duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: daniel coriu

4 articole
Eveniment

Președintele Colegiului Medicilor confirmă ce spunea Băsescu

Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, confirmă ceea ce spunea fostul președinte Traian Băsescu acum 13 ani: „Aceste spitale sunt instituții de ajutor social pentru angajați, ca să spunem direct și destul de dur, pentru că ele nu mai au bani să satisfacă actul medical”. Citește și: Doar 3% din bugetul spitalului Târgu Cărbunești se cheltuie pe medicamente. Salariile angajaților înghit circa 85%. În SUA, spitalele alocă în medie 50% din buget pentru salarii În 2010, Băsescu afirma că sute de spitale din România trebuie închise pentru căm de fapt, sunt instituții sociale. Președintele Colegiului Medicilor confirmă ce spunea Băsescu „Ministerul Sănătății trebuie să închidă 200 de spitale mici, fără dotare, în care omul nu are nicio șansa aproape. I se dă doar primul ajutor oricum, acum și este trimis la București cu o salvare. Începe acest proces de închidere a spitalelor i de transformare a lor, ca prima soluție, în azile pentru bătrâni și în creșe, în funcție de nevoile sociale ale zonei”, afirma Băsescu în decembrie 2010. Acum, într-o declarație pentru Digi 24, președintele Colegiului Medicilor afirmă că circa 30% din spitalele de stat transformate în alte forme de asistență medicală. „Daca tu ai peste 90% cheltuieli pentru personal, atunci menirea ta care este? Să susții angajații sau să tratezi pacienții? În această situație se află cam 30% din spitalele României, un procent foarte mare. Trebuie să facem ceva. Nu merg pe ideea desființării, exclus. Trebuie cumva aceste spitale reconvertite, convertite în alte tipuri de unități sanitare policlinică, ambulatoriul de specialitate, centrul de permanență. Deci orice comunitate peste 3000 de oameni are nevoie de o astfel de unitate sanitară, unde să fie de gardă permanent cineva”, a arătat Coriu. Guvernul Boc a decis, în 2011, închiderea a 67 de spitale, dar guvernarea Ponta s-a lăudat că le va redeschide. Însă, în 2015, din 61 de spitale închise efectiv, Ponta a redeschis doar unul.

Președintele Colegiului Medicilor confirmă ce spunea Băsescu Foto: ISU
Peste jumătate din medicii tineri vor să plece, spune Daniel Coriu Foto: Medika TV
Eveniment

Peste jumătate din medicii tineri vor să plece

Peste jumătate din medicii tineri vor să plece din România, arată un studiu al Colegiului Medicilor Din România (CMR), citat de președintele acestei organizații, Daniel Coriu. Citește și: VIDEO Gafă epică la Digi 24: Cosmin Prelipceanu a dialogat un minut și jumătate cu prefectul Capitalei, dar la capătul firului era „un cetățean obișnuit”. Digi greșise numărul Peste jumătate din medicii tineri vor să plece „Dacă e să vorbim de intenţia de migraţie externă care este rezultatul studiului nostru, studiu făcut pe o populaţie largă de medici, peste 8.000 de medici, această intenţie ajunge la aproape 25%. Nu înseamnă neapărat că va pleca. Vorbim de oameni aşezaţi care au post, care lucrează undeva, care au un venit stabil. Ei au această intenţie 25%. Când vorbim de medicii tineri această intenţie ajunge la 57%. Ceea ce este foarte grav”, a arătat Coriu. Preşedintele Colegiului Medicilor din România a fost întrebat joi, la Medika TV, câţi medici au mai plecat în străinătate. „Noi dăm certificat profesional curent. Este un certificat care se eliberează numai membrilor CMR. Fără acest certificat el nu poate să meargă într-o altă ţară să practice. Trebuie să fie membru al nostru. Un medic care este deja angajat în România şi deja lucrează în sistemul medical românesc şi are aviz de liberă practică. Şi în 2016 când ne raportăm înainte de creşterea salarială era undeva la 1.400 pe an. Certificatele arată o intenţie. Nu ştiu dacă cel care a luat certificatul a şi plecat. Nu am instrumente de monitorizare. Apoi a început să scadă la 1.000 pe an, în anii pandemiei 2020, 2021 – pe la 800, în 2022 a crescut pe la 1000 şi ceva, anul trecut au fost 890. Deci cam asta este dinamica de eliberare a acestor certificate. Nu înseamnă neapărat că aceşti medici au şi plecat”, a afirmat președintele CMR, citat de news.ro.

Absolvenții de medicină fug în masă, spune președintele Colegiului Medicilor. În imagine: șeful spitalului județean Vrancea, un hoț condamnat pentru furt de conserve
Eveniment

Absolvenții de medicină fug în masă

Absolvenții de medicină fug în masă din România: circa 50% dintre ei nici nu se mai înscriu în Colegiul Medicilor, spune Daniel Coriu, președintele acestui colegiu. El a apreciat că aceștia sunt recrutați de sistemele medicale din străinătate. Citește și: Instituția inutilă care a ratat finanțări PNRR de 740 milioane euro pentru spitale: condusă de un pesedist, zeci de angajați care primesc sporuri uriașe, inclusiv pentru că nu atrag fonduri UE Conform statisticilor oficiale, România are peste 10 mii de medici care muncesc peste hotare, un sfert dintre aceștia profesând doar în Anglia. Pandemia a încetinit trendul plecărilor specialiștilor în străinătate, însă fenomenul a reînceput, susține Medika TV. Absolvenții de medicină fug în masă „Cam, estimăm noi, 50% din absolvenţii facultăţilor de Medicină din România pleacă fără să se înscrie în Colegiul Medicilor, pleacă direct în străinătate. Nu avem (o evidenţă – n.r.). Noi ştim când medicii intră în sistem, pentru că fiecare medic trebuie să aibă aviz de liberă practică. Şi vedem câţi absolvenţi există în medicină, există în România în jur de 4.000, şi câte avize de liberă practică eliberăm anual, deci cam jumătate”, a afirmat Daniel Coriu la Medika Tv. Statele europene care doresc să angajeze medici România sunt Franța, Spania, Germania, Italia și Marea Britanie. Nepotismul și corupția determină medicii români să plece în străinătate, nu salariile, arată un expert în sănătate publică, citând un studiu efectuat de Agenția Germană pentru Sănătate. Citește și: Averea uriașă a unei obscure deputate PSD: cu doi angajați a făcut profit de două milioane de lei, rata profitabilității – 63%. Deputata este „mama copilului” președintelui CJ Tulcea Medicii nu pleacă urmare a salariilor prea mici din România „Departamentul nostru a fost colaborator într-un proiect finanţat de Agenţia Germană pentru Sănătate Globală din Guvernul Germaniei, a fost un proiect de cercetare în care am intervievat medici români care au plecat şi lucrează şi au cariere de succes în Germania. Şi, în mod total nesurprinzător, nu factorul financiar a fost cel mai important pe care ei l-au identificat ca fiind cauzele plecării. Au fost, printre altele, două elemente pe care aş vrea să vi le expun: unul care este determinat de sistemul în care se pleacă, aşadar este un factor de atractivitate din partea sistemului respectiv, şi au menţionat posibilitatea de a se dezvolta profesional, în condiţiile în care în România, în specialitatea pe care şi-ar fi ales-o, nu ar fi avut aceleaşi şanse şi apoi un factor care i-a determinat să plece din România şi aici vorbim despre nepotism şi mica corupţie“, a arătat Marius Ungureanu, directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca şi cercetător în sănătate publică şi sisteme de sănătate.

Motivul pentru care Colegiul Medicilor nu vrea să-i ancheteze pe medicii de la Urziceni Foto: Medicalmanager.ro
Eveniment

Motivul care Colegiul Medicilor nu ancheteze medicii

Motivul halucinant pentru care Colegiul Medicilor nu vrea să-i ancheteze pe medicii de la spitalul Urziceni, unde o gravidă a născut pe trotuar: în momentul incidentului, aceștia dormeau. Vinovată ar fi asistenta care nu i-a trezit și a decis, fără să mai întrebe pe nimeni, să o expedieze pe gravidă la alt spital. Motivul pentru care Colegiul Medicilor nu vrea să-i ancheteze pe medicii de la Urziceni „Dacă este implicat un medic, dacă un medic nu și-a făcut datoria, a fost chemat și nu a participat la consultul medical, cu certitudine va fi o anchetă a Colegiului Medicilor Ialomița”, a declarat președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu. Din perspectiva sa, medicii nu au fost „implicați” întrucât dormeau. Mai multe informații publice arată că trei medici de gardă la Spitalul din Urziceni dormeau când o gravidă a venit să nască la spitalul din Urziceni, dar aceștia nu au fost treziți de asistenta care a decis să cheme o salvare și să o trimită la altă unitate medicală. La acest spital, peste 70% din buget se cheltuie pentru salarii și doar circa 8% pentru medicamentele și hrana pacienților. Potrivit listei de salarii publicate de spitalul Urziceni în martie 2023, la acest spital erau medici care câștigau aproape 30.000 lei pe lună. Unul din medicii primar primea salariu de bază de 15.256 de lei, 12.968 lei spor de condiții periculoase și 1.400 de lei pentru gărzi. Un alt medic primea peste 4.000 de lei pentru „ore de sală”, ceea ce ducea veniturile sale salariale la peste 22.000 de lei. Majoritatea asistentelor au salarii între 4-6.000 de lei, dar în câteva cazuri ele mai primesc și 3-4.000 de lei „spor de condiții periculoase”. Citește și: Cine a îngropat tăierea pensiilor speciale: o judecătoare suspectă de plagiat, fiica unui primar PSD, și un fost consilier al lui Ion Iliescu. Toți judecătorii CCR, beneficiari ai pensiilor speciale Potrivit INS, în municipiul Urziceni, numărul nașterilor a fost, în 2021 de 141, datele variind între 150 și 126 de nașteri pe an, din 2015 până acum. Țăndărei, cu doar 13.000 de locuitori, față de Urziceni – circa 18.000 de locuitori – înregistrează un număr dublu de nașteri.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră