sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: explozie

48 articole
Eveniment

Momentul exploziei dinaintea furtului tezaurului dacic

Momentul exploziei dinaintea furtului tezaurului dacic. Poliția olandeză a făcut publice primele imagini video cu jaful de la Muzeul Drents, de unde s-au furat coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice de la Sarmizegetusa Regia. Din imagini rezultă că la jaf au participat cel puțin trei persoane. Cei trei hoți au deschis inițial o ușă exterioară, au montat explozibilul, apoi au aruncat un perete în aer. Datele oficiale arată că polițiștii olandezi au fost sesizați în cursul dimineții de sâmbătă, în jurul orei 3:45. Anchetatorii olandezi au anunțat că au apelat la INTERPOL pentru a da de urma hoților, dar și a celor patru obiecte de patrimoniu inestimabile pentru cultura românească. Momentul exploziei dinaintea furtului tezaurului dacic Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice de la Sarmizegetusa Regia au fost furate din Muzeul Drents, aflat în orașul olandez Assen. Jaful ca-n filme a avut loc în dimineața zilei de sâmbătă, 25 ianuarie 2025, în jurul orelor 3:45. Citește și: Fostul premier și șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu despre Călin Georgescu: „Este un caz clinic. Are suferințe care se accentuează pe măsura trecerii timpului” Poliția olandeză a făcut publice primele imagini video cu trei hoți care au intrat în muzeu și au furat tezaurul dacic. În imagini se pot observa trei persoane care au deschis o ușă exterioară. Apoi au montat explozibilul pe un zid interior pe care l-au aruncat în aer. „Clădirea muzeului a fost avariată în urma exploziei. Nimeni nu a fost rănit și nimeni nu a fost încă arestat. Luăm în calcul că sunt mai mulți suspecți”, potrivit unui comunicat de presă al poliției olandeze. Autoritățile olandeze au găsit până acum o mașină incendiată, care probabil a fost folosită de hoți pentru a fugi de la muzeu. Mașina a fost incendiată în jurul orei 4:15 la intersecția dintre Grolloërstraat și Marwijksoord cu N33, lângă Rolle. „Luăm în calcul că această mașină ar putea avea legătură cu explozia și spargerea de la muzeu”, a mai transmis poliția.

Momentul exploziei dinaintea furtului tezaurului dacic (sursa: YouTube/Politie Eenheid Noord-Nederland)
Tesla Cybertruck, explozie lângă hotel Trump (sursa: X/Mario Nawfal)
Internațional

Tesla Cybertruck, explozie lângă hotel Trump

Tesla Cybertruck, explozie lângă hotel Trump: o camionetă produsă de compania lui Elon Musk a explodat (VIDEO) miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas. O persoană a decedat şi alte şapte au suferit răni minore, a anunţat poliţia locală. Tesla Cybertruck, explozie lângă hotel Trump "Există o persoană decedată în interiorul" vehiculului, a declarat Kevin McMahill, şeriful poliţiei din Las Vegas, într-o conferinţă de presă difuzată de canalul ABC. Citește și: Guvernul protejează ciocoii bugetarilor: judecătoare de la ÎCCJ, două apartamente în Emiratele Arabe, ia diurnă de 75.000 lei Poliţistul a mai menţionat că şapte persoane au suferit "răni uşoare". Potrivit investigatorilor, în camionetă se aflau artificii. Persoana decedată se afla în mașină, la volan. Elon Musk a scris pe reţeaua sa de socializare X că echipele sale anchetează această explozie, adăugând că "nu a văzut niciodată aşa ceva".

Explozia echipamentelor Hezbollah, Israelul confirmă implicarea (sursa: Facebook/Benjamin Netanyahu)
Internațional

Explozia echipamentelor Hezbollah, Israelul confirmă implicarea

Explozia echipamentelor Hezbollah, Israelul confirmă implicarea. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a admis, duminică, în timpul reuniunii guvernului, responsabilitatea Israelului în explozia echipamentelor de comunicații utilizate de Hezbollah, survenită în septembrie. Explozia echipamentelor Hezbollah, Israelul confirmă implicarea Aceasta reprezintă prima confirmare oficială a Israelului privind implicarea în incident, după săptămâni de speculații, făcută la prima reuniune de guvern de la demiterea ministrului apărării Yoav Gallant. Citește și: Ciolacu, ultimul pas înainte de divorț: a făcut „partaj voluntar” al bunurilor din Buzău. Motivația sa: „apropierea campaniei” Netanyahu a subliniat opoziția anumitor lideri politici și de securitate față de atac și față de eliminarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah. Criticile s-au bazat parțial pe reticența SUA de a coopera în acest sens, însă Netanyahu a continuat planul, susținând că anumite persoane dezinformează despre acordul de eliberare a ostaticilor. Remanierea guvernului și noile responsabilități Demiterea lui Gallant a generat o serie de schimbări în cabinet. Israel Katz a preluat funcția de ministru al apărării, iar Gideon Sa'ar a fost numit ministru de externe. Ambii oficiali sunt însărcinați cu gestionarea conflictului pe mai multe fronturi, inclusiv împotriva Hezbollah, Hamas, Iran și aliaților Teheranului din Yemen, Irak și Siria. Escaladarea conflictului cu Hezbollah După atacurile lansate de Hamas pe 7 octombrie 2023, Hezbollah a intensificat agresiunile asupra comunităților din nordul Israelului, trăgând rachete și lansând drone. Aceasta a condus la evacuarea a peste 68.000 de israelieni din zonă. Conform rezoluției ONU 1701, Hezbollah are interdicție de a opera în sudul Libanului, dar tensiunile rămân în creștere. Atacurile recente din Israel și Palestina Pe lângă ofensiva terestră din sudul Libanului, armata israeliană a efectuat atacuri aeriene în Fâșia Gaza și în Liban, duminică, provocând zeci de victime, inclusiv copii, potrivit surselor palestiniene și libaneze. Confruntările continuă, iar conflictul a generat pierderi umane severe, cu peste 2.700 de victime în Liban, majoritatea fiind civili, conform datelor furnizate de Ministerul libanez al Sănătății. Criza ostaticilor și situația umanitară Atacurile Hamas din 7 octombrie au provocat moartea a cel puțin 1.200 de persoane și au dus la capturarea a 252 de ostatici, dintre care 97 sunt încă în captivitate. Acestora li se adaugă alți doi cetățeni israelieni reținuți din 2014 și trupurile a doi soldați.

Iran, explozie într-o mină de cărbune (sursa: irna.ir)
Internațional

Iran, explozie într-o mină de cărbune

Iran, explozie într-o mină de cărbune. Peste 50 de mineri au murit şi alţi 20 sunt daţi dispăruţi duminică, după o explozie într-o mină de cărbune din estul Iranului. Iran, explozie într-o mină de cărbune "Numărul de lucrători ucişi a crescut la 51", a informat agenţia oficială de presă IRNA, preluată de France Presse, după un bilanţ anterior de 30 de morţi. Citește și: VIDEO Prima apariție din ultimii ani a lui Ciolacu alături de soție: cei doi au păstrat distanța la ceremonia de absolvire a facultății a fiului lor Accidentul a fost provocat de o scurgere de metan produsă sâmbătă seara în mina din Tabas, care a dus la deflagraţii în două sectoare ale minei, unde se aflau în momentul respectiv 69 de angajaţi. Javad Ghenaat, guvernatorul provinciei Khorasan de Sud unde este situată exploatarea minieră, a declarat la televiziune că echipele de salvatori încearcă să aducă la suprafaţă 22 de mineri blocaţi în subteran. Televiziunea de stat iraniană a difuzat imagini cu ambulanţe şi elicoptere care transportau răniţi către spitalele din regiune. În înregistrări video distribuite online de IRNA pot fi văzute şi corpurile neînsufleţite ale câtorva victime cu îmbrăcăminte de lucru, evacuate în vagonete de mină. Demararea anchetei Înainte de a pleca spre New York, unde urmează să participe la Adunarea Generală a ONU, preşedintele iranian Masoud Pezeshkina a transmis condoleanţe familiilor victimelor şi a ordonat o anchetă. "Din nefericire, am aflat că în una din minele de cărbune din Tabas s-a produs un accident şi mai mulţi compatrioţi de-ai noştri şi-au pierdut viaţa. Prezint condoleanţele mele familiilor acestora", a spus el. Prim-vicepreşedintele Mohammad Reza Aref a discutat cu membri ai guvernului pentru a asigura "continuarea acţiunii de urgenţă" şi sprijin pentru victime şi familiile acestora. Semiluna Roşie iraniană a comunicat că sunt în curs operaţiuni de salvare şi căutare a ultimilor mineri blocaţi. Procurorul local Ali Nesaei a explicat însă că operaţiunile sunt complicate de acumularea de gaz din mină. "În prezent, prioritatea noastră este să ajutăm răniţii şi să eliberăm persoanele blocate sub dărâmături. Neglijenţa şi vinovăţia agenţilor implicaţi vor fi luate în considerare" ulterior, a adăugat el.

Raport dur al Departamentului de Stat al SUA: corupția guvernamentală este „serioasă” Foto: Facebook
Eveniment

Raport dur al Departamentului de Stat al SUA

Raport dur al Departamentului de Stat al SUA: documentul intitulat „2023 Rapoartul de țară privind practicile în domeniul drepturilor omului: România” începe arătând că corupția guvernamentală este „serioasă”. Explozia de la stația GPL Crevedia și implicarea primarului PSD din Caracal este studiu de caz în acest document. Citește și: GALERIE FOTO Între lansarea tristă a lui Cîrstoiu și rechemarea jenantă a lui Firea: cronologia unui eșec în imagini „Problemele semnificative legate de drepturile omului au inclus rapoarte credibile privind: tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante aplicate de către guvern sau în numele guvernului; și corupție guvernamentală gravă”, apreciază Departamentul de Stat. Ieri, primarul PSD din Caracal, Ion Doldurea, și-a depus candidatura pentru un nou mandat, alături de el fiind deputatul PSD Adrian Chesnoiu, pe care DNA l-a trimis în judecată pentru aranjarea unui concurs. Documentul mai arată cum a intervenit Curtea Constituțională în legislația privind prescrierea faptelor, ceea ce a dus la închiderea multor dosare de corupție. Raport dur al Departamentului de Stat al SUA Ce arată Departamentul de Stat: „Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice erau larg răspândite (...) Mita a fost percepută pe scară largă ca fiind frecventă în sectorul public, în special în sistemul de sănătate” „Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri (în 2018 și 2022) care au modificat calculele privind termenul de prescripție, ceea ce, potrivit criticilor, a dus la un număr semnificativ de cazuri în care inculpații nu mai puteau fi trași la răspundere penală. Ca urmare, în cursul anului, instanțele au respins mai multe cazuri de corupție la nivel înalt și de abuz de funcție și au anulat mai multe condamnări penale. În luna iulie, Curtea Europeană de Justiție a decis că modificările aduse prescripției penale au avut un impact asupra intereselor financiare ale Uniunii Europene și a afirmat că dispozițiile privind prescripția nu ar trebui să ducă la respingerea cauzelor penale. ONG-urile și grupurile de supraveghere judiciară au remarcat că acest lucru a dus la o practică judiciară inegală și imprevizibilă, unii judecători respingând cauzele și anulând condamnările pe baza deciziilor Curții Constituționale, iar alți judecători refuzând să facă acest lucru, pe baza deciziei Curții Europene” În august, trei explozii la o stație de gaz petrolier lichefiat fără licență din apropierea Bucureștiului au provocat șase morți și peste 50 de răniți. Investigațiile au arătat ulterior că benzinăria era deținută de fiul primarului din Caracal. Presa a relatat că benzinăriei i s-a permis să funcționeze în ciuda neregulilor, din cauza corupției și a clientelismului politic. La sfârșitul anului, proprietarii benzinăriei au fost plasați în arest la domiciliu și așteptau procesul. Lipsa de transparență, o formă de corupție În document se mai menționează că raportul din septembrie al Grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a menționat că au existat numeroase cazuri în care persoanelor private și jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la informații de interes public. Citește și: Primarii PSD din Crevedia și Caracal, pe care Ciolacu spunea că nu-i mai susține după explozia de la stația GPL, candidează din nou sub sigla social-democrată Acest lucru a împiedicat părțile interesate să obțină informații publice în timp util, ceea ce a împiedicat inițierea procedurilor administrative sau accesul la sistemul judiciar în termenul de prescripție.

Primarii PSD din Crevedia și Caracal (foto, împreună cu penalul Adrian Chesnoiu) candidează din nou Foto: facebook
Politică

Primarii PSD din Crevedia și Caracal candidează din nou

Primarul municipiului Caracal, social-democratul Ion Doldurea, candidează pentru un nou mandat, candidatura sa urmând să rămână definitivă marţi, în situaţia în care nu va fi contestată, potrivit reprezentanţilor circumscripţiei electorale municipale. Ion Doldurea, zis și „Împăratul”, este tatăl lui Ionuț Doldurea, cel care controla compania Flagas, de care aparține depozitul GPL care a explodat în comuna Crevedia. Citește și: Câți pasageri au trecut în trei luni prin cel mai penibil aeroport din România, subvenționat cu zeci de milioane de lei, cu zeci de angajați și condus de un pensionar afiliat PSD Cele două explozii de la o stație GPL din Crevedia au provocat, în august 2023, două decese și 56 de răniți, cea mai mare parte a victimelor fiind din rândul forțelor de intervenție. Primarii PSD din Crevedia și Caracal candidează din nou „Astăzi, împreună cu echipa de consilieri locali, însoţiţi de preşedinţii organizaţiilor locale şi membri ai PSD Caracal, am depus la biroul electoral lista de candidaţi pentru alegerile locale din 9 iunie! Prezenţa noastră în număr mare la acest moment este dovada că în aceşti 4 ani am construit la Caracal, împreună cu deputatul Adrian Chesnoiu, o echipă PSD puternică, cu oameni determinaţi şi consecvenţi crezului nostru”, a scris Doldurea pe Facebook. Deputatul PSD Adrian Chesnoiu, pe care-l invocă Doldurea în postarea sa, a fost ministru al Agriculturii, dar a fost trimis în judecată pentru aranjarea unui concurs de angajare. Pe de altă parte, primarul din Crevedia, Florin Petre, a redistribuit pe Facebook o postare a PSD Crevedia în care se anunță că vor continua „să facă echipă” pentru această comunitate. În imagini se vede cum Flroin Petre a început campania electorală, sub sigla PSD. Florin Petre în campanie Foto: Facebook În septembrie 2023, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost întrebat dacă PSD mai susţine candidaturile viitoare a primarilor din Crevedia şi Caracal, în condiţiile în care primarul din Crevedia, Florin Petre, a fost exclus din partid, iar primarul din Caracal, Ion Doldurea, a fost suspendat. „Nu prea văd cum, dar o să vă anunţăm. Deciziile în ceea ce priveşte candidaturile primarilor reşedinţă de judeţ şi a preşedinţilor de condiţii judeţene sunt conform statutului o decizie luată de către Consiliul Politic Naţional. Deciziile de candidatului la primărie sunt luate de către preşedinţii de organizaţii judeţene. Ce pot să vă spun cu certitudine - că am vorbit cu ambii preşedinţi unde au activat până acum din interiorul Partidului Social Democrat, atât la Dâmboviţa cât şi la Olt. N-am văzut niciun preşedinte care ar mai dori să susţină candidatura lor", a răspuns Ciolacu.

Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat Foto: Observator News
Eveniment

Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat

Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat: azi s-a produs o explozie, „neurmată de incendiu” la secția de boli infecțioase a SJU Ploiești. O femeie de 80 de ani a suferit arsuri pe 16% din suprafața corpului. Femeia era în comă la momentul producerii deflagraţiei, fiind dependentă de oxigen. Citește și: Andra – Măruță, cuplul ale cărui firme încasează și bani publici, amenință DeFapt.ro cu „sancțiuni judiciare și pecuniare” pentru articole referitoare la date financiare publice Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat Însă la acest spital s-a mai produs un incendiu, în noiembrie 2021. Atunci, au murit doi pacienţi, iar o infirmieră a suferit arsuri grave și a fost transportată la Spitalul Floreasca din Capitală. Un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis în urma incendiului. La peste doi ani de la acest incendiu nimeni nu a fost trimis în judecată, la fel ca în cazul incendiilor de la spitalele din Piatra Neamț, București (Matei Balș) și Constanța. „În cazul incendiilor de la Matei Balș (ianuarie 2021 – 26 de morți), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (octombrie 2021- 7 morți) și Spitalului Județean din Ploiești (noiembrie 2021 – 2 morți) investigațiile n-au fost finalizate, însă informațiile publicate de presă arată că printre cauzele incendiilor sunt și instalațiile electrice”, arată site-ul context.ro. Spitalul de Boli Infecțioase Ploiești a refuzat să răspundă întrebării adresate de acest site în legătură cu starea instalației electrice. În 2022, presa scria că așa numitul spital de boli infecțioase din Ploiești - în realitate o secție „exterioară” a Spitalului Județean Ploiești - nu are autorizație de incendiu. „Funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu Spitalul Judeţean Ploieşti – Clădire Spital, Secţia Oftalmologie şi Secţia Boli infecţioase, precum şi un spital privat”, arăta, în noiembrie 2020, site-ul Medical Manager. SJU Ploiești este subordonat Consiliului Județean Prahova, condus de Iulian Dumitrescu, pe care DNA îl cercetează pentru corupție.

Primarul PSD din Caracal,Ionuț Doldurea, candidează din nou Foto: Facebook
Politică

Primarul PSD din Caracal candidează din nou

Primarul PSD din Caracal, Ion Doldurea, al cărui fiu deținea firma responsabilă de explozia din Crevedia, candidează din nou, deși Ciolacu spunea că i-a retras susținerea. Ionuț Doldurea, fiul său, este în arest la domiciliu. Citește și: Cine este pesedistul care a prelungit, pe șest, licența Roșia Montana Gold Corporation, din 2019 în 2024: a fost numit în 2017 la șefia ANRM de Mihai Tudose, prietenul lui Ciolacu „Ce pot să vă spun cu certitudine - că am vorbit cu ambii preşedinţi unde au activat până acum din interiorul Partidului Social Democrat, atât la Dâmboviţa cât şi la Olt. N-am văzut niciun preşedinte care ar mai dori să susţină candidatura lor", a declarat Ciolacu la 3 septembrie, referindu-se la primarii din Crevedia și Caracal. Primarul PSD din Caracal candidează din nou Azi, Doldurea a spus că va candida din nou, în 2024. „Nu mi-a fost ușor să iau decizia, nici când am candidat prima dată și nici acum, dar sunt foarte hotărât să candidez, pentru că proiectele pe care noi le avem în Caracal în momentul ăsta sunt 107 milioane euro lucrări pe bani europeni sau naționali, sunt contractele semnate și multe dintre ele sunt deja licitate și vor începe chiar acum, la 1 martie, aprilie, mai, vom începe lucrările și vom propune proiectele pentru ADR Oltenia de cel puțin 70 milioane euro. Adică dacă ne iese asta, vă dați seama că vom putea spune că ne-am făcut datoria față de cetățeni. Programul pe care-l aveți acolo și pe care l-am scris împreună cu echipa în 2020 îl urmărim cu foarte mare atenție. Sunt foarte multe lucruri care au fost cu mult, cu mult depășite. Deci, candidez”, a spus actualul primar PSD din Caracal. Ion Doldurea deține 11 apartamente și două case, plus obiecte de artă evaluate la 80.000 de euro. În conturile sale bancare se află peste 600.000 euro. „Clanul Doldurea" conduce o afacere de 1,2 miliarde de lei pe piaţa de GPL prin intermediul a şase companii, patru dintre acestea fiind înregistrate în Caracal, acolo unde primar e chiar tatăl fraţilor, relata, în august 2023, Ziarul Financiar. În decembrie, primarul din Crevedia, Florin Petre, a distribuit un pliant electoral alături de șeful PSD Dâmbovița, Ștefan Corneliu, deși Ciolacu anunțase excluderea sa din acest partid. „Voi propune excluderea primarului din Crevedia în următorul Consiliu Politic Naţional”, spunea președintele PSD.

Firma lui Umbrărescu mai găurise o conductă Transgaz Foto: Ziarul de Iași
Eveniment

Firma lui Umbrărescu mai găurise o conductă Transgaz

Cu două luni înainte de explozia de pe Autostrada Moldovei, firma lui Umbrărescu mai găurise o conductă Transgaz, afirmă azi Libertatea. Însă surse DeFapt.ro afirmă că ar fi fost și al treilea incident - aceeași conductă Transgaz găurită deja de două ori a fost din nou lovită în timpul unor lucrări de decopertare. Acest ultim incident s-ar fi produs la 25 septembrie, a doua zi după ce au fost înmormântate cele patru victime ale exploziei de la Călimănești. Citește și: Contracte cu dedicație: profesorii pot folosi prima de carieră didactică la un număr limitat de magazine! Câțiva retaileri mari, excluși Guvernarea PSD menține o presiune constantă pe această autostradă, pentru a fi finalizată într-un procent cât mai mare în anul electoral 2024. Citește și: Ciolacu și Grindeanu, vizită, la 12.09, în punctul de pe autostrada A7 unde s-a produs explozia conductei Transgaz. Presiune pe constructor, care pare să fi ignorat cerințele Transgaz La 21 septembrie, pe șantierul Autostrăzii Moldovei, A7, în dreptul localității Călimănești, a avut loc o explozie a unei conducte de gaz. Patru persoane au murit, iar cinci au fost rănite. După scurt timp, discuțiile despre acest incident au fost îngropate. Firma lui Umbrărescu mai găurise o conductă Transgaz „Înainte de explozia pe Autostrada Moldovei, soldată cu patru morți și cinci răniți, pe același tronson, la aproximativ 20 de kilometri distanță, a mai existat un incident grav, din fericire fără victime, au spus pentru Libertatea surse concordante din lumea constructorilor. Informațiile au fost confirmate oficial, la cererea redacției, de către Transgaz, operatorul sistemului național de transport. Incidentul a avut loc în data de 17 iulie 2023, în zona comunei Garoafa, din județul Vrancea și a fost cauzat de intervenția neautorizată a angajaților Tehnostrade, care nu au respectat interdicția de a nu lucra aproape de conductă, susține Transgaz. «În data de 17.07.2023, la ora 14:40, conducerea Exploatării Teritoriale Brăila a fost anunțată de către un angajat al SC Tehnostrade SRL – Compania de Construcții de Drumuri Bacău de producerea unui incident (emanații) în zona UAT Garoafa, din cauza intervenției neautorizate a unei foreze aparținând SC Tehnostrade SRL în zona conductei Dn250 mm Racord Focșani», se arată în răspunsul trimis de Transgaz”, a scris, în această dimineață, Libertatea. Citește și: Cine construia autostrada unde a fost lovită conducta de gaz: baronul asfaltului, Umbrărescu, crescut și conexat la PSD. Pro Infrastructura: „S-au întins mai mult decât le e plapuma!” DeFapt.ro a scris despre patronul firmei care construiește Autostrada Moldovei, Dorinel Umbrărescu, un protejat al PSD, admirat de George Simion. În 2007, Hotnews scria despre ascensiunea acestuia: „Supranumit «regele asfaltului», Dorinel Umbrărescu este unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri din Moldova, grație relației speciale pe care a dezvoltat-o, în perioada 2001-2004, cu importanți lideri ai PSD, precum Viorel Hrebenciuc, Dumitru Sechelariu, Sergiu Sechelariu sau Corneliu Iacobov”.

Israelul acuză Jihadul Islamic pentru explozia de la spitalul din Gaza Foto: Captură video
Internațional

Israelul acuză Jihadul Islamic explozia spitalul din Gaza

Israelul acuză Jihadul Islamic pentru explozia de la spitalul din Gaza unde ar fi murit 500 de oameni. „Din analiza sistemelor operaționale ale IDF (Israeli Defence Forces), rezultă că a fost lansat un tir de rachete inamice spre Israel, care a trecut prin apropierea spitalului în momentul în care a fost lovit. Potrivit informațiilor de informații, din mai multe surse pe care le deținem, organizația teroristă Jihadul Islamic este responsabilă pentru tirul eșuat care a lovit spitalul”, a spus un purtător de cuvânt al armatei israeliene. Citește și: Pensia astronomică de care beneficiază cel mai bine răsplătit pensionar special din România: de aproape patru ori salariul net al șefului statului. Este un fost magistrat Live footage of the moment Gaza hospital was bombed, By Hamas own miss rocket. pic.twitter.com/mUY9vuU8qG— Adin - עדין (@AdinHaykin1) October 17, 2023 Israelul acuză Jihadul Islamic pentru explozia de la spitalul din Gaza Însă rețeaua de propagandă pro-Hamas dă vina pe Israel și defilează în fața camerelor de luat vederi cu copii morți sau chiar fragmente de cadavre. Foto: Twitter Cel puțin 200 de persoane au fost ucise într-un atac asupra unui complex spitalicesc din Gaza, potrivit Hamas. Potrivit Ministerului Sănătății din cadrul acestei organizații teroriste, a fost lovit complexul spitalului Ahli Arab din centrul orașului Gaza. Ministerul Sănătății a declarat că între „200 și 300 de persoane" ar fi fost ucise în atac, iar "sute de victime" se află încă printre dărâmăturile clădirilor distruse. After the israeli massacre of the hospital in Gaza, this is all this man has left of his son — two plastic bags: rise up world & end this evil genocide pic.twitter.com/beJCOwl6Vd— Sarah Wilkinson (@swilkinsonbc) October 17, 2023 Președintele Isaac Herzog a calificat acuzațiile potrivit cărora Israelul a lovit spitalul din Gaza drept "o calomnie". „O rachetă a Jihadului Islamic a ucis mai mulți palestinieni într-un spital din Gaza - un loc unde ar trebui să fie salvate vieți", a scris Herzog pe Twitter. „Rușine presei care înghite minciunile lui Hamas și ale Jihadului Islamic - difuzând în întreaga lume o calomnie (...) Să le fie rușine teroriștilor josnici din Gaza care varsă cu bună știință sângele celor nevinovați", a mai afirmat Herzog. An Islamic Jihad missile has killed many Palestinians at a Gazan hospital - a place where lives should be saved.Shame on the media who swallow the lies of Hamas and Islamic Jihad - broadcasting a 21st century blood libel around the globe. Shame on the vile terrorists in Gaza…— יצחק הרצוג Isaac Herzog (@Isaac_Herzog) October 17, 2023 „Niciodată alegerea nu a fost mai clară. Israelul se află în fața unui inamic care reprezintă răul pur. Dacă apărați umanitatea - pentru valoarea întregii vieți umane - stați alături de Israel", a declarat șeful statului israelian.

Haos lăsat de fugarul Ionel Arsene la spitalul județean Neamț Foto: PSD
Eveniment

Haos lăsat de Arsene la spitalul județean Neamț

Haos și dezastru lăsat în urmă de Ionel Arsene, fostul președinte PSD al Consiliului Județean, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț: nenumărate proiecte abandonate, pacienții internați în condiții dezastruoase. Acesta este spitalul unde, în noiembrie 2022, s-a produs o explozie și un incendiu care a ucis 15 oameni, arși de vii. Dar, până acum, procuratura nu a trimis pe nimeni în judecată. Citește și: O pesedistă calificată ca reporter la Antene conduce compania de servicii medicale a Complexului Energetic Oltenia. CA-ul companiei, bidon de sinecuri pentru PSD Spitalul este subordonat Consiliului Județean Neamț și, de facto, a fost controlat de baronul PSD Ionel Arsene, care la 10 martie 2023 a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Brașov la 6 ani și 8 luni de închisoare, dar a reușit să fugă în Italia. Managerul spitalului, Alexandru Filimon, a fost numit în ianuarie 2021, de către Ionel Arsene. Haos lăsat de Arsene la spitalul județean Neamț Haosul și dezastrul de la SJU Neamț au devenit publice după o scrisoare deschisă a managerului spitalului și amenda aplicată azi, de 60.000 de lei, pentru mizeria uriașă și supraaglomerare. Managerul spitalului, Alexandru Filimon, i-a scris, luni, prefectului, arătând dezastrul de la secția de oncologie: În iunie 2022, secția de oncologie a fost mutată într-un paviolon vechi, fără lift, pentru a putea începe lucrările la o nouă secție „La maximum șase săptămâni de la începerea lucrărilor și descoperirea clădirii, constructorul, care nici măcar nu era cel care a câștigat licitația, și-a retras echipa și a oprit lucru. Practic, clădirea rămas în aceeași stare de atunci. După nenumărate demersuri făcute, am fost înștiințați că Compania Națională de investiții a reziliat în iunie 2023 contractul cu cei care au câștigat licitația. În acest moment este evident că trebuie un nou proiect tehnic, conform standardelor actuale și refăcută licitația pentru finalizarea proiectului”, a scris managerul. Nenumărate proiecte abandonate Acesta a făcut o lungă listă de proiecte începute și abandonate: Blocul operator unic – clădire Nefromed – nefinalizat din 2013 Secția Pediatrie – reabilitare – nefinalizată din 2015 Secția Oncologie – reabilitare – blocat în 2022 Ambulatoriu Integrat de Specialitate – reabilitare corp C – proiect început în 2022 și blocat în 2023 fără șanse de a fi restartat Reabilitare tehnică – secțiile Psihiatrie, SML, Boli infecțioase – trei clădiri în care s-a reziliat contractul de finanțare Proiecte extindere UPU – s-a reziliat contractul de finanțare ONG-ul „Dăruiește Viața” a salvat spitalul În vara lui 2021, ONG-ul „Dăruiește Viața” a construit, din donații, un spital modular ATI în cadrul SJU Neamț, în valoare de 2,7 milioane de euro. Managerul explică acum că acest spital modular este „critic”. „Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț funcționează după incendiul din noiembrie 2021, cu secția ATI în două locații. Din fericire, deși puțini înțeleg cat de critică este, secția ATI modulară construită de «Dăruiește Viață» este folosită în permanență împreună cu patru paturi situate pe secția OG”, mai arată Filimon. Secția ATI de la Piatra Neamț, construită de Dăruiește Viața Acesta explică și ce dezastru a fost planificarea noului spital, care trebuia finanțat prin PNRR. „Proiectului spitalului nou finanțat din fonduri PNRR (...) are o structura a secțiilor non-conformă și este proiectat numai pentru 432 de paturi, aproximativ jumătate din capacitatea actuală”, spune managerul. Bolnavii de cancer, îngrămădiți într-o secție fără aviz sanitar Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost amendat cu 60.000 de lei nereguli constatate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică în urma celui mai recent control. „Întrucât Pavilionul Oncologie şi Ambulatoriul Integrat - tronsonul C sunt în reabilitare, în Pavilionul Medicină Internă, cu risc seismic ridicat (RSII), funcţionează 4 secţii, 6 compartimente, Ambulatoriul integrat al Secţiei de Oncologie, sectorul internări zi al Secţiei Oncologie, Dispensarul TBC, birou de internări, magazie efecte pacienţi, birou administrativ. Spaţiile sunt supraaglomerate, nu pot fi respectate normele de amplasare a paturilor şi suprafaţa alocată fiecărui pat, nu este asigurat un microclimat corespunzător, nu se respectă normele legale privind numărul grupurilor sanitare şi dotarea saloanelor, nu se asigură spaţii conforme pentru vestiare personal, depozitare lenjerie curată, materiale sanitare, biocide, spaţii de igienizare şi păstrare a ustensilelor de curăţenie, altele decât în grupurile sanitare”, arată DSP. Citește și: DOCUMENT Lista uriașă a privilegiilor unui magistrat: pensii speciale, sporuri nenumărate, chirii subvenționate, călătorii în vacanță și asistență medicală extinsă Secția de oncologie funcționează fără aviz sanitar.

Ciolacu, după explozia de pe autostrada lui Umbrărescu, atitudine radical diferită față de cea de după explozia de la Crevedia Foto: Inquam/ George Călin
Politică

Ciolacu, după explozia de pe autostrada lui Umbrărescu

Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, azi, după explozia de pe autostrada lui Dorinel Umbrărescu: „Este un accident de muncă. A intrat procuratura. Toată lumea face o anchetă amplă şi aşteptăm raportul foarte clar”. În explozia de joi de pe autostrada A7, unde lucrau firmele lui Dorinel Umbrărescu, au murit deja patru persoane Ciolacu, după explozia de pe autostrada lui Umbrărescu În cazul exploziei de la Călimănești, Vranea, el a pasat vina către autorii studiului de fezabilitate - o firmă despre care DEFapt.ro a scris că este abonată la contracte cu statul și a avut legături cu PSD și Dan Voiculescu: „Eu aş pleca de la proiectare. Deci s-a proiectat peste magistrala de gaze a lui Transgaz, de când ştiţi că aveau loc şi înlocuiri ale magistralei”. Citește și: Firma care a făcut studiul de fezabilitate pentru autostrada care trece pe lângă conducta Transgaz, abonată la contracte cu statul și direct legată de Dan Voiculescu Atitudinea premierului era radical diferită, față de cea de acum, după explozia de la Crevedia, unde au murit cinci persoane. „Toți acești așa-ziși patroni care fac zeci și sute de milioane de euro provocând tragedii de proporții nu au ce căuta în mediul de afaceri din România. Trebuie să schimbăm și legislația, astfel încât cine nu are autorizație de funcționare, mai ales pentru activități cu risc major, să răspuundă și penal. În acest moment, doar plătesc o amendă și-și văd liniștiți de treabă, adică produc alte drame”, spunea premierul PSD la 31 august. La Crevedia, Ciolacu s-a deplasat personal pentru a vizita locul catastrofei. În plus, el i-a vizita pe răniții aflați în spitale și participat la o ședință a celulei de criză de la ministerul de Interne. Premierul trage de timp: „Haideți să vedem...!” Premierul a fost la Călimănești, în Vrancea, pe autostrada A7, în locul unde s-a produs explozia conductei Transgaz, dar cu nouă zile înainte de accident. Acum, el n-a părut interesat de situația, ci chiar ușor iritat de întrebările presei. „Haideţi să vedem ce s-a întâmplat cu adevărat. Eu aş pleca de la proiectare. Deci s-a proiectat peste magistrala de gaze a lui Transgaz, de când ştiţi că aveau loc şi înlocuiri ale magistralei. Nu este singurul loc unde se întâmplă aşa ceva. Haideţi să aşteptăm ancheta şi sunt ferm convins că vom afla cu toţii adevărul. Oricum condoleanţe familiilor şi e un moment neplăcut”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Buzău, potrivit transcrierii news.ro.

Ovidiu Laicu, pesedistul obscur care supervizează șantierele de miliarde ale lui Umbrărescu Foto: Facebook
Eveniment

Pesedistul obscur supervizează șantierele de miliarde

Cine este pesedistul obscur care supervizează șantierele de miliarde ale lui Umbrărescu, inclusiv cel unde a explodat conducta de gaz: Ovidiu Laicu este consilier local la Iași, meseria de bază fiind cea de subinginer de căi ferate, cu o avere care, potrivit presei locale, apare și dispare în mod miraculos din declarațiile de avere. Citește și: Firma care a făcut studiul de fezabilitate pentru autostrada care trece pe lângă conducta Transgaz, abonată la contracte cu statul și direct legată de Dan Voiculescu Despre modul în care acesta a gestionat Direcția de Drumuri și Poduri Iași, Repoter Iași arăta, în 2019: „Peste 250.000 de lei au ca destinație promovarea DRDP pentru că împlinește 100 de ani de la înființare”. Pesedistul obscur care supervizează șantierele de miliarde Potrivit presei, Laicu, care este și director la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, este șeful echipei de supervizare a șantierului Autostrăzii Focșani – Bacău, unde a avut loc joi o explozie soldată cu patru morți după ce muncitorii au spart o conductă de gaze. Însă, ieri, el a transmis unei publicații din Iași că s-a ocupat de supervizare doar în lunile martie și aprilie din 2023, iar din mai ar fi renunțat - dar nu a prezentat documente care să confirme acest fapt. În plus, informația că el s-a pus diriginte de șantier pe trei loturi ale autostrăzii A7 - construite de firmele lui Dorinel Umbrărescu - a apărut în Monitorul de Botoșani și apoi în presa centrală după 25 mai, iar Laicu nu a infirmat-o. Dimpotrivă, el a explicat presei că nu a încălcat nici o lege. Aceste servicii de „consultanță” i-ar aduce un spor de 30%, spune chiar șeful DRDP Iași pe Facebook. TIR Magazin scrie că șeful DRDP Iași este subinginer, cu specializarea Căi Ferate Drumuri și Poduri absolvită la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași, Facultatea de Construcții și Instalații Iași. „După Revoluție, a ajuns inginer constructor. În 1996, la 35 de ani, îl găsim membru în Consiliul de Administrație – Societatea Lucrări Drumuri și Poduri Iași. Prima slujbă la care face referire este șef de șantier la firma Citadin SA. Apoi, fără să aibă vreo specializare în domeniu, în 2009 ajunge director general la Garda de Mediu Iași. După un an se întoarce la compania Citadin SA, unde ajunge director. Din 2012, este director general la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași. Mugurel Laicu este vicepreședinte PSD”, scria TIR Magazin în mai 2019. Presa din Iași a scris constant despre averea sa consistentă, care apărea și dispărea din declarația de avere. Vilă mare, plus circa 140.000 de euro în conturile de etern bugetar „De la un an la altul, vila și terenul directorului Regionalei de Drumuri Naționale, Ovidiu Laicu, dispar după care reapar în declarația de avere (...) În 2018, proprietatea era menționată în declarația de avere, în 2021 a dispărut, iar în 2022 a reapărut. Laicu spune că despărțirea de soție ar fi motivul straniei evaporări a proprietății din declarația de avere depusă în 2021, dar explicațiile acestuia sunt șubrede. În același document sunt menționate veniturile obținute de soție, dar lipsesc proprietățile imobiliare. În ultimii șapte ani, casa și terenul de lângă Iași și-au schimbat în mod dubios proprietarii: au fost cumpărate de Laicu, după care au fost donate mamei sale, au revenit la Laicu cu titlu de moștenire, după care acesta le-a donat din nou soției”, scria, în ianuarie 2023, 7Iași.ro. Citește și: Unul din cei mai mari dealer-i de Fentanil și Oxicodonă din București lucrează la lanțul de farmacii Catena. DIICOT l-a prins în flagrant În declarația de avere din iunie 2023, Laicu declara un salariu de director al DRDP Iași de circa 11.000 de lei pe lună. Însă, în conturile sale bancare se aflau circa 700.000 de lei, în total.

George Simion, fan declarat al lui Dorinel Umbrărescu Foto: Sursa Zilei
Eveniment

George Simion, fan declarat al lui Dorinel Umbrărescu

Președintele AUR, George Simion, este un fan declarat al lui Dorinel Umbrărescu, patronul firmei care construiește tronsonul de autostradă unde, azi, muncitorii au lovit o conductă de gaze care a explodat și a ucis patru oameni. Citește și: Cine construia autostrada unde a fost lovită conducta de gaz: baronul asfaltului, Umbrărescu, crescut și conexat la PSD. Pro Infrastructura: „S-au întins mai mult decât le e plapuma!” Simion s-a referit de cel puțin două ori la Umbrărescu, inclusiv într-o postare pe Facebook. George Simion, fan declarat al lui Dorinel Umbrărescu „Lăsați-l pe Umbrărescu să facă toate tronsoanele din A7. Cine contestă ar trebui condamnat penal pentru sabotaj!”, a transmis George Simion pe pagina sa de Facebook, la 10 ianuarie 2023. În mai 2023, liderul AUR îl invoca din nou, într-un interviu pentru BZI. „Potențialul economic al Moldovei ține de oameni pentru că avem unii dintre cei mai buni și capabili oameni. Cred că noi moldovenii am cucerit Bucureștiul și urmează în curând să cucerim Madridul, Roma, Londra. Ar trebui să punem accept pe forța de muncă. Iașul lucrează în IT, în servicii, dar e nevoie să folosim și mediul rural și jumătatea aceia de țară care poate să renască satul românesc. Să avem fabrici cum aveam și înainte de 1989, care să lege comunitățile rurale. Lăsând antreprenorii români să-și facă treaba susținând pe domnul Umbrărescu care face un lucru minunat. Cred că este singura soluție. Antreprenorii români care au rezistat prigoanei din ultimii ani, au arătat că sunt capabili. Iar, singura soluție este să lași inițiativa privată autohtonă și să îi susții să finalizeze aceste proiecte”, spunea Simion. Citește și: Firma care a făcut studiul de fezabilitate pentru autostrada care trece pe lângă conducta Transgaz, abonată la contracte cu statul și direct legată de Dan Voiculescu Însă Umbrărescu este și un favorit al PSD, el fiind lăudat constant de către premierul Ciolacu și ministrul Sorin Grindeanu. Grindeanu și Ciolacu, moment de entuziasm pe unul din șantierele lui Umbrărescu „Nu că este cel mai important constructor dar cred că în acest moment nu există companie în Europa care să aibă în jur de 450 de kilometri de autostradă sau drum expres în lucru, ceea ce-l face probabil unul dintre cei mai importanţi constructori din Europa. M-aş bucura şi eu şi domnul prim-ministru să avem mai mulţi constructori de acest tip”, spunea Grindeanu, în iunie 2023, după ce el și premierul Ciolacu s-au întânit cu antreprenorul băcăuan la sediul ministerului Transporturilor.

Ciolacu și Grindeanu, vizită în punctul de lucru unde s-a produs explozia  Foto: Captură video
Eveniment

Ciolacu și Grindeanu, vizită unde s-a produs explozia

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au efectuat o vizită, la 12 septembrie, exact în punctul de lucru unde s-a produs explozia conductei Transgaz. Din declarațiile celor doi se poate observa o oarecare presiune asupra constructorului, o companie controlată de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, să termine lucrările în anul electoral 2024. Citește și: Cine construia autostrada unde a fost lovită conducta de gaz: baronul asfaltului, Umbrărescu, crescut și conexat la PSD. Pro Infrastructura: „S-au întins mai mult decât le e plapuma!” Cât de mare este presiunea ca lucrările să fie gata în 2024, anul alegerilor, se vede și din comunicatul de azi al CNAIR, după accident: „Ne exprimăm speranța că cercetările desfășurate în cazul acestui accident nu vor provoca întârzierea lucrărilor”. Un incendiu puternic a izbucnit, miercuri noaptea, la o magistrală de gaz din Călimănești – Vrancea. În urma incidentului, patru muncitori ai firmei care lucrează la construcţia Autostrăzii Moldovei au murit, iar alţi cinci au fost răniţi. Solicitările Transgaz par să fi fost ignorate Potrivit unor informații publicate de Economedia, Transgaz a cerut constructorului să nu efectueze lucrări în zona magistralei de gaz decât avizarea lor: „Pe o zonă de 20 m, de o parte și de alta a conductei de gaze, lucrările de construire a drumului vor fi demarate numai după avizarea în C.T.E. Transgaz S.A. a proiectului tehnic de protejare / relocare / înlocuire, după caz, a conductei iar lucrările propriuzise, de execuție a drumului în zona conductei, vor fi începute doar după finalizarea lucrărilor asupra conductei”. Dar Transgaz a arătat că nu avizase aceste lucrări: „Menționam faptul că, constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea «Autostrada Focșani -Bacău (inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea», acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”. Locul exploziei, filmare din dronă Foto: Captură video La 12 septembrie, Ciolacu și Grindeanu au făcut declarații de presă exact la Călimănești, Vrancea, unde s-a produs explozia de azi. „Avem toate premisele ca la sfârșitul anului viitor( n.r. 2024) să putem să circulăm pe Focșani-Buzău”, a spus ministrul Transporturilor. Citește și: Firma care a făcut studiul de fezabilitate pentru autostrada care trece pe lângă conducta Transgaz, abonată la contracte cu statul și direct legată de Dan Voiculescu Ciolacu și Grindeanu, vizită în punctul de lucru unde s-a produs explozia „Vreau să felicit Ministerul Transporturilor și pe domnul ministru, dar în primul rând și pe constructori și să-i asigur că prioritatea noastră în acest moment este infrastructura mare, mai ales această autostradă care părea imposibilă acum un an și ceva. Moldova va avea o autostradă și veți vedea cât de repede Moldova se va dezvolta și va recupera din regiunile istorice, altele dezvoltate mult mai repede până acum”, a declarat Ciolacu, la Călimănești, Vrancea. Foto: Guvernul României, „Vizita de lucru a premierului Marcel Ciolacu la tronsonul 4 din Autostrada Buzău-Focșani” În cadrul aceleiași vizite, dar la un alt punct de lucru de pe A7, la Petrești, premierul PSD l-a lăudat pe Dorinel Umbrărescu, patronul firmei care efectua lucrările. „Cred că numai centura Bacăului ai făcut-o tu, Dragoș, tot cu domnul Umbrărescu...Din 2004 se lucra. Ritmul totuși la autostrada Moldovei a fost impus 100% de ministrul Sorin Grindeanu. A finalizat contractele, a finalizat licitațiile, a dat adjudecările. Mai avem un singur tronson, parcă al treilea, până în Buzău, unde încă anumite instituții ale statului se joacă. Sper ca alte instituții ale statului să mă informeze, ca prim-ministru de fapt, în legătură cu ce se întâmplă acolo, pentru că nimeni nu răspunde când se pierd bani europeni sau când avem întârzieri”, a declarat Ciolacu.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră