sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: decedati

4 articole
Eveniment

Statul va deconta repatrierea românilor decedați

Statul va deconta repatrierea românilor decedați. Statul român va acoperi cheltuielile de repatriere pentru cetățenii români decedați în străinătate, în limita a 5.000 de euro, la solicitarea familiei. Această măsură a fost oficializată printr-o lege promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis. Statul va deconta repatrierea românilor decedați Pentru a acoperi aceste cheltuieli, Ministerul Afacerilor Externe va primi anual fonduri speciale în bugetul său. Citește și: EXCLUSIV Dosarul Nordis (Ciorbă/Vicol), ținut la sertar de DIICOT pentru a nu-i afecta imaginea lui Ciolacu în campania electorală. Primele audieri trebuia să aibă loc acum două săptămâni Aceste sume vor fi destinate exclusiv pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetățenilor români decedați în afara granițelor. Aplicarea legii Punerea în aplicare a noii legi va fi reglementată prin norme metodologice, stabilite printr-un ordin comun al ministrului Afacerilor Externe și al ministrului Finanțelor. Aceste norme vor fi adoptate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, clarificând detalii privind procedurile și condițiile de repatriere.

Statul va deconta repatrierea românilor decedați (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)
Indemnizații de handicap plătite unor decedați (sursa: Facebook/Primăria Municipiului Braşov)
Eveniment

Indemnizații de handicap plătite unor decedați

Aproape 130.000 de lei au plecat din bugetul Primăriei Brașov, via Direcția de Asistență Socială: indemnizații de handicap plătite unor decedați. Indemnizații de handicap plătite unor decedați Potrivit Curții de Conturi, "Cauza abaterii o constituie nesolicitarea (...) bazei de date cu persoanele din municipiul Brașov decedate, precum și nerespectarea procedurii operaționale PO 26-5 prin neverificarea listei cu persoanele decedate primită de la SPCLEP Brașov", arată publicația locală mytex.ro. Citește și: După ce Ciolacu și-a abandonat soția în covrigăria din Buzău ca unică asociată, firmei i-au crescut datoriile până la 354.000 de lei. Profitul, modest: 19.000 de lei Raportul Curții de Conturi se referă la primii doi ani de mandat ai primarului Allen Coliban (2000-2022). Coliban este în război cu Curtea de Conturi, cu care s-a luptat în instanță, dar fără succes. Potrivit unui raport de audit realizat de Curtea de Conturi la Primăria Brașov în 2021, erau o serie de probleme legate de finanțarea FC Brașov Steagul Renaște, echipă care activa atunci în Liga 2. Primarul Allen Coliban a contestat măsurile impuse de auditorii Camerei de Conturi, care au obligat Primăria Braşov să calculeze prejudiciile din acordarea nelegală a milioane de lei din banii publici către FC Brașov Steagul Renaște. Printre altele, Curtea de Conturi solicita municipalităţii braşovene să stabilească şi să recupereze prejudiciul de la Asociaţia Clubul Sportiv Fotbal Club Braşov – Steagul Renaşte, club sportiv care beneficiase de la bugetul local în momentul controlului Curții de Conturi de suma de 3, 5 milioane de lei. În luna aprilie a acestui an, Tribunalul Braşov a respins acțiunea formulată de municipalitate prin primarul Coliban. Coliban nu s-a lăsat și a făcut recurs, dar Curtea de Apel Brașov a respins cererea, a arătat Monitorul Expres.

Pacienți cu stimulatoare din cadavre, morți (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Pacienți cu stimulatoare din cadavre, morți

Pacienți cu stimulatoare din cadavre, morți. Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a precizat, în motivarea arestării preventive pentru 30 de zile a medicului Dan Tesloianu, că arestarea preventivă „se impune în mod evident,(...) cu necesitate”. Pacienți cu stimulatoare din cadavre, morți Judecătorul mai precizează, în motivare, că nu a fost convins de apărarea medicului ieșean și lasă de înțeles că urmărirea penală poate să se ducă către fapte mult mai grave, dacă procurorii vor putea dovedi că unele morți suspecte pot fi legate de folosirea dispozitivelor recoltate de la cadavre. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online „Judecătorul de drepturi și libertăți nu poate primi - la acest moment procesual incipient al anchetei - concluziile apărătorului ales al inculpatului referitoare la faptul că dispozitivele medicale refolosite au salvat vieți, cât timp din ansamblul probator reiese că din contră, multe dintre persoanele care au primit astfel de dispozitive au manifestat stări de rău ori chiar au decedat la scurt timp, urmând ca pe cale de anchetă să se stabilească dacă se poate stabili un raport de cauzalitate între acțiunile inculpatului și alterarea sănătății pacienților. Citește și: EXCLUSIV Secretarul de stat MAI responsabil de integrarea în Schengen, un tânăr politruc PNL fără nici o calificare în domeniu. CV-ul arată că a fost șomer, agent de vânzări de medicamente, numit politic în CA-uri în energie, consilier județean La acest moment însă, numărul persoanelor a căror stare de sănătate s-a înrăutățit ca urmare a folosirii unor dispozitive medicale prelevate de la persoane decedate/având proveniență incertă, resterilizate, nu poate fi ignorat și creează suspiciunea că infecțiile medicale sau decesul unor pacienți ar putea avea legătură cu activitățile desfășurate de și din dispoziția inculpatului”, se menționează în concluziile judecătorului. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Zeci de mii de operații cu materiale de unică folosință reutilizate Foto: Doctorul Zilei
Eveniment

Zeci mii operații materiale de unică folosință reutilizate

Cazul dispozitivelor colectate de la morți nu este unic: în 2020, Rise Project arăta că zeci de mii de operații cataractă s-au făcut cu materiale de unică folosință reutilizate. Ancheta a vizat și spitalul Sf.Spiridon din Iași. Ieri, președintele Colegiului Medicilor spunea că acest spital ar trebui să răspundă cum a fost posibil ca dispozitive colectate de la morți să fie refolosite. Zeci de mii de operații cu materiale de unică folosință reutilizate „Există piese care sunt fabricate să fie folosite o singură dată și care sunt utilizate chiar și la 40 de intervenții chirurgicale consecutive. Riscul de contaminare a pacienților sănătoși cu viruși proveniți de la pacienți bolnavi, operați cu aceleași consumabile, este necunoscut și nu ar putea fi determinat cu precizie decât în cadrul unui studiu științific”, scria Rise Project. Ancheta a vizat nouă spitale mari, printre care și Sf. Spiridon din Iași. „813 operații de cataractă au fost făcute la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Și au fost consumate 18 casete!”, scrie Rise Project, care arată că toate casetele ar fi trebuit să fie consumate. În februarie 2022, presa a scris că mai mulţi pacienţi operaţi la Secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Harghita au fost infectaţi cu bacteria Pseudomonas aeruginosa. Trei şi-au pierdut complet vederea la ochiul operat. Însă cazul a fost îngropat, după demiterea șefului secției de oftalmologie. Coriu: „Trebuie să ne întoarcem asupra spitalului” Luni, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a pus problema răspunderii spitalului din Iași în cazul dispozitivelor mediale refolosite. „Vorbim de un fapt care se întâmplă din 2017 într-un spital. În orice spital funcţionează nişte proceduri, există nişte reglementări foarte clare, mai ales că această procedură era raportată şi la Casa Naţională. Acolo trebuie să existe un coordonator de program, care când raportează trebuie să verifice şi ceea ce intră, adică acolo este ceva care nu înţelegem. Ceva nu a funcţionat. Trebuie să ne întoarcem foarte rapid asupra spitalului să înţelegem ce s-a întâmplat, cum a fost posibil ca spitalul să permită să se întâmple o asemenea faptă. Teoretic este imposibil”, a spus Coriu. Citește și: Cine sunt medicii suspectați că montau stenturi preluate de la morți: Dan Tesloianu, de la Iași, și Eduard Belu, Brașov. Banii, spălați printr-un ONG, investiți într-o casă într-o arie protejată

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră