sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: cristina pruna

3 articole
Economie

Noi semne ale prăbușirii economice

Noi semne ale prăbușirii economice: industria auto a căzut cu aproape 7%, cea electronică cu 10%, iar producția de îmbrăcăminte și pielărie cu circa 20%, în primele nouă luni din 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Industria metalurgică a picat cu 3,9%. Citește și: EXCLUSIV Generalul (r) Botoș vrea să dezvolte neuronal jandarmii printr-un proiect de 30 de milioane de euro. Se folosesc „abordarea holistă” și metoda Quantakinetic Operational Fitness Noi semne ale prăbușirii economice Datele au fost prezentate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). „În perioada 1.I – 30.IX.2024, comparativ cu perioada 1.I – 30.IX.2023, producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-2,2%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-1,7%)”, scrie INS. „Industria nu a mai crescut, în mod real, din 2017, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (...) Industria ţării face, în 2024, circa 19% din toată economia şi este o scădere de aproape 10 procente din PIB faţă de acum 15 ani”, arată Ziarul Financiar. „Una dintre cauzele principale ale problemelor industriei româneşti vine din preţul mult mai mare la energie pe care trebuie să îl plătească faţă de competitorii vest şi nord europeni. Competitivitatea sa este astfel afectată şi sigur că rezultatul este un colaps gradual. Am subliniat acest risc de luni de zile şi am cerut măsuri ferme. Am venit şi cu soluţii pentru producţia şi stocarea de energie electrică, dar şi pentru industria energofagă, de tipul facilităţilor fiscale. Ce face însă Guvernul Ciolacu? Ca de obicei, mai nimic”, spunea, în septembrie, deputata USR Cristina Prună.

Noi semne ale prăbușirii economice Foto: PSD
Prima inițiativă de spargere a monopolului CNAS
Politică

Prima inițiativă de spargere a monopolului CNAS

Prima inițiativă legislatică din acest Parlament de spargere a monopolului CNAS: asigurații și-ar putea alege asiguratorul de sănătate, propun deputații USR Claudiu Năsui și Cristina Prună. „Niciun caz de bolnav cronic care să nu rămână acoperit”, precizează inițiatorii. Citește și: Cât a plătit pe avocați statul român în arbitrajul de la Washington pentru minele de aur de la Roșia Montană. Ordinul de mărime: zeci de milioane Prima inițiativă de spargere a monopolului CNAS Ce reforme inițiază acest proiect: Fiecare contribuabil își poate alege asiguratorul, inclusiv CNAS, care nu se desființează „165 lei/lună cu care poate să meargă la orice asigurator privat alege, plătind diferența de primă dacă e cazul. Suma corespunde la 5% dintr-un salariu minim și acoperă ceea ce plătește CNAS în decontarea serviciilor” - scrie Claudiu Năsui, pe Twitter Pachetul asigurat rămâne pachetul de bază mai puțin patologiile pentru care există programe naționale. Astfel nu există niciun caz de bolnav cronic care să nu rămână acoperit. Pacienții vor putea alege furnizorul de servicii medicale Pacienții vor putea schimba asiguratorul Asigurații vor avea acces atât la unități de stat, cât și la cele private „Un asigurat cu risc ridicat se poate adresa CNAS pentru alocarea unui asigurător în vederea încheierii contractului de asigurare privată de sănătate de bază” Ieri USR a lansat Pilonul 2 al sănătății, cea mai mare reformă a sistemului de sănătate de la revoluție și până acum.Ce presupune concret?1) Dreptul fiecărui român de a-și alege propriul asigurator de sănătate, altul decât CNAS, asiguratorul de stat. Cine vrea să rămână la…— Claudiu Nasui, CFA (@ClaudiuNasui) February 13, 2024 „Sursa problemelor din sănătate este lipsa de concurență și de alternative. Pilonul 2 al sănătății asta își propune să rezolve. Fără bani mai mulți, cu aceiași bani cheltuiți ca și acum, putem obține mult mai mult”, afirmă Năsui.

Transelectrica a avut pierderi în 2021 Foto: Facebook Transelectrica
Eveniment

Transelectrica a avut pierderi în 2021

Transelectrica, monopol de stat, a avut pierderi de șase milioane de lei, în 2021. În 2020, realizase un profit net de 145 milioane lei. Potrivit companiei, pierderile din 2021 s-au datorat exploziei prețurilor la energie pentru consum propriu. Transelectrica a avut pierderi în 2021 „Imprevizibilitatea pieței s-a manifestat prin creșterea accentuată și rapidă a prețurilor, în contextul creșterii prețului certificatului de emisii de carbon, al unui nivel al capacităților de producere a energiei electrice insuficient pentru a înlocui producția bazată pe combustibili fosili, în special pe cea pe cărbune, în contextul liberalizării pieței, a lipsei concurenței producătorilor și a concurenței furnizorilor pentru cumpărarea de energie, pentru a-și putea îndeplini contractele cu numeroșii clienți ce au optat pentru piața liberă”, susține compania. Transelectrica este deținută de statul român în proporție de 58,7%. În guvernarea PNL, compania a fost trecută în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG). La conducerea SGG se află acum Marian Neacșu (PSD), care are o condamnare penală. Prună: compania, prinsă în disputa Cîțu-Orban Însă deputata USR Cristina Prună arată că, urmare a pierderilor din 2021, Transelectrica nu va putea accesa fonduri europene și nu va avea bani de investiții. „Transelectrica ar trebui ca până în 2030 să acceseze sute de milioane de euro din fonduri europene, pentru a moderniza și extinde rețeaua de transport. Ar fi posibilă astfel integrarea de noi capacități de producție a energiei electrice, care pentru consumatorii români ar însemna mai multă energie în piață la prețuri corecte”, scrie Prună, pe Facebook. Citește și: Un lider local al USR o face „vrăjitoare” pe Firea și arată că ea minte când îl atacă pe Nicușor Dan Ea arată și cauzele pierderilor. „Pierderile au fost mult mai mari deoarece conducerea acestei companii nu a fost în stare să achiziționeze din timp energia necesară funcționării sale, așa numitul consum propriu tehnologic (CPT), al cărui preț s-a dublat. Când au tras linie, au ieșit pe pierdere (...) Pe tot parcursul anului 2021, liberalii nu s-au preocupat să numească oameni competenți în conducerea companiei, ci doar cum să schimbe oamenii lui Orban cu cei ai lui Cîțu. Asta nu e tot. Transelectrica este acționar majoritar al societății Smart SA. Această companie se ocupă de lucrările de mentenanță și întreținere a rețelelor de transport a energiei electrice. Smart SA a crescut BONUSURILE pentru conducere pentru anul 2021 cu peste 20%. Răsplătim performanța de a pierde bani cu bonusuri mai mari. Peste 800.000 de lei în plus”, a explicat deputata USR. De altfel, compania de stat a încheiat T4/2021 cu pierderi de 86 mil. lei, faţă de pierderi de 7 mil. lei în ultimele luni din 2020, arată Ziarul Financiar.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră