joi 10 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: femei

40 articole
Internațional

Serviciu militar obligatoriu și pentru femei în Danemarca, din 2026, a anunțat Guvernul

Danemarca, serviciul militar obligatoriu pentru femei. Danemarca va impune serviciul militar obligatoriu și pentru femei începând din vara anului 2026, cu un an mai devreme decât era prevăzut inițial, potrivit BBC. Decizia a fost anunțată de guvernul condus de Mette Frederiksen, după ce unul dintre partidele care se opuneau măsurii a renunțat la veto. Danemarca, serviciul militar obligatoriu pentru femei Partidul Alianța Liberală, unul dintre cei doi opozanți ai introducerii serviciului militar obligatoriu pentru femei, a anunțat că nu va mai bloca această inițiativă. Citește și: Cea mai mare minciună a lui Ciolacu s-a dizolvat: în 2024, investițiile nete în economie au căzut cu 4,9% față de 2023 - INS Alături de partidul de extremă dreapta Democrații din Danemarca, Alianța Liberală a împiedicat anul trecut adoptarea reformei, ceea ce a dus la amânarea măsurii până în 2027. Decizia de a renunța la veto va permite aplicarea noii legi cu un an mai devreme, în 2026, fără a mai fi necesar sprijinul unanim al tuturor partidelor parlamentare. O „victorie” pentru forțele armate daneze Ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a salutat decizia și a declarat că este o „victorie” pentru forțele armate. „Armata daneză are nevoie de o bază de recrutare mai largă, iar includerea femeilor este o idee bună. Acest lucru va îmbunătăți capacitatea de luptă”, a explicat ministrul. Danemarca, un aliat puternic al Ucrainei Deși nu se află în proximitatea Rusiei, Danemarca a fost una dintre cele mai active țări europene în sprijinirea Ucrainei din punct de vedere militar. Sub conducerea social-democratei Mette Frederiksen, guvernul danez a intensificat eforturile de consolidare a apărării naționale și de creștere a contribuției la securitatea europeană.

Danemarca, serviciul militar obligatoriu pentru femei (sursa: Facebook/Mette Frederiksen)
Româncele acced rar în funcții publice (sursa: Pexels/Vlada Karpovich)
Eveniment

Funcțiile publice în România, rezervate bărbaților: femeile, sub 33% din posturile de conducere

Româncele acced rar în funcții publice. Într-o premieră pentru Iași, o femeie a preluat funcția de prefect, într-un județ unde, de regulă, bărbații domină instituțiile de stat. Româncele acced rar în funcții publice Deși există câteva femei în funcții de primar, consilier județean sau parlamentar, reprezentarea feminină în politică rămâne redusă. Citește și: Salarii uriașe și sporuri fără număr la o companie cu pierderi imense. Șefa CA-ului - fostă învățătoare, potopită cu sinecuri Odată cu numirea Lucianei Antoci la Prefectură, ponderea femeilor din Consiliul Județean a scăzut sub 20%, iar locul său a fost ocupat de un bărbat, alăturându-se celor 28 deja prezenți. Exclusivitățile DeFapt.ro, cu un simplu click pe "Urmăriți" în dreapta sus La nivel județean, doar 4 dintre cele 98 de primării sunt conduse de femei, făcând din Iași județul cu cea mai slabă reprezentare feminină din Moldova. Continuarea, în Ziarul de Iași

Călin Georgescu, idolul femeilor Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Călin Georgescu, idolul femeilor

Călin Georgescu pare a fi idolul femeilor: 62% din urmăritorii săi pe TikTok sunt de sex feminin, arată o analiză comparativă a profilului urmăritorilor de pe TiKTok ai lui Simion, Georgescu și Ciolacu, publicată pe newmind.ro și realizată de Luminița Kohalmi și Andreea Aurescu. Pentru analiză a fost folosit Exolyt.com, un instrument specializat în monitorizarea și evaluarea impactului conținutului digital. Citește și: Judecătoare de la Tribunalul București apără poziția „suveraniștilor” și cere demisia CCR Călin Georgescu, idolul femeilor Analiza a urmărit performanța pe TikTok a liderilor AUR și PSD, plus Călin Georgescu, după alegeri, în perioada 6 decembrie 2024 - 27 ianuarie 2025. „Nu există o verificare completă a autenticității urmăritorilor sau interacțiunilor, deși s-au folosit metode indirecte pentru identificarea activităților potențial automatizate”, atrag atenția autoarele studiului. Pe 7 decembrie 2024, Călin Georgescu și-a lansat un nou cont oficial pe TikTok, sub numele de utilizator @calin.georgescu.real. Potrivit acestei analize, 62% din urmăritorii contului lui Georgescu sunt femei, 38% bărbați. Simion este urmărit de 46% femei și 54% bărbați, iar în cazul lui Ciolacu distribuția este 38% femei și 62% bărbați. Candidatul independent are succes și în rîndul tinerilor, arată analiza intitulată „Peste 1.7 miliarde utilizări ale hashtagurilor lui Călin Georgescu după alegeri”: „Distribuția pe grupe de vârstă Marcel Ciolacu: 20-29 ani: 45%; 30-39 ani: 32%; 40-49 ani: 7%; 50-59 ani: 7%; 60-69 ani: sub 1% George Simion: 20-29 ani: 52%; 30-39 ani: 29%; 40-49 ani: 6%; 50-59 ani: 4%; 60-69 ani: sub1% Călin Georgescu: 20-29 ani: 57%; 30-39 ani: 25%; 40-49 ani: 5%; 50-59 ani: 6%; 60-69: 1%”. Diaspora, cu suveraniștii Și în cazul lui Georgescu, și al lui Simion, doar 64% din urmăritori sunt din România, restul din Diaspora. Studiul arată că, după lansarea la 7 decembrie 2024, a noului cont pe TikTok a lui Georgescu acesta „a înregistrat un succes remarcabil, cu un videoclip ce îl prezintă pe acesta adunând 4,5 milioane de vizualizări, 562,4 mii de aprecieri și peste 44.000 de comentarii”. Însă această explozie de aprecieri sugerează utilizarea boților. „Conform datelor furnizate de Exolyt.com, între 6 decembrie 2024 și 27 ianuarie 2025, numărul total de vizualizări a video-urilor care utilizează principalele hashtaguri asociate lui Călin Georgescu a crescut cu 1,733 miliarde de vizualizări (de la 10,351 miliarde la 12,045 miliarde)”, mai arată autoarele cercetării.

Ferestrele spre femei, interzise în Afganistan (sursa: X/Visegrád 24)
Internațional

Ferestrele spre femei, interzise în Afganistan

Ferestrele spre femei, interzise în Afganistan. Liderul suprem al talibanilor a emis un ordin care interzice construirea ferestrelor ce ar permite vizualizarea spațiilor private unde locuiesc femei afgane. Conform acestuia, astfel de ferestre pot conduce la "obscenitate", potrivit unui comunicat oficial transmis de purtătorul de cuvânt al guvernului taliban, Zabihullah Mujahid. Ferestrele spre femei, interzise în Afganistan Conform decretului, clădirile nou-construite nu vor putea include ferestre prin care să fie vizibile curțile, bucătăriile sau fântânile din vecinătate, locuri frecvent utilizate de femei. Citește și: EXCLUSIV Procurorii și judecătorii, furioși pentru că guvernul Ciolacu II le taie masiv din uriașele diurne de detașare. Secretarul general CSM: diurnă de 135.000 lei, net Autoritățile locale vor avea sarcina de a verifica respectarea acestor norme pe șantierele de construcții. Proprietarii obligați să obtureze ferestrele existente Pentru clădirile deja construite, proprietarii sunt obligați să astupe ferestrele care dau spre spațiile private ale vecinilor. De asemenea, aceștia pot ridica ziduri pentru a asigura intimitatea și a preveni "neplăcerile cauzate vecinilor". "Apartheid de gen" De la revenirea la putere a talibanilor în august 2021, femeile afgane au fost progresiv eliminate din spațiul public. Ele nu pot studia mai mult de școala primară, nu au acces la parcuri, săli de sport sau saloane de înfrumusețare și nu pot ieși din casă fără văl. În plus, o lege recentă le interzice să cânte sau să recite poezii. ONU a catalogat aceste măsuri drept un "apartheid de gen", subliniind faptul că restricțiile impuse femeilor afgane contravin drepturilor fundamentale. Totodată, unele posturi de radio și televiziune locale au încetat să difuzeze voci feminine, sub presiunea regimului taliban. Aplicarea rigidă a legii islamice Talibanii justifică aceste măsuri ca fiind parte a unei interpretări ultra-rigoriste a legii islamice, însă ele atrag critici internaționale severe și accentuează izolarea socială a femeilor afgane. Ordinul privind ferestrele reprezintă doar o nouă etapă a restricțiilor, care îngrădesc și mai mult drepturile femeilor în Afganistan.

Afganistan, noi restricții severe pentru femei (sursa: X/Afghan Women Activist's Coordinating Body)
Internațional

Afganistan, noi restricții severe pentru femei

Afganistan, noi restricții severe pentru femei. Femeile afgane, care deja nu mai au acces la universități de peste doi ani, se confruntă acum cu o nouă interdicție: accesul în școlile de asistente medicale și moașe. Potrivit oficialilor, această măsură a fost comunicată directorilor instituțiilor medicale, deși nu există încă o circulară oficială. Afganistan, noi restricții severe pentru femei Directorii școlilor medicale au fost informați în cadrul unor întâlniri că decizia vine direct de la ghidul suprem, Hibatullah Akhundzada. Citește și: Premieră în Parlamentul României: susținătorii lui Călin Georgescu, de la POT, ar fi făcut senatoare o videochatistă Deși nu s-au oferit explicații, ordinul a fost clar: femeile nu mai pot studia în aceste instituții, iar școlile au primit un termen de zece zile pentru a organiza examenele parțiale înainte de intrarea în vigoare a interdicției. Impactul asupra personalului medical Această decizie agravează un deficit deja critic de personal medical și paramedical în Afganistan. Potrivit Ministerului Sănătății, țara se confruntă cu lipsa acută de asistente medicale și moașe, iar această măsură riscă să pună în pericol sistemul de sănătate. În prezent, peste 35.000 de femei studiază în 150 de instituții private și zece școli publice, urmând cursuri pentru a deveni asistente medicale, moașe sau specialiști în stomatologie și anestezie. Reacțiile comunității educaționale și internaționale Profesorii și studenții sunt devastați. O profesoară de matematică în vârstă de 28 de ani a declarat că interdicția reprezintă o lovitură dură pentru fetele care sperau să aibă o carieră în domeniul medical. "Era singura sursă de speranță pentru fetele cărora li s-a interzis să urmeze cursurile universitare", a spus ea. Pe plan internațional, această măsură a atras critici dure. Însărcinatul cu afaceri britanic pentru Afganistan, Robert Dickson, a calificat decizia drept "un nou afront la adresa drepturilor femeilor" și o amenințare directă la accesul femeilor și copiilor afgani la servicii medicale. Situația femeilor în Afganistan sub regimul taliban De la revenirea la putere a talibanilor în 2021, Afganistanul este singura țară din lume care interzice educația fetelor după școala primară. Măsurile represive împotriva femeilor au devenit din ce în ce mai dure, excluzându-le treptat din educație, muncă și viața publică. Această situație subliniază restricțiile grave impuse femeilor afgane, afectând nu doar viețile lor, ci și întregul sistem de sănătate al țării. Comunitatea internațională continuă să condamne aceste măsuri represive, însă schimbările concrete întârzie să apară.

Inegalități salariale între femei și bărbați (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Inegalități salariale între femei și bărbați

Inegalități salariale între femei și bărbați. Inegalitățile salariale între femei și bărbați continuă să crească în România, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Inegalități salariale între femei și bărbați Femeile au fost remunerate, în medie, cu un salariu brut cu 5,5% mai mic decât bărbații. Citește și: Țeapa Nordis, explicată de un avocat specializat în dreptul proprietății: a cerut insolvența pentru ca Statul să îl protejeze de păgubiți Singura excepție notabilă a fost în primul an al pandemiei, când diferența salarială s-a redus la doar 1%. Aceste statistici subliniază necesitatea unor măsuri pentru egalizarea salariilor între genuri. Continuarea, în Ziarul de Iași

Violența împotriva femeilor, tolerată în Finlanda (sursa: Facebook/Nytkis ry)
Internațional

Violența împotriva femeilor, tolerată în Finlanda

Violența împotriva femeilor, tolerată în Finlanda. Unul din cinci bărbați din Finlanda consideră că o femeie ar putea merita să fie ținta violenței din cauza comportamentului sau aspectului său, potrivit unui sondaj realizat pentru Coaliția Asociațiilor Femeilor Finlandeze (Nyktis). Rezultatele, catalogate drept „îngrijorătoare” de către reprezentanții Nyktis, au fost publicate marți. Violența împotriva femeilor, tolerată în Finlanda Sondajul, desfășurat pe un eșantion de peste 1.000 de bărbați cu vârste între 18 și 79 de ani, a explorat dacă aceștia consideră că o femeie ar putea „merita” să fie victima violenței pe baza modului în care se îmbracă, a înfățișării sau a comportamentului său. Citește și: EXCLUSIV Generalul (r) Botoș vrea să dezvolte neuronal jandarmii printr-un proiect de 30 de milioane de euro. Se folosesc „abordarea holistă” și metoda Quantakinetic Operational Fitness Silla Kakkola, președinta Nytkis și a Observatorului finlandez al violenței, a subliniat că, deși majoritatea bărbaților nu acceptă explicit violența, există o toleranță îngrijorătoare în rândul multora. Apeluri guvernamentale Premierul finlandez Petteri Orpo a condamnat ferm violența împotriva femeilor, descriind-o ca fiind „o rușine pentru societatea finlandeză.” Într-un mesaj postat pe Instagram, Orpo a făcut un apel către bărbați să își asume responsabilitățile pentru a contribui la schimbarea acestor atitudini periculoase și pentru a eradica violența împotriva femeilor. Statistici alarmante Date recente ale agenției finlandeze de statistică arată că jumătate dintre tinerele din Finlanda, cu vârste între 16 și 25 de ani, au fost victime ale violenței fizice, amenințărilor sau abuzurilor sexuale. Această realitate evidențiază necesitatea urgentă de a schimba atitudinile și de a reduce toleranța față de comportamentele violente în societatea finlandeză.

„Femeile pot comunica”, susțin oficialii talibani (sursa: asiapacific.unwomen.org)
Internațional

„Femeile pot comunica”, susțin oficialii talibani

„Femeile pot comunica”, susțin oficialii talibani. Autoritățile talibane au declarat că nu există nicio interdicție privind discuțiile între femei, dezmințind informațiile recente conform cărora Ministerul pentru propagarea virtuții și prevenirea viciului (PVPV) ar fi impus o asemenea măsură. „Femeile pot comunica”, susțin oficialii talibani Purtătorul de cuvânt al ministerului, Saiful Islam Khyber, a subliniat că „o femeie poate vorbi cu o altă femeie, femeile trebuie să interacționeze între ele în societate, femeile au nevoi”. Citește și: Isărescu anunță dezastrul care va urma în 2025, dar șeful BNR folosește un limbaj criptic El a adăugat că informațiile despre o interdicție absolută sunt „idioțenii lipsite de logică”, susținând că se făcea referire doar la situații speciale, cum ar fi rugăciunea, când femeile sunt încurajate să nu vorbească cu voce tare. Condițiile restrictive pentru femeile din Afganistan De la revenirea talibanilor la putere în 2021, femeile afgane se confruntă cu restricții severe. Organizația Națiunilor Unite acuză regimul taliban de instaurarea unui „apartheid de gen”, alungând treptat femeile din spațiul public. În prezent, femeile afgane nu pot studia după nivelul primar, nu au acces în parcuri, săli de sport, saloane de înfrumusețare și nu pot părăsi casa fără un însoțitor. Alte interdicții impuse femeilor afgane Recent, o lege a interzis femeilor să cânte sau să recite poezii. Unele posturi de radio și televiziuni locale au încetat, de asemenea, să difuzeze voci feminine. Cu toate acestea, talibanii continuă să susțină că legea islamică „garantează” drepturile femeilor în Afganistan, deși aplicarea strictă a acestor reglementări ridică numeroase semne de întrebare privind egalitatea de gen.

Femeile afgane, statut de refugiat UE (sursa: X/Afghan Women foundation)
Internațional

Femeile afgane, statut de refugiat UE

Femeile afgane, statut de refugiat UE. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis vineri că toate femeile afgane pot cere statutul de refugiate, din cauza măsurilor discriminatorii împotriva lor impuse de regimul talibanilor; ele pot obţine azil în statele membre ale UE pur şi simplu pe baza cetăţeniei şi a sexului lor. Femeile afgane, statut de refugiat UE "Autorităţile competente din statele membre pot considera că nu este necesar să stabilească dacă solicitanta este efectiv şi specific în pericol de a face obiectul unor acte de persecuţie în caz de revenire în ţara ei de origine. Citește și: VIDEO Reacție nervoasă a lui Răzvan Exarhu când era filmat parcând pe trotuar: „Puteți să vă băgați telefonul ăla în c*r?” Simpla luare în considerare a cetăţeniei şi a sexului ei este suficientă", arată o decizie a instanţei din Luxemburg pronunţată într-un dosar legat de Austria. Instanţa fusese sesizată de Curtea Administrativă austriacă, după ce autorităţile de la Viena nu au recunoscut statutul de refugiate pentru două femei din Afganistan, care au cerut azil în 2015, respectiv în 2020. Ele au contestat refuzurile la Curtea Administrativă, care la rândul său a solicitat o decizie a CJUE, cea mai înaltă instanţă a Uniunii Europene. Una din femei, născută în 2007, nu a locuit niciodată în Afganistan, ci a trăit alături de familie în Iran, fără permis de şedere, adică fără dreptul de a munci şi de a studia. Ea a fugit din Iran înainte de a cere azil în Austria. CJUE a reţinut un document în care petenta arăta că dacă ar merge în Afganistan ar fi în pericol de a fi răpită, nu ar putea merge la şcoală şi nu ar fi în stare să se întreţină fără familie. Cealaltă a fugit mai întâi din Afganistan în Iran, împreună cu mama şi surorile ei, la vârsta de 13-14 ani, când tatăl ei - dependent de droguri - a încercat să o vândă pentru a face rost de bani, arată un document depus în instanţă. Căsătoria forțată, o formă de sclavie CJUE consideră că sunt acte de persecuţie atât căsătoria forţată, care este asimilabilă cu o formă de sclavie, cât şi "lipsa protecţiei împotriva violenţelor pe bază de sex şi a violenţelor domestice". În sens mai larg, "efectul cumulat şi aplicarea intenţionată şi sistematică a măsurilor discriminatorii ajung să nu recunoască în mod flagrant drepturile fundamentale legate de demnitatea umană". Ministerul de Interne de la Viena nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta pentru agenţia Reuters. Statele membre ale UE îşi menţin suveranitatea privind acordarea sau nu a azilului, însă deciziile Curţii creează jurisprudenţă şi trebuie luate în considerare de instanţele naţionale. În cadrul Uniunii, statutul de refugiate al afganelor este deja acordat în Suedia, Finlanda şi Danemarca. În Franţa, Curtea Naţională pentru Dreptul la Azil (CNDA) a apreciat în iulie că "toate femeile afgane", ca "grup social", pot obţine azil. Legea islamică a talibanilor Talibanii, reveniţi la putere în Afganistan în august 2021, aplică extrem de riguros legea islamică şi - conform aprecierilor ONU - impun un "apartheid de gen". În prezent, afganele nu mai au dreptul la învăţământ după şcoala primară, nu pot merge în parcuri, săli de sport sau saloane cosmetice şi practic nu pot ieşi din casă fără însoţitor. O lege recentă le interzice şi să vorbească în public. În august, regimul de la Kabul a formulat un set cuprinzător de reguli privind moralitatea conform legii islamice (sharia), care sunt impuse de Ministerul Moralităţii; instituţia respectivă afirmă că a arestat mii de oameni pentru nerespectarea normelor.

Iran, poliția moravurilor, blândă cu femeile (sursa: luxtimes.lu)
Internațional

Iran, poliția moravurilor, blândă cu femeile

Iran, poliția moravurilor, blândă cu femeile. Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a promis că se va preocupa ca poliţia moravurilor să nu "deranjeze" femeile care nu poartă vălul obligatoriu în public, luni, la a doua aniversare de la moartea tinerei Mahsa Amini. Iran, poliția moravurilor, blândă cu femeile "Poliţia moravurilor nu trebuie să confrunte (femeile), mă voi asigura că nu le deranjează", a declarat preşedintele reformist la Teheran, în timpul primei sale conferinţe de presă de la alegerea sa în iulie. Citește și: De ce Ciolacu nu arată cine răspunde pentru inundații: șeful Apelor Române este clientul lui Grindeanu, condamnat pentru că a condus beat Pezeshkian a făcut aceste comentarii la doi ani după moartea, pe 16 septembrie 2022, a tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în arestul poliţiei, pentru încălcarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice, care cere în special femeilor să poarte vălul. "Până şi procurorul general a declarat că (agenţii poliţiei) nu au dreptul să confrunte" femeile, a adăugat preşedintele. Promisiunile președintelui În timpul campaniei electorale, Pezeshkian a promis că va retrage de pe străzi poliţia moravurilor, unitate responsabilă cu monitorizarea purtării vălului de către femei. Protestele dezlănţuite după moartea lui Amini au durat luni la rând şi au fost reprimate brutal, cu un bilanţ de 500 de morţi, 22.000 de arestări şi 10 execuţii. Autorităţile au descris protestele drept "revolte" orchestrate de ţările occidentale. Pezeshkian, membru al Parlamentului iranian la acea vreme, a criticat ferm poliţia în septembrie 2022 pentru moartea Mahsei Amini în custodia sa. Luni, preşedintele iranian a mai spus că guvernul său lucrează pentru a relaxa restricţiile draconice impuse pe internet, în special pe reţelele de socializare. În timpul protestelor din 2022, Iranul a blocat Instagram şi WhatsApp, cele mai utilizate aplicaţii de la blocarea platformelor Youtube, Facebook, Telegram, Twitter şi Tiktok, în ultimii ani.

Bărbații domină listele electorale din România (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Bărbații domină listele electorale din România

Bărbații domină listele electorale din România. Listele electorale privind alegerile locale din Iași, de exemplu, care se vor desfășura pe data de 9 iunie, arată clar că bărbații alcătuiesc marea parte a candidaților. Bărbații domină listele electorale din România Spre exemplu, numărul total al candidaților pentru Consiliul Județean (consilieri) este de 325. Dintre aceștia, 75% sunt bărbați și doar 25% sunt femei. Citește și: Coldea, suspectat împreună cu ex-colegul SRI Dumbravă că ar fi cerut 700.000 de euro să intervină într-un dosar penal, are două firme cu profituri de peste 90% din încasări de milioane Mai departe, dacă ne raportăm strict la Consiliul Local Iași (consilieri), vorbim despre un total de 269 de candidați, 187 fiind bărbați (69,6%) și 82 femei (30,5%). Din cele nouă partide, cele mai puține femei se regăsesc pe listele partidului PP (20%) și partidul PUSL (23,3%), iar cele mai multe pe listele de la PSI (61%), AUR (39,5%), SOS România, partidul Dianei Șoșoacă (39,5%), UDMR (30,2%). Continuarea, în Ziarul de Iași.

Sexul în post, dacă vor bărbații (sursa: basilica.ro)
Eveniment

Sexul în post, dacă vor bărbații

Femeile violate au partea lor de vină și ar trebui să facă pușcărie, a afirmat recent preotul Nicolae Tănase, iscând reacții, inclusiv la nivel politic. Declarația a fost sancționată și de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Nu sunt singurele declarații halucinante. Sexul în post, dacă vor bărbații, e permis, a mai spus preotul. Citește și: Afaceri austriece: Austrian Airlines ia banii pe mai multe bilete decât locuri în avion, apoi le cere unor pasageri să renunțe la cursă. Tactica, folosită des de companii low-cost De-a lungul timpului, preotul și-a exprimat diverse opinii ferme: Occidentul ne omoară copiii, bogații omoară copiii, bătaia copiilor ar putea fi educativă, femeile trebuie să fie supuse și gospodine. În mod repetat înfierează medicii care fac avorturi, numindu-i "criminali în serie". Are și medicale: ecografiile pot omorî copiii. Ba chiar și soluții: a descoperit "leacul contra ADHD". Asociația Pro-Vita și activismul anti-avort Părintele Nicolae Tănase este preot în satul Valea Plopului din 1979. Este căsătorit și are șase copii. După 1989, a devenit un vocal militant anti-avort. Este cunoscut în special pentru înființarea Asociației Pro-Vita în 1994 și pentru construirea Centrului Social "Pro-Vita pentru născuţi şi nenăscuţi". Acesta oferă adăpost orfanilor și copiilor străzii și are grijă de tinerele însărcinate care vor să avorteze. Până în prezent, din donații, Asociația a construit 53 de case și găzduiește 400 de copii. Resursele financiare provin și din vânzarea diferitelor obiecte confecţionate de beneficiari. Asociația Pro-Vita dispune și de un atelier de tâmplărie și de o microfermă. La Valea Screzii, părintele a construit un așezământ care cuprinde un dispensar medical, o brutărie și un staul. Preotul a scrist mai multe cărți și "însuflețește" două tipografii. Una dintre ele editează scrieri despre ortodoxie, pentru profitul parohiei de la Valea Plopului. Cealaltă editează lucrări împotriva avorturilor, pentru profitul Asociației Pro-Vita. Un lăcaș de cult la 35 de locuitori Pe lângă casele destinate copiilor abandonați sau orfani, preotul Tănase a construit și multe biserici și lăcașe de cult. Mai exact, până în 2014, în Valea Plopului, un sat de 900 de locuitori, preotul construise 28 de lăcașe de cult. Acestea au fost ridicate și în curtea grădiniţei, a şcolii, chiar şi în curţile oamenilor. În 2021, la fiecare 35 de locuitori exista câte un lăcaș de cult. Din orice punct al satului, oamenii au de mers doar un minut între biserici. Deși satul e deficitar la capitolul apă curentă, gaze, drumuri sau canalizare, preotul declara că ridicarea atâtor biserici și troițe este o "normalitate". În Valea Plopului este și singura biserică-monument din România ridicată pentru pentru copiii avortaţi. Avortul, din "comoditate" Preotul Nicolae Tănase este un cunoscut militant anti-avort. Într-un interviu din 2004, acesta susținea că femeile recurg la avort din "comoditate", nu din cauza "neajunsurilor". Potrivit preotului, "Săracii fac copii, bogații omoară copii. Cele mai multe dintre femeile pe care le-am întâlnit în fața cabinetelor de chiuretaj erau de condiție bună". Activismul anti-avort al preotului a ajuns și în presa din străinătate. Un articol din The Independent observă că în România, în ultimii ani, s-au înmulțit vocile militanților anti-avort, amintindu-l pe preot: "Printre cei mai vocali oponenți ai avortului din România se numără părintele Nicolae Tănase (…). A devenit cunoscut în anii 1990, când cutreiera coridoarele spitalelor și ocăra femeile care voiau să avorteze, până când a fost dat afară sau, uneori, după cum mărturisește el însuși, târât afară, de barbă, de către asistente.". Occidentul ne "împuținează neamul" Deși preotul Tănase folosește mijloacele de promovare care vin din Occident, precum rețelele sociale, multe afirmații ale sale sunt îndreptate contra Occidentului. Într-un interviu din 2009, acesta povestea de cazul unei fetițe de 11 ani din Iași, care a rămas gravidă în urma unui viol: "A fost dusă în Anglia să facă avort.(…) Englezii pe al nostru l-au chiuretat, iar o fetiță de 15 ani de la ei a fost lăsată să nască un prunc sănătos. Au profitat de prostia noastră și pe al nostru l-au lichidat.". Preotul condamnă Occidentul pentru avort: "Tehnica avortului şi celelalte tehnici opritoare de la viaţă vin din Occident". Înainte de Occident, susține acesta, "tehnica împuţinării neamului" venea de la Istanbul: "Turcii, prin tributul de copii pe care ni-l impuneau, au reuşit să micşoreze neamul nostru.". Bătaia "cu inima bună" e educativă Părintele Tănase are opinii și despre bătaie, ca educație. Pe de o parte, dă sfaturi practice: dacă un copil greșește, părinții ar trebui să se bată între ei: "Cînd copilul greșește trebuie să existe o cameră specială de bătut, antifonată, o cameră de 2-3 m pătrați, în care să intre părinții să-și dea unii altuia palme, pentru greșelile copilului". Pe de alta, e nostalgic după nuielușa părinților sau rigla profesorului: "Am avut o întâmplare foarte dură. Au luat foc niște căpițe, cineva s-a jucat, și au venit pompierii. Copiii au ieșit, curioși să vadă focul și, ca să las pompierii să-și facă treaba, am pus mâna pe un băț și am speriat copiii. Numai că un francez, venit la noi voluntar, s-a dus a doua zi la minister și m-a reclamat. Au venit controale peste controale, dar au înțeles ei despre ce a fost vorba". Întâmplarea l-a făcut să atace din nou Occidentul, care "a exagerat ideea de bătaie": "Una e să lovești, să mutilezi copilul și alta e să-l ameninți sau ce făceau părinții noștri și e interzis acum, să folosești nuielușa. Sau învățătorii, care foloseau rigla la palmă sau cojile de nucă. Era foarte dură treaba, dar era foarte educativă. De reținut: cine a folosit toate astea cu prudență, cu inimă bună, nu a creat nici un fel de repulsie sau frustrare în copiii care au crescut și povestesc fără să aibă ceva contra tatălui sau mamei, dimpotrivă, le-ar și mulțumi". A găsit leacul pentru ADHD Preotul are și opinii de ordin medical. Într-o conferință recentă, a susținut că, în timpul monitorizării sarcinii, ecografia poate produce moartea copilului.În aceeași conferință, a afirmat și că infertilitatea e rezultat al "păcatului". Preotul a descoperit și leacul pentru ADHD. Într-o conferință ținută la Oradea, în 2018, preotul a susținut că dacă ai un copil cu această tulburare, trebuie doar să-l ții departe de orice fel de ecran, timp de trei săptămâni. După acest interval, copilul este vindecat. Fără nici un fel de doctori și medicamente. Pe medicii care fac avorturi, preotul îi numește "criminali în serie". În 2009, a povestit că a făcut rost de un "pomelnic al ginecologilor din Romania care fac avorturi", care sunt cu "sutele si cu miile": "Îi pomenim pe toți (…), să-i lumineze Dumnezeu să nu mai omoare în serie. Pentru un criminal în serie se ridică toata poliția dintr-o țară pe urmele lui.(…) În clinicile ginecologice se produc crime în serie, fără să se sesizeze nimeni pentru asta.". Femeia nu trebuie să aibă calități Un subiect preferat al preotului este statutul femeii în societate. Într-o emisiune la Trinitas TV, preotul a afirmat că, dacă "bărbatul rezolvă multe probleme cu mușchii", femeia rezolvă și mai multe "cu dexteritatea de gospodină". Potrivit preotului, o femeie vrednică, echilibrată, "care își înțelege chemarea", trebuie să muncească de trei ori mai mult ca bărbatul. Singura calitate a femeii este, în viziunea sa, supușenia: "O femeie trebuie să fie bună, nu trebuie să aibă alte calități". În altă emisiune, preotul a reluat subiectul, afirmând că "supunerea nu e nici oarbă, nici de robie", ci vine din frica femeii de a nu-și pierde bărbatul: "Femeia e creată cu o sensibilitate: ea este dependentă de bărbat. Sensibilitatea aceasta e o calitate, o virtute.". Pe de altă parte, a criticat "femeile care transformă bărbații în căței": "Multe femei se căsătoresc cu bărbați cuminți, corespunzători, și încep să-i îngenuncheze. Femeile se îndrăgostesc de un dulău, nu de un cățeluș. Un bărbat îngropat de o femeie rea nu mai renaște.". În ceea ce privește despărțirea unui cuplu, Tănase e de părere că "femeia poate lăsa bărbatul doar în anumite condiții, bărbatul o poate lăsa în mai multe condiții". În opinia sa, asta nu înseamnă inegalitate. Sexul în post, dacă vor bărbații Într-o conferință din 2012, la Suceava, vorbind despre demnitate și respectul de sine, preotul a afirmat că vede adesea fete care nu se prețuiesc, care nu au demnitate și care își pierd "finețea" dăruită de Dumnezeu. Potrivit preotului, înainte de căsătorie, o fată trebuie să fie "pretențioasă". Nu și după. În aceeași conferință, preotul a povestit despre o jurnalistă care îl invitase într-o emisiune. La un moment dat, jurnalista i-ar fi spus că are "cununiile legate" (adică nu se poate căsători), iar el a apostrofat-o, susținând că s-a legat singură, prin "comportamentul și năzbâtiile" pe care le face. În conferință, preotul a numind-o pe jurnalista respectivă "o japiță care se pretindea sex simbolul României". Întrebat de o femeie din public cum să-și convingă soțul să nu facă sex în post, că e păcat, preotul Nicolae Tănase i-a replicat că n-are ce face: "Sunt eu stăpână pe corpul meu? Nu. Atunci soțul are dreptate.".

Epidemie de violență împotriva femeilor (UE) (sursa: Facebook/Centrul FILIA)
Eveniment

Epidemie de violență împotriva femeilor (UE)

Epidemie de violență împotriva femeilor (UE). În ultimii ani, în UE, o femeie din trei a fost victima unor violențe fizice sau sexuale. Epidemie de violență împotriva femeilor (UE) În unele țări membre ale Uniunii, guvernele au reacționat imediat. Legi noi, pedepse, însăprite, alocarea de fonduri suplimentare pentru combaterea violenței și ajutorarea victimelor. Citește și: EXCLUSIV Soția șefului masoneriei române, protejată de procurori, acuză mama băiețelului mort după ce Laura Bălănescu l-a operat la Sanador. Ancheta, în lucru de peste cinci ani În alte țări UE, violența contra femeii este încă un tabu. Nu există statistici oficiale. Datele, obținute de presă de la Poliție, nu sunt luate în seamă. Cazurile de viol sunt rar anchetate. Există și țări UE în care 85% dintre femei se tem să iasă seara din casă. Pentru acestea, "share location" este singura protecție. UE dublează Convenția de la Istanbul În luna februarie, Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord privind un act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică. Noua lege va incrimina, printre altele, mutilarea genitală feminină, căsătoriile forțate, distribuirea neconsensuală de imagini intime, urmărirea cibernetică, hărțuirea cibernetică, instigarea cibernetică la ură sau violență Până acum, singurul instrument la nivel european de combatere a violenței contra femeilor a fost Convenția de la Istanbul. Convenția obligă statele să ia măsuri pentru a preveni violența împotriva femeilor, pentru a proteja și sprijini victimele și pentru a urmări penal și a aduce făptuitorii în fața justiției. Toate formele de violență împotriva femeilor, psihologică, sexuală și fizică, trebuie pedepsite. De asemenea, trebuie să existe suficiente adăposturi pentru victimele violenței domestice. Convenția de la Istanbul include și obligația de a dezvolta politici naționale eficiente și coordonate care să acopere toate formele de violență împotriva femeilor. Convenția a fost ratificată de 21 de state: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România , Slovenia, Spania și Suedia. Cele care nu au ratificat-o sunt: Cehia, Letonia, Lituania, Ungaria, Bulgaria și Slovacia. Austria abia a descoperit problema În Austria, violența împotriva femeilor este discutată ca o problemă structurală a societății. Victima nu mai este învinovățită, nu mai sunt comentate îmbrăcămintea sau comportamentul femeilor. Instituțiile media nu mai trivializează un act de violență contra unei femei. Totuși, în 2022, o statistică șoca Austria: 34,51% dintre femei, expuse violenței fizice și/sau sexuale; 15,25% amenințate cu violența fizică; 8,70%, violate. Din 2018, în medie, trei femei sunt ucise în fiecare lună, din cauza violenței domestice. Guvernul austriac a reacționat. Au fost mobilizate Ministerul de Interne, Justiției și Ministerul Femeii. Au fost implementate măsuri suplimentare de protecție a femeilor. O sumă de 12 milioane de euro a fost investită în locuințe de protecție și tranziție. S-a decis majorarea bugetului centrelor de consiliere pentru femei cu 67%, (până la 13,6 milioane de euro). A fost suplimentat numărul ofițerilor de poliție care anchetează cazurile de violență: de la 500 la 1.200. Alte măsuri sunt în curs de implementare: un nou instrument de evaluare a riscurilor, testat în prezent de către Poliția din Viena, campanii de conștientizare, înființarea de "Clinici de violență". Acestea vor fi ambulatorii și vor oferi examene gratuite celor afectați de violență fizică sau sexuală. Leziunile, documentate în timp util, vor putea fi folosite ca probe într-un caz ulterior în instanță. Acest lucru ar putea duce la o rată mai mare de condamnare. Alarmă anti-agresor în Belgia În 2022, Belgia a înregistrat 24 de femicide. Pe 29 iunie 2023, Parlamentul belgian a adoptat legea numită "Stop femicidul". Legea definește femicidul și prevede un set de măsuri suplimentare de protecție, precum o calificare superioară a ofițerilor de poliție în ceea ce privește actele de violență contra femeilor. Totodată a fost lansată "Alarma anti-agresor". Un dispozitiv care, contectat la telefon, permite intervenția rapidă a poliției prin geolocalizare. Alarma poate fi obținută printr-o cerere depusă la Poliție. Cazul șocant al unei tinere tăiată cu cutter-ul în Bulgaria În iunie, 2023, cazul unei tinere de 18 ani agresate din Stara Zagora, Deborah Mihailova, a stârnit proteste naționale. Tânăra fusese tăiată pe tot corpul cu un cutter, de partenerul ei, și rasă în cap. La spital, a avut nevoie de peste 400 de copci. Peste 70% dintre bulgari au cerut modificări legislative împotriva violenței domestice. Presiunea publică i-a forțat pe politicienii bulgari să ia măsuri. Din 13 septembrie 2023, în Direcția Generală a Poliției Naționale, funcționează o unitate specială axată special pe violența în familie. Parlamentul de la Sofia s-a întrunit de urgență pentru a elabora modificări legislative. A fost redefinită violența domestică, astfel încât să cuprindă și victimele care nu sunt căsătorite, dar au o legătură intimă cu agresorul. S-a luat în calcul și participarea activă a statului la prevenirea violenței domestice, prin monitorizarea și evaluarea celor însărcinați să prevină și să intervină. Potrivit unui proiect de lege, martorii unui act de violență vor fi obligați să raporteze autorităților. De la 1 ianuarie, 2024, violența domestică este pedepsită penal. Strategie națională în Cipru În perioada 2015-2019, au fost raportate Poliției 4.680 de incidente de violență domestică. 70% dintre victime au fost femei. În perioada 2019–2020, au avut loc 13 femicide. În aceeași perioadă, 22% dintre femeile cipriote au fost victime ale violenței fizice sau sexuale din partea partenerului lor. În 2023, guvernul cipriot a aprobat "Strategia națională și Planul național de acțiune pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor". În școli va fi introdusă educația obligatorie care promovează drepturile omului. Instituțiile și ONG-urile care intră în contact cu o potențială victimă au obligația să o îndrume pe aceasta către Serviciile de Asistență Socială. Iar acestea din urmă au responsabilitatea de a informa celelalte autorități. Vor fi constituirea de echipe specializate pentru investigarea incidentelor de violență în familie. În cadrul Poliției, vor fi training-uri speciale pentru ofițeri, iar în prima jumătate a anului 2024 vor fi formate echipe specializate și în domeniul sănătății. Cehia, foarte conservatoare, vrea "roluri tradiționale" La începutul anului, senatul ceh a susținut un vot pentru ratificarea Convenției de la Istanbul. Ratificarea a fost respinsă. Potrivit oponenților, Convenția distruge "roluri tradiționale" pentru bărbați și femei în societate. În Cehia, rata violenței contra femeilor a crescut în ultimii ani. În 2022, polițiștii au înregistrat 430 de cazuri de violență domestică, majoritatea victimelor fiind femei. În primele luni ale anului 2023, fuseseră înregistrate deja 274 de cazuri. A crescut și numărul violurile: în 2022, 880 de cazuri de viol au fost raportate la poliție. În prima jumătate a anului 2023, au fost raportate 535. Reprezentanții Guvernului au declarat că intenționează că implementeze un plan de acțiune pentru prevenirea violenței domestice și de gen pentru anii 2023-2026. Planul prevede o legislație mai bună, un sistem de protecție consolidat, mai multe adăposturi și o linie telefonică gratuită. Parlamentul a condiționat aprobarea planului: să nu aducă costuri suplimentare bugetului de stat. Femeile din adăposturile croate, expuse La fiecare 15 minute în Croația, o femeie este agresată. Croația se află în topul țărilor UE în ceea ce privește numărul de femei ucise de partenerii lor. În primele luni ale anului 2022, au fost omorâte 13 femei, pe fondul violenței domestice. Violența domestică ocupă locul șase în ceea ce privește numărul de sesizări de infracțiuni. Față de 2022, aceasta a crescut cu 45%. În Croația, nu există sancțiune pentru dezvăluirea adresei unei victimei refugiate la un adăpost. Femeile din adăposturi trebuie mutate periodic în alte adăposturi sau chiar în alte orașe, pentru că de foarte multe ori adresele centrelor sunt dezvăluite agresorilor. La sfârșitul anului trecut, prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, a anunțat o modificare istorică a codului penal: femicidul va deveni o infracțiune de sine stătătoare, pedepsită cu închisoarea începând de la zece ani. Danemarca înăsprește legislația În 2024, Ministerul Justiției din Danemarca a dat publicității un raport privind omuciderile din 2017-2021. Potrivit acestui raport, majoritatea victimelor sunt femei. În iunie 2023, guvernul a prezentat un plan de acțiune împotriva violenței contra femeilor și a feminicidului. Planul prevede o finanțare sporită a poliției și constituirea de echipe specializate. Se urmărește și o reformă penală. Măsurile luate contra agresorilor să fie mai dure, înăsprirea pedepsei pentru violență și viol. În Danemarca, pedeapsa pentru violență domestică este închisoare până la șase ani. Pentru viol, pedepsele pot ajunge până la 12 ani de închisoare. Hărțuire generalizată în Estonia În Estonia, 73% dintre femei sunt hărțuite când ies noaptea în baruri sau se plimbă pe stradă. Datele sunt din ianuarie, 2024 și provin din sondajul agenției guvernamentale Consiliul pentru Siguranță Socială. Hărțuirea sexuală este ignorată în Estonia. Atitudinea majoritară stigmatizează victimele. Potrivit Ministerului Justiției, 64% dintre femeile estoniene au fost victime ale violenței fizice, în ultimii ani. 17% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 17 și 74 de ani au suferit violență sexuală din partea unui adult după ce au împlinit vârsta de 15 ani. Yana Toom, europarlamentar, a afirmat că mentalitatea din Estonia în ceea ce privește violența contra femeilor nu s-a schimbat de mai bine de 30 de ani. Susținătoare a legii UE privind combaterea violenței contra femeilor, Toom a fost admonestată de un jurnalist eston: "Ascultă, cucoană, n-ai lucruri mai bune de făcut la Bruxelles?". Finlanda, a doua cea mai violentă cu femeile țară din UE În 2014, Finlanda era considerată a doua cea mai violentă țară din Uniunea Europeană pentru femei. Un studiu al Statistics Finland arăta că, în perioada 2021-2023, 57% dintre femei au suferit o formă de violență, inclusiv violență fizică, amenințări sau violență sexuală. Oficiali ai Poliției au declarat că numărul violențelor sexuale a crescut constant în ultimii ani. În 2021, au fost 5.000 de cazuri, în 2022 - în jur de 6.000. Din 2023, legislația Finlandei privind criminalitatea sexuală a suferit o reformă semnificativă. Definiția violului a fost schimbată: un act sexual trebuie să se bazează pe consimțământ verbalizat. Hărțuirea sexuală poate implica hărțuirea verbală și/sau trimiterea de mesaje fotografii. Pedeapsa pentru viol este de la unu la zece ani de închisoare și nu mai există posibilitatea suspendării. Abaterile sexuale, precum hărțuirea, sunt pedepsite cu închisoare de la patru luni la patru ani (inițial, era amendă sau închisoare până la trei ani) În 2023, aproximativ două femei pe lună au fost ucise de fostul sau actualul partener. Numărul infracțiunilor sexuale înregistrate de poliție a fost de aproximativ 7.000. 15 femei ucise lunar în Franța În 2022, 118 femei au fost ucise de partener sau fostul partener. Dintre acestea, 31% au fost victime ale violenței anterioare. În primele unsprezece luni ale anului 2023, au fost înregistrate 121 de femicide. Ministerul de Interne a publicat, pe 16 noiembrie 2023, cifrele privind violența în familie înregistrate în 2022: 244.301 de victime, marea majoritate, femei. O creștere de 15% față de 2021. Guvernul francez a inițiat în 2023 o serie de măsuri pentru combaterea violenței și susținerea victimelor. Asistență financiară de urgență pentru victimele violenței: 250 și 1.300 de euro, timp de șase luni. Decretul de punere în aplicare a legii a fost votat în februarie 2023 în Parlament, însă a apărut în Monitorul Oficial pe 25 noiembrie. Au fost create trei noi posturi de asistenți sociali în secțiile de poliție și jandarmi din trei orașe și un laborator de combatere a violenței domestice în districtul Valenciennes. Misiunea laboratorului e de a "defini acțiunea publică coordonată și concertată în teritoriu". A fost vizată și siguranța în transportul public. O campanie de conștientizare, derulată în luna noiembrie, a costat statul francez un milion de euro. În 2024, în lunile ianuarie și februarie, în Franța au fost înregistrate 31 de femicide. Tinerii germani, concepții de secol al XIX-lea O treime dintre tinerii din Germania consideră că violența împotriva partenerului lor este "acceptabilă". Potrivit unui sondaj din 2023, 52% dintre tinerii germani consideră că rolul lor e să câștige suficienți bani, astfel încât femeia să se poată ocupa de gospodărie. Unul din doi tineri germani nu vrea să intre într-o relație cu o femeie, dacă aceasta a avut deja mulți parteneri sexuali. Sondajul a avut loc o dată cu lansarea celui mai recent raport guvernamental privind violența contra femeii. În 2022, actele de violență contra femeilor au crescut cu 8,5% față de 2021. Potrivit ministrul federal al Familiei, Lisa Paus, în Germania, o femeie e victimă a violenței domestice aproape la fiecare două minute. Peste 14 femei sunt agresate de partener în fiecare oră. Aproape în fiecare zi, un partener sau un fost partener încearcă să omoare o femeie. În 2022, în Germania au fost ucise 454 de femei. Peste 40 de mii de femei au fost victime ale amenințărilor și hărțuririlor. În Germania, centrele de consiliere și adăposturile pentru femei sunt subfinanțate. Femeile care nu au dreptul la prestații sociale trebuie să plătească ele însele pentru șederea lor în adăpostul pentru femei. Buton de panică în Grecia Din 2020, în Grecia s-a raportat o creștere rapidă a actelor de violență contra femeilor. Dacă în 2020 poliția a înregistrat 5.413 incidente, în 2023 au fost raportate, până în luna octombrie, 9.860 de incidente. Majoritatea victimele au fost femei: peste 8.000. Potrivit oficialilor Poliției, cifrele nu indică neapărat mai multe incidente de abuz, ci că tot mai multe femei își fac curaj să depună plângere. În 2021, Poliția a decis să înființeze birouri teritoriale pentru violența domestică. În prezent, există 72 de astfel de birouri teritoriale și 18 birouri operaționale în Atena și Salonic. Toți ofițerii de poliție care activează în aceste birouri urmează programe special de pregătire. Personalul este alcătuit, în principal, de femei. Acestea dețin, în mare parte diplome în studii umaniste, precum psihologie și sociologie. În 2023 a fost lansată și aplicația "Butonul de panică". Aplicația este instalată pe telefoanele mobile ale femeilor care au fost victime ale abuzurilor și au depus o plângere relevantă la Poliție. Îndată ce o femeie îl apasă, se transmite un mesaj Poliției, care ajunge la victimă în câteva minute. Criză în Irlanda Violența împotriva femeilor a atins niveluri de criză în Irlanda, a declarat anul trecut Comisia irlandeză pentru drepturile omului și egalitate (IHREC). Comisia a indicat o "creștere alarmantă a numărului de femei ucise în Irlanda" în 2022: 11 femicide. În 2023, până în luna octombrie, au fost înregistrate șapte femicide. În februarie, 2024, prim-ministrul Michelle O’Neill a spus că unul dintre primele acte ale noului Executiv trebuie să fie introducerea unui nou cadru privind violența împotriva femeilor. Aceasta a făcut referire la o "epidemie" de violență împotriva femeilor. A criticat inaccesibilitatea femeilor la sistemul de protecție și neîncrederea în sistemul de justiție. În Irlanda, există doar 144 de locuri de refugiu pentru femei și copii, nouă orașe neavând nici un adăpost. Numărul de locuri este semnificativ sub standardul Convenției de la Istanbul, care a stabilit un obiectiv de 472 de locuri. Legi dure în Italia, dar prevenție mai deloc Potrivit Poliției italiene, în 2023, 106 femei au fost ucise. Dintre acestea, 87 au fost victime ale violenței domestice. Legislația italiană privind actele de agresiune contra femeilor este una dintre cele mai dure în Uniunea Europeană. Violența domestică e pedepsită cu închisoare de la patru la nouă ani; dacă rezultă o vătămare corporală gravă, închisoare de la șapte la 15 ani; dacă rezultă moartea, închisoare de la 12 la 24 de ani. Infracțiunea de violență sexuală se pedepsește cu închisoare de la șase la 12 ani. Din 2013, guvernele italiene au aprobat, în medie, aproape o măsură pe an pentru combaterea violenței împotriva femeilor. Însă majoritatatea legilor se concentrează pe acțiuni de represiune și pedeapsă. Cele care vizează prevenirea sunt foarte puține, iar proiectele rămân blocate în comisii. În 2023, au fost propuse 48 de proiecte de legi noi care să amendeze violența împotriva femeilor. Acestea vizau educația și conștientizarea pentru prevenirea formelor de violență. Din acestea, doar patru au devenit legi. Însă au rămas blocate în Parlament O letonă din trei, agresată de partener Letonia este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene unde violența împotriva femeilor și violența domestică sunt la ordinea zilei. Potrivit Ministerului Protecției Sociale, în Letonia, în 2021, au fost ucise 19 femei ca urmare a violenței domestice. În 2023, secretarului de stat al Ministerului Bunăstării, Diana Jakaite, a declarat că violența împotriva femeilor și violența domestică sunt, pe de o parte, acceptate în Letonia, pe de alta, ascunse. Femeilor le e adesea frică să raporteze violența sau să caute ajutor din cauza dependenței economice și mentalității sociale. 30% dintre femeile din Letonia care au fost într-o relație au suferit violență din partea partenerului. Fiecare a nouă femeie a suferit hărțuire sexuală la locul de muncă. Anul trecut, Ministerul Asistenței Sociale a cerut ajutorul societății. Au fost derulate o serie de campanii sociale care să informeze publicul despre violența împotriva femeilor. În același timp, oamenii au fost îndemnați să ia măsuri în cazul în care observă violența împotriva femeilor. Legislație nouă în Lituania Cazurile de violență sunt din ce în ce mai multe în Lituania. În 2022, s-a înregistrat o creștere de 26,6% față de 2021. Numărul femicidelor a crescut cu 25%, iar numărul cazurilor de agresiune sexuală, cu 29% Activiștii pentru drepturile femeilor cer o lege clară care să definească violența domestică. Președintele Parlamenului Lituanian, Viktorija Čmilytė-Nielsen, a invocat un prim pas în ajustarea legilor: intrarea în vigoare a ordinului de protecție împotriva violenței în familie, din 2023. Din iulie până la sfârșitul lunii octombrie 2023, aproape 18.000 de cazuri au fost deja înregistrate la poliție. De anul trecut, în școli au fost introduse cursuri de educație sexuală. Violența împotriva femeilor nu există în legislația luxemburgheză Deși în Luxemburg actele de violență contra femeilor au crescut în ultimii ani, încă nu există o linie telefonică unică de asistență pentru victime. Actele de violență contra femeilor au indicat în 2022 o creștere de 7,2% față de anul precedent. 2.521 de persoane au raportat violență fizice, 2.374 - violență psihologică, 150 - violență sexuală și 264 - violență economică. GREVIO, care monitorizează implementarea Convenției de la Istanbul, a criticat faptul că Luxembourg nu are încă o lege care să definească violența împotriva femeilor, o condiție a ratificării Convenției. Femei ucise sângeros în Malta Malta a ratificat Convenția de la Istanbul în 2018, însă statul maltez eșuează în protecția femeilor. Potrivit unui raport ONU, în Malta "violența împotriva femeilor și fetelor rămâne omniprezentă", cea mai frecvent întâlnită formă fiind violența domestică. Hărțuirea sexuală pe străzi, în școli, în transportul public și la locul de muncă este normalizată și acceptată. Doar una din trei agresiuni sexuale este raportată poliției. În 2022, trei cazuri de femicid au revoltat opinia publică. În ianuarie, Paulina Dembska, o studentă, a fost violată și ucisă într-un parc. Poliția a refuzat să eticheteze crima drept femicid, argumentând că nu a fost premeditată sau motivată de gen. Totuși, două tinere au declarat că ucigașul era un hărțuitor. În februarie, Rita Ellul a fost sugrumată în propria casă. Partenerul său a fost acuzat de crimă. Ellul depusese încă din 2020 mai multe plângeri de violență domestică împotriva lui. În noiembrie, Bernice Cassar a fost împușcată în drum spre serviciu de soțul ei. Cassar intentase proces de divorț, cerând ordin de protecție. Acestea au fost încălcare sistematic, iar poliția nu a făcut nimic. Potrivit anchetei oficiale, inacțiunea poliției a fost cauzată de "lipsa de resurse" și "volumul mare de cazuri". În 2023, au fost depuse 2.000 de plângeri de violență domestică. Unele victime au primit citații pentru instanță începând cu 2025. Polițiștii olandezi nu au timp de plângerile femeilor O femeie este ucisă la fiecare opt zile în Olanda. Cifrele Biroului Central de Statistică (CBS) arată că numărul femeilor victime ale omorului sau uciderii din culpă a crescut de la 38 în 2021, la 43 în 2022. În 2022, peste 1,3 milioane de persoane cu vârsta peste 16 ani au fost victime ale violenței domestice. Aproximativ 1,8 milioane de persoane au suferit hărțuire și violență sexuală. 52% dintre femeile tinere au indicat agresiuni sexuale. În 2020, GREVIO a criticat politica neutră din punct de vedere al genului din Țările de Jos. În 2023, guvernul olandez a inițiat un Programul național de acțiune pentru combaterea comportamentului sexual și a violenței sexuale. În iulie 2023, Camera Reprezentanților a adoptat Legea privind infracțiunile sexuale. Legea conține mai multe infracțiuni noi, cum ar fi hărțuirea sexuală. Reprezentanții organizațiilor non guvernamentale susțin că politica de combatere a violenței contra femeilor este fragmentată și are lacune. De exemplu, nu abordează violența online împotriva femeilor. Violența psihologică nu e incriminate suficient de clar, deși Convenția de la Istanbul cere acest lucru. Nici controlul coercitiv nu este văzut drept abuz. La nivel de infrastructură, poliția nu are suficient personal și resurse pentru a investiga cazurile de violență împotriva femeilor. Plângerile de violență sexuală rămân adesea prea mult timp în sertare. Polonia, exemplu de bună practică În urmă cu zece ani, la fiecare 40 de secunde, o femeie din Polonia se confrunta cu violența. În prezent, numărul femeilor, victime ale violenței este într-o scădere semnificativă. Potrivit datelor poliției, dacă în 2021 erau 85.575 de plângeri, în 2022 au fost înregistrate 71.631. Scăderea s-a datorat, în principal, ordinului de evacuare introdus în 2020 prin Legea împotriva violenței. Ordinul prevede evacuarea imediată a agresorului din casa victimei și interdicția de a se apropia de victimă. În plus, ordinele sunt emise atât de poliție, cât și de jandarmerie, într-un timp scurt. Victimele nu mai trebuie să aștepte proceduri lungi în instanță. În 2023, legislația din Polonia privind violența contra femeilor s-a modificat. S-a extins definirea formelor de violență domestică: au fost incluse violența economică și violența cibernetică. Pe 15 august 2023, a intrat în vigoare o nouă lege anti-violență: 2.0. Aceasta prevede interdicția totală a agresorului de a contacta victima, inclusiv prin intermediul comunicării la distanță. Portugalia africană: cazuri de mutilare genitală Cifrele din Portugalia indică faptul că în 2022 au existat peste 30.000 de rapoarte de violență domestică, cu 28 de decese: 24 de femei și patru copii. În 2021, au fost înregistrate 26.529 de cazuri. În Portugalia sunt depistate din ce în ce mai multe femei supuse mutilării genitale. Majoritatea vin din Guineea-Bissau. În 2022, aproape 200 de femei au fost supuse acestei mutilări. În 2023, violența domestică continuă să fie cea mai raportată infracțiune și cea care ucide cel mai mult în Portugalia. În nouă luni din 2023, 18 femei și-au pierdut viața în contextul violenței domestice. Potrivit datelor guvernamentale, 5.736 de persoane au fost primite în adăposturi destinate victimelor violenței. Majoritatea, mame și copii. România, zeci de mii de femei agresate anual În 2020, au fost sesizate aproximativ 27.000 cazuri de violență în familie, 80% dintre victime fiind femei. În 2021, au fost sesizate aproximativ 30.000 fapte de loviri sau alte violențe în familie. 38 femei și două fete au fost ucise de partener sau membri ai familiei. 237 femei și fete au fost victime ale violului în familie. Au fost înregistrate 392 cazuri de hărțuire. În 2022, 42 femei și patru copii au murit în urma bătăilor și abuzurilor din familie, iar aproape 40.000 femei și 9.000 copii au fost victimele agresiunilor. Deși România a ratificat Convenția de la Istanbul, primul raport GREVIO a scos în evidență multe lacune în implementarea acesteia. GREVIO a remarcat, printre altele, insuficiența adăposturilor pentru victimele violenței, subfinanțarea acestora și inechitatea accesului victimelor la astfel de servicii, în special al persoanelor cu handicap sau de etnie romă. Printre recomandările ferme făcute statului român a fost ca, în cazurile de violență împotriva femeilor și violență domestică, să se asigure că pedepsele să fie proporționale cu gravitatea infracțiunii. Parlamentarii slovaci au înjumătățit prescripția pentru viol 85% dintre femei slovace se tem să meargă pe stradă la orele târzii. Femeile slovace se protejează cel mai des vorbind cu cineva la telefon, purtând obiecte pentru apărare și folosind tot mai des împărtășirea locației lor GPS cu partenerul sau familia lor. Încrederea în poliție este foarte scăzută. 63 de femei au murit între 2010 și 2018 în Slovacia din cauza violenței partenerilor lor. Linia Națională non-stop pentru femeile care se confruntă cu violența a fost inaugurată în 2023. În 2023, Membrii coaliției guvernamentale au votat în parlament ca termenul de prescripție pentru viol să fie redus de la 20 de ani la zece. Oficialii au argumentat că astfel vor motiva femeile să raporteze crimele sexuale mai devreme. Votul a provocat indignare și, la presiunea publică, a fost revocat. Judecătorii sloveni achită violatori GREVIO a lăudat Slovenia pentru implementarea Convenției de la Istanbul. Au fost remarcate progresele semnificative ale cadrului juridic, politic și instituțional în domeniul prevenirii violenței domestice. În practică, datele poliției arată că jumătate din ordinele de restricție sunt încălcate: pentru fiecare 1.000 de ordine de restricție emise, sunt detectate până la 500 de încălcări. Indulgența judecătorilor față de violatori este notorie. Institutul de Criminologie a constatat că majoritatea pedepselor sunt aproape de sau chiar sub minimul legal. Deși legea pedepsește violul cu închisoare de la unu la zece ani, violatorii petrec în medie mai puțin de doi ani după gratii și aproape o treime din pedepse sunt suspendate. Au existat suspendări ale pedespelor chiar și pentru violatorii de copii. Sunt invocate circumstanțe atenuante complet inacceptabile: "făptuitorul a fost singur de multă vreme" sau "un tânăr impulsiv reacționează în chestiuni emoționale cu totul altfel decât o persoană matură". Anul trecut, patru bărbați, care au violat o fată de 15 ani, au fost achitați. Judecătorul a motivat că violul a fost "condiționat" de tinerețea agresorilor. Unul dintre inculpați ar putea chiar să ceară despăgubiri pentru stresul provocat de proces. Tot anul trecut, un bărbat de 54 de ani a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru violul fiicei vitrege. O circumstanță atenuantă a fost că a fost specialist în timpul războiului din Croația. Potrivit ultimului sondaj național, cele mai multe violențe rămân neraportate. Peste 60% dintre victime vorbesc despre agresiuni cu cineva apropiat. Majoritatea nu semnalează violența poliției. Spania: legi dure, creșteri ale infracțiunilor sexuale Teoretic, cadrul legal din Spania protejează femeile contra violenței. Violența domestică este încadrată în Codul Penal și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani. În ceea ce privește violul, Spania are, din 2022, una dintre cele mai dure legi din Uniunea Europeană. Legea, supranumită "Doar un Da este un Da", instituie obligaţia consimţământului explicit pentru un act sexual. În caz contrar, poate fi considerat viol. Pedeapsele pentru agresiuni sexuale sunt de la patru la 12 ani de închisoare. În 2023, Spania a înregistrat o creștere cu 53,2% a atacurilor sexuale față de 2019. Spania se confruntă și cu o epidemie de femicid: 55 de femei, ucise în 2023 în urma violenței domestice. În 2023, s-au emis cu 17% mai multe ordine de protecție decât în 2022. Anul trecut, Ministerul Afacerilor Interne a luat o măsură radicală: în noiembrie, peste șapte mii de femei au fost informate de poliție de antecedentele de violență ale partenerului. Suedia, 200 de centre pentru femei agresate În 2020, Suedia s-a confruntat cu o creștere a violenței contra femeilor. Potrivit Brå (Consiliul Național Suedez pentru Prevenirea Criminalității), atacurile asupra femeilor cu vârsta de peste 18 ani în Suedia au crescut cu 4% în prima jumătate a anului 2020, comparativ cu anul precedent. În 2021, au fost raportate 38.300 de infracțiuni de agresiune și 8.600 de violuri împotriva femeilor sau fetelor. În 2022, legea penală privind violența bărbaților împotriva femeilor a fost înăsprită. Statul a mărit subvențiile pentru combaterea și prevenirea violenței. Au fost alocate fonduri anuale de 150 de milioane SEK (13.386.750 de euro) pentru adăposturile destinate femeilor și organizațiilor naționale care lucrează cu victimele violenței. Agențiile regionale au primit resurse suplimentare pentru a sprijini implementarea strategiei naționale privind violența bărbaților împotriva femeilor. Începând cu 2023, o sumă suplimentară de 50 de milioane SEK anual a fost prevăzută pentru măsurilor preventive pentru combaterea violenței îndreptate contra femeilor. Măsurile guvernamentale au încurajat din ce în ce mai multe femei să denunțe actele de violență. Potrivit cifrelor publicate de Consiliului pentru Prevenirea Crimelor, rapoartele abuzurilor au crescut cu 5% în 2023 față de 2022. Suedia, are în prezent aproximativ 200 de centre de primiri de urgență pentru fete și femei și 280 de locuri de cazare protejate. Ungaria dă vina pe Bruxelles Potrivit guvernului maghiar, femeile pot fi perfect protejate și fără a respecta prevederile Convenției de la Istanbul. Statisticile privind actele de violență contra femeilor nu sunt făcute publice și pot fi obținute doar printr-o solicitare de date de interes public. Astfel, conform datelor emise presei maghiare de Poliția Națională, un total de 211 femei și-au pierdut viața între 2020 și 2021. Cauza omuciderii: vătămările corporale grave. Statistici ale femicidului din 2023 arată că, în medie, o femeie maghiară a murit în fiecare săptămână în Ungaria din cauza unei crime violente. Violența sexuală este de asemenea un tabu în societatea maghiară. Potrivit cifrelor obținute de presă în ceea ce privește rapoartele de violență sexuală, două treimi din cazuri semnalate poliției nu au fost niciodată anchetate. La sfârșitul anului trecut, mai multe ONG-uri au cerut parlamentului maghiar să ia măsuri pentru protecția femeilor. Răspunsul guvernului maghiar: violența împotriva femeilor crește în Ungaria din cauza politicilor pro-imigrație ale Bruxelles-ului și a politicii de stânga.

Femeile dau share location de frică, spune terapeuta Simona Tache (sursa: Facebook/Simona Tache)
Eveniment

Femeile dau share location de frică

Femeile dau share location de frică. Agresiunile sexuale împotriva femeilor sunt un comportament foarte răspândit și chiar acceptat social, arată terapeuta Simona Tache. Femeile dau share location de frică Aceasta își bazează observația nu doar pe propriile experiențe, ci și pe cele ale femeilor care vin la terapie. Citește și: VIDEO Erika Isac, artista care a scos „Macarena”: După ce am fost la X Factor, când aveam 15 ani, zeci de mii de bărbați au spus despre mine că sunt curvă pentru că aveam pantaloni scurți De cele mai multe ori, trauma agresiunii vine la pachet cu o alta, cea a singurătății: femeia abuzată nu este sprijinită, ci considerată vinovată pentru că a ajuns victimă. "Aşadar, de ce dăm noi, femeile, share location? Pentru că ne e frică. E o frică reală, nu suntem nici închipuite, nici răsfățate, nici manipulatoare, nici prea sensibile, nici nu ne-a lovit psihoza colectivă. Pe to do list-ul oricărei femei, pe lângă , și , figurează, pe viață, task-ul . Oriunde am merge și orice am face, acolo, în fundalul creierului nostru, rulează un program de vigilență pe care nu îl închidem niciodată. Mereu ne uităm cine e pe stradă, în spatele nostru, noaptea, mereu evaluăm dacă să ne urcăm sau nu în lift cu un bărbat necunoscut. Dăm share location. Ne sunăm iubitul, dacă taximetristul ni se pare un pic prea insistent, sau doar ne prefacem că îl sunăm, dacă nu avem un iubit. Ne învățăm fetele să aibă grijă să nu pățească ceva și le cerem să ne dea share location. "Realitatea tuturor femeilor" Sursa acestei frici? Realitatea. Realitatea bunicilor noastre, care le-au povestit mamelor noastre, care ne-au povestit nouă. Apoi, pe măsură ce creștem, realitatea noastră, a surorilor, a colegelor, a prietenelor noastre. Realitatea tuturor femeilor care, zilele astea, vorbesc despre momente îngrozitoare prin care au trecut, fetițe fiind, adolescente sau adulte. Realitatea tuturor femeilor care, zilele astea, tac despre momente la fel de îngrozitoare. Realitatea femeilor din cabinetele de terapie, care se tăvălesc pe jos de durere, povestind ce le-a făcut cândva un necunoscut. Un necunoscut, un coleg, un prieten, un profesor, vecinul, soțul sau - O, Doamne! - chiar tata, pe vremea când nu mergeau încă la școală. Poveștile despre hărțuire și violență sexuală nu sunt din filme și din cărți, ci țin de realitatea vieții de femeie. Cele mai norocoase am pățit și continuăm să pățim doar microagresiuni. Dar multe, foarte multe dintre noi, mult mai multe decât se vede cu ochiul liber, ascundem povești care ne-au marcat viața. Asta nu înseamnă că toți bărbații sunt niște agresori. Cei mai mulți nu sunt. Dar faptul că cei mai mulți nu sunt nu anulează realitatea noastră, a femeilor. Nu ne vindecă de frică. "Ce adâncește această frică? Singurătatea" Ce adâncește această frică? Singurătatea care vine la pachet cu ea. Singurătatea în care se afundă orice victimă căreia i se spune, încă dinainte de a deveni victimă, că, dacă pățește ceva, va fi vina ei. Nu există femeie care, atunci când externalizează o astfel de traumă, să nu se înece în vinovăție și rușine, indiferent de vârsta pe care o avea când a suferit-o. Am auzit femei care își spun că sunt greșite și curve, pentru că nu au știut să îl oprească pe tata din a le băga mâna în chiloței, când aveau 4 ani. O să ne vindecăm de frică, rușine și vinovăție, atunci când n-o să mai fim singure și nu o să mai fim singure atunci când nu o să ni se mai spună că, dacă ni s-a întâmplat, e pentru că am avut fusta prea scurtă, ne-am căutat-o, nu ne respectăm, suntem proaste, iresponsabile sau curve. Când violatorii de minore nu vor mai fi achitați pe motiv că victimele nu s-au opus convingător sau nu au spus părinților. Când fetițelor care sună la 112 nu o să li se mai spună că țin linia ocupată. Când polițiști, judecători sau procurori, nu vor mai zâmbi cu subînțelesuri, favorizând agresorii. Când bărbații care nu sunt agresori se vor opri din a se lupta tot cu victimele, în loc să se lupte, alături de ele, cu cei care sunt agresori. "Deocamdată, continuăm să dăm" Comediana Magda Mihăilă a postat, zilele trecute, pe Facebook, niște versuri ale lui Dan Spătaru: Scarry, nu? Îndreptățirea ancestrală a bărbatului de a face ce vrea cu corpul femeii răzbate chiar și dintr-un șlăgărel pe care încă îl fredonăm cu toții pe la petrecerile cu tematică retro, fără să ne sară în ochi violul. Pentru că - nu-i așa? - și asta ni s-a spus de mici, indiferent de sex. Că bărbatul poate să ia femeia pe sus, dacă își pierde controlul, iar, dacă și-l pierde, e pentru că tot femeia a făcut ceva greșit. A fost normalizat abuzul şi l-am internalizat atât de puternic cu toții, încât tocmai ce ne-am certat în 2024, pe internet, pe ceva ce ar trebui să fie common sense. Mă bucur însă că măcar s-a ajuns la faza în care ne certăm. E primul pas către un viitor în care femeile vor putea să meargă noaptea la pârâu sau unde vor ele, fără ca asta să pară o jucăușă invitație la viol și fără să mai dea share location. Deocamdată, continuăm să dăm.", a scris Tache pe Facebook.

"Macarena" - polițiștii ignoră violența împotriva femeilor (sursa: Facebook/Marian Godina)
Eveniment

"Macarena" - polițiștii ignoră violența împotriva femeilor

"Macarena" - polițiștii ignoră violența împotriva femeilor. Erika Isac a lansat "Macarena" și, de zile bune, piesa este cel mai dezbătut subiect pe rețelele de socializare în România. "Macarena" - polițiștii ignoră violența împotriva femeilor În ultimele 48 de ore, publicul pare să se fi împărțit în două tabere: una care susține fără rezerve mesajul promovat de "Macarena" și cealaltă, favorabilă comentariilor lui Marian Godină, care consideră că piesa Erikăi Isac nu ar fi reprezentativă pentru femei. Citește și: Profesoară de la un liceu de elită din București, reacție ironică după ce agentul Godină a scris: „Dragi fete, dragi femei, cu cine dracului vă întâlniți voi și mai ales unde” În prima tabără, părerea majoritară este că Godină ar fi misogin și, mai rău decât atât, că acest misoginism l-ar face să nu trateze cu seriozitate violența împotriva femeilor. Mai mult, toți polițiștii ar fi vinovați de acest lucru. "Mai relevant decat daca o femeie e proasta ca s-a dus la o intalnire cu un necunoscut si a fost agresata e daca politistul care raspunde la telefon isi face treaba pe baza acestei judecati de valoare. Parerea mea.", a scris, sintetizând, Ana Otilia Nuțu pe Facebook. Godină și-a cerut scuze Godină și-a cerut scuze, marți, pentru mesajul său inițial, care a făcut unele femei să sufere. Citește și: VIDEO „Macarena” feministă, „dansată” și de Marian Godină, care și-a exprimat părerea lui „misogină”. Dezbaterea a împărțit online-ul în două tabere "Aseară am primit mai multe mesaje în privat, de la femei. M-a impresionat cel mai tare cel al unei doamne în vârstă de 57 de ani care a ținut să-mi povestească o întâmplare din anul 1987, atunci când a fost agresată sexual de un coleg pe care îl cunoștea foarte bine și cu care rămăsese singură în casă dintr-o întâmplare. Mi-a povestit asta ca să-mi spună că ea consideră că am greșit cu textul meu, deoarece se poate întâmpla, ca femeie, să fii agresată și de cunoscuți. Citește și: VIDEO „Macarena” românească, piesa care a aprins o dezbatere în societate despre misoginism și violența împotriva femeilor Celelalte femei care mi-au scris mi-au povestit întâmplări asemănătoare, trecuseră prin experiențe de agresiune sexuală traumatizante cu bărbați pe care îi cunoșteau. Faptul că aceste femei au simțit și au ales să îmi scrie asemenea povestiri mă face să-mi dau seama că textul meu a lăsat loc de niște interpretări pe care eu nu le-am luat în calcul pentru nicio clipă. Repet, în niciun moment nu am vrut ca vreo femeie care a trecut prin asemenea traume să se simtă în vreun fel lezată de ce am scris eu acolo, iar dacă vreo femeie s-a simțit așa, îi transmit scuzele mele și asigurările că nicio clipă nu am avut intenția asta.", a scris polițistul pe Facebook.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră