sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: eximbank

8 articole
Eveniment

Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank

Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank: ministerul de Finanțe anunță un deficit de puțin sub 2,5 miliarde de lei la final de noiembrie. Potrivit execuției bugetare pentru primele 11 luni din 2024, Eximbank are deficit de 2,481 miliarde de lei. Executie bugetara noiembrie 2024, datele ministerului de Finanțe Citește și: Guvernul protejează ciocoii bugetarilor: judecătoare de la ÎCCJ, două apartamente în Emiratele Arabe, ia diurnă de 75.000 lei Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank În decembrie 2020, banca avea un excedent de peste trei miliarde de lei. Executie bugetara decembrie 2020, datele ministerului de Finanțe La finalul anului 2023, banca avea deja un deficit de 412 milioane de lei. În decembrie 2022, banca avea un excedent de 6,7 milioane de lei, iar în 2021 acest excedent era de 1,1 miliarde de lei. Condamnatul Marian Neacșu, vicepremier al guvernului Ciolacu și specialist în furajarea animalelor, a fost plasat în conducerea EximBank. Specialistul în furaje pus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, vicepremier al noului Executiv a luat doar în 2022 peste 250.000 lei de la EximBank. Însă Marian Neacșu nu are nici o legătură profesională cu activitatea bancară, el fiind un economist care a lucrat la un IAS și s-a specializat în furajare. Neacșu este membru al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la Exim Banca Românească. În calitate de membru al CIFGA, vicepremierul Marian Neacșu a primit, în anul fiscal 2023, 252.542 de lei, adică peste 4.200 de euro pe lună. Salariul său de la Guvern este de 180.000 de lei, anual, net. Nu există o listă publică a membrilor CIFGA.

Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank Foto: Captură video
Un penal continuă să sifoneze o bancă pentru că este prieten cu Ciolacu: Marian Neacsu, al doilea din stânga premierului
Eveniment

Un penal continuă sifoneze bancă pentru că este prieten cu Ciolacu

Un penal, specializat în furajarea animalelor, continuă să sifoneze o sumă imensă de la o bancă de stat pentru că este prieten și coleg de galerie cu premierul Ciolacu: vicepremierul Marian Neacșu a rămas și în 2023 membru al Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la Exim Banca Românească. Citește și: EXCLUSIV Când și de ce PSD a încălcat pactul cu PNL privitor la alegerile prezidențiale, potrivit căruia candidatul unic al celor două partide pentru Cotroceni era propus de liberali Acum câteva zile, Neacșu a fost alături de premierul Ciolacu la meciul România-Slovacia. Un penal continuă să sifoneze o bancă pentru că este prieten cu Ciolacu În calitate de membru al CIFGA, vicepremierul Marian Neacșu a primit, în anul fiscal 2023, 252.542 de lei, adică peste 4.200 de euro pe lună. Salariul său de la Guvern este de 180.000 de lei, anual, net. El a făcut parte din CIFGA și în 2022, potrivit declarațiilor de avere. Activitatea CIFGA este învăluită în mister, întrucât nu există nici un fel de informații publice. Mai mult, nu există o listă publică a membrilor CIFGA. Se știe doar ce instituții de stat desemnează reprezentanți în acest comitet: un secretar de stat din Ministerul Finanțelor, cu rol de președinte, doi vicepreședinți (un secretar de stat în Ministerul Economiei și președintele EximBank) și alți 12 membri, printre care secretarul general al guvernului (plus alți doi reprezentanți al SGG), șeful cancelariei premierului și reprezentanți a șase ministere, plus alte autorități centrale (ANOP, AAS). Marian Neacșu a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție la șase luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, în februarie 2016, după ce și-a angajat nelegal fiica la biroul său parlamentar. Iată care sunt specializările lui Marian Neacșu: economist, cu facultate la Craiova și un doctorat la Universitatea Valahia, in 2017. 2001 – 2005: Alltech Biotechnology „Nutritional Biotechnology in the feeds and food industries” 2002: Brill Corporation „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator” 2003: USAID/American Soybean Association Cursul “Tehnici superioare de nutriţie a animalelor” El are și un masterat în securitate, de la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir. Neacșu a mai fost beneficiarul unei sinecuri excelent plătite, primită cu ajutorul PSD: a fost membru al conducerii ANRE, de unde a avut un salariu anual de 523.734. Iubita lui Marian Neacșu este secretar general al Camerei Deputaților.

Deficit apocaliptic după doar patru luni Foto: inquam/George Calin
Politică

Deficit apocaliptic după doar patru luni

Deficit apocaliptic după doar patru luni din anul 2024: acesta a ajuns la 3,24%, potrivit datelor ministerului de Finanțe. Din martie, când deficitul era deja foarte mare, de 1,7%, în aprilie, când a ajuns la 3,24%, deficitul aproape că s-a dublat. Un astfel de deficit nu s-a înregistrat nici în anii crizei din perioada 2008-2012. Citește și: DeFapt.ro a câștigat un proces cu dezvoltatorul imobiliar One United Properties, care cerea ștergerea a trei articole „Execuția bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 57,29 mld lei, respectiv 3,24% din PIB față de deficitul de 27,35 mld lei, respectiv 1,70% din PIB aferent celor patru luni ale anului 2023”, se arată în nota ministerului de Finanțe. Deficit apocaliptic după doar patru luni Datele bugetului consolidat arată un deficit de 768 de milioane de lei al băncii de stat EximBank. Datele ministerului de Finanțe arată că cheltuielile de personal (salariile bugetarilor) s-au majorat cu 20,7%, în pofida promisiunilor Guvernului de a reduce aceste cheltuieli. De altfel, acum câteva zile, Executivul a mai majorat salariile unor bugetari, cu 10%. Salariile bugetarilor au consumat, în doar patru luni, 2,8% din PIB, față de 2,6% în primele patru luni din 2023. Cheltuielile cu investițiile au crescut, în primele patru luni, de la circa 19 miliarde de lei în perioada similară din 2023 la 31 de miliarde de lei, însă au scăzut cu circa 1,5 miliarde de lei cele finanțate de UE și s-au triplat cele achitate din „fonduri naționale”. Cheltuielile cu dobânzile au fost de 13,78 mld lei, cu 1,11 mld lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.

Guvernul mai înființează niște sinecuri plătite excepțional Foto: Inquam/ George Calin
Eveniment

Guvernul mai înființează niște sinecuri plătite excepțional

În timp ce predică austeritatea, Guvernul mai înființează două sinecuri plătite execepțional: numărul membrilor Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) a Eximbank crește de la 15 la 17. Citește și: Un judecător de la Târgu Mureș are sute de dosare pe care nu le-a închis, unele au zăcut peste doi ani. Câștiga 20.000 de lei pe lună, iar CSM nu i-a făcut, practic, nimic Cei doi noi membri ai CIFGA vor fi desemnați de ministerul de Finanțe. Nota de fundamentare a hotărârii de guvern adoptate azi lasă goală rubrica privind impactul bugetar. În schimb se afirmă că „modificările aduse conferă întărirea capacității instituționale privind administrarea eficientă și prudentă a datoriei publice, fiind în măsură să crească atât operativitatea în luarea deciziilor cât și gestionarea eficientă și prudentă a riscurilor asociate portofoliului de datorie publică”. Guvernul mai înființează niște sinecuri plătite excepțional În 2022, Defapt.ro a solicitat ministrului de Finanțe Adrian Câciu (PSD) să comunice lista cu toate persoanele pe care le-a numit în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat, data la care au fost numite și pe ce perioadă. Însă Câciu nu a vrut să facă publică lista cu persoanele desemnate în Consiliile de Administrație ale companiilor și institutelor de stat pe motiv că „se exceptează de la accesul liber al cetățenilor informațiile cu privire la datele personale”. Din declarațiile de avere se poate constata că Marian Neacșu, specialistul în furaje pus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, vicepremier al noului Executiv a luat anul trecut peste 250.000 lei de la EximBank. Însă Marian Neacșu nu are nici o legătură profesională cu activitatea bancară, el fiind un economist care a lucrat la un IAS și s-a specializat în furajare. Neacșu nu a precizat ce a prestat pentru această bancă de stat. Probabil că el a făcut parte din Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la EximBank. Reprezentantul Finanțelor în CIFGA al Eximbank era controversatul secretar de stat Daniela Pescaru, cea care dorea să desființeze Pilonul II de pensii administrate privat. În 2022, ea a încasast de la CIFGA Eximbank 257.916 lei net.

Condamnatul Neacșu, specialist furajer, la EximBank (sursa: Facebook/PSD)
Politică

Condamnatul Neacșu, specialist furajer, la EximBank

Condamnatul Neacșu, specialist furajer, la EximBank. Specialistul în furaje pus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, vicepremier al noului Executiv a luat anul trecut peste 250.000 lei de la EximBank. Însă Marian Neacșu nu are nici o legătură profesională cu activitatea bancară, el fiind un economist care a lucrat la un IAS și s-a specializat în furajare. Condamnatul Neacșu, specialist furajer, la EximBank Potrivit ultimei declarații de avere, din 15 iunie 2023, Neacșu a primit un salariu anual de 169.524 de lei de la Guvern, unde a fost secretar general, și 257.916 lei de la EximBank - fără a preciza ce a prestat pentru această bancă de stat. Probabil că el face parte din Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la EximBank. Neacșu a mai fost beneficiarul unei sinecuri excelent plătite, primită cu ajutorul PSD: a fost membru al conducerii ANRE, de unde a avut un salariu anual de 523.734. Iată care sunt specializările lui Marian Neacșu: economist, cu facultate la Craiova și un doctorat la Universitatea Valahia, in 2017. 2001 - 2005: Alltech Biotechnology „Nutritional Biotechnology in the feeds and food industries” 2002: Brill Corporation „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator” 2003: USAID/American Soybean Association Cursul “Tehnici superioare de nutriţie a animalelor” El are și un masterat în securitate, de la Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir. Deputatul PSD de Ialomița Marian Neacșu a fost condamnat în 2016 pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese: el și-a angajat nelegal fiica la biroul sau parlamentar. Instanța a mai stabilit în cazul deputatului PSD un termen de încercare de doi ani și șase luni, iar în prezent este considerat a fi reabilitat. Citește și: Controversatul paznic al pușculiței cu 400.000 euro a lui Simion: diplomă dubioasă, sponsorizări de la oamenii SIE și înalt funcționar de stat, specialist în Diaspora Potrivit procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul PICCJ, Marian Neacșu, în calitate de deputat, a formulat cererea de angajare a fiicei sale, Cristina Monica Neacșu, în cadrul biroului său parlamentar și apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată (iulie 2009 – decembrie 2012) în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Marian Neacșu, penalul specialist în furaje pus de Ciolacu vicepremier a luat anul trecut peste 250.000 lei de la EximBank Foto: Facebook
Politică

Penalul specialist în furaje a luat 250.000 lei EximBank

Penalul specialist în furaje pus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, vicepremier al noului Executiv a luat anul trecut peste 250.000 lei de la EximBank. Însă Marian Neacșu nu are nici o legătură profesională cu activitatea bancară, el fiind un economist care a lucrat la un IAS și s-a specializat în furajare. Penalul specialist în furaje a luat 250.000 lei de la EximBank Potrivit ultimei declarații de avere, din 15 iunie 2023, Neacșu a primit un salariu anual de 169.524 de lei de la Guvern, unde a fost secretar general, și 257.916 lei de la EximBank - fără a preciza ce a prestat pentru această bancă de stat. Probabil că el face parte din Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la EximBank. Neacșu a mai fost beneficiarul unei sinecuri excelent plătite, primită cu ajutorul PSD: a fost membru al conducerii ANRE, de unde a avut un salariu anual de 523.734. Iată care sunt specializările lui Marian Neacșu: economist, cu facultate la Craiova și un doctorat la Universitatea Valahia, in 2017. 2001 - 2005: Alltech Biotechnology „Nutritional Biotechnology in the feeds and food industries” 2002: Brill Corporation „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator” 2003: USAID/American Soybean Association Cursul “Tehnici superioare de nutriţie a animalelor” El are și un masterat în securitate, de la Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir. Deputatul PSD de Ialomița Marian Neacșu a fost condamnat în 2016 pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese: el și-a angajat nelegal fiica la biroul sau parlamentar. Instanța a mai stabilit în cazul deputatului PSD un termen de încercare de 2 ani și 6 luni, iar în prezent este considerat a fi reabilitat. Citește și: Controversatul paznic al pușculiței cu 400.000 euro a lui Simion: diplomă dubioasă, sponsorizări de la oamenii SIE și înalt funcționar de stat, specialist în Diaspora Potrivit procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ, Marian Neacsu, in calitate de deputat, a formulat cererea de angajare a fiicei sale, Cristina Monica Neacsu, in cadrul biroului sau parlamentar si apoi a avizat contractul de munca pe perioada determinata (iulie 2009 – decembrie 2012) in baza caruia s-a realizat in mod direct un folos material pentru aceasta.

Câciu și Grindeanu, direct responsabili de situația de la Blue Air Foto: Guvernul Romaniei
Politică

Câciu și Grindeanu, responsabili situația Blue Air

Miniștrii PSD Adrian Câciu și Sorin Grindeanu sunt direct responsabili de situația de la Blue Air: potrivit unei ordonanțe din 2020, ministerele de Finanțe și al Transporturilor ar trebui să aibă reprezentanți în consiliul de administrație al companiei. Acești reprezentanți ar avea drept de veto. Însă, în prezent, nu se știe care este componența CA-ului Blue Air și dacă Finanțele și Transporturile și-au nominalizat oameni în acea structură. Azi, într-o intervenție la Antena 3, ministrul Grindeanu n-a spus nimic despre o posibilă prezență a statului în CA-ul Blue Air. Câciu și Grindeanu, direct responsabili de situația de la Blue Air Articolul 12 din ordonanța de urgență 139/ 2020, emisă de guvernul Orban, arată că: „1) Până la rambursarea integrală a împrumutului garantat de stat și a plății dobânzilor, comisioanelor sau primelor aferente, în cazul Blue Air: (...) c) Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor vor numi câte un reprezentant al statului în consiliul de administrație al Blue Air, cu drept de veto”. Mai mult, ministerul Transporturilor era obligat să verifice situația companiei, până la returnarea împrumutului de 300 de milioane de lei garantat de statul român. Citește și: Surpriză: în timp ce Rusia se apără cu greu în Herson, armata ucraineană a declanșat un atac în regiunea Harkov OUG 139/2020, la articolul 12, punctul 3, prevede că: „Verificarea condițiilor prevăzute la alin. (1) revine Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și reprezentanților statului în consiliul de administrație al Blue Air, care în cazul în care identifică devieri de la condițiile respective sunt obligați să notifice formal consiliului de administrație al Blue Air, iar în cazul în care aceste deficiențe nu sunt remediate în termen de 10 zile, solicită rezilierea garanției. În această situație, Ministerul Finanțelor Publice plătește obligațiile către banca/băncile finanțatoare și preia integral garanțiile constituite”. Această ordonanță a avut drept scop garantarea de către stat a unui împrumut de 300 de milioane de lei luat de Blue Air pentru salvarea companiei, afectată de restricțiile din perioad pandemiei. Creditul a fost acordat tot de o companie de stat, EximBank. Înainte de a acorda împrumutul, EximBank a realizat o evaluare a situației Blue Air și, potrivit unui document citat de Profit, „există o incertitudine semnificativă cu privire la capacitatea societății de a își continua activitatea și un risc ridicat de a nu își onora obligațiile financiare”.

Neacșu (PSD) a făcut 45.000 lei/ lună, de la stat Foto: Inquam/ George Călin
Politică

Neacșu 45.000 lei/ lună la stat

În anul 2021, penalul Marian Neacșu (PSD), azi secretar general al guvernului Ciucă, a făcut 45.000 lei/ lună, bani încasați de la stat. În 2021, an în care facturile la energie au explodat, Neacșu a făcut parte din conducerea Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE), deși el este specialist în furaje. Din 7 decembrie 2021, el este secretar general al Guvernului, la propunerea PSD. Neacșu (PSD) a făcut 45.000 lei/ lună, de la stat Salariul anual lui Marian Neacșu, la ANRE, a fost de 523.734 de lei, arată ultima sa declarație de avere, depusă la 15 iunie. El a fost plasat în această funcție de PSD în 2019, deși este specializat în tehnici de furajare, potrivit propriului CV. În perioada în care a fost plătit de ANRE, Neacșu nu a avut nici o reacție la explozia prețurilor la energie. Însă, în 2021, Neacșu a încasat 21.493 de lei și de la Eximbank. El face parte din așa-numitul Comitet Interministerial pentru Finanțări, Garanții și Asigurări. Datele publice arată că, anual, un membru al acestui comitet câștigă peste 250.000 de lei, deci, probabil, Neacșu și-a primit indemnizația pentru doar luna decembrie din 2021, când PSD a ajuns la guvernare și i-a oferit această sinecură. Marian Neacșu a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție la șase luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, în februarie 2016, după ce și-a angajat nelegal fiica la biroul său parlamentar. Citește și: Noul şef al Statului Major al armatei britanice sugerează că războiul se va extinde pe continent: Trebuie să pregătim forţele armate să lupte în Europa încă o dată Marcel Ciolacu a spus că îşi asumă numirea lui Marian Neaşcu pentru funcția de secretar general al Guvernului, în ciuda faptului că social-democratul are o condamnare pentru conflict de interese. Condamnarea lui Neacșu pentru conflict de interese e „depăşită juridic” și nici nu apare în cazier, a punctat Marcel Ciolacu. Iubita lui Marian Neacșu a fost numită secretar general al Camerei Deputaților.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră