duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: coriu

3 articole
Eveniment

Jumătate dintre medicii din România sunt „foarte onești”

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, estimează, într-un interviu pentru Hotnews, că peste jumătate dintre medicii din România sunt foarte onești”. În România profesează în prezent circa 55.000 de medici a arătat Coriu. Declarațiile sale vin în contextul scandalului generat de folosirea unor dispozitive medicale prelevate de la morți și refolosite. Jumătate dintre medicii din România sunt „foarte onești” „Eu cred că 50-60% dintre medicii din România sunt foarte onești și eu pentru ei lupt. Altfel, plecam demult din funcția aceasta”, a afirmat președintele Colegiului Medicilor, la Hotnews. „Eu nu spun că nu sunt uscături în breasla noastră. Suntem o organizație destul de eterogenă, avem o populație de 55.000 de medici. Este normal, avem și oameni buni, și uscături, ca în orice breaslă. Dar nu putem să generalizăm și de mâine, toți să nu mai aibă încredere în doctori. Nu au încredere pentru că sunt sănătoși, dar când vor fi bolnavi ce vor face? Este un pericol, un risc major, din care eu nu știu cum să ieșim.”, a apreciat el. Însă el a acuzat presa că distruge încrederea în medici. „Ceea ce se întâmplă în această perioadă, ceea ce fac unii oameni din media, să distrugă încrederea în medici, nu este deloc în regulă, iar acest lucru nu se va repara ușor”, a spus Coriu. Cazul dispozitivelor colectate de la morți nu este unic: în 2020, Rise Project arăta că zeci de mii de operații cataractă s-au făcut cu materiale de unică folosință reutilizate. Ancheta a vizat și spitalul Sf.Spiridon din Iași. Citește și: Cazul dispozitivelor colectate de la morți nu este unic: Rise Project arăta că zeci de mii de operații cataractă s-au făcut cu materiale de unică folosință reutilizate Luni, președintele Colegiului Medicilor spunea că acest spital ar trebui să răspundă cum a fost posibil ca dispozitive colectate de la morți să fie refolosite.

Jumătate dintre medicii din România sunt „foarte onești” Foto: Facebook Colegiul Medicilor
Zeci de mii de operații cu materiale de unică folosință reutilizate Foto: Doctorul Zilei
Eveniment

Zeci mii operații materiale de unică folosință reutilizate

Cazul dispozitivelor colectate de la morți nu este unic: în 2020, Rise Project arăta că zeci de mii de operații cataractă s-au făcut cu materiale de unică folosință reutilizate. Ancheta a vizat și spitalul Sf.Spiridon din Iași. Ieri, președintele Colegiului Medicilor spunea că acest spital ar trebui să răspundă cum a fost posibil ca dispozitive colectate de la morți să fie refolosite. Zeci de mii de operații cu materiale de unică folosință reutilizate „Există piese care sunt fabricate să fie folosite o singură dată și care sunt utilizate chiar și la 40 de intervenții chirurgicale consecutive. Riscul de contaminare a pacienților sănătoși cu viruși proveniți de la pacienți bolnavi, operați cu aceleași consumabile, este necunoscut și nu ar putea fi determinat cu precizie decât în cadrul unui studiu științific”, scria Rise Project. Ancheta a vizat nouă spitale mari, printre care și Sf. Spiridon din Iași. „813 operații de cataractă au fost făcute la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Și au fost consumate 18 casete!”, scrie Rise Project, care arată că toate casetele ar fi trebuit să fie consumate. În februarie 2022, presa a scris că mai mulţi pacienţi operaţi la Secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Harghita au fost infectaţi cu bacteria Pseudomonas aeruginosa. Trei şi-au pierdut complet vederea la ochiul operat. Însă cazul a fost îngropat, după demiterea șefului secției de oftalmologie. Coriu: „Trebuie să ne întoarcem asupra spitalului” Luni, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a pus problema răspunderii spitalului din Iași în cazul dispozitivelor mediale refolosite. „Vorbim de un fapt care se întâmplă din 2017 într-un spital. În orice spital funcţionează nişte proceduri, există nişte reglementări foarte clare, mai ales că această procedură era raportată şi la Casa Naţională. Acolo trebuie să existe un coordonator de program, care când raportează trebuie să verifice şi ceea ce intră, adică acolo este ceva care nu înţelegem. Ceva nu a funcţionat. Trebuie să ne întoarcem foarte rapid asupra spitalului să înţelegem ce s-a întâmplat, cum a fost posibil ca spitalul să permită să se întâmple o asemenea faptă. Teoretic este imposibil”, a spus Coriu. Citește și: Cine sunt medicii suspectați că montau stenturi preluate de la morți: Dan Tesloianu, de la Iași, și Eduard Belu, Brașov. Banii, spălați printr-un ONG, investiți într-o casă într-o arie protejată

Medicii nu pleacă din România pentru bani Foto: Facebook
Politică

Medicii nu pleacă din România pentru bani

Medicii nu mai pleacă din România pentru bani, spune șeful Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, citat de news.ro. El a arătat că motivele acestei emigrări masive ar trebui identificate. Medicii nu pleacă din România pentru bani „Nu mai punem problema de bani,mai este altceva şi cred că trebuie să identificăm acel altceva, de ce medicii români preferă să plece din România. Poate în viitorul apropiat ă reuşim să avem o dezbatere publică”, a spus Coriu la Gala Inimii 2022 organizată de Fundaţia Română a Inimii şi de Societatea Română de Cardiologie cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, la Opera Naţională din Bucureşti. El a prezentat și o statistică a medicilor care, după rezidențiat, dispar din sistemul românesc. „În universităţile de medicină din România, aproape anual, termină în jur de 3.800 de studenţi români şi străini. În Rezidenţiat întră în jur de 3.500 - 4.000, iar în Colegiu - 1.000 pe an. Deci în Colegiul Medicilor din România noi eliberăm 1000 de avize de liberă practică. Unde sunt restul studenţilor? Unde sunt restul rezidenţilor? Nu în România”, a spus Coriu. Potrivit președintelui CMR, în centrele universitare nevoile sunt acoperite. „Dar ce facem cu restul localităţilor? Vorbim de Bucureşti şi alte 5-6 judeţe unde lucrurile merg foarte bine, dar în rest ce facem?”, a întrebat el. Acum o lună, Coriu propunea angajarea medicilor fără concurs în judeţele defavorizate. Citește și: Șeful spionajului cibernetic din Marea Britanie: Rusia rămâne fără arme. Militarii sunt epuizați, în disperare se apelează la pușcăriași și trupe fără experiență, mai spune Jeremy Fleming „Vorbim despre zece judeţe unde avem sub 500 de medici, iar în aceste judeţe angajarea să nu se mai facă prin acest concurs, care la un moment dat este prea mult. Oricum va fi o perioadă de probă determinată şi atunci văd dacă respectivul medic este calificat şi-l reţin. Dacă nu, pot să închei contractul cu dânsul. Noi vrem să simplificăm procedura”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră