sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: dezbatere

9 articole
Politică

Antonescu vrea dezbatere prezidențială cu Georgescu

Antonescu vrea dezbatere prezidențială cu Georgescu. Crin Antonescu, candidatul desemnat de coaliția formată din PSD, PNL și UDMR pentru alegerile prezidențiale, a declarat într-un interviu la Digi 24 că ar considera utilă o nouă candidatură a lui Călin Georgescu. Acesta a motivat că participarea lui Georgescu ar permite o dezbatere publică reală, în care ideile și propunerile acestuia să fie evaluate în mod direct. Antonescu vrea dezbatere prezidențială cu Georgescu Antonescu a subliniat că, în campania electorală anterioară, Georgescu a lăsat impresia unei „holograme”, evitând dezbaterile directe și emisiunile televizate. Citește și: Ignorând tatuajul lui Ciolacu, ministrul de Finanțe anunță că ia în calcul majorarea TVA. Plus: impozitul pe venit ar putea fi comasat cu CASS-ul, adică un salt de la 16,5% la 20% „Îmi doresc să îl vedem și să-l auzim pe domnul Georgescu în carne și oase, răspunzând la întrebări din partea contracandidaților, presei și cetățenilor”, a afirmat Antonescu. Testarea încrederii Candidatul coaliției a indicat că o nouă participare a lui Georgescu ar putea oferi o imagine clară asupra încrederii societății în propunerile acestuia. „Este esențial să înțelegem dacă un număr semnificativ de cetățeni este dornic să urmeze ceea ce propune domnul Georgescu, în deplină cunoștință de cauză”, a explicat Antonescu. Respectarea drepturilor fundamentale Antonescu a precizat că nu poate exprima o opinie personală privind eligibilitatea lui Georgescu, această decizie aparținând exclusiv instanțelor competente. Totuși, el a subliniat că dezbaterile corecte și transparente sunt esențiale pentru a restabili încrederea cetățenilor în sistemul democratic. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu Antonescu și-a exprimat convingerea că va fi validat drept candidat oficial al coaliției. El a menționat că, în cazul în care una dintre formațiunile politice din coaliție va renunța la susținerea sa, nu va candida ca independent sau cu sprijinul altor partide. Calendarul alegerilor prezidențiale Coaliția PSD-PNL-UDMR a stabilit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc pe 4 mai, iar turul al doilea pe 18 mai. Decizia a fost luată pentru a evita suprapunerea cu sărbătorile de Paște și Florii. În plus, alegerile se vor desfășura simultan cu alegerile parțiale din anumite județe, inclusiv pentru Primăria Bușteni și Consiliul Județean Bihor.

Antonescu vrea dezbatere prezidențială cu Georgescu (sursa: Digi24)
Stoianoglo evită întrebarea despre cetățenia română (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Internațional

Stoianoglo evită întrebarea despre cetățenia română

Stoianoglo evită întrebarea despre cetățenia română. Într-o dezbatere electorală fără moderator desfășurată duminică înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, a evitat să răspundă la o întrebare adresată de contracandidata sa, Maia Sandu, despre avantajele cetățeniei române, pe care el o deține. Sandu a întrebat cum justifică beneficiile pașaportului românesc în contextul în care a refuzat să susțină referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Stoianoglo evită întrebarea despre cetățenia română Președinta în exercițiu, Maia Sandu, i-a adresat lui Stoianoglo o întrebare despre faptul că, deși deține cetățenie română și implicit cetățenie europeană, nu a susținut integrarea europeană a Republicii Moldova. Citește și: Cui concesionează Simion locurile de parlamentar: bugetară din Guvern, cu 4 case și 2 apartamente, deschide lista AUR la Bacău "Acum, când vorbim despre România, eu vreau să vă întreb un lucru aici: Domnule Stoianoglo, dumneavoastră sunteţi cetăţean european, pentru că sunteţi cetăţean al României, dar la referendum nu aţi vrut să susţineţi acest lucru. De ce credeţi că dumneavoastră trebuie să aveţi beneficiile pe care le oferă paşaportul unui cetăţean european, dar ceilalţi oameni din Moldova nu? Poate nu toţi oamenii vor să îşi ia cetăţenia română sau poate nu toţi oamenii pot să îşi ia cetăţenia română. Dumneavoastră, prin decizia dumneavoastră la referendum, le limitaţi celorlalţi oameni dreptul să aibă aceleaşi avantaje pe care le aveţi dumneavoastră datorită acestei cetăţenii române". Maia Sandu a subliniat că nu toți cetățenii Republicii Moldova au acces la cetățenia română și, prin urmare, ar trebui să beneficieze de avantajele Uniunii Europene direct. Stoianoglo schimbă subiectul Candidatul PSRM nu a răspuns întrebării adresate în limba română, alegând în schimb să discute în limba rusă despre Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare și despre drepturile minorității maghiare din România. Stoianoglo a evitat astfel să abordeze subiectul cetățeniei române și al poziției sale față de aderarea la UE. În cadrul aceleași dezbateri, Stoianoglo a explicat că nu a votat la referendumul privind aderarea la UE, desfășurat simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. El a susținut că referendumul a fost organizat pentru a oferi un avantaj electoral Maiei Sandu, actuala președintă, și a criticat scopul politic al acestuia.

Maia Sandu l-a destabilizat pe Alexandr Stoianoglo (sursa: Facebook/Ziarul de Gardă)
Eveniment

Maia Sandu l-a destabilizat pe Alexandr Stoianoglo

Maia Sandu l-a destabilizat pe Alexandr Stoianoglo, cu care se va întâlni în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Maia Sandu l-a destabilizat pe Alexandr Stoianoglo Potrivit analistului Armand Goșu, "întrebarea Maiei Sandu despre poziția privind războiul din Ucraina l-a destabilizat total. Tremură vocea, abia se poate stăpâni.". Citește și: Cui concesionează Simion locurile de parlamentar: bugetară din Guvern, cu 4 case și 2 apartamente, deschide lista AUR la Bacău Același Goșu a mai arătat și că "afirmația doamnei Sandu că România va întoarce spatele omului Moscovei și va îngheța proiectele din Moldova îl destabilizează pe Stoianoglu. Aceeași voce tremurândă.". Mai mult, "întrebarea Maiei Sandu cu plasa de bani dată de Plahotniuc lui Dodon.... l-a pus în fund pe Stoianoglu care încearcă s-o întoarcă ca la Ploiești. Iar ce spune este scandalos, că dosarul a fost ilegal, că toată ancheta a fost ilegală. Că nu contează ce a fost în sacoșă....că nu contează ce bani erau în conturile din Bahamas pe unde se finanțau socialiștii. După care urmează o întrebare a doamnei Sandu, cum arată democrația lui Stoianoglu dacă se fură voturi.... se cumpără voturi. La care Stoianolgu spune pas.", a detaliat Goșu. Electoratul din Moldova, "puțin previzibil" Concluzia lui Armand Goșu este că "Stoianoglu are șanse pentru că ia voturile pro-rușilor (anti-europenilor) dar și ale centrului (stataliști, moldovenești). Maia Sandu trebuie să mobilizeze mai multă lume în turul doi ca să câștige.". Tocmai de aceea, mai arată expertul în spațiul ex-sovietic într-o postare pe Facebook, "Observațiile de mai sus nu trebuie să vă conducă la concluzia că Sandu va câștiga turul doi în fața lui Stoianoglu, electoratul din Moldova este puțin previzibil." Transcriptul dezbaterii electorale dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo poate fi citit aici. Dezbaterea în format video, aici.

Dezbatere electorală, Maia Sandu și Stoianoglo (sursa: Facebook/Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo)
Internațional

Dezbatere electorală, Maia Sandu și Stoianoglo

Dezbatere electorală, Maia Sandu și Stoianoglo. Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), și Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), se va desfășura duminică la Palatul Republicii din Chișinău. Evenimentul va fi moderat de jurnalistul Gheorghe Gonța, la solicitarea echipei lui Stoianoglo, potrivit Ziarului Național din Chișinău. Dezbatere electorală, Maia Sandu și Stoianoglo Maia Sandu a anunțat într-un live pe Facebook că echipa sa a făcut inițial un apel pentru organizarea dezbaterii la Televiziunea Națională. Citește și: Ipocrizia lui Lipă: dublu campion mondial lăsat fără indemnizație de merit, deși a câștigat și un proces, în timp ce angajații unor federații iau premii de sute de mii de euro Această propunere a fost însă refuzată de echipa lui Stoianoglo. De asemenea, echipa PAS a propus ca dezbaterea să aibă loc joi, 24 octombrie, în timp ce PSRM a preferat o zi din săptămâna următoare. În final, cele două echipe au ajuns la un compromis, stabilind ca dezbaterea să aibă loc duminică. Discuții privind moderatorul dezbaterii Maia Sandu a comentat și asupra alegerii moderatorului, propus de echipa lui Stoianoglo. Jurnalistul Gheorghe Gonța, cunoscut pentru implicarea sa în diverse dezbateri, a fost ales în urma insistențelor echipei PSRM. Deși Maia Sandu a subliniat importanța unui moderator independent, ea a acceptat propunerea, subliniind că prioritatea sa este ca dezbaterea să aibă loc și cetățenii să poată evalua răspunsurile celor doi candidați. Conform anunțului PSRM, dezbaterea va avea loc la Palatul Republicii din Chișinău, iar transmisiunea în direct va fi asigurată de compania Teleradio-Moldova, asigurând astfel accesul publicului larg la discuțiile dintre cei doi candidați. Alegerile Prezidențiale: cursa pentru turul doi În turul doi al alegerilor prezidențiale, programat pentru 3 noiembrie, se vor confrunta Maia Sandu, care a obținut 42,45% din voturi în primul tur, și Alexandr Stoianoglo, fost procuror general, care a acumulat 25,98% din sufragii. Dezbaterea de duminică va oferi ocazia ambilor candidați de a-și prezenta viziunea și de a câștiga încrederea electoratului înainte de runda finală a alegerilor.

Trump consideră dezbaterea cu Harris, „trucată” (sursa: CNN)
Internațional

Trump consideră dezbaterea cu Harris, „trucată”

Trump consideră dezbaterea cu Harris, „trucată”. Candidatul republican Donald Trump a declarat miercuri că dezbaterea sa din ziua precedentă cu Kamala Harris a fost "trucată" de postul de ştiri ABC, în favoarea rivalei sale democrate la alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA. Trump consideră dezbaterea cu Harris, „trucată” "A fost o afacere trucată, aşa cum am presupus, când te uiţi la faptul că ei au corectat tot (ceea ce spuneam) şi nu au corectat-o pe ea", a afirmat Trump despre jurnaliştii ABC care au moderat dezbaterea şi au revenit asupra declaraţiilor înşelătoare ale fostului preşedinte american în timpul emisiunii. Citește și: Ciolacu, eșec major, deși i-a cedat lui von der Leyen: România va primi cel mai prost portofoliu în Comisia Europeană, din 2009 până acum De asemenea, Trump a mai afirmat că megastarul pop american Taylor Swift va "plăti preţul" pentru sprijinul ei pentru Harris la alegerile prezidenţiale, exprimat public cu o zi în urmă. "Nu am fost un fan al lui Taylor Swift (...) Ea pare să susţină întotdeauna un democrat şi probabil că va plăti preţul pe piaţa" vânzărilor de muzică, a spus candidatul republican. Organizată de ABC News, dezbaterea televizată dintre Trump şi Harris a avut loc marţi în Philadelphia, Pennsylvania. Conform unui sondaj CNN, 44% dintre alegătorii înregistraţi care au urmărit dezbaterea au spus că Harris le înţelege mai bine preocupările, în timp ce 40% l-au susţinut pe Trump.

Taylor Swift, în dezbaterea Harris-Trump (sursa: Facebook/Taylor Swift)
Internațional

Taylor Swift, în dezbaterea Harris-Trump

Taylor Swift, în dezbaterea Harris-Trump. Vicepreşedinta democrată a SUA, Kamala Harris, l-a pus marţi pe republicanul Donald Trump în defensivă într-o dezbatere prezidenţială combativă desfăşurată la postul de televiziune ABC, cu o serie de atacuri privind limitele avortului, pregătirea ei pentru post şi pleiada lui de probleme cu legea, în timp ce ambii candidaţi au căutat să aibă un moment decisiv în aceste alegeri marcate de o luptă strânsă. Taylor Swift, în dezbaterea Harris-Trump Într-un impuls pentru campania candidatei democrate, megastarul pop Taylor Swift le-a spus celor 283 de milioane de urmăritori de pe Instagram într-o postare imediat după dezbatere că o va sprijini pe Harris şi pe colegul ei de candidatură Tim Walz la alegerile din 5 noiembrie. Citește și: Spital nou de lux pentru pensionarii speciali ai Internelor. Valoarea totală: două miliarde de lei – un miliard din PNRR, celălalt miliard – de la bugetul public al României Postarea a fost apreciată de aproape 2 milioane de ori în 25 de minute. Provocările lui Harris Fost procuror, Harris, în vârstă de 59 de ani, a părut în mod repetat să-l lovească acolo unde-l doare cel mai mult pe fostul preşedinte, ceea ce l-a determinat pe Trump, în vârstă de 78 de ani, vizibil furios, să-i dea o serie de replici încărcate de neadevăruri. La un moment dat, ea a adus în discuţie mitingurile de campanie ale lui Trump, iritându-l pe fostul preşedinte republican atunci când a spus că oamenii pleacă adesea mai devreme de la mitingurile lui, "din epuizare şi plictiseală". Trump, care a fost enervat de numărul mare de oameni prezent la mitingurile lui Harris, a răspuns: "Mitingurile mele, avem cele mai mari mitinguri, cele mai incredibile mitinguri din istoria politicii". Apoi a trecut la o afirmaţie nefondată conform căreia imigranţii haitieni din Springfield, statul Ohio, "mănâncă animalele de companie" ale localnicilor. "Că tot vorbeam despre extreme", a replicat Harris, râzând. Imigrație, politică externă, asistență medicală Candidaţii s-au înfruntat pe chestiuni precum imigraţia, politica externă şi asistenţa medicală, dar dezbaterea nu a avut substanţă atunci când a fost vorba ca cei doi candidaţi să şi detalieze aceste politici. În schimb, abordarea în forţă a lui Harris a reuşit să mute accentul pe Trump, ceea ce i-a încântat pe aliaţii vicepreşedintei şi i-a făcut pe unii republicani să admită problemele lui Trump. "Trump a ratat ocazia de a rămâne concentrat în a-şi susţine cauza împotriva lui Biden-Harris în materie de economie şi de graniţă şi, în schimb, a muşcat momeala şi a luat-o pe arătură cu negarea (rezultatelor) alegerilor (din 2020, pe care Trump le-a pierdut în faţa actualului preşedinte Joe Biden - n.r.) şi (vorbind despre) imigranţii care ne mănâncă animalele de companie", a declarat Marc Short, ex-şef de personal al fostului vicepreşedinte al lui Trump, Mike Pence. Piaţa de predicţii online a alegerilor prezidenţiale PredictIt's 2024 a relevat că probabilitatea de victorie a lui Trump a scăzut în timpul dezbaterii, la 47% de la 52%. Cotele lui Harris s-au îmbunătăţit, crescând de la 53% la 55%. O a doua dezbatere Într-un semn de încredere în rezultatul dezbaterii, campania lui Harris l-a provocat imediat pe Trump la o a doua dezbatere, în luna octombrie. Iar postul Fox News a propus desfăşurarea unei a doua dezbateri prezidenţiale în octombrie, anunţând că a trimis scrisori către echipele de campanie ale ambilor candidaţi înainte de dezbaterea de marţi noapte. Trump, care a petrecut săptămâni întregi lansând atacuri personale asupra lui Harris, inclusiv insulte rasiste şi misogine, a evitat în mare măsură acest model în primele momente ale dezbaterii, dar a devenit rapid agitat sub ofensiva lui Harris. Trump a fost întrebat de moderatori despre unul dintre aceste atacuri, când a spus la un eveniment cu jurnaliştii de culoare în iulie că Harris "a devenit recent o persoană de culoare". "Nici că-mi pasă", a răspuns Trump. "Orice vrea ea să fie, mie îmi convine", a adăugat el. Harris, o femeie de culoare şi cu origini asiatice, a răspuns: "Cred că este o tragedie că avem pe cineva care vrea să fie preşedinte care a încercat constant de-a lungul carierei sale să folosească rasa pentru a diviza poporul american". Trump: Harris e "marxistă" Ea l-a criticat pe Trump din cauza condamnării sale penale pentru plăţile sub acoperire în schimbul tăcerii unei vedete porno, precum şi pentru celelalte acuzaţii împotriva fostului preşedinte şi o hotărâre civilă în care a fost găsit vinovat pentru agresiune sexuală. Trump a dezminţit că a făcut ceva greşit şi i-a acuzat din nou pe Harris şi pe democraţi că au orchestrat toate cazurile fără dovezi. De asemenea, Trump şi-a repetat afirmaţia falsă că înfrângerea sa în alegerile din 2020 s-a datorat fraudei, a numit-o pe Harris "marxistă" şi a afirmat în mod fals că migranţii au provocat o serie de crime violente. Cu opt săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale şi cu doar câteva zile înainte de începerea votului anticipat în unele state, dezbaterea - singura programată - a prezentat atât oportunităţi, cât şi riscuri pentru fiecare candidat în faţa unei audienţe televizate de zeci de milioane de alegători. Întâlnirea, benefică pentru Harris Dezbaterea a început la ora 21:00. ET (01:00 GMT, miercuri) cu o strângere de mână surpriză între cei doi adversari, care nu se mai întâlniseră până acum. Harris l-a abordat pe Trump la pupitru, prezentându-se, în ceea ce a fost prima strângere de mână la o dezbatere prezidenţială din 2016. "Mă bucur să vă văd. Distraţi-vă", a răspuns Trump. Întâlnirea a fost deosebit de importantă pentru Harris, sondajele de opinie arătând că mai mult de un sfert dintre potenţialii alegători consideră că nu ştiu suficient despre ea. Harris a intrat în cursă în urmă cu doar şapte săptămâni, după ce preşedintele Joe Biden a renunţat să mai candideze pentru un al doilea mandat. Tema avortului Harris a lansat un atac prelungit asupra limitelor avortului, vorbind cu pasiune despre femeile cărora li se refuză îngrijiri de urgenţă şi despre victimele incestului care nu îşi pot întrerupe sarcina din cauza interdicţiilor la nivel de stat care au proliferat de când Curtea Supremă a SUA a eliminat un drept la nivel naţional în 2022. În Curtea Supremă sunt trei membri numiţi de Trump, iar ei au asigurat majoritatea în luarea acestei decizii. Ea a susţinut, de asemenea, că Trump va sprijini o interdicţie naţională. Trump a considerat că această afirmaţie este neadevărată, dar a refuzat să spună în mod explicit că se va opune prin veto unei astfel de legi. Trump, care a avut uneori probleme cu mesajele sale despre avort, a spus în mod fals că Harris şi democraţii susţin pruncuciderea, care - după cum a remarcat moderatorul ABC News Linsey Davis - este ilegală în fiecare stat american. Harris a încercat totodată să-l implice pe Trump în Proiectul 2025, un model de politică conservatoare care propune extinderea puterii executive, eliminarea reglementărilor de mediu şi interzicerea transportului de pilule de avort peste graniţele statelor, printre alte obiective de dreapta. Trump a replicat că nu are "nimic de-a face" cu Proiectul 2025, deşi unii dintre consilierii săi au fost implicaţi în crearea acestuia. Ron Bonjean, un strateg republican, a apreciat că Trump "nu şi-a făcut nicio favoare", dar a adăugat că rămâne neclar dacă prestaţia lui Harris va schimba dinamica cursei. Sondajele arată că marea majoritate a americanilor s-au hotărât, cu doar o mică parte de alegători indecişi. Tema economiei Candidaţii au deschis dezbaterea concentrându-se pe economie, o chestiune despre care sondajele de opinie arată că îl favorizează pe Trump. Harris a atacat intenţia lui Trump de a impune tarife mari asupra mărfurilor străine - o propunere pe care a asemănat-o cu o taxă pe vânzări pentru clasa de mijloc - în timp ce şi-a promovat planul de a oferi beneficii fiscale familiilor şi întreprinderilor mici. Trump a criticat-o pe Harris pentru inflaţia persistentă în timpul mandatului administraţiei Biden, deşi a exagerat nivelul creşterilor de preţ. Inflaţia, a spus el, "a fost un dezastru pentru oameni, pentru clasa de mijloc, pentru fiecare clasă". Războiul din Israel Candidaţii s-au contrat totodată asupra războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza şi a invaziei ruse în Ucraina, deşi niciunul nu a oferit detalii despre cum ar încerca să pună capăt fiecărui conflict. "Dacă eram eu preşedinte, (războiul) nici nu ar fi izbucnit. Dacă eram eu preşedinte, Rusia în vecii vecilor (nu ar fi început războiul), îl ştiu pe Putin foarte bine. El niciodată" nu ar fi început războiul, a declarat Trump, potrivit dpa. În schimb, Harris a apreciat că aliaţii europeni şi din NATO ai SUA sunt "atât de recunoscători" că Trump nu mai este preşedinte. "Altfel, Putin ar sta la Kiev cu ochii pe restul Europei, începând cu Polonia", a declarat ea. Harris l-a acuzat pe Trump că este dispus să renunţe la sprijinul SUA pentru Ucraina pentru a fi în graţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, numindu-l pe Trump o "ruşine". La rândul său, Trump a susţinut că Harris "urăşte" Israelul - o afirmaţie pe care Harris a respins-o. Dezbaterile prezidenţiale nu schimbă neapărat părerea alegătorilor, dar pot avea urmări semnificative. Prestaţia slabă a lui Biden împotriva lui Trump la dezbaterea din iunie l-a determinat pe actualul lider de la Casa Albă să anunţe la 21 iulie că nu va mai candida pentru un al doilea mandat. Într-o competiţie care s-ar putea reduce din nou la doar câteva zeci de mii de voturi într-o mână de state, chiar şi o mică schimbare a opiniei publice ar putea modifica rezultatul. Cei doi candidaţi sunt efectiv la egalitate în cele şapte state cheie care ar putea decide alegerile, potrivit mediilor de sondaje compilate de New York Times. Dezbaterea, găzduită de ABC News, a avut loc la Centrul Naţional al Constituţiei din Philadelphia. După cum s-a convenit de către cele două echipe de campanie, dezbaterea a avut loc fără public în sală, iar microfoanele candidaţilor au fost oprite atunci când nu le venea rândul să vorbească. Celor doi candidaţi nu li s-a permis să aibă notiţe sau recuzită pe scenă şi nu au putut să-şi adreseze întrebări unul altuia.

Dezbatere Donald Trump și Kamala Harris (sursa: Facebook/FoxNews)
Eveniment

Dezbatere Donald Trump și Kamala Harris

Dezbatere Donald Trump și Kamala Harris. Candidatul prezidenţial republican Donald Trump a acceptat oferta făcută de postul de televiziune Fox News de a susţine o dezbatere în 4 septembrie cu vicepreşedinta Kamala Harris. Kamala Harris este candidata democraţilor la preşedinţia SUA. Harris şi-a asigurat voturile necesare ale delegaţilor pentru a obţine nominalizarea democrată. Dezbatere Donald Trump și Kamala Harris "Regulile vor fi similare cu regulile dezbaterii mele cu Joe Somnorosul, care a fost tratat oribil de către partidul său, dar cu sala plină", a declarat Trump, referindu-se la preşedintele Joe Biden. Citește și: Rentă viageră de 21.000 de lei lunar pentru David Popovici, după retragerea din activitate, din partea statului. Suma nu se oferă automat, sportivul trebuie să o ceară Postarea a fost eliminată preţ de câteva minute, după care a fost din nou postată. Trump și-a șters propunerea pentru o reuniune "majoră" la primărie la aceeaşi dată, dacă Harris "nu voia sau nu putea să dezbată". Harris a răspuns luna trecută că este "gata", după ce Fox News a propus ca dezbaterea prezidenţială dintre cei doi să aibă loc la 17 septembrie. Sprijinul lui Obama, decisiv După ce Biden a renunţat la cursă pe 21 iulie şi şi-a anunţat susţinerea pentru Harris, Trump a declarat că nu va dezbate cu Harris pentru că ea nu este candidatul oficial al Partidului Democrat. Trump afirmase că Harris nu este pe deplin sprijinită, amintind că fostul preşedinte Barack Obama încă nu și-a arătat suportul. Însă Obama a susținut-o, o zi mai târziu.

Trump nu recunoaște alegerile dacă pierde (sursa: CNN)
Internațional

Trump nu recunoaște alegerile dacă pierde

Trump nu recunoaște alegerile dacă pierde. Preşedintele SUA, democratul Joe Biden, s-a confruntat cu contracandidatul său republican în cursa pentru Casa Albă, Donald Trump, în prima dezbatere televizată din această campanie electorală, foarte aşteptată, cu mai puţin de jumătate de an înainte de scrutin. Biden, "răcit" Primul şi-a acuzat rivalul că este dezechilibrat şi un pericol pentru democraţie, iar celălalt - că adversarul său este senil şi corupt. Dezbaterea a fost transmisă din Atlanta de CNN. Citește și: EXCLUSIV Organizatorii SAGA Festival au „tras țeapă” și companiei municipale Energetica: nu au plătit serviciile pentru amenajarea locurilor VIP de la ediția din 2022 de pe Arena Națională Cu o voce joasă, uneori cu o privire puţin pierdută şi dificultăţi de exprimare, Joe Biden, 81 de ani, nu a fost în cea mai bună formă în cursul dezbaterii de joi seară în faţa lui Donald Trump. Surse de la Casa Albă au spus mai multor media americane că preşedintele democrat a fost examinat de medicul său săptămâna aceasta. Biden "este răcit", potrivit CBS News şi NBC. Trump nu recunoaște alegerile dacă pierde Donald Trump a refuzat să-şi ia angajamentul de a recunoaşte fără condiţii rezultatul prezidenţialelor americane din noiembrie. Întrebat dacă va recunoaşte rezultatul duelului său cu Joe Biden, candidatul republican s-a eschivat, răspunzând: "Dacă alegerile sunt corecte şi echitabile, absolut". Joe Biden şi Donald Trump s-au insultat reciproc constant. Republicanul l-a acuzat pe preşedintele democrat că este "plătit de China". "El este plătit de China, China ne ucide, ne distrugi ţara", a afirmat omul de afaceri republican. Veniturile de peste 400.000 USD, taxate suplimentar "Cei mai bogaţi plătesc doar 6% impozit pe venit", s-a plâns preşedintele american Joe Biden. "Peste venitul de 400.000 de dolari, vom creşte taxele pentru a proteja pe toată lumea în ţara noastră, acest lucru ne va permite să mergem mai departe cu securitatea socială", a anunţat el. Acuzat de Joe Biden că nu a "făcut nimic" pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, Donald Trump şi-a apărat palmaresul în fruntea Statelor Unite şi şi-a justificat în special ieşirea din Acordul de la Paris. A fost o afacere foarte proastă" pentru americani, potrivit lui Trump. Atacul de la Capitoliu și Ucraina "El i-a încurajat pe aceşti oameni să meargă la Capitoliu. A stat în pe scaun Biroul Oval trei ore, trei ore, în timp ce vicepreşedintele său şi unii dintre colegi şi republicani i-au cerut să acţioneze pentru a pune capăt tuturor acelor lucruri", a denunţat Joe Biden pe tema atacului asupra Capitoliului din Washington, pe 6 ianuarie 2021. "În schimb, el i-a încurajat. Şi vrea să-i graţieze pe acei (insurgenţi) care au fost condamnaţi. (...) Iar acum, spune că dacă va pierde din nou, ar putea fi ", a afirmat preşedintele democrat. Războiul din Ucraina nu ar fi avut loc niciodată dacă Statele Unite ar fi avut un "lider", i-a spus joi Donald Trump preşedintelui Joe Biden în cursul dezbaterii lor de la Atlanta. Candidatul republican a fost foarte critic faţă de miliardele de dolari cheltuite de Statele Unite pentru a sprijini Kievul în războiul împotriva Moscovei. Pilula antiavort "Tu eşti fraierul, tu eşti ratatul", i-a spus Joe Biden lui Donald Trump joi, cu ocazia primei dezbateri televizate a prezidenţialelor din 2024. Biden s-a referit la comentarii atribuite fostului preşedinte republican despre soldaţii americani care au murit în luptă, pe care Donald Trump i-ar fi descris drept "nişte fraieri" şi "rataţi". Omul de afaceri s-a apărat joi, afirmând că este vorba despre a fost un citat "inventat". Întrebat despre dreptul la avort, Donald Trump a afirmat că nu va "bloca" accesul la pilula de avort dacă va fi ales. În 2022, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat decizia Roe v. Wade, care din 1973 garantase dreptul la avort femeilor americane din toată ţara.

Cătălin Prisacariu
Opinii

Toate semnele care arată că Firea e disperată

Veninul Gabrielei Firea nu mai vinde. Cea mai bună dovadă: în ciuda sumelor enorme investite în campania pe care o duce pentru funcția de primar general al Capitalei, mesajele ei nu iau voturi de la Nicușor Dan, după cum arată toate sondajele. Candidata PSD merge la interviuri aranjate, este lăsată să mintă cu seninătate, ba chiar cu răutate nedisimulată, fără nici o întrebare incomodă, fără a i se pune faptele în față. Totuși, intenția de vot pentru ea o fac fac prima doar sub linie. Așa că Gabriela Firea apelează la ceea ce crede ea că poate fi glonțul de argint al campaniei: o confruntare directă cu Nicușor Dan. O "dezbatere", cum spune Firea. E evident, însă, cum ar arăta "dezbaterea". Pe de o parte, un Nicușor Dan cum îl știm: mai degrabă discret, rezervat, cu zâmbetul lui de tocilar timid, vorbind măsurat și aplicat, poate prea moale după gustul unora, cu argumente tehnice și fără promisiuni nerealiste. De cealaltă parte, am avea un șuvoi deșănțat de minciuni și exagerări. Să le enumerăm. În primul rând, fosta primăriță își reia campania din 2016, uitând că a avut un mandat între timp în care nu a pus în aplicare ce a promis deja acum opt ani. În al doilea rând, Firea minte grosolan în legătură cu falimentul în care a băgat Bucureștiul: pe final de mandat admitea, ba chiar clama cu toată presa de față, că nu mai sunt bani la Primărie, acum susține că totul e o invenție a lui Nicușor Dan. În a treilea rând, pesedista face promisiuni faraonice: metrou până în Voluntari și aeroport nou în sudul Bucureștiului, deși Primăria Capitalei nu are competență pe aceste obiective de infrastructură. Mai mult, o nouă sală polivalentă ar fi gata ca mâine dacă ea ar fi primar. În al patrulea rând, atacurile televiziunii de casă, finanțate de orașul Voluntari cu largul sprijin al soțului Pandele, la adresa actualului primar sunt ridicole: Nicușor Dan, acuzat că l-a ajutat pe finul lui Sile Cămătaru și că, dacă va fi ales, își va pierde mandatul. Nu în ultimul rând, Firea știe că pierde: tocmai de aceea, nu a abandonat candidatura pentru Parlamentul European. Poftim, gata, asta a fost dezbaterea, votați în consecință.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră