca spaniolă care a executat tranzacția nu s-a opus. "Am verificat acest lucru în detaliu, iar categoria «fotbalist» nu e inclusă în listele de sancțiuni", au declarat aceștia. UEFA ignoră sancțiunile UE împotriva Rusiei În iulie, 2022, clubul olandez PSV Eindhoven l-a cumpărat pe mijlocașul Guus Til de la Spartak Moscova. Au apărut însă contradicții între regulile UEFA și sancțiunile europene. Taxa de transfer plătită de olandezi pentru Spartak Moscova a fost de trei milioane de euro. În vara lui 2022, clubul olandez PSV a transferat prima tranșă într-un cont bancar al Spartak Moscova la Raiffeisenbank din Austria. Însă PSV nu a putut efectua plată ulterioară, deoarece Rabobank, banca PSV, nu a mai dorit să coopereze. PSV a depus atunci banii pentru Til la Asociația Regală Olandeză de Fotbal (KNVB). Potrivit olandezei Heleen over de Linden, avocat specializat în sancțiuni, PSV și KNVB au încalcat sancțiunile impuse de UE: "Este interzisă deținerea a mai mult de 100.000 de euro ca depozit pentru orice sau oricine din Rusia”, a spus aceasta, amintind de această interdicție impusă de UE pe 25 februarie anul trecut. Pe de altă parte, regulile UEFA interzic cluburilor să aibă datorii față de alte cluburi. Pedeapsa este excluderea din competițiile europene. Președintele financiar al PSV, Jaap van Baar, a amintit însă de regulile stabilite de UEFA în aprilie 2022. Potrivit acestora, un club trebuie să fie capabil să demonstreze că a făcut tot posibilul să plătească, iar pentru asta, poate depune o taxă de transfer pe un cont escrow al asociației naționale de fotbal. "Trebuie remarcat că acest proces nu a fost conceput pentru a eluda sancțiunile impuse de autoritățile europene", a argumentat atunci UEFA. "Măsurile au fost menite să ofere o soluție transparentă și practică în limita constrângerilor unui context geopolitic complex și să asigure o abordare corectă și echitabilă a acordării de licențe a cluburilor și a fair-play-ului financiar în ciuda provocărilor externe.", a adăugat organizația.

Adversarele României la EURO: Belgia, Slovacia (sursa: Facebook/UEFA EURO 2024)
Eveniment

Adversarele României la EURO: Belgia, Slovacia

Adversarele României la EURO: Belgia, Slovacia. România a fost repartizată în Grupa E la turneul final al Campionatului European de fotbal - EURO 2024, alături de Belgia, Slovacia şi câştigătoarea play-off-ului B, potrivit tragerii la sorţi efectuate sâmbătă la Elbphilharmonie din Hamburg. Adversarele României la EURO: Belgia, Slovacia Ultima componentă a grupei României la EURO 2024, care va fi găzduit de Germania între 14 iunie şi 14 iulie, va fi decisă dintre câştigătoarele semifinalelor Bosnia-Herţegovina - Ucraina şi Israel - Islanda. Citește și: ANALIZĂ De ce vizita lui Ciolacu în SUA este un eșec: o comparație cu vizitele la Washington ale altor premieri români. Până și Dăncilă a avut acces la vicepreședintele SUA România va fi pentru a şasea oară la turneul final al Campionatului European, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016, cea mai bună performanţă reuşind-o în 2000 (sferturi de finală). Tricolorii au câştigat Grupa I a preliminariilor, fără înfrângere. Meciul de deschidere de la EURO 2024 va fi jucat de Germania şi Scoţia, la Munchen, pe 14 iunie. Componenţa grupelor Grupa A: Germania, Scoţia, Ungaria, Elveţia;Grupa B: Spania, Croaţia, Italia, Albania;Grupa C: Slovenia, Danemarca, Serbia, Anglia;Grupa D: câştigătoarea play-off-ului A, Olanda, Austria, France;Grupa E: Belgia, Slovacia, România, câştigătoarea play-off-ului B;Grupa F: Turcia, câştigătoarea play-off-ului C, Portugalia, Cehia. Programul celor trei play-off-uri Play-off Asemifinale: Polonia (1) - Estonia (4), Ţara Galilor (2) - Finlanda (3)finala: Ţara Galilor/Finlanda - Polonia/Estonia Play-off Bsemifinale: Israel (1) - Islanda (4), Bosnia-Herţegovina (2) - Ucraina (3)finala: Bosnia-Herţegovina/Ucraina - Israel/Islanda Play-off Csemifinale: Georgia (1) - Luxemburg (4), Grecia (2) - Kazahstan (3)finala: Georgia/Luxemburg - Grecia/Kazahstan Semifinalele vor avea loc pe 21 martie 2024, iar finalele se vor disputa pe 26 martie 2024, echipele câştigătoare ale celor trei play-off-uri urmând să se califice la EURO 2024.

Edi Iordănescu, demisie de la națională (sursa: Inquam Photos/Alex Nicodim)
Eveniment

Edi Iordănescu, demisie de la națională

Edi Iordănescu, demisie de la națională. Antrenorul echipei de fotbal a României promitea să plece de la echipă cu două luni înainte de calificare. Edi Iordănescu, demisie de la națională Deşi Iordănescu a rezistat tuturor atacurilor publice la adresa sa, jucătorii echipei naţionale ar fi extrem de afectaţi de criticile aduse echipei. Citește și: Bojdeuca lui Creangă din Iași era din lemne și lut. A devenit din ciment încă din 1984, după prima restaurare Mai mult, şi familia selecţionerul insistă ca acesta să nu mai continue pe banca naţionalei, indiferent dacă echipa ajunge sau nu la turneul final din Germania, scria AS pe 15 septembrie a.c. Două luni mai târziu, pe 18 noiembrie, naționala de fotbal obținea biletele pentru turneul european final cu o victorie în fața Israelului, chiar cu un meci înainte de finalul campaniei. Își va păstra Iordănescu decizia? Cel mai probabil, fiul lui Anghel Iordănescu va continua ca selecționer al echipei. Este de așteptat ca și Răzvan Burleanu, șeful Federației Române de Fotbal să-l încurajeze pe Iordănescu să își păstreze postul.

Sărutul lui Rubiales, un scandal mondial (sursa: Sky News)
Internațional

Sărutul lui Rubiales, un scandal mondial

Sărutul lui Rubiales, un scandal mondial. Gestul președintelui Federației Spaniole de Fotbal, care a sărutat o jucătoare la ceremonia de premiere a Campionatului Mondial de Fotbal feminin, a declanșat un taifun la nivel social și politic. Și ONU s-a implicat în scandal, un înalt oficial făcând declarații. Fără consimțământ, acuză Hermoso Pe 20 august, Spania a devenit noua campioană mondială la fotbal feminin. Victoria a fost însă umbrită de scandalul care a urmat. În timpul ceremoniei de premiere, Luis Rubiales, președintele Federației Spaniole, a sărutat-o pe jucătoarea Jenni Hermoso pe gură. Citește și: Ce costuri acoperă România când trimite pacienți cu arsuri grave pentru tratament în străinătate. Ce se asigură prin intermediului Mecanismului de Protecție Civilă al UE "M-am simțit vulnerabilă și victimă a unei agresiuni, a unui act impulsiv și sexist, și fără nici un consimțământ din partea mea", a declarat ulterior Hermoso într-o postare pe o rețea socială. A doua zi, Rubiales și-a cerut scuze, explicând că a fost un gest "fără nici o rea intenție". Însă scandalul fusese deja stârnit pe rețele sociale. Din ce în ce mai multe voci s-au ridicat contra lui Rubiales, inclusiv din partea guvernului. Pe 22 august, premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a calificat drept "inacceptabil" sărutul pe care președintele Federației Spaniole de Fotbal, Luis Rubiales, i l-a dat jucătoarei Hermoso. El a mai adăugat că scuzele oferite de Rubiales, la 24 de ore după petrecerea faptului, nu sunt "adecvate". Yolanda Díaz, oficial al Guvernului, a fost mai tranșantă, cerând demisia președintelui Federației Spaniole de Fotbal. Tribunalul Administrativ al Sportului, sesizat Pe 25 august, Consiliul Superior al Sportului (CSD) departament al Ministerul Culturii și Sportului, a trimis Tribunalul Administrativ al Sportului (TAD) o cerere de deschidere a dosarului contra lui Rubiales. CSD viza demisia acestuia. În fața valului de acuze, Rubiales, în funcție din 2018, a lansat un contraatac, susținând că, până la urmă, sărutul a fost "reciproc" și "consensual" și că a obținut permisiunea de a face acest lucru. În același timp, Rubiales a acuzat "feminismul fals" și a anunțat că nu are de gând să-și dea demisia. Citește și: Polițiștii din Crevedia, care în trei ani nu au aflat de stația GPL ilegală, se răzbună: au amendat familia celor uciși de explozie. Pretext: și-au permis să filmeze locul dramei După refuzul lui Rubiales de a demisiona, Futpro, sindicatul fotbalistelor spaniole, a postat pe pagina de Twitter un apel în care îl acuză pe președinte de minciună și îi cere demisia. Apelul e semnat de peste 80 de jucătoare, care anunță că își vor da ele demisia din echipa națională "dacă actualii lideri nu o fac". Contre publice între federație și sindicat La câteva ore după apelul sindicatului Futpro, Federația Spaniolă de Fotbal a emis un comunicat de presă, acuzând declarațiile lui Jenni Hermoso ca fiind false. Federația a furnizat, de altfel, și fotografii în care Hermoso îl ridică în aer pe președintele Rubiales, ținându-l strâns în brațe. În același comunicat de presă, Federația a anunțat și că va intenta un proces de defăimare împotriva jucătoarei "manipulate de sindicat", dar și împotriva sindicatului Futpro. Pe 26 august, Luis de la Fuente, antrenorul echipei de fotbal masculin a Spaniei, a făcut și el declarații, condamnând comportamentul "nepotrivit" al lui Luis Rubiales. "Condamn fără rezerve comportamentul deplasat și inadecvat al președintelui REF", a scris acesta într-un comunicat de presă către agenția EFE, în speranța că "autoritățile competente vor lua deciziile necesare în cel mai scurt timp.". Mama șefului federației, în greva foamei Tot pe 26 august, FIFA a decis să-l suspende temporar pe Luis Rubiales din funcție, pentru cel puțin 90 de zile, în așteptarea rezultatelor procedurii disciplinare, inițiată pe 24 august. Pe 28 august, președinții federațiilor de fotbal teritoriale au cerut în unanimitate demisia „imediată” a lui Rubiales. Tot pe 28 august, Ángeles Béjar, mama președintelui Federației Spaniole de Fotbal, s-a închis într-o biserică, declarând că va face greva foamei în semn de protest față de tratamentul acordat fiului ei. Sărutul lui Rubiales, un scandal mondial Aceasta a declarat că protestul ei va continua până când "vânătoarea de vrăjitoare inumană și însetată de sânge la care este supus fiul" său se va încheia. Pe 29 august, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, și-a exprimat solidaritatea cu jucătoarea de fotbal Jennifer Hermoso și speranța că acest caz "va marca un punct de cotitură" în lumea sportului. "Femeile din sport continuă să se confrunte cu hărțuirea și abuzul sexual – fiecare dintre noi are responsabilitatea de a chema și de a contesta astfel de abuz. Ne alăturăm lui Jenni Hermoso", a declarat acesta într-o postare pe rețelele sociale. Legal, greu de pedepsit Un editorial din El Pais susține că, pentru a pedepsi drept agresiune sexuală sărutul lui Rubiales, potrivit Codului penal, ar trebui îndeplinite trei condiții. Prima: dovedirea faptului că sărutul a fost un act împotriva libertății lui Jenni Hermoso. A doua: dovedirea faptului că libertatea încălcată a fost de natură sexuală. Potrivit legii spaniole, acel sărut impus trebuie demonstrat că a fost un "act cu conținut deliberat sexual". Potrivit unei decizii a Tribunalului Suprem (165/2022), "în anumite contexte, (sărutul) este un mod standardizat de exprimare a afecțiunilor, fără conotație erotică". Al treilea obstacol în calea pedepsei este "frauda", săvârșirea unor fapte cu rea-credință. Potrivit Codului penal, în Spania agresiunea sexuală involuntară nu este pedepsită. Nu este suficient ca agresorul să aibă o starea de spirit "lubrică, obscenă sau libidinoasă" invocată de jurisprudența de demult, agresorul trebuie să fie conștient că efectuează un act sexual care nu este consimțit. În cazul unui proces, transmisiunea în direct la nivel mondial a sărutului ar putea fi folosită de apărarea lui Rubiales, pentru a nega această conștientizare.

Furturi și bătăi la juniorii Politehnicii (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Furturi și bătăi la juniorii Politehnicii

Furturi și bătăi la juniorii Politehnicii. Echipa de seniori ieşeană nu s-a bazat în ultimii doi ani, când a jucat în Liga a II-a, pe vreun jucător produs în curtea proprie. Furturi și bătăi la juniorii Politehnicii Formaţiile de juniori locale, care nu au dat niciun jucător format în Copou la ultimele acţiuni ale loturilor naţionale ale României, s-au "remarcat" în ultima vreme doar prin rezultate uluitoare: eşecuri cu 0-16, 1-8 sau 0-7 în competiţii oficiale. Mai grav, însă, mulţi părinţi au semnalat şi abateri incredibile de la moralitate, niciunul neavând, până acum, curajul să vorbească public despre neregulile existente. Citește și: EXCLUSIV Pensionar special care are și patru salarii de la stat, plus bonus de 30.000 de euro pe an de la o companie anchetată de DIICOT: Ionel Georgescu, șeful Corpului de control la Economie. A fost polițist la Strehaia Marius Morăraşu, tatăl unui junior de la grupa sub 16 ani, care a jucat în Liga Elitelor, a spart însă gheaţa, dezvăluind practici uluitoare existente la clubul care primeşte anual două milioane de euro din banii ieşenilor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Primarul comunei Chiajna, 14 imobile ascunse (sursa: Facebook/Mircea Minea)
Investigații

Primarul comunei Chiajna, 14 imobile ascunse

Primarul comunei Chiajna, 14 imobile ascunse. Milionarul Mircea Minea, primarul comunei Chiajna, are sub sechestru nu mai puțin de 22 de terenuri și case, dar în declarațiile de avere a menționat doar opt. Diferența de 14 imobile a fost scoasă la iveală de procurorii DNA care l-au trimis în judecată pentru că a prejudiciat primăria Chiajna cu aproape 45 de milioane lei, bani cu care a finanțat ilegal clubul de fotbal Concordia. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Primarul Mircea Minea, actual copreședinte ALDE, se află la conducerea primăriei Chiajna din anul 1996, atunci când a candidat pe listele Partidului Social Democrat. Unul dintre cei mai longevivi primari din țară, Mircea Minea a ajuns bugetar milionar din învârtelile cu terenuri de la marginea Bucureștiului. Primarul Minea, bani președintelui Minea Direcția Națională Anticorupție a anunțat că l-a trimis în judecată pe Mircea Minea, primarul comunei Chiajna, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Pe scurt, în perioada 2007-2011, primarul Minea ar fi încheiat cu clubul de fotbal Concordia Chiajna mai multe contracte cu finanțare nerambursabilă pentru care a plătit din bugetul primăriei aproape 37,5 milione lei. În plus, a închiriat clubului de fotbal două baze sportive aflate în proprietatea publică a Primăriei Chiajna în schimbul unor chirii modice. De exemplu, 100 de lei/lună pentru baza sportivă și 7,65 euro/oră pentru stadion. Din această afacere a rezultat încă un prejudiciu de peste 7,5 milioane lei. În total, aproape 45 de milioane lei, echivalentul a nouă milioane de euro. Mai mult, primarul Mircea Minea deținea calitatea de membru fondator și președinte al consiliul director la clubul Concordia Chiajna. Primarul comunei Chiajna, 14 imobile ascunse Surpriza apare la finalul comunicatului de presă al DNA, instituție care susține că a pus sechestru pe 22 de imobile, terenuri și case, deținute de către Mircea Minea. Dar în ultima declarație de avere, depusă în iunie 2022, primarul Minea a menționat doar opt imobile. De exemplu, are un teren intravilan de 10,5 hectare pe care susține că l-a cumpărat în 1996. În 1999 a dobândit un teren de 2.490 mp prin reconstituirea dreptului la proprietate. La fel s-a întâmplat și în 2016, când a pus mâna pe un teren de 1.000 mp. Ultimul teren de 1,72 hectare l-a cumpărat în anul 2017 împreună cu soția sa, Olguța Minea. La capitolul clădiri, soții Minea au declarat că dețin o casă de 374,6 mp în Chiajna, plus alte trei imobile cu suprafețe cuprinse între 904 și 1.104 metri pătrați. Primarul Minea a mai menționat în declarația de avere că a vândut un teren intravilan cu cu aproape 4.000 de euro firmelor Ayandel Home, Ayandel Chrishome și Irimia Aimiri SRL. Totodată, a menționat că a plasat în fonduri de investiții, inclusiv pensii private, nu mai puțin de 2,66 milioane lei. Alți 320.000 lei și 17.827 euro îi are în două conturi bancare. Pentru munca prestată în folosul comunității din Chiajna, edilul Mircea Minea este renumerat anual de primărie cu aproape 180.000 lei. Soția sa, Olguța Minea, patronează și administrează firma Euromond Impex care are ca obiect de activitate colectarea și epurarea apelor uzate. Pentru funcția de administrator și-a dat un salariul anual 30.528 lei. 700.000 de lei pierdute printre milioane Declarațiile de avere depuse în ultimii zece ani de primarul Mircea Minea sunt pline de surprize. În anul 2013, acesta a menționat că deține împreună cu soția sa două terenuri în București și Ilfov. Primul era un teren agricol de 9,28 ha cumpărat în perioda 1995 -2005. Celălalt teren intravilan, de aproape 5,5 hectare, a fost declarat ca fiind cumpărat în perioada 1991 – 2012. Minea mai declara o casă de 300 mp și un spațiu comercial de 840 mp, ambele în Chiajna. Un alt spațiu comercial, de 40 mp, îl avea în București. Și tot în București avea o altă casă, de 155 mp. Primarul menționa obligațiuni de aproape 3,5 milioane lei și două depozite bancare în care se aflau 141.000 lei și 65.000 de euro. Dar, un an mai târziu, valoarea investițiilor a crescut brusc la aproape 4,5 milioane lei. În conturi mai avea însă în jur de 30.000 de euro. Dacă ar fi investit în obligațiuni cei 141.000 de lei și diferența de 35.000 de euro, tot rămân 700.000 lei în obligațiuni fără nici o explicație. Cum apar din nimic 7,8 hectare de teren O altă anomalie apare în declarația de avere depusă în anul 2015. Terenul de 5,5 hectare a crescut la 13,3 hectare fără ca primarul Minea să declare achiziția vreunui nou teren sau să modifice anul dobândirii. Culmea, a mai și vândut o bucată de teren cu 124.600 euro unei anume Roxana Anghel. Totodată, a mai vândut vila și spațiul comercial din București. Pe casă a obținut puțin peste 362.000 lei de la Virgiliu Mărgineanu, iar pe spațiul comercial a primit 25.000 de euro de la Aurelian Sorin Puia. În conturi avea 161.000 lei, 35.500 de euro, plus 4,97 milioane de lei în fondul de investiții al BCR. Ulterior, conform declarației de avere depusă în anul 2016, a vândut terenul de două hectare cu 1,5 milioane de euro firmei Avangarde City. Societatea este deținută în prezent de Roxana Anghel (50%), Petre Anghel (20%) și Ioana Daniela Unchiașu (30%). Tot în acel an, primarul Minea a declarat încă un teren de 2.490 mp asupra căruia i se reconstituise dreptul de proprietate în 1999, plus un teren de 1.000 mp dobândit în 2016. Suma aflată în fondul de investiții al BCR i s-a diminuat la 4,33 milioane lei, însă a mai deschis un nou cont în care a investit nu mai puțin de două milioane de lei. În total, 6,33 milioane lei. Milioane de lei din conturi și investiții, evaporate În anul 2017, primarul Minea mai avea un teren de 12,67 hectare din cele 13,3 ha, plus cele două parcele de 2.490 mp, respectiv 1.000 mp. Dar și casa cu anexele din Chiajna. Între timp, a mai vândut încă o bucată de teren pe care a obținut 80.000 de euro de la firma Coral Speed Construct. Dar investițiile de la BCR au crescut de la 6,33 milioane la peste 8,4 milioane lei, în timp ce în conturi avea peste 228.000 lei și 31.000 de euro. Citește și: Banca Mondială desființează proiectul pensiilor speciale: „Nici un impact” sau „efect neglijabil”. Budăi spune că nu a citit raportul băncii, Ciucă așteaptă „concluziile” Un an mai târziu, terenul de 12,67 hectare a crescut cu aproape 1.500 mp. Suma investită la BCR a scăzut la 7,75 milioane lei, dar conturile au crescut la peste 1,5 milioane lei și 85.000 de euro. Conform declarației de avere din anul 2019, coturile primarului s-au diminuat. A rămas fără un milion de lei și 47.000 de euro din conturile personale, în timp ce fondul de investiții s-a diminuat la 6,6 milioane lei. Ceea ce înseamnă că primarul Minea a cheltuit în decursul unui an în jur de 2,3 milioane lei. Un an mai târziu, fondul de investiții a scăzut la 4,28 milioane lei, în timp ce în conturi mai avea în jur de 216.000 lei și 10.314 euro.

Pelé (82 de ani) a murit (sursa: Facebook/Pelé)
Eveniment

Pelé (82 de ani) a murit

Pelé (82 de ani) a murit. Fostul mare fotbalist brazilian Pelé a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani, a anunţat, joi, una dintre fiicele sale, Kely Nascimento, dar și pagina de Facebook a fostului mare sportiv. Pelé (82 de ani) a murit "Te iubim la infinit, odihneşte-te în pace", a scris ea pe Instagram, din spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, unde Edson Arantes do Nascimento era internat de o lună. Spitalul a precizat că decesul a survenit în urma "cedării mai multor organe vitale". Singurul fotbalist cu trei titluri de campion mondial în palmares (1958, 1962, 1970), Pele era internat încă din 29 noiembrie pentru o reevaluare a tratamentului de chimioterapie contra unui cancer de colon diagnosticat în 2021 şi pentru tratarea unei infecţii respiratorii. Citește și: VIDEO Imagini extraordinare cu adolescenta cu brațele replantate de medicii din Iași după un accident teribil de autocar Pe 21 decembrie, echipa de medici a semnalat că tumoarea a avansat şi că Pelé a avut nevoie de tratament intensiv din cauza disfuncţiilor la rinichi şi inimă. Decesul lui Pelé survine la 11 zile după încheierea Cupei Mondiale de fotbal din Qatar şi la doi ani după dispariţia altui monstru sacru al fotbalului, argentinianul Diego Armando Maradona.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră