sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: drone rusești

4 articole
Economie

Nordul județului Tulcea, sub alertă aeriană

Nordul județului Tulcea, sub alertă aeriană. Zona de nord a județului Tulcea a fost pusă sub alertă aeriană după ce, duminică seara, grupuri de drone au fost detectate îndreptându-se către spațiul aerian ucrainean, în apropierea graniței României. Nordul județului Tulcea, sub alertă aeriană Ministerul Apărării a informat că atacurile aeriene lansate de forțele armate ruse au vizat infrastructura civilă și obiective din Ucraina, aproape de frontiera fluvială cu România. Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei Centrul Național Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) în jurul orei 23:34 despre necesitatea instituirii alertei aeriene în nordul județului Tulcea. Intervenția Forțelor Aeriene Române Pentru monitorizarea spațiului aerian, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană, au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea. După ce alerta a fost ridicată în jurul orei 00:45, aeronavele F-16 s-au întors pe aerodromul de bază. Monitorizarea și măsurile de securitate Sistemul de supraveghere radar al României a monitorizat continuu situația, fără a detecta pătrunderea vreunui vehicul aerian în spațiul național. Începând de luni dimineață, forțele MApN vor desfășura cercetări în zonele din apropierea obiectivelor atacate pentru a depista eventuale impacturi sau resturi ale dronelor implicate. România în contact cu structurile aliate Ministerul Apărării Naționale informează constant structurile aliate despre evoluția situației și rămâne în contact permanent cu acestea. MApN reiterează condamnarea fermă a atacurilor rusești asupra infrastructurii civile ucrainene, pe care le consideră nejustificate și în contradicție cu normele de drept internațional.

Nordul județului Tulcea, sub alertă aeriană (sursa: Facebook/Forţele Aeriene Române)
Noi atacuri cu drone lângă România (sursa: Facebook/MApN)
Eveniment

Noi atacuri cu drone lângă România

Noi atacuri cu drone lângă România. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) transmite că patru aeronave de luptă, două F-16 şi două F-18, au monitorizat, în noaptea de marţi spre miercuri, spaţiul aerian românesc, în contextul unor noi atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la graniţă. Noi atacuri cu drone lângă România MApN precizează că două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliţie Aeriană Extinsă au decolat, în jurul orei 00,50, din Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Citește și: EXCLUSIV Avere de polițist de provincie: două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne. Explicația DNA: afaceri ilegale prin interpuși cu bani UE De asemenea, în jurul orei 02,40, din Baza 86 Aeriană Borcea au decolat şi două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române. Aeronavele spaniole şi-au încheiat misiunea în jurul orei 03,00, iar cele ale Forţelor Aeriene Române, în jurul orei 05,00. Ca urmare a detectării unor grupuri de drone care se îndreptau către spaţiul aerian al Ucrainei, în apropierea spaţiului aerian al României, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţele Tulcea şi Galaţi, fiind transmise, la ora 02,41, mesaje RO-ALERT. Informațiile MApN Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României nu a detectat pătrunderea în spaţiul aerian naţional a dronelor implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene. MApN a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Ministerul Apărării Naţionale reiterează mesajul ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional.

Guvernul și CSAT, vinovate că dronele rusești se plimbă prin România Foto: Twitter
Politică

Guvernul CSAT, vinovate dronele rusești se plimbă prin România

Kelemen Hunor confirmă că Guvernul și CSAT sunt vinovate că dronele rusești se plimbă prin România: „Se face în câteva zile”, a arătat el. Liderul UDMR a arătat că legislația trebuia schimbată de acum un an, dar cei responsabili - Guvernul și CSAT - ar trebui întrebați de ce nu au făcut-o. Citește și: Dan Voiculescu i-a aliniat la postul său pe toți candidații importanți la președinție. Lasconi a beneficiat deja de o emisiune publicitară cu Gâdea Guvernul și CSAT, vinovate că dronele rusești se plimbă prin România „Nu e prima dată când intră în spaţiul aerian românesc o dronă dinspre Ucraina, Marea Neagră, dinspre acest spaţiu care este în conflict şi nu s-a modificat legea, trebuie o bază legislativă. Eu nu ştiu de ce nu au venit, fiindcă de un an de zile este o chestiune care se ştie, doar Guvernul, CSAT-ul puteau să vină cu un proiect de lege, altcineva, în acest caz, chiar dacă are drept de iniţiativă, nu are informaţiile necesare. De ce nu au făcut-o, trebuie să îi întrebaţi pe ei, dar e necesar aşa ceva”, a spus Kelemen Hunor la Digi 24, citat de news.ro. „Dacă e un accident, fiindcă s-ar putea să fie un accident, atunci te comporţi altfel. Dar cel mai important lucru pentru un preşedinte sau un om politic la vârful statului, premier, şef al Apărării, dar vorbim aici de preşedinte, pentru că el este şeful Forţelor Armate, să aibă posibilitatea, dorinţa, capacitatea de a asigura siguranţa cetăţenilor. Nu există o sarcină mai importantă decât securitatea oamenilor şi acest lucru trebuie făcut. Dacă trebuie dobărâtă drona, după analiza foarte rapidă a specialiştilor, trebuie dat ordinul de a doborî o astfel de dronă”, a completat Kelemen Hunor. Liderul UDMR a subliniat că e nevoie şi de o înţelegere cu Ucraina, pentru că şi pentru ei şi pentru noi este important. ”Aceste chestiuni trebuiau rezolvate de mult timp, nu e ceva complicat. Într-o astfel de situaţie, când ai război lângă tine, se face în câteva zile. Aranjamentul cu Ucraina, modificarea legislaţiei. S-a făcut sesiune extraordinară în vară, se poate convoca comisia, oamenii vin, deputaţii vin, dar iniţiativa trebuie să vină dinspre Executiv şi în primul rând dinspre preşedinte, prin Executiv. Eu nu am auzit de o astfel de iniţiativă, deşi nu e primul caz”, a mai spus Kelemen Hunor.

Ciolacu: dronele rusești nu ținteau România (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Eveniment

Ciolacu: dronele rusești nu ținteau România

Ciolacu: dronele rusești nu ținteau România. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, referitor la dronele ruseşti care au intrat în spaţiul aerian naţional, că România a avut o reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F16, menţionând că aceste drone nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre. Ciolacu: dronele rusești nu ținteau România Premierul a menţionat că în acel moment nu s-a impus ca ţara noastră să intervină. Citește și: Eurostat: România, una din cele mai slabe creșteri ale PIB din UE și una din cele mai dure prăbușiri ale serviciilor "Dacă dronele aveau o ţintă pe teritoriul României, normal că ţara noastră ar fi intervenit", a menţionat Ciolacu. Premierul a apreciat că este vorba despre o provocare, menţionând că se încearcă să se vadă capacitatea de reacţie a statelor din jur. Duminică, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că a fost identificată probabilitatea unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o zonă nepopulată de lângă localitatea tulceană Periprava, în urma atacurilor ruseşti cu drone asupra unor obiective din Ucraina, menţionând că două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene. Potrivit unui comunicat al MApN, forţele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina în această dimineaţă, în proximitatea frontierei cu România. Centrul Naţional Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţele Tulcea şi Constanţa, fiind transmise, la orele 2,20 şi 2,38, mesaje RO-ALERT. Monitorizarea situației aeriene De asemenea, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene. "În cursul acestor evenimente, a fost identificat şi urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina. Situaţia evoluţiei acestei drone a fost monitorizată şi de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4,08", a precizat sursa citată. MApN a mai informat că, din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional, într-o arie nelocuită din proximitatea localităţii Periprava, fiind efectuate cercetări în zonă cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol. "MApN a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Ministerul Apărării Naţionale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional", s-a mai arătat în comunicat.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră