sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: florin birta

5 articole
Politică

Bolojan, amenințare voalată

„Voi explica în mai”, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, despre votul său împotriva alianței PSD-PNL. Publicația locală Bihoreanul l-a chestionat pe Bolojan în legătură cu acest vot, însă acesta a refuzat să ofere alte explicații. Citește și: Probabil cea mai scumpă șosea din România: centura Gura Humorului, care are doar zece kilometri, va costa aproape cât toată autostrada de centură din nordul Bucureștiului „«Mai mult decât am spus în Biroul Politic Național nu pot spune acum. Nu dau alte declarații acum», a pus punct discuției președintele PNL Bihor”, scrie Bihoreanul. Bolojan, amenințare voalată În mai se vor depune candidaturile la alegerile locale, iar afirmația lui Bolojan ar putea fi interpretată ca o amenințare voalată la adresa PNL. Nici primarul din Oradea, Florin Birta, nu a vrut să dea declarații pe tema alianței PSD-PNL. Și el s-a opus acestei alianțe. „Este o eroare să facem liste comune la europarlamentare. Este un dezastru, ne pierdem identitatea și nu o să mai revină electoratul la viitoarele alegeri spre PNL”, ar fi spus Bolojan în ședința Biroului Permanent al PNL. La această ședință s-a decis cu 58 voturi pentru, 2 abțineri și 5 împotrivă atât comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, pe data de 9 iunie, cât și ca PNL să prezinte o listă comună cu PSD de candidați la Parlamentul European. Cei 5 lideri din PNL, care au votat împotriva comasării alegerilor și a listelor comune la europarlamentare cu PSD, sunt Ilie Bolojan, Florin Birta, Ioan Turc (primarul din Bistrița), Robert Sighiartău, Florin Cîțu și Cristian Buican. „La BPN -ul de azi am votat ÎMPOTRIVA listei comune PNL-PSD la alegerile pentru Parlamentul European. Niciodată nu voi vota un socialist/pesedist! Este o alianță toxică pentru români și pentru PNL”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Bolojan răspunde propunerilor de a fi premier
Cea mai mare investiție în infrastructura municipiului Oradea Foto: Facebook Florin Birta
Politică

Cea mai mare investiție în infrastructura municipiului Oradea

Cea mai mare investiție în infrastructura municipiului Oradea, șapte pasaje rutiere inaugurate exact la finalul anului 2023, în prima zi complicată: redeschiderea școlilor. Investiția a fost de 40 de milioane de euro, iar municipalitatea a reușit să o finalizeze la 31 decembrie 2023, pentru a nu pierde finanțarea UE. Citește și: VIDEO George Simion, filmat în timp ce primește un teanc care pare a fi de bani și, în fix patru secunde, îi ia și îi strecoară în buzunar Prima parcare tip park & ride din Oradea, de sub Catedrala Ortodoxă (foto), a fost deschisă cu o zi înaintea pasajelor din imediata vecinătate. „Cu tichetul de parcare, șoferii care își vor lăsa mașinile aici vor putea circula gratis cu mijloacele de transport în comun ale OTL”, a explicat primarul Florin Birta. Cea mai mare investiție în infrastructura municipiului Oradea Din acest motiv, în oraș s-a lucrat efectiv până în ultima zi a anului trecut. Video: Facebook Florin Birta „Vor fi 3 câștiguri majore: eliminarea blocajelor în trafic în cel mai important nod rutier din interiorul orașului; circulația fluentă a tramvaielor și respectarea cadenței de circulație a acestora; piața de deasupra pasajului mare, între Catedrala Ortodoxă și Parcul 1 Decembrie, va asigura traversarea în siguranță a pietonilor dinspre centrul vechi înspre cetate”, a scris, pe Facebook, fostul primar al acestui municipiu, Ilie Bolojan, acum președinte al Consiliului Județean. Foto: Facebook Florin Birta Azi, publicația locală Bihoreanul a testat circulația în aceste pasaje, dimineața, când părinții își duc copiii la școală. „Lanțul de pasaje are și el limitele lui: este ostil celor care vor să traverseze axul principal Nufărul - Magheru. Spre exemplu, șoferii care se deplasează dinspre Calea Averescu către centru, pentru că nu mai pot încălca linia de tramvai, sunt obligați să coboare prin pasaj, să se încadreze în subteran pe banda dreaptă, de unde pot reveni la suprafață doar după colțul Parcului 1 Decembrie sau în dreptul Oradea Plaza (...) Una peste alta, ansamblul de pasaje și-a atins scopul, fluidizând circulația în Centrul Civic, dar cu riscul ca aceasta să se înfunde pe străzile din jur...”, a scris această publicație. Foto: Bihoreanul Foto:Bihoreanul Citește și: Patrioții suveraniști Lazarus și Piperea, vacanțe sfidătoare în Occidentul putred, departe de România Într-un alt articol, Bihoreanul arăta că, în jurul orei 7dimineața s-au format coloane de mașini pe mai multe artere din zona pasajelor, dar „la 10 minute după ora 8, circulaţia pe strada din faţa Facultăţii de Medicină şi a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu era deja fluidizată. Coada de maşini s-a risipit odată cu lumina zilei...”.

Primarul din Oradea, Florin Birta, explică Guvernului cum să facă economii Foto: Facebook
Politică

Primarul Oradea explică Guvernului cum facă economii

Primarul din Oradea, Florin Birta (PNL), explică Guvernului cum să facă economii la cheltuielile bugetare: „Pe primari, ca să nu mai stea cu mâna întinsă la stat, i-aş obliga să colecteze taxele şi impozitele, pentru că mulţi au un grad de colectare de 30%, ca să fie populari şi să-i voteze oamenii”. Citește și: Cum arată vila cât un hangar pe care Ciolacu ar trebui să o împartă cu nevasta la divorț. Premierul deja s-a separat de soție în privința părților sociale Birta a spus că Oradea are un grad de colectare a taxelor de 95%. Primarul din Oradea explică Guvernului cum să facă economii „Eu, dacă eram prim-ministru, impuneam măsurile instituţiilor deconcentrate, companiilor de stat, unde sunt salarii de zeci de mii de euro, şi primăriilor care cer bani de la bugetul naţional. În plus, pe primari, ca să nu mai stea cu mâna întinsă la stat, i-aş obliga să colecteze taxele şi impozitele, pentru că mulţi au un grad de colectare de 30%, ca să fie populari şi să-i voteze oamenii. Oradea are 95%", a arătat edilul-șef, care este și vicepreședinte al PNL. El a arătat că această primărie a redus deja numărul de angajați. Birta a explicat, pentru Bihoreanul, că primăria Oradea ar avea dreptul la 972 angajaţi, dar are doar 565, pentru că "mereu am vrut să ţinem cheltuielile de personal sub 15%". Acum, însă, trebuie să taie toate cele 11 funcţii de şef Birou, ceea ce aduce economii de 12.000 lei/lună, dar nu bugetului de stat, ci celui local. Citește și: Cum arată vila cât un hangar pe care Ciolacu ar trebui să o împartă cu nevasta la divorț. Premierul deja s-a separat de soție în privința părților sociale „Ca să «salveze» totuşi câteva posturi de şef Serviciu, a recurs la un artificiu: săptămâna trecută, cu aprobarea Consiliului Local, organigrama a fost modificată prin transformarea unor funcţii inferioare de consilier în posturi de consilier superior şi a mutat angajaţi, aşa încât Serviciile să aibă dimensiunea de minimum 10 angajaţi, cum cere OUG. «La o chestie românească am găsit o soluţie tot românească», recunoaşte primarul”, mai scrie Bihoreanul.

Cheltuielile cu subvenția, reduse la Oradea  Foto: Facebook Florin Birta
Politică

Cheltuielile cu subvenția, reduse la Oradea

PSD Bihor îl reclamă pe primarul PNL din Oradea, Florin Birta, că nu cheltuie mai mult pe subvenția la energia termică. Social-democrații nu acuză o creștere a facturilor, ci spun că ea ar fi putut să scadă și mai mult decât în prezent. Cheltuielile cu subvenția energiei termice au fost reduse, la Oradea, cu două milioane de euro, bani care ar urma să fie dirijați spre infrastructură. Cheltuielile cu subvenția, reduse la Oradea Consilierii locali PSD Adrian Madar și Liviu Popa Sabău susțin că orădenii plătesc, de la 1 noiembrie, o factură mai mare cu o treime mai mare față de ce ar fi avut dacă municipalitatea ar fi pus în prețul final și scăderea prețului de producție, și scăderea TVA. Cei doi au arătat că „în această iarnă, TVA pentru energia termică folosită pentru apa încălzită, scade pe perioada sezonului rece, de la 19% la 5%”. În plus, ANRE a acceptat să recunoască un preț mai mic cu 24%, susține PSD, citat de bihon.ro. Un consilier local al acestui partid a arătat că, deşi justificarea primăriei orădene este că aceste fonduri "economisite" se folosesc pentru proiecte de dezvoltare, în multe cazuri de astfel de investiţii "banii nu sunt folosiţi aşa cum trebuie". Economiile făcute de primăria Oradea prin reducerea subvenției sunt de zece milioiane de lei, doar în 2023. Banii ar ajunge la un pasaj subteran sau la „pietonalizarea de pe strada Mihai Pavel sau de pe Dunării”, potrivit PSD. Citește și: Guvernul Viktor Orban face jocurile lui Putin la reuniunea NATO de la București: Ungaria a blocat participarea lui Kuleba în cadrul Comitetului NATO-Ucraina

Oradea atrage încă o investiție străină majoră Foto: Facebook Florin Birta
Politică

Oradea atrage încă o investiție străină majoră

Oradea atrage încă o investiție străină majoră: o fabrică de sticlă termoizolantă, în valoare de 50 de milioane de euro, ridicată de polonezii de la Press Glass. Este a treia investiție importantă din acest an, după cele ale Stihl (125 milioane de euro) și Nokian Tyres (650 milioane euro). Cifra de afaceri totală a celor 29.000 de firme înregistrate în judeţul Bihor a ajuns în 2021 la 46,1 mld. lei (9,4 mld. euro), cu 21% mai mare faţă de 2019. Oradea atrage încă o investiție străină majoră „Firma poloneză Press Glass intenționează să investească în Oradea aproximativ 50 milioane euro pe o suprafață de 8 hectare de teren”, a anunțat primarul Florin Birta, în cadrul unei conferințe de presă, citat de ebihoreanul. Potrivit edilului, compania poloneză va investi 20 de milioane euro în amenajarea spațiului de producție și 30 milioane euro în echipamente. „Compania preconizează începerea producției în Oradea în trei ani urmând a genera peste 200 locuri de muncă”, a spus Birta. Viitoarea facilitate de producție va fi amenajată în Parcul Industrial Eurobusiness IV din strada Corneliu Baba, pe un amplasament achiziționat în luna august de municipalitatea orădeană de la Parohia ortodoxă Nufărul. Municipalitatea orădeană a cumpărat atunci 27 de hectare de teren în vecinătatea Parcului Industrial IV, cu 5 milioane euro, pentru a putea oferi noi amplasamente potențialilor investitori. Contractul privind investiţia a fost aprobat în 24 noiembrie de către Consiliul Local Oradea. Press Glass activează în domeniul fabricării de produse finite precum prelucrarea şi fasonarea sticlei plate. Compania a devenit cel mai mare producător european de sticlă plată prelucrată pentru industria construcţiilor. Citește și: VIDEO China construiește rapid un lagăr pentru 80.000 de persoane cu covid. Plus: televiziunile ar blura fețele telespectatorilor la World Cup, ca să nu se vadă că nu poartă mască Politica de investiţii a municipiului Oradea a început în 2008, odată cu deschiderea primului parc industrial pe o suprafaţă de 80 de hectare, iar acum cele patru parcuri industriale au ajuns la 250 ha.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră