sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: egipt

5 articole
Eveniment

Petiţie pentru restituirea bustului lui Nefertiti

Petiţie pentru restituirea bustului lui Nefertiti. Proeminentul arheolog egiptean Zahi Hawass, fost ministru pentru antichităţi, a lansat o petiţie pentru restituirea către Egipt a bustului reginei Nefertiti din perioada faraonică, aflat la muzeul Neus din Berlin. Petiţie pentru restituirea bustului lui Nefertiti Celebrul bust pictat al reginei Nefertiti, realizat în calcar, a fost descoperit la Tell el-Amarna, la aproximativ 300 km sud de Cairo, în 1912 de o misiune arheologică germană, care l-a trimis la Berlin anul următor. Citește și: Cancelarul german spune că trebuie găsită o soluție pentru încheierea războiului în Ucraina: E nevoie de o conferință pentru pace care să includă și Rusia Amarna a fost pentru scurt timp capitala regatului condus de soţul lui Nefertiti, faraonul Akhenaton din Dinastia a 18-a, care a condus Egiptul până în anul 1335 î.Hr. Supranumit "regele eretic", Akhenaton a intrat în istorie pentru că a promovat o nouă religie monoteistă bazată pe venerarea zeului Aton, zeul discului solar şi i-a exclus pe toţi ceilalţi zei din panteonul egiptean. Domnia sa a adus şi o schimbare radicală în arta egipteană. În petiţia sa lansată sâmbătă, Zahi Hawass a solicitat restituirea bustului menţinând că, după descoperirea sa, a fost scos în mod ilegal din Egipt. "Anunţăm azi că Egiptul - şi este vorba de comitetul naţional şi nu de un comitet guvernamental - solicită restituirea bustului lui Nefertiti", a declarat Zahi Hawass. "Vrea să intraţi cu toţii pe site-ul meu ... hawasszahi.com, şi să semnaţi, o singură dată, pentru a arăta că vă doriţi ca acest bust să fie înapoiat". Zahi Hawass a precizat că nu solicită restituirea artefactelor scoase din Egipt pe căi legale. Campania sa este concentrată pe repatrierea a "trei frumoase obiecte importante" - bustul lui Nefertiti, Piatra Rosetta şi Zodiacul din Dendera. Reprezentanţii muzeului Neues din Berlin nu au putut fi contactaţi pentru comentarii pe acest subiect.

Petiţie pentru restituirea bustului lui Nefertiti (sursa: smb.museum)
Şeful CIA, în negocierile Hamas - Israel (sursa: Facebook/CIA)
Internațional

Şeful CIA, în negocierile Hamas - Israel

Şeful CIA, în negocierile Hamas - Israel. William Burns este aşteptat să se întâlnească la Doha cu premierul Qatarului pentru a discuta despre negocieri indirecte între Israel şi Hamas, a declarat duminică pentru AFP o sursă apropiată discuţiilor. Şeful CIA, în negocierile Hamas - Israel Sursa, care a solicitat anonimatul, a declarat că Burns se afla în drum spre capitala Qatarului pentru discuţii cu premierul Mohammed bin Abdelrahmane Al Thani, a cărui ţară a fost implicată în eforturile de mediere a unui armistiţiu în Fâşia Gaza şi a eliberării ostaticilor. Citește și: Actele antisemite la nivel mondial, cifre-record mai ales în ultimele șapte luni, după atacul terorist al Hamas în Israel de la 7 octombrie 2023 Perspectivele pentru o încetare a focului în Gaza păreau reduse duminică, deoarece Hamas şi-a reiterat cererea de încetare a războiului în schimbul eliberării ostaticilor, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus categoric această variantă. Cele două părţi s-au acuzat reciproc pentru impasul în care se află, iar delegaţia Hamas a declarat că va părăsi duminică seara negocierile de la Cairo, care vizau încheierea unui armistiţiu, pentru a se consulta cu conducerea sa. Cu toate acestea, oficialii Hamas ar urma să se întoarcă în capitala egipteană marţi, au declarat două surse de securitate egiptene. Qatar și Egipt încearcă să medieze În cea de-a doua zi de discuţii cu mediatorii egipteni şi qatarezi, negociatorii Hamas şi-au menţinut poziţia conform căreia orice acord de armistiţiu trebuie să pună capăt războiului, au declarat oficiali palestinieni. La Cairo nu au fost prezenţi reprezentanţi ai Israelului, dar duminică Netanyahu a reiterat obiectivul său de la începutul războiului, în urmă cu aproape şapte luni: dezarmarea şi dezmembrarea definitivă a mişcării islamiste palestiniene Hamas, în caz contrar punând în pericol securitatea viitoare a Israelului. Qatarul, unde Hamas are un birou politic, şi Egiptul încearcă să medieze o continuare a unei scurte încetări a focului din noiembrie, pe fondul consternării internaţionale cu privire la numărul tot mai mare de morţi din Gaza şi la situaţia dificilă a celor 2,3 milioane de locuitori ai acesteia.

Regina Cleopatra era albă, insistă Egiptul (sursa: Netflix)
Internațional

Regina Cleopatra era albă, insistă Egiptul

Regina Cleopatra era albă, insistă Egiptul. Cleopatra avea "pielea albă şi trăsături elenistice", a declarat joi Ministerul egiptean pentru Antichităţi, după ce Netflix a anunţat lansarea în curând a unei docu-ficţiuni în care o actriţă de culoare joacă rolul celebrei regine. Docu-ficțiune Netflix Documentarul "Queen Cleopatra", produs de Jada Pinkett Smith şi prezentat ca fiind "bazat pe reconstituiri şi mărturii ale experţilor", va fi lansat pe 10 mai pe platformă. Trailerul susţine că docu-ficţiunea urmăreşte viaţa ultimei regine a Egiptului antic, "în luptă pentru a-şi apăra tronul, familia şi opera", însă chiar înainte de lansare, producţia a stârnit controverse aprinse în Egipt. Numeroşi internauţi au văzut în "Queen Cleopatra" o rescriere a istoriei, iar o petiţie online, intitulată "Opriţi documentarul despre Cleopatra de pe Netflix pentru falsificare istorică", a adunat peste 40.000 de semnături. De asemenea, într-o ţară în care unele voci cer în mod constant interzicerea Netflix pentru conţinuturi considerate ofensatoare pentru Egipt şi pentru "valorile sale familiale", deputata Saboura al-Sayyed a cerut din nou parlamentului interzicerea platformei. Regina Cleopatra era albă, insistă Egiptul Joi, Ministerul pentru Antichităţi a emis un lung comunicat citând numeroşi experţi, toţi fiind categorici: Cleopatra avea "pielea albă şi trăsături elenistice", au concluzionat toţi. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Basoreliefurile şi statuile reprezentând-o pe Cleopatra sunt cea mai bună dovadă în acest sens", a precizat Ministerul în textul său, care invocă în sprijinul afirmaţiilor sale tetradrahme şi statui din marmură care o reprezintă pe Cleopatra cu trăsături europene. Pentru arheologul Mustafa Waziri, preşedintele Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, reprezentarea reginei drept o femeie de culoare nu este altceva decât o "falsificare a istoriei egiptene". Și un documentar BBC susține existența sângelui african În mod constant în Egipt internauţii şi comentatorii denunţă campaniile, în principal ale unor grupuri afro-americane, care revendică originea civilizaţiei egiptene. Cleopatra aparţinea dinastiei macedonene a Lagizilor, urmaşa generalului Ptolemeu, care a devenit rege al Egiptului atunci când Alexandru cel Mare a împărţit imperiul. Citește și: Activiștii de mediu care atacă opere de artă nu sunt niște bezmetici: au organizații complexe, finanțări generoase și salarii de până la 1.300 de euro. În Germania, vor să se transforme în partid Deşi legenda spune că regina, născută în jurul anului 69 î.Hr., era o femeie frumoasă, înfăţişarea şi culoarea pielii sale rămân în mare măsură deschise la interpretări. În 2009, un documentar BBC a susţinut că ea avea sânge african, fără a stârni însă controverse.

Românca ucisă de rechin: cauza probabilă (sursa: Ahram Online)
Eveniment

Românca ucisă de rechin: cauza probabilă

Românca ucisă de rechin: cauza probabilă. Sezonul de reproducere stă la baza recentelor atacuri ale rechinilor în Marea Roşie, în urma cărora şi-au pierdut viaţa două turiste - o româncă şi o austriacă - în staţiunea Sahl Hashish, din Egipt, în condiţiile în care rechinii se aflau în căutare de hrană şi înotau în ape puţin adânci, a concluzionat o comisie de anchetă egipteană, informează marţi EFE. Românca ucisă de rechin: cauza probabilă Potrivit unui raport de opt pagini difuzat de comisia de specialişti de la protectoratul Mării Roşii şi de la Asociaţia de Conservare şi Protecţie a Mediului din Hurghada, "un singur exemplar de rechin tigru" s-a aflat în spatele celor două atacuri fatale din 1 iulie, "date fiind urmele de muşcătură de pe corpurile victimelor, care făceau snorkeling", a informat cotidianul oficial egiptean Al Ahram. Comisia a atribuit atacurile "prezenţei rechinului în ape puţin adânci, dat fiind că este sezonul de reproducere şi de depunere a ouălor, care începe de la jumătatea lunii aprilie şi se încheie la sfârşitul lunii iulie" şi a adăugat că "motivul din spatele atacului a fost cel mai probabil hrana". De ce atacă rechinii Potrivit textului redactat de experţi egipteni, turista din România a fost atacată prima, în staţiunea Sahl Hashish, din Hurghada, cu toate că întâia victimă descoperită a fost turista austriacă. Ulterior, guvernatorul Mării Roşii, Amr Hanafy, a interzis toate activităţile nautice în perimetrul atacurilor, fără a preciza când anume vor putea fi reluate acestea. În raportul său, comisia a enumerat o serie de motive pentru atacurile rechinilor în Marea Roşie: pescuitul excesiv în Marea Roşie, folosirea excesivă a locurilor pentru scufundări şi snorkeling, oameni care dau de mâncare peştilor, animale care caută noi locuri pentru a se hrăni, ajungând în zonele de ţărm şi în locuri cu apă puţin adâncă. Pescuitul recreativ trebuie stopat Comisia a prezentat şi o listă de recomandări care ar urma să fie puse în aplicare pe termen scurt şi lung. Pe termen scurt, comitetul a recomandat monitorizarea zonei unde au avut loc atacurile, stoparea imediată a pescuitului recreativ şi desfăşurarea activităţilor de snorkeling doar sub supravegherea unor ghizi atestaţi. Pe termen lung, comisia a recomandat introducerea unui program exhaustiv de gestionare a zonelor de scufundări şi snorkeling pentru a-i proteja pe scufundători şi viaţa marină. Comisia a mai recomandat reglementarea pescuitului în Marea Roşie, între care suspendarea pescuitului comercial şi recreativ de la jumătatea lunii aprilie şi până la sfârşitul lunii iulie. Plin de turiști în locul predilect al rechinilor În ultimii ani, atacurile rechinilor au fost relativ rare în regiunea de coastă a Mării Roşii, scrie Al Ahram. În 2020, un băiat din Ucraina şi-a pierdut o mână, iar un ghid egiptean a rămas fără un picior în urma unui atac de acest tip. În 2018, un rechin a ucis un turist ceh în apropierea unei plaje de la Marea Roşie. Un turist german şi-a pierdut viaţa în 2015, într-un atac similar. În 2010, mai multe atacuri ale rechinilor s-au soldat cu moartea unui turist european şi cu mutilarea altor câţiva în largul staţiunii Sharm El-Sheikh din Peninsula Sinai. Citește și: EXCLUSIV Dîncu îl trimite pe generalul Incicaș, șeful înzestrării Armatei, la Paris pentru a negocia rezolvarea licitației pentru corvete. Proiectul, prioritate zero pentru Franța Zona în care s-a produs atacul este un loc predilect pentru scafandrii din întreaga lume datorită apelor sale calde şi transparente, pline de viaţă acvatică. Turismul joacă un rol major în economia Egiptului, iar Marea Roşie este un punct de atracţie pentru mii de turişti, în marea lor majoritate provenind din Rusia şi din ţări est-europene.

România vinde și donează doze de vaccin anti-COVID. Sursă imagine: Facebook RoVaccinare
Justiție

România vinde și donează doze de vaccin anti-COVID

România vinde și donează doze de vaccin anti-COVID. Trei milioane de doze de ser anti-COVID pot fi revândute, a precizat Ministerul Sănătății, într-un răspuns la solicitarea defapt.ro. Alte 3,2 milioane de doze de vaccin au fost donate, cele mai multe către Egipt și Republica Moldova. România vinde și donează doze de vaccin anti-COVID. Statul poate vinde trei milioane de doze, dar n-are voie să facă profit În prezent, „în depozite sunt aproximativ 3 milioane de doze de vaccin considerate a fi disponibile pentru revânzare”, menționează Ministerul Sănătății, la solicitarea defapt.ro. Ministerul Sănătății spune că statul nu are voie să facă profit de pe urma vânzării acestor doze, dând de înțeles că, până în prezent, nu există țări interesate de cumpărarea serului. „Dacă vor exista țări interesate de cumpărarea acestor doze, ele ar putea fi revândute la un preț maxim egal cu cel cu care au fost achiziționate. Conform clauzelor contractuale, nu se poate face profit din revânzarea acestor doze”, a precizat MS, la solicitarea defapt.ro. Citește și: România distruge doze de vaccin anti-COVID expirate: peste un milion de doze. Ieri, doar 415 oameni s-au vaccinat cu prima doză România a donat 3,2 milioane de doze de vaccin. Cele mai multe, către Egipt - 525.000 de doze AstraZeneca Din cele 3,2 milioane de doze de vaccin ant-COVID donat până în prezent, cele mai multe doze au fost donate către Egipt și Republica Moldova. Cele mai multe doze de ser sunt de la AstraZeneca, circa două milioane de doze. România a administrat, din 27 decembrie 2020 până în prezent, 16,8 milioane de doze de vaccin, din cele peste 33 milioane de doze primite. „Până în momentul de față, România a donat aproximativ 3,2 milioane doze, după cum urmează: - Republica Moldova – 506.220 de doze de vaccin AstraZeneca și Pfizer-BioNTech;- Serbia - 50.400 de doze de vaccin AstraZeneca;- Ucraina 100.800 de doze de vaccin AstraZeneca;- Tunisia - 188.000 de doze de vaccin AstraZeneca;- Egipt - 525.000 de doze de vaccin AstraZeneca;- Vietnam - 300.000 de doze de vaccin AstraZeneca;- Argentina 30.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson;- Coreea de Sud – 450.000 de doze de vaccin Moderna;– Pakistan - 500.000 de doze de vaccin AstraZeneca;– Bangladesh - 200.000 de doze de vaccin AstraZeneca;- Algeria - 200.000 de doze de vaccin AstraZeneca;- Libia - 200.000 de doze de vaccin AstraZeneca”, conform MS.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră