Politică
Misterul dispariției lui Cherecheș
Misterul dispariției lui Cătălin Cherecheș, după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare: primarul Băii-Mari se afla sub control judiciar și trebuia dat în consemn la frontieră încă din momentul în care instanța de la Cluj a stabilit această măsură.
Cea mai scurtă rută spre libertate
UPDATE 17.00: Surse citate de G4Media susțin că Cherecheș ar fi părăsit țara pe punctul de frontieră Petea, ceea ce ridică și mai multe semne de întrebare legate de modul în care statul a impus controlul judiciar, care includea interdicția de a părăsi țara și informarea Poliției de Frontieră.
Misterul dispariției lui Cherecheș
Edilul-șef a postat, noaptea trecută, în jurul orei trei, un film de șapte minute, pe Facebook, dar nu se știe când a fost filmat, întrucât nu era în direct. De la Baia Mare la Viena sunt 654 de kilometri, pe la punctul de graniță de la Petea, iar Google Maps apreciază că distanța poate fi străbătută în sub opt ore. Însă, în zonă sunt și alte puncte de trecere a frontierei, mult mai puțin circulate, precum cel de la Urziceni.
Ultimul mesaj a primarului Cherecheș, postat pe Facebook în jurul orei trei dimineața, în noaptea de 23 spre 24 noiembrie.
Citește și: Primarul Cherecheș, de negăsit: a fost dat în urmărire de Poliție. Noaptea trecută, transmitea mesaje video pe Facebook: „Cel de Sus m-a binecuvântat și crede în corectitudinea mea”
Potrivit imaginilor surprinse de presă, poliția s-a dus acasă la primarul Cherecheș în jurul orei zece dimineața, deci, dacă acesta ar fi plecat în jurul orei unu noaptea, putea să fi trecut granița spre Austria.
Poliția nu a anunțat, până acum, dacă Cherecheș ar fi fost înregistrat la un punct de trecere a frontierei, noaptea trecută.
Curtea de Apel Cluj a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile începând cu data de 29 septembrie 2023 și până la data de 27 noiembrie 2023, fără cale de atac. Minuta prevedea clar că acesta nu are voie să părăsească teritoriul României.
Poliția de frontieră trebuia să știe că primarul nu poate trece granița
Ce i-a impus Curtea de Apel:
„a) Să se prezinte la instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza ori de câte ori este chemat;
b) Să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căreia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
c) Să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
d) Să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea organului judiciar în faţa căreia se află cauza;
e) Să comunice periodic organului de poliţie desemnat cu supravegherea informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă”.
Potrivit Codului de procedură penală, instanța putea și să-l oblige „să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere”, dar nu a luat această măsură.
Tot Codul de Procedură Penală prevede informarea „unităţii de poliţie în a cărei circumscripţie locuieşte, precum şi celei în a cărei circumscripţie are interdicţia de a se afla acesta, serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, Poliţiei de Frontieră Române...”.
Citește și: Cine este judecătoarea care, din lene, era să-i scape pe presupușii criminali ai omului de afaceri din Sibiu: fost avocat, cu o avere consistentă, câștigă circa 20.000 lei/lună
La ora redactării acestei știri, nu se știa unde se află primarul Cherecheș, iar poliția l-a dat în căutare generală.