marți 08 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: curent electric

6 articole
Economie

Cât am putea plăti curentul după ce plafonarea expiră

Cât am putea plăti pe curentul electric după ce plafonarea expiră: Dumitru Chisăliță apreciază că pentru unii consumatori factura mai mică, iar pentru alții, ceva mai mare, dar nu cu mult. Citește și: ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE Ciucă va profita, politic, de victoria lui Trump. Legătura, prin think tank-ul Heritage Foundation Chisăliță este președinte al unui think tank din domeniul energiei, Asociația Energia Inteligentă (AEI). Cât am putea plăti curentul după ce plafonarea expiră „Astfel, la 1 aprilie 2025 prețul energiei electrice la consumatorul final nu poate să aibă un nivel inferior costurilor de 1,03 și probabil prețurile se vor găsi în intervalul 1,03 – 1,15 lei/kWh cu TVA inclus. Aceasta înseamnă o scădere a prețului energiei electrice cu cca 21% pentru consumatorii care consumau peste 255 kWh/lună și o creștere a prețului energiei electrice cu 51% pentru cei care consumau sub 100 kWh/lună (o creștere în medie cu cca 17,6 lei/lună la factura de energie electrică). Menținerea unui plafon al prețului la energie electrică de 0,68 lei/kWh, înseamnă vânzarea sub costuri pentru furnizori, respectiv riscul disfuncționalităților în aprovizionarea cu energie sau necesitatea de bani de la bugetul de stat pentru subvenționarea acestor prețuri, respectiv creșteri de taxe și impozite – care în fapt este în dezavantajul populației sărace”, arată Chisăliță. El pornește această evaluare arătând că „ofertele de preț ale energiei electrice pentru perioada de după plafonare încep să apară în cutiile posșatele și pe comparatorul de prețuri al ANRE. Ofertele de preț apărute în piață sunt cuprinse în prezent între 1,03 – 1,43 lei/kWh cu TVA inclus pentru perioada post plafonare”.

Cât am putea plăti curentul după ce plafonarea expiră Foto: Transelectrica Facebook
Procuratura nu mai are bani de curent și riscă să i se taie utilitățile Foto: Inquam/George Calin
Eveniment

Procuratura nu mai are bani de curent și riscă să i se taie utilitățile

România în faliment: procuratura nu mai are bani de curent și riscă să i se taie utilitățile, arată un document oficial al ministerului Justiției. Mai mult, procuratura înregistrează restanțe la plata serviciilor poștale, de internet și telefonie. Citește și: Dobânzi cămătărești, de 180% pe an, impuse de magistrați statului român, fiindcă întârzie plata salariilor câștigate de un judecător Procuratura nu mai are bani de curent și riscă să i se taie utilitățile Informația apare într-un proiect de hotărâre de guvern în care ministerul Justiției cere alocarea unor sume din fondul de rezervă al Guvernului către Ministerul Public. „Influența suplimentară stabilită la această natură de cheltuieli bugetare, în sumă de 26.246 mii lei credite de angajament și credite bugetare, este destinată acoperirii cheltuielilor necesare desfășurării în condiții normale a activitații instituției, necesități fundamentate ținând cont, în principal, de următoarele elemente (...): plata utilităților (încălzit, iluminat și forță motrică; apă canal și salubritate; carburanți și lubrifianți) - 6.683 mii lei, în condițiile în care, majoritatea unităților de parchet se află în situația de a li se sista furnizarea energiei electrice, datorită imposibilității achitării facturilor ca urmare a lipsei fondurilor plata cheltuielilor cu poşta, telecomunicatii, radio, tv, internet – 2.435 mii lei, la care tarifele au crescut foarte mult și la care înregistrăm și plăți restante”, se arată în nota de fundamentare. Ministerul Publica are probleme și cu plata RCA-ului sau cu onorariile avocaților din oficiu.

Nicușor Dan, proces cu SAGA Festival (sursa: Facebook/Nicușor Dan)
Eveniment

Nicușor Dan, proces cu SAGA Festival

Nicușor Dan, proces cu SAGA Festival. Organizatorii SAGA Festival au o listă lungă de datorii, de milioane de lei. Nicușor Dan, proces cu SAGA Festival O parte din aceste sume sunt datorate și Primăriei Municipiului București, care a dat în judecată Saga Festival SRL. Citește și: EXCLUSIV Organizatorii SAGA Festival au „tras țeapă” și companiei municipale Energetica: nu au plătit serviciile pentru amenajarea locurilor VIP de la ediția din 2022 de pe Arena Națională Potrivit cererii de chemare în judecată, PMB cere "Plata sumei de 328.679,46 lei în temeiul art. 3 și art. 5.2.22 din Contractul de închiriere privind organizarea pe stadionul Arena Națională a evenimentului Festivalul Saga 2022 nr. 205/06.05.2022, formată din: suma de 290.486,00 lei reprezentând contravaloare consumului de energie electrică pentru Festivalul Saga 2022; suma de 38.193,46 lei reprezentând contravaloarea consumului de apă și canal pentru Festivalul Saga 2022". Citește și: SAGA, Untold, Neversea și Electric Castle, pline de droguri, dealeri, tineri în stare inconștientă. Interesele financiare mari fac ca raportările oficiale pe stupefiante să fie ridicol de mici În plus, Primăria mai cere daune și plata cheltuielilor de judecată. SAGA Festival SRL se folosește de pretexte Același document citat mai arată că "Răspunderea contractuală a pârâtei (SAGA festival SRL - n.r.) rezidă în neexecutarea obligațiilor prevăzute în art. 3.1. din Contract, respectiv în neachitarea sumelor de bani reprezentând contravaloarea costurilor cu utilitățile, formate din consumul de energie electrică și apă raportat la toată perioada de închiriere a locației și, respectiv, la perioada de montare și aducere la starea inițială a gazonului.". Conform cererii de chemare în judecată, firma refuză plata utilităților invocând lipsa documentelor justificative pentru cheltuieli. Pe de altă parte, PMB susține că toate cheltuielile au fost acceptate, pe semnătură, de către administratorul SAGA Festival SRL.

Românii au început să fure gaz (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Românii au început să fure gaz

Românii au început să fure gaz. Până recent, doar consumul fraudulos de energie electrică din reţelele distribuitorilor era o practică. Românii au început să fure gaz După ce a făcut bilanţul pe anul trecut, distribuitorul Delgaz Grid a anunţat recent că a descoperit un număr de 1.509 cazuri de consum fraudulos, cu aproape 40% mai multe faţă de anul 2022. Citește și: Probabil cea mai scumpă șosea din România: centura Gura Humorului, care are doar zece kilometri, va costa aproape cât toată autostrada de centură din nordul Bucureștiului Dintre acestea, 906 sunt furturi la gaze naturale şi 603, la energie electrică. Județul Iaşi este cap de listă şi la furtul de curent, şi la cel de gaz. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Străzile din stațiunea Moneasa au rămas în beznă Foto: Facebook
Politică

Străzile din stațiunea Moneasa au rămas în beznă

Străzile din stațiunea Moneasa au rămas în beznă: primăria nu și-a plătit facturile la Enel. Este singura „stațiune de interes național” aflată în această situație. Străzile din Moneasa au rămas în beznă După întreruperea iluminării stradale, Enel ar putea tăia curentul și în primărie, avertizează un viceprimar al stațiunii. „Enel a tăiat curentul la Moneasa, pentru că Primăria nu a plătit facturile”, a anunțat, vineri dimineață, Iustin Cionca (PNL), președintele Consiliului Județean Arad. „Vă reamintesc: Consiliul Județean a cerut să preia stațiunea, să o repunem pe picioare, dar am fost refuzați. Rezultatul se vede, și nu mă refer doar la bezna care s-a lăsat peste Moneasa. Până acum, Consiliului Consiliul Judetean Arad i s-a reproșat că lumea nu merge la Moneasa pentru că drumul până acolo nu este suficient de bun. L-am modernizat și astăzi este unul dintre cele mai bune din județ! Problema adevărată însă nu era drumul. Problema adevărată este în modul în care această comună-stațiune este administrată de la nivel local, pas cu pas, spre dezastru…”, a mai scris Cionca pe pagina sa de Facebook. Comună mică, cheltuieli foarte mari Viceprimarul comunei Moneasa, Constantin Doru Miron (PNL), susţine că primarul Ioan Herbei (PSD) a ignorat mai multe somaţii privind facturile neplătite către Enel şi că a fost înştiinţat de companie că urmează deconectarea reţelei de iluminat stradal, situaţie la care s-a ajuns în Staţiunea Moneasa în urmă cu două zile. "Am mai avut curentul tăiat din cauza facturilor neplătite, în toamna anului trecut, episod care a durat aproape două săptămâni. Consider că există o proastă gestionare a banilor în Primărie. Suntem o comună mică, cu 750 de locuitori şi avem 12 angajaţi la Primărie, dar plătim 10.000 de lei pe lună facturile la telefoanele mobile, pentru că sunt 90 de abonamente active. Cred că ar trebui tăiate astfel de cheltuieli, ca să putem face faţă facturilor la utilităţi şi să nu îi mai lăsăm pe oameni în întuneric", a declarat viceprimarul. El a adăugat că "primarul a ignorat toate somaţiile Enel şi nici măcar nu a făcut demersuri la companie pentru o eşalonare a plăţilor". Citește și: Zelenski, în Parlamentul European, spune că Ucraina a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova. Servicul secret de la Chișinău confirmă Viceprimarul a mai spus că edilul-şef a plătit abia vineri facturile restante, după ce presa a scris că staţiunea Moneasa a rămas în întuneric, dar că "reluarea alimentării cu energie electrică a reţelei de iluminat public se va face abia peste câteva zile, după ce banii intră în conturile Enel".

Dacă vreți să înțelegeți viața din Ucraina, gândiți-vă la lifturi Foto: Twitter
Eveniment

Dacă vreți să înțelegeți viața din Ucraina, gândiți-vă lifturi

„Dacă vreți să înțelegeți viața de zi cu zi din Ucraina, gândiți-vă la lifturi”, se arată într-un articol publicat de Center for European Policy Analysis (CEPA), un think-tank transatlantic specializat în problemele Europei de Est. De altfel, în aceste zile, mai multe publicații, inclusiv Wall Street Journal relatează despre una din cele mai mari probleme generate de întreruperile de curent din Ucraina: lipsa apei curente și blocarea lifturilor. Dacă vreți să înțelegeți viața din Ucraina, gândiți-vă la lifturi „Dacă aveți nevoie de o ilustrare a modului în care viața de zi cu zi din Ucraina diferă de restul Europei, luați în considerare lifturile. Întreruperile de curent cauzate de atacurile Rusiei împotriva infrastructurii energetice civile sunt acum atât de frecvente, atât de lungi și imprevizibile, încât oamenii sunt adesea blocați în lifturi pentru perioade îndelungate. Locuitorii blocurilor au început, așadar, să lase cutii cu alimente și articole de igienă, cum ar fi scutece pentru copii, în lifturi, pentru vecinii lor, în cazul în care sunt blocați (...) Mama mea, care are peste 70 de ani și locuiește într-un oraș din vestul Ucrainei, își părăsește acum apartamentul de la etajul șase doar atunci când este strict necesar. Îi amintește de lockdownul din perioada pandemiei de Covid, spune ea, dar este mai rău. Când am vorbit recent, ea a spus că nu aveau nici electricitate, nici apă curentă, pentru că pompele de apă se defectează când se întrerupe curentul”, scrie Olga Tokariuk, pentru CEPA. amid blackouts triggered by russian terrorist attacks, ukrainians leave these first-aid packages in elevators in case someone gets trapped by a power outage.ukraine is unbreakable pic.twitter.com/uXEJWjzCRx— вареничок.еріставі ???️‍? (@maksymeristavi) October 30, 2022 Urmare a atacurilor rusești, jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei este distrusă. „Orașe întregi sunt cufundate în întuneric de după-amiază până dimineața. Luminile stradale se sting, clădiri întregi sunt acoperite de întuneric, iar pietonii folosesc faruri pentru a fi văzuți. Internetul și conexiunile mobile sunt neregulate și există întreruperi la încălzire și alimentare cu apă. Oamenii din Kiev, Lviv, Harkov și alte orașe și sate ucrainene se aprovizionează cu lumânări, bunuri neperisabile și, dacă sunt suficient de norocoși și bogați, baterii și generatoare pentru telefoane portabile”, mai arată Tokariuk. „Problema sunt toaletele” Un profesor de la Universitatea din Kiev, fost ministru, Timofi Milovanov, a relatat, pe Twitter, cum trăiește: Good morning. Day 2 of the most recent Kyiv blackout. Day 274 of the war. There is no electricity, no heating, no water. Outside temperature is around freezing. The apartment is still warm from the previous days. We will see how long it lasts. We have blankets, sleeping bags, 1/ pic.twitter.com/wRmud44Nry— Tymofiy Mylovanov (@Mylovanov) November 24, 2022 „Nu există energie electrică, încălzire, apă. Temperatura exterioară este în jurul înghețului. Apartamentul este cald încă, din zilele precedente. Vom vedea cât durează. Avem pături, saci de dormit, haine călduroase. Nu sunt prea îngrijorat de încălzire până când temperatura scade sub -10 C / 14 F. Dar apa este o altă problemă. Problema sunt toaletele. Am stocat aproximativ 100 de litri de apă. De asemenea, este zăpadă pe balconul nostru. Este o rezervă surprinzător de mare de apă. Dar de fiecare dată când merg acolo să iau zăpadă, trebuie să las aerul rece să intre; nu e bine”. Citește și: Guvernul Viktor Orban face jocurile lui Putin la reuniunea NATO de la București: Ungaria a blocat participarea lui Kuleba în cadrul Comitetului NATO-Ucraina

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră