duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: coreea

16 articole
Politică

Romașcanu căpușează evenimente Ministerul Culturii

Îmbrăcat în ținută tradițională coreeană, Lucian Romașcanu căpușează încă evenimente organizate de Ministerul Culturii și speră: “Cine știe ce voi fi în viitor“, a spus el, la ,,Spectacolul de modă Hanbok (ținută tradițională coreeană)”. Romașcanu căpușează încă evenimente organizate de Ministerul Culturii Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Coreea în România împreună cu Ministerul Culturii, azi la Teatrul Național București. “Patruzeci de modele din medii diverse – majoritatea românce (modele profesioniste, studente care studiază limba coreeană, dar și membre ale comunității K-Culture) – vor avea ocazia de a purta Hanbok și de a defila pe podium“, se arată în comunicatul evenimentului. Însă, printre modele, s-a aflat și fostul ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, care a ținut un discurs în engleză. Senatorul Romașcanu în port tradițional coreean Soția sa, Otilia Romașcanu, a fost numită recent șefă de cabinet a premierului Ciolacu. Familia Romașcanu l-a nășit pe băiatul lui Ciolacu. Lucian Romașcanu a fost coleg de liceu, la Buzău, cu actualul premier. Citește și: Interlopul Vandam, lăsat în libertate de sora judecătoare a unui prieten al interlopului. Vandam trăsese cu pistolul pe stradă, judecătoarea Grancea a considerat că nu este pericol public Lucian Romașcanu este supranumit "Senatorul chiloților", deoarece înainte de a intra în politică a fost directorul cotidianului Cancan, un tabloid.

Romașcanu căpușează încă evenimente organizate de Ministerul Culturii
Cifrele dezastrului: procentul soldaților ruși uciși în Ucraina, uriaș Foto: kremlin.ru
Internațional

Cifrele dezastrului: procentul soldaților ruși uciși

Procentul soldaților ruși uciși în Ucraina, calculat din totalul trupelor trimise pe front, este comparabil doar cu rata deceselor din rândul armatei sovietice în războiul de iarnă din Finlanda, între 1939 și 1940, arată un reputat istoric, Niall Ferguson, într-un comentariu pentru Bloomberg. El face o comparație și cu pierderile SUA în războiul din Coreea, din anii '50, în Irak sau Afganistan și arată că acestea sunt mult inferioare. Ferguson nu face nici o referire la pierderile rusești din al doilea război mondial. Cifrele dezastrului: procentul soldaților ruși uciși El pornește de la datele oferite de demnitarii din Vest, care estimează pierderile rusești de vieți omenești la 20-25.000 de persoane. Ferguson menționează că Ucraina consideră că aproape 50.000 de ruși au murit în invazie. „Estimările occidentale implică o rată a mortalității de cel puțin 9% până la 12%. Dacă afirmațiile ucrainene sunt corecte, cifra este mult mai mare: 25%-28%. Aceste rate sunt uimitor de ridicate în raport cu standardele conflictelor din secolele 20 și 21. De exemplu, procentul americanilor morți în luptă în războiul din Coreea s-a ridicat la 1,88% din forța totală desfășurată acolo”, arată istoricul. „Comparați toate aceste estimări cu numărul morților din războiul de nouă ani al SUA în Irak, care a dus la 3.500 de soldați americani uciși în acțiune și 32.000 de răniți sau cu campania SUA din Afganistan, între 2001 și 2021, care a costat viețile a peste 2.000 de militari americani și a generat peste 20.000 de răniți. În ambele cazuri, procentul celor uciși în acțiune din totalul forțelor desfășurate a fost minuscul comparativ cu (…) Ucraina. Războiul sovietic din Afganistan, care a durat peste zece ani, a dus la moartea a 15.000 de soldați sovietici și a peste 50.000 de răniți. Este posibil ca Rusia să fi avut un număr comparabil de victime doar în primele 10 săptămâni ale acestui război”, mai arată istoricul. Victoria pirică din Finlanda, comparabilă cu dezastrul din 2022 Ferguson mai oferă două comparații: războiul ruso-japonez, din 1904-1905, când Rusia a înregistrat între 43.000 și 80.000 de soldați uciși, iar Japonia - 80 - 86.000războiul sovieto-finlandez, 1939-1940, când pierderile URSS ar fi ajuns la 300.000, dar armata era incomparabil mai mare decât cea de acum, din Ucraina. Finlanda ar fi pierdut circa 68.000 de soldați. „Dar problema cheie este moralul armatei ruse. Ca să repet, războaiele nu se termină atunci când o parte a ucis mai mulți dintre soldații celeilalte părți, ci când soldații unei părți își pierd stomacul pentru a lupta și încep să se predea, să fugă sau să dezerteze. Evenimentele din ultimele 48 de ore au dat primul indiciu că cel puțin unele elementele forței de invazie rusești și-au pierdut stomacul pentru această luptă”, mai scrie Ferguson. Citește și: Rusia încasează doar de la ucraineni, pe front: veniturile din energie ale Kremlinului se prăbușesc, surplusul bugetar se evaporează

"Nuri separă satelitul fals" (sursa: koreaherald.com)
Internațional

"Nuri separă satelitul fals"

"Nuri separă satelitul fals". Coreea de Sud a efectuat cea de-a doua lansare-test a rachetei sale spaţiale Nuri, marţi, la opt luni după prima lansare realizată cu succes dar care nu a reuşit să plaseze pe orbită un satelit fals, informează agenţiile Reuters, AFP şi Yonhap. Racheta de 200 de tone, cu combustibil lichid, a decolat de la Centrul Spaţial Naro din Goheung, în extremitatea sudică a Peninsulei Coreene la ora locală 16.00 (7:00 GMT), cu sarcină utilă alcătuită dintr-un satelit de verificare a performanţei rachetei, de 162,5 kilograme şi un satelit fals, de 1,3 tone. "Nuri separă satelitul fals" "Nuri separă satelitul fals", a raportat televiziunea sud-coreeană YTN, marţi, la câteva minute după decolare, afirmând la scurt timp după aceea că lansarea "pare a fi un succes". Racheta KSLV-II Nuri în trei trepte, proiectată de Institutul de Cercetare Aerospaţială din Coreea (KARI) pentru a amplasa în cele din urmă o sarcină utilă de 1,5 tone pe orbita terestră, la 600 până la 800 de kilometri deasupra Pământului, reprezintă o piatră de temelie pentru planurile ţării de a face primii paşi în programul său spaţial şi de a atinge obiective ambiţioase în domeniul reţelelor 6G, a sateliţilor de spionaj şi chiar a sondelor selenare. Citește și: Kremlinul, provocare pentru Casa Albă: americanii capturaţi în Ucraina, „mercenari” angajaţi în activităţi ilegale, trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru „crimele” comise Programul utilizează în exclusivitate tehnologii coreene, iar aceasta este prima rachetă construită în această ţară. Cea mai recentă rachetă lansată de Coreea de Sud, în 2013, după întârzieri şi mai multe teste eşuate, a fost dezvoltată în comun cu Rusia. Prima lansare a fost în octombrie 2021 La prima lansare-test al rachetei Nuri, realizată în octombrie, vehiculul spaţial a finalizat secvenţele de zbor, dar nu a reuşit să amplaseze sarcina utilă de probă pe orbită după ce motorul celei de-a treia trepte şi-a încetat funcţionarea mai devreme decât era prevăzut. Inginerii au reglat rezervorul de heliu din a treia treaptă a rachetei Nuri pentru a rezolva această problemă, potrivit agenţiei Yonhap. KARI a declarat că intenţionează să efectueze încă cel puţin patru teste de lansare până în anul 2027. De asemenea, Coreea de Sud colaborează cu Statele Unite la o sondă care ar urma să fie amplasată pe orbita selenară şi speră să reuşească aterizarea unei sonde pe Lună până în 2030. Lansările în spaţiu au fost multă vreme o problemă sensibilă în Peninsula Coreeană, unde Coreea de Nord se confruntă cu sancţiuni din cauza programul său de rachete balistice, potrivit Agerpres. În martie, armata Coreei de Sud a realizat ceea ce a catalogat drept prima lansare cu succes a unei rachete spaţiale cu combustibil solid, o altă parte a planurilor sale de a lansa sateliţi spion, notează Reuters.

Kim Jong-un de neoprit în demersul nuclear (sursa: almayadeen.net)
Internațional

Kim Jong-un, de neoprit în demersul nuclear

Kim Jong-un, de neoprit în demersul nuclear. Coreea de Nord pare să extindă lucrările la situl său de testare nucleară pentru a include un al doilea tunel, a declarat joi un grup de reflecție cu sediul în SUA, în timp ce oficialii sud-coreeni și americani afirmă că Coreea de Nord ar putea efectua un test nuclear în orice zi. Lucrările de pregătire la tunelul nr. 3 al instalației de testare nucleară de la Punggye-ri erau aparent finalizate și pregătite pentru un posibil test nuclear, a declarat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale într-un raport, citând imagini din satelit comercial. Kim Jong-un, de neoprit în demersul nuclear Coreea de Nord a efectuat șase teste nucleare subterane la acest sit între 2006 și 2017. Grupul de cercetare a precizat că, pentru prima dată, analiștii au observat o nouă activitate de construcție la Tunelul nr. 4 al instalației, "sugerând cu tărie un efort de a-l reactiva pentru potențiale teste viitoare".În afara Tunelului nr. 3, imaginile au arătat un zid de sprijin și unele amenajări minore cu copaci mici sau arbuști, probabil în anticiparea unei vizite a unor oficiali de rang înalt, a precizat grupul. Biden i-a trimis lui Zelenski arme de încă un miliard de dolari, în special piese de artilerie şi obuze, precum şi rachete anti-navă. Macron și Scholz ajută mai degrabă din vorbe Cele două tuneluri nu au fost niciodată folosite anterior pentru teste nucleare, iar intrările lor au fost demolate în 2018, când Coreea de Nord a declarat un moratoriu autoimpus privind testarea armelor nucleare și a rachetelor sale balistice intercontinentale (ICBM). Liderul Kim Jong Un a declarat că nu mai este obligat să respecte acel moratoriu din cauza lipsei de măsuri reciproce din partea Statelor Unite în timpul negocierilor de denuclearizare, iar Coreea de Nord a reluat testele cu rachete balistice intercontinentale în acest an. Oficialii sud-coreeni au declarat săptămâna aceasta că Coreea de Nord este pregătită să efectueze un test nuclear "în orice moment" și că momentul va fi decis de Kim, potrivit CNN.

Planul inițial a lui Putin a eșuat încă de la început (sursa: Facebook/AntonyBlinken)
Internațional

SUA amenință Coreea de Nord

SUA amenință Coreea de Nord. Șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken avertizează Coreea de Nord că un test nuclear ar trage un răspuns rapid al SUA și al aliaților lor. „Coreea de Nord a finalizat pregătirile pentru un alt test nuclear şi cred că mai are nevoie doar de o decizie politică” pentru a trece la acţiune, a spus Blinken alături de omologul său sud-coreean, Park Jin, într-o conferinţă de presă la Washington, estimând, de asemenea, că acest lucru ar atrage noi „sancţiuni internaţionale”. SUA amenință Coreea de Nord „Continuăm să fim preocupaţi de perspectiva a ceea ce ar fi al şaptelea test nuclear,” dar primul din 2017, a mai spus Blinken. „Suntem în contact foarte strâns cu aliaţii şi partenerii noştri cei mai apropiaţi, începând cu Coreea de Sud, precum şi cu Japonia şi cu alţii, pentru a fi în măsură să răspundem rapid,” a adăugat el. Citește și: Putin nu doar că împiedică exporturile ucrainene de cereale pe mare, dar a și furat de la țara invadată, cu tancurile și rachetele, peste un sfert din terenurile agricole „Ne pregătim pentru toate scenariile (...) şi suntem gata să ne adaptăm postura militară pe termen scurt şi lung, atât cât este necesar,” a avertizat secretarul de stat american. Washington-ul şi-a exprimat opinia încă de luna trecută că Phenianul, care şi-a multiplicat deja lansările de rachete balistice, inclusiv intercontinentale, este pe cale să rupă moratoriul asupra testelor nucleare, potrivit Reuters. Antony Blinken a promis că va menţine „presiunea” până când liderul nord-coreean Kim Jong Un îşi va schimba atitudinea dar, în acelaşi timp, a dat asigurări că Statele Unite rămân pregătite pentru un dialog direct „fără condiţii prealabile”.

Kim Jong-un de neoprit în demersul nuclear (sursa: almayadeen.net)
Internațional

Noi provocări din Coreea de Nord

Noi provocări din Coreea de Nord. Coreea de Nord ar fi lansat o rachetă balistică intercontinentală în cadrul unei serii de trei teste de rachete, a declarat armata sud-coreeană, la o zi după vizita preşedintele american Joe Biden, potrivit armatei sud-coreene. Coreea de Nord a tras miercuri dimineaţă o "presupusă rachetă balistică intercontinentală" în cadrul unei serii de trei teste de rachete, a declarat armata sud-coreeană, la o zi după vizita preşedintele american Joe Biden în regiune, scrie AFP. Noi provocări din Coreea de Nord "Prima rachetă balistică (presupus ICBM) are o rază de acţiune de aproximativ 360 de kilometri şi o altitudine de aproximativ 540 de kilometri", a adăugat statul major sud-coreean într-un comunicat de presă. Armata sud-coreeană a indicat că aceste proiectile au fost lansate la orele 06.00 (marţi, 21.00 GMT), 06.37 şi 06:42 din Sunan, la periferia Phenianului, în direcţia Mării Japoniei. Citește și: La două zile după ce a promis că, din iulie, nu mai face angajări la stat, Guvernul va majora personalul Internelor cu circa 8.000 de persoane. Impactul bugetar: neprecizat Paza de coastă japoneză a evocat o "posibilă rachetă balistică" şi a cerut navelor să rămână departe de orice resturi căzute în mare, potrivit Agerpres. Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a convocat imediat o reuniune a Consiliului de securitate naţională, au făcut cunoscut serviciile sale. Regimul nord-coreean, sub sancţiunile Naţiunilor Unite pentru programele sale de armament, şi-a accelerat testele de rachete în ultimele luni, dând vina pe atitudinea "ostilă" a Statelor Unite. El a testat o rachetă balistică intercontinentală în martie pentru prima dată din 2017. Iar serviciile sud-coreene şi americane de informaţii îl bănuiesc că plănuieşte un test nuclear iminent, care ar fi şi primul în cinci ani. Guvernul american a spus în ultimele zile că se aşteaptă la o "provocare" din partea Phenianului în timpul sau imediat după vizita lui Joe Biden, care a încheiat marţi seară un turneu în Coreea de Sud şi Japonia.

Test nuclear pregătit de Phenian (sursa: presstv.ir)
Internațional

Test nuclear, pregătit de Phenian

Test nuclear, pregătit de Phenian. Coreea de Nord a încheiat pregătirile în vederea unui test nuclear şi aşteaptă cel mai bun moment pentru a-l declanşa, a declarat joi un deputat sud-coreean, citând informaţii furnizate de serviciul secret sud-coreean (NIS), transmit AFP şi Kyodo. 'Pregătirile pentru un test nuclear sunt acum încheiate şi (Phenianul) caută acum momentul potrivit' pentru a-l efectua, a declarat presei deputatul Ha Tae-keung, membru al comisiei pentru informaţii a Adunării Naţionale. Test nuclear, pregătit de Phenian În pofida extinderii rapide a epidemiei de COVID-19, au fost detectate de asemenea semne ale unei lansări de rachete, a prevenit NIS într-un briefing cu membrii comisiei. Preşedintele american Joe Biden soseşte vineri la Seul pentru o serie de summituri, în prima sa deplasare în Asia în calitate de preşedinte. Citește și: Bețele puse de Erdoğan în roatele aderării Finlandei și Suediei la NATO nu-l ajută pe Putin, liderul de la Ankara doar își negociază o relație mai bună cu Occidentul 'Informaţiile noastre reflectă posibilitatea reală' a unui test cu rachete cu capacitate nucleară sau a unui test cu armă nucleară în timpul vizitei preşedintelui Biden, a declarat miercuri consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit Agerpres. Tot miercuri, preşedinţia de la Seul a transmis că liderii Coreei de Sud şi Statelor Unite au un 'plan B' pregătit pentru forţele combinate ale celor două ţări pentru situaţia în care va avea loc o provocare majoră. În briefingul de joi, NIS a mai menţionat că Phenianul pare să fi refuzat neoficial să primească ajutor medical din Coreea de Sud în contextul epidemiei de COVID-19. Coreea de Nord a anunţat primele sale cazuri de COVID-19 săptămâna trecută, iar de atunci semnalează câteva sute de mii de cazuri de 'febră' zilnic.

Amenințarea nucleară realitatea anului 2022 (sursa: nknews.org)
Internațional

Amenințarea nucleară, realitatea anului 2022

Amenințarea nucleară, realitatea anului 2022. Coreea de Nord va accelera dezvoltarea arsenalului său nuclear, a declarat liderul Kim Jong Un în timp ce supraveghea o paradă militară uriașă care a prezentat rachete balistice intercontinentale (ICBM), a relatat marți presa de stat. Parada a avut loc luni seară, în timpul festivităților pentru aniversarea fondării forțelor armate nord-coreene, a precizat agenția de presă de stat KCNA. Aceasta are loc în contextul în care Pyongyang a intensificat testele de armament și demonstrațiile de putere militară, în contextul în care discuțiile de denuclearizare cu Statele Unite și noua administrație conservatoare din Coreea de Sud sunt în impas. Amenințarea nucleară, realitatea anului 2022 Oficiali americani și sud-coreeni spun că există semne de construcție nouă la singurul sit de testare nucleară cunoscut al Coreei de Nord, care a fost închis oficial din 2018, sugerând că Pyongyang s-ar putea pregăti să reia testarea armelor nucleare, potrivit Reuters. Citește și: Indiferent de soarta războiului din Ucraina, Putin e din ce în ce mai aproape de a fi inculpat pentru crime de război: procurorul Curții Penale Internaționale va coopera cu Eurojust "Forța nucleară a Republicii trebuie să fie pregătită să își exercite oricând misiunea responsabilă și disuasiunea unică", a declarat Kim la adunare, potrivit KCNA. Misiunea fundamentală a forței nucleare a Nordului este de a descuraja războiul, dar aceasta ar putea să nu fie singura utilizare, a adăugat el. "Dacă orice forță încearcă să se amestece în interesele fundamentale ale națiunii noastre, forțele noastre nucleare vor fi forțate să își îndeplinească în mod neașteptat cea de-a doua misiune", a spus Kim. La paradă a fost prezentat cel mai mare ICBM cunoscut al Coreei de Nord, Hwasong-17, a relatat KCNA. Racheta masivă a fost testată pentru prima dată luna trecută, dar oficialii din Coreea de Sud cred că eforturile de a efectua un test complet s-au încheiat cu o explozie deasupra Pyongyangului. Programele de rachete balistice și de arme nucleare ale Coreei de Nord sunt interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care au impus sancțiuni țării. În cadrul celui mai recent test de armament, la 16 aprilie, Kim a supravegheat lansarea a ceea ce mass-media de stat a declarat că sunt rachete cu rază scurtă de acțiune care ar putea transporta arme nucleare tactice. În timpul unei vizite la Seul săptămâna trecută, Sung Kim, emisarul american pentru Coreea de Nord, a declarat că aliații vor "răspunde în mod responsabil și decisiv la comportamentul provocator", subliniind totodată disponibilitatea sa de a se angaja cu Coreea de Nord "oriunde și fără condiții". Coreea de Nord a declarat că este deschisă la diplomație, dar a respins ofertele Washingtonului ca fiind neserioase, având în vedere ceea ce Pyongyang consideră "politici ostile", cum ar fi sancțiunile și exercițiile militare cu Sudul.

Pregătiri militare de primăvară (sursa: nbcnews.com)
Eveniment

Pregătiri militare de primăvară

Pregătiri militare de primăvară. Coreea de Sud şi Statele Unite au început luni exerciţiile militare de primăvară, pe fondul tensiunilor tot mai mari provocate de liderul de la Phenian în regiune, a anunţat armata sud-coreeană, informează Yonhap şi Reuters.Conform Statului Major sud-coreean, exerciţiile vor dura nouă zile şi vor implica doar simulări pe calculator, nu şi manevre de teren. Pregătiri militare de primăvară 'De această dată, antrenamentele vor oferi ocazia de a întări capabilităţile operaţionale combinate ale trupelor sud-coreene şi americane şi de a consolida şi mai mult postura defensivă combinată a aliaţilor', a precizat Statul Major, potrivit Agerpres. Citește și: Minciunile cu care Kremlinul atacă moralul Europei: dacă Rusia intră în incapacitate de plată, UE intră în hiperinflație. Bonus: refugiații ucraineni, „val de infracțiuni violente” Coreea de Nord a criticat aspru duminică, pe site-ul de propagandă Uriminzokkiri, aceste exerciţii, afirmând că 'invadatorii şi provocatorii trebuie să plătească' pentru acţiunile lor. Coreea de Nord a testat sâmbătă un nou tip de rachetă care a atins o altitudine de circa 25 km şi a zburat pe o distanţă de 110 km, a transmis duminică Statul Major sud-coreean. Reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Sung Kim, a sosit duminică la Seul pentru o vizită de cinci zile, în cursul căreia se va întâlni cu responsabili sud-coreeni, printre care omologul său Noh Kyu Duk. Potrivit agenţiei Yonhap, Kim a declarat la sosire că se află la Seul pentru a continua 'coordonarea strânsă' în privinţa evoluţiilor din Coreea de Nord. El a afirmat că este deschis discuţiilor cu Phenianul în orice moment şi fără precondiţii, însă acesta a respins până acum ofertele, acuzând Washingtonul că menţine politici ostile, precum sancţiuni şi exerciţii militare. Conform presei sud-coreene, emisarul american este aşteptat să aibă întâlniri cu echipa de tranziţie a preşedintelui ales Yoon Suk-yeol, care îşi va prelua mandatul în mai, însă ele nu au fost confirmate deocamdată. Coreea de Nord a sărbătorit ziua de naştere a liderului fondator al Coreei de Nord, Kim Ir Sen, cu o procesiune publică uriaşă, artificii şi dansuri sincronizat, dar fără paradă militară. Analiştii şi oficialii sud-coreeni şi americani au apreciat că un test nuclear este posibil în contextul acestei aniversări. Oficialii sud-coreeni au spus că Phenianul ar putea să mai organizeze o paradă militară sau să efectueze un test în jurul datei de 25 aprilie, zi în care este marcată aniversarea înfiinţării Armatei revoluţionare populare coreene în 1932.

Phenianul ar putea efectua un test nuclear în zilele următoare (sursa: Pixabay)
Internațional

Phenianul ar putea efectua un test nuclear în zilele următoare

Phenianul ar putea efectua un test nuclear în zilele următoare. Grupul de atac USS Abraham Lincoln operează în apele din largul peninsulei coreene, a declarat un oficial american, după ce presa sud-coreeană a relatat că navele au fost desfășurate pe fondul tensiunilor legate de testele cu rachete efectuate de Coreea de Nord. Phenianul ar putea efectua un test nuclear în zilele următoare Oficialul a declarat că grupul se află în Marea Japoniei, cunoscută și sub numele de Marea de Est, pentru exerciții cu forțele japoneze pentru a reasigura aliații și partenerii din regiune. Mișcarea are loc în contextul în care oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijorați că Coreea de Nord ar putea efectua un test nuclear subteran în zilele următoare. Citește și: Putin caută cu disperare un succes militar în Ucraina înainte de parada de pe 9 mai, care marchează victoria împotriva nazismului. Ținta: estul separatist prorus Este pentru prima dată din 2017 când un grup de portavioane este desfășurat în apele dintre Coreea de Sud și Japonia. În acel an, USS Ronald Reagan, Theodore Roosevelt și Nimitz, precum și grupurile lor de atac cu mai multe nave, s-au desfășurat într-o demonstrație de forță în urma testelor cu rachete și arme nucleare ale Coreei de Nord, potrivit Reuters. Agenția de știri sud-coreeană Yonhap a citat surse informate neidentificate care au declarat că USS Abraham Lincoln va opera în zonă timp de trei până la cinci zile. Răspunzând la rapoartele presei sud-coreene de luni, un purtător de cuvânt al Forțelor americane din Coreea (USFK) a declarat că acestea nu vor comenta exercițiile planificate sau în curs de desfășurare. Coreea de Nord face repetiții pentru război Consilierii președintelui ales al Coreei de Sud au solicitat redistribuirea mijloacelor strategice americane, precum portavioane, bombardiere nucleare și submarine, în peninsula coreeană, în timpul discuțiilor purtate cu ocazia unei vizite la Washington săptămâna trecută. Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că este conștient de faptul că grupul de portavioane se află în apele internaționale, dar a refuzat să comenteze rapoartele, deoarece este vorba de un activ militar american. Coreea de Nord a criticat anterior exercițiile militare americane ca fiind o repetiție pentru război și a spus că acestea cresc tensiunile.

Zelenski cere ajutor militar sud-coreean (sursa: cnn)
Eveniment

Zelenski cere ajutor militar sud-coreean

Zelenski cere ajutor militar sud-coreean. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat luni că forţele ruse au ucis la Mariupol zeci de mii de oameni, transmite CNN. Într-un discurs transmis prin legătură video în parlamentul de la Seul, Zelenski a cerut Coreei de Sud orice ajutor militar pe care îl poate oferi. Zelenski cere ajutor militar sud-coreean "Mariupolul a fost distrus, sunt zeci de mii de morţi. Cu toate acestea, ruşii nu îşi opresc ofensiva", a susţinut el. Reuters a confirmat distrugerile pe scară largă din oraşul-port de la Marea Azov, dar nu a reuşit să verifice exactitatea estimării numărului de morţi. Citește și: Peste 1.200 de cadavre, descoperite numai în regiunea Kiev după plecarea trupelor ruse. Amploarea crimelor de război pare să indice un ordin primit de la vârful lanțului de comandă Zelenski nu a specificat ce arme ar dori de la Coreea de Sud, dar a arătat că această ţară are multe tipuri de armament care ar putea nu doar să salveze vieţi în Ucraina, ci şi să împiedice Rusia să atace alte ţări. "Ucraina are nevoie de diferite tehnologii militare, de la avioane la tancuri", a spus el. "Coreea de Sud ne poate ajuta", a adăugat Zelenski. Ministrul sud-coreean al apărării, Suh Wook, a discutat telefonic vineri cu omologul său ucrainean, Oleksi Reznikov, la solicitarea acestuia. Reznikov a mulţumit pentru ajutorul umanitar şi alimente şi a cerut Coreei de Sud să trimită în Ucraina arme antiaeriene, a comunicat luni Ministerul Apărării de la Seul.

Phenianul amenință Sudul cu arme nucleare (sursa: The Japan Times)
Internațional

Phenianul amenință Sudul cu arme nucleare

Phenianul amenință Sudul cu arme nucleare. Coreea de Nord spune că se opune războiului, dar va folosi arme nucleare dacă Coreea de Sud va ataca, a declarat marți Kim Yo Jong, puternica soră a liderului Kim Jong Un, într-un avertisment despre care analiștii au spus că este probabil destinat viitorului președinte conservator al Sudului, relatează Reuters. Phenianul amenință Sudul cu arme nucleare Kim Yo Jong, un oficial de rang înalt în guvern și în partidul de guvernământ, a declarat că a fost o "greșeală foarte mare" ca ministrul sud-coreean al apărării să facă remarci recente în care a discutat despre atacuri asupra Nordului, a relatat agenția de știri de stat KCNA. Citește și: Presiunea internațională ca Putin să fie judecat pentru crime de război crește: UE, gata să trimită echipe de anchetatori în Ucraina. În ce condiții poate fi Putin anchetat penal Ministrul sud-coreean al apărării Suh Wook declarase vineri că armata țării sale dispune de o varietate de rachete cu rază de acțiune, precizie și putere semnificativ îmbunătățite, cu "capacitatea de a lovi cu precizie și rapid orice țintă din Coreea de Nord". Ambele țări și-au intensificat demonstrațiile de forță militară după ce Coreea de Nord a testat în acest an o serie de rachete din ce în ce mai puternice. Oficialii de la Seul și Washington se tem, de asemenea, că aceasta s-ar putea pregăti să reia testarea armelor nucleare pentru prima dată din 2017, pe fondul unor negocieri în impas. Kim Jong-Un spune că va distruge obiective importante din Seul Kim și un alt oficial nord-coreean au emis duminică declarații anterioare în care au condamnat remarcile lui Suh și au avertizat că Pyongyangul va distruge obiective importante din Seul dacă Sudul va întreprinde orice "acțiune militară periculoasă", cum ar fi un atac preventiv. Criticile lui Kim sunt cel mai probabil îndreptate împotriva președintelui ales al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, care a cerut o apărare mai musculoasă împotriva amenințărilor nord-coreene, a declarat Rachel Minyoung Lee, analist la proiectul 38 North, cu sediul în SUA, care monitorizează Coreea de Nord. "Comentariul lui Yoon privind 'lovitura preventivă' a ținut prima pagină a ziarelor în urmă cu câteva luni, iar Pyongyang profită de remarcile lui Suh pentru a face o remarcă față de viitoarea administrație sud-coreeană", a spus ea. "Până acum, Coreea de Nord s-a abținut să îl critice pe Yoon la un nivel autoritar, dar cu siguranță pare să pregătească terenul pentru asta". Declarațiile sugerează că Pyongyang pregătește publicul nord-coreean pentru o posibilă schimbare în relațiile intercoreene odată ce Yoon va prelua funcția în luna mai, a adăugat Lee. O delegație din echipa lui Yoon a fost la Washington în această săptămână pentru a se întâlni cu oficiali americani, care și-au reiterat angajamentul de a apăra Coreea de Sud, potrivit unei declarații a Departamentului de Stat al SUA de marți. Kim este conștient că un război va lăsa Coreea de Nord în ruine În declarația sa de marți, Kim a declarat că Pyongyang se opune războiului, care ar lăsa peninsula în ruine, și nu consideră Coreea de Sud drept principalul său inamic. "Dar dacă Coreea de Sud, din orice motiv - fie că este sau nu orbită de o judecată greșită - optează pentru o astfel de acțiune militară ca „lovitura preventivă” prezentată de (Suh Wook), situația se va schimba", a adăugat Kim. "În acest caz, Coreea de Sud însăși va deveni o țintă". Dacă armata sud-coreeană încalcă teritoriul Coreei de Nord, aceasta se va confrunta cu un "dezastru teribil de neimaginat", iar forța de luptă nucleară a Nordului va trebui să-și facă în mod inevitabil datoria, a spus ea, menționând că Sudul poate evita această soartă renunțând la orice "vis cu ochii deschiși" fantastic de a lansa un atac preventiv asupra unui stat cu arme nucleare.

O nouă amenințare nucleară (sursa: japantimes.co.jp)
Internațional

O nouă amenințare nucleară

O nouă amenințare nucleară. Există tot mai multe semne că Coreea de Nord ar putea testa în curând o armă nucleară pentru prima dată din 2017, în încercarea de a-și îmbunătăți arsenalul și pentru a crește presiunea politică, au declarat oficiali și analiști americani, relatează Reuters. O nouă amenințare nucleară Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters că există indicii, inclusiv activitatea din apropierea sitului nuclear Punggye-ri, că Pyongyang s-ar putea pregăti pentru un fel de test, deși nu este clar un moment exact. Citește și: Invazia Ucrainei se transformă într-un război prelungit care are ca miză estul țării, estimează americanii. Biden sugerează că Putin e atins de paranoia: S-a autoizolat, a arestat consilieri Un oficial militar sud-coreean a confirmat că se urmărește activitatea de refacere a unuia dintre tunelurile folosite pentru testele nucleare. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat săptămâna aceasta să comenteze, dar a declarat că Washingtonul este îngrijorat de posibilitatea unor noi teste, deoarece ar fi o oportunitate pentru Coreea de Nord de a-și îmbunătăți arsenalul. "De fiecare dată când testezi înveți…. Știm că acesta este un program pe care vor să îl îmbunătățească", a declarat el marți, în cadrul unui briefing. "Și astfel, desigur, suntem îngrijorați de eforturile de a face acest lucru". Analiștii spun că mai multe teste ar putea ajuta Coreea de Nord să își atingă obiectivele declarate de a fabrica focoase nucleare mai mici și de a le îmbunătăți fiabilitatea. O reluare a testelor nucleare ar putea trimite unde de șoc politice în regiune. China și Rusia s-au alăturat Statelor Unite și altor membri ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în sancționarea Pyongyangului pentru testele sale anterioare, dar în urma zborului rachetei balistice intercontinentale (ICBM) de săptămâna trecută, atât Beijingul, cât și Moscova au semnalat opoziția față de orice noi măsuri și au declarat că sancțiunile ar trebui să fie relaxate. Liu Xiaoming, trimisul Chinei pentru afaceri coreene, a făcut apel la toate părțile să dea dovadă de reținere, dar a declarat că cauza principală a tensiunilor este eșecul Washingtonului de a aborda preocupările legitime de securitate ale Coreei de Nord și de a răspunde reciproc măsurilor luate de Pyongyang începând cu 2018. Joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Washingtonul rămâne deschis la discuții, dar că provocările continue ale Coreei de Nord vor atrage răspunsuri suplimentare din partea comunității internaționale. Coreea de Nord a efectuat toate cele șase teste nucleare pe care le-a efectuat în tuneluri adânci săpate sub munți la Punngye-ri. În 2018, a folosit explozibili pentru a închide intrările vechi în fața presei străine invitate, dar nu și a experților internaționali, ceea ce a ridicat întrebări cu privire la amploarea demolării. În acel an, Pyongyang a declarat un moratoriu voluntar privind testarea armelor nucleare și a rachetelor sale balistice intercontinentale. De atunci, a declarat că nu este obligat să respecte acest lucru din cauza lipsei de măsuri reciproce din partea Statelor Unite și a aliaților săi. Luna trecută, a testat ICBM-uri pentru prima dată din 2017.

Amenințarea nucleară realitatea anului 2022 (sursa: nknews.org)
Internațional

Nord-coreenii mor de foame, Phenianul investește tot în rachete

Nord-coreenii mor de foame, Phenianul investește tot în rachete. Dictatorul nord-coreean, Kim Jong Un a anunțat că țara va fi echipată cu putere militară "redutabilă" şi "imparabilă", au relatat luni media de stat nord-coreene, la câteva zile după testul cu cea mai puternică rachetă efectuat vreodată de Phenian, scrie Agerpres. Nord-coreenii mor de foame, Phenianul investește tot în rachete La 25 martie, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu rază lungă de acţiune. Citește și: Manipulare de manual a oligarhului Deripaska, care are afaceri și în România: „O mobilizare ideologică diabolică se desfăşoară din toate părţile”. Deripaska, prieten cu Putin, sancționat Numită Hwasong-17, această puternică ICBM fusese dezvăluită prima dată în noiembrie 2020 şi botezată ''racheta monstru'' de către analişti. ''Vom continua să ne urmăm obiectivul de consolidare a capacităţilor de apărare naţională şi să dezvoltăm mai multe mijloace puternice de a lovi, pentru ca armata noastră populară să fie echipată'', a declarat Kim Jong Un în faţa personalului care a participat la lansarea rachetei intercontinentale. Racheta lansată săptămâna trecută pare să fi zburat pe o distanţă mai lungă şi la o altitudine mai mare decât precedentele ICBM testate până acum de Coreea de Nord, ţară dotată cu arma nucleară. Testele nucleare şi de rachete cu rază lungă de acţiune au fost întrerupte în perioada în care Kim Jong Un şi fostul preşedinte american Donald Trump au purtat convorbiri diplomatice. Acestea sunt într-un punct mort după eşecul summitului de la Hanoi, din 2019. De la începutul anului, Phenianul a realizat zece teste cu rachete, iar cel de săptămâna trecută marchează reluarea tirurilor cu rază lungă de acţiune. Coreea de Nord se află într-o profundă criză alimentară de mulți ani, după ce a fost izolată de mai toate puterile lumii din cauza amenințărilor tot mai dese și a lansărilor de rachete balistice în apropierea țărilor din jur.

Rusia încearcă modelul coreean: divizarea Ucrainei, spune generalul Budanov (sursa: gur.gov.ua)
Eveniment

Rusia încearcă modelul coreean: divizarea Ucrainei

Rusia încearcă modelul coreean: divizarea Ucrainei. Moscova vrea să împartă Ucraina în două părţi, pentru a crea în partea de est o zonă extinsă controlată de Moscova, după ce aceasta a eşuat în încercarea de a cuceri întreaga ţară, a susţinut duminică şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei (GURMO), Kirilo Budanov, relatează agenţiile Reuters şi EFE. Rusia încearcă modelul coreean: divizarea Ucrainei "De fapt, este o încercare de a crea Coreea de Nord şi Coreea de Sud în Ucraina", a estimat acesta într-o declaraţie, adăugând că ucrainenii vor lansa în curând un război de gherilă în acele zone ale ţării căzute sub control rusesc. De asemenea, potrivit ultimei evaluări a serviciilor de informaţii britanice, Rusia încearcă în prezent să încercuiască trupele ucrainene pe frontul estic din Donbas. Citește și: Secretele rezistenței ucrainene: informatori în armata rusă, „vânători” de oameni, partizani În acest scop, deplasează spre sud trupe de pe poziţiile din zona oraşului nordic Harkov şi spre nord din poziţiile din zona oraşului sudic Mariupol asediat în continuare. Astfel, o joncţiune a acestor forţe ar putea izola trupele ucrainene ce luptă în estul Ucrainei, ale căror efective sunt estimate de Rusia la circa 60.000 de soldaţi. Ministerul rus al Apărării anunță concentrarea pe Donbas Ministerul rus al Apărării a transmis de altfel vineri că, din punctul său de vedere, prima fază a operaţiunii sale militare în Ucraina este aproape încheiată, iar de acum înainte trupele ruse se vor axa pe "eliberarea" completă a regiunii estice Donbas ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk. Începută pe 24 februarie, invazia rusă a făcut progrese doar în primele zile, când a ajuns la porţile Kievului, dar înaintarea trupelor ruse a fost oprită sau încetinită ulterior pe toate fronturile de rezistenţa puternică a trupelor ucrainene, susţinute cu armament occidental, în special rachete antitanc şi sisteme antiaeriene portabile. La o lună de la începerea invaziei, singurul mare oraş ucrainean care se află sub control rusesc este Herson, în sud, dar și acesta este acum disputat.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră