sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: conductă

4 articole
Mediu

Europa vrea hidrogen din Africa nordică

Europa vrea hidrogen din Africa nordică. Miniştrii Energiei din Italia, Germania şi Austria au semnat o scrisoare comună de sprijinire a dezvoltării unei conducte pentru transportul hidrogenului între Africa de Nord şi Europa, a anunţat marţi Snam, operatorul italian de reţele de gaze, potrivit Reuters. Europa vrea hidrogen din Africa nordică Snam, una dintre companiile din spatele proiectului, a informat că cele trei ţări şi-au exprimat sprijinul pentru ca proiectele de infrastructură să obţină statutul de Proiecte de interes comun ale UE (PCI), ceea ce le-ar permite accesul la anumite fonduri europene şi obţinerea rapidă a aprobărilor. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Europa vrea să extindă producţia şi importurile de hidrogen din sursele regenerabile, pentru reducerea combustibililor fosili. Aşa numitul coridor Sud H2 va lega Africa de Nord, Italia, Austria şi Germania, permiţând ca hidrogenul din sursele regenerabile produs în sudul Mediteranei să ajungă la consumatorii europeni, a precizat Snam. Citește și: Norvegia, furnizor major de energie pentru Europa, îngrijorată de vulnerabilitatea infrastructurilor sale submarine strategice Proiectul de 3.300 km este condus de patru mari operatori europeni de sisteme de transport (TSO): Snam, Trans Austria Gasleitung (TAG), Gas Connect Austria (GCA) şi bayernets în Germania. Cu o capacitate de import de hidrogen de peste patru milioane de tone pe an (Mtpa) din Africa de Nord, până în 2030 conducta ar putea livra 40% din ţinta de import de hidrogen a UE, a informat Snam.

Europa vrea hidrogen din Africa nordică (sursa: Facebook/Snam)
Xi îl ține pe Putin în stand-by Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Xi îl ține pe Putin în stand-by: China ezită să cumpere volumul uriaș de gaze oferit de Rusia

Liderul Chinei comuniste, Xi Jinping, îl ține pe Putin în stand-by: China ezită să cumpere volumul uriaș de gaze oferit de Rusia, arată mai multe publicații economice. Liderul de la Kremlin a susținut că s-a ajuns la un acord istoric, dar partenerul său de la Beijing n-a vorbit pe acest subiect. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Xi îl ține pe Putin în stand-by „Asimetria în creștere în relația economică a fost evidentă în declarațiile privind energia. Putin a promis să livreze Chinei cel puțin 98 de miliarde de metri cubi de gaz pe an până în 2030. Deși această cantitate este de peste șase ori mai mare decât cea pe care a vândut-o Chinei anul trecut prin conducte, este încă mult sub ceea ce Rusia a livrat Europei la apogeul relațiilor. Dar Xi nu i-a dat lui Putin un acord explicit și nici măcar un semn din cap pentru un progres minim în ceea ce privește gazoductul Power of Siberia 2, o legătură crucială în condițțile în care Moscova încearcă să vândă mai mult gaz în est, în timp ce infrastructura sa de export este în mare parte orientată spre vest. Putin a declarat după discuții că noua conductă, care ar urma să ajungă în China prin Mongolia și că "aproape toți" parametrii unui acord au fost conveniți. Însă declarațiile comune au fost mult mai puțin explicite. În timp ce această conductă ar putea furniza Chinei o alternativă mai ieftină la gazul natural lichefiat, guvernul lui Xi rămâne concentrat pe asigurarea diversității aprovizionării - în esență, să nu repete eroarea europeană de a depinde excesiv de Rusia. Iar în acest moment există o mulțime de țări care caută să vândă gaze, inclusiv SUA, Qatar, Australia și Turkmenistan, potrivit lui Batt Odgerel, analist senior de cercetare la Energy Policy Research Foundation, Inc”, arată Bloomberg. Much more interesting is the list of joint documents signed during the summit. https://t.co/RwXG4tpZoO. You will search in vain there for anything about Power of Siberia 2, Putin's pet project that would see a massive increase in pipeline gas exported to China (50 bcm).— Sergey Radchenko (@DrRadchenko) March 22, 2023 Gazoductul lui Putin, uitat din declarația finală „Înainte de vizita lui Xi, Putin s-a referit la gazoductul Power-of-Siberia 2 ca fiind «afacerea secolului». Dar o declarație comună după discuțiile lor a precizat doar că părțile implicate «vor depune eforturi pentru a avansa lucrările privind studiul și aprobarea» conductei. Cu toate acestea, relatările oficiale ale declarațiilor lui Xi publicate după întâlniri nu menționează gazoductul. Harta: Twitter «Nu credem cu adevărat că este finalizat încă, mai sunt încă multe detalii mai fine de pus la punct», a declarat Wang Yuanda, analist de gaze din China la firma de informații de date ICIS”, scrie Reuters.

Petrom și Romgaz au rezervat o capacitate de 8,1 miliarde metri cubi Foto: Facebook OMV
Eveniment

Petrom Romgaz rezervat conducta Transgaz capacitate

Perimetrul Neptun Deep ar putea fi mai bogat decât se anunțase: Petrom și Romgaz au rezervat pe conducta Transgaz o capacitate anuală de 8,1 miliarde metri cubi, cu o treime peste ce se estimase inițial. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Petrom și Romgaz au rezervat o capacitate de 8,1 miliarde metri cubi Site-ul e-nergia.ro a consultat rezervarea Petrom și Romgaz pe conducta Tuzla-Podișor și scrie că „cei 9.800 MWh de gaze transportați orar înseamnă un volum anual de 8,1 miliarde de metri cubi de gaze care vor intra din Marea Neagră în rețeaua națională de transport”. „Asta în condițiile în care toate estimările despre care s-a vorbit până acum pomeneau despre o producție de doar șase miliarde de metru cubi de gaze pe an. Așadat, timp de zece ani, până în toamna lui 2036, cele două companii au estimat că ar putea extrage în fiecare an circa opt miliarde de metri cubi de gaze anual și au rezervat în consecință capacitate pe conductă. Volumele vor scădea în anii următori, dar zăcământul va rămâne productiv și în anul 2042, potrivit datelor referitoare la capacitatea rezervată”, arată e-nergia.ro. Cele două companii au constituit o garanție de 80 de milioane de dolari în favoarea Transgaz. OMV Petrom și Romgaz încep anul acesta investiții de 1,2 miliarde lei în exploatarea gazelor din offshore, în perimitrul Neptun Deep, anunța, în februarie, Profit. Investiții de 2,9 miliarde lei doar în 2023 „Compania a anunțat, pentru anul 2023, investiții în explorare și producție «de circa 2,9 miliarde lei, incluzând Neptun Deep». «Cheltuielile de capital în 2023 pentru Neptun Deep vor fi de aproximativ 600 de milioane de lei», a declarat recent CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere. Cum OMV Petrom deține doar jumătate din proiect, iar Romgaz cealaltă jumătate, rezultă că investițiile totale în Neptun Deep din 2023 vor fi de aproximativ 1,2 miliarde lei. În plus, oficiali ai Transgaz au confirmat pentru Profit.ro că cele 2 companii au depus cereri angajante de capacitate incrementală pentru punctul de intrare în sistemul național de transport (SNT) pentru viitoarele gaze care urmează a fi produse începând cu 2027, pentru punctul de intrare/ieșire în/din sistemul național de transport (SNT), preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, județul Constanța”, arată Profit.

Conducta de bani de pe terenul ocupat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Conducta de bani de pe terenul ocupat

Conducta de bani de pe terenul ocupat. Doi ieșeni și-au asigurat bătrânețile, dar și viitorul copiilor, nepoților și strănepoților. Conducta de bani de pe terenul ocupat Printr-o sentință definitivă, Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat ApaVital să plătească chirie pentru un teren din proprietatea familiei Pietraru, ocupat abuziv. Chiria va trebui plătită lunar, până când ApaVital își va muta țevile în altă parte. Citește și: Procentul românilor care nu cred că Rusia este vinovată pentru invadarea Ucrainei, printre cele mai mari din Europa (sondaj ECFR) Acest lucru este puțin probabil să se întâmple vreodată, fiind vorba de principala magistrală de alimentare a Iașiului, aducțiunea dinspre Timișești. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră