joi 03 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: deputați

11 articole
Politică

Scandal în POT, doi deputați, excluși

Scandal în POT, doi deputați, excluși. Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat luni excluderea deputaților Monica Ionescu și Radu Mihail Ionescu din partid și din grupul parlamentar. Cei doi devin, astfel, deputați neafiliați în Camera Deputaților. Scandal în POT, doi deputați, excluși Liderul grupului POT de la Camera Deputaților, Anamaria Gavrilă, a transmis plenului informarea oficială privind statutul celor doi deputați. Citește și: Șoșoacă a luat cu asalt CCR, dar principalul atac a fost asupra casetelor cu mâncare: „Ciorbică de perișoare…Ce mai avem pe aici? Brânzică, prăjituri” „Vă prezint o informare scrisă din partea liderului grupului parlamentar POT, Anamaria Gavrilă, care ne aduce la cunoștință că doamna deputat Ionescu Monica și domnul deputat Ionescu Radu Mihail își încetează activitatea în cadrul grupului parlamentar POT și devin deputați neafiliați.” Declarația a fost făcută de președintele de ședință, Daniel Suciu, în plenul Camerei Deputaților. Motivul excluderii: „Promovarea și încurajarea violenței” Conform unui comunicat oficial al Partidului Oamenilor Tineri, decizia excluderii a fost luată din cauza comportamentului celor doi deputați, care ar fi încălcat principiile partidului. „Cei doi deputați au demonstrat că nu pot face parte dintr-o echipă responsabilă. Au adus în POT exact ceea ce respingem: agresivitate, instigare la conflict și lipsă totală de respect pentru principiile democratice.” Președintele POT, Anamaria Gavrilă, a fost fermă în privința deciziei, subliniind că partidul nu tolerează astfel de comportamente. „În POT nu există loc pentru violență sau pentru cei care încearcă să o normalizeze. Suntem aici să construim, nu să distrugem. Toleranță zero pentru astfel de derapaje.” Anamaria Gavrilă a subliniat că Partidul Oamenilor Tineri se definește printr-o viziune politică bazată pe respect, dialog și soluții. „POT este un partid al celor care vor o Românie decentă, unde politica se face prin idei și soluții, nu prin agresivitate. Cine nu înțelege asta, pleacă.”

Scandal în POT, doi deputați, excluși (sursa: Facebook/Anamaria Gavrilă)
Vanghelie, liderul listei PSDI pentru deputați (sursa: Facebook/Partidul Social Democrat Independent)
Politică

Vanghelie, liderul listei PSDI pentru deputați

Vanghelie, liderul listei PSDI pentru deputați. Partidul Social Democrat Independent (PSDI) participă la alegerile parlamentare din 1 decembrie în circumscripția București, propunând 34 de candidați pentru Camera Deputaților. Lista este deschisă de Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5, o figură controversată în politica românească. Vanghelie, liderul listei PSDI pentru deputați Marian Vanghelie, fost membru PSD și primar al Sectorului 5 între 2000 și 2015, revine în competiție după o carieră politică marcată de controverse. Citește și: Apocalipsa fiscală 2025, primele informații concrete: impozit venit – 20%, impozit dividende – 10%, majorarea TVA și impozit progresiv în discuții În 2021, a fost condamnat în primă instanță la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru abuz în serviciu și luare de mită, fiind acuzat că ar fi primit foloase necuvenite de 30,4 milioane de euro. Sentința nu este definitivă, iar apelul se judecă la Curtea de Apel București. Lista PSDI respinsă pentru Senat Biroul Electoral a respins lista de candidați PSDI pentru Senat. Aceasta înseamnă că partidul se concentrează exclusiv pe Camera Deputaților în București. Candidații PSDI pentru Camera Deputaților Lista PSDI include persoane din diverse domenii de activitate, precum educație, economie, inginerie și juridic. Printre candidați se numără: Camelia Enache, profesor, Marian Ceaușu, inginer, Mihai Vlădescu, inginer, Marinela Cîrdei, sociolog, Andra Camelia Duțu, contabil, Gheorghe Adrian Cîrdei, economist, Ecaterina Feraru, profesor, Ștefan Manolache, electrician, Veronica Stan, profesor, Ionuț Georgescu, jurist. Alți candidați notabili includ operatori de date, economiști și șefi de departamente, reflectând o diversitate profesională în lista PSDI. Marian Vanghelie, o revenire controversată După suspendarea sa din funcția de primar în 2015 și multiplele sale probleme legale, candidatura lui Marian Vanghelie este văzută drept un test al susținerii sale politice în București. În ciuda controverselor, Vanghelie continuă să atragă atenția publicului și a electoratului. PSDI își face debutul în competiția parlamentară din București cu o listă variată de candidați, însă controversa din jurul liderului Marian Vanghelie domină atenția. Participarea partidului este un pas important în încercarea sa de a câștiga locuri în Camera Deputaților.

Campiona Monica Iagăr candidează pentru AUR (sursa: Facebook/Monica Iagar Monica)
Politică

Campiona Monica Iagăr candidează pentru AUR

Campiona Monica Iagăr candidează pentru AUR. Monica Iagăr deschide lista AUR Satu Mare la Camera Deputaților. Campiona Monica Iagăr candidează pentru AUR Multipla campioană europeană Monica Iagăr va deschide lista candidaților AUR Satu Mare la Camera Deputaților, au anunțat reprezentanții partidului într-o conferință de presă. Citește și: EXCLUSIV Nordis achiziționa trimestrial câte o mașină de lux. În trei ani a luat un BMW, un Bentley și opt Mercedes-uri, toate noi. În parcare avea deja un Porsche, un Ferrari și alte șase Mercedes-uri Iagăr a subliniat că este o onoare să reprezinte Alianța AUR, exprimându-și încrederea că va duce mai departe mesajul președintelui George Simion în campania electorală. Iagăr, mesaj pentru George Simion "Este o onoare să reprezint de pe poziția întâi partidul Alianța AUR. Exact cum am dus drapelul României pe cea mai înaltă culme în sport, așa voi transmite și mesajul președintelui George Simion pentru alegerile din 24 noiembrie și 8 decembrie", a declarat Monica Iagăr, exprimându-și optimismul că Simion va câștiga alegerile. Monica Iagăr, în vârstă de 51 de ani, este o fostă campioană europeană la săritura în înălțime, medaliată la Campionatele Europene și la Jocurile Olimpice. Pe lângă Iagăr, lista AUR la Senat este deschisă de jurnalistul Victor Constantinovici, completând echipa de candidați a partidului pentru alegerile din acest an.

Rafila, băgat pe gâtul PSD Iași (sursa: ziaruldeisi.ro)
Politică

Rafila, băgat pe gâtul PSD Iași

Rafila, băgat pe gâtul PSD Iași. Organizația PSD Iași și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare, surpriza fiind includerea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pe listele de candidați, conform deciziei conducerii centrale. Rafila, băgat pe gâtul PSD Iași Ministrul a fost plasat pe prima poziție pentru Camera Deputaților, deși inițial era propus pentru o candidatură din partea filialei din București. Citește și: VIDEO Și cu banii Nordis, Selly și-a luat Mercedes Maybach clasa S de peste 250.000 de euro. Firma influencerului are datorii de milioane, dar plătește leasing pentru Mercedes și Porsche Social-democrații ieșeni au fost puși în fața faptului împlinit și au aprobat includerea sa fără obiecții majore. Pentru candidații care nu au obținut poziții eligibile, liderii PSD Iași au oferit promisiuni de recompense sub forma unor funcții în instituții locale sau posturi în structuri centrale, inclusiv șefii de instituții sau chiar funcția de prefect. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Dosarul deputaților pesediști, blocat de cinci ani Foto: facebook Dorel Caprar
Justiție

Dosarul deputaților pesediști, blocat de cinci ani

Dosarul deputaților pesediști șpăgari din Arad, blocat de aproape cinci ani în camera preliminară: la 17 iulie, Tribunalul Arad l-a restituit din nou DNA, contestând “descrierea infracțiunilor“. DNA urmează să decidă dacă acceptă restituirea și corectează ceea ce i-a cerut tribunalul sau merge mai departe cu acest dosar, fără a-l modifica. Citește și: EXCLUSIV Prime de 10.000 de lei la Asociația Internațională a Polițiștilor România, cu orice ocazie posibilă. Dosar penal pentru nedeclararea sumelor, polițiștii se toarnă între ei Dosarul a devenit public în decembrie 2019, când DNA a anunțat declanșarea acțiunii penale și reținerea unei rețele de angajați de la direcția de drumuri și poduri Timișoara, dar și a doi deputați PSD, Dorel Căprar și Florin Tripa, plus un senator de la același partid, Ioan Chisăliță. Nici o angajare fără șpagă pentru Partid “Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și suspectul Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină suspectului Căprar Dorel Gheorghe. Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani. Distinct de folosirea influenței politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp șef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro. În ceea ce-l privește pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid“, arăta DNA în decembrie 2019. Dosarul deputaților pesediști, blocat de cinci ani Dosarul a fost trimis în judecată în aprilie 2020 și de atunci este blocat la camera preliminară. El a mai fost respins de judecători, dar în iulie 2023 a ajuns din nou în fața Tribunalului. După un an de tergiversări, judecătorii au decis să-l restituie DNA. “În baza art. 345 alin. 3 Cod procedura penală constată neregularitatea rechizitoriului nr. 287/P/2022 emis la data de 13.06.2023 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Direcția Națională Anticorupție în ceea ce privește descrierea unora din infracțiunile pentru care unii inculpați au fost trimiși în judecată, cu consecința imposibilității stabilirii obiectului și limitelor judecății raportat la aceste infracțiuni, respectiv în ceea ce privește infracțiunea prev. de art. 13 din Legea 78/2000, (sub forma autoratului sau complicității, după caz), reținută în sarcina inculpaților Zamiska Ioan – Iaromir, Căprar Dorel Gheorghe, Jivan Luminița Maria, Tripă Florin Dan, Chisălița Ioan Narcis, Baetan Vasile Alin, Ispravnic Cristian Ilie, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei și Horgea Cristian, precum și în ceea ce privește infracțiunea de luare de miță în formă continuată prev. de art. 289 alin. 1 Cod.pen. rap. la art. 6 din Legea 78/2000 rap. la art. 35 alin. 1 Cod pen. (5 acte materiale) reținută în sarcina inculpatului Ispravnic Cristian Ilie. În baza art. 346 alin. 3 Cod procedura penală respinge restul cererilor și excepțiilor referitoare la neregularitatea rechizitoriului, nelegalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală“, se arată în minuta Tribunalului Arad.

Sisteme control antitero, la Casa Poporului (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Sisteme control antitero, la Casa Poporului

Sisteme control antitero, la Casa Poporului. Camera Deputaţilor achiziţionează două sisteme de control antitero, în valoare totală estimată de 1.588.235,29 lei. Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate-preţ. Sisteme control antitero, la Casa Poporului Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 25 iunie. Citește și: Cel mai mare tun al lui Ciolacu: pășune cumpărată cu 260 de euro, schimbată cu o pădure a statului de 440.000 de euro Senatul achiziţionează "Soluţii de virtualizare digitală a grădinilor Senatului" în valoare totală estimată de 504.201,68 lei. Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate-preţ iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 1 iulie.

Vacanță în Uruguay, timp de o săptămână, pentru trei deputați Foto: Welcome Uruguay
Eveniment

Vacanță în Uruguay, timp de o săptămână, pentru trei deputați

Vacanță în Uruguay, timp de o săptămână, pentru trei deputați: ei au participat la „Summitul Mondial al Comisiilor Viitorului”, organizat la Montevideo. Citește și: Încă un institut al Academiei Române capturat de AUR: Centrul European de Studii în Probleme Etnice redistribuie mesajele anti-europene și anti-Ucraina ale propagandei lui Simion Informarea trimisă Parlamentului după această misiune, care i-a costat pe contribuabili 74.279 lei, adică 15.000 de euro, nu consemnează vreo luare de cuvânt a vreunuia din cei trei. Foto: Welcome Uruguay Vacanță în Uruguay, timp de o săptămână, pentru trei deputați Delegația română a fost constituită din doi delegați PSD - Claudiu Manta, fiu al unui fost baron de Gorj, Pantelimon Manta, și Laurențiu Daniel Marin, personaj fără vreo biografie publică - și unul de la PNL, Laurențiu-Daniel Cazan. Marin este un ferm susținător al fostului baron de Vrancea Marian Oprișan. Deputatul PSD Laurentiu Daniel Marin Summitul s-a desfășurat în perioada 25-27 septembrie, dar celor trei deputați li s-a decontat diurnă pentru șase zile și jumătate. Tot în septembrie, doi deputați PSD - Ana Maria Cătăuță, de 38 de ani și Florin Mircea, de 43 de ani - au cheltuit circa 13.000 de euro pentru o deplasare în Vietnam. Citește și: Vacanță de 13.000 de euro, plătită de contribuabili, în Vietnam, pentru doi deputați PSD Oficial, cei doi s-au dus cea de-a noua ediție a Conferinței Mondiale a Tinerilor Parlamentari.

Vacanță de 13.000 de euro, plătită de contribuabili, în Vietnam: Ana Maria Cătăuță (PSD) și Florin Mircea (PSD) Foto: Facebook
Eveniment

Vacanță de 13.000 de euro, plătită de contribuabili, în Vietnam

Vacanță de 13.000 de euro, plătită de contribuabili, în Vietnam, pentru doi deputați PSD, care au stat timp de aproape o săptămână în această țară. Citește și: EXCLUSIV Judecătorii se ceartă între ei de la bani: Corbu, șefa ÎCCJ, acuzată că plătește toate drepturile celor de la Înalta Curte, în timp ce la instanțele inferioare salariile vin tăiate Oficial, cei doi s-au dus cea de-a noua ediție a Conferinței Mondiale a Tinerilor Parlamentari. Ana Maria Cătăuță are 38 de ani, iar colegul ei de partid și de delegație, Florin Mircea, are 43 de ani. Foto: Facebook Vacanță de 13.000 de euro, plătită de contribuabili, în Vietnam Cătăuță și-a început cariera politică din funcția de consilieră a lui Mircea Geoană, pentru care a lucrat din 2006, înainte de a termina, în 2008, facultatea de științe politice. Florin Mircea, cu studii de economist la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” - Piteşti, a avut diverse funcții în administrația Brăilei, iar din 2016 este deputat. Potrivit informațiilor economice publicate pe site-ul Camerei Deputaților, deplasarea celor doi a costat exact 65.190 de lei și a durat 6,5 zile. Reuniunea a avut loc la Hanoi, în perioada 14-17 septembrie. Cătăuță a susținut un discurs la această reuniune, afirmând: „Atunci când sunt eficient folosite, atât noile tehnologii, cât și rețelele sociale, pot ajuta la încurajarea curiozității tinerilor față de cultură și diversitatea culturală. Mai mult, ca legislatori, avem responsabilitatea de a crea politici publice care să sprijine tinerii”. Citește și: VIDEO Filmare absurdă în Palatul Parlamentului: zeci de găleți sunt plasate pe podeaua unei săli fiindcă apa picură prin acoperiș Nu este clar care a fost rolul lui Florin Mircea în această delegație, nefiind menționată vreo intervenție a acestuia în informarea prezentată Camerei Deputaților. El a punctat însă, pe Facebook, această vizită: „Peste 300 de participanți din 160 de țări au discutat despre transformarea digitală, start-up-uri, inovare dar și continuarea tradițiilor culturale care sunt o punte între generații dar și între diferite națiuni. La final va fi adoptată o rezoluție privind «Rolul tinerilor în accelerarea realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă prin transformarea digitală și inovare»”.

Partidul lui Putin vrea deputați mobilizați (sursa: duma.gov.ru)
Internațional

Partidul lui Putin vrea deputați mobilizați

Partidul lui Putin vrea deputați mobilizați. Partidul pro-Kremlin Rusia Unită va prezenta un proiect de lege care să le permită deputaţilor din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) să poată fi mobilizaţi voluntar pentru a lupta în Ucraina, transmite duminică EFE. Partidul lui Putin vrea deputați mobilizați "Legea federală stipulează că deputaţii nu trebuie să fie mobilizaţi. Acum facem acest demers pentru ca ai mei colegi de partid să poată fi mobilizaţi", a explicat duminică Vitali Milonov, deputat din Sankt Petersburg, pentru agenţia RIA Novosti. Milonov, cunoscut pentru criticile sale dure la adresa opoziţiei democratice şi a minorităţilor sexuale, a dat asigurări că a discutat această problemă cu secretarul general al partidului Rusia Unită, Andrei Turceak, care a cerut modificarea regulamentului Dumei de Stat. În prezent, dacă un deputat decide să se ofere voluntar pentru a participa la invazia rusă din Ucraina, numită de Moscova "operaţiune militară specială", şi nu ia parte la sesiunile legislativului, încalcă regulamentul de funcţionare al Dumei de Stat. "Dacă va fi luată această decizie, atunci voluntarii noştri (parlamentari) nu vor mai încălca regulamentul. Şi, în acest mod, toţi cei care doresc pot fi mobilizaţi. Nu a mai existat niciodată un asemenea precedent", a explicat Milonov. Milonov s-ar fi înrolat în Donbas, dar e la Moscova În plus, Milonov a precizat că, spre deosebire de alţi voluntari şi de rezervişti, deputaţii care luptă nu vor primi salariu, ba chiar îşi vor autofinanţa şederea în Ucraina. Săptămâna aceasta, Milonov, care are şase copii, a anunţat că s-a înrolat într-o unitate de artilerie pentru a apăra Donbasul de atacurile armatei ucrainene. Totuşi, presa locală l-a criticat pentru că a asistat vineri la Kremlin la ceremonia de semnare a tratatelor de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Milonov a răspuns că intenţionează să participe şi luni, în Duma de Stat, la sesiunea la care va fi aprobată anexarea. Unii deputați chiar ar vrea pe front Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a explicat că deputaţii nu sunt scutiţi de mobilizare, i-a încurajat să-şi facă datoria şi a amintit că deja unii dintre ei luptă în Donbas. Andrei Turceak a susţinut că a primit mai multe solicitări din partea deputaţilor care sunt dispuşi să plece pe front, între ei, şeful comisiei de sănătate din Duma de Stat, Dmitri Hubezov. Şi Aleksandr Borodai, deputat al partidului Rusia Unită şi fost "premier" al autointutulatei "Republici Populare Doneţk", şi-a exprimat dorinţa de a se înrola. Preşedintele rus Vladimir Putin a admis că s-au făcut greşeli în cadrul mobilizării parţiale pe care a decretat-o la 21 septembrie şi care a provocat un exod masiv în străinătate a bărbaţilor care pot fi încorporaţi. Penurie majoră de ofițeri După cum a informat duminică Institutul pentru Studierea Războiului, Statul Major al armatei ruse a decis să accelereze înaintarea în grad a cadeţilor din academiile militare din cauza deficitului de ofiţeri. În plus, institutul a transmis că aceşti cadeţi şi rezerviştii pe care îi instruiesc vor fi trimişi pe front după numai o lună de antrenament. Citește și: Putin a mers prea departe anexând Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, războiul nu mai poate fi încheiat decât prin înfrângerea militară a Rusiei, spune șeful diplomației UE Armata rusă a suferit sâmbătă cea de-a doua înfrângere majoră în estul Ucrainei în mai puţin de o lună, fiind nevoită să se retragă din oraşul strategic Liman.

Deputații nu mai pot face live pe Facebook prin sala de plen (sursă: Facebook/Camera Deputaților)
Politică

Deputații nu mai pot face live pe Facebook prin sala de plen

Deputații nu mai pot face live pe Facebook prin sala de plen. Transmisiile live din plenul Camerei Deputaţilor vor fi permise numai din perimetrul arondat grupului parlamentar respectiv, a decis, miercuri, Comisia pentru regulament, care a discutat proiectul de modificare a regulamentului forului legislativ."Live-urile vor fi permise şi de acum înainte, numai că acela care face live-uri trebuie să stea în perimetrul arondat grupului respectiv. Deci, noi n-avem probleme cu transparenţa, dar (...) unii parlametari n-au altceva de făcut în plenul Parlamentului, în loc să se ocupe de problemele reale ale României, şi mergeau cu telefonul în nasul colegilor şi era destul de deranjant. Şi, atunci, am ajuns la această concluzie - nu trebuie să interzicem live-urile, oricine poate să facă live din plenul Camerei Deputaţilor, dar să o facă din banca lui", a precizat liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, la finalul şedinţei comisiei.Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului miercuri.Transmisiile live vor rămâne în continuare interzise în şedinţele Biroului permanent şi, dacă acestea vor fi făcute, vor exista sancţiuni. Citește și: EXCLUSIV Cum se trafichează posturile în aviație: ești detașat în străinătate, dai „cu împrumut” 5.000 de euro șefului. Cazul Stoica (CIAS/AACR)"Liderul AUR se simte deasupra legii. (...) Sper că se vor linişti şi vor respecta regulile de bun simţ. Din păcate, se comportă într-un stil golănesc, dar să sperăm că, după aceste modificări aduse regulamentului, situaţia se va ameliora", a spus Csoma Botond, care a adăugat că George Simion este pasibil de amenzi succesive şi alte sancţiuni. Deputații nu mai pot face live pe Facebook prin sala de plen Pentru comportament agresiv al parlamentarilor, în proiectul propus se prevede că, la cererea preşedintelui de şedinţă şi cu acordul majorităţii liderilor, "o majoritate ponderată", deputatul turbulent poate fi eliminat din sală, a explicat parlamentarul UDMR. "Şi putem cere ajutorul Direcţiei Afacerilor Interne ca parlamentarul respectiv să fie eliminat din sala respectivă pentru ca lucrările Parlamentului să poată continua", a completat el. Citește și: PNL a umplut guvernul cu sute de sinecuri. Peste 1.800 de angajări în doi ani, peste o sută în ultimele luniO altă modificare a regulamentului vizează interzicerea afişării de bannere în plenul Camerei Deputaţilor, "pentru că se blochează activitatea". "Dacă cineva vrea să afişeze bannere poate să o facă în alt loc, nu în plenul Camerei Deputaţilor. Totuşi trebuie să lucrăm în mod serios", a arătat Csoma Botond.Comisia pentru regulament a discutat miercuri dimineaţa un proiect de modificare a regulamentului. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat act, marţi seara, de un proiect propus de PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale. Proiectul iniţial prevede interzicerea transmiterii în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou permanent, de comitet al liderilor sau de comisii. Proiectul prevede, de asemenea, că se interzice parlamentarilor utilizarea violenţei fizice, a injuriilor sau invectivelor la adresa unui coleg.

Gorghiu a încălcat legea prin publicitate (sursa: Facebook/Alina Gorghiu)
Eveniment

Gorghiu a încălcat legea prin publicitate

Gorghiu a încălcat legea prin publicitate. „Sunt cele mai produse naturale”, scrie Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL, pe Instagram despre produsele Veroslim. Urmează un schimb de replici cu Veroslim, care se încheie cu aprecierea Alinei Gorghiu: „Chiar e un ceai bun”. Într-o a doua postare pe Instagram, Gorghiu afirmă: „Ceaiul e chiar gustos”. Gorghiu a încălcat legea prin publicitate Gustos sau nu, ceaiul îi aduce senatoarei PNL Alina Gorghiu o problemă mare cu legea. Este vorba de legea privind statutul deputaților și senatorilor (96/2006). Potrivit articolului 18 din această lege, "Este interzisă folosirea numelui însoţit de calitatea de deputat sau de senator în orice acţiune publicitară privitoare la orice societate reglementată de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şicompletările ulterioare, financiară ori industrială sau altele asemenea cu scop lucrativ." Citește și: Pe Instagram, vicepreședintele PNL Alina Gorghiu face reclamă la ceaiuri de slăbit Or, Gorghiu exact asta a făcut: și-a asociat numele în scopuri publicitare cu o firmă. Potrivit aceleiași legi (articolul 51), "Constituie abateri disciplinare parlamentare următoarele fapte săvârşite de deputaţi sau de senatori şi dacă, potrivit legii, nu constituie infracţiuni: a) încălcarea dispoziţiilor privind îndatoririle deputaţilor şi ale senatorilor prevăzute de Constituţie şi de prezenta lege". Care sunt sancțiunile și cum se aplică Articolul 52 din actul normativ citat prevede că "Sancţiunile disciplinare parlamentare pentru abateriledisciplinare prevăzute la art. 51 sunt următoarele:a) atenţionarea verbală;b) chemarea la ordine;c) retragerea cuvântului;d) îndepărtarea din sală pe durata şedinţei;e) avertismentul scris." Iar articolul 53 arată cât de complicat este ca Gorghiu chiar să primească vreun fel de sancțiune: "(1) Sancţiunile prevăzute la art. 52 lit. a)-c) se aplică de cătrepreşedintele de şedinţă. (2) Sancţiunile prevăzute la art. 52 lit. d) se aplică la solicitarea preşedintelui de şedinţă sau a unui grup parlamentar de către plenul Camerei prin votul majorităţii celor prezenţi.(3) Abaterile care implică aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 52 lit. e) se constată de către comisia care are în competenţă analiza problemelor de disciplină la nivelul Camerei respective, la sesizareapreşedintelui de şedinţă, a unui grup parlamentar ori la sesizarea unui deputat sau senator. Sesizarea se adresează preşedintelui Camerei respective în termen de cel mult 30 de zile de la data săvârşirii faptei." Alina Gorghiu nu a putut fi contactată până în prezent pentru un comentariu.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră