joi 01 mai
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: europa de est

6 articole
Internațional

Exerciții militare NATO în Europa de Est

Exerciții militare NATO în Europa de Est. Aproximativ 8.000 de soldaţi britanici vor participa în această vară la exerciţii în Europa de Est alături de alţi militari din NATO, într-o "demonstraţie de solidaritate şi forţă" în contextul continuării invaziei ruse în Ucraina, informează vineri France Presse. Zeci de tancuri şi 120 de vehicule de luptă blindate vor fi desfăşurate din Finlanda până în Macedonia de Nord în vara acestui an în cadrul acestui proiect, planificat de mai mult timp şi consolidat după începerea agresiunii ruse contra Ucrainei, în 24 februarie. Exerciții militare NATO în Europa de Est "Securitatea Europei nu a fost niciodată atât de importantă. În aceste exerciţii trupele noastre îşi vor uni forţele cu aliaţi şi parteneri ai NATO şi cu Forţa expediţionară comună, într-o demonstraţie de solidaritate şi forţă, care este una dintre cele mai mari desfăşurări comune după războiul rece", a declarat ministrul britanic al apărării Ben Wallace. Citește și: Statele Unite îi dau lovitura finală lui Putin: 20 de miliarde de dolari, sprijin pentru Ucraina în armament și muniție. Alte 13 miliarde, asistență economică și umanitară Forţa expediţionară comună (JEF) este o coaliţie formată din forţe armate din Regatul Unit şi din alte opt ţări: Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia şi Ţările de Jos. Dintre acestea, Finlanda şi Suedia nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice, dar sunt asociate la NATO de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului 'Parteneriat pentru Pace'. Soldaţi britanici sunt desfăşuraţi în Finlanda în această săptămână pentru a participa la un exerciţiu care "va îmbunătăţi capacitatea trupelor britanice şi finlandeze să lucreze împreună în cadrul JEF, descurajând agresiunea rusă în Scandinavia şi în statele baltice". În luna mai, alte trupe britanice vor fi desfăşurate la frontiera dintre Estonia şi Letonia, alături de 18.000 de soldaţi din NATO, printre care francezi şi danezi, care fac parte din ''prezenţa avansată consolidată'' a NATO, sub comandament britanic.

Exerciții militare NATO în Europa de Est (sursa: Pexels)
Exporturile Rusiei de gaze către Europa ar putea scădea cu o treime în 2022
Internațional

Rusia continuă să livreze gaze în Europa

Rusia continuă să livreze gaze în Europa. Rusia a menținut luni fluxurile de gaze prin rutele cheie ale conductelor către Europa, în ciuda incertitudinii privind condițiile de plată și în timp ce liderii europeni au cerut noi sancțiuni împotriva Moscovei după acuzațiile de crime de război în Ucraina, potrivit Reuters. Rusia continuă să livreze gaze în Europa Fluxurile fizice de gaz prin conducta Yamal-Europa, la punctul Mallnow din Germania, au oscilat în weekend și ultima dată au fost zero, au arătat datele operatorului Gascade. Citește și: Șoc în cancelariile occidentale după difuzarea imaginilor de la Bucha. Zelenski acuză un „genocid”. Rusia, cinism extrem: Imaginile sunt fabricate de Kiev Solicitările de livrări de gaze rusești prin punctul de intrare Velke Kapusany din Slovacia, din Ucraina, au fost stabile luni, la 967.841 MWh, la fel ca și fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania, la 70.623.310 kWh/h. Gigantul energetic rusesc de stat Gazprom a declarat că a continuat să furnizeze gaze naturale în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni. Cu toate acestea, rămân întrebări cu privire la livrările viitoare, având în vedere cererea Kremlinului ca cumpărătorii să înceapă să plătească Gazprom în ruble. Premierul slovac Eduard Heger a confirmat în weekend că țara sa va acționa la unison cu Uniunea Europeană împotriva unor astfel de cereri de plată. Atrocitățile din Ucraina i-au enervat crunt pe europeni Apelurile pentru o nouă rundă de sancțiuni care să lovească economia Rusiei au apărut, de asemenea, la sfârșitul săptămânii, după ce au fost raportate posibile crime de război în urma descoperirii a sute de cadavre, unele legate și împușcate de la mică distanță, în jurul orașelor din apropierea Kievului, după retragerea forțelor Kremlinului. Ministrul german al apărării a declarat duminică că Uniunea Europeană trebuie să discute interzicerea importului de gaz rusesc, având în vedere atrocitățile raportate, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a susținut sancțiuni asupra petrolului și cărbunelui. Lituania a anunțat deja că nu va mai importa gaz rusesc pentru a-și satisface nevoile interne, devenind prima țară din Europa care își asigură independența față de livrările rusești. Ministrul italian al Tranziției Ecologice, Roberto Cingolani, a declarat că țara are suficiente rezerve pentru a renunța la aprovizionarea cu gaze rusești în următoarele câteva luni. Italia și Germania se numără printre membrii Uniunii Europene cei mai dependenți de gazul rusesc. Rusia a negat anterior că a vizat civili și a respins acuzațiile de crime de război. Moscova a declarat că omorurile din apropierea Kievului au fost "înscenate" pentru a păta numele Rusiei.

Europa de Est refuză orice compromis cu Rusia (sursă: Facebook/US Embassy)
Internațional

Europa de Est refuză orice compromis cu Rusia

Europa de Est refuză orice compromis cu Rusia. Confruntate cu cel mai mare impas între Rusia şi Occident de la încheierea Războiului Rece, ţările din fostul bloc comunist se menţin pe poziţii ferme, avertizând împotriva oricărui compromis cu Moscova, notează joi într-o analiză France Presse.Retorica franceză despre preocupările 'legitime' ale Rusiei, pe de o parte, şi legăturile energetice strânse ale Germaniei cu Rusia, pe de alta, au făcut ca ţări precum Polonia şi statele baltice să fie circumspecte faţă de diplomaţia marilor puteri.'Polonia adoptă poziţia cea mai hotărâtă şi mai fermă faţă de ceea ce face Rusia', a insistat săptămâna aceasta Pawel Soloch, şeful Biroului polonez pentru securitatea naţională într-o intervenţie la televiziunea de stat.Soloch se referea la întâlnirea de marţi de la Berlin a liderilor francez, german şi polonez, axată pe impasul cu Rusia, care prin comasarea a zeci de mii de militari în apropiere de frontiera ucraineană suscită îngrijorări cu privire la un posibil război la porţile Europei.Preşedintele polonez Andrzej Duda a insistat asupra necesităţii ca Occidentul 'să strângă rândurile': 'Trebuie să arătăm că este imposibil să ne frângă', a spus el la Berlin. Citește și: Simion, Puric, Călin Georgescu: extremiștii și conspiraționiștii intens mediatizați la Antena 3Aceeaşi abordare a fost afişată miercuri de către şefa guvernului estonian, Kaja Kallas: 'Nu vom face niciun fel de compromis cu privire la principiile fundamentale, inclusiv asupra dreptului fiecărei naţiuni de a-şi alege propria cale... Trebuie să rămânem fermi şi uniţi'. Europa de Est refuză orice compromis cu Rusia Rusia cere interzicerea pentru totdeauna a aderării Ucrainei la NATO şi doreşte ca Alianţa Nord-Atlantică să-şi reducă prezenţa în ţările din fostul bloc comunist.'Nu este un secret' că Polonia are o abordare diferită faţă de Germania şi Franţa în criza ucraineană, explică Marcin Zaborowski, expert de la Varşovia. Citește și: GALERIE FOTO Americanii au intrat în țară miercuri seara. Primul convoi, cu tehnică militară'Polonia este cel mai fervent susţinător al Ucrainei în Europa. Avem cea mai lungă graniţă cu aceasta, cea mai mare diasporă', adaugă Zaborowski, director politic al think tank-ului Globsec.'Dacă Ucraina ar cădea definitiv în sfera de influenţă a Rusiei, aceasta ar avea consecinţe negative directe pentru securitatea Poloniei', apreciază Zaborowski.Este şi cazul ţărilor baltice, care - potrivit lui - par şi mai energice în acest sens, ele furnizând arme Ucrainei chiar înaintea Poloniei.Foste republici sovietice - Estonia, Letonia şi Lituania - se tem că şi ele ar putea fi luate în colimator de către Rusia.'Ţările Europei Centrale şi de Est au trecut toate prin ocupaţia rusească, ceea ce le-a împiedicat mult timp să adere la Uniunea Europeană', explică Wojciech Przybylski, redactor-şef al think tank-ului Visegrad Insight.

Putin și Xi discută despre securitatea Europei (sursă: kremlin.ru)
Internațional

Putin și Xi discută despre securitatea Europei

Putin și Xi discută despre securitatea Europei în cadrul convorbirilor care vor avea loc la Beijing. Discuţiile de săptămâna viitoare dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping se vor axa pe securitatea europeană şi pe dialogul Rusiei cu NATO şi cu SUA, a anunţat vineri Kremlinul, pe fondul tensiunilor crescute dintre Occident şi Rusia cu privire la Ucraina, relatează Reuters. Citește și: EXCLUSIV Achiziția de corvete, blocată de afaceristul Bosânceanu. Franța nu renunță la contractul de 1,2 miliarde euro Putin va efectua o vizită luna viitoare în China pentru convorbiri cu înalta conducere chineză şi pentru a asista la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing. Cei doi lideri vor mai discuta şi despre comerţ şi spaţiu, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Putin și Xi discută despre securitatea Europei, la Beijing Peskov a menţionat că Putin ar putea să facă o evaluare despre răspunsurile scrise ale SUA şi NATO la cererile Rusiei de garanţii de securitate în cursul convorbirii telefonice cu omologul său francez, Emmanuel Macron, preconizată pentru vineri. Citește și: Simion și Târziu sunt Firicel și Celentano din politică, dar nesimpatici. Cine e în spatele AUR China, care joi a susţinut public ''preocupările rezonabile'' ale Moscovei în materie de securitate, trebuie să-şi folosească ''influenţa' asupra Rusiei pentru a o descuraja să atace Ucraina, a declarat subsecretarul de stat american Victoria Nuland, relatează AFP.

Rusia acuză NATO și SUA de isterie. (sursă: Kremlin.ru)
Internațional

Rusia acuză NATO și SUA de isterie

Rusia acuză NATO și SUA de isterie și de "exacerbarea" tensiunilor prin decizia de a desfăşura nave şi avioane de luptă în Europa de Est şi evacuarea de diplomaţi de la ambasada americană din Ucraina, pe fondul temerilor occidentale cu privire la un atac al Rusiei împotriva Ucrainei, relatează France Presse şi Reuters."Tensiunile sunt exacerbate de anunţurile şi acţiunile concrete ale Statelor Unite şi NATO", a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov despre desfăşurarea de noi forţe ale Alianţei în Europa de Est, înainte de a aprecia de asemenea ca "foarte mare" riscul unei ofensive a Kievului împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.Probabilitatea unui conflict militar în estul Ucrainei iniţiat de către partea ucraineană este mai mare ca niciodată, a subliniat el.Cele două părţi se confruntă acolo din 2014 într-un conflict ce a făcut peste 13.000 de morţi. Rusia acuză NATO și SUA de isterie pentru că trimite trupe Peskov a explicat că Ucraina a desfăşurat un mare număr de trupe lângă graniţele regiunilor controlate de separatiştii proruşi, ceea ce - a spus el - arată că Kievul se pregăteşte să îi atace. Ucraina a negat în mod repetat acest lucru."Într-adevăr, autorităţile ucrainene concentrează un nivel considerabil de forţe şi mijloace la graniţa cu republicile" separatiste proruse, a declarat Peskov, considerând că această situaţie "sugerează pregătirea unor acţiuni ofensive" din partea Kievului."Toate acestea conduc la o situaţie în care tensiunile cresc", a mai spus el, notând că "atmosfera agresivă" actuală din Europa este "o realitate". El a denunţat o "isterie" în Europa, după ce în ultimele săptămâni s-au înmulţit anunţurile despre o presupusă iminentă invazie rusească a Ucrainei.Informaţiile venite din Occident sunt pline de "isterie" şi "minciuni", a notat el.NATO a anunţat mai devreme că plasează forţe în aşteptare şi întăreşte Europa de Est cu mai multe nave şi avioane de luptă ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la graniţele Ucrainei.Acţiunea se adaugă mai multor semnale că Occidentul se pregăteşte pentru o mişcare agresivă a Rusiei împotriva Ucrainei, deşi Moscova neagă orice plan de invadare.Moscova neagă orice plan în acest sens, cerând în acelaşi timp garanţii pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Ucrainei la NATO, încheierea lărgirii Alianţei şi desfăşurărilor ei militare în Europa de Est. Aceste revendicări sunt inacceptabile pentru occidentali, aminteşte AFP.

NATO trimite forțe pentru întărirea Europei. (sursă: Facebook/NATO)
Eveniment

NATO trimite forțe pentru întărirea Europei

NATO trimite forțe pentru întărirea Europei de Est în fața Rusiei iar țările Alianței au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă în faţa activităţilor militare la graniţele Ucrainei, a anunţat luni Alianţa într-un comunicat, citat de France Presse. "NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii, inclusiv consolidând partea de est a Alianţei. Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, mai ales prin consolidarea apărării noastre colective", a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. "Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică şi se pregăteşte să desfăşoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania pentru a sprijini misiunea de lungă durată a poliţiei aeriene a NATO în regiune", se arată în comunicat. "Spania trimite nave pentru a se alătura forţelor navale NATO şi intenţionează să trimită avioane de luptă în Bulgaria", se adaugă în comunicat. NATO trimite forțe pentru întărirea Europei de Est "Franţa s-a declarat pregătită să trimită trupe în România sub comandament NATO. Ţările de Jos trimit două avioane de luptă F-35 în Bulgaria din aprilie pentru a sprijini poliţia aeriană NATO din regiune şi pun în aşteptare o navă şi unităţi terestre pentru Forţa de reacţie a NATO", detaliază comunicatul de presă. "Statele Unite au indicat de asemenea că intenţionează să-şi sporească prezenţa militară în partea de est a Alianţei", precizează NATO. "De la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014, NATO şi-a consolidat prezenţa în partea de est a alianţei, în special cu patru grupuri tactice de luptă multinaţionale în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia", aminteşte NATO. "Aceste unităţi, conduse respectiv de Regatul Unit, Canada, Germania şi Statele Unite, sunt multinaţionale şi pregătite pentru luptă", asigură Alianţa. "Prezenţa lor indică clar că un atac împotriva unui Aliat va fi considerat un atac împotriva întregii Alianţe", avertizează NATO. Nu existau forţe NATO în partea de est a Alianţei înainte de 2014, se aminteşte în comunicat.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră