sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: detinuti

7 articole
Eveniment

20.000 de deținuți intenționează să voteze

20.000 de deținuți intenționează să voteze. Conform Administrației Naționale a Penitenciarelor, în unitățile de detenție subordonate ANP se află aproape 25.000 de persoane private de libertate. Dintre acestea, peste 22.000 au drept de vot, în timp ce aproximativ 2.000 nu sunt eligibile pentru a participa la alegeri. 20.000 de deținuți intenționează să voteze Dintre deținuții cu drept de vot, peste 20.000 și-au exprimat intenția de a participa la primul tur al alegerilor prezidențiale. Citește și: Incredibila șmecherie a diurnelor magistraților: până la 30.000 de euro pe an, chiar dacă locuiești în același oraș în care ești judecător/procuror Acest lucru a fost realizat prin declarații scrise transmise către administrațiile penitenciarelor. Votul la referendumul local din București În Capitală, deținuții din Penitenciarul București-Rahova și Penitenciarul Spital București Rahova au posibilitatea de a vota și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. La nivelul acestor unități, există 858 de persoane cu drept de vot, dintre care 819 au declarat că doresc să participe la referendum. Datele reflectă o participare semnificativă a persoanelor private de libertate în procesul electoral, demonstrând dorința acestora de a-și exercita drepturile democratice, chiar și în condițiile de detenție.

20.000 de deținuți intenționează să voteze (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Deținuții fac bani pe aglomerația închisorilor (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Deținuții fac bani pe aglomerația închisorilor

Deținuții fac bani pe aglomerația închisorilor. Aglomerația din închisori poate asigura o sursă sigură de venituri pentru deținuți. Deținuții fac bani pe aglomerația închisorilor Trecut printr-un centru educativ și două penitenciare, un ieșean a cerut despăgubiri pentru condițiile în care trăiește de 11 ani, de când și-a început periplul. Citește și: EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și promovează mascat șefi de birouri. Proiectul este neconstituțional, spun specialiștii Cea mai mare parte a nemulțumirilor acestuia au fost respinse de judecători ca nefiind susținute de probe. Înghesuiala din celule a fost recunoscută și de oficialii Administrației Naționale a Penitenciarelor și i-a asigurat deținutului o compensație bănească. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Deținuți Wagner, eliberați după frontul ucrainean (sursa: TASS)
Internațional

Deținuți Wagner, eliberați după frontul ucrainean

Deținuți Wagner, eliberați după frontul ucrainean. Peste 5.000 de foşti infractori au fost graţiaţi după ce şi-au încheiat contractele în baza cărora au luptat în cadrul grupării ruse de mercenari Wagner împotriva Ucrainei, a anunţat sâmbătă liderul acestei grupări, Evgheni Prigojin, potrivit TASS. Deținuți Wagner, eliberați după frontul ucrainean În mod obişnuit formată din veterani din forţele armate ruse, gruparea Wagner şi-a asumat un rol mai proeminent în războiul din Ucraina după ce armata rusă a suferit o serie de înfrângeri umilitoare în timpul anului trecut. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "În prezent, peste 5.000 de oameni au fost puşi în libertate fiind graţiaţi după încheierea contractelor lor cu Wagner", a spus Prigojin, un colaborator apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-un mesaj audio postat pe Telegram. Evgheni Prigojin, care a stat nouă ani în penitenciar în timpul regimului sovietic pentru tâlhărie şi alte infracţiuni, şi-a recunoscut amestecul în alegerile din SUA şi rolul său în crearea Wagner. Mercenarii lui Putin Membrii grupării Wagner au luptat, printre altele, în Libia, Siria, Mali şi Republica Centrafricană. La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o "operaţiune militară specială de denazificare" a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina. Citește și: Forțele ruse, măcelărite și demoralizate la Bahmut, ofensiva este aproape oprită. Ucraina pregătește o contraofensivă Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Rusia a pierdut 200.000 de oameni în războiul din Ucraina, uciși sau răniți Foto: Twitter Defense of Ukraine
Eveniment

Rusia a pierdut 200.000 de oameni în Ucraina,

Rusia a pierdut circa 200.000 de oameni în războiul din Ucraina, uciși sau răniți, scrie, azi, New York Times, citând surse vestice și americane. Totuși, publicația arată că o estimare corectă este greu de realizat, atât Rusia, cât și Ucraina, secretizând numărul celor uciși sau răniți pe front. New York Times arată că explicația numărului uriaș de soldați ruși uciși sau răniți se află în faptul că Moscova aruncă în luptă trupe prost antrenate, inclusiv deținuți înrolați în unitățile Wagner. Rusia a pierdut 200.000 de oameni în războiul din Ucraina „Cu Moscova disperată pentru o victorie majoră pe câmpul de luptă și considerând Bakhmut cheia pentru a ocupa întreaga zonă estică a Donbasului, armata rusă a trimis recruți slab pregătiți și foști condamnați pe linia frontului, direct în calea bombardamentelor și a mitralierelor ucrainene. Rezultatul, spun oficialii americani, a fost sute de militari uciși sau răniți pe zi. Analiștii din Rusia spun că este puțin probabil ca pierderile de vieți omenești să descurajeze obiectivele de război ale lui Putin. El nu are opoziție politică acasă și a comparat acest război cu ceea ce s-a confruntat țara în al Doilea Război Mondial, când au murit peste 8 milioane de soldați sovietici. Oficialii americani au spus că cred că Putin poate accepta sute de mii de victime în Ucraina, deși un număr mai mare ar putea reduce sprijinul său politic”, scrie New York Times. În noiembrie, șeful statului major al armatei SUA, generalul Mark Milley, vorbea despre 100.000 de ruși uciși sau răniți. În ianuarie, a apreciat că numărul victimelor este „mult peste” 100.000. La televiziunea norvegiană, pe 22 ianuarie, generalul Eirik Kristoffersen, șeful apărării Norvegiei, a declarat că Rusia a înregistrat 180.000 de morți și răniți, în timp ce Ucraina a avut 100.000 de morți sau răniți în acțiune, plus 30.000 de civili. „Sunt consumabile” Kusti Salm, ministrul adjunct al Apărării al Estoniei, a spus, într-un briefing la Washington, săptămâna trecută, că Rusia este mai capabilă să suporte pierderi mari de vieți omenești decât Ucraina. „În această zonă, rușii au angajat între 40.000 și 50.000 de deținuți sau prizonieri. Ei se confruntă cu soldați obișnuiți, oameni cu familii, oameni cu pregătire obișnuită, oameni valoroși pentru armata ucraineană. Deci cursul de schimb este nedrept. Nu este unul la unu pentru că, pentru Rusia, deținuții sunt consumabile (expendable). Din perspectivă operațională, aceasta este o situație foarte nedreaptă pentru ucraineni și o mișcare tactică inteligentă din partea rusă”, a spus Kusti Salm. New York Times amintește că, în al doilea război mondial, Stalin a trimis pe front circa un milion de deținuți. Citește și: Linia de atac ideologică a lui Putin în fața tancurilor germane Leopard trimise în Ucraina: „Din nou, succesorii lui Hitler vor să lupte cu Rusia pe pământ ucrainean”

Putin recrutează deținuți pentru frontul ucrainean (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin recrutează deținuți pentru frontul ucrainean

Putin recrutează deținuți pentru frontul ucrainean. După recrutarea unor deţinuţi pentru trupele de mercenari, în Rusia a început încorporarea voluntarilor din închisori şi în armată, transmite marţi dpa. Putin recrutează deținuți pentru frontul ucrainean Conform unor activişti pentru drepturile civile şi a unor relatări din presă, cei înrolaţi urmează să fie trimişi pe frontul din Ucraina. "De la sfârşitul lui septembrie, Ministerul Apărării a început să recruteze deţinuţi", afirmă portalul independent de presă de investigaţii Vajnîie Istori (Povestiri Importante). Situl rusesc critic la adresa Kremlinului relatează despre vizite ale reprezentanţilor armatei în colonii penale din regiunile Riazan de lângă Moscova şi Stavropol din nordul Caucazului. Activiştii din organizaţia Gulagu.net informaseră anterior despre încercări de recrutare în regiunea Nijni Novgorod. Wagner a dat tonul Grupul de mercenari Wagner, finanţat de Evgheni Prigojin - un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin - recruta încă din vară deţinuţi pentru războiul din Ucraina. Într-o înregistrare video difuzată în reţelele sociale, Prigojin le promitea personal unor deţinuţi că vor fi eliberaţi dacă se angajează să lupte timp de şase luni. Vajnîie Istori susţine că generalii din armata rusă fac promisiuni similare: deţinuţii înrolaţi vor fi eliberaţi la sfârşitul conflictului. Se pare că ei vor fi încadraţi într-o unitate specială, numită "Furtuna", şi că Ministerul Apărării preferă foşti membri ai serviciilor de securitate, care ar putea avea experienţă de luptă. G7 sprijină Ucraina cât e nevoie G7 (Grupul celor şapte naţiuni puternic industrializate - SUA, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Canada) va continua să sprijine Ucraina "atât timp cât este necesar" pentru a face faţă invaziei ruse şi consecinţelor economice ale acesteia, au anunţat miercuri miniştrii de Finanţe, într-un comunicat comun, după o reuniune la Washington, relatează AFP. Grupul ţărilor occidentale a dat asigurări, de asemenea, că va continua să lucreze la mecanismul ce permite impunerea concretă a unui plafon la preţul petrolului rusesc, salutând intrarea Australiei în rândul ţărilor care susţin această acţiune de limitare a capacităţilor financiare ale Kremlinul de a continua conflictul. "Crimă de război" Liderii G7 au promis, de asemenea, marţi "să-i ceară socoteală preşedintelui rus Vladimir Putin" după intensificarea atacurilor cu rachete ruseşti în ultimele două zile asupra Ucrainei. Citește și: Nivelul de tensiune între Rusia și Occident, la un nivel critic: NATO a considerat că e nevoie să anunțe că va răspunde „unit și ferm” la un atac împotriva infrastructurii Alianței "Condamnăm aceste atacuri în cel mai vehement mod cu putinţă şi reamintim că atacurile nediscriminatorii împotriva populaţiei civile nevinovate constituie o crimă de război", au transmis Moscovei liderii G7 într-un comunicat, după o reuniune de urgenţă desfăşurată în format de videoconferinţă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Rusia recrutează pușcăriași ca să-i trimită pe frontul din Ucraina Foto: twitter
Eveniment

Rusia recrutează pușcăriași trimită frontul din Ucraina

Întrucât nu mai găsește voluntari pe care să-i trimită să lupte împotriva forțelor Kievului, Rusia recrutează pușcăriași ca să-i trimită pe frontul din Ucraina. Ei vor lupta alături de mercenarii Wagner și sunt racolați de cel supranumit „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin. Rusia recrutează pușcăriași ca să-i trimită pe frontul din Ucraina Gruparea Wagner acționează, de facto, pe cont propriu în Ucraina, nefiind, se pare, sub controlul armatei ruse. De fapt, forțele Kremlinului în Ucraina sunt un amestec căreia îi lipsește coordonarea: aici luptă militari cu contract, mercenari Wagner, forțele militare ale republicilor separatiste din Ucraina și trupe din Garda Națională. For the first time, a video emerges of a recruitment talk for Wagner by Prigozhin in a Russian prison camp. Absolutely bonkers. “Nobody goes back behind bars. If you serve six months, you are free. If you arrive in Ukraine and decide it’s not for you, we execute you.” pic.twitter.com/9rlAbhKaQW— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) September 14, 2022 Oligarhul Evgheni Prigojin a apărut într-un videoclip care a ajuns viral pe rețelele sociale și în care se vede cum recrutează deținuți pentru gruparea Wagner. În această filmare, un individ care pare a fi Prigojin - compania sa a dat un răspuns ironic la întrebarea dacă Prigojin este cel din filmare, fără să nege sau să confirme - le spune pușcăriașilor că vor fi liberi dacă supraviețuiesc șase luni pe frontul ucrainean. În schimb, cei care se predau sau dezertează vor fi împușcați. În discursul său către deținuți el le spune că sunt trei păcate capitale: dezertarea, să consume alcool sau droguri și să aibă contacte sexuale cu femeile, bărbații, animalele și flora locală. Full English translation of the video purporting to show Yevgeny Prigozhin recruiting Russian prisoners to fight in Ukraine as part of Wagner private military company. Absolutely bonkers if it's really him. pic.twitter.com/PcTzALLRRs— Mary Ilyushina (@maryilyushina) September 14, 2022 Prigojin mai arată că recrutează din iunie, persoane cu pedepse mari, recidiviști, dintre care unul, de 52 de ani, avea de stat la închisoare 30 de ani, dar „a murit ca un erou”. Rusia este nevoită să recruteze astfel militari, întrucât Putin refuză să declanșeze o mobilizare generală. Canalele propagandei rusești laudă deja recrutarea deținuților. „Realizatorul Nikita Mikhalkov, câștigător al Oscarului, un naționalist care găzduiește o emisiune săptămânală pe o televiziune de stat, a prezentat în august un condamnat care a murit în regiunea Donbas din Ucraina, după ce i s-a acordat o eliberare anticipată”, arată Bloomberg. Bucătarul lui Putin a cunoscut pușcăriile sovietice Evgheni Prigojin, numit și „Bucătarul lui Putin” este un fost puşcăriaş pe vremea Uniunii Sovietice reconvertit în om de afaceri sub regimul Putin. El a fost remarcat iniţial de presa rusă servindu-l la masă pe liderul de la Kremlin, în 2001. Anchetele anti-corupţie desfăşurate ulterior au descoperit că Prigojin a evoluat de la statutul de ospătar la cel de livrator preferat de mâncare pentru instituţii de stat. Mâncarea mizerabilă oferită soldaților ruși din Ucraina pare a fi fost cumpărată de la firmele bucătarului lui Putin. Citește și: Înainte de întâlnirea Putin – Xi, SUA aruncă în aer relația cu Beijingul: ajutor militar direct de 4,5 miliarde de dolari pentru Taiwan, au decis senatorii din Comisia de politică externă În afară de servicii de catering, Prigojin s-a ocupat şi de formarea unei reţele de personaje fictive online care să laude regimul Putin atât în ţară, cât şi în străinătate. El ar deţine şi compania militară privată Wagner, reperată în diferite ţări unde statul rus are interese pe care nu şi le poate susține la vedere, cum ar fi Ucraina, Venezuela, Siria, Libia şi în alte ţări din Africa.

Deținuții ucraineni cu experiență de luptă, eliberați din închisoare, anunță luni președintele Volodimir Zelenski. Sursă: Facebook Volodimir Zelenski
Internațional

Deținuții ucraineni cu experiență de luptă eliberați

Deținuții ucraineni cu experiență de luptă, eliberați din închisoare, pentru a se alătura forțelor ucrainene de apărare, a anunțat președintele Volodimir Zelenski. Citește și: Ucraina, a cincea zi de război. Kievul rezistă în fața atacurilor rusești. Discuții Ucraina-Rusia, la frontiera cu Belarus Deținuții ucraineni cu experiență de luptă, eliberați din închisoare, să se bată cu rușii „Toți cei care se pot alătura în lupta noastră împotriva invadatorilor trebuie să facă asta. Am luat decizia, deloc simplă din punct de vedere moral, dar pentru a ne proteja. Ucrainenii cu experiență de luptă vor fi eliberați din custodia autorităților și își vor putea recompensa greșelile în zonele fierbinți. Sancțiunile împotriva celor care au luptat în Operațiunea Anti-Teroristă (cei din estul pro-rus) vor fi ridicate. Cheia este acum apărarea”, a declarat Zelenski, citat de Ukrinform. Peste 5.000 de soldați ruși, omorâți, spune Kievul Ministerul Apărării din Ucraina anunță că peste 5.000 de soldați ruși au fost omorâți în primele patru zile ale invaziei Moscovei în Ucraina. Bilanțul prezentat de Ministerul Apărării include: 5.300 de soldați ruși morți, 191 de tancuri, 29 de avioane, 29 de elicoptere și 816 vehicule blindate de luptă distruse. BBC News menționează că nu a putut verifica independent bilanțul ucrainean. Observatorii Națiunilor Unite au confirmat moartea a cel puțin 94 de civili în conflict până în prezent.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră