miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: eșec

31 articole
Eveniment

Boicotul lui Georgescu, ignorat de cumpărători

Boicotul lui Georgescu, ignorat de cumpărători. Boicotul supermarketurilor inițiat de Călin Georgescu a fost ignorat de ieșeni, iar marile magazine au fost pline de clienți. Boicotul lui Georgescu, ignorat de cumpărători Deși dimineața traficul a fost redus, seara supermarketurile Kaufland, Lidl și Carrefour din Iași au fost aglomerate ca de obicei. Citește și: Piedone a început războiul cu Nicușor Dan, în fața căruia a pierdut alegerile pentru funcția de primar general: ANPC a amendat Termoenergetica cu 620.000 de lei Clienții au criticat inițiativa, respingând apelul susținut de lideri extremiști precum George Simion. Georgescu a acuzat supermarketurile că favorizează importurile, reduc personalul prin case automate și exclud producătorii români. Continuarea, în Ziarul de Iași

Boicotul lui Georgescu, ignorat de cumpărători (sursa: ziaruldeiasi.ro)
COP16, negocierile s-au încheiat fără consens (sursa: Facebook/Cop16Riyadh)
Eveniment

COP16, negocierile s-au încheiat fără consens

COP16, negocierile s-au încheiat fără consens. Conferința ONU împotriva deșertificării, COP16, desfășurată la Riad, s-a încheiat sâmbătă fără un acord obligatoriu pentru combaterea acestui fenomen global. COP16, negocierile s-au încheiat fără consens Discuțiile, care s-au prelungit cu o zi față de programul inițial, nu au reușit să aducă părțile la un consens. Citește și: Guvernul scoate din rezerva bugetară 80.000 de lei pentru ochelarii angajaților de la Înalta Curte. Plus încă 900 milioane de lei pentru salarii câștigate în instanță "Părțile au nevoie de mai mult timp pentru a se pune de acord cu privire la cea mai bună cale de urmat", a declarat secretarul executiv al conferinței, Ibrahim Thiaw. Planuri pentru COP17 în Mongolia Deși nu s-a ajuns la un acord concret, țările participante au făcut progrese semnificative: "Au pus bazele unui viitor regim global împotriva deșertificării, pe care intenționează să-l finalizeze la COP17, în Mongolia, în 2026." Costurile deșertificării ONU avertizează că deșertificarea, alimentată de distrugerea mediului de către om, costă economia globală peste 300 de miliarde de dolari anual și ar putea afecta 75% din populația mondială până în 2050. Potrivit estimărilor, sunt necesare investiții globale de cel puțin 2,6 trilioane de dolari pentru reamenajarea a 1,5 miliarde de hectare de teren până la sfârșitul deceniului. Diviziuni între țările dezvoltate și statele africane Un delegat african a subliniat că reprezentanții continentului au cerut un protocol obligatoriu care să impună guvernelor planuri clare pentru combaterea deșertificării. Cu toate acestea, țările dezvoltate au preferat un „cadru” neobligatoriu, considerat inadecvat de țările africane. Angajamente financiare Prima săptămână a COP16 a adus promisiuni financiare de peste 12 miliarde de dolari din partea unor organizații internaționale, inclusiv Grupul Arab de Coordonare și Parteneriatul Mondial de la Riad pentru Reziliență. Aceste fonduri vizează mobilizarea resurselor publice și private pentru țările cele mai afectate de deșertificare. Următorul pas, la COP17 Eșecul de a ajunge la un acord obligatoriu la Riad urmează altor negocieri dezamăgitoare, inclusiv cele privind biodiversitatea și poluarea cu plastic. Cu toate acestea, speranțele se îndreaptă către COP17 din 2026, unde părțile vor încerca să finalizeze un regim global pentru combaterea deșertificării. Combaterea acestui fenomen rămâne o prioritate globală, iar presiunea asupra guvernelor și organizațiilor internaționale va crește în următorii ani.

Lucian Romașcanu, îngrijorat pentru viitorul țării (sursa: Facebook/Lucian N. Romascanu)
Politică

Lucian Romașcanu, îngrijorat pentru viitorul țării

Lucian Romașcanu, îngrijorat pentru viitorul țării. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a reacționat pe Facebook după anunțarea ultimelor rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale, exprimându-și îngrijorarea pentru viitorul țării. „Țara ca o pradă... Nu vorbesc ca PSD-ist, nici ca prieten al lui Marcel, vorbesc ca român. Trăim sfârșitul istoriei, așa cum o știam și cum ne-o imaginam pentru noi și pentru copiii noștri”, a scris Romașcanu. Lucian Romașcanu, îngrijorat pentru viitorul țării Romașcanu a recunoscut greșelile din trecut, dar a subliniat că pedeapsa resimțită este una pe care românii și-au aplicat-o singuri. Citește și: Trei sinecuri primite de Călin Georgescu care arată că a fost un om de bază al „sistemului” „Am greșit, e adevărat, dar pedeapsa a fost dată de noi, românii, contra noastră”, a adăugat acesta, subliniind complexitatea momentului politic actual. Mesaj pentru cei care sărbătoresc rezultatul alegerilor Într-o notă critică, Romașcanu a transmis un avertisment celor care văd aceste rezultate ca pe o victorie: „Cine se bucură nu înțelege”. Declarația reflectă o perspectivă pesimistă asupra consecințelor politice și sociale ale alegerilor prezidențiale recente.

Nicolae Ciucă își asumă eșecul alegerilor (sursa: Facebook/Nicolae Ionel Ciucă)
Eveniment

Nicolae Ciucă își asumă eșecul alegerilor

Nicolae Ciucă își asumă eșecul alegerilor. Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, a recunoscut înfrângerea după primul tur al alegerilor, calificând rezultatul drept un "eșec" care trebuie asumat atât de el, cât și de întreaga echipă de conducere a partidului. Nicolae Ciucă își asumă eșecul alegerilor În urma rezultatelor alegerilor, Nicolae Ciucă a declarat: Citește și: Șansa nesperată a resetării generale a României. Ce trebuie să facă azi, și nu mai târziu, USR și PNL ca să obțină majoritate parlamentară, fără care Lasconi ar fi un președinte decorativ "Noi ne asumăm responsabilitatea acestui rezultat. Eu îmi asum responsabilitatea acestui rezultat. Se pare că românii au avut o cu totul și cu totul altă opțiune politică, motiv pentru care o respectăm ca atare." Poziția PNL privind demisia liderului său Întrebat dacă își va da demisia din funcția de președinte al PNL, Nicolae Ciucă a subliniat că o decizie clară va fi luată după anunțarea rezultatelor finale. "Vă rog să așteptăm în seara aceasta decizia și rezultatul final al votului, după care vom lua o decizie", a răspuns el. Surse liberale indică faptul că Nicolae Ciucă își va anunța demisia în cadrul unei ședințe a Biroului Politic Național al PNL. Surpriza Călin Georgescu Rezultatele parțiale arată că primul loc a fost ocupat de candidatul independent Călin Georgescu. Ciucă a comentat situația, afirmând că aceasta este "opțiunea românilor și trebuie respectată". El a adăugat: "Nu cred că trebuie să analizăm și să înțelegem mai mult decât ceea ce s-a întâmplat în seara aceasta. Este un vot care trebuie doar respectat". Viitorul PNL Nicolae Ciucă a afirmat că toate partidele mainstream trebuie să evalueze campania desfășurată și modul în care aceasta a fost percepută de alegători. "Este un moment în care toate partidele mainstream trebuie să analizeze modalitatea în care au dus campania și ceea ce a însemnat percepția pentru români", a subliniat liderul PNL. PNL și relația cu Klaus Iohannis Întrebat dacă PNL a rămas prea atașat de președintele Klaus Iohannis, Ciucă a evitat să confirme o astfel de opinie, subliniind că partidul a fost implicat într-o coaliție de guvernare timp de cinci ani. "Poate fi interpretat și ca un vot al românilor pentru tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă", a declarat el. Un apel la unitate în fața dificultăților Nicolae Ciucă a declarat că este nevoie de solidaritate în partid pentru a depăși momentul dificil. "Cred că nu trebuie să dezertăm din această situație. Este un moment dificil care trebuie rezolvat cu toți liderii partidului să vedem ce putem să facem împreună să redresăm situația", a conchis el. Lipsa unui candidat unic al dreptei, oportunitate ratată Cu privire la ideea unui candidat unic al dreptei, Ciucă a recunoscut că discuțiile pe acest subiect nu au avut succes. "Cred că așa cum arată rezultatele din seara aceasta orice formulă politică nu cred că ar fi avut un altfel de rezultat", a spus liderul PNL.

Guvernul își recunoaște eșecul: a ratat banii europeni Foto: facebook Adrian Caciu
Eveniment

Guvernul își recunoaște eșecul: a ratat banii europeni

Guvernul își recunoaște eșecul: în trimestrul III a ratat o treime din banii europeni pe care spera să-i aducă la buget: ministerul de Finanțe raportează un „grad de realizare de 67,9% a programului trimestrial” în ceea ce privește sumele primite de la Uniunea Europeană. În termeni nominali, cabinetul Ciolacu a ratat absorbția a peste 500 de milioane de euro, comparativ cu obiectivele pe care singurul și le asumase. Citește și: ANALIZĂ Guvernul a crescut cu 30% cheltuielile cu salariile din Justiție, care vor ajunge la astronomica sumă de șase miliarde de lei Comparativ cu trimestrul al treilea al anului precedent sumele nerambursabile primite de la Uniunea Europeană au înregistrat o scădere cu 50,7%, mai arată acest minister într-un document oficial. Guvernul își recunoaște eșecul: a ratat banii europeni Cel mai mare eșec este nu în absorbția PNRR, ci a fondurilor alocate pentru exercițiul bugetar 2021-2027. „Sumele primite de la Uniunea Europeană aferente proiectelor finanțate atât din cadrul financiar 2014-2020 dar și sumele aferenteperioadei de programare a Uniunii Europene 2021-2027, cât și cele aferente asistenței financiare nerambursabile alocate PNRR încasate în trimestrul al treilea al anului 2024, au fost în sumă de 5,37 miliarde lei (0,3% din PIB), corespunzător unui grad de realizare de 67,9% a programului trimestrial. Nerealizarea veniturilor programate pentru perioada analizată s-a datorat evoluției slabe a sumelor atrase aferente perioadei de programare a Uniunii Europene 2021-2027 (53,6%) și a sumelor aferente asistenței financiare nerambursabile alocate PNRR (73,0%)”, explică un raport al ministerului de Finanțe. În ceea ce privește cheltuielile cu fonduri europene, ele au fost realizate, în trimestrul III din 2024, în procent de doar 72,9%. „Comparativ cu trimestrul III 2023 plățile pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile s-au redus cu 41,1%, iar ca procent în PIB s-au redus cu 0,3 puncte procentuale de la 0,8% din PIB în al treilea trimestru al anului 2023 la 0,5% din PIB în perioada analizată”, arată Finanțele.

Democrații furioși critică eșecul lui Harris (sursa: Facebook/Joe Biden)
Internațional

Democrații furioși critică eșecul lui Harris

Democrații furioși critică eșecul lui Harris. În dimineața de miercuri, atmosfera în Partidul Democrat a fost marcată de furie și amărăciune, după ce vicepreședinta Kamala Harris a pierdut în fața lui Donald Trump, o înfrângere neașteptată ce a șocat atât oficialii partidului, cât și alegătorii democrați, conform Reuters. Intrată în cursa prezidențială doar cu trei luni înainte, Harris a pierdut într-un mod care ridică semne de întrebare despre direcția viitoare a partidului. Democrații furioși critică eșecul lui Harris Una dintre cele mai dure critici la adresa partidului sugerează că democrații și-au mințit susținătorii în privința stării de sănătate mentale a președintelui Joe Biden. Citește și: FOTO Sorina Docuz-Stan, buzoianca foarte apropiată de Marcel Ciolacu, la Paris cu prietena care are contracte cu PSD. Un bărbat înalt, clăpăug și grizonant se ferește de poză O dezbatere televizată cu Trump în iunie a trezit suspiciuni, culminând cu retragerea lui Biden din cursa electorală, decizie care i-a lăsat pe mulți democrați cu gustul amar al unei posibile înșelăciuni. Un donator democrat a pus o întrebare dureroasă: „De ce a rezistat Joe Biden atâta timp? Nu ar fi trebuit să-și ascundă starea de sănătate și ar fi trebuit să se retragă mai devreme.” Biden: „singurul democrat capabil să-l învigă pe Trump” Deși are 81 de ani, Joe Biden a susținut că el ar fi fost singurul democrat capabil să-l învingă pe Trump, insistând că este apt pentru încă un mandat de patru ani. Cu toate acestea, în iulie a anunțat retragerea, motivând că este „în interesul partidului și al țării”. Anunțul său din aprilie 2023 că va candida pentru al doilea mandat a fost întâmpinat cu scepticism, însă contestatarii săi au preferat să-i devină consilieri în loc să-l provoace. Partidul Democrat sub presiunea unei „resetări complete” Managerul de fonduri speculative Bill Ackman, un susținător democrat al lui Trump în 2024, a declarat pe rețeaua X că partidul are nevoie de „o repornire completă”. Ackman a criticat Partidul Democrat pentru că „a mințit poporul american în privința sănătății cognitive și fizice a președintelui” și că nu a organizat alegeri primare pentru a-l înlocui. Echipa de campanie a lui Kamala Harris nu a comentat, iar Casa Albă nu a răspuns imediat solicitărilor pentru declarații. Declinul suportului în rândul tinerilor și femeilor Doi dintre pilonii esențiali pe care Harris conta pentru a înfrunta pe Trump - tinerii preocupați de schimbările climatice și drepturile liberale, precum și femeile îngrijorate de restricționarea avortului sub o administrație republicană - au migrat în mod neașteptat în favoarea lui Trump. Sondajele realizate la ieșirea de la urne au arătat că procentul tinerilor sub 45 de ani și al femeilor care l-au susținut pe Trump a crescut cu două puncte procentuale față de 2020. De asemenea, Trump și-a consolidat sprijinul în suburbii, unde democrații sperau să domine. Reacții feroce în rândul oficialilor partidului Un oficial al Comitetului Național Democrat a declarat că a primit mesaje furioase de la membrii partidului, dezamăgiți de campanie. Mulți democrați s-au simțit trădați de conducerea partidului, având senzația că au fost mințiți. Înfrângerea lui Kamala Harris marchează a doua pierdere a democraților în fața lui Trump în ultimele trei alegeri, după ce înfrângerea lui Hillary Clinton din 2016 i-a deschis calea lui Joe Biden spre candidatura prezidențială.

Eșecul autostrăzilor promise de Grindeanu Foto: Captură video
Eveniment

Eșecul autostrăzilor promise de Grindeanu

Eșecul autostrăzilor promise de Grindeanu, arată monitorizarea Asociației Pro Infrastructură din ultimele trei zile: „Nimic pe Sibiu-Pitești”, „Doar 10 kilometri pe A7 Ploiești-Mizil, poate”, la fel tronsonul A7 Mizil-Buzău, unde teremenul contractual de finalizare este deja depășit. Citește și: EXCLUSIV Dronele Watchkeeper X contractate de MApN cu Elbit pentru 2025 nu mai ajung în România: compania israeliană a invocat războiul din Gaza, „eveniment de forță majoră” Eșecul autostrăzilor promise de Grindeanu Ce arată Asociația Pro Infrastructură despre starea lucrărilor la autostrăzi: „Nimic pe Sibiu-Pitești 5 în 2024, în ciuda ultimelor promisiuni (...) Chiar dacă politicienii, în frunte cu ministrul Grindeanu, încă promit că vom avea o inaugurare parțială, în teren se vede cu totul altceva pentru că antreprenorul WeBuild este în continuare în dispute aprinse cu CNAIR și MT la podul suspendat de la Brăila”. Termenul contractual este însă abia în septembrie 2025. Drumul Expres Craiova-Pitești: „Când ajungem până la A1 și legăm Cetatea Băniei de Pitești și Capitală? Dacă iarna este blândă, dacă antreprenorul UMB revine repede pe șantier după Sărbători și trage tare, primăvara 2025 este un termen perfect fezabil”. „Doar 10 kilometri pe A7 Ploiești-Mizil în 2024, poate. În ciuda promisiunilor ministrului Grindeanu și ale premierului Ciolacu chiar de săptămâna trecută, nu vom circula în 2024 pe toți cei 21 de kilometri dintre Ploiești (Autostrada A3/Dumbrava) și Mizil. Termenul contractual de finalizare, octombrie 2024, este evident depășit. „Nimic în 2024 pe Autostrada A7 Mizil-Buzău Vest. În ciuda promisiunilor ministrului Grindeanu și ale premierului Ciolacu chiar de săptămâna trecută, nu vom circula în 2024 pe cei 28,35 kilometri dintre Mizil și Buzău Vest (Stâlpu/Spătaru). Termenul contractual de finalizare, octombrie 2024, este evident depășit”. Dezastru pe căile ferate Asociația a monitorizat și evoluția lucrărilor la căile ferate. „Magistrala M300 Brașov-Apața, de la nimic spre dezolant și dezghețat. La final de august, CFR a raportat un progres fizic de 31,71% pe contractul loturilor 1 și 3 de pe Brașov-Sighișoara semnat cu asocierea RailWorks (Alstom, Aktor și Arcada) în martie 2020 cu ordin de începere dat o lună mai târziu. 84 de kilometri de cale ferată, 3,2 miliarde lei fără TVA, 4 ani termen de execuție”, scrie Asociația. „Magistrala M300 Cața-Sighișoara, în aceeași notă ca lotul dinspre Brașov”, arată Pro Infrastructură într-o altă postare.

Jumătate din eșecurile care au blocat PNRR, răspunderea lui Grindeanu Foto: Inquam/George Calin
Eveniment

Jumătate eșecurile blocat PNRR, răspunderea lui Grindeanu

Jumătate din eșecurile care au blocat plata tranșei III din PNRR sunt în răspunderea directă a lui Grindeanu, favoritul lui Ciolacu, se poate constata analizând comunicatul Comisiei Europene privind cea de-a treia cerere de plată a României. Comunicatul Comisiei Europene înșiră, sec, fără a oferi detalii, șase jaloane care au fost îndeplinite doar parțial sau deloc: „Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse șase jaloane. Este vorba despre reforme ale guvernanței întreprinderilor de stat (C4.R2/M79, C6.R2/M121 și C14.R9/M440), precum și de investiții din domeniul transporturilor (C4.I1/M72 și C4.I4/M86) și de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor (M8.R4/M206)”, arată Comisia. Citește și: Piesa-cheie în puciul lui Băluță de la Unirii: o obscură directoare de la cadastru, cu Mercedes și vilă, susținută de rețeaua PSD Sector 4 Codul C4 indică jaloanele și țintele din domeniul Transporturilor, aflat în răspunderea lui Sorin Grindeanu. Un prim obiectiv ratat este numirea transparentă a unor conduceri profesioniste la cele mai importante companii din ministerul Transporturilor. Jumătate din eșecurile care au blocat PNRR, răspunderea lui Grindeanu Ce cere PNRR, la capitolul C4.R2/M79: „Selectarea și numirea membrilor consiliului de administrație al C.N.A.I.R., C.N.I.R, C.F.R., Metrorex, C.F.R. Călători. Selectarea și numirea membrilor consiliilor de administrație ale companiilor de stat din sectorul transporturilor (C.N.A.I.R., C.N.I.R, C.F.R., Metrorex, C.F.R. Călători) se vor face: - pe baza unei proceduri transparente și concurențiale, cu o durată a mandatului de 4 ani pentru a asigura implementarea unor planuri de eficientizare pe durată medie și lungă; - cu remunerarea membrilor consiliilor de administrație pe baza indicatorilorcheie de performanță (KPI) legați de sustenabilitatea financiară pe termen lung (KPI relevanți pentru profilul fiecărei companii) și furnizarea de servicii (de exemplu, pe baza unui sondaj de satisfacție a clienților); - cu respectarea principiilor bunei guvernanțe în conformitate cu reforma privind întreprinderile de stat de modificare a Legii nr. 111/2016”. În realitate, DeFapt.ro a scris că „șeful investițiilor de la Metrou, Denis Gabriel Panait, este un fost muncitor necalificat și «meseriaș tunel», dar nepot de lider sindical”. Șefa Metrorex este o doamnă care, timp de zece ani, a reparat semafoarele dintre stații. Tot în răspunderea ministrului PSD al Transporturilor sunt alte două ratări, în zona căilor ferate/metroului. Dezastrul modernizării căii ferate C4.I1/M72 prevede „semnarea contractelor pentru 50 % din lucrările legate de modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare”. Ținta se referă la atribuirea contractelor cu întreprinderile câștigătoare pentru 50 % din lucrările de construcție și supraveghere a căilor ferate, după cum urmează: - Modernizarea, electrificarea liniilor de cale ferată, ERTMS pe tronsonul Arad – Timișoara – Caransebeș; - Modernizarea, electrificarea liniilor de cale ferată, ERTMS pe tronsonul Cluj-Napoca – Episcopia Bihor; - Electrificarea și reînnoirea liniilor de cale ferată: Constanța – Mangalia și Videle – Giurgiu. Investițiile de reînnoire acoperă următoarele linii:  București – Pitești – includere în TEN-T;  Reșița – Voiteni – legătură cu coridorul rețelei centrale TEN-T. Investiția va include, de asemenea, o serie de proiecte de tip „quick wins” pentru eliminarea restricțiilor și a limitărilor de viteză pe mai multe tronsoane, precum: București – Craiova; Arad – Oradea; Sibiu – Copșa Mică; Oradea – Satu Mare – Halmeu; Apahida – Dej – Baia Mare – Satu Mare sau Dej – Beclean – Ilva Mică. Metroul lui Boc, eșec comun Jalonul C4.I4/M86 se referă la deja dezbătuta problemă a metroului din Cluj. Acest jalon prevedea „dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în municipiile Bucuresti și Cluj-Napoca / Semnarea contractelor pentru 50% din lucrări, în urma unor licitații deschise și competitive și obtinerea autorizatților relevante”. Guvernul Ciolacu a dat vina pe Emil Boc pentru acest eșec. „Au fost probleme legate de licitația pentru execuția metroului, mai precis neînscrierea unor indicatori tehnico-economici în registrul european, fapt care ar fi dus la pierderea finanțării prin PNRR”, spunea Sorin Grindeanu.

Multe pensii încă nu sunt recalculate (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Multe pensii încă nu sunt recalculate

Multe pensii încă nu sunt recalculate. Aproximativ 5.000 de pensionari din județul Iași nu au primit încă deciziile de recalculare a pensiilor în prima etapă a procesului, potrivit Mariei Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași. Multe pensii încă nu sunt recalculate Acești pensionari au în continuare aceeași pensie ca în luna august, însă procesul de emitere a deciziilor este în curs și se estimează că va fi finalizat până la sfârșitul lunii octombrie, a anunțat șefa CJP Iași. Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?” Din cei 5.000 de pensionari ieșeni care încă așteaptă deciziile, cel puțin jumătate dintre ei nu vor beneficia de o creștere a pensiei după recalculare, a mai spus Maria Andronache. Deciziile nu au fost emise inițial din cauza unor neconcordanțe în datele înregistrate, însă acum procesul este în desfășurare. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Testele rachetei Satan-2, eșecul lui Putin (sursa: X/MeNMyRC)
Internațional

Testele rachetei Satan-2, eșecul lui Putin

Testele rachetei Satan-2, eșecul lui Putin. Imagini din satelit par să arate un crater masiv la un centru de testare a rachetelor în Rusia, după ce o rachetă balistică intercontinentală RS-28 "Sarmat" (Satan-2, în codificarea NATO) cu capacitate nucleară, a explodat, ceea ce constituie un eşec umilitor pentru preşedintele Vladimir Putin, relatează duminică publicaţia britanică Daily Express. Testele rachetei Satan-2, eșecul lui Putin Această rachetă este considerată de către Kremlin un instrument puternic în arsenalul său. Citește și: Fabrica de arme din Cugir, pe cale să fabrice propriul pistol-mitralieră, un Kalashnikov pe standarde NATO Dar, conform unor informaţii, acesta ar fi al patrulea eşec succesiv, ceea ce pune sub semnul întrebării fiabilitatea noii arme. Distribuind pe reţelele sociale fotografii Planet Lab, făcute la cosmodromul Pleseţk din regiunea Arhanghelsk, analistul proiectului Osint ( Open source intelligence), care se autocodifică MeNMyR, rezumă: "După cum se vede, testul RS-28 Sarmat a fost un eşec total". Racheta, explodată în siloz Racheta a explodat în siloz, lăsând un crater imens şi distrugând locul de testare. "Sarmat este o rachetă cu combustibil lichid, astfel încât acest accident ar fi putut avea loc separat de activitatea de lansare efectivă", afirmă expertul citat. Primul şi singurul test reuşit cu Sarmat a avut loc la 20 aprilie 2022. Alte patru au eşuat, potrivit informaţiilor din surse independente. Pompierii, mobilizați Analistul citat mai remarcă faptul că patru autospeciale ale pompierilor ar fi fost mobilizate în zonă- conform versiunii oficiale - la stingerea unui incendiu de pădure. R-28 Sarmat, cu o lungime de 35 de metri, despre care responsabilii ruşi susţin că ar avea o rază de acţiune de 11.000 de mile, un exemplar fiind evaluat la 38 de milioane de lire sterline. Expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko, de la Grupul de Rezistenţă Informaţională din Kiev, catalogase încă în martie racheta Satan-2 drept "nesigură şi periculoasă", declarând pentru RBC-Ucraina: "Este o rachetă foarte problematică. Ruşii nici măcar nu au putut gestiona lansările de testare". Experţii spun că explozia unei astfel de rachete în timpul testării se întâmplă extrem de rar. Un incident similar a fost înregistrat în octombrie 1960 la cosmodromul Baikonur, când a explodat o rachetă sovietică R-16. Eşecul cu racheta "Sarmat" intervine la câteva zile după ce Rusia s-a lăudat că a testat cu succes, marţi, la aceeaşi instalaţie, un lansator Angara 1.2 cu un dispozitiv spaţial de uz militar.

Victor Negrescu vrea un „consens național” (sursa: Facebook/Victor Negrescu)
Eveniment

Victor Negrescu vrea un „consens național”

Victor Negrescu vrea un „consens național”. Partidul Social Democrat este astăzi formaţiunea politică cea mai influentă în Parlamentul European şi a obţinut, prin negocierile purtate cu sprijinul premierului Marcel Ciolacu, şi cele mai importante funcţii în legislativul european, a declarat duminică europarlamentarul PSD Victor Negrescu. Victor Negrescu vrea un „consens național” "Partidul Social Democrat este astăzi formaţiunea politică cea mai influentă în Parlamentul European, cu cei mai mulţi eurodeputaţi, şi a obţinut, prin negocierile purtate cu sprijinul premierului Marcel Ciolacu, şi cele mai importante funcţii în legislativul european. La nivel european, social democraţii europeni sunt al doilea grup politic din Parlamentul European. De voturile noastre depinde majoritatea pro-europeană din legislativul european", a transmis Negrescu, pe pagina sa de Facebook. Citește și: EXCLUSIV Grupul PSD Buzău a acaparat Opera Națională: directorul Jinga îi dă contracte ex-directorului Dincă, șeful Radioului Public, care îi oferă la schimb roluri de dirijor lui Jinga Europarlamentarul PSD şi-a exprimat convingerea că România poate spera chiar la o poziţie de vicepreşedinte dacă va exista un consens naţional în această privinţă. "Sunt absolut convins că datorită ajutorului primit din partea social democraţilor europeni România va fi mai relevantă la nivel european şi va obţine inclusiv un portofoliu reprezentativ de comisar european, cu un rol influent în arhitectura viitoarei Comisii Europene, şi poate spera chiar la o poziţie de vicepreşedinte dacă va exista un consens naţional în această privinţă", a afirmat Negrescu. Reuniunea de la Neptun Membrii PES activists România s-au reunit în acest final de săptămână la Neptun, în cadrul Universităţii Europene de Vară: "O Românie competitivă într-o Europă în schimbare". Potrivit europarlamentarul PSD Victor Negrescu, în prezenţa a peste 300 de militanţi şi coordonatori PES activists, precum şi a numeroşi invitaţi din toată ţara, au avut loc dezbateri despre contribuţia pe care Partidul Social Democrat o are în conturarea unei voci puternice a României la nivel european, în contextul debutului unui nou ciclu legislativ şi instituţional la nivelul Uniunii Europene. Au fost prezenţi Ştefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene, Alexandru Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mirela Furtună, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna şi membru în Comitetul European al Regiunilor, alături de parlamentari, consilieri de stat, secretari de stat, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale, mediului academic şi asociativ.

Ciolacu, iritat de eșecul "comisarului" Negrescu (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Politică

Ciolacu, iritat de eșecul "comisarului" Negrescu

Ciolacu, iritat de eșecul "comisarului" Negrescu. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că nominalizarea pentru postul de comisar european din partea României se va face după ce se vor încheia negocierile privind împărţirea portofoliilor din cadrul noului Executiv comunitar. "E un proces de negociere" "E un proces de negociere. Eu nu negociez cu preşedinta Comisiei probleme de deficit în conjunctura nominalizării comisarului european. În acest moment, normal, vorbesc şi cu ceilalţi lideri politici, încercăm să negociem cel mai bun portofoliu şi cel mai reprezentativ pentru România. Sunt mai multe propuneri. Citește și: Lovitură dură pentru Ciolacu: candidatura lui Negrescu la funcția de comisar european, respinsă de von der Leyen. Negrescu a cotizat 1,2 milioane de lei la PSD pentru post Preşedinta Comisiei nu face acest lucru numai cu România, face cu toţi prim-miniştrii din Uniunea Europeană şi e un demers mai lung, pe care o să-l finalizăm la un moment dat", a explicat Ciolacu, întrebat de jurnalişti când va face România nominalizarea pentru postul de comisar european şi care va fi propunerea venită din partea ţării noastre. Potrivit prim-ministrului, România va face nominalizarea pentru postul de comisar european atunci când va fi mulţumită cu portofoliul pe care îl va ocupa. "Contează foarte mult domeniul" Marcel Ciolacu nu a exclus varianta nominalizării unei femei: "Este posibil acest lucru, preşedinta Comisiei a cerut de la început, vom avea negocieri. Dacă pentru un anumit portofoliu cea mai potrivită persoană este o femeie, atunci vom nominaliza o femeie, dacă pentru un anumit portofoliu este cel mai potrivit un bărbat, vom nominaliza un bărbat. Asta încerc să explic, contează foarte mult domeniul pe care o să-l reprezentăm prin comisarul României în cadrul Comisiei Europene". Liderul social-democraţilor s-a arătat deranjat de remarcile unui jurnalist, potrivit cărora, în contextul anunţului privind candidatura sa la prezidenţiale, nefinalizarea negocierilor pentru postul de comisar european ar arăta că "nu se poate impune pe plan extern". Ciolacu, iritat de eșecul "comisarului" Negrescu "Vorbiţi serios? Vă întreb şi eu, vorbiţi serios? Cum adică nu mă pot impune? Eu încerc să ies din logica tâmpită în care s-a jucat zeci de ani de zile, la fel ca şi Sorin Grindeanu în zona de Transporturi, şi dumneavoastră mă judecaţi că e o slăbiciune că eu negociez şi vreau să găsesc cea mai bună persoană care să reprezinte România. Iertaţi-mă, cred că datoria mea faţă de români este să obţin cel mai bun portofoliu pentru România, persoanele, întotdeauna, sunt un lucru secundar. Avem soluţii pentru toate cele 27 (portofolii), până acum", a transmis Ciolacu. El a menţionat că a avut şi joi dimineaţă o discuţie cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, privind negocierile referitoare la portofoliul României în cadrul Comisiei Europene. "Cu domnul Nicolae Ciucă, astăzi de dimineaţă am discutat în ceea ce priveşte negocierea pentru portofoliu. Nu este singurul lider politic cu care am discuţii în această perioadă. Aceste discuţii, inclusiv cu preşedinta Comisiei, nu sunt secrete, sunt doar discrete, cum e normal. Aceste discuţii cu liderii politici din România nu sunt secrete, sunt doar discrete în această perioadă de negociere", a subliniat premierul.

Ministerul de Finanțe recunoaște într-un document oficial că nu și-a realizat încasările la buget urmare a eșecului digitalizării și a PNRR Foto: Facebook
Eveniment

Nu și-a realizat încasările urmare a eșecului digitalizării și a PNRR

Ministerul de Finanțe recunoaște într-un document oficial că nu și-a realizat încasările la buget urmare a eșecului digitalizării și a PNRR. Informația apare în așa-numitul „Raport privind execuţia bugetară - trimestrul II 2024”, publicat recent de acest minister. Citește și: Rareș Bogdan despre cartea lui Ciucă: „După mult timp, de la «Cățeluș cu părul creț» și «Capra cu 3 iezi», unii vor ține mâna pe carte” Pe de altă parte, documentul arată că cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat în trimestrul II din 2024, fiind cu 26% mai mari decât în trimestrul II din 2023. Nu și-a realizat încasările urmare a eșecului digitalizării și a PNRR „În perioada analizată veniturile bugetului general consolidat nu au reușit să atingă nivelul programat ca urmare a performanței slabe înregistrate în cazul veniturilor suplimentare încasate din digitalizare și a sumelor aferente fondurilor externe nerambursabile inclusiv PNRR. Veniturile prevăzute a fi încasate din fonduri externe nerambursabile în perioada analizată au fost inferioare nivelului programat discrepanțe majore între nivelul sumelor încasate și cele programate înregistrându-se în special în cazul sumelor aferente asistenței financiare nerambursabile alocate PNRR”, se arată în concluzia raportului. Finanțele arată că în trimestrul II din 2024 la buget au venit doar 53,3% din sumele care erau planificate să vină de la UE. Din sumele planificate să fie absorbite la buget strict din PNRR s-a realizat doar 24,7%, iar din alocările pentru 2021-2027 a sosit doar 71,7% din suma planificată. „Comparativ cu trimestrul al doilea al anului precedent sumele nerambursabile primite de la Uniunea Europeană au înregistrat o scădere cu 55,3% (+5,52 miliarde lei) pe fondul reducerii sumelor atrase din cadru financiar 2014-2020”, arată raportul. În consecință, „plățile pentru proiectele cu finanțare din fonduri UE (inclusiv cele finanțate din asistența financiară nerambursabilă aferentă PNRR)au reprezentat 0,6% din PIB și s-au efectuat în proporție de 65,8% din plățile programate pentru perioada analizată”. Pe de altă parte, cheltuielile de personal - salariile bugetarilor - au fost mai mari decât estimările Guvernului. „Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 2,3% din PIB, cu 0,3 puncte procentuale mai mari față de aceeași perioadă a anului anterior. Cheltuielile de personal au crescut cu 26,3% comparativ cu trimestrul II 2023, pe fondul creșterilor salariale din sectorul bugetar acordate începând cu al doilea semestru al anului 2023 cât și în perioada analizată”, explică Finanțele.

Șoșoacă nu intră în Parlamentul European (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Politică

Șoșoacă nu intră în Parlamentul European

Șoșoacă nu intră în Parlamentul European: potrivit centralizării voturilor făcute de Code for Romania, SOS România nu a atins pragul de 5%. Șoșoacă nu intră în Parlamentul European În acest moment, arată Code for Romania, partidul lui Șoșoacă ar avea numai 4,83%, insuficient pentru a trece pragul. Potrivit Hotnews, însă, acestea ar fi doar voturile din România, nu și cele din diaspora, care ar face ca procentajul să sară de 5%. Citește și: EXCLUSIV Rafila a mințit grav în scandalul morților suspecte de la „Sf. Pantelimon”: a promis că trimite Corpul de control, dar a trimis doar un consilier fără atribuții de control, care nu a verificat cauzele deceselor Site-ul pe care sunt afișate cifrele este rezultatevot.ro, un proiect al ONG-ului Code for Romania. Potrivit acestei pagini de internet, "Platforma Rezultate Vot face parte din ecosistemul electoral construit de Code for Romania/Commit Global, alături de alte trei aplicații realizate pentru a crește gradul de transparență și de participare la procesul electoral". Rezultatele votului la europarlamentare, centralizate de Code for Romania (sursa: rezultatevot.ro)

Guvernul recunoaște oficial eșecul PNRR Foto: Inquam/Octav Ganea
Eveniment

Guvernul recunoaște oficial eșecul PNRR

Guvernul recunoaște oficial eșecul PNRR: în primul trimestru din 2024, a atras doar 9,3% din cât își programase la capitolul „Venituri”, arată un document publicat de ministerul de Finanțe, intitulat „Raport privind execuția bugetară în primul trimestru al anului 2024”. Citește și: Cu cine ar fi dorit PSD să câștige primăriile: un condamnat pentru pornografie, un contrabandist, un incompatibil și un ins judecat pentru fraudă electorală Absorbția altor sume de la UE stă un pic mai bine decât PNRR, dar și acolo există un declaja imens între sumele planificate și cele atrase. Guvernul recunoaște oficial eșecul PNRR „Sumele primite de la Uniunea Europeană aferente proiectelor finanțate atât din cadrul financiar 2007-2013, cât și din cadru financiar 2014-2020 dar și sumele aferenteperioadei de programare a Uniunii Europene 2021-2027, cât și cele aferente asistenței financiare nerambursabile alocate PNRR încasate în primul trimestru al anului 2024, au fost în sumă de 14,28 miliarde lei (0,7% din PIB), corespunzător unui grad de realizare de 45,7% a programului trimestrial. Nerealizarea veniturilor programate pentru perioada analizată s-a datorat evoluției slabe a sumelor atrase aferente asistenței financiare nerambursabile alocate PNRR (9,3%) și a sumelor aferenteperioadei de programare a Uniunii Europene 2021-2027 (42,9%)”, se arată în document. Nici cheltuielile cu fonduri europene nu s-au realizat conform așteptărilor Guvernului. „Plățile pentru proiectele cu finanțare din fonduri UE (inclusiv cele finanțate din asistența financiară nerambursabilă aferentă PNRR) au reprezentat 0,8% din PIB și s-au efectuat în proporție de 44,6% din plățile programate pentru perioada analizată (...) Deși au performat comparativ cu aceeași perioada a anului anterior cheltuielile aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile nu au atins nivelul programat pentru perioada analizată discrepanțe majore fiind înregistrate în cazul celor aferente proiectelor cu finanțare din sumele reprezentând asistența financiară nerambursabilă aferentă PNRR”, precizează ministerul de Finanțe. În schimb, cheltuielile de personal - salariile bugetarilor - au avansat substanțial. „Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 2,1% din PIB, cu 0,3 puncte procentuale mai mari față de aceeași perioadă a anului anterior. Cheltuielile de personal au crescut cu 19,6% comparativ cu trimestrul I 2023, pe fondul creșterilor salariale din sectorul bugetar acordate începând cu al doilea semestru al anului 2023, cât și în perioada analizată precum și plata unor drepturi salariale acordate în urma unor hotărâri judecătorești”, se arată în document.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră