sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: execuții

9 articole
Internațional

ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați

ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați. Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina (HRMMU) a raportat luni o creștere îngrijorătoare a execuțiilor soldaților ucraineni capturați de forțele ruse, făcându-se ecoul acuzațiilor lansate de Kiev. ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați Potrivit raportului HRMMU, 79 de execuții de acest tip au fost documentate în 24 de incidente distincte, începând cu sfârșitul lunii august 2023. Citește și: Gigi Becali dezvăluie planul lui Simion: așteaptă respingerea candidaturii lui Georgescu, după care va candida el personal Această constatare este susținută de „analiza de material video și foto publicat de surse ucrainene și ruse”, care arată clar execuțiile. Șefa misiunii HRMMU, Danielle Bell, a atras atenția asupra unor figuri publice ruse care „au chemat explicit la tratamentul inuman – chiar la execuția – militarilor ucraineni capturați”. Potrivit acesteia, asemenea declarații, asociate unor posibile legi de amnistie generală, pot încuraja comportamente ilegale și încălcări ale convențiilor internaționale. Reacția Ucrainei Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a calificat execuțiile drept „una dintre cele mai mari campanii de omor intenționat de prizonieri de război din istoria modernă”. El a cerut măsuri imediate din partea comunității internaționale, subliniind necesitatea unor „instrumente juridice noi și eficace” pentru tragerea la răspundere a celor vinovați. Dmitro Lubineț, mediatorul ucrainean pentru drepturile omului, a reluat apelurile adresate ONU și Crucii Roșii Internaționale (CIRC) de a investiga aceste execuții extrajudiciare. Execuții și în tabăra ucraineană Raportul ONU nu vizează doar forțele ruse. Misiunea HRMMU a documentat și execuția unui soldat rus „rănit și incapacitat” de către forțele ucrainene, în cursul anului trecut. Aceste acuzații subliniază gravitatea situației și necesitatea unei monitorizări atente a respectării drepturilor prizonierilor de război, conform normelor internaționale.

ONU denunță execuțiile soldaților ucraineni capturați (sursa: Facebook/Моніторингова місія ООН з прав людини / UN Human Rights Monitoring Mission)
Prima execuție a anului, în SUA (sursa: South Carolina Department of Corrections)
Internațional

Prima execuție a anului, în SUA

Prima execuție a anului, în SUA. Marion Bowman, un bărbat de 44 de ani, condamnat la moarte pentru uciderea unei tinere în 2001, a fost executat vineri prin injecție letală într-o închisoare din Columbia, Carolina de Sud. Bowman și-a susținut până la sfârșit nevinovăția, potrivit The Guardian. Aceasta este prima execuție din 2025 în Statele Unite. Prima execuție a anului, în SUA Bowman fusese condamnat în 2002 pentru crima comisă asupra unei foste prietene de liceu, Kandee Martin, în vârstă de 21 de ani. Citește și: România riscă să piardă 660 milioane euro din PNRR fiindcă a modificat legea pensiilor speciale în favoarea specialilor, după ce primise OK-ul Bruxelles-ului Ancheta a arătat că victima a fost împușcată, plasată în portbagajul propriei mașini, iar autoturismul a fost apoi incendiat. Marion Bowman, care avea 20 de ani la momentul crimei, a recunoscut că îi vindea droguri tinerei, dar a negat că ar fi fost implicat în uciderea ei. „Îmi pare cu adevărat rău pentru Kandee și familia ei, dar nu am ucis-o eu”, a transmis condamnatul într-un comunicat postat online de avocatul său. Apeluri respinse și acuzații privind procesul Pe parcursul ultimilor ani, Bowman a depus numeroase apeluri pentru a obține amânarea execuției, susținând că avocatul său din proces a avut un comportament rasist față de el. „Nu vreau să fiu executat sau închis pe viață pentru o crimă pe care nu am comis-o.” Avocații lui Bowman au argumentat că sistemul judiciar a fost părtinitor din motive rasiale, deoarece Bowman era de culoare, iar victima era albă. Execuțiile în SUA În anul 2024, în Statele Unite au fost efectuate 25 de execuții. 3 execuții au fost realizate prin inhalare de azot, o metodă recent introdusă și controversată. 22 execuții au fost efectuate prin injecție letală. În următoarele două săptămâni, sunt programate încă patru execuții în Texas, Alabama și Florida. În prezent, pedeapsa capitală a fost abolită în 23 de state americane. Alte trei state - California, Oregon și Pennsylvania - au impus moratorii, suspendând execuțiile fără a elimina pedeapsa cu moartea din legislație. În plus, Arizona, Ohio și Tennessee au oprit execuțiile, dar au anunțat planuri de reluare a acestora în viitor. Trump susține pedeapsa capitală Președintele american Donald Trump este un susținător ferm al pedepsei cu moartea. „Pentru cele mai odioase crime, pedeapsa cu moartea trebuie extinsă”, a declarat Trump în prima zi a noului său mandat, pe 20 ianuarie. Administrația sa susține aplicarea acestei pedepse ca o măsură de descurajare a criminalității violente în SUA.

Execuțiile din Iran, un bilanț sumbru (sursa: X/Government of Islamic Republic of Iran)
Internațional

Execuțiile din Iran, un bilanț sumbru

Execuțiile din Iran, un bilanț sumbru. În Iran, cel puțin 901 persoane au fost executate anul trecut, inclusiv 40 într-o singură săptămână din luna decembrie. Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a exprimat îngrijorarea într-un comunicat de presă și a cerut Iranului să pună capăt acestui val alarmant de execuții. Execuțiile din Iran, un bilanț sumbru Potrivit Înaltului Comisar, cel puțin 853 de persoane au fost executate în 2023, iar cifrele continuă să crească în 2024. Citește și: VIDEO Ciolacu și aliații lui politici vor să predea România rușilor fără luptă, Călin Georgescu e doar bizarul scos în față, spune istoricul Cosmin Popa Liz Throssell, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat, a declarat că datele provin de la organizații de încredere precum HRANA, Hengaw și Iran Human Rights. Motivele execuțiilor: droguri, disidență, proteste Majoritatea execuțiilor au fost legate de infracțiuni asociate drogurilor. Cu toate acestea, disidenții politici și persoanele implicate în protestele antiguvernamentale din 2022-2023 au fost, de asemenea, vizate. Acest fapt ridică semne de întrebare cu privire la utilizarea pedepsei capitale ca instrument de reprimare. Creșterea execuțiilor în rândul femeilor În 2024, Iran Human Rights a raportat un număr record de execuții în rândul femeilor: cel puțin 31. Multe dintre acestea au fost victime ale violenței domestice sau ale abuzului sexual, ajungând să comită crime din disperare. Este cel mai mare număr înregistrat de organizația neguvernamentală de la înființarea sa în 2008. Iran, al doilea în lume la execuții Potrivit Amnesty International, Iranul ocupă locul al doilea, după China, în ceea ce privește numărul de execuții. Legea islamică a talionului (qisas), care permite execuția pentru crimă, continuă să fie aplicată, cu excepția cazurilor în care familia victimei iartă sau acceptă o compensație. Apelul ONU pentru un moratoriu Volker Turk a subliniat că pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu dreptul fundamental la viață și prezintă riscul de a executa persoane nevinovate. Acesta a cerut Iranului să suspende execuțiile și să instituie un moratoriu în vederea abolirii pedepsei capitale. „Aproximativ 170 de state au abolit pedeapsa cu moartea sau au instituit un moratoriu. Este timpul ca și Iranul să urmeze acest exemplu”, a declarat Turk. Pedeapsa capitală: un instrument de frică Activiștii pentru drepturile omului acuză regimul iranian că utilizează pedeapsa cu moartea pentru a menține frica în societate. Această practică a fost intensificată mai ales după protestele din 2022, fiind folosită ca mijloc de reprimare. Nevoia de schimbare Execuțiile din Iran continuă să provoace indignare la nivel internațional. ONU și organizațiile pentru drepturile omului cer abolirea pedepsei capitale și atrag atenția asupra utilizării sale abuzive. Este timpul ca Iranul să renunțe la această practică și să respecte drepturile fundamentale ale omului.

Record de execuții în Arabia Saudită (sursa: touristsaudiarabia.com)
Internațional

Record de execuții în Arabia Saudită

Record de execuții în Arabia Saudită. Arabia Saudită a depășit pragul de 300 de execuții în 2024, potrivit unui bilanț actualizat de AFP. Acest record ridică semne de întrebare în privința respectării drepturilor omului în regat, care aplică strict legea islamică. Record de execuții în Arabia Saudită Conform Ministerului saudit de Interne, patru persoane condamnate pentru infracțiuni de drept comun au fost executate recent cu arme de foc, ceea ce aduce numărul total al execuțiilor din acest an la 303. Citește și: Premieră în Parlamentul României: susținătorii lui Călin Georgescu, de la POT, ar fi făcut senatoare o videochatistă Comparativ, în 2023, regatul a executat 170 de persoane, conform Amnesty International. Recordul anterior a fost stabilit în 2022, cu 196 de execuții. Arabia Saudită se situează astfel pe locul trei la nivel global în privința numărului de execuții, după China și Iran, conform Amnesty International. Reacții internaționale Taha al-Hajji, director juridic al European Saudi Organisation for Human Rights (ESOHR), a calificat execuțiile din 2024 drept "de neînțeles". Acesta a atras atenția asupra vitezei cu care sunt efectuate pedepsele capitale, uneori aproape o execuție pe zi. Activiștii pentru drepturile omului au avertizat că Arabia Saudită ar putea depăși toate recordurile în materie de execuții până la sfârșitul anului, accentuând necesitatea unei reacții internaționale mai ferme. Arabia Saudită și legea islamică Execuțiile sunt o parte centrală a aplicării stricte a legii islamice în regat, fiind impuse pentru o gamă variată de infracțiuni, inclusiv crime, trafic de droguri și infracțiuni de drept comun. Totuși, criticii consideră că sistemul judiciar saudit este opac și nu oferă garanții suficiente pentru un proces echitabil. Recorduri anterioare și tendințe În ultimii ani, execuțiile din Arabia Saudită au crescut semnificativ: În 1995: 192 de execuții. În 2022: 196 de execuții, marcând un record modern. În 2024: Ritmul actual sugerează că acest an ar putea înregistra cel mai mare număr de execuții din istoria recentă a regatului. Creșterea execuțiilor Creșterea numărului execuțiilor din Arabia Saudită subliniază persistența unor practici controversate într-un context internațional în care tot mai multe state renunță la pedeapsa cu moartea. În timp ce autoritățile saudite justifică execuțiile prin aplicarea legii islamice, organizațiile pentru drepturile omului cer intervenții mai ferme din partea comunității internaționale.

Îngrijorare ONU: Sute de execuții în Iran (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Îngrijorare ONU: Sute de execuții în Iran

Îngrijorare ONU: Sute de execuții în Iran. Peste 400 de persoane, între care 15 femei, au fost executate în 2024 în Iran, au declarat luni experţi ONU, îngrijoraţi de creşterea numărului de execuţii în luna august. Îngrijorare ONU: Sute de execuții în Iran Cel puţin 81 de persoane au fost executate în august, aproximativ de două ori mai mult decât cele 45 de execuţii raportate în iulie, au declarat aceşti experţi independenţi într-un comunicat, fără a-şi menţiona sursele. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului nu se mai poate ascunde: trebuie să ia o decizie în privința inechităților cauzate de recalcularea pensiilor Numărul execuţiilor raportate anul acesta se ridică la peste 400 de persoane, între care 15 femei, precizează grupul de experţi, format din şase raportori speciali şi cinci membri ai Grupului de lucru al ONU pentru discriminarea faţă de femei şi fete. Aceşti experţi mandataţi de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului nu vorbesc în numele organizaţiei. Ei s-au declarat "profund îngrijoraţi de această creştere bruscă a numărului de execuţii". Infracțiunile invocate Circa jumătate (41) dintre execuţiile din luna augut au vizat infracţiuni legate de droguri, se precizează în comunicat, care aminteşte că Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, din care Iranul face parte, "limitează aplicarea pedepsei cu moartea la 'cele mai grave crime', adică omucideri voluntare". "Execuţiile pentru infracţiuni legate de droguri încalcă standardele internaţionale", au afirmat experţii ONU. ONU a cerut în repetate rânduri Iranului să impună un moratoriu asupra execuţiilor, în vederea abolirii pedepsei cu moartea. Experţii ONU subliniază că numărul execuţiilor pentru infracţiuni legate de droguri a crescut brusc în Iran din 2021, cu peste 400 de execuţii în 2023, şi constată că această creştere a avut loc în pofida revizuirilor aduse legii care vizează să limiteze aplicarea pedepsei cu moartea pentru acest gen de infracţiuni. Activiştii pentru drepturile omului acuză Iranul că foloseşte pedeapsa cu moartea ca mijloc de intimidare în faţa mişcării de protest declanşată de moartea în detenţie, în septembrie anul trecut, a Mahsei Amini, o kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, arestată pentru încălcarea codului strict vestimentar

Cine este președintele iranian Raisi Foto: Kremlin.ru
Internațional

Cine este președintele iranian Raisi

Cine este președintele iranian Ibrahim Raisi, al cărui elicopter s-a prăbușit azi: el a fost „judecător” al unor tribunale excepționale care au condamnat mii de oameni la moarte. Potrivit Amnesty Internastional, circa 5.000 de persoane au fost ucise la finalul anilor 80 prin deciziile acestor tribunale, din care a făcut parte și Ibrahim Raisi. Citește și: Băsescu: „Eu cred că va câștiga și Clotilde la Sectorul 1. Femeia asta a avut curaj să oprească dezmățul de la salubrizare” Căutări intense erau în desfăşurare duminică după-amiază în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul implicat într-un accident şi la bordul căruia pare că se aflau preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, în timp ce starea acestora încă nu este cunoscută. Foto: Twitter Alegerea lui Raisi ca președinte a fost susținută de ayatollahul Hamenei, cel care conduce de fapt țara. Cine este președintele iranian Raisi „După ce liderul suprem de atunci al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a acceptat o încetare a focului mediată de ONU, membri ai grupului de opoziție iranian Mujahedeen-e-Khalq, puternic înarmat de Saddam Hussein, au trecut granița iraniană din Irak într-un atac surpriză. Iranul a contracarat asaltul lor. Procesele au început în acea perioadă, iar acuzații au fost rugați să se identifice. Cei care au răspuns «mujahedin» au fost trimiși la moarte, în timp ce alții au fost interogați cu privire la dorința lor de a «curăța câmpuri minate pentru armata Republicii Islamice», potrivit unui raport al Amnesty International din 1990. Grupurile internaționale pentru drepturile omului estimează că până la 5.000 de persoane au fost executate. Raisi a făcut parte din aceste comisii. În 2019, Trezoreria SUA l-a sancționat pe Raisi «pentru supravegherea administrativă a execuțiilor unor persoane care erau minore la momentul comiterii infracțiunii și pentru tortura și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante aplicate prizonierilor din Iran, inclusiv amputări». De asemenea, se menționează implicarea sa în execuțiile din 1988”, scrie site-ul televiziunii ABC. Raisi a susținut și represiunea din 2022 Printre cei uciși prin spânzurare erau și adolescenți. Unii au speculat că spânzurătoarea era preferată pentru că era mai silențioasă și nu atrăgea atenția vecinilor. Execuțiile în masă au luat sfârșit în septembrie 1988. Actualul președinte al Iranului a sprijinit serviciile de securitate când reprimat orice disidență, după uciderea tinerei Mahsa Amini în 2022 și a protestelor care au urmat după această crimă. În represiunea care a durat circa o lună au fost ucise peste 500 de persoane, alte peste 22 000 de persoane fiind reținute.

Iran: încă două execuții prin spânzurare (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Iran: încă două execuții prin spânzurare

Iran: încă două execuții prin spânzurare. Uniunea Europeană s-a declarat "consternată" sâmbătă de noile execuţii din Iran ale unor persoane arestate şi condamnate la moarte în cadrul manifestaţiilor care continuă în republica islamică. Iran: încă două execuții prin spânzurare UE denunţă "un nou semn al reprimării violente a manifestaţiilor" şi "cheamă din nou autorităţile iraniene să pună capăt imediat practicii extrem de condamnabile de a pronunţa şi executa condamnări la moarte împotriva manifestanţilor", precum şi "să anuleze fără întârziere recentele condamnări la moarte deja pronunţate în contextul manifestaţiilor", a subliniat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a blocului comunitar Nabila Massrali. Doi bărbaţi au fost executaţi sâmbătă în Iran, după ce au fost găsiţi vinovaţi de uciderea unui paramilitar în timpul manifestaţiilor declanşate în urma morţii, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o kurdă de 22 de ani, după ce a fost arestată de poliţie pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice Iran, care impune în special purtarea vălului în public pentru femei. "Mohammad Mahdi Karami şi Seyed Mohammad Hosseini, principalii autori ai crimei care a dus la martiriul lui Ruhollah Ajamian, au fost spânzuraţi în această dimineaţă", a informat Mizan Online, referindu-se un membru al miliţiei Bassidji, legată de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului. Tribunalul de Primă Instanţă i-a condamnat pe cei doi bărbaţi la moarte pe 4 decembrie, a precizat agenţia. Noul șef al poliției din Iran, sancționat de SUA De la începutul mişcării de protest, justiţia a condamnat la moarte 14 persoane în legătură cu manifestaţiile, patru fiind deja executate, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe informaţii oficiale. Militanţii spun că alte zeci de persoane se confruntă cu acuzaţii pasibile cu pedeapsa cu moartea. Ministrul de Externe olandez, Wopke Hoekstra, a anunţat la rândul său sâmbătă că guvernul olandez îl va convoca pe ambasadorul iranian în Ţările de Jos - pentru a doua oară într-o lună - pentru a-şi exprima profunda preocupare faţă de executarea de manifestanţi. Pe de altă parte, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei (foto), a anunţat sâmbătă că a numit un nou şef al poliţiei naţionale, generalul Ahmad-Reza Radan, în locul celui al cărui mandat se încheie, generalul Hossein Ashtari. Citește și: Livrări militare esențiale pentru Ucraina din SUA, Germania și Franța: tancuri și obuziere "O dată cu finalul misiunii generalului Ashtari, exprimându-mi recunoştinţa şi satisfacţia pentru serviciile sale, vă numesc comandant general al poliţiei Republicii Islamice Iran", a spus Khamenei, adresându-se noului şef al poliţiei. Ahmad Reza Radan a fost înscris în 2010 pe "lista neagră" a Trezoreriei SUA pentru încălcarea drepturilor omului, după realegerea controversată a preşedintelui ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad, care a generat ample manifestaţii reprimate de putere, fiind sancţionat în acelaşi an şi de UE.

Izium: groapă comună, sute de cadavre (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Izium: groapă comună, sute de cadavre

Izium: groapă comună, sute de cadavre. O "groapă comună"a fost descoperită la Izium, un oraş recucerit de la ruşi în urmă cu câteva zile în cadrul contraofensivei ucrainene în regiunea Harkov (est), a declarat joi seară preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, relatează AFP. Izium: groapă comună, sute de cadavre "Vrem ca lumea să ştie ce a provocat ocupaţia rusă", a spus el fără a da detalii despre numărul de persoane îngropate sau despre cauzele morţii lor. Ancheta a început, "ar trebui să avem mai multe informaţii verificate şi clare mâine", a adăugat Zelenski în conferinţa sa video zilnică. Un oficial al poliţiei regionale, Serghei Botvinov, a declarat pentru Sky News că un loc cu aproximativ 440 de morminte a fost descoperit în Izium. Citește și: FOTO & VIDEO Zelenski s-a deplasat la Izium, orașul strategic din Harkov recucerit de forțele ucrainene. Președintele de la Kiev i-a acuzat pe ruși de atrocități similare cu cele din Bucea Unii dintre cei decedaţi au fost împuşcaţi, alţii au murit în bombardamente, a adăugat el. La rândul său, preşedintele Zelenski a comparat Izium cu oraşele Bucea şi Mariupol, devenite simboluri ale atrocităţilor invaziei ruse în Ucraina.

Execuții reluate în Iran, în public (sursa: Twitter/Iran Human Rights)
Internațional

Execuții reluate în Iran, în public

Execuții reluate în Iran, în public. Iranul a efectuat sâmbătă prima execuţie publică în peste doi ani, spânzurând un bărbat condamnat pentru uciderea unui poliţist, a raportat un ONG, în timp ce creşte îngrijorarea cu privire la represiunea din ţară, transmite AFP. Execuții reluate în Iran, în public Iman Sabzikar, un muncitor condamnat pentru uciderea unui poliţist în februarie 2022 în oraşul Shiraz (sudul Iranului), a fost spânzurat sâmbătă dis-de-dimineaţă la locul crimei, a detaliat ONG-ul norvegian Iran Human Rights (IHR), pe baza informaţiilor transmise de presa de stat iraniană. Pedeapsa lui a fost confirmată de Curtea Supremă la începutul lui iulie. "Reluarea acestei pedepse brutale în public are scopul de a speria şi intimida oamenii să nu manifesteze", a apreciat Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul IHR. El a îndemnat comunitatea internaţională să reacţioneze ferm şi să protesteze faţă de această practică "medievală". Spânzurat de macaraua unui camion Imaginile circulă pe reţelele sociale afirmând că relatează această execuţie arată un bărbat în haine de deţinut atârnând la câţiva metri deasupra solului de o frânghie ataşată de macaraua unui camion. În Iran, execuţiile au loc de obicei în închisori. Citește și: Orbán Viktor, discurs pro-rus în România, la Băile Tușnad, parcă scris la Kremlin: Occidentul a greșit, Ucraina nu va câștiga războiul cu armament american, Lavrov are dreptate Execuţiile publice sunt folosite ca element de descurajare, în special când vine vorba de uciderea unui membru al forţelor de securitate, a subliniat ONG-ul, indicând că ultima execuţie publică din Iran datează din 11 iunie 2020. Urmează noi execuții ONG-ul se teme că patru bărbaţi, condamnaţi şi ei la moarte pentru uciderea unor poliţişti în cazuri separate, dar similare, vor avea aceeaşi soartă şi notează că numărul execuţiilor în Republica Islamică s-a dublat în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021. În ultimele săptămâni, activiştii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o represiune tot mai mare în Iran, în contextul în care criza economică suscită manifestaţii neobişnuite. Intelectuali şi regizori de film cunoscuţi au fost arestaţi, reaminteşte AFP.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră