sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: consiliu judetean

8 articole
Politică

România s-a înroșit din nou

România s-a înroșit din nou: PSD are peste jumătate din primari și aproape două treimi din președinții de consilii județene, arată datele obținute din numărători paralele, întrucât Biroul Electoral Central este departe de a prezenta datele finale. Citește și: Ce salariu imens îi plătesc contribuabilii lui Toni Greblă, autorul haosului de la alegeri, dublu pensionar special și revoluționar de Gorj Totuși, victoria lui Marcel Ciolacu este sub cea obținută de Liviu Dragnea, la alegerile din 2016. Față de 2020, PSD a câștigat cu circa 25% mai mulți primari și președinți de consiliu județean. Foto: Inquam/Octav Ganea România s-a înroșit din nou La Vaslui, un primar PSD a câștigat al nouălea mandat, el fiind în funcție din 1990. În acest județ, dar și în Tulcea, Constanța și Buzău, mai mulți primari au fost aleși cu un scor de 100%. Ce a obținut PSD în 2024, comparativ cu 2020 și 2016 (în 2012 s-a candidat sub sigla USL): președinți de consiliu județean: 25, față de 20 în 2020 și 29 în 2016 primari: 1.629 primării, față de 1.362 în 202 și 1.677 în 2016 Nu este clar încă câți consilieri județeni și locali are PSD. Potrivit unor evaluări neoficiale, formațiunea lui Ciolacu va controla 15.905 consilieri locali, reprezentând 41,72% din totalul mandatelor. Dacă un consilier local este exclus din partidul pe listele căruia a fost ales sau demisionează, își pierde mandatul.

România s-a înroșit din nou Inquam Photos / Cristi Vescan
Penalul Buzatu promovează Vasluiul în fața olimpicilor Foto: Vremea Nouă
Politică

Penalul Buzatu promovează Vasluiul în fața olimpicilor

Penalul Dumitru Buzatu promovează Vasluiul în fața olimpicilor la matematică: fostul președinte PSD al Consiliului Județean este editorialist într-un album oferit tinerilor elevi care au participat la acest concurs național, organizat în 2024 în acest județ. Citește și: FOTO A murit, dar candidează: Biroul Electoral Bacău l-a trecut pe lista de candidați la primărie pe Dumitru Sechelariu, decedat de 11 ani Informația a apărut în publicația locală Vremea Nouă, care a prezentat fotografii in album. Albumul pare să fi fost produs de Consiliul Județean. Tribunalul Vaslui a decis, chiar azi, începerea judecăţii în cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită şi în ceea ce-l priveşte pe expertul Radu Judele, hotărârea nefiind definitivă. Decizia vine după ce la sfârşitul lunii aprilie, instanţa a dispus îndepărtarea de la dosar a unor mijloace de probă constând în înregistrări efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice. Instanţa a cerut DNA să precizeze dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. În acest caz, Ministerul Public şi-a menţinut dispoziţia de trimitere în judecată. Penalul Buzatu promovează Vasluiul în fața olimpicilor În albumul oferit elevilor olimpici, Buzatu, trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție, realtează „atuurile” județului pe care-l conducea: „priveliștile fermecătoare, numeroase rezervații naturale, stejarii multiseculari și pădurile aproape neumblate”. „Operele personalităților și resursele turistice ale județului nostru nu sunt foarte bine cunoscute și puse în valoare. De aceea ne propunem să scoatem în evidență diversitatea oportunităților existente în județul nostru, în ideea de a îmbunătăți viața oamenilor de aici, care sunt destul de săraci…”, mai arată fostul președinte al Consiliului Județean. „Și ce poate fi mai prețios decât un discurs al infractorului, deocamdată inculpat, Dumitru Buzatu? Suntem siguri că olimpicii prezenți la Vaslui se vor simți onorați și încurajați de exemplele oferite de județul Vaslui. Până la urmă e o adevărată performanță să aduci cei mai buni copii matematicieni din țară și să le dai ca exemplu un șpăgar notoriu la nivel național!”, comentează Vremea Nouă. Citește și: Rafila a gătit sufleu de broccoli, „rețeta copilăriei sale”, la Antena 3. Pe vremea lui Ceaușescu nu se găseau alimente esențiale, dar Rafila este fiul unui ofițer de Securitate În 2024, județul Vaslui a găzduit olimpiada națională de matematică pentru clasele a V-a și a VI-a.

Averea uriașă a președintelui Consiliului Județean Călărași Foto: Facebook
Politică

Averea uriașă a președintelui Consiliului Județean Călărași

Averea uriașă a președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță (PSD), cercetat de DNA: o misterioasă asociație, cu zero angajați, i-a adus dividende de aproape 11 milioane de lei. Citește și: GALERIE FOTO Gabriela Firea, avalanșă de postări și poze alături de Cătălin Cîrstoiu, în care își arată susținerea pentru acesta. Fotografiile arată însă zâmbete crispate și figuri triste Procurori de la DNA Constanţa efectuează, joi dimineaţa, percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Călăraşi, într-un dosar de corupţie. Vizat de anchetă ar fi președintele consiliului județean. De asemenea, procurorii ridică documente şi calculatoare de la DGASPC Călăraşi şi un spital din oraş în legătură cu mai multe contracte de achiziţii. Vasile Iliuta si colegii de partid Foto: captură video Averea uriașă a președintelui Consiliului Județean Călărași Iliuță are o avere uriașă, dar cel mai mare venit vine din dividende plătite de „ASOCIATIA CONSORTIU DE EXTENSIE SI DEZVOLTARE RURALA VILCELELE SRL”, o structură cu zero angajați în anul 2022. Există și un ONG cu acest nume, care are site unde Iliuță figurează ca președinte. În declarația de avere depusă de Iliuță în 2023, figurează doar „dividende” Vâlcele, fără să fie clar trecută denumirea firmei. Însă, în declarația de interese, președintele Consiliului Județean Călărași figurează ca președinte al Asociației CEDR Valcelele. Sumele încasate sub formă de dividende sunt uriașe: 7,6 milioane de lei pentru președintele CJ și 3,2 milioane de lei de doi dintre copiii săi. În declarația de avere din 2022, dividendele de la această asociație au fost de circa trei milioane de lei, iar în 2021 tot circa trei milioane de lei. Iliuță are o avere imensă, care include uriașa suprafață de 459 de hectare de teren agricol în Călărași. El mai are două case, trei apartamente și multiple spații de producție. Doar din arendă a câștigat circa 900.000 de lei. Salariul său, ca președinte de Consiliu Județean, este de circa 160.000 de lei, anual, net.

PSD Caraș-Severin, dat pe mâna DNA-ului de Romeo Dunca Foto: Facebook
Politică

PSD Caraș-Severin, dat pe mâna DNA-ului

PSD Caraș-Severin a fost dat pe mâna DNA-ului fiindcă a mituit primarii cu bani publici, pentru a-i racola. Plângerea împotriva acestei organizații județene a PSD a fost formulată de președintele Consiliului Județean Caraș Severin, Romeo Dunca (PNL). Citește și: ANALIZĂ NATO arată cum s-au prăbușit cheltuielile cu Apărarea de când PSD a ajuns la putere. Plus: România cheltuie mult pentru plata militarilor, puțin pentru înzestrare PSD Caraș-Severin, dat pe mâna DNA-ului Dunca este primul lider liberal care reacționează astfel la racolările masive efectuate de PSD în rândul primarilor PNL. El acuză PSD de „cumpărare de influență”, faptă prevăzută la articolul 292 din Codul Penal, corelat cu articolul 13 din legea 78/2000 care asimilează această faptă unei infracțiuni de corupție. „Consider că faptele de natură penală s-au săvârșit în urma unor discuții/înțelegeri/întâlniri anterior lunii martie 2024, între unii primari aparținând PNL și persoane din conducerea PSD CS, persoane care folosindu-și influența și autoritatea lor asupra unor consilieri județeni, au promis și, ulterior, au acordat sume de bani necuvenite unor primari PNL care urmau în schimb să candideze la alegerile locale sub sigla PSD, a arătat șeful Consiliului Județean. Acesta oferă date care confirmă că primarii PSD și primarii PNL cu care social-democrații au negociat racolarea au primit, pentru localitățile pe care le administrează, sume de 500.000 de lei, printr-o hotărâre a Consiliului Județean, iar cei care au refuzat - câte 50.000 de lei. Consiliul Județean Caraș-Severin este dominat de PSD. Mai mulți primari PNL au relatat cum au fost contactați de PSD și ce promisiuni li s-au făcut. Sorin Blaga, primarul Văliugului, Romeo Răduță, edilul Băuțarului, și Alexandru Sporea, primarul comunei Forotic, le-ar putea relata în detaliu despre asta procurorilor anticorupție, arată Romeo Dunca în sesizarea penală. Dunca speră ca plângerea sa să oprească PSD „Referitor la aspectul penal al faptelor comise cu ocazia distribuirii sumelor din cei 6% TVA, vă informez ca am preluat eu rolul, neplăcut câteodată, de a reclama. Prin urmare am depus azi o sesizare la DNA. Cu siguranță că organele abilitate vor afla adevărul legat de această practică de a ademeni primari în schimbul unor avantaje. Sper ca, odată cu această sesizare, să se încheie presiunile asupra unora dintre primari, așa cum sper ca toți cei deranjați cu insistențele celor de la PSD să nu le dea curs. Evident că oricine e liber să plece, dacă există nemulțumiri, dar nu înainte de a fi aduse la cunoștință. Acest lucru e necesar pentru a putea căuta soluții constructive în așa fel încăt să îndreptăm lucrurile, nu să pierdem primari“, a explicat Dunca demersul său, citat de Caon.

Cel mai important proiect al lui Bolojan, scos la licitație Foto: Facebook
Eveniment

Cel mai important proiect al lui Bolojan, scos la licitație

Cel mai important proiect al lui Ilie Bolojan, președinte al Consiliului Județean Bihor, drumul expres Oradea-Arad, a fost scos la licitație. Licitația este însă organizată de ministerul Transporturilor, după ce ea a fost pregătită de o asociere între Consiliului Județean Bihor, CJ Arad, primăriile Oradea și Arad. Citește și: Grindeanu a dat Portul Constanța pe mâna unei foste laborante care analiza solul. A absolvit o facultate privată și se laudă că a lucrat în Marea Britanie, dar veniturile erau ridicol de mici Cel mai important proiect al lui Bolojan, scos la licitație „Avem un proiect tehnic cu toate avizele necesare. Urmează ca în 30 de zile să se emită deciziile de expropriere, după care vom primi autorizația de construire. În paralel, în primele zile ale lunii ianuarie vom preda CNAIR toată documentația și în prima jumătate a lunii se va decide modalitatea de realizare a implementării proiectului, cine va face licitația, CNAIR sau cele patru administrații publice locale”, spunea Bolojan, în 23 decembrie 2023. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat astăzi, 16 februarie, într-o conferință de presă, lansarea licitației pentru execuția Drumului Expres Arad – Oradea. Anunțul va fi vizibil în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), după verificarea acestuia de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). Drumul expres Arad – Oradea va avea o lungime de 120,1 km, cu patru benzi de circulație, la care se adaugă legăturile cu principalele orașe de pe traseu. În județul Bihor, proiectul prevede trei noduri importante: nodul rutier din Oradea, drumul de legătură cu orașul Salonta (județul Bihor), de 5 km, și drumul de legătură cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta – Békéscsaba), de 9,85 km. Lucrările vor fi împărțite în trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chișineu Criș și Chișineu Criș – Arad. Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 10,1 miliarde de lei, inclusiv TVA, iar durata de execuție este de 24 de luni. Valoarea totală estimată a proiectului, conform studiului de fezabilitate, este de 10,1 miliarde de lei, inclusiv TVA, iar durata de execuţie este de 24 de luni. Finanțarea proiectului se va realiza din fonduri externe nerambursabile (Programul Transport 2021-2027) și de la bugetul de stat, conform programelor de investiții publice aprobate de lege. Proiectul se realizează prin parteneriatul dintre Consiliul Județean Bihor, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Oradea, Primăria Municipiului Arad, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Ministerul Transporturilor, arată un anunț de pe site-ul CJ Bihor.

Nu există nici un cardiolog de gardă în județul Gorj Foto: PSD
Eveniment

Nu există nici un cardiolog de gardă în județul Gorj

Nu există, în aceste zile de sărbătoare, nici un cardiolog de gardă în județul Gorj, acuză prefectul PNL Iulian Popescu. „Din nefericire, managementul Spitalului Judeţean a reuşit această contra-performanţă criminală, să nu fie în stare să acorde comunităţii SERVICII MEDICALE ESENŢIALE, după ce ani de zile a dispreţuit cadrele medicale”, a scris prefectul pe Facebook. Spitalul județean Gorj este subordonat Consiliului Județean, controlat de PSD. DeFapt.ro a arătat, la 3 noiembrie, că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a plasat în consiliul de administrație al celui mai mare spital din Gorj un muncitor „calificat”. Spitalul nu este capabil să ofere servicii de radiologie, la urgențe. Citește și: Rafila a plasat în consiliul de administrație al celui mai mare spital din Gorj un muncitor „calificat”. Spitalul nu este capabil să ofere servicii de radiologie, la urgențe Nu există nici un cardiolog de gardă în județul Gorj „Inimile gorjenilor trebuie să fie observate şi tratate în PERMANENŢĂ - 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Pentru a nu ştiu câta oară avem dovezi clare că sănătatea gorjenilor este pusă în pericol de către conducerea Consiliului Judeţean Gorj şi a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Îmi pare rău că trebuie să încep noul an cu asemenea subiecte negative pentru comunitatea noastră. În urma unor telefoane disperate primite astăzi de la rudele pacienţilor internaţi cu probleme grave cardiologice, am aflat că în aceste zile, când numărul de incidente este oricum mai mare decât de obicei, NU EXISTĂ NICIUN MEDIC CARDIOLOG DE GARDĂ în tot judeţul Gorj. Este incredibil, desprins din filmele de groază, faptul că pentru toţi cetăţenii judeţului Gorj nu se poate găsi un singur medic care să asigure permanenţa”, a arătat prefectul Popescu. Iulian Popescu susţine că lipsa gărzilor la cardiologie în cel mai mare spital din judeţ „reprezintă o situaţie foarte gravă, o STARE DE URGENŢĂ” şi că aceasta „pune în pericol vieţile gorjenilor cu urgenţe”. Prefectul va cere un raport cu explicații „Este crucial să se ia măsuri urgente pentru a asigura disponibilitatea constantă a personalului medical specializat în cardiologie, mai ales în situaţii critice, lipsa unui specialist afectând negativ rata de supravieţuire şi starea de sănătate a gorjenilor. Ştiu că este mai uşor să arunci vina pe medici şi să spui că nu vor să facă gărzi, dar asta este o scuză pentru cei care conduc sănătatea în judeţul Gorj, iar rolul unui lider, fie el preşedinte de consiliu judeţean sau manager de spital, este exact acela de a identifica soluţii, mai ales în situaţii de criză, de a găsi specialişti şi a-i motiva corespunzător, de a forma un mediu de lucru competitiv şi în acelaşi timp atractiv pentru medici şi asistenţi. Din nefericire, managementul Spitalului Judeţean a reuşit această contra-performanţă criminală, să nu fie în stare să acorde comunităţii SERVICII MEDICALE ESENŢIALE, după ce ani de zile a dispreţuit cadrele medicale”, a adăugat prefectul în mesajul de pe reţeaua de socializare. Citește și: VIDEO George Simion, beat clampă de Revelion: liderul AUR, filmat mergând împleticit și cu cămașa pe jumătate ieșită din pantaloni Acesta anunţă că solicită managerului Spitalului Judeţean Gorj să prezinte un raport cu motivele din cauza cărora s-a ajuns ca între 31 decembrie şi 2 ianuarie să existe niciun medic cardiolog de gardă în Spitalul Judeţean de Urgenţă. Popescu anunţă de asemenea că în perioada următoare va aduce această situaţie la cunoştinţa conducerii Ministerului Sănătăţii şi va solicita o analiză a managementului Spitalului Judeţean Gorj.

Medicii de familie vor primi 1.000 de euro/lună Foto: Gazeta Oltului
Politică

Medicii de familie vor primi 1.000 de euro/lună

Medicii de familie care vor deservi localitățile izolate din Bihor vor primi 1.000 de euro/lună, anunță Ilie Bolojan. Subvențiile vor fi acordate de Consiliul Județean Bihor, condus de Bolojan. Președintele CJ Bihor a spus că ideea i-a aparținut prefectului județului, Dumitru Țiplea. Citește și: Daniel Ghiță „Luptătorul” explică de ce a agresat un parlamentar USR: dorea să-l apere pe premierul Ciolacu. Avalanșă de greșeli gramaticale grave în postările patriotului PSD Acum două săptămâni, medicii de familie din Mureș, dar și din alte județe, arătau că nu au fost plătiți,de CNAS timp de două luni, așa că intenționau să nu mai ofere consultații decât în cazuri urgente. „Noi din luna octombrie trebuia să primim banii. Am primit săptămâna trecută doar 60% din venituri. Ori punem lacăt pe cabinete, ori venim și asigurăm strict urgențele fără a intra în relații cu Casa de Asigurări. Doar asigurăm strict urgențele cu rețete contra cost”, spunea Dumitru Mărășescu, președintele patronatului medicilor de familie filiala Galați, la ProTV, la 8 decembrie. Medicii de familie vor primi 1.000 de euro/lună Consiliul Județean Bihor „va aloca în fiecare lună niște bonusuri financiare, pe o perioadă de 2-3 ani de zile (...) pentru medicul care se duce acolo, în așa fel încât toate localitățile să aibă medic de familie sau, dacă sunt mai mari, să fie 2-3 medici”, a explicat Bolojan. Medicului de familie „i se va garanta cabinet pus la punct și locuință de serviciu pusă la punct”, iar, dacă vrea să se stabilească în respectivele localități, și locuri de casă puse la dispoziție de autoritățile locale, precum „și alte elemente de sprijin financiar”. Potrivit președintelui CJ Bihor, au fost pregătite două scheme de susținere a medicilor de familie: una, în situația în care medicul are cabinetul în comuna respectivă, dar nu locuiește acolo, caz în care subvenția va fi mai mică, și alta pentru cazul în care medicul locuiește în comună, „deci este disponibil și după-amiaza și seara”, caz în care „venim cu o subvenție mai mare”. Consiliul Județean Bihor va semna, în ianuarie, un protocol cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică și prefectura Bihor. Aceste instituții ar urmă să facă o campanie în rândul medicilor rezidenți și al medicilor de familie care în prezent fac doar gărzi la centrele de permanență, pentru a-i convinge să participe la acest program. Veniturile mici și condițiile de muncă alungă medicii de familie din localitățile izolate În Bihor sunt opt comune fără medic de familie. „Medicii de familie sunt propriii lor angajați, plătind toate cheltuielile cabinetelor, iar veniturile lor nu depășesc, în cel mai bun caz, nivelul a 6.000 – 7.000 lei pe lună, în condițiile în care primesc fonduri de la CAS pe de o parte pentru lista de pacienți, câte 10 lei pentru un pacient, și din prestații, adică 20 lei pentru o consultație, numărul acestora fiind limitat la cel mult 20 pe zi. Medicii de familie nu realizează deloc venituri dacă merg în concediul de odihnă, iar în mediul rural au probleme să-și efectueze concediile chiar și în aceste condiții, deoarece sunt obligați prin lege să-și asigure un înlocuitor, ceea ce mulți nu reușesc”, explică Bihoreanul.

Un președinte de consiliu județean, Romeo Dunca, i-a cerut unui manager de spital să informatizeze unitatea medicală, pentru a se ști cum se cheltuie banii Foto: Facebook
Politică

Președinte consiliu județean manager spital

Un președinte de consiliu județean, Romeo Dunca, i-a cerut unui manager de spital, Alina Stancovici, care conduce Spitalul Județean Reșița, să informatizeze unitatea medicală, pentru a se ști cum se cheltuie banii. Însă Stancovici l-a refuzat, arată Dunca. Președinte de consiliu județean i-a cerut unui manager de spital să informatizeze unitatea În decembrie 2020, presa a scris despre „imaginile de groază din Spitalul Reșița: pacienți ținuți goi pe holuri și mizerie de nedescris”. Tot Stancovici era manager, iar Dunca a încercat să o demită, dar ea a reușit să câștige în instanță și să anuleze demiterea. Ce scrie Romeo Dunca, pe Facebook, că i-ar fi cerut lui Stancovici din octombrie 2020: „Să știm exact câți angajați intră zilnic la spital, cât rămân acolo și cât lucrează” „Un program de calculator care să ne arate exact mișcarea medicamentelor în spital. Ce sume plătim pe ele ,pe unde se plimbăun cod de bare pe mâna pacientului ca să știm exact sub semnătura cărui medic ,la ce ora și în ce salon se descarca gestiunea prin consumul acestora” „Un cod de bare pe mâna pacientului ca să știm exact sub semnătura cărui medic, la ce ora și în ce salon se descarca gestiunea prin consumul” medicamentelor. Dunca a arătat că, pentru a digitaliza astfel spitalul, Consiliul Județean a alocat 10,8 milioane de lei în 2021. „Nu am primit nimic din ce am solicitat. În schimb, au curs compozițiile literare ale acestui manager la adresa mea, care vorba unui apropiat de-al meu , are zeci de milioane eur/an pe mâna, deși nu a condus niciodată nici măcar un aprozar”, a scris președintele Consiliului Județean Caraș-Severin pe Facebook. Citește și: În unul din cele mai sărace județe ale României, Teleorman, un magistrat are pensie specială de aproape 30.000 de lei, de 14 ori peste pensia medie pentru limită de vârstă

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră