sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: consiliul judetean

17 articole
Politică

România n-a terminat podul spre baza Cincu

România n-a terminat nici acum podul spre baza militară de la Cincu, unde se află sute de militari NATO: Guvernul și Consiliul Județean Brașov își pasează problema, arată Antena 3. În ianuarie 2025, presa scria că militarii francezi din bază nu au apă suficientă și vor să sape o fântână, la 350 de metri adâncime. La bază sunt acum 1.200 de militari francezi, dar numărul lor ar putea crește la 5.000. Citește și: România a cheltuit efectiv o sumă ridicol de mică din PNRR, arată un membru al Consiliului de Administrație al BNR România n-a terminat podul spre baza Cincu „Constructorul este interesat să finalizeze lucrările mult mai repede şi sperăm ca ele să fie gata undeva în primăvara anului viitor, deşi termenul contractual, legal este august 2025 (…) Proiectul este îmbunătăţit şi, sigur, şi investiţia este mai mare, a ajuns aproape la 40 de milioane de lei (aproape dublu faţă de suma alocată iniţial – n.r.) şi avem garanţia că vom primi o mare parte din aceşti bani de la Ministerul Dezvoltării (…) în timp ce contribuţia proprie este de aproximativ 9 milioane de lei”, spunea vicepreședintele CJ Brașov, Todorică Șerban (PNL), în octombrie 2024. Însă podul nu va fi gata în mai, când se va desfășura un amplu exercițiu militar, iar trupele franceze vor fi nevoite să ocolească zeci de kilometri. „Acum autorităţile au înaintat o nouă dată de finalizare. Potrivit acestora, podul de la Voila va fi finalizat în prima parte a acestui an. În cel mai bun caz, dacă va fi respectată data, podul va fi funcțional pentru retragerea tehnicii de luptă după finalizarea exercițiului. Construcţia are aproape 94 de metri lungime și o lățime de 13,5 metri”, arată Antena 3. „Guvernul francez a sesizat de nenumărate ori problema Guvernului României, care a tratat problema cu indiferență, aruncand problema în curtea CJ Brasov”, mai susține acest post. Contractul de lucrări pentru construirea podului de la Voila a fost semnat de CJ Braşov, ca beneficiar, încă din ianuarie 2021. Însă, timp de doi ani, între diversele părţi implicate în proiect au existat dispute privind soluţiile tehnice, dispute care au dus din păcate la întârzierea lucrărilor. Într-un final, în septembrie 2023 vechiul pod a fost demolat prin detonare.

România n-a terminat podul spre baza Cincu Foto: Pro TV
Alianță PSD-AUR în Consiliul Județean Prahova Foto: Inquam/Sabin Cirstoveanu
Politică

Alianță PSD-AUR în Consiliul Județean Prahova

Alianță PSD-AUR în Consiliul Județean Prahova: cele două partide și-au impus vicepreședinții, în timp ce consilierii județeni PNL și USR s-au retras din ședință pentru a nu participa la vot. Citește și: În casa lui Horațiu Potra, care are o avere imensă, s-ar fi găsit 1,7 milioane de dolari: ANI și ANAF, obligate să investigheze, fiindcă banii nu apar în declarația de avere Alianță PSD-AUR în Consiliul Județean Prahova Propunerile făcute pentru cele două funcţii de vicepreşedinte au fost Daniel Mario Soare (PSD), fost director al Direcţiei Relaţii Internaţionale din Primăria Ploieşti, şi jurnalistul Vlad Călin Dumitrescu Ferentz (AUR). Acestea au fost validate în unanimitate cu câte 21 de voturi ale consilierilor județeni prezenți. Consilierii județeni PNL și USR, în număr de 16, au părăsit sala de ședință și nu au participat la vot. Cele două proiecte care vizau alegerea vicepreşedinţilor au fost introduse suplimentar pe ordinea de zi, iar liderul de grup al liberalilor, Dumitru Tudone, ceruse inițial amânarea discuţiei asupra acestora pe motiv că nu se justifică urgenţa, propunerea sa nefiind validată prin vot. Noul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, ales în 9 iunie 2024, este Virgiliu Nanu (PSD).

Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv Foto: Instagram
Politică

Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv

Florentin Pandele a băgat, de facto, primăria Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean (CJ) Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul. El a trimis, potrivit documentelor obținute de DeFapt.ro, cel puțin două adrese către Consiliul Județean Ilfov, una la 18 septembrie, alta la 19 septembrie, în care cere șase milioane de lei pentru plata facturilor restante. Citește și: România va fi pedepsită dur fiindcă Guvernul n-a trimis la Bruxelles planul de reducere a deficitului bugetar – Cîțu În 2020, și soția sa, Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, a lăsat Bucureștiul într-o situație financiară extrem de gravă. UPDATE: După publicarea acestui articol, primăria lui Florentin Pandele, Voluntari, ne-a trimis un drept la replică în care susține că nu se află „în proces de faliment”, ceea ce DeFapt.ro nici nu a afirmat. Citește și: Primăria lui Pandele ne-a trimis un drept la replică: susține că nu se află „în proces de faliment”, ceea ce DeFapt.ro nici nu a afirmat Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv Voluntari este, potrivit unui clasament realizat în 2023 de Urbanize Hub, unul din cele mai bogate orașe din România, fiind pe locul patru în clasamentul PIB-ului pe cap de locuitor. Pandele promite că va returna „împrumutul” de la CJ Ilfov în termen de șase luni. El se plânge că trebuia să încaseze, în 2024, circa 240 de milioane de lei din „cotele defalcate din impozitul pe venit”, dar a atras doar 142 de milioane de lei până la 18 septembrie. Consiliul Județean Ilfov este condus de liberalul Hubert Thuma - reales la 9 iunie 2024 cu sprijinul PSD - iar acesta era într-o relația de prietenie cu soțul Gabrielei Firea, Florentin Pandele. Însă Consiliul Județean Ilfov intenționează să scoată din fondul de rezervă doar trei milioane de lei pentru orașul Voluntari, „în vederea remedierii de extremă dificultate cu care se confruntă, ca urmare a imposibilității de a achita facturile restante”. În documentele obținute de DeFapt.ro se vede și ce restanțe la plată are primăria lui Pandele: 4,3 milioane de lei la salubritate, circa 900.000 de lei la iluminatul public, 703.000 lei la transport public, 647.000 lei - apă canalizare, 487.000 lei - energie și 320.641 - Învățământ. În scrisoarea către Consiliul Județean Ilfov, primarul Pandele afirmă că localitatea pe care o administrează se află „în situație de extremă dificultate financiară”. Primăria Voluntari și-a însoțit cererea către Consiliul Județean Ilfov de mai multe facturi. Pe mai multe documente privind cheltuielile școlilor se vede că acestea plătesc o sumă uriașă, de 8.000 de lei, către Televol Systems, pentru „servicii întreținere rețea”. Televol Systems este o companie înființată de Primăria Voluntari, specializată în Telecomunicații.

DNA l-a trimis în judecată pe președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuta
Politică

DNA l-a trimis judecată președintele Consiliului Județean Călărași

DNA l-a trimis în judecată pe președintele Consiliului Județean (CJ) Călărași, Vasile Iliuță (PSD), abia reales în funcție. Acesta este acuzat de abuz în serviciu. Citește și: PSD a băgat Casa de Comerț Unirea în faliment: pierderi astronomice, în 2023, de patru ori peste cele din toți anii precedenți, cumulat Iliuţă a fost reales în funcţie, la alegerile din 9 iunie, cu aproape 50% dintre voturile exprimate, potrivit rezultatevot.ro. Alături de el au fost trimişi în judecată vicepreşedintele CJ, secretarul general, dar şi doi consilieri de achiziţii publice. DNA l-a trimis în judecată pe președintele Consiliului Județean Călărași „La data de 28 decembrie 2020, inculpatul Iliuţă Vasile, în calitatea menţionată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu SC NYLVYAN SRL un număr de trei contracte având ca obiect prestarea unor servicii de pază la obiectivele Consiliului Judeţean Călăraşi, în condiţiile în care societatea respectivă nu ar fi deţinut licenţă de funcţionare eliberată în condiţiile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, şi nici nu ar fi îndeplinit criteriile de participare la licitaţii. În demersurile sale, inculpatul Iliuţă Vasile ar fi beneficiat şi de sprijinul consilierilor Tudor Simina Iulia şi Dima Gabriel care, deşi ar fi cunoscut faptul că societatea respectivă nu ar fi întrunit condiţiile legale de a executa obiectul contractului, şi nici condiţiile prevăzute în caietul de sarcini, ar fi întocmit şi semnat mai multe documente, înlesnind în acest fel câştigarea licitaţiilor de către SC NYLVYAN SRL”, au arătat procurorii DNA. Prejudiciul produs CJ Călărași ar fi de 582.083 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru societatea respectivă. DNA mai arată că „în scopul îngreunării cercetărilor care se desfăşurau în prezenta cauză, inculpatul Beştea Mihăiţă Constantin, cu sprijinul secretarului general al judeţului, Paraschiv Aurel, s-ar fi substituit, fără drept, autorităţilor deliberative, respectiv Consiliului Judeţean Călăraşi, şi a înaintat la DNA un document din care ar fi reieşit faptul că nu s-ar fi produs niciun prejudiciu instituţiei publice pe care o reprezenta, în contextul de mai sus”. Iliuță ar fi amenințat procurorii În martie 2021, G4Media scria că Președintele Consiliului Județean (CJ) Călărași, Vasile Iliuță, actual PSD, fost PNL, l-ar fi amenințat pe procurorul de la PJ Călărași care îl ancheta, potrivit rechizitoriului pus la dispoziția presei de DNA în baza legii 544/2001. Procurorul de la PJ Călărași îl ancheta pe Iliuță pentru că a vrut să dea afară 10 angajați ai CJ și nu i-a plătit, deși aceștia câștigaseră în instanță. „Inculpatul i-a spus persoanei vătămate că o să angajeze detectivi particulari care să o urmărească, context în care a precizat că are serviciile în spate și că dacă în trecut a săvârșit cea mai mică abatere, va afla și o va distruge”, arată procurorii DNA în rechizitoriul lui Iliuță.

Prietenul lui Ciolacu, Alfred Simonis, a împrumutat PSD cu o sumă imensă Foto: Inquam/Virgil Simionescu
Politică

Simonis, a împrumutat PSD cu o sumă imensă

Prietenul lui Marcel Ciolacu, deputatul Alfred Simonis, a împrumutat PSD cu o sumă imensă, de peste patru ori salariul său și al soției pe un an. Informația apare în declarația de avere a lui Simonis. Ciolacu și Simonis, cu pantofi italienești identici, la ziua patriarhului Daniel Citește și: EXCLUSIV Austeritate PSD: Ciolacu și Simonis, cu pantofi italienești identici, de 1.500 USD, la ziua patriarhului Daniel În schimb, Ciolacu l-a lăsat pe Simonis în postul de președinte interimar al Camerei Deputaților, iar la aceste alegeri a aranjat să fie susținut și de PNL în cursa pentru șefia Consiliului Județean Timiș. Simonis a împrumutat PSD cu o sumă imensă În declarația de avere a lui Simonis, depusă la 12 iunie 2024, apare că a împrumutat PSD cu imensa sumă de 660.000 de lei. Indemnizația sa de deputat a fost, în anul fiscal 2023, de 151.533 de lei, net, iar soția sa a câștigat, net, 7.806 lei. În consecință, împrumutul către PSD este peste patru ori mai mare decât veniturile lor salariale. În plus, familia Simonis are datorii la bănci de circa 685.000 de lei. Mai mult, soția lui Simonis a cumpărat în 2023 un teren de 2.878 mp în satul Murani, la 26 de kilometri de Timiș. Un astfel de teren poate costa între 30.000 și 45.000 de euro, arată prețurile de vânzare de pe site-uri specializate în tranzacții imobiliare. Însă, în 2023, familia Simonis pare să fi recuperat două împrumuturi personale, de 920.000 de lei și a vândut un teren, cu 30.000 de euro. Simonis a fost ales președinte al CJ Timiș cu 126.954 voturi, respectiv 42,52%. Însă pe locul II a venit Alin Nica, care a fost exclus din PNL pentru că s-a opus candidaturii lui Simonis, așa că a trecut la Forța Dreptei, partidul lui Ludovic Orban. Nica a luat 109.023 voturi (36,28%), ceea ce sugerează că PNL putea să păstreze șefia CJ Timiș, dacă nu-l ajuta pe Simonis. Studii dubioase, afacerist falit, excursii de lux Simonis a absolvit una din cele mai slabe universități din România, Tibiscus. El a fost un afacerist falit, dar cu Porsche, excursii spectaculoase, de lux, și avere suspectă. „Unul din cei mai bogați deputați ai PSD, Alfred Simonis, nu are cum să-și justifice cele cinci apartamente și case, mașinile de lux și nici sumele din conturi. Așa că a apelat la un truc: a vândut o parte din acestea. Dar nu se știe cui. Poate fi bănuit că lui însuși?”, scria Newsweek România în decembrie 2020. Simonis este atât de apropiat de Ciolacu încât poartă același model de pantofi de lux, italienești, de circa 1.000 de dolari.

Aventurile deputatului Ungureanu în căutarea unui colegiu Foto: Facebook
Politică

Aventurile deputatului Ungureanu în căutarea unui colegiu

Aventurile deputatului USR Emaneul Ungureanu în căutarea unui colegiu: a fost ales în 2016 la Cluj, s-a transferat în 2020 la Buzău pentru a putea fi reales în Parlament, pierde acum jalnic alegerile la Suceava, unde a candidat pentru un post de președinte al Consiliului Județean. Citește și: Șoc în Diaspora: AUR și Șoșoacă au câștigat alegerile în majoritatea țărilor vestice, inclusiv SUA sau Italia Însă, potrivit unor surse din USR, Ungureanu și conducerea acestui partid știau că nu are nici o șansă la Suceava, dar i se crea o trambulină pentru o candidatură la Parlament din acest județ, după Buzău și Cluj. Aventurile deputatului Ungureanu în căutarea unui colegiu La alegerile din 9 iunie pentru președinția Consiliului Județean Suceava, Ungureanu a ieșit pe locul III, cu 21.051 de voturi, respectiv 7,3%. Pe locul I s-a aflat pesedistul Gheorghe Șoldan, care a obținut 124.796 de voturi, adică 43,23%, în timp ce pentru liderul liberal Gheorghe Flutur au votat 116.018 alegători, adică 40,19%. AUR nu a avut însă candidat la președinția CJ. La Consiliul Județean, Dreapta Unită a luat doar 6,77% din voturi, plasându-se pe locul IV, după PSD, PNL și AUR. Emanuel Ungureanu este din Cluj, unde a studiat la liceu și a muncit. În 2016, a fost ales deputat în acest județ. Însă, în 2020, fiindcă nu prinsese un loc eligibil la Cluj, președintele de la acel moment al partidului, Dan Barna, l-a transferat la Buzău, unde a fost ales. USR-PLUS a luat sub 9%, în 2020, în acel județ. În martie 2024, Emanuel Ungureanu a fost parașutat de la centru la conducerea filialei USR din municipiul Suceava. „La Suceava bătălia va fi împotriva lui Flutur și a clanului său. USR are resurse importante ca împreună cu PMP, care are o organizație puternică la Suceava, ca să realizeze un scor electoral bun”, declara el, în martie. Însă, potrivit unor surse din USR, el fusese detașat în Suceava pentru a avea un nou colegiu în care să fie reales deputat. În județul Suceava, din 114 primării, PSD a câștigat 61, PNL - 49, Dreapta Unită - doi și AUR - unul. La Gura Humorului, primarul este independent.

PSD vrea să pună șef peste județul Constanța pe fostul manager al unuia din cele mai dezastruoase spitale Foto: Telegraf Online
Politică

Șef peste Constanța, fostul manager cele mai dezastruoase spitale

PSD vrea să pună șef peste județul Constanța pe Cătălin Grasa, fostul manager al unuia din cele mai dezastruoase spitale din țară, Spitalul Județean Constanța: „Dezastru, jale”, spunea despre acest spital Sorina Pintea, fost ministru PSD al Sănătății, după un control inopinat efectuat în 2019. Citește și: Salariul uriaș al nepoțelului lui Piedone, plătit de contribuabilii Sectorului 5, mai mare ca al primarului Capitalei. Ce avere uriașă are administratorul Sectorului 5 Grasa a fost managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța din mai 2016 în noiembrie 2020. În mandatul acestuia, cel puțin doi pacienți ar fi murit așteptând peste zece ore pe holurile spitalului, relata Info Sud-Est. Acum, el a fost propus de PSD pentru a candida la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța. Ploua cu pisici, iar pacienții erau declarați morți din greșeală „Presa a scris în nenumărate rânduri despre problemele cu care se confruntă urgenţa spitalului din Constanţa, despre timpul mare de aşteptare până când ţi se pune un diagnostic, despre indiferenţa unor medici şi a unor asistente. Dacă pentru o banală entorsă eşti nevoit să stai câteva ore, pentru cazuri mai complicate aşteptarea durează peste 10 ore”, relata Adevărul, în februarie 2020. În ianuarie 202, mai multe publicații relatau că o bucată de tavan fals a căzut peste un pacient care se afla pe o targă, la Spitalul de Urgență Constanța, iar în momentul următor din tavan au început să iasă mai multe pisici. Tavanul ar fi căzut sub greutatea animalelor. În februarie 2017, un pacient de la acest spital a fost declarat mort din greșeală. „Cadrele medicale l-au confundat cu un alt bărbat internat în același salon. Familia au fost anunțată despre deces. Oamenii s-au pregătit pentru înmormântare, însă au constatat cu stupoare că ruda lor era în continuare, în spital, în stare gravă”, relata Libertatea. Șef peste Constanța, fostul manager al unuia din cele mai dezastruoase spitale „Tragedie trasă la indigo în Spitalul Județean Constanța. Un bărbat a murit de pneumonie după ce a așteptat ore în șir la Urgență, iar medicii i-au reproșat că «a venit degeaba». Un bărbat de 38 de ani din Constanța a povestit o tragedie trasă la indigo cu cea a femeii care a murit după ce a așteptat 16 ore pe holul secției de Urgență din Spitalul Județean Constanța. Femeia, de 70 de ani, este adusă de Ambulanță, introdusă pe cod verde (urgență relativ ușoară) și moare din cauza unor afecțiuni pulmonare netratate de medici în timp util. Bărbatul, de 70 de ani, este adus tot de Ambulanță, introdus pe același cod verde, și moare tot din cauza unor afecțiuni la plămâni ignorate de medici prea mult timp. Ambii pacienți își alertează familiile, spunându-le că se simt tot mai rău, că nu sunt băgați în seamă de nimeni și că «nu se descurcă cu medicii». Rudele le vin în ajutor și abia când ele își ies din fire, cei doi primesc atenția personalului medical. Niciunul nu mai trăiește astăzi”, scria Info Sud-Est., în februarie 2020. „Totuşi, noi avem o asemenea populaţie şi nu putem să ne batem joc. Până la urmă, eu am dat o aprobare de structură pentru centrul din Năvodari. Discutăm de anul trecut! Primăria l-a finalizat. Este secţie exterioară. Trebuie să ne grăbim. Eu am avut o discuţie cu dânsul să grăbim lucrurile. Să facem o structură care să corespundă cu ce avem nevoie în perioada sezonului estival. Eu cred că o să ne încadrăm. Eu i-am spus domnului preşedinte Ţuţuianu că nu ştiam cum face, dar trebuie să se încadreze în timpul pe care îl mai avem până atunci. Nu s-a gândit nimeni în atâţia ani să deschidă un centru de permanenţă în Năvodari, în Mangalia. Normal că vin turiştii la Constanţa, dacă nu au un centru de permanenţă deschis de-a lungul litoralului. Deci, eficienţă ZERO!”, spunea Pintea, la 9 aprilie 2019.

Divorț PSD-PNL la Brașov: social-democrații s-au supărat pe „aroganța” lui Veștea
Politică

Divorț PSD-PNL la Brașov: social-democrații anunță că nu-l susțin pe liberalul Veștea, care vrea să fie președinte al Consiliului Județean, datorită „aroganței” acestuia

Divorț PSD-PNL la Brașov: social-democrații anunță că nu-l susțin pe liberalul Veștea, care vrea să fie președinte al Consiliului Județean, datorită „aroganței” acestuia. Citește și: ANALIZĂ De la Piedone și Robert Negoiță la Simonis și Horia Constantinescu: profilul noilor baroni din camarila lui Ciolacu, pe care acesta îi susține oficial sau neoficial Preşedintele PSD Braşov, Marius Dunca, a afirmat că lui Adrian Veştea, lider al PNL Braşov, ar trebui "să-i fie ruşine" pentru că a declarat că nu-şi asociază imaginea cu cea a PSD, deşi a fost numit ministru în guvernul condus de social-democratul Marcel Ciolacu. Divorț PSD-PNL la Brașov Conform lui Dunca, în campania electorală nu va exista niciun pact de neagresiune între PNL şi PSD, singura excepţie fiind în ce priveşte competiţia pentru Primăria Braşov: „Eu le-am propus un pact de neagresiune, ei nu au vrut. Din acest moment, vom scoate toate neregulile de la Consiliul Judeţean (din perioada în care Adrian Veştea a fost preşedinte al acestui for - n.r.)”. În ce-l priveşte pe candidatul comun la Primăria Braşov, fostul primar cu mai multe mandate, câştigate sub sigla PDL şi, ulterior, a PNL, George Scripcaru, liderul PSD Braşov a subliniat că acesta „este un om de administraţie, care a făcut din municipiul Braşov cel mai frumos din ţară, un om cu experienţă, cu viziune, care cu siguranţă îşi va continua proiectele pe care le-a lăsat în 2020 în primărie". "De aceea îi rog pe toţi colegii din PSD Braşov, din activul de partid, să înţeleagă această dorinţă a braşovenilor pentru că George Scripcaru a ieşit în sondaje la o diferenţă foarte mare de actualul primar. Noi nu ne batem pe funcţii, nu contează cine este candidatul nostru, noi întotdeauna ne-am gândit la cetăţeni", a declarat Marius Dunca. Potrivit preşedintelui PSD Braşov, într-un sondaj comandat de conducerea centrală a celor două partide de coaliţie, George Scripcaru a fost cotat cu 37% din opţiunile de vot ale braşovenilor, în timp ce actualul primar USR, Allen Coliban, ar avea 24%, iar subprefectul Lucian Pătraşcu, propunerea iniţială a PSD pentru Primăria Braşov, şi liderul PNL Braşov, Adrian Veştea, stau „la fel", fiind cotaţi cu procente similare de circa 20%. Dunca a anunţat înscrierea oficială în cursa pentru şefia CJ Braşov a subprefectului PSD Lucian Pătraşcu. PSD îl susține însă pe liberalul Scripcaru „În judeţul Braşov nu curge lapte şi miere aşa cum ne spune fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. În judeţ sunt probleme de infrastructură rutieră, de sănătate - sunt spitale care trebuie renovate, de educaţie. Aeroportul Braşov (...) să spunem adevărul, a fost realizat în ultimii 15 ani. A fost început de fostul preşedinte PNL al CJ Braşov Adrian Căncescu şi terminat de Adrian Veştea. Însă niciunul nu a avut în vedere să realizeze, timp de 15 ani de zile, un drum care să conecteze oraşul Braşov de aeroport (...), nici să conecteze zona metropolitană de acesta printr-un drum expres", a declarat Lucian Pătraşcu. Citește și: Milioanele acumulate misterios de bugetarul Horia Constantinescu, care împrumută firme cu pierderi imense. A luat bac-ul la 21 de ani și vrea să fie primarul Constanței Până în prezent, pentru preşedinţia CJ Braşov şi-au mai anunţat candidaturile preşedintele USR Braşov, Irineu Darău, liderul filialei braşovene a AUR, Ana Loredana Predescu şi şeful PNL Braşov, Adrian Veştea. Pentru Primăria Braşov, PNL şi PSD vor avea un candidat comun, fostul primar George Scripcaru (PNL), iar USR pe actualul primar Allen Coliban. AUR nu şi-a nominalizat, deocamdată candidat.

Boc, Tișe și PNL-ul domină categoric orașul și județul Cluj Foto: Sport.ro
Politică

Boc, Tișe și PNL-ul domină categoric orașul și județul Cluj

Primarul Emil Boc, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe (PNL) și PNL-ul domină categoric în orașul și județul Cluj, arată un sondaj publicat de Media9.ro, sondaj care ar fi fost comandat chiar de liberali. Potrivit acestui site, sondajul a fost realizat în perioada 23 septembrie – 4 octombrie, prin metoda „door to door”. Citește și: Baronul PSD de Vaslui avea planuri mari: dacă scăpa de arest, Dumitru Buzatu dorea să fugă în Ecuador cu secretara. Iubita sa, cu 38 de ani mai tânără La nivel de municipiu, eșantionul a fost de 453 de persoane adulte și neinstituționalizate, iar pe întreg județul, de 1.053 de persoane. Marja de eroare este +-5% pentru Cluj-Napoca și +-3,3% pentru județ. Boc, Tișe și PNL-ul domină categoric orașul și județul Cluj Sondajul arată că, dacă Emil Boc va mai candida la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, ar câștiga detașat, cu un scor de 60%. Liberalii ar avea și alte variante, dar ele nu apar în sondajul obținut „pe surse” de Media9.ro. Sursa: media9.ro La Consiliul Județean, Alin Tișe (PNL) ar câștiga fără emoții, cu un scor de 52-53%, în funcție de contracandidații săi. În ceea ce privește intenția de vot pe partide - nu este clar, din datele publicate de Media9.ro, dacă se referă la votul pentru alegerile parlamentare sau pentru cele locale - PNL conduce detașat, iar AUR este pe locul IV, cu o intenție de vot de doar 5% la nivelul municipiului. Potrivit sondajului, intenția de vot este: Municipiul Cluj-Napoca: PNL – 49%, USR – 20%, PSD – 15%, UDMR – 8%, AUR – 5%. Județ: PNL – 50%, PSD – 17%, USR – 16%, AUR – 8%, UDMR – 7%. În datele publicate de Media9.ro nu apare formațiunea SOS România, condusă de senatoarea Șoșoacă. Încredere la nivel de județ în personalități politice Sursa: Media9.ro

Spitalul din Botoșani are asigurare de malpraxis la o firmă falimentară Foto: Libertatea
Eveniment

Spitalul Botoșani asigurare malpraxis firmă falimentară

Spitalul din Botoșani, unde o gravidă a fost lăsată să se chinuie până a murit, are asigurare de malpraxis la o firmă falimentară, Euroins. Polițele emise de această firmă erau valabile până la 8 septembrie, dar spitalul nu va încheia alta abia la 15 decembrie, când expiră contractul cu Euroins, a spus managerul Monica Adăscăliței. Citește și: Deși are 47.000 lei/ lună și două pensii speciale uriașe, președintele CCR, Marian Enache, încasează și trei sporuri și o indemnzație. Enache a avut dosar de turnător, dar a dispărut Spitalul din Botoșani are asigurare de malpraxis la o firmă falimentară Familia Alexandrei Ivanov, gravida care a murit după ore de chinuri la maternitatea spitalului, cere despăgubiri de șapte milioane de euro. Dar, după falimentul Euroins, Fondul de Garantare a Asiguraților poate despăgubi până la suma de 500.000 de lei, echivalentul a 100.000 de euro. În consecință, arată Monitorul de Botoșani, despăgubirile ar putea fi plătite de Consiliul Județean, care administrează spitalul. În prezent, spitalul a apelat la o firmă de avocatură specializată în astfel de procese, Cuculis și Asociații. „Spitalul nu a avut niciodată dosare de malpraxis și cu atât mai mult mă îngrijorează că avem această asigurare încheiată. Vom vedea care este situația când expiră, dar în primul rând orice asigurare este pentru a proteja beneficiarul, fie că este medic sau instituție”, a declarat dr. Monica Adăscăliței, managerul unității medicale, pentru Libertatea. Citește și: Viața de lux a șefului CCR, Marian Enache: 9.000 de euro lunar (300 de euro pe zi) – cheltuieli, plus economii de aproape 6.000 de euro pe lună. Totul, din bani publici: salariu, pensii speciale, sporuri Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, a murit pe 18 august, la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Tânăra de 25 de ani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Bolojan a păstrat doar 340 angajați la CJ Bihor Foto: Facebook
Politică

Bolojan a păstrat doar 340

Legea ar permite Consiliului Județean (CJ) Bihor să aibă 626 de angajați, dar președintele acestei insituții, Ilie Bolojan, a păstrat doar 340. Precizarea a venit chiar de la președintele CJ Bihor, care a explicat ce efecte va avea proiectul de lege pentru care guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea, dacă va trece de Curtea Constituțională. Citește și: Judecătorii de la Cluj, deciși să nu-l lase pe Cherecheș să scape cu fuga: primarul din Baia Mare, pus sub control judiciar. Magistrații accelerează procesul, ca să evite prescrierea Bolojan le-a spus, ieri, consilierilor județeni, că pachetul Ciolacu nu va impune multe schimbări în structura de personal a consiliului. Bolojan a păstrat doar 340 „În prezent Consiliul Județean Bihor are 87 posturi ocupate, cu tot cu conducere, din care patru funcții de șef de birou se vor desființa. Mai avem, de asemenea, 10 posturi de execuție vacante și cinci temporar vacante. Din cele patru funcții de șef de birou, două vor fi efectiv desființate, iar celelalte două, de la Direcția Tehnică, se vor transforma în funcții de șef de serviciu, având în vedere încărcarea foarte mare cu lucrul la Direcția Tehnică și necesitatea de a fi persoane care să răspundă și să gestioneze proiectele de sute de milioane de euro”, a explicat președintele CJ Bihor, citat de Bihoreanul. Pe de altă parte, Bolojan a mai precizat că, potrivit legii, CJ Bihor și instituțiile subordonate ar putea avea, raportat la numărul de locuitori ai județului, 626 posturi, însă în prezent sunt doar 340, „deci acest lucru (n.r. – noua legislație pentru reducerea posturilor) nu ne va afecta”. Citește și: EXCLUSIV Pescobar, bogat pe credit: Ferrari Roma, Lamborghini Urus și BMW X6, în leasing pe firma la care e angajat pe salariul minim pe economie și care administrează „Taverna Racilor” „La Consiliul Județean Bihor am concediat la începutul mandatului 50% din colegi, pentru că nu avea de lucru, nu discut de calitatea oamenilor. Nu aveau de lucru. Ce s-a constatat? Noi ne derulăm proiectele fără probleme, chiar am crescut numărul lor, și nu s-a prăbușit CJ Bihor care are în acest moment 89 de angajați. Economiile au fost de 6 milioane de euro pe an. Gândiți-vă că astfel de ecnomii se pot face și în alte locuri”, relata, în aprilie, președintele CJ Bihor.

Potop de angajări la stat, în timp ce Ciolacu se laudă că va reduce cheltuielile de personal Foto: Facebook Guvernul României
Eveniment

Potop de angajări la stat

Potop de angajări la stat, în timp ce Ciolacu se laudă că va reduce cheltuielile de personal, mai multe ministere și administrații locale controlate de PSD vor mai mulți bugetari. Citește și: Mandachi are dreptate, Otopeni este „o cârpitură comunistă”: aeroportul, pe mâna unor sinecuriști. Managerul, drumar, specializat în asfaltări. Mama sinecuristelor PSD, Geta Bumbac, ia bani de aici Doar la celebra unitate de informații a ministerului de Interne, DGPI, la 8 august s-au scos la concurs 20 de posturi. Potop de angajări la stat Ce angajări se fac sau sunt planificate de către diferite instituții ale statului: Ministerul Justiției angajaează 138 de oameni, 100 de posturi sunt pentru personalul auxiliar de specialitate, adică grefieri și specialiști IT, iar restul de 38 sunt de funcționar public. Pro TV susține că aceste angajări vor presupune cheltuieli suplimentare de 21 de milioane de lei. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene scoate la concurs 33 de posturi de consilieri, experți în diferite domenii și debutanți. Salariile nete, potrivit datelor din martie 2023, ar fi între 8-9.000 de lei. CNAS angajează cinci IT-iști, al căror salariu maxim va fi de cinci salariu mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat, adică 6.789 de lei. Ministerul de Finanțe: 17 angajați, printre care specialiști IT Ministerul Cercetării: 15 posturi scoase la concurs ANAF: 29 de posturi scoase la concurs În paralel cu angajările din aparatul central, cel puțin două administrații locale - Consiliul Județean Argeș și primăria Pitești - și-au mărit schema de personal. La Consiliul Județean, schema de personal sare de la 200 de angajați la 255. Pentru comparație, în Bihor, Consiliul Județean, condus de Ilie Bolojan, are 96 de angajați. Primăria Pitești își va mări și ea schema, cu 15 noi posturi. Sute de posturi noi au fost create de aparatul central și în 2021 și 2022, sub pretextul absorbției fondurilor europene. Ulterior apariției acestui articol, ministerul de Finanțe a revenit cu un lung drept la replică în care omite o chestiune esențială: toate concursurile despre care scrie de DeFapt.ro au fost anunțate după 4 august - așa cum se poate vedea din print-scren-urile de pe site-urile ANAF-ului și ministerului de Finanțe. La acel moment, era deja cunoscută intenția Guvernului de a reduce cheltuielile de personal. __________________________________ DREPT LA REPLICĂ Drept-la-replica-Defapt.ro_Descarcă

Județul Iași, condus tribal, între rude (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Județul Iași, condus tribal, între rude

Județul Iași, condus tribal, între rude. Familiei de la vârful Consiliului Județean i-a mers cel mai bine. Județul Iași, condus tribal, între rude Şi administratorul judeţului a ieşit în câştig. Cu tot ajutorul financiar primit de la ai lui, unul dintre vicepreşedinţi a trebuit să se mai împrumute cu 4.700 de lei. Preşedintele CJ nu a declarat şi alte venituri obţinute din muncă, ceea ce înseamnă că nu el este cel mai bine plătit reprezentant al administraţiei judeţului. Citește și: Aici sunt banii pentru Sănătate: spitalul județean Constanța are 4.275 de angajați. Un medic poate primi 38.000 lei/lună, o asistentă – peste 11.000 lei, iar un șofer – 5.600 lei/lună, brut Cele mai mari venituri declarate pentru anul trecut – vorbim de cele suplimentate din surse subordonate sau asociate Consiliului Judeţean, nu de pensii mai mult sau mai puţin speciale – sunt ale şefelor Direcţiilor Economică şi Achiziţii Publice: 198.000, respectiv 178.000 de lei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Consiliul Județean Iași, controlat prin cumetrii (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Consiliul Județean Iași, controlat prin cumetrii

Consiliul Județean Iași, controlat prin cumetrii. Echipa aflată în slujba ieşenilor a venit la Consiliul Judeţean ca să aducă dezvoltare, cum îi place lui Costel Alexe să spună în fiecare declaraţie publică. Consiliul Județean Iași, controlat prin cumetrii Și pare să-şi fi atins obiectivele încă din primele zile de la instalarea în funcţii. Pentru că dezvoltarea a început, e adevărat, chiar cu membrii echipei câştigătoare. Citește și: I-a căzut tavanul în cap, la duș, la câteva luni după ce a cumpărat un apartament în bloc nou. Instanța a acordat despăgubiri majore În vreme ce preşedintele Alexe şi-a asumat un rol de reprezentare, povara conducerii judeţului pare să fie dusă de vicele Dangă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Rache negocia procentele Foto: DCNews
Eveniment

Rache negocia procentele

Felix Rache, prietenul premierului Tudose și vicepreședinte al CJ Buzău, negocia procentele și sferele de influență cu inculpații din dosarul Otopeni, arată stenogramele din referatul DNA, consultat de Defapt.ro. Rache a fost jurnalist și, la Antena 3, făcea pereche cu Mircea Badea. În 2017, el a ajuns consilier de stat în guvernul Tudose. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Rache negocia procentele „În acest sens, prezintă relevanță discuția din data de 24.08.2022 purtată de Lăscuț Cătălin cu Rache Aurelian Felix, vicepreședintele CJ Buzău, din conținutul căreia rezultă, în esență, următoarele: -Lăscuț Cătălin îi relatează lui Felix Rache faptul că, în acea zi, de 24.08.2022, a fost la Ministerul Transporturilor și a discutat cu șeful de cabinet al ministrului, iar acesta i-a comunicat lui Lăscuț Cătălin faptul că va avea o discuție cu ministrul Sorin Grindeanu, pentru prelungirea contractului, folosind în discuțiile de la minister, drept instrument de convingere, împrejurarea că Dnata vrea să plece de la 1 ianuarie, adică partea de alimentație din aeroport să nu mai existe; -cei doi discută despre depunerea unei notificări la Ministerul Transporturilor, privind prelungirea contractului privind spațiile comerciale, iar Felix Rache îi spune sa aștepte și să o depună după ce are un feed-back; -Felix Rache întreabă dacă prelungirea va viza și contractul Dnata cu CNAB, iar Lăscuț Cătălin a confirmat acest lucru; -Lăscuț Cătălin este dispus să discute și de prelungirea contractului cu Dnata și că îi va comunica lui Saadeh Hardan faptul că trebuie să îi dea lui o sumă de bani ori procente din firmă cu care să-și onoreze promisiunile față de cei care rezolvă prelungirea contractelor; -Lăscuț Cătălin a precizat că se va vedea a doua zi, însemnând 25.08.2022, cu Saadeh Hardan în care îi va propune prelungirea contractelor, sens în care trebuie să cedeze un procent din ce are DNATA sau un procent din profitul ce se va obține pe perioada ce va fi prelungită”, se arată în referatul DNA. Citește și: Stenogramele dosarului Otopeni: „Păi da’ n-oi face afacere cu statu’! Se fură la stat, nebunule!”. Cum erau descriși liderii politici: Ciolacu – un țăran de Buzău, Rareș Bogdan – un măscărici „Las loc de bună ziua” Iată discuția lui Cătălin Lăscuț, unul din suspecții din dosar, acționar majoritar la SC Millenium, așa-zisul „rege” al Duty Free-urilor, fiul fostului sef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor și Felix Rache. „LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Am fost la minister, am stat pe holuri... Era și SORIN pe acolo ...(neinteligibil)... birou. Am stat cu ăsta, cu șeful de cabinet. I-am zis... Mi-a zis: „Bă, frate, eu vorbesc cu el, îi trag un... ” (...) RACHE AURELIAN-FELIX: Cu ce? LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Cu... RACHE A URELIAN-FELIX: DNA TA. LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Vezi că trebuie să se întâmple ceva acolo cu DNATA că de la 1 ianuarie nu.... ei nu mai vor să stea... si ei... RACHE AURELIAN-FELIX: ...(neinteligibil)... să pui și aia ce mi-ai spus tu mie ...(neinteligibil)... LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Da. RACHE AURELIAN-FELIX: ...(neinteligibil)... la Budapesta s-a prelungit? LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Da. Da. RACHE A URELIAN-FELIX: Ai înțeles? LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Da. RACHE AURELIAN-FELIX: ...(neinteligibil)... M-ai înțeles? LĂSCUȚ CĂTĂLIN: Păi, la Bacău mi-a dat cinci, la Timișoara cinci, la Craiova trei pentru că se face terminalul unu că, altfel, mi-ar fi dat și ei tot cinci și... RACHE AURELIAN-FELIX: Asta, mi-a zis. (...) RACHE AURELIAN-FELIX: Da' noi acuma mărim, contractu' îl mărim si lu' Dnata! CĂTĂLIN LĂSCUȚ: Da! Păi da, acuma sunt...adică, dacă...dacă contractu' Dnata, asta m-a rugat Sade, să ne vedem mâine, să... n-are informații și-atuncea toată baza lui e-n mine! RACHE A URELIAN-FELIX: Îhî! CĂTĂLIN LĂSCUȚ: Io pot să-i zic „Mă omule... ” RACHE A URELIAN-FELIX: Da' cât... (neinteligibil)... CATALIN LĂSCUȚ:...din sută la sută ce ai tu, 40 la sută sunt ale mele! RACHEAURELIAN-FELIX: ...(neinteligibil)... Corect! CĂTĂLIN LĂSCUȚ: Și când...la revedere! Cu asta pot să-mi onorez si io— RACHE AURELIAN-FELIX: Corect! CĂTĂLIN LĂSCUȚ: ...să las loc de bună ziua! Și nu cred c-o să zică nu! Adică nu văd niciun fel de problemă”, arată stenogramele.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră