sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: eoliene

6 articole
Economie

Cele mai înalte eoliene, în România

Cele mai înalte eoliene, în România. Danezii de la Eurowind Energy AS intenţionează să amenajeze în comuna Movileni din judeţul Iaşi 40 de turbine gigantice, cu o înălţime de aproximativ 200 de metri, adică de aproape două ori mai înalte decât Statuia Libertăţii din New York. Cele mai înalte eoliene, în România Ar fi cele mai înalte eoliene din România, iar investiţia, care ar putea ajunge la circa 300 milioane de euro, una din cele mai mari din judeţ. Citește și: Ce pensie ar trebui să primească un contribuabil de 65 de ani de la care s-au colectat 650.000 lei, dacă banii ar fi investiți. Diferența imensă față de pensia oferită de stat Totodată, energia produsă poate asigura consumul casnic a circa 180.000 de locuinţe. Practic, cam cât are întreg municipiul Iaşi. Compania daneză a confirmat planul de a amenaja un parc eolian în comuna Movileni, precizând că turbinele alese pentru acest proiect sunt Vestas V172-7.2 MW. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cele mai înalte eoliene, în România (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Migrația păsărilor oprește eolienele (Marea Nordului) (sursa: power-technology.com)
Mediu

Migrația păsărilor oprește eolienele (Marea Nordului)

Migrația păsărilor oprește eolienele (Marea Nordului). Funcţionarea turbinelor eoliene din Marea Nordului a fost întreruptă weekendul trecut timp de câteva ore pentru a permite trecerea pe deasupra a păsărilor migratoare, au anunţat luni Ţările de Jos, care susţin că este un demers în premieră mondială. Migrația păsărilor oprește eolienele (Marea Nordului) Turbinele eolienelor situate în largul localităţilor Borssele (vest) şi Egmond aan Zee (nord) au încetat aproape să mai funcţioneze timp de patru ore sâmbătă, când era preconizată o "migraţie masivă a păsărilor", a precizat guvernul olandez. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Această primă pauză face parte dintr-o fază pilot a unei măsuri care urmează să fie pusă în aplicare cu regularitate începând din toamnă. "Este vorba despre o premieră mondială", a spus ministrul olandez al Energiei, Rob Jetten. "Nicăieri în lume parcurile eoliene de pe mare nu sunt oprite pentru a proteja păsările în timpul migraţiilor masive", a continuat el, potrivit unui comunicat. Proprietarii parcurilor eoliene trebuie să reducă viteza turbinelor la un maximum de două rotaţii pe minut în timpul intervalelor nocturne prevăzute, a precizat guvernul. La această viteză "foarte lentă (...) pentru noi şi pentru păsări, e ca şi cum ar fi oprite complet", a precizat pentru AFP Pieter ten Bruggencate, purtător de cuvânt al Ministrului Economiei şi Climei. De două ori pe an Experţii reuşesc să prezică migraţia păsărilor cu două zile în avans, ceea ce oferă, potrivit guvernului, timpul necesar gestionarului reţelei TenneT "pentru a garanta stabilitatea reţelei de înaltă tensiune". Parcurile eoliene în construcţie, precum şi viitoarele parcuri eoliene vor trebui să respecte această măsură, a cărei eficacitate va fi revizuită în permanenţă, potrivit executivului. Citește și: Activiștii de mediu ar putea fi primiți chiar pe covorul roșu de la Cannes anul acesta "De două ori pe an, primăvara şi toamna, milioane de păsări traversează Marea Nordului în anumite nopţi", a precizat Tim van Oijen, din partea organizaţiei pentru protecţia păsărilor "Vogelbescherming Nederland", citat în comunicat. Menţionând creşterea numărului de parcuri eoliene în Marea Nordului, acesta subliniază că este "extrem de important să facem acest lucru într-o manieră cât mai responsabilă din punct de vedere ecologic posibil".

România, energie eoliană în Marea Neagră (sursa: americangeosciences.org)
Mediu

România, energie eoliană în Marea Neagră

România, energie eoliană în Marea Neagră. Guvernul a aprobat, miercuri, asocierea României la Alianţa Globală Eoliană Offshore (GOWA), organizaţie internaţională care promovează accelerarea producţiei şi utilizării energiei eoliene offshore, sub egida Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă (IRENA). Pactul Ecologic European Potrivit unui comunicat al Executivului, "alăturarea României la Alianţa Globală Eoliană Offshore (GOWA), organizaţie internaţională care promovează accelerarea producţiei şi utilizării energiei eoliene offshore în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pe scară largă, va aduce beneficii importante în ceea ce priveşte decarbonarea sectorului energetic şi accelerarea implementării energiei eoliene offshore". Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Creşterea ponderii surselor regenerabile de energie în consumul final brut de energie este asociată renunţării treptate la cărbune, pe fondul obiectivelor europene stabilite la nivelul Pactului Ecologic European", mai arată sursa citată. Guvernul menţionează că asocierea la GOWA poate oferi României avantajele sprijinului pentru furnizarea de asistenţă tehnică în vederea iniţierii demersurilor de extindere a producţiei de energie eoliană offshore la nivel naţional şi/sau regional. România, energie eoliană în Marea Neagră "România este o ţară cu potenţial semnificativ de resurse eoliene offshore în regiunea Mării Negre. Conform unui studiu al Băncii Mondiale, potenţialul teoretic este estimat la 76 GW, din care 22 GW pentru turbine cu fundaţie fixă si 54 GW pentru turbine cu fundaţie plutitoare", precizează sursa citată. De asemenea, asocierea României la GOWA ar fi în concordanţă cu Strategia Uniunii Europene privind valorificarea potenţialului energiei din surse regenerabile offshore pentru un viitor neutru climatic. Citește și: Macron își continuă seria declarațiilor controversate: A fi aliatul SUA nu înseamnă a fi vasal Pentru dobândirea statutului de membru al GOWA, aşa cum a fost indicat de către Secretariatul IRENA, România trebuie să-şi asume o serie de angajamente: stabilirea unor obiective naţionale, prin integrarea energiei eoliene offshore într-o strategie naţională privind clima/energia şi/sau prin contribuţii determinate la nivel naţional, dezvoltarea unei strategii naţionale referitoare la energia eoliană offshore, mai menţionează Executivul. Viitorii membri ai GOWA vor semna un document de apel la acţiune şi vor comunica un angajament individual, arată sursa citată.

Capacităţile eoliene şi fotovoltaice au furnizat 12% din electricitatea mondială Foto: Facebook
Mediu

Eoliene fotovoltaice furnizat 12% electricitatea mondială

Capacităţile eoliene şi fotovoltaice au furnizat anul trecut 12% din electricitatea mondială, în creştere faţă de 10% în 2021, dar sunt în continuare cu mult în urma cărbunelui, care rămâne principala sursă mondială de electricitate, arată un raport publicat miercuri de think tank-ul Ember. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Capacităţile eoliene şi fotovoltaice au furnizat 12% din electricitatea mondială Pentru cel de al patrulea raport anual „Global Electricity Review”, Ember a analizat datele cu privire la producţia de electricitate din 78 de ţări care, împreună, sunt responsabile pentru 93% din cererea mondială de electricitate. Concluzia la care au ajuns experţii think tank-ului este că toate sursele de energie regenerabilă plus energia nucleară au fost responsabile anul trecut pentru 39% din producţia mondială de electricitate, un nivel record potrivit autorilor raportului, restul fiind acoperit de combustibilii fosili (gaze naturale, petrol, cărbune). Comparativ cu situaţia din 2021, ponderea energiei fotovoltaice în producţia mondială de electricitate a crescut cu 24%, iar cea a energiei eoliene cu 17%. Chiar şi în contextul crizei globale a gazelor naturale şi a faptului că unele ţări au repornit vechile termocentrale pe cărbune pentru a face faţă cererii, producţia de electricitate pe bază de cărbune a crescut cu 1,1%, în timp ce producţia de electricitate pe bază de gaze naturale a scăzut cu 0,2% din cauza preţurilor ridicate la acest combustibil. 2023, scădere nesemnificativă a energiei produse din combustibili fosili „În pofida acestor progrese, cărbunele rămâne cea mai mare sursă de electricitate la nivel mondial, producând 36% din electricitatea mondială în 2022”, subliniază autorii raportului. Folosirea în continuare a gazelor naturale şi a cărbunelui pentru a răspunde la cererea de electricitate a avut drept consecinţă „creşterea cu 1,3% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la un nou record de 12 miliarde tone de echivalent CO2 în 2022”. Cu toate acestea, autorii raportului consideră că este posibil ca anul 2022 să fie cel în care emisiile legate de sectorul energetic au atins vârful fiind şi ultimul an de creştere a energiei produse din combustibili fosili. Citește și: Directivă confidențială a premierului: toate ministerele trebuie să reducă cu 6% cheltuielile. „Fără afectarea investiţiilor”, spune dispoziția, care însă nu interzice tăierea salariilor Pentru 2023, experţii se aşteaptă la o uşoară scădere (minus 0,3%) a producţiei de electricitate pe bază de combustibili fosili, scăderi mai importante fiind prognozate pentru următorii ani pe măsură ce se va accelera dezvoltarea capacităţilor eoliene şi fotovoltaice.

Capacităţile de producere a energiei surse regenerabile au crescut de trei ori Foto: Facebook
Mediu

Capacităţile producere energiei surse regenerabile

Capacităţile de producere a energiei electrice din surse de energie regenerabile în Republica Moldova au crescut de trei ori, din 2018, la 206,81 MW, faţă de 61,6 MW la finele anului 2018, arată Agenţia pentru Eficienţă Energetică din Republica Moldova. Capacităţile de producere a energiei surse regenerabile au crescut de trei ori „Capacităţile de producere a energiei electrice din surse de energie regenerabile înregistrează o creştere semnificativă în Republica Moldova. Potrivit datelor din oficiu disponibile ale Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, capacităţile instalate de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice ce valorifică surse regenerabile de energie (centrale electrice fotovoltaice, eoliene, hidroelectrice şi în cogenerare pe biogaz), au crescut de 3 ori din anul 2018”, arată agenţia, citată de news.ro. Astfel, la finele anului 2022, puterea totală instalată constituia 206,81 MW, faţă de 61,6 MW la finele anului 2018. Eolienele, principala sursă Mai mult de jumătate din totalul capacităţilor de generare a energiei electrice din surse de energie regenerabile revin instalaţiilor eoliene (56%), urmate de centralele electrice fotovoltaice, inclusiv contorizarea netă, cu 29%, centralele hidroelectrice cu 8% din capacităţi şi centralele electrice în cogenerare pe biogaz cu o pondere de 7%. Instalaţiile fotovoltaice au înregistrat un salt semnificativ în evoluţia capacităţilor de producere a energiei electrice – de aproape 15 ori în 5 ani. Astfel, capacităţile de producere a energiei electrice prin intermediul instalaţiilor fotovoltaice, inclusiv contorizarea netă, au crescut de la 4,02 MW, în anul 2018, la 60,13 MW în 2022. Contorizarea netă include capacităţile de producere ale consumatorilor, persoane fizice sau juridice, care deţin în proprietate centrale electrice pentru consum propriu şi care au dreptul să livreze în reţea surplusul de energie produsă. La sfârşitul anului 2022, au fost înregistraţi 1.886 de beneficiari ai mecanismului de sprijin Contorizare netă, număr cumulativ pentru perioada 2018-2022, cu o putere totală cumulativă de 33,47 MW. La finele anului 2018 erau doar 57 de beneficiari ai mecanismului de contorizare netă, cu o capacitate cumulativă de 542,3 kW. Citește și: Albania: Ultimul râu sălbatic din Europa, declarat parc naţional Capacitatea de producere a energiei electrice prin intermediul instalaţiilor eoliene a crescut de circa 3 ori – de la 35,6 MW în 2018 la 115,1 MW în 2022. Totodată, capacitatea de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice în cogenerare pe biogaz au crescut de aproape 2,7 ori sau de la 5,7 MW la 15,3 MW.

Greta Thunberg a fost reţinută de poliţie Foto: Twitter
Mediu

Greta Thunberg a fost reţinută de poliţie

Greta Thunberg a fost reţinută pentru scurt timp de poliţie în timpul unei demonstraţii la Oslo, relatează Reuters şi AFP. Ea protestează împotriva a două parcuri eoliene construite pe terenuri folosite în mod tradiţional de crescătorii de reni din rândul populaţiei indigene Sami. Manifestanţii, care cer îndepărtarea turbinelor eoliene construite în centrul Norvegiei, au blocat în ultimele zile accesul la mai multe clădiri guvernamentale din capitala Oslo. Greta Thunberg a fost reţinută de poliţie Greta Thunberg, care ţinea un steag al populaţiei indigene Sami, în culorile roşu, albastru, galben şi verde, a fost ridicată de doi poliţişti şi scoasă din zonă după ce a blocat, alături de alţi militanţi, accesul în Ministerul norvegian de Finanţe, potrivit imaginilor transmise de televiziuni. Nici Greta Thunberg, nici alţi activişti nu au fost arestaţi. La scurt timp, ea a fost din nou îndepărtată de forţele de ordine în timp ce bloca accesul într-un alt minister, cel al Mediului. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Voi continua să particip la proteste", a declarat ea pentru ziarul Verdens Gang (VG). Curtea Supremă a Norvegiei a decis în 2021 că două parcuri eoliene construite în centrul ţării au încălcat drepturile populaţiei Sami în virtutea unor convenţii internaţionale, însă turbinele au rămas funcţionale la 16 luni după acea sentinţă. Crescătorii de reni din Norvegia susţin că priveliştea şi sunetul acelor dispozitive gigantice le sperie animalele şi perturbă tradiţii vechi de secole. Ministerul Energiei consideră că soarta celor două parcuri eoliene reprezintă o problemă legală complexă, în pofida sentinţei pronunţate de Curtea Supremă, şi speră să se găsească un compromis.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră