sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: estimari

3 articole
Politică

Primele estimări de la turul întâi

Primele estimări de la turul întâi: îngrijorare mare la PSD, unde datele din teren arată că premierul României este mult mai puțin interesant pentru alegători decât partidul pe care-l conduce. Primele estimări de la turul întâi În același timp, multe mărturii arată că votează mulți tineri în mediul urban. Citește și: Informațiile „pe surse” de la exit-poll-uri au rol de a mobiliza activul de partid și ar trebui ignorate, recomandă sociologul Cătălin Stoica "Buluceală la ora asta la secțiile de vot de la Școala 81 din sectorul 3 din București. Am estimat că ar fi trebuit să stau acolo cam o oră la coadă așa că am plecat și mă duc mai pe seară. Nu mi s-a întâmplat niciodată să văd atâta lume la secția mea și de obicei votam cum mă duceam. Asta confirmă ce comunică BEC, adică prezența mare în mediul urban. În București merge mai greu pentru că în afară de buletinul de vot pentru prezidențiale mai e și referendumul, cu două buletine pentru întrebările lui Nicușor și unul cu întrebarea PSD cu drogurile. În plus la ora asta votează multă lume pentru că e între micul dejun și prânz și lumea a ieșit din casă la o plimbare deoarece e soare.", a scris Cristi Dimitriu pe Facebook. Aglomerație la vot a fost și la Iași, a remarcat, tot pe Facebook, Dan Radu: "O coadă de vreo 100 metri la Fac de Chimie". Excluzând voturile din diaspora, cele din urban erau peste 600.000 mai multe decât cele din rural la ora 16.00 (3,3 milioane versus 2,7 milioane).

Primele estimări de la turul întâi (sursa: Facebook/Dimitriu Cristi)
Alegeri legislative în Japonia, primele estimări (sursa: nhk.or.jp)
Internațional

Alegeri legislative în Japonia, primele estimări

Alegeri legislative în Japonia, primele estimări. Conform previziunilor postului de stat NHK după alegerile generale din Japonia, Partidul Liberal Democrat (PLD), aflat la guvernare, ar putea pierde majoritatea parlamentară. Deși rezultatele oficiale urmează să fie anunțate luni dimineața, estimările arată că PLD ar putea obține între 153 și 219 locuri, insuficiente pentru a menține o majoritate simplă de unul singur. Alegeri legislative în Japonia, primele estimări Pentru a rămâne la putere, PLD va avea nevoie de sprijinul partenerului de coaliție, partidul budist Komeito, care este estimat să obțină între 21 și 35 de locuri. Citește și: Cui concesionează Simion locurile de parlamentar: bugetară din Guvern, cu 4 case și 2 apartamente, deschide lista AUR la Bacău Împreună, cele două formațiuni trebuie să ajungă la cel puțin 233 de mandate în camera inferioară a Parlamentului pentru a asigura majoritatea. Cea mai mare scădere a PLD din 2009 încoace Dacă aceste estimări se confirmă, PLD ar înregistra cea mai semnificativă scădere de la pierderea puterii în 2009, când Partidul Democrat din Japonia a preluat guvernarea. Situația precară a PLD este atribuită scăderii popularității din cauza mai multor scandaluri, inclusiv demisia fostului premier Fumio Kishida. Partidul Constituțional Democrat câștigă teren Principalul partid de opoziție, Partidul Constituțional Democrat (PDC), ar urma să obțină între 128 și 191 de locuri, consolidându-și poziția în Parlament și creând o competiție strânsă pentru PLD și Komeito. Alegerile din Japonia au înregistrat un record în participarea feminină, cu 23,4% dintre candidați fiind femei. Cu toate acestea, procentul este redus comparativ cu standardele internaționale, reflectând inegalitățile de gen persistente în Japonia. Prezența la vot era de 31,52% cu puțin timp înainte de închiderea urnelor, conform datelor preliminare.

Ministerul de Finanțe a absorbit doar jumătate din fondurile PNRR estimate Foto: Facebook
Economie

Ministerul Finanțe a absorbit jumătate din fondurile PNRR estimate

Ministerul de Finanțe recunoaște că, în 2023, a absorbit doar jumătate din fondurile PNRR estimate. Potrivit unui document denumit „Evoluția fluxurilor financiare dintre România și Uniunea Europeană la 31.12.2024”, Guvernul estimase că, în 2023, va primi 3,65 de miliarde de euro de la UE, strict în cadrul proiectelor PNRR. Citește și: Averea uriașă a familiei de bugetari Piedone Popescu, care acum vrea să ocupe și primăria Capitalei, și pe cea a Sectorului 5. Soția juniorului, economistă la „Kebap Shop” Însă, la final de an absorbise doar 1,86 miliarde de euro. Din 2007 până la finalul anului 2023, România a primit de la UE 92,1 miliarde de euro și a contribuit la bugetul Uniunii cu sub 22,6 miliarde de euro. Ministerul de Finanțe a absorbit doar jumătate din fondurile PNRR estimate Dar execuția bugetară la final de an arată că, din banii din PNRR, s-au cheltuit efectiv doar 700 de milioane de euro (3,49 miliarde de lei) în 2023. Anul trecut, România a trimis doar cererea de plată numărul 3 - deși avea dreptul să trimitădouă cereri de plată pe an - în valoare de 2,7 miliarde de euro, iar aceasta este încă la stadiul de analiză la Comisia Europeană. Cererea de plată numărul 4 ar urma să fie trimisă abia în trimestrul III din 2024. În ceea ce privește toate fluxurile de finanțări de la UE, estimarea era de 13,2 miliarde de euro, dar s-au atras numai 10,8 miliarde de euro. Citește și: Smiley, cel mai bogat artist român: încasează lunar peste un milion de lei. Numai partea sa de profit, aproape 130.000 de euro Totuși, din 2007 până acum România a beneficiat de un flux net de bani de la UE (sume primite din care s-a scăzut contribuția țării noastre la bugetul Uniunii) de 62,5 miliarde de euro.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră