sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: comuna

8 articole
Eveniment

Locuitorii comunelor resping statutul de oraș

Locuitorii comunelor resping statutul de oraș. Majoritatea locuitorilor din Miroslava resping ideea transformării comunei în oraș. Locuitorii comunelor resping statutul de oraș Un sondaj realizat de primărie, la care au participat aproximativ 1.500 de respondenți, arată că șase din zece mirosloveni preferă statutul actual. Citește și: EXCLUSIV Zeci de angajări la Guvern, ministerul de Externe și alte instituții de stat în decembrie 2024, înainte de înghețarea posturilor Chestionarul, desfășurat între 17 și 28 ianuarie, a vizat percepția localnicilor asupra schimbării administrative. Prima întrebare a fost clară și directă: Miroslava, comună sau oraș? Continuarea, în Ziarul de Iași

Locuitorii comunelor resping statutul de oraș (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Comună sau oraș, avantaje și dezavantaje (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Comună sau oraș, avantaje și dezavantaje

Comună sau oraș, avantaje și dezavantaje. Este prima întrebare dintr-un chestionar la care locuitorii comunei Miroslava pot răspunde începând cu 17 ianuarie. Comună sau oraș, avantaje și dezavantaje În prima etapă, până pe 24 ianuarie, operatorii de teren ai primăriei vor prezenta întrebările cetățenilor. Citește și: Kelemen Hunor atacă dur ministerul Energiei fiindcă se opune cumpărării E.ON furnizare de către o companie maghiară cu legături cu Gazprom În perioada 25-28 ianuarie, chestionarul va putea fi completat online de către toți cei interesați, conform anunțului Primăriei Miroslava. Acesta va fi disponibil începând cu 25 ianuarie atât pe site-ul oficial, cât și pe pagina de Facebook a Primăriei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Bătaie de joc cu banii PNRR Foto: captură video Monitorul de Botoșani
Politică

Bătaie de joc cu banii PNRR

Bătaie de joc cu banii PNRR: suma de un milion de lei a fost cheltuită pe o pistă de biciclete într-o comună din Botoșani fără drumuri asfaltate. Este vorba de satul Lupăria, din comuna Prăjeni. Citește și: Ce înseamnă victoria lui Trump pentru România: suntem obligați să consolidăm armata. Ciolacu nu a făcut-o, a dat banii pe pomeni Bătaie de joc cu banii PNRR Dar acesta nu este singurul caz de acest fel, situații asemănătoare fiind la Șelimbăr, în Sibiu, și în două comune din Constanța, Ștefan cel Mare și 1 Mai. La Prăjeni, în Botoșani, localnicii care au mai rămas în satul parțial abandonat folosesc pista de biciclete ca să meargă pe trotuar până la biserică. Pista trebuia să aibă trei kilometri, dar „investiția” a fost abandonată după ce s-a asfaltat pe o distanță de doar 1,5 kilometri. „Nu era în cererea de finanțare că trebuie să faci pe stradă care este asfaltată. Cererea de finanțare puteai să pui… deci am plecat de la biserică, de la Lupăria, am trecut pe la școală și am ajuns la un spațiu de joacă, la un after school. Conform contractului semnat de finanțare și conform contractului… ele vor fi piste de biciclete, dar acum nu avem posibilitatea să avem și trotuar și pistă”, a explicat primarul PSD, Mihăiță Iftodi, pentru Monitorul de Botoșani. În martie 2024, Turnul Sfatului semnala o situație asemănătoare la Șelimbăr. „A stârnit discuții faptul că pe marginea drumului de pământ care leagă DN1 de pădurea Șopa a fost amenajată o pistă de biciclete: una cu asfalt vopsit cu verde, cu stâlpi de demarcație față de zona aferentă circulației auto și cu stâlpi de iluminat”, arăta această publicație. În 2022, Adevărul scria: „Mai multe sate izolate din județul Hunedoara, cu drumuri rudimentare, vor avea piste de biciclete de biciclete moderne. Investițiile sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență”.

Școală de comună, transformată într-un model (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Școală de comună, transformată într-un model

Școală de comună, transformată într-un model. Pe cât de mult îşi iubeşte munca de zi cu zi, era de aşteptat să-şi fi dorit această meserie încă din copilărie. Școală de comună, transformată într-un model Sorina Păduraru a mărturisit că de la o vârstă fragedă i-a plăcut să se joace "de-a învăţătoarea" cu sora ei. Citește și: EXCLUSIV Firea a plătit ca să fie lăudată pentru poeziile sale sute de mii de lei din bani publici și din bugetul Primăriei București, și din cel al Ministerului Familiei Fiindcă ei îi plăcea să fie învăţătoare, şi-a deschis o şcoală imaginară, iar sora sa a improvizat o farmacie. Simplă întâmplare sau nu, dorinţele din copilărie au devenit realitate. Acum, doamna Păduraru este învăţătoare, în timp ce sora sa este farmacistă. Mai mult, este una din învăţătoarele cele mai apreciate din judeţ. Continuarea, în Ziarul de Iași.

O comună, faliment din trei drumuri (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

O comună, faliment din trei drumuri

O comună, faliment din trei drumuri. Salvat momentan de protestul magistraţilor, primarul comunei Schitu Duca mai are un răgaz nesperat să salveze patrimoniul comunei de la executare. O comună, faliment din trei drumuri Este o „grea moştenire” din mandatul trecut, de când, avea să constate Curtea de Conturi într-un raport pe care Primăria Schitu Duca îl contestă, „în bugetul de venituri şi cheltuieli al comunei aprobat pentru anul 2018 pentru obiectivele de investiţii în cauză nu au fost prevăzute şi aprobate surse de finanţare, respectiv credite de angajament şi credite bugetare”. Citește și: EXCLUSIV Tânăra gravidă moartă la Botoșani a primit în spital doar ser fiziologic, No-Spa și Algocalmin, deși sângera masiv și fătul murise. Șapte ore nu s-a mai ocupat nimeni de ea Este vorba de trei contracte de lucrări la tot atâtea drumuri locale, încheiate la începutul anului 2019 cu Conest. Costul modernizării celor trei drumuri – DC 53, pentru 2,4 milioane de lei, strada Principală din Poieni, 1,6 milioane de lei, şi strada Mănăstirii (DN 24 Poiana - Slobozia), 1,9 milioane de lei – însumează 5,9 milioane de lei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Dealer de cocaină, autostopist la țară (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Dealer de cocaină, autostopist la țară

Dealer de cocaină, autostopist la țară. Un ieşean a fost prins cu cocaină în comuna Leţcani, drogul urmând să fie comercializat în Iaşi. Dealer de cocaină, autostopist la țară Bărbatul se numeşte Alexandru Neculai Marin, cumpărase drogul din Italia, iar valoarea de piaţă ar fi fost de aproximativ 60.000 de lei. Marin se afla într-un autoturism Lexus inscripţionat cu sigla ENPI Security şi venea spre Iaşi. Citește și: EXCLUSIV Liberalul Iulian Dumitrescu, șeful CJ Prahova, a plătit din bani publici să „ningă” în județ: 25.000 de euro s-au dus pe zăpadă fictivă curățată la fel de imaginar Poliţiştii şi procurorii i-au pus pe burtă pe cei doi bărbaţi din Lexus. Şoferul a declarat anchetatorilor că pasagerul care avea drogurile îl luase la ocazie. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Penelistul Popescu a împușcat electoral Beretta (sursa: Facebook/Virgil Popescu)
Investigații

Penelistul Popescu a împușcat electoral Beretta

Penelistul Popescu a împușcat electoral Beretta. Fabrica de arme Beretta, un proiect patronat exclusiv de directorul Romarm, Gabriel Țuțu, ilustrează perfect eșecul industriei de apărare românești. De mai bine de doi ani de zile, italienii de la Beretta așteaptă să transfere tehnologie în valoare de 6,5 milioane de euro statului român și să creeze minimum 150 de noi locuri de muncă în România. Dar acest lucru este imposibil pentru că Romarm și Ministerul Economiei nu au pus la dispoziția italienilor o hală pentru viitoarea fabrică de arme Beretta. Fabrica de arme Beretta trebuia construită la Plopeni În vara anului 2019, compania italiană Beretta a semnat un memorandum cu Ministerul Economiei prin care își asuma că va construi o fabrică de arme în România. Conform documentelor agreate de cele două părți, fabrica urma să funcționeze într-o hală din incinta Uzinei Mecanice Plopeni, din județul Prahova. Acolo, Beretta urma să înceapă producția de arme de asalt ARX 160 la șase luni de la semnarea documentelor. Timp în care compania Romarm, deținută de Ministerul Economiei, trebuia să pună la dispoziția italienilor o hală, iar italienii să aducă tehnologia. La evenimentul de semnare a memorandumului au participat ministrul Economiei Niculae Bădălău, ministrul Apărării Gabriel Leș, Franco Gussalli Beretta – președintele Beretta și ambasadorul italian la București Marco Giungi. Vorbe frumoase la semnare „Este un moment important, un proiect strategic, acest protocol între Beretta şi uzina Plopeni. Vom putea produce la Plopeni o armă modernă, de ultimă generaţie. Vom fabrica un produs românesc, chiar dacă este sub numele Beretta. Urmează ca în perioada imediat următoare să fie înfiinţată compania mixtă, iar, cel târziu peste şase luni, să înceapă producţia”, spunea ministrul Niculae Bădălău. La rândul său, Franco Gussalli Beretta a spus că „Beretta va ajuta Romarm să fabrice componentele. Între timp, îi va ajuta să finalizeze armele. Pentru noi este important ca proiect pe termen mediu şi lung, aşa că e important să stabilim un proiect cu o ţară cum este România (...). Noi avem nevoie de clienţi şi Romarm are nevoie de un partener”, declara atunci Franco Gussalli Beretta. Țuțu, intermediar pentru Beretta Câteva luni mai târziu, mai exact pe 4 noiembrie 2019, la conducerea Ministerului Economiei a venit liberalul Virgil Popescu. Acesta l-a numit la șefia companiei Romarm pe Gabriel Țuțu, un agent de poliție ajuns peste noapte ofițer în cadrul Serviciului Român de Informații. Apoi, în vara anului 2020, Romarm a semnat un contract controversat în urma căruia a obținut dreptul de a vinde Poliției Române nu mai puțin de 25.000 de pistoale Beretta. Valoarea contractului a fost de 40,75 milioane lei, echivalentul a peste 8.000.000 de euro. Penelistul Popescu a împușcat electoral Beretta În urma acestui contract, compania Beretta a semnat un contract de offset prin care se obliga să reinvestească minim 80% din valoarea contractului în industria românească. Practic, în contul acestor obligații, Beretta trebuia să transfere tehnologia în hala care trebuia pusă la dispoziție de Uzina Plopeni pentru a începe asamblarea de pistoale și puști. Investiția italienilor este estimată la 6,5 milioane de euro, plus 150 de noi locuri de muncă. Citește și: EXCLUSIV Mama liberalului Dan Vîlceanu, 425.000 de euro de la CE Oltenia, companie controlată de ministrul liberal Virgil Popescu Dar ministrul liberal Virgil Popescu, care nu era străin de această afacere, a decis să schimbe locul în care urma să fie amplasată fabrica Beretta. Inițial, s-au mimat tatonările la fabricile de arme de la Cugir și Sadu. Însă, în final,ministrul Virgil Popescu a ales un câmp din comuna Șimian, din Mehendinți. De ce acolo? Poate pentru că ministrul Virgil Popescu este președintele PNL Mehedinți și trebuia să câștige alegerile locale și parlamentare la nivel de județ. Ministrul Popescu și reprezentanții Beretta (sursa: Facebook/Virgil Popescu) Fabrica Beretta, motor electoral pentru liberalul Virgil Popescu Comuna Șimian a devenit cunoscută după ce autoritățile au găsit acolo doi dintre leii lui Nuțu Cămătaru, celebrul lider al lumii interlope. O femelă și un mascul. Dacă Nuțu Cămătaru a decis să își țină leii la Șimian, ministrul Virgil Popescu a decis să construiască acolo fabrica de arme Beretta. În plină campanie electorală, însoțit de Gabriel Țuțu, ministrul Virgil Popescu declara în fața unui câmp din Șimian: „Mă bucur să anunț demararea unui nou proiect de investiții în județul Mehedinți. Noua fabrică de pistoale a Companiei Naționale ROMARM SA va fi construită la Șimian. Am luat decizia ca noua fabrică de pistoale a Companiei Naționale ROMARM SA să fie făcută aici, la Șimian. (…) Astăzi am avut o întâlnire de lucru pe marginea acestei investiții cu directorul general al Companiei Naționale ROMARM SA, Gabriel ȚUȚU, primarul comunei Șimian Constantin Trușcă și prefectul județului Mehedinți Cristinel Pavel. Da, se poate!”. În publicațiile locale din județul Mehedinți, mesajul ministrului Virgil Popescu era ilustrat cu afișe de campanie. Primarul: „Trebuia să se apuce de acum un an” De atunci au trecut aproape doi ani, dar Romarm nu a contract lucrările pentru construcția halei. Primarul comunei Șimian, Constantin Trușcă, a declarat pentru Defapt.ro că nu știe când vor începe lucrările pentru fabrica de pistoale. „În curând, sper! Le-am dat terenul. Trebuia să se apuce de acum un an. Trebuia să se apuce, dar nu știu. Când se va ocupa, se va ocupa. Am mai vorbit cu ei. Sunt chestii care mă depășesc. Unii vor să o facă, unii nu vor. De făcut … sunt convins că se va face. Nu avem specialiști, îi specializează ei în Italia. Îi duc acolo o lună, la calificare 40-50 de zile”, a declarat primarul Constantin Trușcă. Ministrul Florin Spătaru dă vina pe subalternul Țuțu Defapt.ro a solicitat mai multe informații despre fabrica de arme Beretta de la Ministerul Economiei, condus de Florin Spătaru, ministerul fiind acționar unic al Romarm. Mai mult, există un secretar de stat special desemnat pentru industria de armament românească aflată în colaps, în timp ce toate companiile de armament din întreaga lume fac profituri amețitoare. Răspunsul Ministerului Economiei arată că ministrului Florin Spătaru nu îi pasă de industria de apărare românească, motiv pentru care a aruncat toată responsabilitatea pe Romarm. „Compania Națională Romarm SA nu negociază cu compania Beretta construcția unei fabrici pentru asamblarea unor produse ale acestei societăţi. Ministerul Economiei nu are asumată nicio obligație în legătură cu construcţia respectivei fabrici de asamblare, obligaţiile compensatorii în legătură cu subiectul sunt asumate exclusiv de CN ROMARM SA. Decizia construirii fabricii de asamblarea a unor produse Beretta, inclusiv amplasamentul acesteia, aparține organelor de conducere ale CN ROMARM SA”, a transmis Ministerul Economiei. Romarm, prin directorul Gabriel Țuțu, nu a răspuns deocamdată solicitării transmise de către Defapt.ro.

Cum a luat USR puterea rurală (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Cum a luat USR puterea rurală

Cum a luat USR puterea rurală. Comuna Mirceşti din județul Iași rămâne una greu de guvernat. Cum a luat USR puterea rurală Exasperat de lipsa de eficienţă a Consiliului Local sau, poate, de incapacitatea de a stabili un mod de colaborare între consilierii USR şi cei ai PNL (sunt şase aleşi din fiecare tabără), primarul a încercat să scape de "rebeli". Citește și: Șantajul lui Putin: cere ridicarea sancțiunilor pentru „depășirea crizei alimentare” cauzate tocmai de invadarea Ucrainei. Transporturile de grâne ucrainene pe mare, blocate de Rusia Astfel, în şedinţa din 6 aprilie, consilierii liberali şi singurul consilier de la PSD au fost excluşi din CL prin votul celorlalţi consilieri, de la USR. Dar cum a fost posibil aşa ceva? Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră