sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: embargou

6 articole
Internațional

Spionii ruși au reușit să importe tehnologii avansate

Spionii ruși au reușit să importe din Uniunea Europeană tehnologii avansate, în pofida sancțiunilor, arată o investigație Financial Times publicată azi. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Acum circa două săptămâni, New York Times scria că oficiali din domeniul fiscal și comercial au remarcat o creștere a numărului de cipuri și componente electronice vândute Rusiei prin Armenia, Kazahstan și alte țări, ceea ce ridică întrebări cu privire la eficacitatea sancțiunilor. Spionii ruși au reușit să importe tehnologii avansate „O rețea rusă de spionaj a achiziționat tehnologie sensibilă de la companii din UE pentru a alimenta războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, chiar și după ce SUA au luat măsuri drastice împotriva rețelelor secrete de contrabandă. Rețeaua - înființată pentru a procura bunuri de la microcipuri la muniție - a reușit să obțină mașini-unelte din Germania și Finlanda, în ciuda sancțiunilor impuse de SUA în martie 2022, a constatat o investigație a Financial Times. Capacitatea continuă a celulei de achiziții de a opera în Europa ilustrează provocările cu care se confruntă guvernele occidentale în încercarea de a sugruma aprovizionarea cu tehnologie critică pentru complexul militar-industrial al Rusiei. "Rețeaua Serniya" a fost acuzată de Departamentul de Justiție al SUA că a lucrat la «activități de achiziții foarte sensibile și clasificate» în numele agenției ruse de spionaj FSB, inclusiv pentru Direcția pentru informații științifice și tehnologice, cunoscută sub numele de «Direcția T»”, scrie Financial Times. Rețeaua a procurat echipamente și pentru Rosatom, ministerul rus al Apărării sau pentru SVR, agenția rusă de spionaj. Citește și: Teodosie Tomitanul are credite bancare de 500.000 de lei pe care le ascunde de ANI. Nu se știe în cât timp trebuie să le returneze Însă Financial Times a descoperit că o companie operată de același cetățean rus care opera rețeaua Seniya a reușit să importe, din UE, echipamente interizse la exportul spre Rusia. De exemplu, la finalul anului 2022, această structură, apropiată FSB, a adus în Rusia, din Germania, 22 de tone de echipament, în valoare de 554.000 de dolari americani. Grafica: Twitter/ Financial Times Din Finlanda, compania a adus discuri de tăiere și tocare. Britanicii au interzis exportul lor spre țări ca Iran sau Coreea de Nord, dar UE nu are astfel de restricții.

Spionii ruși au reușit să importe tehnologii avansate Foto: Kremlin.ru
Pericol major pentru frigiderele și mașinile de spălat din Ucraina Foto: Twitter
Eveniment

Pericol major frigiderele și mașinile de spălat din Ucraina

Pericol major pentru frigiderele și mașinile de spălat din Ucraina: SUA au interzis exportul acestor produse casnice în Rusia și Belarus. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Departamentul de Comerț al SUA a publicat, azi, o nouă listă cu produse care nu mai pot ajunge în aceste state decât cu o licență specială, care este acordată numai în cazuri speciale. Citește și: Cu ce a fugit kaghebistul Putin din Germania de Est, când a căzut regimul comunist? În Ucraina, soldații săi i-au urmat exemplul Pericol major pentru frigiderele și mașinile de spălat din Ucraina Documentul a fost publicat azi, 27 februarie, dar este în vigoare din 24 februarie. Sancțiunile și criza semiconductorilor de pe piață au împins armata lui Putin să apeleze la cipuri provenite de la banalele aparate electrocasnice. Conform oficialilor SUA, Rusia folosește semiconductorii de la electrocasnice inclusiv pentru teleoperarea mitralierelor montate pe turelele tancurilor (astfel încât militarii să poată comanda din interior respectiva armă, fără a se expune). În consecință, pe noua listă de produse interzise la export spre statele responsabile de invadarea Ucrainei, se află: ventilatoare; aparate de aer condiționat cu un preț mai mare de 750 dolari; frigidere de peste 750 dolari; mașini de spălat vase; cântare electronice de peste 100 dolari; aspiratoare cu motor electric încorporat mai scumpe de 100 dolari; cuptoare cu microunde; telefoane mobile de peste 300 USD Lista cuprinde nu mai puțin de 276 de produse interzise la export. Prețul luat în considerare este cel de vânzare în SUA, en-gros. Sunt interzise la export și mașinile de spălat cu valoare peste 750 dolari, mai puțin cele operate pe bază de monezi. Armata lui Putin este disperată și după pompele electrice de sân: un material Bloomberg, publicat în octombrie, apreciază că acestea sunt demontate, iar componentele sunt folosite pentru producția militară, puternic afectată de embargoul statelor vestice.

Turcia exportă în Rusia componente electronice esențiale Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Turcia exportă Rusia componente electronice esențiale

În timp ce blochează extinderea NATO, refuzând să ratifice aderarea Suediei, Turcia exportă în Rusia componente electronice esențiale pentru forțele armate ale Kremlinului, arată o investigație Wall Street Journal. După cum arată WSJ, Rusia s-a folosit de Turcia pentru a evita embargoul american. Turcia exportă în Rusia componente electronice esențiale „Potrivit publicației din SUA, în 2022, cel puțin 13 companii turcești au exportat mărfuri în Rusia în valoare de peste 18 milioane de dolari. În cel puțin trei cazuri, vorbim despre aprovizionarea cu bunuri de fabricație americană. Cumpărătorii acestor bunuri, scrie WSJ, au fost zece companii rusești care se află sub sancțiunile SUA pentru implicarea lor în atcul asupra Ucrainei. Printre companiile care au primit mărfuri din Turcia, ziarul menționează o filială a corporației ruse Tactical Missiles, care produce arme pentru flota rusă, precum și Promtekhnologiya, care produce arme de foc. În plus, din martie până în octombrie, firmele turcești au ocolit sancțiunile trimițând în Rusia ascensoare, generatoare electrice și alte produse americane pentru încă 15 milioane de dolari, susține ziarul”, relatează meduza.io. La o zi după apariția acestui articol, SUA au avertizat Turcia asupra exporturilor spre Rusia. Statele Unite au avertizat Turcia în ultimele zile cu privire la exporturile în Rusia de substanțe chimice, microcipuri și alte produse care pot fi folosite în efortul de război al Moscovei. SUA ar putea trece la pedepsirea companiilor sau băncilor turcești care nu respectă sancțiunile, arată Reuters. Citește și: Încă o emisiune anti-Ucraina la Antena 3 „CNN”: fermierii români ar falimenta „din cauza cerealelor fără taxe din Ucraina”. Plus: acuzații că cerealele din Ucraina sunt modificate genetic Brian Nelson, cel mai înalt oficial al Departamentului de Trezorerie al SUA, a discutat cu oficiali ai guvernului turc, precum și cu cei din sectorul privat pentru a cere o mai mare cooperare.

Exporturile rusești de petrol s-au prăbușit Foto: Lukoil
Eveniment

Exporturile rusești de petrol s-au prăbușit

Exporturile rusești de petrol s-au prăbușit cu peste 50% după declanșarea embargoului UE, arată datele colectate de agenția Bloomberg. Pe de altă parte, Kommersant scrie de o scădere de 11%, între 1 și 20 decembrie, citând surse rusești. Exporturile rusești de petrol s-au prăbușit De când Uniunea Europeană și-a impus sancțiunile pentru țițeiul transportat pe mare, exporturile de petrol rusești au scăzut cu mai mult de jumătate. În săptămâna care s-a încheiat pe 16 decembrie, care a marcat prima săptămână completă de la intrarea în vigoare a interdicției, volumele totale care ies din Rusia au scăzut cu 1,86 milioane de barili pe zi, sau 54% (…). Media pe patru săptămâni a scăzut, de asemenea, la un nou minim pentru 2022. Semnele indică, de asemenea, o lipsă de proprietari de nave care au fost dispuși să transporte petrol rusesc de la o instalație de export din Asia, se arată în raport. Cu toate acestea, datele trebuie privite cu prudență, deoarece variabile precum vremea și programarea mărfurilor pot influența fluxurile de transport de la o săptămână la alta. Compania petrolieră americană Exxon Mobil evită să lucreze cu petroliere care transportau produse rusești, potrivit Bloomberg. Grafic: Bloomberg Rivalul energetic global Shell a făcut o mișcare similară, deoarece posibilitatea ca niște petrol rusesc să rămână într-un petrolier riscă să încalce sancțiunile. Citește și: Putin începe să accepte și să admită că are o mare problemă în Ucraina: Situația în regiunile anexate este „extrem de dificilă” Kommersant: scădere de 11% în perioada 1-20 decembrie Exporturile rusești de petrol au scăzut cu 11% în perioada 1-20 decembrie față de luna precedentă, după ce embargoul Uniunii Europene asupra petrolului rusesc a intrat în vigoare, a informat miercuri cotidianul Kommersant, citând surse neidentificate familiare cu situația. Exporturile Rusiei către țările din afara CSI - care acoperă atât transporturile prin conducte, cât și transporturile pe mare - au totalizat aproximativ 560.000 de tone pe zi în timpul perioadei, a raportat Kommersant. Embargoul UE asupra achizițiilor de petrol rusești a intrat în vigoare pe 5 decembrie. Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Europacumpăra aproximativ jumătate din toate exporturile de petrol ale Rusiei.

Componente electronice au fost importate de Rusia Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Componente electronice au fost importate de Rusia

Componente electronice în valoare de 2,6 miliarde USD au fost importate de Rusia, după impunerea sancțiunilor internaționale din acest an, prin firme din Turcia, Hong Kong și Estonia, arată o investigație a Royal United Services Institute (RUSI) și Reuters. Din aceste compenente importate, cel puțin 777 milioane USD este valoarea produselor electronice din Vest folosite de armata rusă în echipamentele sale militare. Componente electronice au fost importate de Rusia „Ancheta asupra acestui comerț a identificat o miriadă de importatori și exportatori obscuri, precum Azu International, și a constatat că transporturile de semiconductori și alte tehnologii continuă să sosească în Rusia din Hong Kong, Turcia și alte hub-uri comerciale. Un importator rus, OOO Fortap, cu sediul în Sankt Petersburg, a fost înființat de un om de afaceri rus în aprilie și de atunci a importat electronice în valoare de cel puțin 138 de milioane de dolari, inclusiv piese de computere din SUA, potrivit documentelor vamale rusești. Ele arată că unul dintre cei mai mari furnizori ai Fortap este o companie turcă, Bion Group Ltd Sti, un fost comerciant de textile care s-a extins recent în comerțul angro cu electronice. Directorul general al lui Bion a refuzat să comenteze. Un alt importator rus, OOO Titan-Micro, este înregistrat la o adresă care este o casă într-o pădure de la marginea de nord a Moscovei. Și acesta a importat, după invazia din Ucraina, componente de computer produse în occident, conform evidențelor vamale. Unii dintre furnizori – inclusiv firme din Hong Kong și Turcia – au legături cu cetățeni ruși, potrivit unei analize a dosarelor companiilor”, scrie Reuters. Exportator din Hong Kong - o cameră fără angajați Agenția apreciază că, în pofida sancțiunilor, importurile de componente electronice au crescut masiv după atacarea Ucrainei. Departamentul SUA al Comerțului susține încă că accesul Rusiei la semiconductori a fost tăiat în proporție de 70%. „Printre firmele care transportă tehnologie occidentală în Rusia se numără o companie înregistrată în Hong Kong numită Pixel Devices Ltd. Un jurnalist Reuters care a vizitat biroul Pixel Devices într-un turn de afaceri din Hong Kong a găsit o cameră mică cu cutii de carton stivuite până în tavan și fără angajați. Nu existau semne că această companie a livrat în Rusia produse electronice în valoare de cel puțin 210 de milioane de dolari, inclusiv cel puțin 50 de milioane de dolari în produse Intel și AMD, de la 1 aprilie până pe 31 octombrie, conform înregistrărilor vamale rusești”, scrie Reuters. Citește și: Putin, sfidat de Biden: Statele Unite, aproape să anunțe că vor trimite sisteme anti-rachetă Patriot în Ucraina. Rusia a amenințat că va riposta față de o astfel de „escaladare”

Franța și Germania au vândut Rusiei armament (sursa: Facebook/Минобороны России)
Internațional

Franța și Germania au vândut Rusiei armament

Franța și Germania au vândut Rusiei armament de 230 de milioane de lire sterline, eludând embargoul impus în 2014, după ce Rusia a invadat Crimea, scrie The Telegraph. Echipamentul ar fi ajuns, foarte probabil, să fie folosit împotriva Ucrainei, apreciază presa britanică. Potrivit presei, portița prin care fuseseră evitate sancțiunile ar fi fost închisă abia pe 8 aprilie 2022. Franța și Germania au vândut Rusiei armament Teoretic, era în vigoare un embargou al Uniunii Europene, embargou referitor la vânzarea de arme către Rusia după anexarea Crimeei în 2014. Însă luna trecută s-a descoperit că Franța, Germania și Italia au folosit o portiță din legislația europeană. O investigație publicată în martie arăta că 10 state au încălcat embargoul și au vândut armament de 350 de milioane de euro. Însă, acum, The Telegraph arată că 78% din vânzări au fost ale unor firme din Germania și Franța. Foto: The Telegraph UE a interzis „vânzarea directă sau indirectă, furnizarea, transferul sau exportul de arme și materiale aferente de toate tipurile, inclusiv arme și muniții, vehicule și echipamente militare, echipamente paramilitare și piese de schimb, către Rusia” în urmă cu opt ani. Dar statele europene au reușit să vândă Rusiei echipamente în valoare de sute de milioane de lire sterline, în ciuda interdicției, folosind o tehnică de tip „backdoor” (ușa din spate/ portiță legislativă), care permitea continuarea contractelor semnate înainte de 1 august 2014 sau contracte „suplimentare” care ar fi ajutat la finalizarea celor inițiale. The story of how France used a loophole in an EU embargo to send weapons to Russia that are now being used against Ukraine m.Part 1 of 2 of the video.Part 2 in the comments below ⬇️pic.twitter.com/IxdGuwWAxo— Visegrád 24 (@visegrad24) April 22, 2022 Rusia a promis să nu-l folosească la război Franța a avut, astfel, vânzări de 152 de milioane de euro, în cadrul a 76 de licențe de export. Ea a vândut bombe, rachete și camere de detecție termală. Un purtător de cuvânt al ministerului german al Economiei a declarat că vânzarea a fost făcută după ce Moscova a garantat că armele nu vor fi folosite pentru aplicații militare. „Dacă ar fi existat indicii de vreun fel de utilizare militară, licențele de export nu au fost acordate”, au spus oficialii germani, citați de ziarul britanic. Will we get a criminal investigation?Germany won't send even old armaments to Ukraine, yet has profited immensely from selling its latest to Russia.I guess when it comes money "Niemals wieder" can be replaced with "Noch mehr! mehr! mehr!https://t.co/icV9TauPbg— toomas hendrik ilves (@IlvesToomas) April 23, 2022 Germania a vândut echipamente militare de 121 de milioane de euro. Recent, cancelarul Scholz a declarat că evită să vândă armament greu Ucrainei de teamă că asta ar implica țara sa într-un război cu Rusia și ar putea declanșa un război nuclear. Citește și: Ministerul britanic al Apărării: Rusia, zero progrese majore în ultimele 24 de ore. Mariupol rezistă

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră