duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: dezertare

4 articole
Internațional

Ucraina, protecție soldaților nord-coreeni, dacă dezertează

Ucraina, protecție soldaților nord-coreeni, dacă dezertează. Serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR) a anunțat, printr-un mesaj publicat în limba coreeană pe canalul său de Telegram, că oferă protecție soldaților nord-coreeni care se antrenează pe teritoriul rus pentru a sprijini trupele Kremlinului în Ucraina. Mesajul le oferă soldaților posibilitatea de a se preda și de a primi ajutor dacă reușesc să evadeze din Rusia sau să ajungă la trupele ucrainene aflate pe front. Ucraina, protecție soldaților nord-coreeni, dacă dezertează Mesajul, însoțit de un videoclip în limba coreeană, prezintă condițiile de cazare și alimentație oferite de Ucraina prizonierilor de război ruși. Citește și: Un antrenor de karate care ar fi fost premiat de agenția Elisabetei Lipă cu 130.000 de euro n-ar fi primit, de fapt, nici un ban – jurnalist "Ne adresăm soldaților Armatei Populare Coreene care au fost trimiși să ajute regimul Putin", începe mesajul publicat pe canalul Jochu Zhiti ("Vreau să trăiesc" în ucraineană și rusă), un canal folosit de serviciile de informații militare din Kiev pentru a comunica cu potențiali dezertori și colaboratori ruși. Hrană, cazare, asistență medicală Mesajul continuă cu un îndemn la dezertare, subliniind că soldații nord-coreeni nu ar trebui să "moară fără sens pe pământul altcuiva". Ucraina le promite hrană, cazare și asistență medicală dacă reușesc să treacă liniile frontului și se predau. "Mii de soldați ruși au luat decizia corectă și așteaptă acum sfârșitul războiului în barăci confortabile, cu trei mese pe zi", se precizează în mesaj. Condiții de acceptare pentru prizonierii de război Serviciul de informații al Ucrainei subliniază că lagărele de prizonieri de război sunt pregătite să accepte soldați de orice naționalitate, religie și ideologie. Sunt oferite și detalii de contact prin telefon, Telegram și Whatsapp pentru cei interesați să se predea. Dezertările, o strategie activă a Ucrainei De la începutul războiului, autoritățile ucrainene au raportat mai multe cazuri de soldați ruși care au folosit proiectul Jochu Zhiti pentru a-și coordona dezertarea și predarea. În unele cazuri, aceste dezertări au dus la sabotaje în interiorul Rusiei, realizate de soldați care au trecut de partea Ucrainei cu sprijinul informațiilor militare. Implicarea Coreei de Nord în conflict Potrivit informațiilor furnizate de surse sud-coreene, Coreea de Nord a trimis deja 3.000 de soldați în Rusia pentru a se antrena și a se alătura trupelor ruse în războiul din Ucraina. Seulul și Kievul susțin că dețin informații conform cărora Coreea de Nord intenționează să trimită până la 12.000 de soldați pentru a sprijini efortul de război al Rusiei.

Ucraina, protecție soldaților nord-coreeni, dacă dezertează (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Rușii îi execută sumar pe dezertori (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Eveniment

Rușii îi execută sumar pe dezertori

Rușii îi execută sumar pe dezertori. Armata rusă a ajuns în cel mai de jos punct: foarte mulți soldați au moralul scăzut și refuză să mai lupte. Prin urmare, una din măsurile luate de comandanți a fost să constituie "trupe-barieră" sau "unități de blocaj", care să tragă în camarazii care se retrag. Rușii îi execută sumar pe dezertori Informația a fost făcută publică de către Ministerul britanic al Apărării în buletinul informativ zilnic referitor la situația de pe frontul ucrainean. Potrivit documentului citat, aceste strategii ale comandanților ruși arată ce moral scăzut au trupele, dar și ce ineficiență și lipsă de calitate a instrucției. Încă din martie a.c., un soldat rus capturat a vorbit despre utilizarea „plutoanelor de execuție” pentru a elimina dezertorii, pe măsură ce tensiunile în cadrul armatei ruse cresc, a arătat agenția Interfax-Ucraina. Citește și: Plutoane de execuție pentru soldații ruși care vor să dezerteze, ca pe vremea lui Stalin

Rusia: pedepse înăsprite pentru dezertare, capitulare (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Eveniment

Rusia: pedepse înăsprite pentru dezertare capitulare

Rusia: pedepse înăsprite pentru dezertare, capitulare. Parlamentul Rusiei a aprobat marţi un proiect de lege pentru înăsprirea pedepselor pentru o serie de infracţiuni precum dezertarea, daune aduse proprietăţii militare şi insubordonare dacă acestea sunt comise în timp de mobilizare militară sau situaţie de luptă, relatează Reuters. Rusia: pedepse înăsprite pentru dezertare, capitulare Proiectul de lege, adoptat în a doua şi a treia lectură marţi de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, survine în plină dezbatere în Rusia despre o posibilă mobilizare, un pas care ar putea escalada semnificativ conflictul din Ucraina. "Până astăzi, Codul Penal rus nu conţinea concepte ca sau ", a afirmat Pavel Cikov, şeful firmei de avocatură Agora, care a reprezentat o serie de cazuri juridice importante în Rusia. Potrivit unei copii a proiectului de lege, consultată de Reuters, capitularea voluntară ar deveni o infracţiune pentru personalul militar rus şi se va pedepsi cu zece ani de închisoare. Mobilizare națională? Kremlinul a declarat săptămâna trecută că nu s-a discutat despre o mobilizare la nivel naţional pentru a susţine campania militară din Ucraina, la câteva zile după o contraofensivă surpriză ucraineană care a îndepărtat forţele ruse din aproape toată regiunea Harkov. Citește și: Pe Putin îl lasă nervii, vrea să transforme „operațiunea militară specială” în război cu toate forțele. Soluția: alipirea prin referendum a Donbas la Rusia Totuşi, unii politicieni şi naţionalişti ruşi au cerut o mobilizare totală. La 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova a susţinut constant că este vorba despre o "operaţiune militară specială de denazificare" a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Dezertări masive ale rușilor în Ucraina (sursa: nypost.com)
Internațional

Dezertări masive ale rușilor în Ucraina

Dezertări masive ale rușilor în Ucraina. Mai mulți soldați ruși, nu doar cazuri izolate, dezertează din forțele invadatoare din Ucraina. Unii se predau ucrainenilor, alții se întorc spre Rusia, pe jos. Dezertări masive ale rușilor în Ucraina Publicația britanică Express scrie un articol pe această temă citându-l pe jurnalistul Paul Mason. Acesta din urmă își bazează afirmațiile pe surse, potrivit unui video postat pe Twitter. Ukraine - mass bombing, the ICC and Russian desertions - the picture on Day Six... pic.twitter.com/2j0dpent2C— Paul Mason (@paulmasonnews) March 1, 2022 Potrivit unui oficial american, moralul redus în rândul trupelor ruse şi problemele logistice, plus rezistenţa peste aşteptări a armatei ucrainene, sunt elementele care au împiedicat o înaintare rapidă a forțelor comandate de Putin de la Kremlin. Institutul de studii ale războiului ISW consideră de asemenea, potrivit AFP, că „armata rusă îşi reorganizează eforturile militare pentru a încerca să corecteze planificarea şi execuţia deficitare” a ofensivei sale lansate în urma unei analize eronate a „voinţei şi capacităţii de rezistentă a ucrainenilor”. Citește și: Convoiul neputinței militare a lui Putin provoacă masacre civile în Ucraina. Schimbare de tactică: tancurile se împotmolesc, rachetele sunt trase mai des Trupele Moscovei, deşi sunt mai numeroase şi mai bine echipate decât cele ucrainene, au înregistrat „eşecuri semnificative” la Kiev şi la Harkov în faţa unor forţe ucrainene care au fost remarcabil de eficiente, mai notează acest institut american.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră