sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: dubai

12 articole
Politică

Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate

Suveranistul PSD Victor Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate, pe lângă cel din Istanbul: în 2022, el a cumpărat un apartament de 80 de metri pătrați în Dubai. Locuința din Istanbul are 200 de metri pătrați. Citește și: Bolojan se pregătește să dea afară aproape 200 de angajați ai Senatului și să reducă consumul de carburanți ai instituției În plus, fostul premier a rămas cu un apartament de 95 mp în București, deși din declarațiile de avere depuse în octombrie 2024 și ianuarie 2025 reiese că s-a separat de Daciana Sârbu, cu care s-a căsătorit în 2008 la Ambasada României la Beijing. Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate În anul 2020, în cadrul unei emisiuni, Victor Ponta a anunțat că are trei copii și nu doi, așa cum se știa inițial. Acesta a precizat că el, împreună cu soția sa, Daciana Sârbu, au înfiat o fetiță, pe nume Maria. De altfel, mai multe publicații au remarcat că Ponta nu mai poartă verighetă. În declarația de avere depusă după ce a fost ales deputat, în ianuarie 2025, fostul premier consemnează ceasuri în valoare de 20.000 de euro achiziționate în perioada 2023-2024. Cu toate că și-a cumpărat apartament în Dubai, a divorțat și are ceasuri de 20.000 de euro, Victor Ponta a găsit 190.000 de lei ca să împrumute PSD. În conturi bancare el deține aproximativ 130.000 de euro, în total. Singurele sale venituri pentru anul fiscal 2023 au fost un salariu anual, net, de peste 240.000 de lei de la Camera de Comerț și Industrie a României și 19.295 de lei, salariu, de la firma sa VP Project Advisers. În declarația de avere din octombrie apăreau dividende de aproape 750.000 de lei de la firmă și 100.000 de lei venituri din chirii.

Ponta și-a mai luat un apartament în străinătate Foto: PSNews
Legendarul manager Preoteasa și-a luat apartamente în Dubai Foto: Club Feroviar
Eveniment

Legendarul manager Preoteasa și-a luat apartamente în Dubai

Legendarul manager „Titi” Traian Preoteasa, care din 2001 îngroapă companiile de stat din structura CFR, și-a luat, într-un an, două apartamente în Dubai. În ultima declarație de avere depusă în iunie 2024 de Preoteasa, acum director la CFR Călători, acesta declară un apartament de 71 mp, în Dubai, achiziționat în 2023. Citește și: Ce promitea Bolojan la 27 noiembrie 2024 și ce s-a ales din angajamentele sale: „Să mai aud gluma cu desființarea pensiilor speciale în 30 de zile” Legendarul manager Preoteasa și-a luat apartamente în Dubai Însă Club Feroviar prezintă documente din care reiese că, în ianuarie 2024, directorul CFR Călători a mai cumpărat un apartament în Dubai, de 140 mp, în valoare de 1,18 milioane de euro. Titi Preoteasa face afaceri imobiliare în Dubai Apartamentul va fi cumpărat în rate care variază între 25.000 și 100.000 de euro, deși salariul lui Preoteasa, net, a fost, în 2023, de 248.000 lei, anual, plus încă 34.000 de lei din CA-ul Metrorex. În medie, Preoteasa câștigă doar 5.600 de euro pe lună. Însă el obține venituri din chirii de 3.500 euro/lună, net, în medie. Traian Preoteasa a fost adus în 2021 la conducerea CFR Călători, în mandatul lui Sorin Grindeanu. Compania ar avea pierderi, în 2024, de 460 de milioane de lei - deși este puternic subvenționată de stat. Primul mandat de director al CFR Călători a fost primit de Traian Preoteasa în 2001, când ministru al Transporturilor era pesedistul Miron Mitrea. Pe parcursul anilor, el a mai fost director la CFR Marfă și la CFR SA. În plus, el a fost plimbat prin mai multe consilii de administrație ale companiilor de stat, de la Tarom la Metrorex. De la 1 ianuarie 2025, biletele sau abonamentele cu reducere nu mai pot fi achiziționate online până la aprobarea unor norme de aplicare și actualizarea aplicațiilor digitale. Studenții vor putea cumpăra pentru moment biletele doar de la casele de bilete ale stațiilor de tren sau agențiile de voiaj CFR.

Membru AUR patriot: apartamente în Dubai (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Membru AUR patriot: apartamente în Dubai

Membru AUR patriot: apartamente în Dubai. Dan Cojocaru (AUR) a menționat în declarația sa de avere depusă la Consiliul Județean Iași deținerea a 12 terenuri, majoritatea intravilane, cu suprafețe variind între 15 și 1032 mp, pe care le posedă singur sau împreună cu soția. Membru AUR patriot: apartamente în Dubai În document se mai regăsesc cinci locuințe, dintre care trei sunt situate în Dubai, Emiratele Arabe Unite, două fiind achiziționate în 2022 și una în 2023. Citește și: Cine va intra în turul II? O analiză incompletă și subiectivă a următoarelor 84 de ore Alte șapte imobile sunt clasificate ca spații comerciale/de producție sau alte categorii de bunuri imobile. Colecția sa de tricouri de fotbal, strânsă din 1980 până în prezent, este evaluată la 300.000 de euro, fiind considerată cea mai valoroasă. De asemenea, ceasurile colecționate din 1988 au o valoare estimată de 30.000 de euro, conform declarației. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Candidatul Ponta, la golf în Dubai (sursa: Facebook/Victor Ponta)
Politică

Candidatul Ponta, la golf în Dubai

Candidatul Ponta, la golf în Dubai. Aflat pe listele PSD pentru un loc de deputat în județul Dâmbovița, fostul premier Victor Ponta a luat o pauză de la campania electorală pentru o excursie în Dubai. "Să muncim inteligent" Un eveniment pe care Ponta l-a și anunțat pe pagina sa de Facebook: Citește și: Cotele la pariuri politice: vezi cine crede în șansele lui Ciucă și Lasconi, și cine în Simion "In 2025 trebuie sa muncim inteligent/ sa aducem investitii si proiecte noi/ sa relansam economia/ sa punem in valoare potentialul natural si uman al Romaniei/ sa inchidem cercul nenorocit al ultimilor zece ani de “regim Iohannis” ! Asta spun la orice mare reuniune internațională la care sunt speaker! In fiecare an particip cu mare curiozitate si interes la un eveniment gigantic pentru lumea de afaceri : #globalfreightsummit2024 ! Romania este importanta pentru toate marile companii din comertul si transportul internațional- trebuie doar sa avem stabilitate, predictibilitate si o gandire pragmatică fata de partenerii nostri politici si economici!" Candidatul Ponta, la golf în Dubai Potrivit surselor DeFapt.ro, Ponta a îmbinat utilul cu plăcutul și s-a relaxat și la golf. Întrebat dacă nu se simte vinovat că și-a lăsat colegii de la Dâmbovița cu grijile campaniei pe cap, Ponta a răspuns că lucra în Dubai în interesul județului. "Apreciez grija si interesul dvs fata de Judetul Dambovita- si le împărtășesc in totalitate! In ce priveste participarea mea in calitate de speaker la deschiderea Global Freight Summit ( participare pe care am promovat-o cu mandrie pe conturile mele din rețelele sociale) - fac precizarea ca am participat si in anii anteriori la acest eveniment internațional de mare amploare ; am acceptat invitatia pentru acest an cu mult inainte de a decide sa candidez la Alegerile Parlamentare; si voi participa si in viitor la toate evenimentele prin care pot sa promovez Romania si judetul Dambovita in fata marilor companii internaționale care sunt potențiali investitori in domeniile economice esentiale! Va multumesc pentru sprijinul acordat! Va stau la dispoziție cu orice alta informație de interes public!", a fost mesajul lui Ponta pentru DeFapt.ro.

Vouchere de vacanță și insule artificiale ca-n Dubai, vrea patriotul Simion Foto: Facebook
Economie

Vouchere de vacanță și insule artificiale ca-n Dubai

Patriotul George Simion, președintele AUR, are soluții pentru turism: vouchere de vacanță și insule artificiale, ca-n Dubai, la Marea Neagră. Citește și: În plină criză bugetară, cu parchetele rămase fără bani de curent, Alina Gorghiu vrea să schimbe bavetele grefierilor Vouchere de vacanță și insule artificiale ca-n Dubai „Le răspund domnilor, doamnelor jurnalişti, jurnaliste să îi întrebe pe patronii lor dacă nu şi-ar dori, similar cu Dubai, să aibă o afacere pe o astfel de construcţie”, a spus el la Olimp, unde și-a prezentat programul pentru turism. El a mai anunțat că omul de afaceri Mohammad Murad va fi ministru al Turismului într-un viitor guvern AUR. „România are 60% din apele minerale ale Europei, are o treime din apele termale, România este Grădina Maicii Domnului (...) Avem măsuri specifice: stimulăm OMD-urile, oferim prime de incoming în cuantum de 10 euro per turist dacă acel turist stă minim trei nopți cazat într-o unitate hotelieră, revenirea la cota de TVA de 5% pentru turism, revenirea la impozitul specific turismului, tichete de vacanță”, a spus liderul AUR. Foto: Ziua de Constanta „Cei care nu îl consideră pe domnul Murad român cum îl consider eu și colegii mei, o să îi anunț astăzi că nu ii dau niciun birou domnului Murad pentru frâiele turismului. Biroul lui va fi în fiecare stațiune turistică alături de proprietarii de hoteluri pentru a găsi cele mai bune soluții. Na că l-am pedepsit! Avem nevoie să ieșim din birouri. Politicile în zona turismului și în orice domeniu din țară până la agricultura și minerit se fac în niște birouri murdare și învechite”, a mai promis el.

Prețurile la Mamaia, în vacanța de Paște, comparabile cu Dubai Foto: Facebook Visit Dubai
Eveniment

Prețurile la Mamaia, în vacanța de Paște, comparabile cu Dubai

Prețurile la Mamaia, în vacanța de 1 Mai și Paște, sunt comparabile cu ofertele din Dubai sau Cannes, arată datele de pe platforma Booking. Am analizat datele pentru o familie de doar două persoane, care caută cazare în perioada 1-6 mai, pentru cinci nopți. Citește și: Armata obligatorie a fost catastrofală la noi: soldați de trupă fără armament profesionist. Acum se reagită subiectul pentru că UE vrea armată proprie, spune sociologul Bruno Ștefan Prețurile la Mamaia, în vacanța de Paște, comparabile cu Dubai Atât în Dubai, cât și la Cannes, se găsesc hoteluri de patru stele, bine evaluate pe Booking, care au oferte mai mici sau egale cu cele din Mamaia. Evident, în eventualitatea unei deplasări în aceste zone turistice trebuie luate în considerare costurile deplasării cu avionul. De exemply, Skyscanner arată că cel mai ieftin zbor spre Dubai în această perioadă este 2.401 lei de persoană, dar ar dura peste zece ore, fiind cu escală. Un zbor direct, cu Fly Dubai, poate costa circa 4.000 de lei de persoană. La Nisa, aeroportul cel mai apropiat de Cannes, se poate ajunge cu Wizz, la circa 2.000 de lei de persoană. Zborul ar dura două ore și 45 de minute. Lufthansa oferă curse la puțin peste 1.600 de lei, dar cu escală la Munchen si cu durata prelungită, la aproape cinci ore. La Poiana Brașov, prețurile par a fi ceva mai mici decât la Mamaia, dar se pot compara cu Dubai sau stațiunile din jurul Cannes. Ce oferte sunt la Mamaia pentru cinci nopți, între 1 și 6 mai: Nordis Hotel Mamaia - 7.435 de lei, Vega Hotel - 4.318 lei, Hotel Bavaria Blu - 3.271 de lei, Monaco Summerland - peste 4.000 de lei, depinde de dimensiunea apartamentului, Hotel Iaki - 4.487 lei. Pe de altă parte, se pot găsi hoteluri la trei stele, bine cotate pe Booking, precum Solid Residence sau Quartz, la prețuri între 1650 și 2.000 de lei. Ce oferte sunt la Poiana Brașov în această perioadă: Aurelius Impăratul Romanilor - 4.447 de lei, Hotel Teleferic - 4.492 de lei, apartamente Silver Mountains - 4.640 de lei. Însă Ski Bike Residence, cotată cu nota 9,7 pe Booking, oferă un studio cu bucătărie la doar 1.224 de lei. Pine Woods Apartment (nota 9 pe Booking) închiriază un apartmanet de 60 mp cu 1.977 de lei. Prețurile din stațiunile de lux din afara României Ce oferă Booking în Dubai: Golden Sands Boutique Hotel, cinci stele și nota 9,2 ar costa 3.430 de lei, cu mic dejun. Four Points by Sheraton, la 2,1 km de centru, patru stele și evaluat cu nota 8,4 - 2.845 de lei. Taj Exotica Resort, un hotel pe malul mării, de cinci stele și evaluat pe Booking la 9,2, ar costa 6.204 lei, mai puțin decât la Nordis Mamaia. Ce oferte sunt la Cannes sau în stațiunile din zonă: Le Cavendish, la 600 de metri de plajă, patru stele și nota 8,5 - 2.928 de lei. Carlton Riviera, patru stele și nota 8,7, situat în zona centrală a Cannes - 7.148 de lei, mai ieftin decât cea mai scumpă ofertă de la Mamaia. Însă există și oferte mult mai ieftine: Residences Cresci (patru stele, nota 8,8) - 1.954. Un studiode trei stele și nota 8,5, în Juan les Pins, o mică stațiune la câțiva kilometri de Cannes - 2.339 de lei. Un hotel de patru stele din Antibes oferă mici studiouri de 22 mp la 1.806 lei. Vacanța de primăvară pentru copii de grădiniță, elevi și profesori începe sâmbătă, 27 aprilie, și durează 11 zile, până marți, 7 mai, a treia zi de Paște.

Coldea, corecție fizică de la Diacomatu (sursa: Facebook/Anca Alexandrescu)
Eveniment

Coldea, corecție fizică de la Diacomatu

Coldea, corecție fizică de la Diacomatu. Fostul număr 2 din SRI, temutul Florian Coldea, are probleme de integritate fizică din postura de rezervist. Coldea, corecție fizică de la Diacomatu Coldea a participat la una din serile festivalului Untold Dubai dintr-o lojă VIP. Citește și: Firmele cuplului Andra – Măruță, datorii enorme, de 15,8 milioane de lei. În 2023, cei doi au lichidat o firmă și au deschis alta după o lună În aceeași lojă se mai afla și Sergiu Diacomatu, unul din cei mai controversați afaceriști și fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. Cel din urmă i-a turnat lui Coldea în cap un pahar cu băutură, l-a scuipat și i-a aplicat o lovitură cu palma peste ureche fostului sereist, potrivit mai multor surse. Diacomatu a declarat pentru Ziar de Cluj că doar ar fi turnat, din greșeală, un pahar peste Coldea. Florian Coldea nu a făcut nici un comentariu, deși informația circulă public de mai bine de 24 de ore. Diacomatu a fost anchetat de DNA și trimis în judecată într-un dosar referitor la supraevaluarea unui teren cu peste 90 de milioane de lei. În 2020, însă, dosarul a fost clasat. Într-un alt dosar al DNA, Diacomatu a scăpat prin prescripție, dar are de achitat, împreună cu alți inculpați, despăgubiri civile de peste 218 milioane de lei. Fostul vicepreședinte al ANRP îl consideră pe Coldea responsabil pentru dosarele de la DNA.

Iohannis, în Dubai la luxosul COP28
Eveniment

Iohannis, în Dubai la luxosul COP28

Iohannis, în Dubai la luxosul COP28. Statul petrolier Dubai găzduiește cea mai mare conferință climatică din toate timpurile: peste 70.000 de invitați. Considerată cea mai importantă conferință privind clima de la reuniunea de la Paris din 2015, este și cea mai controversată. Liderul summit-ului, sultanul Ahmed al-Jaber, nu este doar ministrul industriei Emiratelor Arabe Unite, ci și șeful Companiei Naționale de Petrol Abu Dhabi. Citește și: VIDEO Imagini penibile cu Iohannis în Tanzania: șefa de protocol îi culege scamele la primirea oficială, figura președintelui flutură pe un banner în aer liber, niște păuni țipă la poza oficială Pe 27 noiembrie, o scurgere de informații a ajuns în presă: Emiratele Arabe Unite au plănuit să încheie, în cadrul COP28, acorduri privind afacerile cu petrol și gaze. În aceeași zi, Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden nu va participa la summit. Pe 28 noiembrie, Papa Francisc și-a anulat participarea. Temele COP28 trimit la angajamentele de la Paris Temele principale ale COP28: rezultatele angajamentelor luate la Paris în 2015, combustibilii fosili, și promovarea tehnologiilor ecologice. Primul obiectiv al COP28: bilanțul angajamentelor de reducere a emisiilor de CO2 luate în 2015 la Paris, când s-a fixat obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5°C. Al doilea punct major al COP28: consumul de petrol și afacerile cu combustibilii fosili. Mizele sunt însă enorme: 80% din energia lumii este furnizată astăzi de combustibili fosili precum cărbunele, petrolul sau gazele, care generează o mare parte din emisiile de CO2. Delegații vor trebui, de asemenea, să discute și despre reducerea emisiilor de metan, un gaz cu efect de seră. La Glasgow în 2021, statele s-au angajat să-și reducă emisiile cu 30%: Statele Unite și Uniunea Europeană au adoptat deja reglementări în acest sens, fără a fi urmate până în prezent de alți poluatori majori. Citește și: Modelul de turism prezidențial al lui Iohannis este președintele german Frank-Walter Steinmeier, proaspăt întors dintr-un turneu african. Steinmeier, însă, are un rol decorativ Un alt aspect, pe care președinția COP28 dorește în mod deosebit să-l evidențieze: folosirea tehnologiilor împotriva schimbărilor climatice. Președintele, sultanul Ahmed al-Jaber, este și co-fondator al companiei de stat Masdar, care vrea să ajungă „cea mai mare companie de energie regenerabilă din lume până în 2030”. Masdar e activ deja în peste 40 de țări și construiește parcuri solare uriașe. Compania dorește să aibă 100 de gigawați de energie regenerabilă, la nivel global, până în 2030, o cifră de două ori mai mare decât planurile de expansiune globală ale celui mai mare eco-investitor din Germania, RWE. Sultanului Ahmed al-Jaber i s-a cerut demisia Decizia Națiunilor Unite de a alege Dubai ca gazdă pentru Conferința Mondială privind Clima din acest an a provocat critici vehemente. În primul rînd a fost vizat sultanul Ahmed al-Jaber, liderul conferinței. Acesta nu este doar ministrul industriei al Emiratelor Arabe Unite, ci și șeful Companiei Naționale de Petrol, ADNOC. Tasneem Essop, directoarea executivă a Climate Action Network, cea mai mare rețea globală de organizații ale societății civile care luptă împotriva crizei climatice, a cerut imediat demisia acestuia din funcția de CEO al Companiei Naționale de Petrol Abu Dhabi. Essop a invocat conflictul de interese. Pe de altă parte, sultanul al-Jaber a avut susținători puternici, datorită faptului că e și un promotor al tehnologiilor care combat schimbările climatice. Olandezul Yvo de Boer, fost secretar general al Secretariatului Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice (UNFCCC), a afirmat că al-Jaber a fost forța motrice din spatele înființării Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA) la Abu Dhabi. „Acest lucru îi conferă înțelegerea, experiența și responsabilitatea de a face COP28 ambițioasă, inovatoare și axată pe viitor”, a declarat acesta. Apelurile publice pentru demisia sultanului din funcția de CEO al ADNOC nu au avut nici o urmare. Între timp, ADNOC a continuat cu planurile de a-și dubla capacitatea de producție de petrol de la 2,7 milioane de barili de petrol pe zi în 2021, la 5 milioane până în 2027. Criticile s-au îndreptat și către numărul record de participanți: 70.000. Un festival șic, mai degrabă decât un summit, au comentat jurnaliștii germani care au observat că doar o mică parte dintre cei care participă la summit negociază cu adevărat măsuri concrete împotriva încălzirii globale. Cei mai mulți participanți sunt acolo pentru a se bucura de luxul cu care sunt primiți, ignorând că avioanele pe care le-au folosit contribuie la încălzirea globală. Agenda secretă de vânzare de petrol Ca parte a pregătirilor pentru conferință, echipa COP28 a Emiratelor Arabe Unite a organizat o serie de întâlniri cu reprezentanți ai guvernelor din întreaga lume. În urma unei scurgeri de informații, briefing-urile acestor întâlniri au ajuns în posesia BBC. Potrivit documentelor, Emiratele Arabe Unite au plănuit să-și folosească rolul de gazdă al COP28 ca oportunitate de a încheia noi acorduri cu petrol și gaze. Documentele, obținute de jurnaliști independenți de la Centre for Climate Reporting au fost verificate de BBC. Briefieng-urile au fost pregătite pentru Dr. Jaber, CEO atât al ADNOC, cît și al Masdar. Potrivit acestora, la întâlnirile programate urma să fie discutate interese comerciale cu reprezentanți ai aproape 30 de țări. Peste o duzină dintre aceștia, contactați de BBC, nu au vrut să comenteze. Ații au negat că au discutat despre interese comerciale, în ciuda temelor de discuție programate în briefing-urile întâlnirilor; alți cinci au spus că nu au avut loc întâlnirile. Printre temele de discuții au existat propuneri de acorduri privind combustibilii fosili cu 15 națiuni. În briefing-ul întâlnirii cu China se menționa că ADNOC e „dispusă să evalueze, în comun, oportunitățile internaționale de gaz natural lichefiat în Mozambic, Canada și Australia”. Într-un alt briefing se sugerează să i se spună unui ministru columbian că ADNOC „e pregătită” să ajute Columbia să-și dezvolte resursele de combustibili fosili. Există asemenea „teme de abordat”, prin care ADNOC își exprimă dorința de a colabora cu guvernele pentru a dezvolta proiecte pentru combustibili fosili, pentru alte 13 țări, inclusiv Germania și Egipt. Interese comerciale și pentru Masdar Briefing-urile arată, de asemenea, că Emiratele Arabe Unite au pregătit abordări privind oportunități comerciale și pentru compania sa de stat de energie regenerabilă, Masdar. Acestă temă urma să fie abordată inclusiv cu Regatul Unit, Statele Unite, Franța, Germania, Țările de Jos, Brazilia, China, Arabia Saudită, Egipt. și Kenya. În briefing-ul întâlnirii cu ministrul brazilian al Mediului era menționată solicitarea unui ajutor pentru „asigurarea alinierii și a aprobării” ofertei făcute de ADNOC celei mai mari companii de procesare a petrolului și gazelor din America Latină, Braskem. La începutul lunii noiembrie, ADNOC făcuse o ofertă de 2,1 miliarde de dolari (1,7 miliarde de lire sterline) pentru a cumpăra un pachet cheie. În briefing-ul întâlnirii cu Germania era pregătită asigurarea ADNOC către guvern: „Suntem pregătiți să continuăm aprovizionarea cu GNL”. De asemenea, ADNOC urma să sugereze națiunilor producătoare de petrol din Arabia Saudită și Venezuela că „nu există nici un conflict între dezvoltarea durabilă a resurselor naturale ale oricărei țări și angajamentul acesteia față de schimbările climatice”. Echipa din Emiratele Arabe Unite nu a negat folosirea întâlnirilor COP28 pentru discuții de afaceri, însă a spus că „întâlnirile private sunt private”, refuzând să comenteze ce s-a discutat în cadrul reuniunilor. Încercarea de a face afaceri în timpul procesului COP este însă o încălcare gravă a standardelor de conduită, stabilite de ONU. Potrivit lui Manuel Pulgar-Vidal, șeful summitului COP20 din Peru din 2014, „Dacă orice președinte al COP încearcă să obțină un anumit interes, inclusiv comercial, asta ar putea însemna eșecul COP”. Biden și Papa Francisc nu mai merg la COP28 Pe 27 noiembrie, Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden nu va participa la COP28, declarând însă că va trimite o echipă de specialiști: emisarul John Kerry, consilierul pentru climă Ali Zaidi și consilierul pentru energie curată John Podesta. „Deși nu avem actualizări de călătorie pentru președinte în acest moment, administrația așteaptă cu nerăbdare o COP28 robustă și productivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Angelo Fernández Hernández. Papa Francisc, un cunoscut avocat al protecției mediului, urma să fie primul pontif care a participat la un COP al ONU de la începutul procesului în 1995. Pe 28 septembrie, în urma recomandărilor medicilor săi, Papa Francisc și-a anulat călătoria planificată la Dubai. Pe 30 noiembrie, acesta a ieșit în public, surâzător și glumeț. „După cum bine vedeți, sunt în viață”, a declarat acesta, motivându-și încă o dată absența de la COP28: „Motivul este că acolo este foarte cald și trecem de la căldură la aer condiționat. Și asta în starea bronhiilor mele (nu este recomandat). Slavă Domnului că nu a fost pneumonie”. Iohannis, în Dubai la luxosul COP28 Recepția oficială organizată la Cotroceni de Ziua Națională a României începe la ora 14.00, mai devreme cu câteva ore față de alți ani. Klaus Iohannis, care în 23 noiembrie s-a întors din turneul de zece zile în Africa, unde a fost cu Carmen Iohannis, va pleca apoi în Dubai, pentru patru zile. Administrația prezidențială a anunțat că Iohannis se va afla în Dubai în perioada 2-4 decembrie, pentru a pareticipa la cea de-a 28-a Conferință a Statelor parte la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28). Potrivit comunicatului prezidențial, Iohannis va susține un discurs de trei minute și va participa la un forum despre inovație sustenabilă.

Kadîrov are vilă în Dubai și avion personal Foto: Unica.ro
Eveniment

Kadîrov are vilă în Dubai și avion personal

Bătăușul lui Putin, liderul cecen Ramzan Kadîrov, are vilă în Dubai și avion personal, arată jurnaliștii de la portalului Ukrainskaya Pravda («Украинская правда»), într-o investigație publicată pe 30 martie. O fotografie cu liderul cecen Ramzam Kadîrov a devenit virală după ce acesta a apărut în bocanci Prada de 1.500 de euro la o paradă organizată înainte de a-și trimite trupele în Ucraina. Întrebat de unde are bani, Kadîrov a spus: „Alah dă. Nu știu, de undeva apar banii”. Kadîrov are vilă în Dubai și avion personal În investigație se arată că, în 2013, Kadîrov și-a cumpărat un avion Airbus A319 în valoare de 80 milioane de dolari. Acesta a ajuns în vizorul presei abia patru ani mai târziu, când interpretul Timati a publicat fotografii pe rețelele de socializare. Compania britanică de design interior Winch Design a publicat pe propriul site, prezentându-și portofoliul, fotografii din interiorul acestui avion, pe care l-a amenajat. Avionul este înregistrat în Bermude, nu în Cecenia. „Despre faptul că avionul îi aparține anume lui Kadîrov nu există îndoieli: dacă analizăm zborurile acestei aeronave, nu putem să nu observăm că aeroportul unde se află cel mai des este cel din orașul Groznîi. Mai mult, zborurile avionului la Moscova coincid cu vizitele lui Kadîrov”, se arată în investigație. Ziariștii au mai constatat că aeronava ajunge lunar în Dubai. Foto: Captură YouTube Kadîrov ar avea una dintre cele mai mari vile de pe teritoriul hotelului Zabeel Saray Royal Residences din Palm Jumeirah. O casă mai mică, lângă vilă, este pentru staff-ul său. Citește și: Cernihiv este supus unui „atac colosal”, în ciuda afirmațiilor Moscovei privind reducerea operațiunilor, spune primarul orașului

Rușii bogați fug în Dubai Foto: Facebook Dubai
Internațional

Rușii bogați fug în Dubai

Rușii bogați fug în Dubai, cu tot cu averile lor și cu iahturile lor, scriu mai multe publicații. Un apartament cu trei dorimitoare, în Dubai, a ajuns să fie închiriat cu 15.000 de dolari pe lună. Rușii bogați fug în Dubai Un iaht deținut de oligarhul Andrei Skoci – magnat al oțelului și oficial guvernamental în Rusia, care a fost sancționat de SUA – a fost ancorat în apele de lângă Dubai, a scris The Times. Un avion cu reacție aparținând unui alt miliardar sancționat de SUA, Arkady Rotenberg, care îl cunoaște și pe Putin încă din copilărie, a sosit vineri în oraș. Potrivit The Times, nave și avioane aparținând altor oligarhi care se pot confrunta cu sancțiuni au sosit în Dubai sau par a fi pe drum. Pe 1 martie, trei iahturi aparținând miliardarilor ruși se aflau deja în apele Emiratelor Arabe Unite, a informat Forbes. Emiratele Arabe Unite ar putea să atragă oligarhii sancționați urmare a legislației sale relaxate privind spălarea banilor și a poziției sale relativ neutre în conflictul Rusia-Ucraina. În multe cazuri, rușii bogați încearcă acum să redirecționeze fonduri din Elveția sau Londra către Dubai, a declarat un bancher senior unei mari bănci private din Elveția, citat de southwestreviewsnews.com. Avocatul, care lucrează în prezent în Dubai, a spus că banca sa a primit întrebări de la mai multe companii rusești despre cât de repede ar putea muta „fonduri uriașe” în valoare de sute de milioane de dolari. Vize de aur pentru miliardari În 2018, EAU au introdus un proxim de vize „de aur”, care permite investitorilor să obţină dreptul de rezidenţă pe 10 ani. Sursele susţin că decizia EAU de a se abţine cu prilejul votului în Consiliul de Securitate al ONU care a condamnat invadarea Ucrainei, cumulată cu faptul că fondurile suverane din Golf şi-au menţinut expunerea pe Rusia, au fost considerate drept o dovadă de bunăvoinţă de către ruşii înstăriţi. Citește și: Șoșoacă și Flux 24 rostogolesc ultima minciună a Kremlinului: „Scandalul laboratoarelor biologice secrete din Ucraina” Deocamdată nu există semnale că redirecţionarea averilor ruseşti spre Dubai sunt supuse sancţiunilor occidentale. Cu toate acestea, bancherii susţin că există riscul de prejudiciere a imaginii pentru instituţiile care acceptă fonduri ruseşti într-un moment în care multinaţionalele din întreaga lume îşi rup legăturile cu Moscova.

Expoziția României: caviar rusesc vodcă ucraineană (sursa: Facebook/Pavilionul Romaniei Expo 2020 Dubai)
Investigații

Expoziția României: caviar rusesc, vodcă ucraineană

Expoziția României: caviar rusesc, vodcă ucraineană. Ministerul Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu, a cheltuit în jur de 7,2 milioane de dolari pentru a promova caviarul rusesc și vodca ucraineană la expoziția mondială din Dubai. La degustarea de caviar a participat Ambasadorul României în Emiratele Arabe Unite (EAU), Adrian Măcelaru, și consulul general al României în Dubai, Nicoleta Teodorovici. În tot acest timp tensiunile ruso-ucrainene de la granița României se accentuau, iar ministrul Bogdan Aurescu spera să nu înceapă războiul. Responsabil de organizarea pavilionului românesc din Dubai este Ferdinand Nagy, cel pe care premierul Emil Boc l-a schimbat din funcția de subsecretar de stat la Externe pentru rușinea înregistrată de România la expoziția mondială de la Shanghai. Expoziția României: caviar rusesc, vodcă ucraineană Pe 12 ianuarie 2022, pe pagina de Facebook a Pavilionului românesc de la expoziția mondială din Dubai a fost promovat un eveniment la care s-a degustat caviar, vodcă și șampanie franțuzească. "Pavilionul României la Expo 2020 Dubai a fost gazda unei seri speciale alături de firma românească Le Roi Du Caviar, oferind invitaților un moment unic de degustare de caviar", potrivit organizatorilor. Aici apare prima greșeală: nu există firma românească "Le Roi Du Caviar". Denumirea este o marcă înregistrată a firmei ieșene Diplo Care SRL. Citește și: EXCLUSIV Pavilionul României din Dubai, care a costat 7 milioane $, promovează ca sponsor principal firma lui Ciorbă, soțul deputatei PSD Vicol. Ciorbă a contribuit cu 18.000 € în produse "Dorim să împărtășim cu invitații noștri magia și delicatețea unui aliment de lux – caviarul, și să mulțumim în același timp Pavilionului României la Expo 2020 Dubai pentru oportunitatea pe care ne-a oferit-o de a promova la nivel internațional brandul nostru premium", a spus în deschiderea evenimentului Andrei Iekel, managerul general al Le Roi Du Caviar. Acesta a prezentat oaspeților o scurtă introducere în istoria caviarului, precum și a diferitelor sortimente de caviar care se găsesc pe piață. Printre cei care au participat la eveniment au fost Ambasadorul României în EAU, Adrian Măcelaru, dar și consulul general al României în Dubai, Nicoleta Teodorovici. În timp ce la Dubai se servea în pavilionul românesc caviarul rusesc și vodca ținută la gheață, ministrul Bogdan Aurescu condamna acțiunile Rusiei. Diplo Care, de la azile de bătrâni la caviar rusesc Societate ieșeană Diplo Care este patronată și administrată de Ioana Cristina Moruzi. Conform documentelor oficiale, firma ieșeană are ca obiect principal de activitate "activităţi ale căminelor de bătrâni şi ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure". Dar, în timp ce are grijă de bătrâni, vinde caviar produs în Rusia sub brandul "Le Roi Du Caviar". De pe site-ul cu același nume aflăm că Diplo Care vinde "Caviar Sterlet Malossol", adică icre de cegă provenite de la "populație volgiană". Caviarul Bester Clasic provine din populația caspică și volgiană. Tot din populația caspică provin și sortimentele de icre "Rusian Sturgeon Classic" și "Beluga Malossol". Toate icrele rusești provin de la sturioni crescuți în acvacultură. Vânzătorii de caviar ne-au trimis la MAE Am sunat la numărul de telefon afișat pe site-ul firmei pentru a afla cum a ajuns firma Diplo Care SRL să își promoveze caviarul rusesc în cadrul pavilionului românesc din Dubai. La telefon a răspuns un bărbat care nu a vrut să se prezinte. "Cum am ajuns în Dubai? Cu avionul. Dar nu înțeleg de ce ar trebui să vă dau detaliile acestea dumneavoastră", a răspuns bărbatul. Atunci când a fost întrebat dacă i se pare normal ca în cadrul pavilionului românesc de la Dubai să fie prezentat și degustat caviarul rusesc, acesta ne-a cerut să punem întrebările oficialilor: "Nu vă dau nici un punct de vedere, nu vă dau nici un detaliu. La revedere!" Defapt.ro a adresat mai multe întrebări Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu evenimentul din cadrul pavilionului românesc de la Dubai în care au fost promovate caviarul rusesc și vodca din Ucraina. Până la acest moment, MAE nu a transmis nici un răspuns. Nici Ferdinand Nagy nu a răspuns la solicitarea Defapt.ro.

Șușa lui Aurescu: Ciorbă, sponsor principal (sursa: Facebook/Pavilionul Romaniei Expo 2020 Dubai)
Investigații

Șușa lui Aurescu: Ciorbă, sponsor principal

Șușa lui Aurescu: Ciorbă, sponsor principal. 7,2 milioane de dolari a alocat România pentru a participa la expoziția mondială din Dubai. Iar sponsorul principal, o firmă controlată de afaceristul Vladimir Ciorbă, a contribuit cu produse promoționale evaluate la puțin peste 18.000 de euro. În schimbul produselor, compania Nordis Management este promovată continuu, timp de cinci luni, în pavilion românesc din Dubai. Astfel, ministerul de Externe, condus de Bogdan Aurescu, vinde imaginea României ieftin și prost. De toată această organizare răspunde Ferdinand Nagy, cel care în 2010 a fost demis din funcția de subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe pentru eșecul României la Expoziția Mondială de la Shanghai. Nagy, omul-dezastru salvat de Baconschi Cariera diplomatică a lui Ferdinand Nagy e strâns legată de organizarea expozițiilor mondiale la care România participă cu regularitate. A început în anul 2005, cu expoziția mondială din Japonia. Cinci ani mai târziu, Nagy a fost desemnat să se ocupe din partea Ministerului Afacerilor Externe de pavilionul românesc din Shanghai, China. Citește și: Cum a pus Putin la aceeași masă de consultări România și Polonia cu SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, UE și NATO Acolo, de exemplu, la restaurantul cu specific românesc, mâncare a fost sleită iar toaletele nu aveau hârtie igienică. A fost prezent și un grup folcloric din Harghita, care a cântat în limba maghiară. Toată distracția a costat statul român nu mai puțin de patru milioane de euro. În urma imaginii dezastruoase cu care s-a pricopsit România în urma expoziției de la Shanghai, premierul de atunci Emil Boc l-a demis pe Ferdinand Nagy din funcția de subsecretar de stat. L-a salvat ministrul de Externe Theodor Baconschi, care l-a recomandat pentru funcția de președinte al Biroului Internațional de Expoziții (BIE). Recompensat cu ambasada din Muntenegru De la Biroul Internațional de Expoziții, Nagy a fost trimis de România amabasador în Muntenegru, în 2013. A rezistat până în toamna anului 2020, atunci când a fost retras de pe funcție de președintele Klaus Iohannis. Expoziția mondială din Dubai trebuia organizată inițial în perioada 20 octombrie 2020 – 10 aprilie 2021. Dar a fost amânată oficial cu un an din cauza pandemiei, pentru perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2022. În toamna anului 2020, premierul de atunci, Ludovic Orban, a decis să-l numească pe Ferdinand Nagy în funcția de comisar general al "Secțiunii Române pentru Expoziția mondială 2020 - Connecting Minds, Creating the Future - Dubai, Emiratele Arabe Unite". Iar ce s-a întâmplat la Shanghai se repetă în Dubai. De data aceasta, sub "patronajul" ministrului de Externe Bogdan Aurescu. Peste 31 de milioane de lei costă pavilionul Româniai Organizarea pavilionului românesc din Dubai costă peste 31 de milioane de lei, bani publici. Adică în jur de 7,2 milioane de dolari. De exemplu, pentru proiectarea standului s-a plătit peste aproximativ 800.000 de lei. Banii au ajuns la asocierea română-emirateză formată din firmele Cumulus Arhitecture și A2Z Arhitectural Engineering Consultancies. Pentru închirierea pavilionului preconstruit s-a plătit organizatorilor nu mai puțin de 1,05 milioane de dolari. Societatea emirateză Buildmark Contracting LLC a primit peste 2,18 milioane de dolari pentru executarea amenajării interioare, fațade, dotări, întreținere și demontarea pavilionului. Ministerul Afacerilor Externe a transmis, la solicitarea Defapt.ro, că pentru "creație, producție, realizare, operare, întreținere și dezasamblare conținut expozițional s-a plătit peste 3,88 milioane de lei firmei Backstage Production Group International", deținută de Andrei Marian Popea. Șușa lui Aurescu: Ciorbă, sponsor principal De pe site-ul realizat pentru această expoziție aflăm că participarea României la expoziția mondială din Dubai a beneficiat și de susținerea unuor parteneri și sponsori. Partenerul oficial este CEC Bank, care a contribuit cu 3.500 de albume fotografice cu imagini reprezentantive pentru România, albume evaluate la peste 247.000 de lei. Sponsorul oficial al României la această expoziție este firma Nordis Management, controlată de afaceristul Vladimir Ciorbă. El este soțul actualei deputate PSD Laura Vicol Ciorbă, președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Vicol a fost în mai multe rânduri avocată a unor interlopi. Nordis a fost subiectul mai multor articole de presă care acuzau nereguli la livrarea partamentelor promise. Din răspunsul MAE aflăm că firma Nordis Management a obținut calitatea de sponsor oficial pentru că a sponsorizat cu produse promoționale în valoare de, atenție, 18.108,9 dolari. "Statutul de Sponsor Oficial este dat de valoarea sprijinului oferit Pavilionului național al României, prin asigurarea materialelor promoționale puse la dispoziție", conform MAE. MAE se obligă să promoveze Nordis peste tot Ministerul Afacerilor Externe a transmis că, în urma încheierii contrctului de sponsorizare, are obligația să afișeze numele, marca și imaginea sponsorului în incinta Pavilionului Național împreună cu mențiunea "Sponsor Oficial". În plus, trebuie să asigure apariția numelui, mărcii și imaginii sponsorului, alături de sigla Pavilionului National cu mențiunea "Sponsor oficial" și pe materialele promoționale asociate cu Pavilionul Național al României. Promovare masivă a Nordis la pavilionul românesc din Dubai (sursa: Facebook/Nordis Group) Totodată, beneficiarul sponsorizării mai are obligația să faciliteze sponsorului organizarea de evenimente personalizate pe durata expoziției și să promoveze prin canale specifice aceste evenimente. Redăm intregral restul obligațiilor statului român așa cum au fost transmise de MAE: " Să faciliteze Sponsorului participarea la evenimentele organizate în cadrul Pavilionului Național al României și vorbitori invitați în panelurile de interes; Să pună la dispoziția sponsorului spațiul de conferințe din cadrul Pavilionului Național al României; Să menționeze numele, marca și imaginea sponsorului în mare parte din comunicatele de presă emise de Pavilionul Național al României; Să publice pe website-ul Pavilionului Național al României numele și logo-ul Sponsorului, cu mențiunea de "Sponsor oficial"; Promovare masivă a Nordis la pavilionul românesc din Dubai (sursa: Facebook/Pavilionul Romaniei Expo 2020 Dubai) Să organizeze amplasarea machetei Sponsorului (Nordis) în incinta Pavilionului Național la Expo 2020 Dubai, în spațiul dedicat evenimentelor economice și de protocol; Să asigure accesul gratuit și promovarea Sponsorului pe Platforma Online B2B a Expo 2020 Dubai; Să asigure accesul gratuit în cadrul expoziției a reprezentanților Sponsorului." Ce a oferit Nordis: șepcuțe, tricouri, termosuri, pungi Nordis Group a transmis, la solicitarea Defapt.ro, că a achiziționat pentru Pavilionul României la Expo 2020 următoarele produse promoționale: șepci, notebook, măști de protecție, tricouri polo și cu gât rotund, termos pentru apă cu pahar, cutie de sterilizare cu încărcător wireless pentru telefon, rucsac Giftology, pungi de hârtie reciclată, pungi de hârtie, dar și pin. Nici unul dintre aceste produse nu este de origine românească. "Acestea au fost produse în Dubai de către compania Jasani L.L.C. (https://www.jasani.ae), au fost alese de către reprezentanții oficiali ai Pavilionului României la EXPO 2020", a mai precizat Nordis Group. Defapt.ro i-a transmis mai multe întrebări lui Ferdinand Nagy cu privire la promovarea rușinoasă a României în Dubai, dar acesta nu a răspuns până la publicarea articolului. Este, așadar, foarte neclar cum de firma lui Ciorbă a fost singura care a fost interesată de un astfel de chilipir. Nordis și-a prezentat campania "Romania now" Întrebați ce beneficii a obținut Nordis Group în urma calității de "sponsor oficial" al Pavilionului Românesc din Dubai, departamentul de comunicare al grupului a transmis că "Nordis a decis să susțină în calitate de Sponsor Oficial participarea României la Expo 2020, în contextul Inițiativei România Now lansată de Nordis Group. Aceasta inițiativa non comercială are ca scop promovarea culturii, turismului, businessului, sportului a talentelor și ideilor care au potentialul de a amplifica brandul de țară". "România Now" este o campanie promoțională a Nordis Management, susținută și de Fundația Nordis. Conform datelor de la Registrul Național ONG, Fundația Nordis a fost înființată de Irina Poștoacă, managerul departamentului de închirieri de la Nordis, Mircea Furtună, broker imobiliar al Nordis și fost asociat în Nordis Development, Andrei Valentin Buruga, Maria Magdalena Morel și Laura Georgiana Bucur, asistent manager la Nordis. În calitate de "sponsor oficial", Nordis Group a instalat în pavilionul românesc standuri speciale pentru expoziția "România Now" în cadrul căreia sunt prezentate mai multe fotografii din țară. "De asemenea pe data de 28 decembrie Nordis a susținut un eveniment special în cadrul Pavilionului României la Expo 2020, care a pus accent pe promovarea talentelor, antreprenorilor români de success", a mai precizat Nordis Group.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră