sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: dizolvare

5 articole
Economie

Numărul firmelor dizolvate a crescut semnificativ

Numărul firmelor dizolvate a crescut semnificativ. Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 12,4% în primele 10 luni din 2024, ajungând la 35.436, comparativ cu 31.526 în aceeași perioadă din 2023, conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Numărul firmelor dizolvate a crescut semnificativ În topul dizolvărilor București și județele dezvoltate sunt pe primele locuri. Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia Cele mai multe dizolvări au fost raportate în: București – 6.938 firme (creștere de 4,68% față de ianuarie-octombrie 2023); lfov – 1.900 firme (+31,03%); Constanța – 1.865 firme (+24,34%); Cluj – 1.852 firme (+12,38%); Timiș – 1.611 firme (+2,60%); Iași – 1.389 firme (+28,85%). Aceste regiuni reflectă o activitate economică intensă, dar și provocările cu care se confruntă firmele în aceste zone. Județele cu cele mai puține dizolvări La polul opus, cele mai puține firme dizolvate au fost în: Covasna – 183 firme (+15,82%) și Ialomița – 190 firme (+7,95%). Au urmat Mehedinți – 229 firme (+10,10%); Caraș-Severin – 257 firme (+12,23%); Călărași – 265 firme (singurul județ cu o scădere, de -1,49%). Comerțul, domeniul cel mai afectat de dizolvări Sectorul comerțului cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor a fost cel mai afectat, cu 9.756 dizolvări raportate la nivel național. Față de aceeași perioadă din 2023, acest domeniu a înregistrat o creștere de 10,49% a dizolvărilor. Alte domenii cu un număr ridicat de dizolvări: construcții – 3.582 firme (+19,48%); ctivități profesionale, științifice și tehnice – 3.450 firme (+13,08%); industria prelucrătoare – 2.979 firme (+9,24%). Dizolvările din luna octombrie: București, lider național Doar în luna octombrie 2024 s-au înregistrat 5.342 dizolvări de firme. Cele mai multe au fost în: București – 754 firme; Cluj – 295 firme; Ilfov – 267 firme; Timiș – 266 firme; Iași – 236 firme; Constanța – 221 firme. Statistica ONRC evidențiază o creștere consistentă a numărului de dizolvări în 2024, afectând în principal comerțul, construcțiile și activitățile profesionale. Deși Bucureștiul și județele dezvoltate domină clasamentul, fenomenul se resimte la nivel național, reflectând un mediu economic tot mai dificil pentru afaceri.

Numărul firmelor dizolvate a crescut semnificativ (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Firmele românești, afectate masiv în 2024 (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Firmele românești, afectate masiv în 2024

Firmele românești, afectate masiv în 2024. În prima jumătate a anului 2024, antreprenorii români au făcut câțiva pași înapoi în fața provocărilor economice și legislative. Firmele românești, afectate masiv în 2024 Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), numărul firmelor nou înmatriculate a scăzut semnificativ, în timp ce numărul companiilor care și-au suspendat activitatea sau au fost dizolvate sau radiate a crescut considerabil. Citește și: EXCLUSIV Avere de polițist de provincie: două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne. Explicația DNA: afaceri ilegale prin interpuși cu bani UE Mai mult, s-a înregistrat și o creștere a numărului de profesioniști care au intrat în insolvență în acest an. În total, în România și-au suspendat activitatea în prima jumătate a acestui an 10.412 firme (cu 31% mai mult decât în primul semestru din 2023), în timp ce totalul firmelor dizolvate a crescut cu 15,5%, iar cel al firmelor radiate cu peste 34%. Continuarea, în Ziarul de Iași.

PSD a băgat Casa de Comerț Unirea în faliment Foto: Agrisuport.ro
Eveniment

PSD a băgat Casa de Comerț Unirea în faliment

Ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, a băgat Casa de Comerț Unirea în faliment: aceasta a înregistrat pierderi astronomice, în 2023, de patru ori peste cele din toți anii precedenți, cumulat. O opinie separată din auditul independent pentru anul 2023 arăta că acționarii societății - ministerul Agriculturii deține 100% din acțiuni - ar trebui să ia în considerare dizolvarea societății. Citește și: Soția lui George Simion s-a angajat la stat, la ministerul Educației, condus de Ligia Deca, fosta consilieră a președintelui Iohannis Florin Barbu (PSD) este ministru al Agirculturii din iunie 2023, iar predecesorul său a fost Petre Daea, tot membru al PSD. PSD a băgat Casa de Comerț Unirea în faliment Potrivit datelor din raportul de audit pe 2023, în acel an Casa de Comerț Unirea a înregistrat pierderi de aproape 45,6 milioane de lei, adică peste nouă milioane de euro. Pierderile cumulate din anii precedenți au fost de 11,5 milioane de lei. Raportul de audit are o opinie „cu rezerve” care arată că, până la 28 martie 2024, nu exista un plan de afaceri care să genereze un profit din care să poată fi acoperite pierderile. Opinia cu rezerva mai precizează că, după primele trei luni din 2024, societatea continua să aibă pierderi din exploatare. Auditul mai arăta că sunt operațiuni pentru care nu există suficiente documente justificative, iar ANAF ar putea să nu recunoască dreptul de deducere a TVA. În ianuarie 2024, ministrul Agriculturii spunea că a trimis corpul de control la Casa de Comerț Unirea, care vindea produse de import. Raportul a fost finalizat în martie și ar fi ajuns la Parchet. Potrivit datelor furnizate de MADR la solicitarea Agerpres, controlul a scos la iveală faptul că din suma totală de mărfuri facturată de Casa Unirea pe parcursul anului 2023, în valoare de aproximativ 79,6 milioane de lei, societatea a încasat aproximativ 26,6 milioane de lei până la data de 10 ianuarie 2024. Astfel, Casa Unirea înregistrează facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, rezultate din derularea contractelor cadru de furnizare de produse. „Busi” de la Agricultură, fan Ceaușescu Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA este o societate națională înființată în 2018, în primul mandat al ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a valorifica producția agricolă națională. În martie 2024, ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, supranumit „Busi” îl lăuda pe „președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu”: „Nu vreau sa exagerez, președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României”, a spus el la Euronews. Florin Barbu a fost omul de încredere al lui Darius Vâlcov, iar acum este în gruparea Paul Stănescu. Barbu are studii de economie la Craiova și zero pregătire profesională în materie de agricultură.

Dezvoltatorii care au vrut să desființeze Salvați Bucureștiul au relansat organizația Foto: Facebook ASB
Eveniment

Dezvoltatorii vrut desființeze Salvați Bucureștiul relansat organizația

Dezvoltatorii imobiliari care au vrut să desființeze Asociația Salvați Bucureștiul au relansat organizația: aceasta a primit donații în valoare de 130.000 de lei în doar șase zile. Asociația a făcut acest anunț pe facebook, apreciind că va reuși astfel să scape de dizolvare. Citește și: EXCLUSIV Adjuncta DSP Timiș, 133 de zile de concediu medical și 14 zile concediu de odihnă în opt luni. O săptămână de concediu medical a fost petrecută în Tunisia de Cornelia Cismaș Malac Dezvoltatorul imobiliar One Mircea Eliade Properties a obținut în instanță dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul. Decizia a fost dată de Judecătoria Sectorului 5, pe 20 decembrie, nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile. Dezvoltatorii care au vrut să desființeze Salvați Bucureștiul au relansat organizația „Mulțumim tuturor care ne-au ajutat în aceste zile. Suntem impresionați de solidaritatea cu cauza noastră de care au dat dovadă atât de mulți oameni. Peste 550 de persoane au donat peste 130.000 lei Asociației Salvați Bucureștiul din 22 decembrie până azi. Sumele care rămaseră de executat au fost deja recuperate din contul Asociației de către executorii judecătorești angajați de One, care a recuperat astfel toate cheltuielile de judecată dispuse în favoarea sa și în favoarea Auchan România. Suntem încrezători că Tribunalul București va admite apelul și va pastra în ființă Asociația Salvați Bucureștiul”, a scris Asociația Salvați Bucureștiul pe Facebook. Citește și: Anchetă New York Times despre violențele sexuale inimaginabile comise de teroriștii Hamas: femei împușcate în vagin, minore violate și ucise, viol în grup cu 100 de participanți Decizia de dizolvare a ONG-ului înființat de Nicușor Dan, acum primar al Capitalei, a venit după ce Asociaţia Salvaţi Bucureştiul nu a mai avut bani să-i plătească dezvoltatorului cheltuieli de judecată, într-un dosar în care mai multe organizaţii civice au contestat construirea unui ansamblu imobiliar în Cartierul Floreasca.

One, creditat de finanțistul lui Putin (sursa: one.ro)
Investigații

One, creditat de "finanțistul lui Putin"

One, creditat de "finanțistul lui Putin". One United și-a finanțat cu 50 de milioane de euro turnurile din Floreasca printr-un credit de la o bancă prezidată de un foarte apropiat al lui Putin, Dmitri Pankin. Asociații dizolvate pentru sute de mii de lei Mai multe organizații neguvernamentale, printre care și Asociația Salvați Bucureștiul, au contestat în instanță proiectul imobiliar One Mircea Eliade dezvoltat de companiile One și Auchan România în cartierul Floreasca. Citește și: Primă de Crăciun de 24.000 de lei pentru obscurul director al unui institut „de cercetare” care câștigă, lunar, 30.000 lei, brut. Directorul a candidat pentru PSD Asociațiile au pierdut procesele și, ca urmare, au fost obligate de instanță să plătească daune de 300.000 lei. Asociația Salvați Bucureștiul a plătit deja o mare parte din bani. Mai este, însă, un rest de plată de 60.000 lei - pentru această sumă s-a solicitat dizolvarea. "Cu buna știință a Auchan, One a cumpărat de la Auchan și creanța de 130.000 lei a Auchan și a solicitat dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul și pentru această sumă", se arată într-un comunicat al ONG-ului, citat de Hotnews. One, creditat de "finanțistul lui Putin" Finanțarea proiectului de birouri One Tower, parte din proiectul mixt One Floreasca City al dezvoltatorului imobiliar One United, a fost asigurată și dintr-un credit de la Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre în valoare de 50 de milioane de euro. Comunicatul BSTDB referitor la creditul One United (sursa: bstdb.org) Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB), cu sediul în Salonic, este o instituție financiară internațională fondată în anul 1994 de 11 state membre în organizația de Cooperare Economică Marea Neagră. Rusia, Turcia și Grecia dețin fiecare câte un procentaj de 16,5% din numărul total de acțiuni. România 14%, Ucraina și Bulgaria, câte 13,5%, Azerbaidjan, 5%, Albania, 2%, Armenia, 1%, Georgia și Moldova, câte 0,5%. România a semnat acordul de înființare în decembrie 1994, însă banca a devenit operațională în iunie 1999, cu o lună înainte ca Vladimir Putin să fie numit premier al Rusiei. Capitalul autorizat al băncii este de 3,45 miliarde de euro. Dmitri Pankin, fost ministru adjunct al Finanțelor din Rusia și coleg cu președintele rus Vladimir Putin la primăria din Sankt Petersburg, conduce Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre. Aceeași bancă a finanțat generos și ALRO Slatina, companie rusească.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră