sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: demnitari

3 articole
Politică

Fostul secretar de stat în MAE Iulian Fota acuză: „Nu mai avem nici un demnitar cu experiență pe situația din Estul Europei, în special pe Rusia, Ucraina sau Moldova”

Fostul secretar de stat în MAE, Iulian Fota, acuză: „Nu mai avem nici un demnitar cu experiență pe situația din Estul Europei, în special pe Rusia, Ucraina sau Moldova”. Fota a fost demis în februarie 2024. El a fost cel care a negociat acordul de securitate cu Ucraina, ceea ce i-a atras criticile AUR. Citește și: Judecătorii de la Înalta Curte, atenți cu fostul decan al Baroului Dolj: prins beat la volan, acesta va putea conduce pe perioada de supraveghere. Numele avocatului, anonimizat în dosar Acum, el scrie pe Facebook că nu mai există nici un demnitar specializat în problemele Europei de Est în instituțiile cu atribuții de politică externă. Nici un demnitar cu experiență pe situația din Estul Europei „În timp ce pro-rusii se adună, la Chișinău românii se ceartă între ei. Care e mai roman moldovean și mai pro-european!!! Iar la București, atât guvernamental cât și statal nu mai avem nici un demnitar român cu experiență pe situația din Estul Europei, în special pe Rusia, Ucraina sau RMD. Nici în MAE și nici la MApN, Guvern sau Administrația Prezidențială. Ca atare, viziune și strategie ioc! Da pe cine mai interesează. Noi suntem în faza în care încercam să salvăm Bucureștiul de interlopi. Nu România sau RMD, Bucureștiul!!! Atât mai putem! Până la propășirea națională mai întâi trebuie să se salveze boierii”, a scris Fota. Pe 19 februarie, cu o zi înainte de demiterea sa, liderul AUR, George Simion, anunța demiterea, jubilând: „Oricum, faptul că un secretar de stat din Ministerul de Externe și-a permis să ofere garanții de securitate din partea României, total netransparent, unui stat care este într-un conflict armat, este ceva extrem de grav”. Și presa pro-AUR a anunțat cu o zi înainte plecarea lui Fota. „Trădătorul de țară Iulian Fota va fi schimbat din funcția de secretar de stat în Ministerul de Externe, după negocierile cu Ucraina”, a scris 60m.ro.

Nu mai există nici un demnitar cu experiență pe situația din Estul Europei, acuză Iulian Fota, care a negociat un acord de securitate cu Ucraina Foto: Twitter
Lista țărilor care dețin aeronave pentru transportul demnitarilor Foto: Fortele aeriene ale SUA
Politică

Lista țărilor dețin aeronave transportul demnitarilor

Mai multe state, nu doar SUA, dețin unul sau mai multe avioane pentru transportul demnitarilor. Majoritatea țărilor mențin aceste avioane sub controlul forțelor aeriene. În statele nordice, precum Finlanda sau Suedia, faptul că statul deține aeronave VIP nu-i împiedică pe demnitari să circule cu avioane de linie. Primul șef de stat care a folosit un avion pentru o vizită oficială a fost țarul Bulgariei, Ferdinand I, într-o deplasare în Belgia. Lista țărilor care dețin aeronave pentru transportul demnitarilor Iată , lista țărilor care dețin aeronave pentru transportul demnitarilor, potrivit datelor TVR Info: Australia: șase aeronave, Airbus A330 MRTT (1 buc.), Boeing 737BBJ (2 buc.), Dassault Falcon 7x (3 buc.). Ele aparțin forțelor aeriene Belgia, trei nave: două Dassault Falcon 7X, un Dassault Falcon 900 Bulgaria, două aeronave: un Airbus A319, un Dassault Falcon 2000 Canada: un Airbus CC-150 Polaris (Airbus A310-300) în configurație VIP și patru Bombardier Challenger 600 Cipru, un Embrarer ERJ 135s primit cadou de la Grecia Cehia: două Airbus A319CJ, un Bombardier Challenger 600, șase Airbus C-295 Croația, un Bombardier Challenger CL-604 9A Danemarca: patru Bombardier Challenger 604s Finlanda: trei Bombardier Learjet 35 și un Cessna Citationjet/M2 525 Franța: 12 aeronave, dintre care mai multe Airbus capabile de zboruri de lungă durată. Președintele Franței se deplasează cu nu mai ăuțin de trei nave Germania: 16 aeronave, din care două Airbus pentru zboruri de lungă durată. Flota este sub controlul forțelor armate Grecia, trei aeronave: Airbus A340-300s, Gulfstream V, Embraer ERJ 135BJ Irlanda, două aeronave, printre care un Gulfstream IV Italia: nouă aeronave, din care două Airbus 319 CJ pentru tansport scurt-mediu Japonia: două Boeing 777-300ER Norvegia folosește două Dassault Falcon 20 Olanda are un Gulfstream IV și un Boeing 737-800 Polonia folosește un Boeing 737-800 și două Gulfstream 550 Slovacia are trei aeronave pentru transportul demnitarilor, din care două Airbus 319 Ungaria: patru aeronave, două Airbus A319 și două Dassault Falcon 7x. Președintele Poloniei folosește avionul prezidențial pentru a transporta copii bolnavi din Ucraina Pe listă se mai află țări care dețin adevărate flotile pentru demnitari, precum Turcia (12 aeronave, majoritatea Airbus sau Boeing), Marea Britanie (patru aeronave) sau Spania (șapte aeronave).

Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile" Sursă: Facebook Guvernul României
Politică

proiect de monitorizare a presei corupția demnitarilor

Ciucă, prin Cărbunaru, se spală pe mâini de proiectul de monitorizare a celor care scriu online de corupția demnitarilor. Contactat de defapt.ro, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, ne-a transmis că „inițiatorii proiectului la care vă referiți vor da toate detaliile”. Ciucă, prin Cărbunaru, se spală pe mâini de proiectul de monitorizare a presei online care scrie despre corupția demnitarilor, asociind-o cu propaganda pro-rusă Conform proiectului citat de Profit.ro, inițiatorii acestui proiect sunt Departamentul pentru Situații de Urgență și Guvernul României. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a trimis jurnalistul defapt.ro la un comunicat postat în urmă cu câteva minute de Global Focus, unul dintre ONG-urile care sunt implicate în dezvoltarea platformei de dezinformare, care însă ar urma să sancționeze de fapt publicațiile care scriu critic despre Guvern sau președintele României. Citește și: Cine spune că premierul e incompetent e suspect de propagandă pro-rusă, potrivit unei platforme care va fi creată de Guvernul României și care scanează dezinformările online

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră