sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: energie electrica

6 articole
Eveniment

România asigura jumătate din necesarul de energie al Moldovei

România poate asigura doar jumătate din necesarul de energie electrică a Moldovei, așa că Energocom cumpără din Ucraina, noaptea. Compania de stat Energocom a anunțat că, deocamdată, poate asigura aprovizionarea pentru 2 ianaurie. Citește și: Guvernul protejează ciocoii bugetarilor: judecătoare de la ÎCCJ, două apartamente în Emiratele Arabe, ia diurnă de 75.000 lei România poate asigura jumătate din necesarul de energie al Moldovei „Întrucât capacitatea comercială alocată la hotarul România-Republica Moldova este limitată la 315 MW bandă (24 de ore din 24) din 650-800 MW necesari, o parte din energia electrică contractată este rezervată la licitațiile intrazilnice din capacitățile care nu sunt utilizate la celelalte hotare ale României cu statele vecine. Pentru acest lucru, echipa Energocom lucrează non-stop chiar și în zilele libere sau de sărbătoare. Astfel, am reușit să rezervăm capacitatea necesară pentru data de 2 ianuarie. La contractele anunțate pe 31 decembrie, suplimentar vom achiziționa energie electrică din Ucraina, de la Energoatom, pentru orele de noapte, atunci când colegiii noștri au surplus de energie și o pot exporta”, a anunțat Energocom. Regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică majoră după ce livrările de gaz rusesc prin Ucraina au fost sistate. Miercuri, autoritățile locale au întrerupt furnizarea de căldură și apă caldă în regim centralizat pentru gospodării. Așa-numitul parlament local de la Tiraspol a cerut recent Kremlinului să negocieze un nou acord cu Ucraina pentru reluarea livrărilor de gaz.

România poate asigura jumătate din necesarul de energie al Moldovei Foto: Energocom
Cât am putea plăti curentul după ce plafonarea expiră Foto: Transelectrica Facebook
Economie

Cât am putea plăti curentul după ce plafonarea expiră

Cât am putea plăti pe curentul electric după ce plafonarea expiră: Dumitru Chisăliță apreciază că pentru unii consumatori factura mai mică, iar pentru alții, ceva mai mare, dar nu cu mult. Citește și: ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE Ciucă va profita, politic, de victoria lui Trump. Legătura, prin think tank-ul Heritage Foundation Chisăliță este președinte al unui think tank din domeniul energiei, Asociația Energia Inteligentă (AEI). Cât am putea plăti curentul după ce plafonarea expiră „Astfel, la 1 aprilie 2025 prețul energiei electrice la consumatorul final nu poate să aibă un nivel inferior costurilor de 1,03 și probabil prețurile se vor găsi în intervalul 1,03 – 1,15 lei/kWh cu TVA inclus. Aceasta înseamnă o scădere a prețului energiei electrice cu cca 21% pentru consumatorii care consumau peste 255 kWh/lună și o creștere a prețului energiei electrice cu 51% pentru cei care consumau sub 100 kWh/lună (o creștere în medie cu cca 17,6 lei/lună la factura de energie electrică). Menținerea unui plafon al prețului la energie electrică de 0,68 lei/kWh, înseamnă vânzarea sub costuri pentru furnizori, respectiv riscul disfuncționalităților în aprovizionarea cu energie sau necesitatea de bani de la bugetul de stat pentru subvenționarea acestor prețuri, respectiv creșteri de taxe și impozite – care în fapt este în dezavantajul populației sărace”, arată Chisăliță. El pornește această evaluare arătând că „ofertele de preț ale energiei electrice pentru perioada de după plafonare încep să apară în cutiile posșatele și pe comparatorul de prețuri al ANRE. Ofertele de preț apărute în piață sunt cuprinse în prezent între 1,03 – 1,43 lei/kWh cu TVA inclus pentru perioada post plafonare”.

Excepții pentru instalațiile "verzi" de energie (sursa: pexels.com/Pixabay)
Mediu

Excepții pentru instalațiile "verzi" de energie

Excepții pentru instalațiile "verzi" de energie. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că autorizaţia de construire a capacităţilor de producere a energiei electrice şi a hidrogenului din surse regenerabile situate în intravilanul şi extravilanul localităţilor va putea fi acordată şi fără documentaţii de amenajare a teritoriului şi de urbanism. Excepții pentru instalațiile "verzi" de energie Proiectul de lege modifică şi completează în acest sens Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul şi Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Prin excepţie, dreptul de construire se acordă şi în lipsa documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate pentru lucrări de construire a capacităţilor de producere şi stocare a energiei electrice şi a hidrogenului din surse regenerabile situate în intravilanul şi extravilanul localităţilor, inclusiv staţii de transformare, cabluri şi instalaţiile pentru racordarea acestora la reţeaua electrică de interes public. De asemenea, certificatul de urbanism emis pentru reglementarea regimului unui imobil/teren poate fi folosit pentru obţinerea mai multor autorizaţii de construire pe acelaşi teren, dacă sunt mai multe obiective de investiţii situate în aceeaşi arie reglementată de certificatul de urbanism. Citește și: Membri ai AUR, suspectați de autorități că ar putea face uz de armă. George Simion a recunoscut că au fost controale la cei cu permise de port armă În măsura în care lucrările de construcţii vizează realizarea mai multor obiective de investiţii pe acelaşi teren, la cererea expresă a solicitantului, se poate emite câte o autorizaţie de construire pentru fiecare obiectiv de investiţii, în baza aceluiaşi certificat de urbanism obţinut pentru terenul aferent, cu condiţia delimitării acestor obiective în documentaţia tehnică, mai prevede proiectul. Camera Deputaţilor este for decizional.

Zentiva, proiect de instalare a unor panouri fotovoltaice  Foto: Facebook
Mediu

Zentiva, proiect de instalare a unor panouri fotovoltaice

Producătorul de medicamente Zentiva demarează un proiect de instalare a unor panouri fotovoltaice în vederea susţinerii consumului propriu, spun reprezen­tanţii companiei, citați de Ziarul Financiar. Zentiva, proiect de instalare a unor panouri fotovoltaice „Grupul Zentiva România a demarat un proiect de instalare a unor panouri fotovoltaice în vederea susţinerii consumului propriu. Instalarea acestor panouri poate determina introducerea în reţeaua naţională a cantităţilor zilnice excedentare, astfel încât Zentiva poate fi calificată ca prosumator, caz în care obiectul de activitate trebuie să permită exercitarea acestei activităţi“, explică reprezentanţii companiei. În acest sens, adunarea gene­rală a acţio­narilor va decide asupra completării obiectului de activitate pentru acope­rirea acestei posibilităţi. Anterior, Zentiva a convocat pe 20 martie 2023 adunarea generală extra­or­dinară a acţionarilor (AGEA), unul dintre punctele de ordinea de zi constând în aprobarea obiectului de activitate secundar al societăţii. Potrivit unui raport publicat la BVB aici sunt incluse producţia de energie electrică şi alte activităţi de creditare. „Nu ne apucăm neapărat de pro­ducţie, ci am vrea să accesăm bani UE. Noi am realizat un proiect cu fotovoltaice, dar a trebuit să îl facem cu banii noştri. Momentan nu avem un ori­zont de timp“, mai arată reprezentanții Zentiva. Citește și: Tone de moloz depozitate în câmp la Comănești, nici o reacție de la Garda de Mediu. Ministrul Mediului: Este inadmisibil Zentiva România (SCD) a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 753,93 milioane lei, cu 10,24% mai mare decât cea de 683,86 milioane lei din exercițiul financiar precedent. Zentiva România este controlată în proporție de peste 95% de Zentiva Group din Cehia, în urma unei oferte publice de preluare realizată în contextul achiziției companiei-mamă de către americanii de la Advent.

România, principalul furnizor de energie al Moldovei Foto: Transelectrica
Eveniment

România, principalul furnizor de energie al Moldovei

Fără precedent: România este de azi principalul furnizor de energie electrică al Moldovei. România asigură Republicii Moldova cu energie electrică în proporție de aproape 90% prin contractele comerciale, de pe bursa de electricitate și în baza contractului de avarie, anunță Radio Chișinău. România, principalul furnizor de energie al Moldovei Potrivit directorului companiei de stat Energocom, Victor Bânzari, ar fi aproape de final și semnarea unei înțelegeri cu un alt producător de energie electrică din România, în afară de OMV Petrom și Nuclearelectrica. Între timp Chișinăul continuă negocierile și cu Tiraspolul în vederea semnării unui contract cu centrala de la Cuciurgan pentru luna noiembrie, transmite Radio Chișinău. Malul drept al Nistrului nu mai primește de marți energie electrică de la centrala de la Cuciurgan după ce autoritățile de la Chișinău și Tiraspol nu au reușit să ajungă la un compromis ca să semneze contractul de livrare a energiei electrice pentru luna noiembrie. „Întreaga cantitate de energie este procurată din România, chiar și pentru acoperirea deficitului. Avem în prezent semnate contractele cu OMV Petrom și Nuclearelectrica. Astăzi am mai identificat un producător și până seară sper că vom reuși să semnăm contractul și cu ei. Da, e prima dată când cumpărăm așa o cantitate mare de energie din România. Ce nu am avut acoperit din contracte am procurat de la bursa OPCOM”, a declarat Victor Bânzari. As of today, Republic of Moldova receives 90% of electricity from Romania. 'Russian world' is shrinking to several gangsters paying up protesters in the capital Chisinau. https://t.co/AjL2v1MQrE— Sebastian Huluban (@HulubanS) November 3, 2022 Victima colaterală a Moscovei Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, directorul Asociației Inițiativa pentru Pace susține că în acest șantaj energetic pus la cale de Moscova și nu de Tiraspol, Chișinăul ar fi o victimă colaterală. Principala țintă a ar fi de fapt sistemul de transport de gaze al Ucrainei. ”Ucraina refuză să accepte tranzitarea propriului teritoriul de către gazele rusești prin acea stație de măsurare aflată pe teritoriul ocupat din regiunea Luhansk. Există alte magistrale alternative care din punct de vedere tehnic ne pot da suficient gaz. E război între Moscova și Kiev. În joc este inclusiv forțarea Kievului să accepte ca și de iure că Moscova a preluat și controlează această infrastructură de transport de gaze. Lucru pe care, evident, Kievul și nimeni în depline capacități mentale, nu poate să îl accepte. Noi suntem doar o victimă colaterală dar care bine se pliază peste planul mai mare al Moscovei de utilizare a energiei ca și armă în acest război hibrid ”, a susținut Alexandru Flenchea. Citește și: Amenințări de o gravitate fără precedent de la Moscova: „Doar victoria Rusiei garantează evitarea conflictului nuclear mondial”. Suedia și Finlanda acceptă instalații nucleare NATO

Moldova va cumpăra energie electrică din România Foto: Twitter Nicolae Ciucă
Politică

Moldova va cumpăra energie electrică din România

Republica Moldova va cumpăra, în premieră, energie electrică din România, a anunțat vicepremierul și ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, pe canalul său de Telegram. Autoritățile de la Chișinău vor cumpăra energia electrică la un preț de 450 RON/MWh, echivalentul a circa 90 EUR/MWh, mult sub prețul spot de vânzare în România. Moldova va cumpăra energie electrică din România „România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi. Vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute astăzi de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie”, a scris Andrei Spînu pe canalul său de Telegram, citat de newsmaker.md. Potrivit lui, pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat astăzi o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. „Energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile. De aceea, este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem. Ieri am văzut o mobilizare frumoasă din partea cetățenilor de a ne aduce fiecare contribuția la un consum mai mic. Haideți să facem acest efort. Este pentru Republica Moldova!”, a mai scris Spînu. Vânzare mult sub prețul spot din România Potrivit economica.net, prețul de 450 de lei românești/MWh este mult sub prețurile spot din România (circa 1.460 de lei azi), singura piață de energie pe care se mai fac tranzacții semnificative. Acest preț de altfel nu este întâlnit în nicio tranzacție făcută în ultimul timp pe vreo piață din România. Citește și: EXCLUSIV Contractul corvetelor pentru Armată: Naval Group acuză conflictul de interese în care se află ministrul Economiei, Florin Spătaru, fost angajat al Damen, companie care poate lua potul Momentul tranzacțiilor energetice România - Moldova a fost devansat ca urmare a interzicerii exporturilor de energie din Ucraina, al cărei sistem a fost afectat de tirurile de rachete rusești, și care afectează și Republica Moldova. Ieri, vicepremierul Spînu a îndemnat cetățenii să economisească energia electrică, în mod special între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00. Viceprim-ministrul a explicat că acest lucru ne va permite să avem energie electrică „fără a fi nevoiți să intervenim în activitățile zilnice”. Andrei Spînu a menționat că toate instituțiile publice au primit instrucțiuni referitoare la reducerea consumului de energie. Totodată, de ieri, Guvernul, Parlamentul și Președinția opresc iluminatul între orele menționate.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră