sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: drepturi

3 articole
Politică

Dezmăț cu salarii uriașe, diurne imense și drepturi ca ale magistraților la o obscură instituție

Dezmăț cu salarii uriașe, diurne imense și drepturi ca ale magistraților la o obscură instituție subordonată ministerului Justiției, unde probabil se acordă inclusiv pensii speciale: Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Azi, o anchetă DeFapt.ro a arătat că unul din cei mai importanți pioni ai oligarhilor ruși în afacerile din Europa, cetățeanul rus Mihail Lobanov, a primit cetățenia României după ce Rusia a invadat Ucraina. Republica Moldova, în schimb, a refuzat să-i acorde cetățenie, suspectând că acesta și-a falsificat actele din dosar.  Președinte al instituției este Silviu Barbu, un fost judecător, cu pensie specială de aproape 23.000 de lei pe lună.  Citește și: EXCLUSIV Rusul care a investit banii lui Abramovici în UE, cetățean român cu acte ucrainene considerate false de Chișinău, care a refuzat să-i acorde cetățenia moldovenească Dezmăț cu salarii uriașe la o obscură instituție Potrivit legii, „personalul Autorității este format din personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor în condițiile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor”. Acest text a fost strecurat în lege abia în 2015.  În consecință, un director al ANC are un salariu maxim brut de 32.530 de lei la care se adaugă un spor de 1.500 de lei pentru condiții grele de muncă și sporurile de risc și de confidențialitate, care pot ajunge la 8.260 de lei. În total, un director al ANC, asimilat magistraților, poate avea un salariu brut de peste 42.000 de lei.  Un funcționar asimilat magistraților, Palade Cristian, a avut, în 2023, un salariu net anual de 294.000 lei, net, deci în medie 24.500 de lei lunar, net. Palade deține un Audi și un BMW. O directoare din ANC, Damaschin Gabriela, a avut un salariu net anual, în 2023, de 223.449 de lei, dar a dat statul în judecată și a mai primit „diferențe VRS” (diferențe la salariu) de 55.801 lei. Sinecuri pentru pesediști Unul din vicepreședinții ANC este pesedistul Ciprian Florescu, din Gorj. El a absolvit facultatea - sociopsihopedagogie, la o universitate locală - la 11 ani după ce luase bacalaureatul. El a fost prefect de Gorj între 2017 și 2019, în regimul Dragnea. În anul 2023, el a primit - pe lângă salariul net de 102.000 lei - o diurnă uriașă pentru chirie: 60.000 de lei, anual, deci 5.000 de lei lunar. În anul fiscal 2022, decontul epntru chirie a fost de 35.129 lei.  Claudia Țapardel, ex-europarlamentar PSD, zisă și „isterica lui Dragnea”, a primit și ea o sinecură bună la Autoritatea pentru Cetățenie, unde este vicepreședinte. CV-ul ei arată că nu are nici o legătură cu acest domeniu sensibil: ea a făcut studii de economie la Institutul Bancar Român, din 2008 în 2014 a fost consilier PSD în Consiliul General al Municipiului București, europarlamentar PSD din 2014 în 2019, iar apoi a ajuns realizatoare de emisiuni la site-ul lui Bogdan Chirieac, DCNews.ro.

Dezmăț cu salarii uriașe, diurne imense și drepturi ca ale magistraților la o obscură instituție Foto: Facebook
Cu muzica de petrecere la proces (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cu muzica de petrecere la proces

Cu muzica de petrecere la proces. Un cunoscut local din Iaşi a fost chemat în judecată pentru neplata drepturilor de autor aferente muzicii transmise la petreceri. Cu muzica de petrecere la proces Asociaţia care reprezintă drepturile artiştilor reclamanţi a acuzat faptul că "Casa Boierească" nu a plătit licenţa impusă de lege pentru localurile care difuzează muzică. Suma reclamată reprezintă probabil mai puţin decât încasările dintr-o singură seară. Citește și: VIDEO Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, suspectată de beție în conferință de presă: Ucrainenii nu au vrut să împartă borșul Procesul a început în noiembrie 2020, timp de nouă luni dezbaterile vizând instanţa competentă să judece cazul. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Băsescu nu pierde drepturile de ex-președinte (sursa: Facebook/Traian Băsescu)
Eveniment

Băsescu nu pierde drepturile de ex-președinte

Băsescu nu pierde drepturile de ex-președinte. "Petrov" a colaborat cu Securitatea, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție, dar Traian Băsescu nu pierde drepturile cuvenite unui fost șef de stat. Cel puțin în interpretarea avocatei Elenina Nicuț. Băsescu nu pierde drepturile de ex-președinte Potrivit unei postări pe Facebook a acesteia, două ar fi argumentele în favoarea acestei teze. "Ref la consecintele juridice ale hotararii definitive prin care lui Basescu i s a constatat calitatea de colaborator al securitatii: Citește și: Curtea Supremă a decis: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea 1. Nu, nu va pierde drepturile prevazute de L. 406/2001, astfel cum a fost modificata in 2021. E vorba despre aplicarea in timp a legii civile, despre care povesteste pe larg Inalta intr o decizie din 2019 privind pensiile magistratilor condamnati pentru coruptie etc. In plus, in materia CNSAS, justitia este una non retributiva, in sensul ca nu stabileste vinovatii, pedepse, interdictii, ci doar o calitate. 2. Nu, nu va fi anchetat penal pentru fals in declaratii. Asta pentru ca falsul in declaratii presupune ca declaratia sa produca prin chiar continutul ei consecinte juridice. Or, in legislatia privind alegerile de orice fel, nu exista nicio interdictie de a candida pentru fosti colaboratori ai securitatii. In al doilea rand, formularul tip al declaratiei in cauza face referire la calitatea de lucrator/colaborator al securitatii in sensul definitiei legale. Or, aceasta calitate se stabileste doar de catre instanta." Care sunt privilegiile unui fost președinte Potrivit legii 406/2001, "Persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: a) folosinţă gratuita a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţa, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar; b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; c) paza şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Paza, potrivit reglementărilor în vigoare." Avocata Elenina Nicuț a câștigat la Curtea de Apel București un proces în care a chemat în judecată Curtea Constițutională. Instanța a decis anularea unei hotărâri date de Plenul CCR privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente. Anterior, Nicuț mai câștigase un proces împotriva CCR.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră