sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: fermieri

26 articole
Eveniment

Fermierii încep să-și schimbă strategiile agricole

Fermierii încep să-și schimbă strategiile agricole. Lipsa precipitațiilor și temperaturile negative întârzie pregătirile pentru semănatul de primăvară în județul Iași. Fermierii încep să-și schimbă strategiile agricole În fața acestor dificultăți, fermierii au redus suprafețele cultivate cu porumb, orientându-se mai mult către grâu și rapiță, considerate mai sigure în actualele condiții meteo. Citește și: Călin Georgescu anunță că serviciile secrete trec de partea sa și îi amenință pe cei care i se opun: „Pot fi și consecințe!” Înghețurile matinale și seceta prelungită au determinat agricultorii să adopte strategii mai prudente, cu focus pe culturi rezistente. Tendința este confirmată de fermieri, care declară că rapița și grâul ocupă acum peste jumătate din suprafețele cultivate. Continuarea, în Ziarul de Iași

Fermierii încep să-și schimbă strategiile agricole (sursa: Pexels/Tim)
Au trecut alegerile, s-au terminat banii (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Au trecut alegerile, s-au terminat banii

Au trecut alegerile, s-au terminat banii: banii promiși pentru fermieri, prin PNDR, au fost promiși, dar nu mai vin. Au trecut alegerile, s-au terminat banii Chiar dacă agricultorii din Iași au prins curaj și au depus mai multe dosare de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri, declarate ulterior eligibile, prea puține primesc și undă verde pentru finanțare. Citește și: De ce refuză premierul Ciolacu să-și prezinte diploma de bacalaureat, deși susține că o are. Cum a absolvit studii post-universitare fără să aibă diplomă de licență Luăm ca exemplu, etapa cu numărul 3 a Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR) pentru submăsura 6.1. "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri", corespunzătoare intervalului 01.01.2024-31.01.2024. Potrivit Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Iași, în această etapă au fost depuse și evaluate un număr de 39 de dosare de finanțare, însumând 2.730.000 de euro. Toate declarate eligibile, însă doar șapte au fost selectate acum pentru finanțare. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Fermierii anunță iar proteste, revendicări noi (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Fermierii anunță iar proteste, revendicări noi

Fermierii anunță iar proteste, revendicări noi. Agricultorii din toată țara sunt hotărâți să iasă din nou în stradă, peste câteva zile. Fermierii anunță iar proteste, revendicări noi Principalele revendicări ale acestora sunt legate de contractul de arendă, sistemul antigrindină, riscurilor catastrofice cu care se confruntă agricultura sau sistemul de irigații. Citește și: EXCLUSIV Din MAE au dispărut sute de lucrări de artă luate cu împrumut de la Muzeul Național de Artă Contemporană. Ministerul, dat în judecată pentru milioane de euro Dar asta nu e tot. Mai nou, aceștia le reproșează politicienilor că nimeni nu mișcă un deget pentru campania de la europarlamentare, iar agricultura are de suferit dacă la Bruxelles nu ajung oamenii potriviți. Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) avertizează că fermierii vor ieși din nou în stradă, pe 27 mai. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Rachetele antigrindină provoacă secetă, spun fermierii (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Rachetele antigrindină provoacă secetă, spun fermierii

Rachetele antigrindină provoacă secetă, spun fermierii. Agricultori din întreaga țară solicită Ministerului Agriculturii suspendarea imediată a sistemului antigrindină. Rachetele antigrindină provoacă secetă, spun fermierii Cel puțin până când nu se vor prezenta studii clare care să ateste eficiența și impactul asupra agriculturii. Citește și: EXCLUSIV Gabriel Resources a plătit sute de mii de dolari unor profesori de drept români pentru a emite opinii împotriva României la ICSID. Printre aceștia, Corneliu Bîrsan, ex-CEDO Mai mulți cultivatori de cereale se plâng că tehnologia antigrindină provoacă seceta. Consecințe care se văd tot mai mult, de la un an la altul, o dată cu folosirea acestui sistem și extinderea lui. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Subvenții agricole de milioane încasate ilegal (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Subvenții agricole de milioane încasate ilegal

Subvenții agricole de milioane încasate ilegal. Peste 400 de fermieri din Iaşi au încasat, anul trecut, subvenţii necuvenite de aproape 3,5 milioane de lei. Dacă nu vor returna banii de bunăvoie, ei vor fi executaţi silit de către ANAF. Subvenții agricole de milioane încasate ilegal Însă nu doar la Iaşi au fost descoperite nereguli, ci în mai toată ţara. În Timişoara, de exemplu, APIA trebuie să recupereze de la 288 de fermieri peste 3,7 milioane de lei. Citește și: Ce vorbeau vameșii arestați: „S-a dat liber la furat, asta vă spun sigur! La toți, și la noi și la Antifraudă!”. Judecătorii îi țin închiși După judeţul Timiş, în topul celor mai mari debite înregistrate se mai află Bihor şi Arad, unde s-au încasat, fără drept, câte 3,2 milioane de lei în fiecare judeţ. Dar şi Clujul, unde statul are de recuperat peste 2,2 milioane de lei de la 369 de fermieri, care au solicitat şi încasat subvenţii în agricultură. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Șoșoacă amenință jurnaliștii cu pușcăria Foto: Facebook
Eveniment

Șoșoacă amenință jurnaliștii cu pușcăria

După eșecul penibil al mitingului pe care-l susținea, senatoarea Diana Șoșoacă, președintele SOS România, spune că nu a avut nici o legătură cu manifestația și amenință jurnaliștii cu pușcăria. Citește și: Un latifundiar din Dolj, care a făcut profit de zeci de milioane de lei, se alătură protestelor fermierilor: „Guvernul trebuie să pună pe masă soluţii” Pe pagina ei de Facebook se poate observa o postare fixată, sâmbătă, la deschidere, pentru a fi vizibilă, în care scrie: „Trimiteți urgent numerele de înmatriculare ale tractoarelor și capetelor de tractor, nume, prenume, nr de telefon al șoferilor care vin în Piața Constituției la adresa de email [email protected] si zilele in care veniti 21, 22, 23 ianuarie 2024”. Șoșoacă amenință jurnaliștii cu pușcăria La câteva ore după ce presa a consemnat eșecul mitingului pe care l-a sprijinit și în organizarea căreia a fost implicată, ea afirma, tot pe Facebook: „SOS România și Diana Șoșoacă nu au nici o legătură cu mitingul și nu și-a scos membrii în stradă”. „La pușcărie cu voi”, a mai scris senatoarea. Tot azi, ea a lăudat Rusia pentru că, prin ambasada ei la Berlin, și-a exprimat solidaritatea cu fermierii care protestează în capitala Germaniei. „BRAVO, RUSIEI CA A REACTIONAT! LA NOI TOT SECURISTII LA PUTERE CU TV CORUPTE!”, a scris ea, iar DeFapt.ro a păstrat mesajul exact așa cum a fost postat de autoarea sa. De Fapt.ro a scris despre eșecul penibil al mitingului „fermierilor” lui Șoșoacă: un tractor și un SUV de lux, în Piața Constituției. Primăria Capitalei a aprobat organizarea unui protest cu 100 de tractoare şi 100 de capete tractor de tir. „În acest moment, în Piața Constituției sunt prezente un autoturism cu doi protestatari și un TIR cu un tractor care se află pe platformă”, arată chiar Antena 3, un post la care Șoșoacă a dat, în trecut, mai multe interviuri.

Protestul fermierilor și transportatorilor, posibil anulat (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Protestul fermierilor și transportatorilor, posibil anulat

Protestul fermierilor și transportatorilor, posibil anulat. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, precizează că organizatorul protestului din Piaţa Constituţiei va fi întrebat dacă intenţionează să renunţe la această acţiune pentru zilele de luni şi marţi. Protestul fermierilor și transportatorilor, posibil anulat Întrebat dacă este posibilă o prelungire a autorizaţiei, având în vedere rata scăzută de participare la protest, edilul general a replicat că "nu se pune problema" şi că, mai degrabă, este posibil să se facă demersuri pentru a scurta perioada aprobată. Citește și: Un latifundiar din Dolj, care a făcut profit de zeci de milioane de lei, se alătură protestelor fermierilor: „Guvernul trebuie să pună pe masă soluţii” "Întrebarea este: poate reuşim o discuţie, luni, cu organizatorul fie să restrângă, fie să renunţe pentru zilele de luni şi marţi. (...) Mâine este o şedinţă ordinară a comisiei şi în timpul comisiei o să îi dăm un telefon (organizatorului - n.r.) şi o să vedem ce intenţionează", a spus primarul general, într-o declaraţie acordată presei. Nicuşor Dan a precizat că, potrivit informaţiilor sale, nu există alte solicitări pentru proteste legate de nemulţumirile fermierilor şi transportatorilor. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, joi, că autorităţile locale au aprobat organizarea unui protest, duminică, luni şi marţi, în Piaţa Constituţiei, cu participarea a 5.000 de persoane, 100 de tractoare şi 100 de capete tractor.

Eșec penibil al mitingului „fermierilor” lui Șoșoacă Foto: Captură video Antena 3
Politică

Eșec penibil al mitingului „fermierilor” lui Șoșoacă

Eșec penibil al mitingului „fermierilor” lui Șoșoacă: un tractor și un SUV de lux, în Piața Constituției. Primăria Capitalei a aprobat organizarea unui protest cu 100 de tractoare şi 100 de capete tractor de tir. La ora redactării acestei știri, temperatura în București era deminus cinci grade Celsius. Citește și: Un latifundiar din Dolj, care a făcut profit de zeci de milioane de lei, se alătură protestelor fermierilor: „Guvernul trebuie să pună pe masă soluţii” Foto: Captură video Antena 3 Eșec penibil al mitingului „fermierilor” lui Șoșoacă „În acest moment, în Piața Constituției sunt prezente un autoturism cu doi protestatari și un TIR cu un tractor care se află pe platformă”, arată chiar Antena 3, un post la care Șoșoacă a dat, în trecut, mai multe interviuri. Foto: Inquam/Octav Ganea „În Piața Constituției se află acum un cap tractor de TIR cu un tractor pe platformă și trei autovehicule civile. Între orele 9:30-22:00 ar trebui să aibă loc mitingul de protest din Piaţa Constituţiei, iar apoi, până la ora 23.00, este programată defluirea participanţilor”, arată și postul B1 TV. Foto:Inquam/Octav Ganea Nici protestatari care să fi venit pe jos nu se află deocamdată la locul anunţat pentru protest. Acum zece zile, senatoarea Diana Șoșoacă, președintele SOS România, a fost primită cu strigături la protestul fermierilor: „Moby Dick, lasă-ne un pic”, i-au strigat aceștia, după ce au rugat-o să nu politizeze evenimentul! În replică, ea i-a făcut violatori și „cu evreii”. Citește și: Cu ce pensie se retrage judecătorul Cristi Danileț, pensionat la 48 de ani, potrivit propriilor declarații. El a spus că „banii sunt munciți și meritați la centimă” Și liderul AUR, George Simion, a fost huiduit, în această seară de fermieri, potrivit unei înregistrări video primite la redacție: „Ai venit acu, la cules de voturi?”, i-a spus unul din fermierii care protestează în București.

Un latifundiar din Dolj, Mihai Anghel, se alătură protestelor fermierilorFoto: Top antreprenori romani
Eveniment

Un latifundiar din Dolj se alătură protestelor fermierilor

Un latifundiar din Dolj, Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom, firmă care a făcut profit de zeci de milioane de lei în 2022, se alătură protestelor fermierilor: „Guvernul trebuie să pună pe masă soluţii”, a declarat Anghel. Citește și: Cu ce pensie se retrage judecătorul Cristi Danileț, pensionat la 48 de ani, potrivit propriilor declarații. El a spus că „banii sunt munciți și meritați la centimă” Un latifundiar din Dolj se alătură protestelor fermierilor „Sunt şi eu fermier, ne confruntăm cu toţii cu aceleaşi probleme şi trebuie să fim într-o voce comună, ceea ce din păcate nu am reuşit să fim până acum. Trebuie să înceteze atitudinea de desconsiderare pe care guvernanţii au arătat-o în ultimii 30 de ani fermierilor, o categorie importantă a ţării, dar care îşi desfăşoară activitatea cu mare dificultate. Fermierii nu solicită nimic extraordinar. Solicită doar intrarea în normalitate pentru a putea să îşi desfăşoare în continuare activitatea. Guvernul trebuie să pună pe masă soluţii, alternative normale, rezonabile, cu respect atât faţă de ţară, cât şi faţă de cei care lucrează în agricultură. Cred că un mare câştig al acestor manifestări este că vor conştientiza că fermierii reprezintă ceva pentru România şi trebuie ascultaţi. E nevoie să fim solidari şi să luptăm împreună pentru a putea exista în continuare", a declarat Mihai Anghel pentru Agerpres. Grupul Cerealcom cuprinde patru companii care operează în partea de sud-vest a României - Cerealcom Dolj, Oltyre Craiova, Cervina Segarcea, Redias Redea - şi producţia se realizează pe 25.000 de hectare, conform datelor de pe site-ul companiei. Cerealele sunt vândute în ţări ca Grecia, Italia, Germania, Cipru, Spania, Turcia, Egipt. Personaj controversat, vrea mai multe pesticide și semințe modificate genetic Presa a relatat, în ultimii 15 ani, despre multiple anchete penale deschise împotriva lui Mihai Anghel, de DIICOT sau DNA, el fiind ajutat de guvernarea Adrian Năstase și apărat de presa pro-PSD. În 2023, Anghel se plângea că Uniunea Europeană nu-l lasă să folosească mai multe chimicale sau semințe modificate genetic: „Noi, fermierii români, nu avem dreptul să folosim sămânță din soi modificat genetic, care are un potențial de producție mult mai ridicat; nu putem să folosim substanțe fitosanitare sau pesticide (doar cele care influențează foarte puțin sănătatea consumatorului)”, a afirmat el în emisiunea lui Marius Tucă. Cerealcom Dolj a avut,în 2022, o cifră de afaceri de peste 1,1 miliarde de lei și un profit net de peste 63 de milioane de lei. Firma controlată de fiul său, Cervina Segarcea, a avut profit de peste 12 milioane de lei la o cifră de afaceri de 98 de milioane de lei, în 2022.

Cum se sifonau subvențiile UE pentru agricultură Foto: Facebook Marcel Ciolacu
Politică

Cum se sifonau subvențiile UE pentru agricultură

Cum se sifonau subvențiile UE pentru agricultură până când s-a introdus sistemul de tăguire a animalelor: un utilizator X/Twitter, Florin June, din Simeria, relatează situația din zona în care locuiește. Pe X/Twitter, June se recomandă „pastafarian, globalist pro-UE și vaccinat de trei ori”. Pe blogul său, June își relatează experiența dură, întrucât suferă de „boala oaselor de sticlă, (Maladia Lobstein)”. Citește și: VIDEO Oficialii NATO ne sfătuiesc cum să ne pregătim de războiul cu Rusia: să avem în casă radiouri și lanterne cu baterii. Germania încurajează populația să păstreze și bani cash Pe X/Twitter, el arată cum erau „plimbate” vacile de la un proprietar la altul, pentru a obține subvenția pe cap de animal sau cum se primeau despăgubiri pentru culturi calamitate pentru terenuri pe care ar fi fost cultivate roșii. Majoritatea comentatorilor îi dau dreptate sau completează relatarea sa cu propriile experiențe. Foto: ministerul Agriculturii June relatează cum erau plimbate animalele de la un proprietar la altul. Cum se sifonau subvențiile UE pentru agricultură „Fermierii din Ro au folosit sistemul de subvenții fix ca pe o vacă bună de muls pe care au muls-o pînă au băgat-o în comă... Când era sistemul de subvenții dar vacile nu aveau tag-uri de identificare în satul meu erau șase vaci Holstein și 20 de persoane le plimbau de la unul la altul ca să primească subvenții de la guvern... Ăia cu oile erau cei mai tari: dintr-o turmă de 150 de oi ziceau că sunt 2000, că nu mergea inspectorul lui pește să numere oile omului pe munte...Dădeau declarație și mergeau după bani cu portbagajul. Aveam o vecină care avea patru vaci Holstein. În tot timpul venea câte cineva să le închirieze că vine inspecția și să vadă aia că el are șase vaci când de fapt el avea doar două... Vacile Holstein au pete și sunt că zebrele imposibil de identificat între ele.. Și șmecherii scoteau bani frumoși.. Ciobanul din zona mea din 200 de oi a scos subvenții de au toți Vile și jeep-uri...tractoare și pământuri... După ce a trimis UE sistemul cu tag-uri de identificare (număr unic de identificare a animalului) s-a tăiat macaroana tălharilor care jefuiau statul, normal că au început să urască pe cei de la Bruxelles... Au început să dea primarii interviu : «Subvențiile sunt puține și greu de obținut, la noi în comună din 200 de vaci am rămas doar cu șase!» Tot șase vaci ai avut în comună, boule.. Doar că le duceau șmecherii de la unul la altul că să pară pentru idioți că au 200...”, scrie Florin June. Fermierii din Ro au folosit sistemul de subventii fix ca pe o vaca buna de muls pe care au muls-o pina au bagat-o in coma.. Cand era sistemul de subventii dar vacile nu aveau tag-uri de identificare in satul meu erau 6 vaci Holstein si 20 de persoane le plimbau de la unul la…— Ninulescu (@FlorinJune) January 19, 2024 El apreciază că subvențiile au fost doar o formă de jefuire a statului. „Persoane care nu aveau un fir de roșie ziceau că au cinci hectare” „Nu știu dacă există un studiu cât profit a avut statul după subvențiile din agricultură.. dar cel puțin în zona mea acele subvenții au fost doar o modalitate clară de jefuire a statului de către șmecherii cu tupeu ! La subvențiile pentru grădinile de legume a fost la fel... Persoane care nu aveau un fir de roșie ziceau că au cinci hectare și cum venea caniculă le dădeau «calamitate». Veneau inspectorii găseau pământul gol, ars tot, și primeau și despăgubiri... Ei nici nu trebuiau să facă nimic.. Prima dată venea subvenția, apoi despăgubirea de calamitate și fermierul doar îți zâmbea din BMW-ul cumpărat de pe banii proștilor... Nu mă bag la nivelul întregii țări, dar în zona mea "fermierii" sunt cele mai mari jigodii din câte există, și toți s-au înscris în PSD sau sunt lideri PSD că să beneficieze de imunitate in caz de ceva...”, mai arată utilizatorul X/Twitter. „Zona mea, arendaș cu 250 ha dă proprietarilor 400 de lei pe ha/an, iar el își schimbă BMW-ul și Mercedesul de 100.000 euro anual! Se laudă că la final de an îi mai rămân și lui 100.000 de euro bănuți (după ce a decontat toate cheltuielile personale pe asociație)! Acum e grevist!”, îi răspunde Norel Moise.

Primăria Capitalei a aprobat organizarea unui protest cu 100 de tractoare Foto:Inquam/Octav Ganea
Politică

Primăria Capitalei a aprobat organizarea protest 100 de tractoare

Primăria Capitalei a aprobat organizarea unui protest cu 100 de tractoare şi 100 de capete tractor de tir, după ce, inițial, respinsese un protest care ar fi presupus ocuparea integrală, de vineri până luni, a Pieţei Victoriei şi a străzilor adiacente, pentru 15.000 de maşini şi utilaje. Citește și: Roșiile „românești” de pe vremea lui Ceaușescu: atât de încărcate de chimicale, încât agricultorii purtau mască de gaze pe față Protestul se va desfășura duminică, luni şi marţi, în Piaţa Constituţiei, cu participarea a 5.000 de persoane, 100 de tractoare şi 100 de capete tractor de tir. Primăria Capitalei a aprobat organizarea unui protest cu 100 de tractoare „Am aprobat un protest care nu va afecta traficul din București. Acesta va avea loc duminică, luni și marți în parcarea din Piața Constituției și a fost aprobat pentru 5000 de persoane, 100 de tractoare și 100 de capete tractor de tir”, a scris primarul Nicușor Dan, pe Facebook. Acum câteva zile, el arăta: „Am respins solicitarea de protest a transportatorilor și a fermierilor pentru că nu este rezonabilă. Aceștia au solicitat explicit ocuparea integrală de vineri până luni a Pieței Victoriei și a străzilor adiacente, pentru 15.000 de mașini si utilaje. Evident ca întregul transport ar fi fost blocat în București. Cel mai mare protest autorizat cu mașini a avut loc în 2017. Cele 3800 de autoturisme au fost dispuse atunci în Piața Victoriei și de-a lungul Bulevardului Kiseleff, dar fără blocarea circulației”. Citește și: Protestele fermierilor iau amploare în Europa și sunt exploatate intens de partidele populiste. Nemulțumirea principală: măsurile UE în agricultură

Fermierii protestează în Europa, extremiștii profită (sursa: euronews.com)
Internațional

Fermierii protestează în Europa, extremiștii profită

Fermierii protestează în Europa, extremiștii profită. Nemulțumirile fermierilor și transportatorilor cresc în Europa. După Germania și România, protestele au început și în Franța. Se pregătește Spania. În ciuda faptului că bugetul european destinat agriculturii reprezintă aproape o treime din bugetul total, multe nemulțumiri sunt îndreptate contra politicii agricole a UE. Și sunt contabilizate de partidele extremiste, anti-UE. Citește și: Roșiile „românești” de pe vremea lui Ceaușescu: atât de încărcate de chimicale, încât agricultorii purtau mască de gaze pe față Fondurile PAC (Politica agricolă europeană comună) pentru 2021-2027 sunt de 387 de miliarde de euro, aproximativ o treime din bugetul UE. Fondurile sunt alocate în funcție de suprafețe agricole. Bugetele cele mai mari sunt destinate Franței, Spaniei și Germaniei. AfD, aliatul fermierilor nemți Subvențiile naționale germane se ridică la aproximativ două miliarde de euro. Guvernul federal cheltuiește încă patru miliarde pentru pensii agricole și asigurări de sănătate. În perioada 2023-2027, fondurile PAC pentru Germania se ridică la 30,7 miliarde de euro, aproape 50% din venitul anual al fermierilor germani. Protestele fermierilor au fost declanșate de decizia de reducere a subvențiilor, în special de eliminarea subvenției pentru motorina agricolă. Deși guvernul a făcut concesii, declarând că subvențiile pentru motorină vor fi reduse treptat (în primă fază 40% în 2024, apoi câte 30% în 2025 și 2026), acestea nu au fost suficiente pentru a mulțumi fermierii. Protestele fermierilor germani continuă. Aceștia denunță și majorarea impozitelor și taxelor pentru poluare. În acest week-end este planificată o demonstrație în Berlin cu 10.000 de tractoare. Partidul de extremă dreaptă AfD, care duce o campanie pe față anti-UE, susține fermierii germani. AfD a cerut declanșarea unei greve generale și o dublare a subvențiilor pentru motorina agricolă. În realitate, însă, nici un alt partid nu vrea să reducă ajutorul financiar pentru fermieri mai mult decât AfD. În programul său de partid, AfD respinge ferm intervențiile statului pentru susținerea agriculturii. În ceea ce privește subvențiile UE, AfD menționează, în același program, că va "reduce subvențiile UE" pentru a reda fermierului "libertatea de alegere". Subvenția la motorină, problemă europeană Bugetul alocat prin PAC Franței este de 45,6 de miliarde de euro pentru perioada 2023-2027. În Franța, nemulțumirile fermierilor s-au manifestat încă din luna noiembrie, 2023, mai ales în Gironde. Sindicatele au denunțat "inconsecvențele" politicilor naționale și europene. Printre acestea: creșterea taxei la apă și la produsele fitosanitare, teama de consecințele acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și Mercosur (piața comună a Americii de Sud), ridicarea treptată a scutirii taxei pentru motorina agricolă, creșterea importurilor. Un alt motiv de nemulțumire: refuzul Bruxelles-ului de a permite până în 2024 cultivarea terenurilor care ar trebui lăsate pârloagă. Pe 16 ianuarie 2024 au avut loc primele proteste de amploare ale fermierilor, în Toulouse, și Avignon. În centrul orașului Toulouse au pătruns 400 de tractoare și peste o mie de protestatari. De vină, tranziția ecologică Potrivit lui Christiane Lambert, președintele Comitetului Organizațiilor Profesionale Agricole din Uniunea Europeană, fermierii francezi sunt "exasperați de cerințele UE". "Au sentimentul că li se impun măsuri prea drastice, mai ales în contextul tranziției ecologice", a declarat acesta. 80 de tractoare au mers în coloană pe centura orașului Avignon. Fermierii au aruncat legume în fața prefecturii și au pus deșeuri agricole în parcarea Auchan. Sindicatele agricole cer, în prezent, asistență financiară pentru fluxul de numerar al fermierilor, ajustări la plata contribuțiilor mutualității sociale agricole, un an fără dobândă pentru împrumuturile bancare și acces simplificat la asistență socială. Fermierii francezi sunt sprijiniți de Jordan Bardella, președintele Adunării Naționale. Acesta a anunțat, pe 15 februarie, că prima sa deplasare din 2024 va fi în Gironde. Bardella a declarat că vrea să-și arate sprijinul față nemulțumirile fermierilor. Fermierii protestează în Europa, extremiștii profită Bugetul alocat prin PAC Spaniei este de 31,5 de miliarde de euro pentru perioada 2023-2027. În luna septembrie 2023, partidul de extremă dreapta VOX a cerut ca fermierii să fie protejați "împotriva agendei ideologice a Guvernului și a Bruxelles-ului". Purtătorul de cuvânt al Vox, Pepa Millán, a afirmat că guvernul spaniol "impune o agendă ideologică care sufocă mediul rural". Asociația agrară Unión de Uniones a anunțat un protest de amploare pe 21 februarie. Fermierii spanioli denunță "situația critică" în care se află "din cauza recoltelor slabe, a prețurilor mici și a costurilor mari de producție". De asemenea, fermierii spanioli sunt chemați să protesteze împotriva acordurilor internaționale semnate de Guvern prin care se retrage subvenția pentru motorina agricolă, se sacrifică animale "pentru planuri de sănătate iraționale", și se "aprobă constant noi cerințe de mediu". Apelul sindicatului dă exemplul fermierilor germani, chemând la solidaritate.

Fermierii, care cer noi și noi pomeni de la stat, obțin profituri declarate uriașe Foto: Agrointeligența
Economie

Fermierii, care cer pomeni de la stat, obțin profituri declarate uriașe

Fermierii, care în aceste zile cer, prin manifestații în forță, noi și noi pomeni de la stat, obțin profituri declarate uriașe, arată o analiză DeFapt.ro care se bazează pe date publice. Astfel, rata profiturilor cultivatorilor de cereale este peste cea din IT cu 8% și cu 250% peste media națională. Citește și: Ce subvenții uriașe primesc agricultorii de la Uniunea Europeană, pe care o înjură acum. Trei sferturi din subvențiile de 40 miliarde EUR către fermieri, în ultimii 15 ani, au fost de la UE Familia baronului PSD Paul Stănescu, noi profituri dacă cresc subvențiile Presa relata, marți, cum a ajuns familia lui Paul Stănescu, secretar general al PSD, „stăpână” peste agricultura românească și cum s-a îmbogățit cu banii statului. Ștefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, deține parțial două companii agricole care exploatează a doua cea mai mare suprafață agricolă și a patra cea mai mare suprafață agricolă din topul APIA pentru subvenții. Ambele firme ale lui Ștefan Stănescu sunt în top 5 zone agricole exploatate și primesc bani de la statul român pentru a face agricultură. Ștefan Alexandru Stănescu, fiul baronului, deține 97% din compania Agromec Visina, care își are sediul chiar în satul Vișina, județul Olt. Agromec Visina a declarat, în 2022, o cifră de afaceri de 31,5 milioane de lei și un profit de 4,4 milioane de lei. Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, deține firma Agromec Bucinișu, care este situată în satul Bucinișu, județul Olt. Agromec Bucinișu a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 4,8 milioane de lei și un profit de 1,4 milioane de lei. Fermierii, care cer noi și noi pomeni de la stat, obțin profituri declarate uriașe Potrivit datelor analizate de DeFapt.ro, cifra de afaceri din întregul sector agricol este de peste 66 de miliarde de lei, profitul ajungând la 9,2 miliarde de lei - o rată de profitabilitate de 14%, pe întregul sector. Pentru comparație, sectorul IT are cifră de afaceri de circa 70 de miliarde de lei și profit de 9,7 miliarde de lei. În agricultură lucrează, oficial, 115.000 de persoane, în IT - peste 204.000. Rata de profitabilitate în IT este tot de 14%. Însă, defalcat pe sectoare de producție, datele arată că cultivatorii de cereale au o rată de profitabilitate de 18%. Jumătate din profiturile din agricultură, ușor peste șase miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 33,5 miliarde, provin de la acești fermieri, cultivatorii de cereale - exact cei care au protestat în ultimele zile extrem de vehement. Citește și: VIDEO Șef la RAR cu mașini Uber la stradă, țeapă de peste 7,2 milioane de lei dată ANAF Datele analizate de DeFapt.ro arată că creșterea cifrei de afaceri a cultivatorilor de cereale este fără precedent, cea mai mare la nivel național: dacă între 2017-2020 veniturile fluctuau între 19 și 20 de miliarde de lei, ele au sărit la 29 miliarde de lei în 2021 și la 33,5 miliarde lei în 2022. Evoluția cifrei de afaceri a cultivatorilor de cereale

Nicușor Dan respinge solicitarea de protest a transportatorilor și a fermierilor Foto: Facebook
Politică

Nicușor Dan respinge solicitarea protest transportatorilor fermierilor

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, respinge solicitarea de protest a transportatorilor și a fermierilor: „Au solicitat ocuparea de vineri până luni a Pieței Victoriei, pentru 15.000 de mașini si utilaje”, a explicat el,pe Facebook. Citește și: Averea uriașă a unei foste judecătoare de la Inspecția Judiciară. Ea avea vilă în Mogoșoaia, dar primea bani pentru: detașare, delegare, transport locul de muncă și „alocații locuințe” Hartă: Facebook Nicușor Dan Nicușor Dan respinge solicitarea de protest a transportatorilor și a fermierilor „Am respins solicitarea de protest a transportatorilor și a fermierilor pentru că nu este rezonabilă. Aceștia au solicitat explicit ocuparea integrală de vineri până luni a Pieței Victoriei și a străzilor adiacente, pentru 15.000 de mașini si utilaje. Evident ca întregul transport ar fi fost blocat în București. Cel mai mare protest autorizat cu mașini a avut loc în 2017. Cele 3800 de autoturisme au fost dispuse atunci în Piața Victoriei și de-a lungul Bulevardului Kiseleff, dar fără blocarea circulației. Dreptul la protest este consfințit de lege, însă fără perturbarea funcționării normale a drumurilor publice sau a transportului în comun. Vom aproba orice solicitare de protest care respectă legea, așa cum am făcut și până acum”, a scris edilul-șef, pe Facebook. Fermierii din mai multe județe au anunțat continuarea protestelor, în ciuda faptului că premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară că 99% din doleanțele lor au fost rezolvate.

Cum au sifonat niște fermieri fonduri europene de 700.000 de euro Foto: Facebook
Eveniment

Cum au sifonat niște fermieri fonduri europene de 700.000 de euro

Fraudă cu oi care nu existau: cum au sifonat niște fermieri din Timiș, ajutați de medicii veterinari, fonduri europene de 700.000 de euro. DNA i-a trimis, azi, în judecată pe administratorul unei societăți comerciale, doi medici veterinari, un avocat și un funcționar de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură care obținuseră subvenții de nu mai puțin de 3,5 milioane de lei pentru oi care existau doar pe hârtie. Citește și: Post controlat de Dan Voiculescu va plăti 75.000 de lei daune morale către manelistul Culiță Sterp, pentru o știre falsă. Și televiziunea lui Sebastian Ghiță, RTV, are de achitat 100.000 de lei În decembrie 2023, DNA l-a trimis în judecată pe directorul Cooperativei Agricole Hăşmaşul din Dămuc, judeţul Neamţ, pentru fraude cu subvenții APIA în valoare de 367.000 de euro. În noiembrie 2023, DNA îl trimitea în judecată pe preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Stânişoara din Pipirig. Cu documente în care au fost înscrise date false, între 2016 şi 2020, inculpatul ar fi obţinut fonduri nerambursabile în valoare de 3.125.910 lei (peste 625.000 de euro). Cum au sifonat niște fermieri fonduri europene de 700.000 de euro DNA descrie, într-un comunicat, mecanismul fraudei din Timiș, cu oi declarate fictiv. „În perioada 2018-2021, inculpații fermieri, menționați mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente în care ar fi fost consemnate date false (referitoare la numărul de ovine pe care l-ar fi deținut) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată. Aceștia ar fi beneficiat de ajutorul celor doi medici veterinari care ar fi întocmit în fals mai multe documente din care ar fi reieșit că dețineau un număr mai mare de ovine decât aveau în realitate și care s-ar fi și pus de acord cum să procedeze pentru a nu se constata nereguli cu ocazia unui control ce ar fi putut conduce la pierderea subvențiilor. De asemenea, inculpatul M.V.C., administrator al SC CIPRI HOD MV SRL, ar mai fi beneficiat și de ajutorul inculpatei Martin Rosana-Mihaela, funcționar public în cadrul APIA, care l-ar fi îndrumat cum să procedeze pentru a îndeplini cerințele de eligibilitate, privind încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha în cazul pajiștilor permanente. Prin demersurile menționate mai sus, au fost obținute pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 3.505.143 lei”, explică procurorii anticorupție.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră